FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 juni 2021

Vips pakt eerste Formule 2-zege, Viscaal 4e

De Formule 2 heeft alweer een nieuwe winnaar te pakken. De tweede sprintrace in de straten van het Azerbeidzjaanse Baku werd zaterdag gewonnen door Jüri Vips, zondagochtend volgt de derde en laatste race van het weekeinde.

De poleposition was voor Bent Viscaal, na zijn tiende plek in de eerste race. David Beckmann vertrok naast hem, Jüri Vips en Marcus Armstrong stonden op rij twee en Ralph Boschung en Theo Pourchaire vertrokken vanaf de derde rij.

Na een paar bochten werd Viscaal te grazen genomen door Beckmann en ook Vips zat al te kijken. Een paar posities naar achteren was het bij de start fout gegaan: kampioenschapsleider Zhou Guanyu tikte Dan Ticktum aan en zijn race zat erop, terwijl Ticktum van achteraan wel door kon.

Voor Zhou en Ticktum raakte Boschung's auto beschadigd bij het gedrang in bocht één, waarna Jehan Daruvala achter Vips aan kon sluiten, voor Armstrong en Robert Shwartzman. Vips ging al snel langs Viscaal en vanaf plek acht schoof Richard Verschoor na een beuk van Roy Nissany de omheining in.

De safety car kwam de baan op zodat Verschoor's auto weggehaald kon worden, bij de herstart ging het niet zo best voor Viscaal: hij dacht Vips te verschalken, maar haalde de bocht nog nét en werd gepakt door Daruvala en Armstrong...die een paar bochten later in duel met Viscaal alsnog de barrière in ging.

In bocht één was Christian Lundgaard in het middenveld al de rondte in getikt door Felipe Drugovich, maar het bleef bij een virtual safety car. Kort daarna ging Vips met een simpele inhaalactie langs Beckmann naar de leiding en die gaf hij niet meer af. De Est pakte zijn eerste zege, voor Beckmann, Daruvala en Viscaal.

Tiener Kostyuk stoomt overtuigend door op Roland Garros

Tennisster Marta Kostyuk blijft grote indruk maken op Roland Garros. De pas 18-jarige Oekraïnse, die in 2018 op haar 15e al de derde ronde haalde op de Australian Open, plaatste zich zaterdag overtuigend voor de achtste finales.

Kostyuk knikkerde in ronde één oud-winnares Garbiñe Muguruza in straight sets uit het toernooi en won ook in twee sets van Zheng Saisai. Zaterdag wachtte de twee jaar oudere Russische Varvara Gracheva, maar ook die kon bepaald geen vuist maken tegen de tiener: 6-1, 6-2.

Kostyuk krijgt in de achtste finales een serieuze uitdaging voor de kiezen, want dan speelt ze tegen titelverdedigster Iga Swiatek. De als achtste geplaatste Poolse won na een stroeve start van de als dertigste geplaatste Estse Anett Kontaveit: 7-6 (4), 6-0.

De Amerikaanse Sofia Kenin (4) rekende na een moeilijk begin af met landgenote Jessica Pegula (28): 4-6, 6-1, 6-4. De verliezend finaliste van vorig jaar neemt het hierna op tegen de Griekse Maria Sakkari (17), die de Belgische Elise Mertens (14) met 7-5, 6-7 (2), 6-2 de baas was.

Sloane Stephens, finaliste in 2018, lijkt aardig op de weg terug en plaatste zich voor de laatste zestien met een 6-3, 7-5 zege op de Tsjechische Karolina Muchova (18). De Amerikaanse speelt straks tegen een derde Tsjechische op rij: Barbora Krejcikova stuurde de als vijfde geplaatste Oekraïnse Elina Svitolina met 6-3, 6-2 verrassend overtuigend naar huis.

Aan verrassende namen geen gebrek in het bovenste deel van het schema: de Tunesische Ons Jabeur (25) won met 3-6, 6-0, 6-1 van Magda Linette uit Polen en de pas 17-jarige Amerikaanse Coco Gauff - voormalig winnares van het juniorentoernooi en al als 24e geplaatst - zag haar landgenote Jennifer Brady (13) opgeven, nadat Gauff set één met 6-1 won.

Boksers Fontijn en Lacruz naar Olympische Spelen

Boksers Nouchka Fontijn en Enrico Lacruz mogen zich beiden opmaken voor hun tweede optreden op de Olympische Spelen. De twee Nederlanders plaatsten zich zaterdag op het OKT in Parijs, waar het toernooi vervolgd wordt - in maart vorig jaar werd het in Groot-Brittannië gestaakt toen de COVID-19-pandemie toesloeg.

In het middengewicht (-75kg) zag Fontijn haar eerste opponent, de Griekse Kyriaki Aslanidi, op voorhand al afhaken. Ze moest daarom alleen winnen van de Zweedse Love Holgersson, die in ronde één had gewonnen van Christina Hammer, de Duitse die van 2010 tot en met 2019 meerdere professionele wereldtitels in bezit had.

Holgersson kon haar voor het grote publiek wat verrassende overwinning op Hammer echter geen vervolg geven: Fontijn bleek een maat te groot en alle vijf juryleden wezen de Nederlandse aan als winnares. Ze neemt het in de halve finales op tegen de Russische Zemfira Magomedalieva, oud-wereldkampioene in het zwaargewicht en lichtzwaargewicht, maar het überhaupt bereiken van de halve finales was genoeg om de Spelen te halen.

In het lichtgewicht (-63kg) won Lacruz vorig jaar zijn eersterondepartij van Ahmad Shwiti uit Isräel, dit keer had hij de Albaniër Rexhildo Zeneli tegenover zich. Lacruz domineerde vrijwel het hele gevecht, op wellicht een minuutje na, en werd door vijf juryleden aangewezen als de winnaar.

WTCR-seizoen van start op Nordschleife, Monteiro en Vernay winnen

Op de Nordschleife is zaterdag het seizoen in het WTCR van start gegaan. Er stonden twee races van drie ronden op het programma op de beruchte Groene Hel, waar Tom Coronel als enige Nederlander in actie kwam.

Yvan Muller vertrok met de Lynk & Co vanaf poleposition en behield de leiding enige tijd, tot medeveteraan Gabriele Tarquini langszij kwam, nadat hij ook Muller's neef en teamgenoot Yann Ehrlacher al had verschalkt.

Tarquini ging echter al snel in de fout en Muller pakte de leiding terug, terwijl achter hem hard werd gevochten, met Tiago Monteiro als winnaar en nieuwe nummer twee. Op de Döttinger Höhe ging Monteiro met zijn Honda langs Muller en pakte hij de winst, voor de Fransman en diens teamgenoot Santiago Urrutia.

Nestor Girolami vertrok in race twee vanaf poleposition, maar Jean-Karl Vernay ging er met zijn Hyundai al gelijk voorbij. Vernay's teamgenoot Lcua Engstler schoof op naar plek twee en gezamenlijk controleerden ze de wedstrijd.

Engstler was beduidend sneller, maar zijn inhaalpoging in de laatste ronde werd door de boordradio afgekapt. Vernay pakte zo de winst, Engstler kwam ontroostbaar als tweede over de finish, wel zijn eerste WTCR-podium. Girolami finishte op ruime afstand als derde, vlak voor de als dertiende gestartte Attila Tassi.

Tom Coronel noteerde een zevende en elfde plek, zijn Audi-stalgenoot Frederic Vervisch tekende voor een fors moment: met ruim tweehonderd kilometer per uur ging hij op de Döttinger Höhe het natte gras in, waarbij hij zijn auto wonderbaarlijk genoeg recht wist te houden - de Audi raakte wel te zwaar beschadigd om door te kunnen.

Koolhof/Rojer en Rus sneuvelen op Roland Garros, De Groot naar rolstoelfinale

Voor tennissers Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer zit Roland Garros er wat betreft het mannendubbelspel op. De als elfde geplaatste Nederlanders gingen zaterdag in de achtste finales ietwat verrassend onderuit tegen Alexander Bublik en Andrey Golubev uit Kazachstan: 6-7 (2), 6-3, 4-6.

Ook Arantxa Rus kan haar spullen pakken, nadat ze samen met de Sloveense Tamara Zidansek werd uitgeschakeld in de tweede ronde van het damesdubbelspel. Zidansek's landgenote Andreja Klepac was samen met de Kroatische Darija Jurak te sterk voor het Nederlands-Sloveense paar: 6-7 (2), 4-6.

Rolstoeltennisster Diede de Groot zit weer eens in een finale, dit keer jagend op haar tweede Roland Garros titel - in 2019 maakte de 24-jarige Woerdense in Parijs haar Grand Slam-carrière al compleet. De Groot won in de halve finales van landgenote Aniek van Koot, die met 6-1, 6-1 niet in de buurt kwam. De Japanse Yui Kamiji, viervoudig winnares en titelverdedigster, zit in de finale tegenover De Groot.

Fraser-Pryce loopt snelste 100 meter in 33 jaar

Atlete Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft tijdens de Olympic Destiny Series in Kingston grote indruk gemaakt. De Jamaicaanse sprintster liep in haar hoofdstad de snelste 100 meter in meer dan drie decennia.

In nota bene nog maar de eerste ronde snelde Fraser-Pryce al over de finish na 10,63 seconden. Slechts één persoon was ooit sneller: de Amerikaanse Florence Griffith-Joyner liep in 1988 - enigszins uit het niks - het wereldrecord van 10,49 seconden en tijden van 10,61 en 10,62 seconden.

Tot de race in Kingston van zaterdag waren ook Carmelita Jeter en Marion Jones sneller dan Fraser-Pryce, die haar persoonlijk record op 10,70 had staan. Ze was daarmee samen met olympisch kampioene Elaine Thompson houdster van het nationaal record. Dit jaar hoopt Fraser-Pryce na 2008 en 2012 voor de derde keer olympisch goud te pakken op de 100 meter.

Volleyballers kloppen Duitsland, maar verliezen twee keer

De Nederlandse volleyballers hebben zaterdag de tweede week in de Nations League afgesloten. Week één leverde drie nederlagen op, in de tweede week wist de ploeg van bondscoach Roberto Piazza één overwinning te pakken.

De week werd geopend met een nederlaag tegen Slovenië, dat pijnlijk veel sterker was: 18-25, 15-25, 18-25. Duitsland werd vervolgens knap verslagen in een spannend duel: 25-18, 23-25, 25-20, 23-25, 15-13. Zaterdag was Argentinië aan de beurt en ook de mondiale subtopper was een maat te groot: 19-25, 20-25, 23-25.

Nederland staat na zes wedstrijden zo op de veertiende plek in de ranglijst van zestien landen. De leiding is in handen van Polen, dat net als Brazilië en Frankrijk op vijf zeges en één nederlaag staat.

F1: Leclerc verrast met poleposition in Baku

Charles Leclerc heeft verrassend de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. De Formule 1-coureur van Ferrari bleef in een door rode vlaggen geteisterde kwalificatie Lewis Hamilton en Max Verstappen voor. In totaal werd de sessie vier keer stilgelegd doordat er een coureur de muur in verdween.

In Q1 lag de sessie in Baku tot tweemaal toe stil, eerst doordat Lance Stroll in de beruchte bocht vijftien de muur in verdween en daarna door Antonio Giovinazzi die in dezelfde bocht hetzelfde deed. Het beroofde het eerste deel van bijna alle spanning, omdat naas Haas-coureurs Mick Schumacher en Nikita Mazepin ook Williams-coureur Nicholas Latifi tot de verwachte afvallers behoorden. Opvallend was dat Hamilton er met zijn Mercedes na een grote verandering aan de setup van de auto weer goed bij zat na drie dramatisch verlopen vrije trainingen.

Het tweede deel van de kwalificatie was enorm spannend met veel coureurs die elkaar niets ontliepen. Tussen de snelste tijd van Verstappen en plek zeven zat maar twee tienden van een seconde. Sebastian Vettel viel net buiten de top tien, mede doordat de sessie beëindigd werd door een rode vlag na een crash van Daniel Ricciardo in bocht drie. De Australiër belandde in de bandenstapels en was ook klaar voor de dag, net als Esteban Ocon, Kimi Räikkönen en George Russell die tussen de derde vrije training en de kwalificatie nog een andere motor had gekregen.

In Q3 reden de Mercedessen als eerste de pits uit om twee opwarmrondes te doen. Daarachter profiteerde Leclerc hiervan, want de Monegask snelde in het zog van Hamilton naar een tijd van 1.41,218 waar Hamilton en Verstappen niet aan kwamen. De Nederlander was op zijn beurt enkele duizendsten sneller dan de AlphaTauri van Pierre Gasly.

In de tweede run was het positioneren om zo een goede ronde te kunnen rijden en te profiteren van de slipstream. Voor Yuki Tsunoda ging het niet goed, want de Japanner belandde in bocht drie in de bandenstapels en direct achter hem verremde Carlos Sainz zich en de Spanjaard verloor ook een voorvleugel. Het betekende einde sessie, waardoor Leclerc op poleposition mag starten voor Hamilton en Verstappen. Gasly eindigde op plek vier, voor Sainz, Lando Norris, Sergio Perez, Tsunoda, Fernando Alonso en Valtteri Bottas.

Voor Norris kreeg de kwalificatie nog een staartje, want de Brit negeerde de rode vlag veroorzaakt door Ricciardo. Hij heeft voor de race drie plaatsen gridstraf opgelegd gekregen.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Charles Leclerc Ferrari 1:42.241 1:41.659 1:41.218 19
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:41.545 1:41.634 1:41.450 21
3 Max Verstappen Red Bull 1:41.760 1:41.625 1:41.563 19
4 Pierre Gasly AlphaTauri 1:42.288 1:41.932 1:41.565 18
5 Carlos Sainz Ferrari 1:42.121 1:41.740 1:41.576 18
6 Lando Norris McLaren 1:42.167 1:41.813 1:41.747 20
7 Sergio Perez Red Bull 1:41.968 1:41.630 1:41.917 18
8 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:42.521 1:41.654 1:42.211 19
9 Fernando Alonso Alpine 1:42.934 1:42.195 1:42.327 20
10 Valtteri Bottas Mercedes 1:42.701 1:42.106 1:42.659 21
11 Sebastian Vettel Aston Martin 1:42.460 1:42.224   15
12 Esteban Ocon Alpine 1:42.426 1:42.273   11
13 Daniel Ricciardo McLaren 1:42.304 1:42.558   14
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:42.923 1:42.587   15
15 George Russell Williams 1:42.728 1:42.758   12
16 Nicholas Latifi Williams 1:43.128     8
17 Mick Schumacher Haas 1:44.158     10
18 Nikita Mazepin Haas 1:44.238     9
NC Lance Stroll Aston Martin geen tijd     2
NC Antonio Giovinazzi Alfa Romeo geen tijd     4

IS-vrouw en kinderen overgedragen aan Nederlandse delegatie

Het Koerdische bestuur in het noordoosten van Syrië zegt Nederlanders uit “IS-gezinnen” te hebben overgedragen aan een Nederlandse delegatie. Het gaat om een vrouw, haar twee jonge kinderen (2 en 5) en een ander kind (12).

De D66 woordvoerder Veiligheid en Asiel & Migratie in de Tweede Kamer is helemaal in haar nopjes. Waarom Nederlanders die misdaden tegen de menselijkheid begaan in een ander land niet in dat land berecht moeten worden maar in Nederland vermeld ze helaas niet.

Hockeysters starten EK met overwinning op Ierland

De blessuregolf onder de hockeydames hing de afgelopen weken als een klein vraagteken boven de voor de buitenwacht haast zekere gouden medaille in Tokio. Met de 4-0 zege op Ierland begon Nederland zaterdagmiddag desalniettemin sterk aan het EK in het Wagener Stadion, waarin met het oog op de olympische selectie met een vergrootglas naar een aantal speelsters wordt gekeken.

Na twee minuten hockeyen was het Felice Albers die als eerste EK-debutant van het Nederlands elftal de bal aanraakte. Na vijf minuten hockeyen kwam Stella van Gils als tweede EK-debutant binnen de lijnen. Een minuut later volgde Pien Dicke als nummer drie. Weer een minuut later was Ilse Kappelle nummer vier.

Van dit viertal is Dicke de enige die sinds haar debuut in januari 2020 al uitgroeide tot een min of meer vaste waarde van het Nederlands elftal, na enkele sterke optredens in de Pro League. Kappelle, Albers en zeker Van Gils – die afgelopen zondag in de wedstrijd tegen België debuteerde – kwamen vooral pas in beeld toen de blessuregolf binnen Oranje steeds grotere vormen aannam. Met Xan de Waard, Lidewij Welten, Marijn Veen en Ireen van den Assem mist Oranje dit toernooi vier vaste krachten.

De wedstrijd was veertien minuten oud toen Albers van zich liet horen. Ze trok over de rechterflank via de achterlijn naar binnen, speelde twee verdedigers uit en bediende Laurien Leurink, die de 2-0 binnentikte. In het tweede kwart was er een hoofdrol weggelegd voor Van Gils, die de strafcorner versierde waaruit Frédérique Matla de 3-0 binnenpushte. Kappelle was op haar beurt niet direct bij een doelpunt betrokken, maar kreeg wel het vertrouwen op een cruciale positie: midmid.

De komende dagen zullen de ogen vooral op de vier EK-debutanten gericht zijn, nu ze anderhalve maand voor het begin van de Olympische Spelen de kans krijgen zichzelf in de kijker te spelen. Het zal niet makkelijk worden om selectie voor Tokio af te dwingen, maar door alle blessures is de selectie opeens minder in beton gegoten dan de afgelopen periode. Wie een verbluffende indruk maakt, brengt bondscoach Alyson Annan misschien aan het twijfelen.

Nederland gooide aan de ene kant de wedstrijd snel in het slot tegen de verliezend WK-finalist, dat absoluut niet het op-een-na-beste team van de wereld is. In de negende minuut zette Caia van Maasakker – die haar 200ste interland speelde en daarom de aanvoerdersband droeg – Nederland op een 1-0 voorsprong door een strafbal tegen de planken te pushen. In het tweede kwart volgden vervolgens de 2-0 van Leurink en de 3-0 van Matla, een sleeppush dwars door de benen van keepster Ayeisha McFerran. Het moest nog rust worden, maar de buit was al binnen.

Aan de andere kant ging er nog genoeg mis in het combinatiespel. Binnen drie minuten na aanvang van de wedstrijd kreeg Ierland bovendien een grote kans op de 0-1. Met een stijlvolle duik op een schot van oud-Bloemendaal-speelster Anna O’Flanagan voorkwam Josine Koning een vroege achterstand.

Vanaf het derde kwart kwam Nederland geen moment meer in de problemen en was het wachten op de 4-0. Eerst was het Albers die van dichtbij miste. Later was het Leurink die haar tweede van de wedstrijd maakte door de bal na een actie over de achterlijn van dichtbij binnen te frommelen.

Een fraaie dribbel van Albers in de cirkel van Ierland leverde in het vierde kwart geen doelpunt op, maar opnieuw liet de 21-jarige speelster van Amsterdam zich in haar zesde interland gelden. Een laag schot van Maria Verschoor spatte uiteen op de voet van keepster McFerran, anders was het 5-0 geworden.

Al met al was het een redelijke eerste vertoning van Nederland op dit EK, waarin de tegenstand gedurende het toernooi ongetwijfeld zwaarder wordt en de EK-debutanten verder worden gewogen.

Tijdens het boodschappen doen op markt even je COVID-19-prik halen

Het was een bijzondere actie zaterdagmiddag op de markt in Rotterdam-Delfshaven: Dertig voorbijgangers kregen ter plekke een coronavaccinatie van de huisarts. Anderen maakten direct hun afspraak bij een priklocatie van de GGD. De vaccinatiegraad ligt in Delfshaven vele malen lager dan elders in de regio. Meer over deze bijzondere actie in het AD.

Voor sommigen is niet alleen de taalbarrière een probleem. Er wordt over de vaccinatie heel veel nepnieuws verspreid, wat zorgt voor twijfel en achterdocht over het vaccineren tegen COVID-19.
"Mensen hebben bij ons veel vragen over complottheorieën. Je probeert dan in een gesprek die mensen goed te informeren, en van de 100 mensen waar je mee spreekt, laten 10 tot 20 mensen zich uiteindelijk toch vaccineren. Daar ben ik heel blij mee. Het is heel belangrijk dat mensen die keuze maken. Juist in achterstandswijken is de ellende groot. We zien nu dat een groot gedeelte van de patiënten in het ziekenhuis een migratie-achtergrond heeft, of uit een lage sociale klasse komt. Die groepen moeten we echt bereiken", aldus de huisarts.

Porte pakt leiding in Dauphiné

De zevende etappe in het Critérium du Dauphiné is gewonnen door Mark Padun. In de rit naar de top van de La Plagne werd Richie Porte tweede en pakte hij de leiding in het algemeen klassement.

De strij barstte los in de 17 kilometer lange klim naar La Plagne. Het waren Padun en Kuss die er vandoor gingen. Padun loste vervolgens de renner van Jumbo-Visma en kwam solo over de meet. Porte eindigde op 34 tellen achterstand als tweede, de Colombiaan Miguel Ángel López werd derde op 43 seconden.

Met nog enkel de etappe van morgen voor de boeg heeft Porte 17 seconden voorsprong op Lutsenko en 29 tellen op Thomas. Wilco Kelderman zakte een plekje en staat nu vierde op 33 seconden van Porte. 

Felle regenbuien zorgen voor ondergelopen straten en wateroverlast in Friesland

De felle regen- en onweersbuien die vrijdag de zuidelijke provincies teisterden, zorgen zaterdag voor overlast in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Voor het noorden heeft het KNMI code geel uitgevaardigd. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

Al vroeg op zaterdagochtend waren er stevige plensbuien waarneembaar in Friesland. Dikke regendruppen kletterden massaal naar beneden. De tuin sproeien hoeft zaterdag even niet.

Twee doden bij treinbotsing op onbewaakte spoorwegovergang Boazum

Bij een botsing tussen een trein en een auto op de onbewaakte spoorwegovergang aan de Singel in Boazum zijn zaterdagochtend rond 10.00 uur twee mensen om het leven gekomen. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

Hoe het ongeluk op de onbewaakte overgang precies heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk, laat een politiewoordvoerder weten. Volgens hem zijn de inzittenden van de trein ongedeerd gebleven.

Met 130 per uur door centrum Den Bosch: 'Net een Max Verstappen look-a-li­ke'

De politie in Den Bosch heeft vrijdagnacht een man staande gehouden die ‘als een raket’ door de Vughterstraat scheurde. Waar vijftig kilometer per uur is toegestaan reed de man honderddertig kilometer per uur. ‘Net een Max Verstappen look-a-like’, aldus wijkagent Marc de Wit. Zo meldt het Brabants Dagblad.

De recidiverende wegpiraat reed meer dan 80km te hard in de binnenstad.

COVID-19: 2.160 positief getesten en 9 doden, in totaal 1.661.520 en 17.675

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.160 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.661.520 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 76 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 658 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 7 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 351 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.675 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: druk kanaal

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het Amsterdam-Rijnkanaal kennen we allemaal wel, maar wist je dat het het drukst bevaren kanaal ter wereld is? Met rond de 100.000 schepen per jaar die van de vaarverbinding gebruik maken is het een belangrijke schakel die onder andere de Amsterdamse haven met het Ruhrgebied in Duitsland verbindt. Vanaf de haven van onze hoofdstad kunnen schepen makkelijk en snel de Lek en de Waal bereiken en vanuit daar ook makkelijk naar de Maas door varen.

Het nutteloze feitje van de dag: druk kanaal (WikiCommons/China Crisis)
Het nutteloze feitje van de dag: druk kanaal (WikiCommons/China Crisis)

Gasly snelste, Verstappen crasht in Baku

Pierre Gasly heeft verrassend de snelste tijd gereden in de derde vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. De Fransman reed in de AlphaTauri naar een tijd van 1.42,251 waarmee hij drie tienden sneller was dan de Red Bull van Sergio Perez. Diens teamgenoot Max Verstappen crashte en moest een halve training toekijken.

In de training bleek al snel dat in Baku er zeer weinig grip was voor de coureurs, want de ene na de andere rijder schoot bij een bocht rechtdoor en moest achteruit om de baan weer op te rijden. Verstappen was de eerste die niet ongeschonden uit de strijd kwam. De Nederlander remde op zijn harde banden aan voor bocht vijftien en belandde in de bandenstapels, waarna een rode vlag volgde. De schade was aan de voorzijde van de Red Bull, maar wel zodanig dat hij uit moest stappen.

Nadat de baan weer vrij was gegeven gingen de coureurs op de zachte banden naar buiten waarbij Gasly veruit de snelste was, voor Perez en Lewis Hamilton. Laatstgenoemde had daar wel een enorme slipstream van Perez voor nodig, anders was hij enkele plaatsen lager uitgekomen.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Pierre Gasly AlphaTauri 1:42.251   16
2 Sergio Perez Red Bull 1:42.595 +0.344 19
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:42.697 +0.446 16
4 Charles Leclerc Ferrari 1:42.778 +0.527 16
5 Carlos Sainz Ferrari 1:43.006 +0.755 17
6 Lando Norris McLaren 1:43.011 +0.760 15
7 Fernando Alonso Alpine 1:43.080 +0.829 15
8 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:43.244 +0.993 19
9 Esteban Ocon Alpine 1:43.294 +1.043 15
10 Daniel Ricciardo McLaren 1:43.557 +1.306 17
11 Sebastian Vettel Aston Martin 1:43.585 +1.334 13
12 Lance Stroll Aston Martin 1:43.682 +1.431 13
13 Valtteri Bottas Mercedes 1:43.745 +1.494 16
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:43.826 +1.575 17
15 Max Verstappen Red Bull 1:43.984 +1.733 6
16 Nicholas Latifi Williams 1:44.054 +1.803 17
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:44.113 +1.862 11
18 George Russell Williams 1:44.434 +2.183 12
19 Mick Schumacher Haas 1:45.282 +3.031 17
20 Nikita Mazepin Haas 1:45.711 +3.460 12

‘Nederland hoort op officiële lijst belastingparadijzen’

Nederland heeft in het recente verleden meer investeringen van multinationals en andere bedrijven aan weten te trekken dan echte belastingparadijzen. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de gerenommeerde Franse universiteit Paris-Dauphine. 

EK: Voorbeschouwing groep A

Op vrijdag 11 juni begint in Italië het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep A, de groep met onder meer Italië en Turkije.

Italië
Italië wist zich makkelijk te plaatsen voor het Europees kampioenschap. In hun kwalificatiepoule voor het EK won La Squadra Azzurra alle tien de wedstrijden. In totaal wist de ploeg van Roberto Mancini maar liefst 37 keer te scoren en ook verdedigend had de ploeg het goed voor elkaar. Ze kregen maar vier goals tegen in tien wedstrijden.

Italië won in het verleden één keer het Europees kampioenschap. In 1968 bij hun eerste deelname was het direct raak voor de Italianen. Italië won in de finale van Joegoslavië na twee wedstrijden. Nadat de eerste wedstrijd tussen Italië en Joegoslavië in een 1-1 gelijkspel was geëindigd na 120 minuten moest een tweede wedstrijd gespeeld worden en die werd door Italië met 2-0 gewonnen. Naast het gewonnen EK van 1968 wisten de Italianen nog twee keer de finale te halen van het Europees voetbal, maar in 2000 was Frankrijk te sterk voor Italië en twaalf jaar later won Spanje van La Squadra Azzurra.

Turkije
Turkije kende ook een goede kwalificatiereeks. De Turken verloren maar één keer in hun kwalificatiepoule, tegen IJsland. Maar met goede resultaten tegen onder meer Frankrijk met één keer winst en een gelijkspel kwalificeerde Turkije zich alsnog makkelijk voor de eindronde

Turkije heeft nog niet zoveel ervaring op het Europees kampioenschap. Pas in 1996 was hun eerste deelname op het EK. Dat was nog geen succes en kwamen ook niet tot scoren. Vier jaar later haalde de Turken de kwartfinales op het EK in België en Nederland, maar het beste resultaat voor Turkije kwam in 2008. Onder leiding van Fatih Terim bereikte het de halve finales tegen Duitsland, die net ging verloren door een laat doelpunt van Philipp Lahm.


Zwitserland
Zwitserland wist zich als groepswinnaar te plaatsen voor het Europees kampioenschap. In een poule met onder meer Denemarken en Ierland kende de Zwitsers een moeilijk begin met twee gelijkspelen in de eerste drie wedstrijden, maar daarna wist de Schweizer Nati zich goed te herstellen. Met vier overwinningen in de laatste vijf wedstrijden werden ze uiteindelijk nog poulewinnaar.

In 1996 was Zwitserland er voor het eerst erbij op het EK. Ook in 2004 en 2008 en 2016 wisten de Zwitsers zich te plaatsen voor het EK, maar alleen in 2016 geraakte ze voorbij de poulefase, waarna Polen via strafschoppen te sterk was voor Zwitserland.

Wales
Het laatste land in poule A is Wales. Wales wist zich ook rechtstreeks te plaatsen voor het EK 2020. Na twee nederlagen in de eerste drie kwalificatiewedstrijden leek in het beginde EK-kwalificatie ver weg, maar daarna herstelde de ploeg zich goed van sterspeler Gareth Bale. Uiteindelijk werd het in de poule tweede achter Kroatië, vlak voor Slowakije.

Wales kent geen rijke geschiedenis met het EK voetbal. Pas in 2016 wist de ploeg zich voor het eerst te kwalificeren, maar behaalde daar direct een resultaat om enorm trots op te zijn. Ze werden op het EK in 2016 eerste in hun poule, maar het absolute hoogtepunt kwam er voor The Dragons in de kwartfinale. Ze wonnen met 3-1 van favoriet België, daarna was het sprookje in de halve finales over na een 2-0 nederlaag tegen Portugal.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 22

Op 14 december kondigde premier Mark Rutte aan dat Nederland twee dagen later op slot zou gaan. Alles ging dicht, en in de afgelopen weken is langzaam de boel weer open gegaan. Vandaag is de beurt aan veel binnenlocaties, waaronder musea en natuurlijk bioscopen, om de deuren weer te openen voor publiek. En dat betekent dat we vandaag weer, voor het eerst sinds december, een overzichtje kunnen maken met trailers van films die je in de bioscoop kunt gaan zien.

De grootste bioscoopketen, Pathé, heeft een opening in twee stappen; zaterdag mogen alleen Unlimited-leden langs komen en vanaf morgen is iedereen weer welkom. Veel bioscopen in Rotterdam zijn dit weekend nog 'bezet' door het IFFR. Sommige films die formeel gepland staan voor aankomende donderdag zijn nu al in voorpremières te zien. En in veel lokale bioscopen draaien meer 'oude' titels dan bij ons bekend is, dus als je zin hebt in een filmpje, check vooral even de site van je lokale cinema voor het precieze aanbod!

De Slag om de Schelde

November’44. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid. Centraal in de film staat de ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog en staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

Cruella

Oscarwinnaar Emma Stone schittert in Cruella, een gloednieuwe live-action film die het verhaal laat zien achter een van de meest beruchte en modieuze schurken ooit: Cruella de Vil. Cruella speelt zich af tegen de achtergrond van het Londen uit de jaren ’70. In de film volgen we de jonge zwendelaar Estella, een slimme en creatieve jongedame die vastberaden is om bekend te worden met haar mode-ontwerpen. Ze raakt bevriend met een paar jonge boeven, die het verlangen naar onheil in haar erg waarderen en samen bouwen ze een leven op in de straten van Londen. Op een dag wordt Estella’s talent voor ontwerpen ontdekt door Barones von Hellman, een verwoestend chique en angstaanjagend haute modelegende, gespeeld door tweevoudig Oscarwinnaar Emma Thompson. Maar hun relatie zet bepaalde zaken en onthullingen in gang en zal er uiteindelijk voor zorgen dat Estella haar slechte kant omarmt en de rauwe, modieuze en wraakzuchtige Cruella wordt.

Check ook onze review van Cruella of lees het gesprek met Emma Stone en Emma Thompson nog eens na.

Nobody

Als er op een nacht twee dieven bij hem inbreken, weigert Hutch zichzelf en zijn gezin te verdedigen, in de hoop ernstig geweld te voorkomen. Zijn tienerzoon, Blake (Gage Munroe), is teleurgesteld in hem en zijn vrouw, Becca (Connie Nielsen), lijkt alleen maar meer afstand te nemen. Na het incident ontwaakt er een woede in Hutch die hij lang had onderdrukt. Oude instincten worden weer aangewakkerd en brengen hem op een duister pad, waarbij geheimen uit het verleden en dodelijke vaardigheden aan het licht worden gebracht. In een spervuur van vuisten, geweerschoten en piepende banden moet Hutch zijn familie redden van een gevaarlijke crimineel (de beroemde Russische acteur Aleksey Serebryakov) en ervoor zorgen dat hij nooit meer als een nobody zal worden gezien. Christopher Lloyd is te zien als de vader van Hutch en multi-getalenteerde muzikant en acteur RZA speelt de broer van Hutch wiens eigen verborgen talenten Hutch goed van pas komen in zijn zoektocht naar wraak.

Nomadland

Na de economische ondergang van haar bedrijf op het platteland van Nevada gaat Fern (Frances McDormand) met een bus op pad om de wereld te verkennen als een moderne nomade. In Nomadland, de derde speelfilm van Chloé Zhao, spelen echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar ontdekking van het Amerikaanse westen. 

Bon Bini: Judeska in da House

Tante Judeska levert net haar nichtje Gabriëlla af op het landgoed van haar nieuwe vriend Lucas, als zijn vader - een prominente politicus en de Minister van Binnenlandse Zaken - een landelijke lockdown afkondigt. Gedwongen door de omstandigheden, maar ook uit wederzijds opportunisme, onderwerpen de twee families zich aan deze beproeving. Als uitkomt dat Gabriëlla en Lucas plannen hebben om hun relatie met een huwelijk te bezegelen, slaat de lont verder in het kruitvat en monden de opgelopen spanningen uit in een hilarische veldslag tussen de twee kampen. Overwint de liefde uiteindelijk alles en ziet iedereen in dat zij alleen samen kunnen leven als ze ook echt samen lachen, huilen en kunnen liefhebben?

Welke film wordt de reden van jouw terugkeer naar de bioscoop?

Shwartzman pakt overtuigende F2-zege in Baku

De eerste van drie Formule 2-races in de straten van Baku heeft een overtuigende zege opgeleverd voor Robert Shwartzman. De Rus was van start tot finish de beste in de Azerbeidzjaanse hoofdstad.

Robert Shwartzman noteerde de tiende tijd in de kwalificatie en vertrok in race één dus vanaf poleposition, naast Jehan Daruvala en voor kampioenschapsleider Zhou Guanyu en Ralph Boschung op rij twee en Marcus Armstrong en Dan Ticktum op rij drie.

In de eerste ronde kwamen Jack Aitken, Alessio Deledda en Liam Lawson in de problemen, terwijl Shwartzman en Daruvala hun posities behielden en Armstrong voorbij Boschung ging. De safety car kwam na één ronde de baan op, want de afgeslagen auto van Lawson moest uit zijn lastige positie gehaald worden.

In de ronden na de herstart veranderde er in de eerste drie posities niks, maar Ticktum was lekker bezig en verschalkte Boschung en vervolgens ook Armstrong. Zhou passeerde Daruvala niet veel later, terwijl Shwartzman al een fors gat had geslagen naar de tweede plek.

Ticktum had het tempo keurig te pakken en ging langs Zhou naar plek twee, maar het gat naar Shwartzman was fors. De eerste zege van het jaar voor de Rus kwam dan ook niet in gevaar, Ticktum werd tweede en Zhou completeerde het podium, voor Daruvala en de nog knap naar voren gekomen Theo Pourchaire.

Bent Viscaal en Richard Verschoor reden in het middenveld mee en finishten als elfde en dertiende, wat na een straf voor Felipe Drugovich een tiende en twaalfde plek werd. Voor Viscaal was dat perfect, want plek tien levert de poleposition op voor de race van zaterdagmiddag.

3x3-basketbalsters moeten drie keer winnen voor olympisch ticket

De Nederlandse 3x3-basketbalsters zijn niet helemaal zoals gehoopt begonnen aan de allerlaatste kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokyo. Op het laatste OKT in het Hongaarse Debrecen, waar één startbewijs nog vergeven wordt, won en verloor de ploeg in de groepsfase.

Loyce en Jill Bettonvil, Ilse Kuijt en Noortje Driessen begonnen tegen Estland, waar op het algemene OKT vorige week nog van verloren werd. Dit keer ging het gelijk op en zat het Nederland nog eens mee ook: met zes seconden te spelen en bij een 9-10 voorsprong had Estland twee vrije worpen, maar die gingen beiden mis. De rebound kwam bij Nederland terecht, Kuijt kreeg de bal en schoot er in de buzzer een tweepunter in voor de 11-10 zege.

Tegen Estland werd dramatisch slecht geschoten, in wedstrijd twee tegen Hongarije ging dat nauwelijks beter, voor beide ploegen. Jill Bettonvil was aardig op dreef, maar Nederland was simpelweg niet opgewassen tegen Dora Medgyessy, die Nederland met twee afstandsschoten de das om deed: 12-14 voor Hongarije.

Nederland loopt zo directe plaatsing voor de halve finales mis en begint zondag in de kwartfinales, de tegenstander zal zaterdagavond bekend worden. Alleen de winnaar van het toernooi plaatst zich voor Tokyo.

Roland Garros-succes Nederlandse dubbelaars

De Nederlandse dubbelspelers zijn prima bezig op Roland Garros. Vrijdag kwamen vijf duo's met Nederlandse vertegenwoordiging in actie en die mochten allemaal een ronde verder.

Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer zijn als elfde geplaatst en rekenden af met de Duitser Dominik Köpfer en de Fin Emil Ruusuvuori: 6-4, 7-6 (3). Matwé Middelkoop en zijn Salvadoriaanse kompaan Marcelo Arevalo waren met 7-6 (2), 6-4 te sterk voor de Australiërs Alex de Minaur en Matt Reid, terwijl Robin Haase en Jan-Lennard Struff met 6-4, 7-6 (5) het Australisch/Nieuw-Zeelandse duo John Peers/Michael Venus (10) de baas waren.

Bij de vrouwen staat Demi Schuurs samen met de Amerikaanse Nicole Melichar ook in de achtste finales. Het als derde geplaatste duo won simpel voor de Roemeense Andreea Mitu en de Kazachse Yulia Putintseva: 6-2, 6-0.

Samen met Koolhof staat Schuurs in het gemengd dubbelspel - waar zestien teams meedoen - in de kwartfinales, nadat het als derde geplaatste duo met 6-3, 6-1 won van de Taiwanese Latisha Chan en de Kroaat Ivan Dodig, de winnaars van de vorige twee edities van het gemengd dubbelspel in Parijs.

In het rolstoeltennis hoopt Diede de Groot haar titel terug te pakken en de nummer één van de plaatsingslijst begon overtuigend: de Colombiaanse Angelica Bernal werd met twee keer 6-0 opzij gezet. Drievoudig finaliste Aniek van Koot, die alleen Roland Garros nog nodig heeft voor de Grand Slam in haar carrière, won met 6-1, 6-2 van de Franse wildcardspeelster Emmanuelle Morch.

Vandaag op het IFFR (5 juni)

Goedemorgen, filmfans! De bioscopen gaan vandaag, na ruim vijf maanden sluiting, weer open. Dat betekent dat het International Film Festival Rotterdam niet langer om een toegangstest hoeft te vragen bij de fysieke filmvertoningen. Het festival duurt nog dit weekend; daarna zijn veel films nog een paar dagen on demand te bekijken.

De mobiele filmunit The Werner staat vandaag op het Noordplein en de VR-installaties in WORM zijn vandaag de hele dag geopend. Je hebt ook voor WORM geen toegangstest meer nodig (maar natuurlijk wel een kaartje).

Vandaag kun je onder andere deze films bekijken:

Hopper/Welles - Orson Welles, 2020, VS, 130 min

Op een avond in 1970 ging de jonge filmrebel Dennis Hopper in op de uitnodiging van Hollywoods ultieme non-conformist, Orson Welles, om te drinken en te praten. Op Welles’ verzoek legden meerdere camera’s de ontmoeting vast. Een openhartige en dubbelzinnige kijk van twee mannen en kunstenaars op hun tijd.

Deze film wordt vandaag vertoond om 10.00 uur in LantarenVenster en is van vandaag 12 uur 's middags 72 uur lang (dus tot dinsdagmiddag) online te zien. Bekijk de agenda voor details en tickets.

A Man and a Camera - Guido Hendrikx, 2020, Nederland, 64 min

Een onconventionele reis langs Nederlandse voordeuren, even verontrustend als rustgevend. De man met zijn camera lijkt geen plan te hebben als hij aanbelt. Zijn intenties worden niettemin voor hem ingevuld, en uit deze aannames komen schitterende verhalen en ongemakkelijke situaties voort.

Deze film wordt vandaag om 12.30 uur vertoond in Cinerama en om 17.00 uur in LantarenVenster en is nog tot zondagmiddag 12 uur online te zien. Bekijk de agenda voor details en tickets.

The Philosophy of Horror – A Symphony of Film Theory - Péter Lichter, Bori Máté, 2020, Hongarije, 62 min

In 1990 publiceerde Noël Carroll The Philosophy of Horror Or, Paradoxes of the Heart, een onderzoek naar het wezen van cinema en angst, en ons verlangen de grootste nachtmerries onder ogen te zien op het witte doek. Péter Lichter en Bori Máté bewerkten het boek tot verschillende hoofdstukken, of bewegingen. Elk hoofdstuk begint met een Carroll-citaat over de verschillende manieren waarop horror werkt. Daarna zien we meedogenloos bewerkte beelden uit genreklassiekers die deze observaties kracht bijzetten.

Deze film wordt vandaag vertoond om 22.30 uur in LantarenVenster en is nog tot maandagmiddag 12 uur online te zien. Bekijk de agenda voor details en tickets.

Heb je zelf nog goede tips? Gooi ze in de comments!

FOK! Wat een weer: broodje warm vlees weer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo dames, heren en hetjes! 

Warm, dat is het de laatste dagen maar het zal minder worden van het weekend. Vanochtend regent het in het noorden soms stevig door en is er kans op onweer. Deze regen trekt snel noordwaarts weg. Elders is het bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Vanmiddag zou de zon af en toe tevoorschijn kunnen komen. In het noordoosten is er dan kans op een stevige onweersbui met hagel en veel regen. De maxima liggen tussen 16°C aan de kust en 22°C plaatselijk in het noord(oost)en. De noordwestelijke wind is zwak tot matig, aan de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

In de nacht naar zondag is het bewolkt, in het noordoosten kan nog wat regen vallen. De minima liggen rond 13°C. De wind is noordwestelijk en overwegend matig.Zondag begint de dag op veel plaatsen met bewolking. In de loop van de dag komen er van het westen uit zonnige perioden. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maxima liggen rond 20°C. De wind is matig en komt uit een noordwestelijke richting. (Bron: KNMI)

prachtige zonsondergang in Egmond aan zee (Foto: DJMO)
Prachtige zonsondergang in Egmond aan zee (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Brazilië zet ook Ecuador opzij en blijft foutloos in WK-kwalificatie

Brazilië heeft ook de vijfde wedstrijd in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie weten te winnen. In Porto Alegre wonnen de Goddelijke Kanaries vrijdagnacht met 2-0 van Ecuador.  De ploeg van bondscoach Tite gaat onbedreigd aan de leiding in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep met vijftien punten uit vijf duels. Argentinië volgt op vier punten achterstand.

Brazilië begon in het lege stadion Beira-Rio in de zuidelijk gelegen stad Porto Alegre ongeïnspireerd aan het duel met Ecuador, de verrassende nummer drie in de groep. Een wegens buitenspel afgekeurde goal van Flamengo-spits Gabriel Barbosa was voor rust een van de weinige wapenfeiten. Pa na rust kwam Brazilië los.

Na een slim passje van Neymar zorgde Richarlison twintig minuten na rust met een harde knal voor de openingstreffer. Vervolgens waren er nog riante mogelijkheden voor ‘Gabigol’ en invaller Gabriel Jesus, maar ze misten het doel of vonden de Ecuadoriaanse doelman Alexander Dominguez op hun weg.

Neymar zorgde in de slotfase vanaf elf meter voor de 2-0, na een overtreding op Gabriel Jesus en na consultatie van de VAR door de Venezolaanse arbiter Herrera Hernandez. De dribbelaar van Paris Saint-Germain had wel twee pogingen nodig voor zijn treffer. Zijn eerste, slecht ingeschoten inzet werd gestopt door Dominguez. De doelman werd echter door de VAR teruggefloten omdat hij te vroeg van de lijn kwam. In tweede instantie schoot Neymar wel raak.

Komende dinsdag is er opnieuw een speelronde in de Zuid-Amerikaanse WK-groep. Brazilië gaat dan op bezoek in Paraguay, Argentinië speelt uit tegen Colombia en het Uruguay van Luis Suárez reist naar Venezuela.

Suriname met grote cijfers langs Bermuda en blijft dromen van WK

Suriname mag blijven dromen van het wereldkampioenschap voetbal  in Qatar. De ploeg boekte een 6-0 zege op Bermuda. Suriname is tot nu toe foutloos geweest, maar dinsdag volgt de zwaarste wedstrijd. De tegenstander is dan Canada. 

In het Franklin Essed Stadion in Paramaribo had Suriname vrijdagavond (lokale tijd) geen kind aan Bermuda. Na een kwartier stond het al 2-0, waarna ‘de Natio’, zoals de Surinaamse nationale ploeg wordt genoemd, simpel uitliep naar een grote uitslag. Spits Nigel Hasselbaink was de grote man met drie goals, de overige treffers kwamen op naam van Sheraldo Becker (twee keer) en Shaquille Pinas.

Bij Suriname maakte Feyenoorder Ridgeciano Haps zijn debuut. Hij kreeg direct een basisplaats toebedeeld van Gorré. Ook oud-Feyenoorder Mitchell te Vrede (nu Al-Fateh, Saoedi-Arabië) maakte als invaller zijn eerste minuten voor het land. In de rest van de selectie zit eveneens volop Eredivisie-ervaring. Talloze spelers die in Nederland spelen of speelden maken deel uit van de groep die droomt van het WK van 2022 in Qatar, zoals Warner Hahn, Damil Dankerlui, Ryan Donk, Shaquille Pinas, Ramon Leeuwin, Kelvin Leerdam, Mitchell Donald, Roland Alberg, Dion Malone, Ryan Koolwijk, Tjaronn Chery, Nigel Haisselbaink, Sheraldo Becker, Diego Biseswar en Florian Jozefzoon.

De weg naat Qatar is lang en lastig. Eerst moet Canada verslagen worden en dan volgt een tweekamp tegen een andere groepswinnaar van de CONCACAF-zone. Mocht ook de playoff gewonnen worden dan wacht in de finaleronde een hele competitie de toplanden van de CONCACAF-zone: Mexico, Verenigde Staten, Costa Rica, Jamaica en Honduras. De beste drie gaan rechtstreeks naar Qatar, de nummer vier speelt nog een intercontinentale play-off.

Cel voor man die probeerde agenten van de weg af te rijden

Een 22-jarige Pool die op 2 februari van dit jaar probeerde agenten van de snelweg te rijden is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden. Ook mag hij een jaar lang geen motorvoertuigen besturen. De rechtbank Midden-Nederland spreekt van ‘misdadig rijgedrag’.

Man ramt politieauto
Op 2 februari tankt de man in Gouda en rijdt weg zonder te betalen. Hij rijdt met zijn auto – met gestolen Poolse kentekenplaten – richting Utrecht. Al snel komt de man in het vizier van de politie waarna een achtervolging ontstaat. Op de A28, onder de overkapping bij Zeist, rijdt een politieauto rechts naast de voortvluchtige benzinedief. Er is oogcontact tussen de man en de politieman, waarna hij een abrupte stuurbeweging naar rechts maakt. De politieman die de dienstauto bestuurt moet vervolgens afremmen om een aanrijding te voorkomen. De man rijdt verder richting Amersfoort. Op de A1, in de richting van Barneveld, rijdt een andere politieauto links naast de man. In een poging de politie af te schudden maakt de man opnieuw een stuurbeweging richting de agenten. Hierbij raakt hij de politieauto. De agent achter het stuur weet te voorkomen dat zijn auto in een slip raakt. De verdachte zelf kwam daarbij wel met een klap tot stilstand.

Poging zware mishandeling
In beide gevallen is sprake van een poging zware mishandeling. De man verklaarde de politie te willen afschudden, maar hij was er niet op uit hen te verwonden. Toch heeft hij met zijn ‘misdadig rijgedrag’ de aanmerkelijke kans aanvaard dat er een ongeval zou kunnen plaatsvinden waarbij de agenten zwaar gewond zouden raken. Het is aan de stuurmanskunsten van de politieagenten te danken dat dit niet gebeurd is. Naast twee keer een poging zware mishandeling veroordeelt de rechtbank de man voor de diefstal van benzine, de diefstal van Poolse kentekenplaten en overtredingen van de Wegenverkeerswet.

Gevangenisstraf
Terwijl de man onder invloed was van drugs heeft hij op gewiekste wijze brandstof gestolen en daarna een gevaarlijke achtervolging in gang gezet. Daarbij heeft hij zich zeer gevaarlijk gedragen, waarbij ook gevaar is geweest voor andere weggebruikers. De politieagenten waren gewoon hun werk aan het doen en werden daarbij blootgesteld aan het reële risico om ernstig gewond te raken. De officier van justitie noemde het een poging doodslag. De rechtbank gaat daar niet in mee omdat de man niet het (voorwaardelijk) opzet had om de agenten te doden. Zijn intentie lijkt te zijn gericht op het ontkomen aan de politie na de benzinediefstal. De rechtbank vindt een lange, onvoorwaardelijke, gevangenisstraf op z’n plaats. Bij het bepalen van de hoogte van die straf is gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Omdat de man een gevaar op de weg is mag hij daarnaast een jaar lang geen motorvoertuigen besturen. Ook moet hij de betrokken politieagenten een schadevergoeding betalen.

Het 'Uyghur Tribunal' in Londen ligt China zwaar op de maag

Het 'Uyghur Tribunal' in Londen wil meer te weten komen over de leefsituatie van de moslimminderheid in de Chinese provincie Xinjiang. Getuigen vertellen over martelingen, massale verkrachtingen en gedwongen sterilisaties. Peking verdedigt zich tegen de beschuldigingen en legt sancties op aan de betrokkenen.

In Londen is een onafhankelijke instantie begonnen met het horen van Oeigoeren die beschuldigingen naar China uiten over ernstige mishandeling van leden van deze moslimminderheid. Getuigen hebben bij het Oeigoerse Tribunaal aangifte gedaan van groepsverkrachting en gedwongen sterilisatie van vrouwen in door Peking gerunde kampen in de provincie Xinjiang in het noordwesten van China. De instantie, bestaande uit advocaten en mensenrechtendeskundigen, is van plan in december een rapport te publiceren over de mensenrechtensituatie in Xinjiang. Peking noemt het laster.

"De aantijgingen tegen de Volksrepubliek China zijn ernstig", zei panelvoorzitter Geoffrey Nice bij de opening van de bijeenkomst. Het tribunaal is niet gelieerd aan enige regering, maar is opgericht op verzoek van de grootste Oeigoerse ballingschapsorganisatie, het World Uyghur Congress. China weigerde aanwezig te zijn en legde sancties op aan de betrokken personen.

Qelbinur Sidik, een moslimleraar met Oezbeekse roots afkomstig uit de hoofdstad van Xinjiang, Urumqi, deed verslag van haar verblijf in twee stinkende, overvolle "heropvoedingskampen" voor Oeigoeren, waar ze gedwongen werd Chinees te leren. Mensen moesten boeien dragen tijdens de lesuren, vertelde ze. De bewakers in het kamp zagen de mannelijke gevangenen niet als 'mensen', zei Sidik. "Ze genoten ervan om te zien hoe de mannen werden vernederd. Het lijden was hun pleziertje."

Getuige: Vier dagen en nachten gemarteld
Sidik zei dat vrouwelijke gevangenen slecht werden behandeld tijdens de verhoren. "Ze werden niet alleen gemarteld maar ook verkracht, soms in groepen", voegde ze eraan toe. Gedwongen sterilisatie van Oeigoerse vrouwen was gebruikelijk en één vrouw stierf als gevolg daaraan. Sidik moest ook onder dwang gesteriliseerd worden voordat ze een visum kreeg om haar dochter in Nederland te bezoeken en China te ontvluchten. "Ik gun niemand deze martelingen", zei Sidik door tranen heen.

Omir Bekali, een Kazachse burger van Oeigoerse afkomst, sprak ook met het panel. Bekali zegt dat hij werd gearresteerd tijdens een bezoek aan zijn familie in Xinjiang. Op een bepaald moment in zijn getuigenis deed hij boeien om, om het panel te laten zien hoe hij meer dan zeven maanden in een kamp werd vastgehouden. "Ik ben de eerste vier dagen en nachten gemarteld", zei hij. "Ik werd aan het plafond gehangen." Daarna werd hij over het hele lichaam en op de voetzolen geslagen. Zijn vader werd vermoord en zijn broer is gehandicapt geraakt door de martelingen.

Volgens mensenrechtenorganisaties worden minstens één miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden vastgehouden in detentiekampen in Xinjiang. Daar worden ze naar verluidt gedwongen hun religie, cultuur en taal op te geven en in sommige gevallen staan ze ook bloot aan mishandelingen. Washington beschuldigt Peking van genocide op de Oeigoeren en andere minderheden in Xinjiang. Peking verwerpt de aantijgingen voortdurend en spreekt van opleidings- en werkprogramma's tegen extremisme.

Turkije stuit op aardgasreserves in de Zwarte Zee

In de zoektocht naar grondstoffen in de Zwarte Zee heeft Turkije opnieuw aardgasvoorraden aangetroffen.

De Turkse president Erdogan zei in Ankara dat een boorschip een afzetting van 135 miljard kubieke meter in het Sakarya-gasveld heeft ontdekt. Afgelopen augustus had de bemanning van het schip al een afzetting van 405 miljard kubieke meter ontdekt. Door een gebrek aan eigen energiereserves moet Turkije een groot deel van de vraag importeren. Het land is een van de grootste verbruikers van Russisch aardgas.

Turkije zoekt niet alleen in de Zwarte Zee naar aardgas, maar ook in de oostelijke Middellandse Zee. Dit veroorzaakt vooral conflicten met de buurlanden Cyprus en Griekenland, maar ook met de Europese Unie.

Straten ondergelopen na stortregens in Brabant

Op sommige plaatsen in Brabant gingen de weergoden vrijdagavond helemaal los. Regen, onweer, bliksem, windhozen: het kon niet op. Het KNMI kondigde eerder op de dag voor de middag en avond code geel af. Meer hierover bij het het Brabants Dagblad.

Ziekenhuis kan ic-capaciteit afschalen naar niveau van voor corona

De ic-capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen kan verder worden afgeschaald, zo heeft het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) besloten. Per maandag 7 juni kan de landelijke capaciteit worden teruggebracht naar minimaal 1150 bedden, het niveau van voor de coronapandemie. Zo meldt Skipr.

“Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen is afgelopen tijd fors gedaald en deze daling zet door”, aldus het LNAZ. Tussen de ziekenhuizen en regio’s zijn steeds minder overplaatsingen van coronapatiënten. Daarom is besloten dat de ic-capaciteit kan worden teruggebracht tot minimaal 1150 bedden. Regio’s kunnen er zelf voor kiezen om voor de intensive care een hoger aantal bedden te hanteren.

Kunstenaar verkoopt onzichtbare sculptuur voor meer dan $18.000

Een Italiaanse kunstenaar verkocht een onzichtbaar beeld voor meer dan $18.000 en moest de koper een certificaat van echtheid geven om te bewijzen dat het echt is, meldde de Daily Mail.

Salvatore Garau verkocht zijn stuk, getiteld "Io Sono" (ik ben), vorige maand aan een anonieme koper.

Het Italiaanse veilinghuis Art-Rite organiseerde in mei de verkoop van het 'immateriële' beeld met een geschatte waarde tussen $7.000 en $11.000.

"Het vacuüm is niets meer dan een ruimte vol energie, en zelfs als we het leegmaken en er is niets meer, volgens het onzekerheidsprincipe van Heisenberg, heeft dat 'niets' een gewicht", legde de in Sardinië geboren kunstenaar uit. "Daarom heeft het energie die door condensatie wordt omgezet naar kleine deeltjes, dat wil zeggen naar ons."

De 67-jarige legde in een video uit dat “je het niet ziet, maar het bestaat; het is gemaakt van lucht en geest. Het is een werk dat je vraagt om de kracht van de verbeelding te activeren, een kracht die iedereen heeft, zelfs degenen die niet geloven dat ze die hebben", vervolgde hij.

De sculptuur, bestaand uit "lucht en geest", is bedoeld om te worden opgenomen in een vierkant van 5 bij 5 voet en bedoeld om te worden tentoongesteld in een aparte ruimte zonder kunstmatige verlichting en klimaatbeheersing.

Garau verdedigde zijn onzichtbare kunst met een grandioze vergelijking: "Creëren we uiteindelijk niet ook een God die we nog nooit hebben aanschouwd?"

Dion Graus opnieuw beschuldigd van machtsmisbruik en seksuele intimidatie

In februari heeft een voormalig fractiemedewerkster van de PVV een klacht ingediend over Dion Graus, ze meldde haar klacht onder meer bij  een vertrouwenspersoon van de Tweede Kamer en toenmalig Kamervoorzitter Arib. Die beperkte Graus zijn toegang tot het Tweede Kamergebouw. Toen Arib als voorzitter werd opgevolgd door Vera Bergkamp verscheen Graus weer in de Kamer.

De jonge vrouw vertelde dat ze met Graus mee moest naar etentjes en werkbezoeken. Tevens zou hij haar alcohol hebben laten nuttigen, terwijl ze dat niet gewend was. Naar haar zeggen heeft hij haar gedwongen tot "heel veel ernstige dingen”. Nadat de vrouw Graus had afgewezen, zou hij haar zijn gaan stalken.

Graus ontkent de beschuldigingen tegenover NRC, en zegt dat een deel van de PVV-fractie met "een complot” tegen hem bezig is.

Volgens de NRC blijkt uit gesprekken met meerdere seksueel geïntimideerde fractie- en Kamermedewerkers dat de klachtenafhandeling en de aangeboden hulp tekortschieten. Wie op het Binnenhof wordt geconfronteerd met seksuele intimidatie kan beter zwijgen, vertelden ze. Allemaal zijn ze geconfronteerd met seksueel wangedrag door een Kamerlid en wilden zij daar werk van maken, maar achteraf hebben ze daar spijt van omdat de klachten, naar hun idee, niet serieus in behandeling zijn genomen.

Williams door, Badosa wint thriller op Roland Garros

Tennisster Serena Williams staat in de achtste finales op Roland Garros. De Amerikaanse (7) rekende af met landgenote Danielle Collins: 6-4, 6-4. Williams speelt hierna tegen de Kazachse Elena Rybakina (21), die de Russische Elena Vesnina met 6-1, 6-4 versloeg.

Namens Wit-Rusland moest het van Viktoria Azarenka (15) komen en niet van Aryna Sabalenka (3). Azarenka was met twee keer 6-2 veel te sterk voor de Amerikaanse Madison Keys (23), terwijl Sabalenka toch wel verrassend sneuvelde tegen de als 31e geplaatste Russische Anastasia Pavlyuchenkova: 6-4, 2-6, 6-0.

Een kwart naar onderen staat Tamara Zidansek voor het eerst in de achtste finales op een Grand Slam-toernooi. De Sloveense klopte Katerina Siniakova uit Tsjechië met 0-6, 7-6 (5), 6-2. Hierna speelt ze tegen Sorana Cirstea uit Roemenië, die de Russische Daria Kasatkina met 6-3, 6-2 de baas was.

Paula Badosa staat net als vorig jaar bij de laatste zestien, maar de Spaanse (33) moest er hard voor knokken. Ana Bogdan uit Roemenië speelde de wedstrijd van haar leven, maar capituleerde toch: 2-6, 7-6 (4), 6-4. Badosa neemt het op tegen de Tsjechische Marketa Vondrousova (20), verliezend finaliste in 2019, die de Sloveense Polona Hercog met 6-3, 6-3 klopte.

Medvedev overtuigend naar achtste finales Roland Garros

Tennisser Daniil Medvedev heeft zich zonder problemen geplaatst voor de achtste finales op Roland Garros. De als tweede geplaatste Rus, die in Parijs wereldranglijstaanvoerder kan worden, rekende met 6-4, 6-2, 6-4 af met de Amerikaan Reilly Opelka (32).

Medvedev speelt in de achtste finales tegen de Chileen Cristian Garin (22), die Marcos Giron uit de VS met 6-4, 5-7, 6-2, 6-2 klopte. Verderop in hetzelfde kwart ging het ook niet best met de Amerikanen: de Griek Stefanos Tsitsipas (5) stuurde John Isner (31) met 5-7, 6-3, 7-6 (3), 6-1 naar huis, Pablo Carreño Busta (12) uit Spanje was Steve Johnson met 6-4, 6-4, 6-2 de baas.

De Duitser Alexander Zverev (6) had weinig moeite met de Serviër Laslo Dere (6-2, 7-5, 6-2) en speelt hierna tegen de Japanner Kei Nishikori. De drievoudig kwartfinalist zag zijn Zwitserse opponent Henri Laaksonen na 7-5 in de eerste set opgeven.

De jonge Noor Carsten Ruud (15) dolf het onderspit tegen de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina, die met 7-6 (3), 2-6, 7-6 (6), 0-6, 7-5 de beste was. Hij speelt in de achtste finales tegen de Argentijn Federico Delbonis, die met 6-4, 6-1, 6-3 won van de Italiaan Fabio Fognini (27).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.