FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 juni 2021

Prominente wetenschapper gelooft niet meer in een natuurlijk ontstaan COVID-19

Een prominente microbioloog uit New York City heeft afgelopen vrijdag in een interview laten weten dat “verontrustende informatie” hem ertoe heeft gebracht van koers te veranderen met betrekking tot zijn geloof in de “natuurlijke oorsprong” van COVID-19.

Peter Palese was een van de 27 wetenschappers die vorig jaar een verklaring hebben ondertekend in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet waarin ze het idee dat Sars-Cov-2 uit een laboratorium zou kunnen zijn ontsnapt, of zelfs door de mens gemaakt, benoemden als ‘complottheorieën’.

Maar Palese – voorzitter van de afdeling Microbiologie van de Icahn School of Medicine -  zegt nu dat hij er niet langer van overtuigd is dat dit het geval is.

"Ik geloof dat een grondig onderzoek naar de oorsprong van het COVID-19-virus nodig is", vertelde Palese aan de Daily Mail. "Er is veel verontrustende informatie opgedoken sinds de door mij ondertekende Lancet-verklaring is gepubliceerd, dus ik wil antwoorden zien op alle vragen."

Op de vraag hoe hij vorig jaar is benaderd om de brief te ondertekenen en welke nieuwe informatie specifiek aan het licht is gekomen die hem van gedachten heeft doen veranderen, weigerde professor Palese commentaar te geven.

In de verklaring in The Lancet spraken de ondertekenaars “solidariteit uit met alle wetenschappers en gezondheidswerkers in China” en voegden eraan toe: “We staan samen om samenzweringstheorieën die suggereren dat COVID-19 geen natuurlijke oorsprong heeft, krachtig te veroordelen.”

Donderdag onthulde Vanity Fair dat de verklaring voor The Lancet in het geheim was georganiseerd door Peter Daszak, voorzitter van de non-profit EcoHealth Alliance. Deze organisatie schonk bijna $600.000 aan Amerikaans belastinggeld aan het Chinese Wuhan Institute of Virology (WIV), dat onderzoek doet naar coronavirussen en nu door een aantal mensen ervan wordt verdacht de bron van COVID-19 te zijn.

In januari zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de WIV al sinds 2017 samenwerkt aan geheime projecten met het Chinese leger.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft inmiddels gezegd dat hij de “ervan overtuigd” is dat de COVID-19-pandemie het resultaat van een laboratorium 'lek' en beschuldigde de Chinese regering ervan dit te verdoezelen.


Volleybalsters overtuigend langs Japan

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League hun zevende wedstrijd winnend afgesloten. In het Italiaanse Rimini werd het eveneens sterke Japan overtuigend verslagen, de vijfde overwinning voor de ploeg van Avital Selinger.

Nederland begon sterk, maar gaf in set één een voorsprong van zes punten bijna weg. Nika Daalderop sloeg de set alsnog binnen, waarna Nederland in set twee vanaf 16-16 afstand nam. Daalderop sloeg ook set twee binnen en in de derde set werd het spannend: Nederland domineerde, Japan kwam tot op 22-22, maar Nederland won het duel alsnog met 25-22, 25-20, 25-23.

Pons boekt MotoE-zege Barcelona, Iwema onderuit

Op het circuit van Barcelona is het weekeinde rondom de Grand Prix van Catalonië op de motoren afgesloten met de derde van zeven races van dit jaar in het MotoE-kampioenschap. In de elektrische klasse werd ook nu weer flink gevochten, met een nieuwe winnaar als resultaat.

Met Eric Granado, Jordi Torres en Dominique Ägerter op de eerste rij ging de race van start...althans, dat was de bedoeling: Granado had een probleem met de motor en de Braziliaan moest vanuit de pitstraat vertrekken, terwijl de start uitgesteld werd.

Xavi Cardelus ging bij de start stevig het grind in, Ägerter pakte de leiding, voor Torres, Miguel Pons en Alessandro Zaccone. De Italiaan pakte bij het beginnen van ronde twee de leiding, terwijl het voor Jasper Iwema voorbij was: de Nederlander eindigde in het grind.

Mattia Casadei kwam zich een ronde later ook mengen in de strijd, terwijl Granado ver achter de rest de snelste raceronde noteerde. Ägerter ging ondertussen naar de kop en ook Torres nam Zaccone te grazen, met Pons en Casadei daar weer achter, gevolgd door Matteo Ferrari, Fermin Aldeguer en Lukas Tulovic.

Pons nam in de voorlaatste ronde op zijn beurt de leiding over en ook Ägerter en Torres gingen voorbij Zaccone, maar voor Casadei was het klaar: ook hij dook het grind in. Granado had zich keurig opgewerkt naar de tiende plek, maar de Braziliaan ging in de laatste ronde onderuit en scoorde alsnog niks.

De winst kwam voor Pons niet meer in gevaar, Ägerter en Torres completeerden het podium en Zaccone behield met de vierde plek nipt de leiding in het kampioenschap.

Roland Garros: Schuurs en Koolhof naar halve finales, Haase en Middelkoop naar huis

Tennissers Demi Schuurs en Wesley Koolhof staan in de halve finales van het gemengd dubbelspel op Roland Garros. Het als derde geplaatste Nederlandse duo was in een spannende kwartfinale te sterk voor het Chileens-Britse duo Alexa Guarachi/Neal Skupski: 4-6, 6-3 [10-5].

De achtste finales in het mannendubbelspel werden het eindstation voor Robin Haase en zijn Duitse kompaan Jan-Lennard Struff. Ze gingen na een geweldige start alsnog onderuit tegen de als zesde geplaatste Fransen Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut: 6-0, 3-6, 6-7 (5).

Matwé Middelkoop kwam in de achtste finales überhaupt niet meer in actie. Zijn Salvadoriaanse koppelpartner Marcelo Arévalo liep in hun vorige wedstrijd een beenblessure op en kon niet meer spelen, waardoor de Indiër Rohan Bopanna met de Kroaat Franko Skugor rechtstreeks naar de kwartfinales konden.

Williams uitgeschakeld op Roland Garros, Badosa naar kwartfinales

Voor tennisster Serena Williams is Roland Garros voorbij. De Amerikaanse winnares van 2002, 2013 en 2015, als zevende geplaatst, was in de achtste finales niet opgewassen tegen Elena Rybakina. De 21-jarige en als 21e geplaatste Kazachse won met 6-3, 7-5 en staat voor het eerst in de kwartfinales op een Grand Slam-toernooi.

Rybakina speelt in de kwartfinales tegen de Russische Anastasia Pavlyuchenkova, die nu al voor de zevende keer tot in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi is gekomen - in 2011 deed ze dat in Parijs - en voor het eerst de halve finales probeert te halen. De als 31e geplaatste Russische won na een moeizame start toch overtuigend van de Wit-Russische Viktoria Azarenka (15): 5-7, 6-3, 6-2.

Tamara Zidansek wist zich als eerste Sloveense ooit te plaatsen bij de laatste acht op een Grand Slam-toernooi. Ze was zondag met 7-6 (4), 6-1 te sterk voor de eveneens ongeplaatste Roemeense Sorana Cirstea. Zidansek neemt het op tegen de Spaanse Paula Badosa (33), die de Tsjechische Marketa Vondrousova (20), verliezend finaliste van 2019, met 6-4, 3-6, 6-2 het nakijken gaf. Ook voor Badosa is het haar eerste kwartfinale op een Grand Slam-toernooi.

Geen Olympische Spelen voor 3x3-basketbalsters

De Nederlandse 3x3-basketbalsters zullen er deze zomer in Tokyo niet bij zijn als het onderdeel van de basketbalsport voor het eerst op het olympisch programma staat. Tijdens het laatste OKT in het Hongaarse Debrecen kwam Nederland in de halve finales tekort.

Op de slotdag van het OKT begon Nederland met een kwartfinale tegen Iran. Voor Ilse Kuijt, Noortje Driessen en de zussen Loyce en Jill Bettonvil ging dat aanvakelijk opvallend stroef, maar uiteindelijk liep de ploeg toch uit naar een vrij simpele 20-10 overwinning.

In de halve finales wachtte vervolgens het Italiaanse kwartet, dat onder aanvoering van Raelin D'Alie sterker leek dan Oranje. De Nederlandse ploeg bleef wel lange tijd in de buurt, maar in de slotfase liep Italië weg en met 16-11 werd de Nederlandse hoop definitief de grond in geboord - de mannen zijn in Tokyo wél van de partij, zij plaatsten zich vorige week.

De strijd om het olympisch ticket leverde drama op voor het enthousiaste thuispubliek: Hongarije kwam vijftien seconden voor het einde op gelijke hoogte met Italië, maar twee seconden voor het einde gooide D'Alie Italië alsnog naar de Spelen en dus was het voor Hongarije klaar.

Bij de mannen ging het laatste ticket naar België. Eerst werd met een geweldig afstandsschot in de slotseconden gewonnen van Mongolië, waar 3x3-basketbal razend populair is geworden en waar men hoopte voor het eerst de Spelen te halen in een teamsport. België rekende in de finale af met Hongarije (21-14), waarmee het thuisland met nul tickets afdroop.

Verstappen: "Het is enorm frustrerend"

Lange tijd leek Max Verstappen onbedreigd op weg naar de overwinning bij de Grand Prix van Azerbeidzjan. Nadat met een goed getimede en snelle pitstop de Nederlander de koppositie greep, leek hij mede dankzij een goede rugdekking door teamgenoot Sergio Perez de overwinning binnen handbereik te hebben. Helaas gooide een klapband vlak voor het einde roet in het eten.

"Ik baal als een stekker na wat er vandaag is gebeurd. Het was eigenlijk een heel makkelijke wedstrijd. Ik controleerde de snelheid voor in het veld en probeerde die vanwege de lange stint te matchen met de coureurs achter me. Als ik sneller moest gaan, ging ik ook sneller. Je wilt echter niet de banden te zwaar belasten en dat hebben we ook niet gedaan. Soms is het een vervelende sport als dit dan aan het einde van de race gebeurt", zo vertelde de Red Bull-coureur na de race, lezen we op Verstappen.nl.

De Nederlander zag de klapband niet aankomen. Hij had tot dan toe geen enkele aanwijzing dat er mogelijk problemen met zijn Pirelli's waren. "Alles voelde erg comfortabel aan en ik voelde ook niets qua vibraties. Heel raar dat dit gebeurde."

Verstappen denkt ook niet dat brokstukken van de crash van Lance Stroll de oorzaak van zijn klapband zijn. "Iedereen rijdt ronde na ronde dezelfde lijnen om de slipstream te pakken, dus het is heel vreemd dat dit alleen bij mij gebeurt. Ik denk dat de marshalls de baan goed hadden schoongemaakt. Het is enorm frustrerend."

Ondanks dat Verstappen nog steeds eerste in de WK-stand staat, omdat Hamilton zijn herstart verprutste, leek het er dus lange tijd op dat de Nederlander zijn voorsprong in de tussenstand zou gaan vergroten. "Dat vond ik veel belangrijker vandaag. Ik denk dat Mercedes op de ‘normale’ circuits sterker is. Daarom wilde ik hier ook een gat slaan. Maar we gaan het zien. We hebben eigenlijk twee positieve weekenden gehad, want de auto was hier in de race echt sterk. Ik denk niet dat er iemand een kans had om het ons moeilijk te maken in de wedstrijd, en dat zegt wel wat."

Verstappen was wel blij om zijn teamgenoot Perez de wedstrijd te zien winnen. "Checo deed vandaag precies wat je wilt dat hij doet. Hij had een goede start en zat al snel achter me. We gingen allebei aan Lewis voorbij met de pitstops en het zou een makkelijke één-twee zijn geweest. Ik baal dat ik niet heb gewonnen, maar ik was blij om Checo boven aan het podium te zien. Hij is een geweldige gast en teamgenoot."

Verstappen: "Het is enorm frustrerend" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Het is enorm frustrerend" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Oranje wint laatste oefeninterland voor EK tegen Georgië

Oranje heeft de laatste oefenwedstrijd voor het Europees kampioenschap met 3-0 gewonnen. De ploeg van bondscoach Frank de Boer had het In de eerste helft nog lastig met Georgië, maar won uiteindelijk toch vrij makkelijk.

Het Nederlands elftal begon bijna in dezelfde opstelling als in de vorige interland tegen Schotland. Alleen Daley Blind stond erin voor de geblesseerde Matthijs de Ligt en in het doel stond Maarten Stekelenburg voor Tim Krul.

Net zoals tegen Schotland kreeg de tegenstander de eerste kans. De Georgische aanvaller kreeg de bal niet voorbij Stekelenburg, waarna Oranje langzaam in het spel kwam. De eerste dreiging kwam van Denzel Dumfries na een lange bal van Marten de Roon. Dat leverde uiteindelijk niks op, maar binnen tien minuten kwam het Nederlands elftal alsnog op voorsprong. Dumfries werd in de zestien meter op zijn hakken getrapt, waarna de Belgische scheidsrechter de bal op de strafschopstip legde. Memphis wist de penalty te benutten. Snel daarna kreeg het Nederlands elftal na een zeer goede aanval de kans op de 2-0, alleen de Georgische keeper Giorgi Loria wist die met een goede redding te voorkomen.

Na een kwartier in de eerste helft viel Oranje weer terug en was er nog maar weinig te genieten in Enschede en was Georgië in het restant van de eerste helft zelfs wat dreigender dat het Nederlands elftal, dat verdedigend een hele matige indruk maakt. Vlak voor rust werd Frenkie de Jong met een afstandsschot nog wel even gevaarlijk, maar dat was het ook wel.

In de tweede helft begon bondscoach ook in een 5-3-2 opstelling en bracht Nathan Aké in het veld voor Blind. De wedstrijd ging voort zoals hij de eerste helft was geëindigd en toch verdubbelde Oranje na tien minuten in de tweede helft de score. Na een steekpassje van Memphis maakte Wout Weghorst zijn eerste goal voor het Nederlands elftal.

Na de 2-0 kwam er wat meer ruimte op het veld voor het Nederlands elftal. Mede door de nodige wissels werd het spel er niet beter op. Toch kwam Oranje een kwartier voor tijd op 3-0 dankzij Ryan Gravenberch die met zijn hoofd zijn eerste interlandgoal maakte dus. Uiteindelijk bleef het bij 3-0 voor Oranje in de laatste oefeninterland voor het Europees kampioenschap.

Gardner wint Moto2-race Barcelona, Bendsneyder 6e

De Grand Prix van Catalonië in de Moto2 heeft voor Bo Bendsneyder een mooi resultaat opgeleverd. De Nederlander zakte in de slotfase wat weg, maar werd uiteindelijk fraai zesde op het circuit van Barcelona.

Ajo KTM-teamgenoten Remy Gardner en Raul Fernandez vertrokken vanaf de eerste rij, met niemand minder dan Bo Bendsneyder naast zich. De beste start was voor Garner, terwijl Bendsneyder stevig duelleerde om de tweede plek van Raul Fernandez, met Xavi Vierge en Augusto Fernandez daar weer achter.

Gardner en Raul Fernandez reden langzaam een klein beetje weg bij Bendsneyder, die na een ronde of tien vergezeld werd door Vierge. Acht ronden voor het einde opende Fernandez voorin de aanval op zijn teamgenoot, met succes, terwijl Bendsneyder ronde na ronde verdedigde tegen de aanvallende Vierge.

Met zeven ronden te gaan wist Vierge eindelijk langs Bendsneyder te komen en niet veel later volgde ook Marco Bezzecchi. Gardner sloeg ondertussen weer terug en pakt ede leiding, terwijl Ai Ogura vanaf plek zeven onderuit schoof. Bendsneyder verloor de aansluiting bij Vierge en Bezzecchi en moest oppassen voor Augusto Fernandez.

Nog iets verder naar achteren ging het fout voor Hector Garzo en Fabio di Giannantonio, die helemaal naar links sneed en aangetikt werd door Garzo, die geen kant op kon. Bendsneyder was ondertussen ook zijn vijfde plek kwijt, Augusto Fernandez was langszij gekomen en Sam Lowes was de volgende die het nog wilde proberen.

De winst was uiteindelijk overtuigend voor Gardner, die Raul Fernandez achter zich liet. Vierge completeerde het podium, voor Bezzecchi, Augusto Fernandez en Bendsneyder, die zo een keurige zesde plek pakte.

Perez: "We waren dicht bij het punt dat we de auto uit wilden laten vallen"

Lang zag het er naar uit dat Sergio Perez achter Max Verstappen beslag kon leggen om de tweede plaats maar in een knotsgekke eindfase wist hij de wedstrijd in Baku te winnen. Na de herstart door het uitvallen van Verstappen leek Perez even zijn koppositie kwijt te raken, maar een foutje van Lewis Hamilton bezorgde de Mexicaan alsnog de eerste prijs.

"Ik ben heel, heel blij. Allereerst leef ik mee met Max, die geweldig reed. Hij had de zege verdiend en het zou voor het team geweldig zijn geweest om een 1-2 te behalen. Uiteindelijk is het alsnog een geweldige dag voor ons. We waren dicht bij het punt dat we de auto uit wilden laten vallen, maar wisten de finish toch te halen", aldus Perez na de race, zo lezen we op de site van RacingNews365.

Lange tijd was Perez de buffer tussen Verstappen en Hamilton nadat de Red Bulls de leiding in de race na goed pitsstops hadden gegrepen. "Lewis had een goede pace gedurende de race en wij passeerden hem met een overcut. Hij heeft me vanaf dat moment iedere ronde onder druk gezet", vertelt de Mexicaan.

Na een sensationele herstart wist Perez de race als winnaar af te sluiten. "Ik had een slechte start en hij zat langs me, maar ik remde zo laat als mogelijk en hij ook. Voor Lewis pakte dat niet goed uit. Het is een goede dag voor het team", zo besloot de enthousiaste Red Bull-coureur zijn verhaal.

Merlier wint net voor Cavendish in Elfstedenronde

Tim Merlier heeft de Elfstedenronde op zijn naam geschreven. De topsprinter van Alpecin-Fenix was in de Belgische wedstrijd net te snel voor Mark Cavendish.

De Elfstedenronde kon uitpakken met een mooi veld. Remco Evenepoel maakte zijn rentree in het peloton sinds zijn opgave in de Giro d'Italia, maar vooral een hoop topsprinters stonden aan de start in de Belgische wedstrijd, waaronder ook Dylan Groenewegen.

De wedstrijd over bijna 200 kilometer zou ook eindigen in een massasprint. Groenewegen kwam er niet aan te pas en in de sprint was Merlier net wat sneller dan Cavendish. Het podium werd compleet gemaakt Sasha Weemaes, die onder meer Pascal Ackermann achter zich liet. Danny van Poppel was de beste Nederlander met een zesde plaats. Groenewegen eindigde op de tiende plaats. 

Küng wint tijdrit Zwitserland, Dumoulin 16e bij rentree

De eerste etappe in de Ronde van Zwitserland is gewonnen door Stefan Küng. De Oostenrijkse Europees kampioen was de snelste in een tijdrit in en rond Frauenfeld over 10,9 kilometer.

Küng was vier seconden sneller dan zijn landgenoot Stefan Bisseger die tweede werd. De Italiaan Mattia Cattaneo fietste naar de derde tijd op twaalf tellen van Küng.

Tom Dumoulin maakte zijn rentree in het peloton nadat hij in januari een pauze nam om over zijn toekomst na te denken. Hij werd zestiende in de tijdrit en zei na afloop dat hij in het tweede deel nog wat power miste.

Federer stapt uit Roland Garros

Roger Federer heeft besloten zich terug te trekken van Roland Garros. De Zwitser won gisteren in de derde ronde van Dominik Köpfer maar heeft nu besloten de vierde ronde niet meer te spelen.

"Na twee knieoperaties en een jaar revalidatie is het belangrijk dat ik naar mijn lichaam luister en zeker ben dat ik mezelf niet te veel push op mijn weg naar herstel", aldus Federer in een verklaring. "Ik ben blij dat ik nog drie wedstrijden heb kunnen spelen."

Door de afmelding van Federer gaat Matteo Berrettini, zijn tegenstander in de vierde ronde, nu automatisch door naar de kwartfinale in Parijs. 

Nederlandse hockeyers verspelen voorsprong in bizarre slotfase tegen Duitsers

De Nederlandse hockeyers hebben door een bizarre slotfase gelijkgespeeld tegen Duitsland. De ploeg van Caldas leidde vlak voor tijd nog met 2-0, maar kreeg in de laatste drie minuten twee goals om de oren.

Het ongeloof spatte van de gezichten af na afloop van de kraker, die deze klassieker was. Oranje leek lang af te steven op een zwaarbevochten zege, maar kwam door een kaart van Pirmin Blaak in zwaar weer terecht. De eerste echte krachtmeting van deze toernooizomer. Zo kon het duel met Duitsland worden getypeerd voor Oanje. Natuurlijk, twee dagen geleden waren de Fransen ook – vooral in de beginfase – een lastige klant, maar dit was de eerste opponent van olympisch-podium-kaliber die de ploeg van Max Caldas tegenkwam.

Een moment waarop zou blijken of Nederland een vervolg kon geven aan het ijzersterke duel tegen België, dat vorig weekend in de Pro League met 4-0 opzij werd gezet. Oranje had bovendien nog een rekening openstaan met de Duitsers, die in maart het Wagener met twee zeges (4-2 en 3-1) verlieten. Duels waar Oranje een zuur gevoel aan overhield.

Pijnlijke conclusie
‘Over twee wedstrijden kan je niet echt van domineren spreken’, was de scherpe en ook pijnlijke conclusie die middenvelder Seve van Ass destijds trok. Het was duidelijk. Dat moest vandaag beter.

Het ging ook beter.
En daarin had Van Ass een grote rol. De middenvelder van HGC promoveerde de tweede corner van Oranje na vijf minuten tot de eerste treffer van de wedstrijd. Vooruit, daarbij werd Van Ass geholpen door Martin Häner, maar de vreugde in het oranjegekleurde en uiterst sfeervolle Wagener was er niet minder om.

De bal van Van Ass raakte het been van de Duitse verdediger en rolde daarna langs de geparkeerde doelman Alexander Stadler. Vlak daarvoor werd de eerste korte hoekslag naast het doel geslingerd door Jip Janssen.

Hoofdrol Blaak
De start was dus niet alleen gretig, zoals vrijdag ook tegen Frankrijk, maar ook succesvol. Duitslnd kwam aan het eind van het eerste kwart beter in de wedstrijd. Dat leidde tot de eerste corner – naast via Windfeder – en een grote schotkans van Niklas Bosserhoff, waarop Pirmin Blaak prachtig redde. De doelman van Oranje groeide uit tot een van de uitblinkers van de eerste helft, doordat hij corner nummer twee en drie van de Duitsers, eveneens gepusht door Windfeder, ook pareerde. Nederland stond dus onder druk, maar kreeg voor rust toch een goede kans op de 2-0. De derde corner van Oranje belandde bij Sander de Wijn, die zijn inzet net naast het Duitse doel zag gaan.

Na rust dacht alles en iedereen in het Wagener dat Billy Bakker de tweede treffer van de middag op het bord bracht. De aanvoerder van Oranje dribbelde de cirkel binnen zocht zijn backhand en haalde doeltreffend uit. De videoreferee zette echter een streep door de prachtige treffer van de Amsterdammer, die hoofdschuddend het slechte nieuws tot zich nam.

De pass der passes
Er volgde opnieuw een salvo corners van Duitsland, dat in het derde kwart driemaal achtereen mocht aanleggen. Amstelveen hield z’n adem in en Oranje kwam keer op keer met de schrik vrij. En toen was daar minuut 44. De minuut van de pass der passes. De grandioze bal over meer dan vijftig meter van De Wijn, die het middenveld en de verdediging van Duitse doorkliefde. Hard, maar oh zo zuiver. Een schoolvoorbeeld van een pracht geslagen bal.

Enfin, die bal vond de stick van Mirco Pruyser, die verre van zelfzuchtig was en Thierry Brinkman op maat bediende. Ondanks alle Duitse kansen was het dus Oranje dat toesloeg en alsnog de 2-0 maakte. In de slotfase kreeg Duitsland nog een kans op een eretreffer. Maar die stond de uitstekende Blaak niet toe. Hij redde ook bij de zevende en achtste (!) Duitse corner.

Idiote slotfase
Ook in de slotfase was er een hoofdrol voor Blaak weggelegd, toen hij twee minuten voor tijd groen kreeg. Hierdoor stond Robbert Kemperman in het doel bij twee Duitse corners. De eerste kwam op een voet bij een uitloper, de tweede poging leverde een strafbal op. Dat betekende dat Maurits Visser als reserve-goalie in het veld mocht komen, voor een veldspeler. De inzet van Christopher Rühr ging echter tegen de touwen: 2-1. Oranje moest nog twee minuten stand houden. En dat lukte niet. Windfeder pushte raak in deze idiote slotfase. Een slotfase waar we nog lang over zullen napraten.

F1: Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

Sergio Perez heeft de Grand Prix van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. De Mexicaan won in een gekke race van Sebastian Vettel en Pierre Gasly. Max Verstappen viel uit door een klapband, terwijl medetitelkandidaat Lewis Hamilton zich na de herstart verremde en buiten de punten eindigde.

Charles Leclerc startte in de starten van Baku van poleposition en verzilverde die door als eerste de eerste bocht in te duiken voor Hamilton en Verstappen. Daarachter kende Sergio Perez een uitstekende start, want de Mexicaan won in de eerste bochten twee plaatsen en schoof door naar positie vier, voor Pierre Gasly. Lando Norris kende juist een slecht vertrek en verloor in de openingsronde drie plekken. George Russell moest door schade al een vroege stop maken, net als Antonio Giovinazzi. Voor Esteban Ocon was de race zelfs al snel voorbij.

De leidende positie van Leclerc duurde niet lang, want de Monegask werd snel gepasseerd door Hamilton die echter niet direct een gat met de Ferrari en Verstappen kon trekken. Ook de Nederlander kroop naar de versnellingsbak van Leclerc en passeerde hem na zeven ronden, een ronde later volgde Perez.

Van de toppers was Hamilton die als eerste pitte in ronde twaalf, waarbij de Brit tijd verloor omdat hij Gasly voor moest laten. Het gaf de leiding aan Verstappen die direct het tempo flink opschroefde. De Nederlander stopte snel hierna en kwam ruim voor Hamilton weer de baan op. Datzelfde gold voor Perez, maar de Mexicaan had wel de Mercedes in zijn versnellingsbak zitten.

Sebastian Vettel leidde hierdoor sinds lange tijd een race met de Aston Martin. De Duitser ging vijf ronden langer door dan de rest en kwam terecht op plek zeven, vlak achter Leclerc. Dit gaf de leiding aan Verstappen die langzaam maar zeker wegreed bij Perez die op zijn beurt weinig te duchten had van Hamilton.

Achter het leidende trio reed de achteraan gestarte Lance Stroll die op de harde banden gestart was en door lang door te gaan in de punten hoopte te belanden. Zijn Aston Martin liep na dertig ronden een klapband op, waarna de Canadees op het lange rechte stuk in de muur belandde. Door de rotzooi op de baan volgde een safety car waarbij de ingang van de pits gesloten was.

Na 35 ronden ging de safety car weer naar binnen, waarna Verstappen de herstart mocht bepalen. De Nederlander ging zo laat mogelijk op het gas en bleef zo ruim voor Perez en Hamilton. Iets naar achteren had Gasly het aan de stok met Vettel die Leclerc was gepasseerd. De Duitser rook bloed en pakte zelfs plek vier. Bottas zakte van plek negen terug naar dertien, achter Kimi Räikkönen.

Verstappen bouwde een mooie voorsprong op Perez en Hamilton op, maar vijf ronden voor het einde klapte de band linksachter bij de Red Bull, waardoor hij in de muur belandde en op moest geven. Een safety car volgde, met Perez aan de leiding voor Hamilton en Vettel.

Met nog twee ronden te gaan volgde de rode vlag, waarna alle coureurs in de pits op moesten stellen. Na een lange pauze volgde de herstart met Perez op poleposition. De Mexicaan was goed weg, maar Hamilton nog een stuk beter. De Brit had zijn remmen zeer goed opgewarmd, iets te goed, want hij schoot rechtdoor in de eerste bocht en kon achteraan aansluiten.

Perez won zo onbedreigd voor Vettel en Gasly die ook de gang naar het podium mocht maken. Daarachter wist Leclerc op het nippertje Norris van zich af te houden, voor Fernando Alonso, Yuki Tsunoda, Carlos Sainz, Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen. Hiermee pakte Mercedes voor het eerst sinds Oostenrijk 2018 geen enkel punt.

Hassan verplettert wereldrecord 10km in Hengelo

Atlete Sifan Hassan heeft zondag tijdens de FBK Games in Hengelo historie geschreven. De 28-jarige Nederlandse snelde naar een nieuw wereldrecord op de tien kilometer, waarmee ze de Ethiopische Almaz Ayana onttroont.

Ayana liep in 2016 in Rio naar olympisch goud in 29:17,45 minuten, waarmee ze het 'magische' wereldrecord van de Chinese Wang Junxia uit 1993 uit de boeken liep. Hassan dook daar in Hengelo na een fenomenale race ruim tien seconden onder en greep het wereldrecord met 29:06,84 minuten.

COVID-19: 1.596 positief getesten en 3 doden, in totaal 1.663.050 en 17.678

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.596 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.663.050 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 47 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 654 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 11 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 344 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.678 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Portte wint Critérium du Dauphiné

Richie Porte heeft het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. Zijn leidende positie, die hij gisteren had gepakt, kwam vandaag in de slotetappe niet in gevaar. Net als gisteren werd de etappe van vandaag ook gewonnen door Mark Padun.

In de etappe van vandaag waren er voor de naaste belagers van Porte genoeg mogelijkheden om aan te vallen. Iedereen leek zijn kruit droog te laten tot de Joux Plane op 17 kilometer van de streep. Echter was er weinig vuurwerk op de slotklim behalve een speldenprikje van Lutsenko en de favorieten kwamen tesamen over de meet.

Net als gisteren maakte Padun ook vandaag deel uit van een kopgroep. Hij sprong daar vandaag uit weg op de Joux Plane en hield in het vervolg eenvoudig stand. 

6 juni 1944 D-Day, een dag om bij stil te staan

Dit jaar is het 77 jaar geleden dat D-Day plaatsvond. Met deze grootschalige landing op het strand van Normandië begon in de Tweede Wereldoorlog de bevrijding van West-Europa.

Wat gebeurde er op D-Day?
Veel mensen kennen de grote amfibische operatie op Normandië als D-Day. Maar de codenaam van de operaties 75 jaar geleden was Overlord. Om het collectieve geheugen op te frissen de belangrijkste feiten nog eens op een rijtje.

Bezet Europa
Duitsland had onder leiding van Adolf Hitler tussen 1939 en 1944 een groot deel van Europa bezet. Hitler heerste ruwweg tussen de Noordkaap in het noorden en de Pyreneeën in het zuiden, de Atlantische Oceaan in het westen en Moskou in het oosten.

Regeringen probeerden op verschillende manieren het bezette vasteland van Europa te bevrijden van de Duitse Nationaal-Socialisten (Nazi's). Het ging om het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en veel verdreven regeringen van (gedeeltelijk) bezette landen zoals Nederland, België en Frankrijk en Rusland (toen nog de Sovjetunie). Vanuit het oosten rukten de Russische legers op en vanuit het zuiden in Italië de Amerikanen en de Britten.

Atlantikwall
Hitler en zijn trawanten voelden op hun klompen aan dat er in het westen een invasie zou komen. Ze hadden immers aan het begin van de oorlog zelf plannen gehad om het Verenigd Koninkrijk door een invasie binnen te vallen. De Nazi's wisten alleen niet waar de geallieerden aan land zouden komen. Daarom bouwden ze van de Noordkaap tot aan de Pyreneeën een verdedigingsmuur van bunkers: de Atlantikwall.

Het plan
De geallieerden kozen voor een grote amfibische operatie, die het startsein voor de bevrijding van West-Europa moest worden. In Engeland werd een leger van 185.000 man verzameld dat moest oversteken naar Normandië, getransporteerd door een enorme vloot van 1.000 schepen. De invasie over zee werd voorafgegaan door bombardementen en luchtlandingstroepen.

Het merendeel van de deelnemende oorlogsschepen was Brits en Amerikaans. De invasievloot werd aangevuld met schepen van de Canadese, Franse, Griekse, Nederlandse, Noorse en Poolse marine.

De uitvoering
In de nacht van 5 op 6 juni 1944 daalden 3 luchtlandingsdivisies boven Normandië neer. De Amerikaanse 82nd en 101st op de westelijke flank van het landingsgebied en de Britse 6th in het oosten. Alles bij elkaar zo'n 20.000 man.

Over zee kwamen 185.000 man (6 divisies en de ondersteunende eenheden) naar Normandië. Het landingsgebied was 90 kilometer breed en verdeeld in 5 stranden. Van west naar oost:

  • Utah Beach: hier ging de 4e divisie aan land (VS);
  • Omaha Beach: 29ste en 1ste divisie (beiden VS);
  • Gold Beach: Britse 50ste divisie;
  • Juno Beach: Canadese 3de divisie;
  • Sword Beach: Britse 3de divisie.

De invasiemacht werd vanuit de lucht ondersteund door 10.000 vliegtuigen.

Vlak na middernacht landden bij Bénouville de eerste Britse luchtlandingseenheden van de 6de Luchtlandingsdivisie met 3 zweefvliegtuigen. Die eenheid moest de linkerflank van de invasiemacht dekken tegen Duitse pantserstrijdkrachten en een aantal bruggen bezet houden. Zo konden de Britten van de invasiestranden optrekken.

Bij Merville stonden 4 Duitse kazematten met 155 mm-geschut om invasiestrand Sword onder vuur te nemen. Daarom werd er een bataljon Britse para's ingezet om de bunkers in te nemen. Een afknapper was dat de kanonnen van een veel lichter kaliber waren dan gedacht.

Overal langs de kust deden zich dergelijke gevechten voor om de infanterie-eenheden de kans te geven de stranden te verlaten. Dat ging niet overal even voorspoedig voor de geallieerden. Bij Omaha Beach bijvoorbeeld misten de lucht- en zeebombardementen hun doelen, net als de raketbeschieting. Gevolg: de 29ste en de 1ste Divisie verloren duizenden militairen. Op de begraafplaats Colleville-sur-Mer liggen meer dan 9.300 Amerikaanse militairen begraven.

Nederlandse inbreng
Aan de invasie leverden ook Nederlandse militairen een bijdrage. De Koninklijke Marine deed mee met de kanonneerboten Hr.Ms. Flores en Hr.Ms. Soemba. Deze 2, bijgenaamd de terrible twins, namen Duitse stellingen onder vuur. Dat deden ze niet voor het eerst, want ook bij eerdere geallieerde landingen in 1943 in Italië werden ze ingezet.

Ook Hr.Ms. Sumatra speelde een rol bij de invasie van Normandië, zij het op een andere manier dan de kanonneerboten. De oude kruiser werd bij Arromanches tot zinken gebracht als onderdeel van een dam die een kunstmatige haven beveiligt. De geallieerden begonnen de dag na de landingen met het aanleggen van zogenoemde Mullberry-havens om de aanvoer van eenheden en materieel te vergemakkelijken.

De Marine Luchtvaartdienst was ook vertegenwoordigd. 320 Squadron voerde tijdens D-Day verschillende bombardementsvluchten uit.

De Prinses Irenebrigade van de landmacht maakte niet direct op 6 juni de overtocht naar het Europese vasteland. De eenheid zette op 8 augustus voet aan wal in Normandië, onder bevel van luitenant-kolonel Albert Cornelis de Ruijter van Steveninck. De brigade deed mee aan de strijd in Noord-Frankrijk. Op 26 augustus bevrijdde het Pont Audemer, tussen Rouen en Le Havre.

Vandaag op het IFFR (6 juni)

Op deze zondag komt het International Film Festival Rotterdam ten einde; althans, als je het hebt over de fysieke vertoningen. Online gaat het nog een paar dagen door voordat de 50e editie voorbij is.

Na de slotfilm van vanavond zijn er nog diverse titels waarvan de 72 uur durende on demand-periode nog moet aflopen. Sommige films zijn nog morgen te bekijken, andere zelfs nog dinsdag of woensdag. Bekijk het on demand-programma om te zien wat er nog beschikbaar is.

De mobiele filmunit The Werner staat vandaag op de Binnenrotte en de VR-installaties in WORM zijn vandaag voor het laatst geopend. 

Vandaag kun je onder andere deze films bekijken:

Persona Non Grata - Lisa Jespersen, 2021, Denemarken, 91 min

Het zorgvuldig geconstrueerde bestaan van Irina, een hippe jonge Deense schrijver, raakt uit balans als ze na een lange afwezigheid terugkeert naar haar familie op het platteland. Daar aangekomen blijkt dat haar broer gaat trouwen met Catrine, die Irina in haar jeugd het leven zuur maakte. Catrine blijkt zich comfortabel te hebben genesteld op de plek die Irina ooit met volle overtuiging ontvluchtte. Het duurt niet lang voor de eerste conflicten ontstaan, gevoed door onoverbrugbaar lijkende verschillen en oud zeer. Iedereen in deze familie moet kritisch naar zichzelf leren kijken.

Deze film wordt vandaag vertoond om 21.30 uur in Cinerama, maar dit is al uitverkocht. Je kunt de film echter nog on demand kijken tot morgenmiddag 12 uur. Bekijk de agenda voor details en tickets.

Slotfilm: Poupelle of Chimney Town - Hirota Yusuke, 2020, Japan, 100min

Een vuilnismonster helpt een jongetje en zijn stadgenoten de waarheid te verkennen achter hun loodgrijze, geïsoleerde bestaan. Deze zachtaardige, fantasievolle film van de Japanse anime-studio 4°C (Tekkonkinkreet, Children of the Sea) combineert een vlot verteld, eclectisch en filosofisch verhaal met oogverblindende animatie.

Deze film wordt vandaag om 19.00 uur vertoond in Cinerama, LantarenVenster én Pathé Schouwburgplein, beleeft twee online-voorstellingen om 18.30 en 19.00 uur en is van 19.30 tot woensdagavond 20.00 uur on demand te zien. Bekijk de agenda voor details en tickets.

Heb je zelf nog goede tips? Gooi ze in de comments! De volgende editie van het IFFR is naar verwachting eind januari/begin februari, hopelijk weer in de oude vorm.

Nigeria blokkeert Twitter voor onbepaalde tijd

In Nigeria is Twitter voor onbepaalde tijd verboden. Het ministerie van Informatie in Abuja maakte bekend dat aan alle draadloze serviceproviders is gevraagd de toegang tot het aanbod van de Amerikaanse groep te blokkeren omdat Twitter gebruiktzou worden voor activiteiten die een bedreiging vormen voor de samenleving. Details werden niet gegeven. Volgens het ministerie van Justitie kunnen burgers onmiddellijk worden vervolgd als ze de lockdown proberen te omzeilen.

Twitter verwijderde woensdag een bericht van president Buhari. Bovendien werd het account van Buhari hierna twaalf uur lang geblokkeerd. De aanleiding waren tweets over de huidige onrust in het West-Afrikaanse land. De 78-jarige Buhari had geschreven over de aanpak van gewelddadige jongeren in het land. Hij en andere overlevenden van de burgeroorlog in Biafra (tussen 1967 en 1970) zouden de jonge herrieschoppers wel eens een lesje komen leren in een taal waar de jeugd naar zou luisteren.

Naar aanleiding van klachten door users heeft Twitter de tweet verwijderd. Minister van Informatie Mohammed beschuldigde het Amerikaanse platform ervan agressieve bijdragen van een separatistische leider uit het zuidoosten van het land te negeren. Ook beschuldigde hij Twitter-baas Dorsey van het steunen van protesten tegen politiegeweld in Nigeria vorig jaar.

Afghanistan: Taliban rukt verder op

In Afghanistan zetten de radicale islamitische Taliban hun offensief voort.

In de provincie Fariab in het noorden van het land aan werd een politiebureau aangevallen waarbij de lokale politiechef en acht andere bewakers werden gedood, zei het lokale districtsbestuur. De Taliban hebben de afgelopen dagen al andere regio's in het oosten van Afghanistan veroverd. Een deel van de aanwezige veiligheidstroepen daar heeft zich zonder slag of stoot uit de gebieden teruggetrokken.

In het noorden van het land zijn vandaag zeker elf burgers in een voertuig gedood door het ontploffen van een landmijn. De autoriteiten geeft de militante islamisten de schuld van deze daad.

Waarnemers vrezen dat de Taliban door het vertrekken van de NAVO-troepen meer delen van Afghanistan zullen overnemen. De terugtrekking van buitenlandse militaire eenheden moet uiterlijk op 11 september zijn afgerond.

Het nutteloze feitje van de dag: elkander helpen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben hier al diverse merknamen die eigenlijk afkortingen zijn de revue laten passeren en vandaag is het tijd voor een zeer gedragen afkorting. Want wist je de naam van de uitvaartverzekeraar en -verzorger DELA is afgeleid van Draagt Elkanders Lasten?

Concert Normaal binnen een uur uitverkocht: ‘Olderwets Høken’ in september

Het concert van Normaal op zaterdag 11 september in Lochem is zaterdagmorgen binnen een uur uitverkocht. Dat betekent dat 24.000 anhangers die dag aanwezig zijn bij de show ‘Olderwets Høken’ op het tractorpullingterrein aan de Brinkerinkweg.'Zo meldt Tubantia.

Grand Prix van Catalonië verrassend prooi voor Oliveira, Marquez crasht wéér

De Grand Prix van Catalonië in de MotoGP is zondag gewonnen door Miguel Oliveira. De Portugees was op de KTM dominant in een mooie race, waarin tot in de laatste ronde geknokt werd.

Fabio Quartararo vertrok voor de vijfde keer op rij van poleposition, Jack Miller en Johann Zarco stonden naast hem. Miller pakte bij de start de leiding, terwijl Miguel Oliveira op zijn KTM in anderhalve bocht van vier naar twee kwam, voor Quartararo en de op plek tien begonnen wereldkampioen Joan Mir.

Oliveira nam al snel de leiding van Miller, terwijl Quartararo na een fout werd gepasseerd door zowel Mir als Aleix Espargaro en Zarco. Na een paar ronden kwam Quartararo op gang en reed hij zich langs Mir en Miller naar plek twee, terwijl ook in Catalonië water nat en gras groen bleek te zijn: Marc Marquez ging vanaf plek zeven onderuit het grind in.

Even kon Quartararo zijn Yamaha voorbij de KTM van Oliveira zetten, maar de Portugees sloeg al vrij snel terug en nam de leiding weer in handen. Aleix Espargaro was ondertussen wat teruggevallen en ging vervolgens ook nog eens het grind in, terwijl Zarco met negen ronden te gaan de derde plek af wist te pakken van Mir.

De wereldkampioen werd op zijn Suzuki ook gepakt door Miller en in het achterveld schoof de inmiddels voor spek en bonen mee rijdende Valentino Rossi weer eens onderuit. In de slotfase opende Zarco de aanval op Quartararo, die daarbij buiten de baan terecht kwam en daar - naast het verlies van zijn tweede plek - uiteindelijk ook nog drie seconden straf voor kreeg.

Zarco benaderde Oliveira in de slotronde, maar de Portugees was niet te achterhalen en boekte zijn derde MotoGP-zege, voor de Franse Ducati-rijder. Quartararo finishte als derde, maar leverde de podiumplek in bij Miller, terwijl Mir, Maverick Viñales, Francesco Bagnaia en Brad Binder achter hen de finish passeerden.

In het kampioenschap blijft Quartararo de leiding in handen houden, maar Zarco loopt in en ook Bagnaia en Miller doen nog volop mee.

Dodental bloedbad in Burkina Faso loopt op tot ruim 130

Het dodental van het bloedbad dat is aangericht in de plaats Solhan in het West-Afrikaanse Burkina Faso is opgelopen tot boven de 130, meldt de regering. Nog eens veertig mensen zijn gewond geraakt. De lichamen zijn begraven in massagraven. Zo meldt het AD.

De dorpelingen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag gedood door onbekende gewapende strijders. Het is volgens media het grootste bloedbad in Burkina Faso sinds 2015. De regering heeft een periode van 72 uur van nationale rouw afgekondigd. De daders schoten om zich heen en staken woningen en de plaatselijke markt in brand. Het leger heeft een klopjacht geopend op de indringers. De aanslag is nog niet opgeëist.

Hackers Anonymous gaan achter 'narcistische rijke gozer' Elon Musk aan

In een video die zaterdag op Youtube werd geplaatst, richt het hackerscollectief Anonymous zijn pijlen op Tesla-baas Elon Musk. Volgens de hackers manipuleert de Zuid-Afrikaanse ceo de koersen van cryptomunten, waardoor hij ‘levens verwoest’. Ze laten Musk weten dat zijn spel nu over is: "Je hebt je gelijke gevonden. We komen achter je aan.” Meer hierover in het AD.

Volgens Anonymous doet Musk zich socialer voor dan hij in werkelijkheid is. Hij heeft een goede indruk gemaakt met zijn elektrische auto's en reizen naar de maan, maar de baas van Tesla is in werkelijkheid een ‘narcistische rijke gozer die wanhopig op zoek is naar aandacht’. De motivatie van Musk om de wereld te redden zou meer gebaseerd zijn op ‘superioriteitsgevoelens en het verlossercomplex’ dan daadwerkelijke bekommering om het milieu en de mensheid. Zo heeft Musk geen enkel bezwaar om ertsen en overige grondstoffen voor zijn bedrijven te kopen in landen met dictatoriale regimes waar kinderarbeid normaal wordt gevonden.

Garcia wint heerlijke Moto3-race Barcelona

Sergio Garcia heeft zijn derde Moto3-overwinning binnen. De Spanjaard won de Grand Prix van Catalonië op het circuit van Barcelona, waar weer ouderwets geknokt werd tot in de allerlaatste meters.

De race ging van start met Gabriel Rodrigo, Jeremy Alcoba en Niccolo Antonelli op de eerste rij, maar Izan Guevara nam vanaf rij twee de leiding in de eerste ronde. Antonelli volgde, voor Darryn Binder, John McPhee, Rodrigo, Alcoba, Jaume Masia, Deniz Öncü, Tatsuki Suzuki en Sergio Garcia.

Ook Ayumu Sasaki kwam richting de helft van de race naar voren, net als de in het achterveld begonnen WK-leider Pedro Acosta. Halverwege had McPhee even de leiding, tot hij van zijn motor viel. Dat zorgde voor een kettingreactie, waarbij Suzuki en Andrea Migno onderuit gingen en McPhee's motor raakten, gelukkig wel zonder persoonlijke schade.

Met vijf ronden te gaan reed Acosta aan de leiding, maar liefst 24 posities beter dan zijn startplek. Dat veranderde wel weer bocht na bocht en bij het ingaan van de slotronde viel er ook nog geen touw aan vast te knopen. Er werd geweldig geknokt in de grote kopgroep, waar Guevara kort voor het einde onderuit ging.

De strijd voorin werd gewonnen door Garcia, terwijl Alcoba en Masia het podium completeerden, voor Öncü, Binder, Rodrigo en Acosta. Gelijk na de finish werd de race met een rode vlag nog gestaakt, terwijl Masia zijn derde plek verloor: hij was buiten de baan gekomen en Öncü pakte zo zijn eerste Moto3-podium.

De rode vlag bleek te komen door een crash van Ayumu Sasaki, waardoor teamgenoten Dennis Foggia en Xavi Artigas ook onderuit gingen. Die twee liepen zonder problemen weg, Sasaki werd naar het medisch centrum gebracht, maar was wel bij bewustzijn.

Vips wint opnieuw in Formule 2

De hoofdrace van het Formule 2-weekeinde in Baku heeft weer voor het nodige gedoe gezorgd. Vooral Dan Ticktum maakte zich zo nu en dan ietwat belachelijk, terwijl Jüri Vips zijn tweede opeenvolgende overwinning bij kon schrijven.

De poleposition was voor Red Bull-juniors én Hitech-teamgenoten Liam Lawson en Jüri Vips, de winnaar van de tweede zaterdagrace. Oscar Piastri en Theo Pourchaire stonden op de tweede rij, voor Dan Ticktum en Marcus Armstrong.

Lawson's start was niet geweldig en Vips ging hem rap voorbij, waarna ook Piastri hem snel verschalkte. Rond plek vier ging het fout voor Armstrong: Ticktum dook een niet-bestaand gat in, tikte Pourchaire tegen Armstrong aan en de Nieuw-Zeelander eindigde in de barrière, terwijl Pourchaire ook achteraan aan kon sluiten.

Ticktum was overduidelijk de schuldige, maar de Brit gedroeg zich weer als een verwend kind en begon gelijk weer te zeuren over de boordradio, zoals gewoonlijk. De safety car kwam even de baan op, waarna we met Vips, Piastri, Lawson en Ralph Boschung voorop weer door konden - Ticktum, die binnen was gekomen om schade te herstellen, kreeg tien seconden tijdstraf.

Lawson ging na de herstart op fraaie wijze voorbij Piastri, maar sneed hem vervolgens ernstig af. De wedstrijdleiding vond dat niet zo fraai: hij kreeg een straf van tien seconden omdat hij buiten de baan kwam. Vips was niet veel later de eerste van de voorste mannen die zijn stop kwam maken, Piastri kwam iets later binnen en betrad vóór Vips de baan weer.

Vips ging wel rap voorbij Piastri, die even later een vijf seconden tijdstraf kreeg wegens een unsafe release. Vanaf dat moment was de race niet meer zo boeiend: Vips completeerde zijn dubbelslag en won opnieuw, voor Piastri, die meer dan vijf seconden voor Robert Shwartzman eindigde en dus op plek twee bleef staan. Richard Verschoor eindigde als veertiende, Bent Viscaal, die door Verschoor van de baan werd getikt, werd zeventiende.

EK: Voorbeschouwing groep B

Op vrijdag 11 juni begint inI talië het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep B, de groep waarin België zal spelen.

België
Voor België is het wellicht de laatste kans op een hoofdprijs voor deze talentvolle lichting. Met deze spelersgroep slaagde de Rode Duivels nog niet om een hoofdprijs te pakken. In de kwalificatie voor het Europees kampioenschap kende de Belgen in ieder geval geen enkel probleem. In de poule met onder meer Rusland en Schotland wonnen de Belgen alle wedstrijden en wisten maar liefst veertig keer te scoren en kregen er maar drie tegen.

De geschiedenis op het Europees kampioenschap is de laatste edities niet geweldig. Van de laatste acht EK's deden de Belgen twee keer mee. In 2000 werd het in eigen land in de groepsfase uitgeschakeld en op het laatste EK in Frankrijk ging het in de kwartfinales onderuit tegen Wales. In 1980 bereikte België de finale, alleen ging die verloren tegen West-Duitsland.

Denemarken
Denemarken werd in de kwalificatiepoule tweede achter Zwitserland en wisten zich rechtstreeks te plaatsen voor het EK. In de laatste wedstrijd van die groepsfase moest minimaal een gelijkspel worden behaald uit tegen Ierland en dat zou uiteindelijk ook lukken. In Dublin werd het uiteindelijk 1-1.

Het absolute hoogtepunt voor Denemarken is natuurlijk het EK van 1992. De Denen wisten zich niet te plaatsen voor het EK, maar werd aangewezen als vervanger van Joegoslavië, nadat de UEFA Joegoslavië had geschorst doordat de Joegoslavische burgeroorlog was uitgebroken. Denemarken mocht invallen en in de eerste twee wedstrijden werd er niet gescoord door Denemarken. De openingswedstrijd was in 0-0 geëindigd tegen Engeland, tegen Zweden werd er met 1-0 verloren en in de laatste wedstrijd tegen Frankrijk moest er gewonnen worden en een kwartier voor tijd zorgde zorgde invaller Lars Elstrup voor het winnende doelpunt. In de halve finale was titelhouder Nederland de tegenstander, mede dankzij een gemiste strafschop van Marco van Basten wist Denemarken zich te plaatsen voor de finale, waarna Duitsland met 2-0 werd verslagen, mede dankzij een uitblinkende Peter Schmeichel. In 1984 werd ook nog een halve finale behaald.

Finland
Finland heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaats voor het EK. De Finnen werd in hun tweede achter Italië en ondanks drie nederlagen in de laatste vijf wedstrijden hield Finland toch Griekenland achter zich en mag Finland zich opmaken voor het eerste eindtoernooi en de geschiedenis.

Finland heeeft dus geen ervaring op een eindtoernooi en de Finnen hopen op het eerste doelpunt op een eindtoernooi. Daarvoor zal het vooral afhankelijk zijn van Teemu Pukki. De 29-jarige spits heeft in 89 interlands 31 keer weten te scoren voor de nationale ploeg.

Rusland
Rusland zat in de kwalificatiepoule bij België en ook op het EK is de Russische ploeg ingedeeld bij België. In de kwalificatiepoule ging het twee keer ten onder tegen de Rode Duivels, maar de rest van de wedstrijden werd er gewonnen, waardoor Rusland zich eenvoudig wist te plaatsen voor het EK.

Na de nodige successen met de Sovjet-Unie ging Rusland verder als onafhankelijke staat. In 1996 was hun eerste deelname en dat werd geen groot succes. Niet voorbij de poulefase, vier jaar later wisten ze zich niet te kwalificeren voor het EK. Daarna waren de Russen er elke keer bij, maar alleen in 2008 geraakte ze voorbij de poulefase. Ze bereikte de halve finales door onder Nederland in de kwartfinales uit te schakelen.

The Elder Scrolls Online - Blackwood

Na een stroeve start timmert Elder Scrolls Online inmiddels lustig aan de weg en heeft zichzelf neergezet als een volwaardige MMORPG. Na Greymoor, Elswyr, Summerset en Morrowind gaat de MMO terug naar het hart van Tamriel (in ieder geval het oosten daarvan) in de nieuwste uitbreiding Blackwood. Puddington werd rondgeleid in de nieuwe uitbreiding door de devs, en kon een aantal vragen stellen.

FOK! Wat een weer: bewolkt

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend zijn er in het westen zonnige perioden, elders is het aanvankelijk bewolkt. In de loop van de dag breiden de opklaringen zich langzaam verder oostwaarts uit, in het noordoosten blijft het waarschijnlijk de hele dag bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog, alleen in het (noord)oosten kan er misschien wat lichte (mot)regen vallen. De maxima lopen uiteen van 22°C in het zuidwesten tot 16°C in het noordoosten. De wind is matig en komt uit een noordwestelijke richting, in de avond neemt de wind af naar zwak maar blijft matig aan de kust en op het IJsselmeer.

In de nacht naar maandag zijn er in het westen brede opklaringen terwijl het in het oosten overwegend bewolkt blijft. Het blijft droog en de minimumtemperatuur ligt in het westen rond 9°C en in het oosten koelt het af tot 12°C. De noord- tot noordwestelijke wind is zwak, aan de kust en op het IJsselmeer matig.

Maandag overdag zijn er in het westen zonnige perioden terwijl in het oosten aanvankelijk nog veel bewolking voorkomt. In de loop van de dag ontstaan er in het oosten opklaringen en zal ook daar van tijd tot tijd de zon te zien zijn. Het blijft overwegend droog en de maximumtemperatuur is ongeveer 22°C. De overwegend noordelijke wind blijft landinwaarts zwak, in de kustprovincies en op het IJsselmeer trekt de wind in de loop van de dag aan naar matig. (Bron: KNMI)

Pukeko was donderdagmiddag in het Wormer- en Ilperveld
Pukeko was donderdagmiddag in het Wormer- en Ilperveld

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Curaçao vermorzelt Maagendeilanden en houdt zicht op WK

Curaçao mag blijven dromen van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar na een eclatante 8-0 zege zaterdagnacht (Nederlandse tijd) op de Britse Maagdeneilanden. In de nacht van dinsdag op woensdag volstaat in Willemstad een gelijkspel tegen Guatemala om de volgende ronde te halen.

Het elftal van de Britse Maagdeneilanden was geen partij voor het grotendeels uit ‘Nederlandse’ spelers bestaande Curaçao. De selectie kent volop bekende namen van spelers met Eredivisie- of Europese ervaring. Zo maken onder anderen Vurnon Anita, Eloy Room, ‘Cuco’ Martina, Leandro en Juninho Bacuna, Charlison Benschop, Jarchinio Antonia en Kenji Gorré deel uit van de selectie. 

Als bondscoach van Curaçao zat Patrick Kluivert op de bank. Hij verving bondscoach Guus Hiddink, die herstelt van een coronabesmetting. De oud-spits kent het Curaçaose voetbal, in het verleden was hij al technisch adviseur en bondscoach op het eiland. Als hoofd jeugdopleiding bij FC Barcelona biedt hij nu voor even de helpende hand.

Na een half uur stond het al 6-0 door goals van Brandley Kuwas, Michael Maria (twee keer), Leandro Bacuna en Charlison Benschop (twee keer). Na rust zorgde Kenji Gorré, zoon van oud-Feyenoorder Dean Gorré, die als bondscoach van Suriname óók probeert het WK te bereiken, met twee treffers voor de eindstand.

Gorré’s laatste doelpunt was een belangrijke. Curaçao deelt de koppositie in groep C van de Concacaf-zone met Guatemala. Beide landen behaalden de volle winst uit drie duels en hebben een doelsaldo van +14. Curaçao heeft echter één goal meer gemaakt. Daardoor volstaat een gelijkspel tegen Guatemala om de playoffs te halen.

Guatemala won vrijdag met 10-0 van Saint Vincent en de Grenadines, waar bij de ploeg uit Midden-Amerika tien verschillende spelers scoorden. Zaterdag landde de Guatemalteekse selectie in Willemstad, waarna direct al een soort van ‘koude oorlog’ begon. Het duurde maar liefst twee uur eer de douaneformaliteiten waren vervuld en de ploeg kon doorreizen naar het spelershotel.

De weg naar Qatar is lang. Alleen de groepswinnaar gaat door naar de volgende ronde, waarin een van de andere vijf groepswinnaars wacht in een dubbele confrontatie. De winnaars van die duels treffen in de finaleronde in een hele competitie de toplanden van de CONCACAF-zone: Mexico, Verenigde Staten, Costa Rica, Jamaica en Honduras. De beste drie gaan rechtstreeks naar Qatar, de nummer vier speelt nog een intercontinentale play-off.

Federer diep in de nacht alsnog door op Roland Garros

Voor tennisser Roger Federer leek zijn loopbaan wat Roland Garros betreft even als een nachtkaars uit te gaan, maar de als achtste geplaatste winnaar van 2009 herstelde zich diep in de nacht tegen Dominik Köpfer alsnog: de Zwitser stond op en zegevierde even voor één uur 's nachts met 7-6 (5), 6-7 (3), 7-6 (4), 7-5.

In de achtste finales speelt Federer tegen de als negende geplaatste Italiaan Matteo Berrettini. Die had het wat minder moeilijk in zijn derderondepartij, waarin hij de Zuid-Koreaan Kwon Soon-woo met 7-6 (6), 6-3, 6-4 aan de kant wist te schuiven.

Wereldranglijstaanvoerder Novak Djokovic staat zonder setverlies bij de laatste zestien, nadat de Litouwer Ricardas Berankis hem weinig dwars kon liggen: 6-1, 6-4, 6-1. Djokovic neemt het op tegen de pas 19-jarige Italiaanse revelatie van het toernooi, Lorenzo Musetti. De Grand Slam-debutant stuurde landgenoot Marco Cecchinato met 3-6, 6-4, 6-3, 3-6, 6-3 naar huis.

Ook de nummer drie van de plaatsingslijst, tigvoudig winnaar Rafael Nadal, is zonder setverlies door. De Spanjaard was de Brit Cameron Norrie met drie keer 6-3 eenvoudig de baas. Hij speelt hierna tegen het 18-jarige supertalent Jannik Sinner uit Italië, ook als 18e geplaatst. Sinner klopte de Zweed Mikael Ymer met 6-1, 7-5, 6-3 en zou het Nadal wel eens lastig kunnen maken.

Diego Schartzman (10) heeft eveneens nog geen set verloren, Philipp Kohlschreiber kon daar niks aan veranderen: 6-4, 6-2, 6-1. De Argentijn speelt in de achtste finales tegen een volgende Duitser, Jan-Lennard Struff, die met de 18-jarige qualifier Carlos Alcaraz een van de vele veelbelovende spelers uit het toernooi knikkerde: 6-4, 7-6 (3), 6-2.

Vijfde MotoGP-pole op rij voor Quartararo, front row Bendsneyder in Moto2

Fabio Quartararo heeft weer eens grote indruk gemaakt op de zaterdag in de MotoGP. De Franse Yamaha-coureur pakte zijn vijfde opeenvolgende poleposition, dit keer was hij de snelste tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Catalunya op het circuit van Barcelona.

MotoGP
De kwalificatie verliep tamelijk chaotisch, met hier en daar een incidentje en coureurs die op elkaar aan het wachten waren. Quartararo had de snelste tijd staan en even leek Johann Zarco zijn Pramac Ducati er nog onderdoor te drukken, maar dat lukte niet: Zarco strandde op 0,196 seconden, Jack Miller pakte op zijn fabrieks-Ducati op 0,037 seconden de tweede plek.

Miguel Oliveira deed het uitstekend met de KTM en vertrekt vanaf plek vier (+0,246), hij was exact één tiende sneller dan Petronas Yamaha-coureur Franco Morbidelli. Yamaha's fabrieksrijder Maverick Viñales (+0,304) completeert de tweede rij, op rij drie staan Aleix Espargaro (Aprilia), Brad Binder (KTM) en Francesco Bagnaia (Ducati), voor Joan Mir (Suzuki), Valentino Rossi (Yamaha) en Pol Espargaro (Honda) op rij vier.

Moto2
In de Moto2 zat Bo Bendsneyder er uitstekend bij: op 0,423 seconden van polesitter Remy Gardner pakte hij net als in Qatar de derde startplek. Gardner's teamgenoot Raul Fernandez (+0,158) staat tussen hem en de Nederlander in op de eerste rij, op rij twee staan Augusto Fernandez, Fabio Di Giannantonio en Xavi Vierge.

Moto3
Moto3-veteraan Gabriel Rodrigo pakte na een jaar weer eens een poleposition, dit keer was hij zijn teamgenoot Jeremy Alcoba 0,317 seconden te snel af. Niccolo Antonelli completeert de eerste startrij, achter hen staan de verrassende Stefano Nepa, Izan Guevara en John McPhee.

MotoE
Op de elektrische motoren was de snelste tijd voor de Braziliaan Eric Granado, die kampioen Jordi Torres met 0,071 seconden het nakijken gaf. Dominique Ägerter start vanaf plek drie, een week nadat hij zijn eerste World Supersport-zege pakte. Jasper Iwema vertrekt vanaf de zestiende plek.

Zondag
De racedag wordt zondag op 11.20 uur geopend door de Moto3, waarna het om 13.00 uur tijd is voor de MotoGP - eerder dan normaal in verband met de Formule 1. De Moto2 is om 14.30 uur aan de beurt, om 16.00 uur sluit de MotoE het weekeinde af.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.