Tijdens het boodschappen doen op markt even je COVID-19-prik halen

Het was een bijzondere actie zaterdagmiddag op de markt in Rotterdam-Delfshaven: Dertig voorbijgangers kregen ter plekke een coronavaccinatie van de huisarts. Anderen maakten direct hun afspraak bij een priklocatie van de GGD. De vaccinatiegraad ligt in Delfshaven vele malen lager dan elders in de regio. Meer over deze bijzondere actie in het AD.

Voor sommigen is niet alleen de taalbarrière een probleem. Er wordt over de vaccinatie heel veel nepnieuws verspreid, wat zorgt voor twijfel en achterdocht over het vaccineren tegen COVID-19.
"Mensen hebben bij ons veel vragen over complottheorieën. Je probeert dan in een gesprek die mensen goed te informeren, en van de 100 mensen waar je mee spreekt, laten 10 tot 20 mensen zich uiteindelijk toch vaccineren. Daar ben ik heel blij mee. Het is heel belangrijk dat mensen die keuze maken. Juist in achterstandswijken is de ellende groot. We zien nu dat een groot gedeelte van de patiënten in het ziekenhuis een migratie-achtergrond heeft, of uit een lage sociale klasse komt. Die groepen moeten we echt bereiken", aldus de huisarts.