3x3-basketbalsters moeten drie keer winnen voor olympisch ticket

De Nederlandse 3x3-basketbalsters zijn niet helemaal zoals gehoopt begonnen aan de allerlaatste kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokyo. Op het laatste OKT in het Hongaarse Debrecen, waar één startbewijs nog vergeven wordt, won en verloor de ploeg in de groepsfase.

Loyce en Jill Bettonvil, Ilse Kuijt en Noortje Driessen begonnen tegen Estland, waar op het algemene OKT vorige week nog van verloren werd. Dit keer ging het gelijk op en zat het Nederland nog eens mee ook: met zes seconden te spelen en bij een 9-10 voorsprong had Estland twee vrije worpen, maar die gingen beiden mis. De rebound kwam bij Nederland terecht, Kuijt kreeg de bal en schoot er in de buzzer een tweepunter in voor de 11-10 zege.

Tegen Estland werd dramatisch slecht geschoten, in wedstrijd twee tegen Hongarije ging dat nauwelijks beter, voor beide ploegen. Jill Bettonvil was aardig op dreef, maar Nederland was simpelweg niet opgewassen tegen Dora Medgyessy, die Nederland met twee afstandsschoten de das om deed: 12-14 voor Hongarije.

Nederland loopt zo directe plaatsing voor de halve finales mis en begint zondag in de kwartfinales, de tegenstander zal zaterdagavond bekend worden. Alleen de winnaar van het toernooi plaatst zich voor Tokyo.