Cel voor man die probeerde agenten van de weg af te rijden

Jippie

Een 22-jarige Pool die op 2 februari van dit jaar probeerde agenten van de snelweg te rijden is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden. Ook mag hij een jaar lang geen motorvoertuigen besturen. De rechtbank Midden-Nederland spreekt van ‘misdadig rijgedrag’.

Man ramt politieauto
Op 2 februari tankt de man in Gouda en rijdt weg zonder te betalen. Hij rijdt met zijn auto – met gestolen Poolse kentekenplaten – richting Utrecht. Al snel komt de man in het vizier van de politie waarna een achtervolging ontstaat. Op de A28, onder de overkapping bij Zeist, rijdt een politieauto rechts naast de voortvluchtige benzinedief. Er is oogcontact tussen de man en de politieman, waarna hij een abrupte stuurbeweging naar rechts maakt. De politieman die de dienstauto bestuurt moet vervolgens afremmen om een aanrijding te voorkomen. De man rijdt verder richting Amersfoort. Op de A1, in de richting van Barneveld, rijdt een andere politieauto links naast de man. In een poging de politie af te schudden maakt de man opnieuw een stuurbeweging richting de agenten. Hierbij raakt hij de politieauto. De agent achter het stuur weet te voorkomen dat zijn auto in een slip raakt. De verdachte zelf kwam daarbij wel met een klap tot stilstand.

Poging zware mishandeling
In beide gevallen is sprake van een poging zware mishandeling. De man verklaarde de politie te willen afschudden, maar hij was er niet op uit hen te verwonden. Toch heeft hij met zijn ‘misdadig rijgedrag’ de aanmerkelijke kans aanvaard dat er een ongeval zou kunnen plaatsvinden waarbij de agenten zwaar gewond zouden raken. Het is aan de stuurmanskunsten van de politieagenten te danken dat dit niet gebeurd is. Naast twee keer een poging zware mishandeling veroordeelt de rechtbank de man voor de diefstal van benzine, de diefstal van Poolse kentekenplaten en overtredingen van de Wegenverkeerswet.

Gevangenisstraf
Terwijl de man onder invloed was van drugs heeft hij op gewiekste wijze brandstof gestolen en daarna een gevaarlijke achtervolging in gang gezet. Daarbij heeft hij zich zeer gevaarlijk gedragen, waarbij ook gevaar is geweest voor andere weggebruikers. De politieagenten waren gewoon hun werk aan het doen en werden daarbij blootgesteld aan het reële risico om ernstig gewond te raken. De officier van justitie noemde het een poging doodslag. De rechtbank gaat daar niet in mee omdat de man niet het (voorwaardelijk) opzet had om de agenten te doden. Zijn intentie lijkt te zijn gericht op het ontkomen aan de politie na de benzinediefstal. De rechtbank vindt een lange, onvoorwaardelijke, gevangenisstraf op z’n plaats. Bij het bepalen van de hoogte van die straf is gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Omdat de man een gevaar op de weg is mag hij daarnaast een jaar lang geen motorvoertuigen besturen. Ook moet hij de betrokken politieagenten een schadevergoeding betalen.