EK: Voorbeschouwing groep A

Op vrijdag 11 juni begint in Italië het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep A, de groep met onder meer Italië en Turkije.

Italië
Italië wist zich makkelijk te plaatsen voor het Europees kampioenschap. In hun kwalificatiepoule voor het EK won La Squadra Azzurra alle tien de wedstrijden. In totaal wist de ploeg van Roberto Mancini maar liefst 37 keer te scoren en ook verdedigend had de ploeg het goed voor elkaar. Ze kregen maar vier goals tegen in tien wedstrijden.

Italië won in het verleden één keer het Europees kampioenschap. In 1968 bij hun eerste deelname was het direct raak voor de Italianen. Italië won in de finale van Joegoslavië na twee wedstrijden. Nadat de eerste wedstrijd tussen Italië en Joegoslavië in een 1-1 gelijkspel was geëindigd na 120 minuten moest een tweede wedstrijd gespeeld worden en die werd door Italië met 2-0 gewonnen. Naast het gewonnen EK van 1968 wisten de Italianen nog twee keer de finale te halen van het Europees voetbal, maar in 2000 was Frankrijk te sterk voor Italië en twaalf jaar later won Spanje van La Squadra Azzurra.

Turkije
Turkije kende ook een goede kwalificatiereeks. De Turken verloren maar één keer in hun kwalificatiepoule, tegen IJsland. Maar met goede resultaten tegen onder meer Frankrijk met één keer winst en een gelijkspel kwalificeerde Turkije zich alsnog makkelijk voor de eindronde

Turkije heeft nog niet zoveel ervaring op het Europees kampioenschap. Pas in 1996 was hun eerste deelname op het EK. Dat was nog geen succes en kwamen ook niet tot scoren. Vier jaar later haalde de Turken de kwartfinales op het EK in België en Nederland, maar het beste resultaat voor Turkije kwam in 2008. Onder leiding van Fatih Terim bereikte het de halve finales tegen Duitsland, die net ging verloren door een laat doelpunt van Philipp Lahm.


Zwitserland
Zwitserland wist zich als groepswinnaar te plaatsen voor het Europees kampioenschap. In een poule met onder meer Denemarken en Ierland kende de Zwitsers een moeilijk begin met twee gelijkspelen in de eerste drie wedstrijden, maar daarna wist de Schweizer Nati zich goed te herstellen. Met vier overwinningen in de laatste vijf wedstrijden werden ze uiteindelijk nog poulewinnaar.

In 1996 was Zwitserland er voor het eerst erbij op het EK. Ook in 2004 en 2008 en 2016 wisten de Zwitsers zich te plaatsen voor het EK, maar alleen in 2016 geraakte ze voorbij de poulefase, waarna Polen via strafschoppen te sterk was voor Zwitserland.

Wales
Het laatste land in poule A is Wales. Wales wist zich ook rechtstreeks te plaatsen voor het EK 2020. Na twee nederlagen in de eerste drie kwalificatiewedstrijden leek in het beginde EK-kwalificatie ver weg, maar daarna herstelde de ploeg zich goed van sterspeler Gareth Bale. Uiteindelijk werd het in de poule tweede achter Kroatië, vlak voor Slowakije.

Wales kent geen rijke geschiedenis met het EK voetbal. Pas in 2016 wist de ploeg zich voor het eerst te kwalificeren, maar behaalde daar direct een resultaat om enorm trots op te zijn. Ze werden op het EK in 2016 eerste in hun poule, maar het absolute hoogtepunt kwam er voor The Dragons in de kwartfinale. Ze wonnen met 3-1 van favoriet België, daarna was het sprookje in de halve finales over na een 2-0 nederlaag tegen Portugal.