Tiener Kostyuk stoomt overtuigend door op Roland Garros

heywoodu

Tennisster Marta Kostyuk blijft grote indruk maken op Roland Garros. De pas 18-jarige Oekraïnse, die in 2018 op haar 15e al de derde ronde haalde op de Australian Open, plaatste zich zaterdag overtuigend voor de achtste finales.

Kostyuk knikkerde in ronde één oud-winnares Garbiñe Muguruza in straight sets uit het toernooi en won ook in twee sets van Zheng Saisai. Zaterdag wachtte de twee jaar oudere Russische Varvara Gracheva, maar ook die kon bepaald geen vuist maken tegen de tiener: 6-1, 6-2.

Kostyuk krijgt in de achtste finales een serieuze uitdaging voor de kiezen, want dan speelt ze tegen titelverdedigster Iga Swiatek. De als achtste geplaatste Poolse won na een stroeve start van de als dertigste geplaatste Estse Anett Kontaveit: 7-6 (4), 6-0.

De Amerikaanse Sofia Kenin (4) rekende na een moeilijk begin af met landgenote Jessica Pegula (28): 4-6, 6-1, 6-4. De verliezend finaliste van vorig jaar neemt het hierna op tegen de Griekse Maria Sakkari (17), die de Belgische Elise Mertens (14) met 7-5, 6-7 (2), 6-2 de baas was.

Sloane Stephens, finaliste in 2018, lijkt aardig op de weg terug en plaatste zich voor de laatste zestien met een 6-3, 7-5 zege op de Tsjechische Karolina Muchova (18). De Amerikaanse speelt straks tegen een derde Tsjechische op rij: Barbora Krejcikova stuurde de als vijfde geplaatste Oekraïnse Elina Svitolina met 6-3, 6-2 verrassend overtuigend naar huis.

Aan verrassende namen geen gebrek in het bovenste deel van het schema: de Tunesische Ons Jabeur (25) won met 3-6, 6-0, 6-1 van Magda Linette uit Polen en de pas 17-jarige Amerikaanse Coco Gauff - voormalig winnares van het juniorentoernooi en al als 24e geplaatst - zag haar landgenote Jennifer Brady (13) opgeven, nadat Gauff set één met 6-1 won.