Boksers Fontijn en Lacruz naar Olympische Spelen

Boksers Nouchka Fontijn en Enrico Lacruz mogen zich beiden opmaken voor hun tweede optreden op de Olympische Spelen. De twee Nederlanders plaatsten zich zaterdag op het OKT in Parijs, waar het toernooi vervolgd wordt - in maart vorig jaar werd het in Groot-Brittannië gestaakt toen de COVID-19-pandemie toesloeg.

In het middengewicht (-75kg) zag Fontijn haar eerste opponent, de Griekse Kyriaki Aslanidi, op voorhand al afhaken. Ze moest daarom alleen winnen van de Zweedse Love Holgersson, die in ronde één had gewonnen van Christina Hammer, de Duitse die van 2010 tot en met 2019 meerdere professionele wereldtitels in bezit had.

Holgersson kon haar voor het grote publiek wat verrassende overwinning op Hammer echter geen vervolg geven: Fontijn bleek een maat te groot en alle vijf juryleden wezen de Nederlandse aan als winnares. Ze neemt het in de halve finales op tegen de Russische Zemfira Magomedalieva, oud-wereldkampioene in het zwaargewicht en lichtzwaargewicht, maar het überhaupt bereiken van de halve finales was genoeg om de Spelen te halen.

In het lichtgewicht (-63kg) won Lacruz vorig jaar zijn eersterondepartij van Ahmad Shwiti uit Isräel, dit keer had hij de Albaniër Rexhildo Zeneli tegenover zich. Lacruz domineerde vrijwel het hele gevecht, op wellicht een minuutje na, en werd door vijf juryleden aangewezen als de winnaar.