Vandaag op het IFFR (5 juni)

Goedemorgen, filmfans! De bioscopen gaan vandaag, na ruim vijf maanden sluiting, weer open. Dat betekent dat het International Film Festival Rotterdam niet langer om een toegangstest hoeft te vragen bij de fysieke filmvertoningen. Het festival duurt nog dit weekend; daarna zijn veel films nog een paar dagen on demand te bekijken.

De mobiele filmunit The Werner staat vandaag op het Noordplein en de VR-installaties in WORM zijn vandaag de hele dag geopend. Je hebt ook voor WORM geen toegangstest meer nodig (maar natuurlijk wel een kaartje).

Vandaag kun je onder andere deze films bekijken:

Hopper/Welles - Orson Welles, 2020, VS, 130 min

Op een avond in 1970 ging de jonge filmrebel Dennis Hopper in op de uitnodiging van Hollywoods ultieme non-conformist, Orson Welles, om te drinken en te praten. Op Welles’ verzoek legden meerdere camera’s de ontmoeting vast. Een openhartige en dubbelzinnige kijk van twee mannen en kunstenaars op hun tijd.

Deze film wordt vandaag vertoond om 10.00 uur in LantarenVenster en is van vandaag 12 uur 's middags 72 uur lang (dus tot dinsdagmiddag) online te zien. Bekijk de agenda voor details en tickets.

A Man and a Camera - Guido Hendrikx, 2020, Nederland, 64 min

Een onconventionele reis langs Nederlandse voordeuren, even verontrustend als rustgevend. De man met zijn camera lijkt geen plan te hebben als hij aanbelt. Zijn intenties worden niettemin voor hem ingevuld, en uit deze aannames komen schitterende verhalen en ongemakkelijke situaties voort.

Deze film wordt vandaag om 12.30 uur vertoond in Cinerama en om 17.00 uur in LantarenVenster en is nog tot zondagmiddag 12 uur online te zien. Bekijk de agenda voor details en tickets.

The Philosophy of Horror – A Symphony of Film Theory - Péter Lichter, Bori Máté, 2020, Hongarije, 62 min

In 1990 publiceerde Noël Carroll The Philosophy of Horror Or, Paradoxes of the Heart, een onderzoek naar het wezen van cinema en angst, en ons verlangen de grootste nachtmerries onder ogen te zien op het witte doek. Péter Lichter en Bori Máté bewerkten het boek tot verschillende hoofdstukken, of bewegingen. Elk hoofdstuk begint met een Carroll-citaat over de verschillende manieren waarop horror werkt. Daarna zien we meedogenloos bewerkte beelden uit genreklassiekers die deze observaties kracht bijzetten.

Deze film wordt vandaag vertoond om 22.30 uur in LantarenVenster en is nog tot maandagmiddag 12 uur online te zien. Bekijk de agenda voor details en tickets.

Heb je zelf nog goede tips? Gooi ze in de comments!