De weekend gifdump. Onze wekelijkse gifdump waarin je letterlijk van alles voorbij kunt zien komen. Ter vermaak, uiteraard
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Elke vrijdagmiddag een dosis babes. Bizarre babes, lekkere babes, grappige babes, schaarsgeklede babes, wannabe babes etc. Babes dus.
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Het was een zwaarbevochte overwinning voor Lewis Hamilton vandaag in Bahrein. De Mercedes-coureur was tot op het einde verwikkeld in een spannend duel met Max Verstappen
"We begonnen aan deze race wetende dat we met 1-0 achter stonden. We wisten dat het een moeilijke start van het seizoen zou worden, maar iedereen heeft ongelooflijk hard gewerkt om het maximale te halen uit wat we hebben. Iedereen hield het hoofd koel en ik ben iedereen ongelooflijk dankbaar", zo vertelde Hamilton na afloop van de race lezen we op Motorsport.com.
De wereldkampioen raakte aan het einde van de race kortstondig zijn eerste plek kwijt maar Verstappen gaf hem de koppositie terug omdat de Nederlander na de inhaalactie buiten de baan was beland. Hamilton denkt dat Verstappen had gewonnen als hij de positie niet terug had gegeven. "Ik denk dat als hij uiteindelijk die fout niet had gemaakt, hij waarschijnlijk de race had gewonnen."
Hamilton was na de race lovend over Verstappen. "De druk was enorm. Hij is een fantastische coureur en zij hebben de snellere auto, dus om hem achter me te houden op versere banden was één van de moeilijkste gevechten die ik in tijden heb gehad. Maar ik heb een slecht geheugen dus er zullen wel meer goede gevechten zijn geweest."
Na de eerste race lijkt de strijd om de wereldtitel spannend te worden aldus de Mercedes-coureur. "We hebben een mooi gevecht voor de boeg. Ik denk niet dat dit het einde voor Red Bull is. Bij de volgende race zullen ze terugkomen met een wraakactie, dus we moeten hard werken."
Het is Zaterdag en om het weekend te beginnen proberen we een glimlach op je gezicht te krijgen. Laat in de comments weten of dat gelukt is en met welke foto
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
In het Sloveense Planica is het World Cup-seizoen in het schansspringen ook afgesloten. Na enkele dagen skivliegen op de 'Moeder aller schansen', de immense Letalnica-schans, was het zondag tijd voor de op zaterdag afgelaste landenwedstrijd én een individuele wedstrijd.
Landenwedstrijd
De strijd ging vooral tussen Duitsland en Japan, nadat Oostenrijk, Slovenië, Noorwegen en Polen afhaakten. Na optredens van Naoki Nakamura, Junshiro Kobayashi en Yukiya Sato was het aan schansrecordhoudr Ryoyu Kobayashi, maar hij kon de Duitsers ook niet meer passeren. Japan werd tweede, achter het Duitse kwartet Pius Paschke, Constantin Schmid, Markus Eisenbichler en Karl Geiger, terwijl Daniel Huber, Markus Schiffner, Stefan Kraft en Michael Hayböck net te sterk waren voor het Sloveense thuisteam in de strijd om plek drie.
Individuele wedstrijd
Ryoyu Kobayashi was in de eerste ronde weer de beste, Karl Geiger stond al op enige achterstand. De verste vlucht was met afstand in handen van Bor Pavlovcic, die met 249,5 meter het schansrecord benaderde, maar dat wel vanaf een beduidend hogere startgate deed dan de twee leiders. De Sloveen stond op plek drie, voor de Oostenrijker Daniel Huber, World Cup-eindwinnaar Halvor Egner Granerud en de Duitser Markus Eisenbichler.
In de finaleronde nam Eisenbichler de leiding in handen, Granerud leverde met een matige vlucht elf posities in ter afsluiting van zijn fenomenale doorbraakseizoen. Huber kwam achter Eisenbichler en Domen Prevc terecht, Pavlovcic zakte vier plekken terug. Geiger sprong op indrukwekkende wijze naar de leiding, waarna Kobayashi het seizoen af mocht sluiten. Dat deed hij goed, maar niet geweldig, en zo ging de overwinning naar Geiger, voor Kobayashi en Eisenbichler.
Op het Museumplein in Amsterdam is momenteel weer een demonstratie gaande tegen de coronamaatregelen. Onder de demonstranten bevinden zich wederom zorgpersoneel en veteranen.
Inmiddels is het grootste gedeelte van het Muiseumplein leeg, demonstranten worden per kleine groepjes verplaatst met een stadsbus. Er staat nog steeds een groepje demonstranten op het veld ingesloten (omringd) door politie/ME.
Update 22.00 uur: De politie maakt morgen pas bekend hoeveel aanhoudingen er zijn verricht. Verslaggever Arnold Karskens is ook aangehouden vanmiddag, ondanks zijn politieperskaart, maar inmiddels weer vrijgelaten.
Update 17.00 uur: De demonstratie lijkt nu echt op zijn eind te lopen, de omsingelde groep wordt nu ook afgevoerd naar de stadsbussen waarmee ze naar elders in Amsterdam worden verplaatst.
Update 16.20 uur: Er worden een groep demonstranten verplaatst met de bus, zie bovenste stream.
Update 15.35 uur: Er staan stadsbussen klaar om demonstranten te verplaatsen.
Update 15.20 uur: De demonstratie lijkt nu grotendeels ontbonden, het waterkanon heeft effect gehad. Er lopen nog wat mensen rond op het Museumplein. Ook lijkt er een kleine groep demonstranten ingesloten door politieagenten.
Eerdere berichtgeving:
Na een spannende race moest Max Verstappen uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plek achter Lewis Hamilton. De Nederlander baalde na afloop maar zag ook lichtpuntjes.
"Het is natuurlijk jammer, maar je moet ook het positieve eruit halen. We kunnen het gevecht met Mercedes aan gaan en het is dus goed om het jaar zo te starten", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.
Al snel na de start gaf Verstappen via de boordradio aan dat de wagen niet 100% voelde. "Als ik op het gas ging, slipte één wiel wat meer dan de andere. Het ging iets beter nadat we wat aan hadden gepast, maar ik denk niet dat we het helemaal op hebben kunnen lossen tijdens de race in de langzame bochten. Het is natuurlijk niet wal je wil, dus daar moeten we naar gaan kijken. Uiteindelijk hebben we de race gewoon kunnen finishen en hebben we goede punten gescoord."
Doordat Hamilton eerder stopte dan Verstappen kon hij voor de Nederlander komen. "Je kunt hier lastig inhalen en dat is wel gebleken. Normaal gesproken moet je altijd ervoor zorgen je positie op de baan te behouden, maar wij konden alleen maar deze strategie uitvoeren en bij Mercedes hadden ze meer keuze. We moeten dus bekijken hoe we het de volgende keer beter kunnen indelen qua banden."
In een zinderende eindfase ontspon zich een spannend duel tussen Verstappen en Hamilton. Even was de Nederlander zijn concurrent voorbij maar hij kreeg van zijn team te horen dat hij de eerste plek terug moest geven aan de wereldkampioen omdat hij bij het inhalen buiten de baan was gekomen. "Ik word liever eerste met daarna een penalty, dan op deze manier tweede worden. Zo denk ik erover en daar hoeft niet iedereen het mee eens te zijn. Maar, het is uiteindelijk pas de eerste race van het seizoen. Dat we nu zo balen is aan de andere kant natuurlijk ook een goed teken. Vorig jaar waren we hier heel blij mee geweest."
Op het Losail International Circuit is het nieuwe seizoen in de MotoGP begonnen. De Grand Prix van Qatar leverde van start tot finish strijd op om de podiumplekken, die pas in de allerlaatste meters vast werden gelegd.
Met Francesco Bagnaia voor het eerst in zijn leven op poleposition en de fabrieks-Yamaha's van Fabio Quartararo en Maverick Viñales naast diens Ducati begon het nieuwe jaar.
De Ducati's schoten als een jekko uit de startblokken: Bagnaia behield de leiding, teamgenoot Jack Miller schoof van vijf door naar twee en debutant Jorge Martin kende een werkelijk fenomenale start door van de veertiende stek de derde positie in te nemen, hoewel Pramac-teamgenoot Johann Zarco - als zesde vertrokken - hem snel passeerde.
Bagnaia legde het tempo ongenadig hoog neer, Zarco ging voorbij Miller naar plek twee en de Yamaha's probeerden uit alle macht de aansluiting te houden bij Martin. Dat lukte, Quartararo en Viñales gingen voorbij aan de debutant en begonnen een flink tempo aan te nemen.
Martin had het na zijn superstart wat moeilijker en kreeg de Suzuki's van Alex Rins en Joan Mir langszij, terwijl Miller aangevallen werd door de Yamaha's, met succes. Zarco werd het volgende doelwit voor de blauwe machines, die Miller en ook Rins in hun wiel hadden hangen.
Halverwege ging Viñales voorbij Zarco, terwijl Quartararo juist gepasseerd werd door Miller én Rins. Viñales sloot voorin gelijk aan bij Bagnaia, waarbij zich een mooie strijd ontwikkelde tussen de bloedsnelle Ducati en de wendbare Yamaha.
Met acht ronden te gaan vond Viñales een gaatje en gelijk nam hij de leiding in de race over, waarna Bagnaia gepasseerd werd door Zarco. De Italiaan kreeg het zwaar, want inmiddels was Mir voorbij Quartararo en Rins gegaan en zat de wereldkampioen op de Suzuki in het achterwiel van Bagnaia.
De overwinning van Viñales kwam niet meer in gevaar, Zarco moest alles uit de kast trekken om Mir achter zich te houden, maar slaagde daar net niet in...zo leek het: op het rechte stuk schoot de Ducati van Zarco terug langs Mir...en Bagnaia knalde er óók langs, wat hem toch ineens plek drie opleverde, voor een balende Mir.
Marianne Vos heeft de vrouweneditie van Gent-Wevelgem gewonnen. De 33-jarige Nederlandse won het in de massasprint voor de Belgische Lotte Kopecky en Duitse Lisa Brennauer. Door de zege van Vos heeft Jumbo-Visma zowel bij de vrouwen als de mannen gewonnen, want eerder op de dag won Wout van Aert de manneneditie.
Waar bij de mannen de wedstrijd vroeg werd opengebroken kregen we bij de vrouwen een meer gesloten koers. Op de eerste van de twee beklimmingen van de Kemmelberg viel het peloton in meerdere stukken uit elkaar. Toch kwam in de afdaling weer alles samen en was het wachten op de tweede en laatste beklimming van de Kemmelberg om de koers open te breken.
Met nog 35 kilometer te gaan spatte het uiteen op de Kemmelberg. Er reed een sterke kopgroep van zeven weg met daarin Amy Pieters, Lotte Kopecky, Katarzyna Niewiadoma, Marta Cavalli, Elisa Longo Borghini, Ellen van Dijk en Marianne Vos. Alle sterke rensters waren aanwezig, maar er was totaal geen samenwerking in de kopgroep, waardoor het peloton kon terugkomen.
Vervolgens trok Anna Henderson in de aanval, maar de aanval van de Britse raakte niet ver. Daarna was een aanval van de twee Italiaanse dames: Elisa Longo Borghini en Soraya Paladin. De twee Italiaanse vertrokken op goed twintig kilometer van de streep en namen een mooie voorsprong. De twee gingen de laatste drie kilometer met een handvol seconden in, maar werden bij het ingaan van de laatste kilometer gegrepen.
In de sprint die volgde begon Vos als eerste aan de sprint. De Nederlandse zette van ver aan, maar niemand kon over de renster van Jumbo-Visma komen en boekte daarmee haar eerste zege in het Jumbo-Visma shirt.
Lewis Hamilton heeft de eerste Formule 1-race van het seizoen 2021 op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen was met zijn Mercedes op het circuit van Bahrein tactisch net wat sterker dan het kamp Red Bull Racing van Max Verstappen. Valtteri Bottas werd op geruime afstand derde.
Voor Sergio Perez was er al voor de race drama, want de auto van de Mexicaan kwam op weg naar de start stil te staan. Hij wist de Red Bull opnieuw te starten, maar moest de race vanuit de pits aanvangen, terwijl de rest van het veld een tweede opwarmronde af moest leggen. Perez bleef zo bij de start uit de problemen en kon beginnen aan een inhaalrace.
Vooraan was Verstappen goed weg, met in zijn kielzog Hamilton en Charles Leclerc die Bottas verschalkt had. Er was al snel een safety car omdat Nikita Mazepin zijn Haas al na drie bochten in de bandenstapels parkeerde. Na de herstart die volgde verloor Pierre Gasly met de AlphaTauri zijn plek aan de McLarens en reed bovendien de voorvleugel stuk op de bolide van Daniel Ricciardo. De Fransman moest naar de pits en voor de rest van het veld gold een virtuele safety car.
Nadat deze weg was trok Verstappen een klein gaatje met Hamilton die op zijn beurt een mooie voorsprong op Bottas opbouwde. De Fin ging al snel Leclerc voorbij, waarna de Monegask het ook af moest leggen tegen Lando Norris en Daniel Ricciardo. Verder naar achteren vocht Perez zich gestaag een weg naar voren.
De eerste stops volgden al snel voor Mercedes, maar Red Bull liet Verstappen enkele ronden langer buiten. Dit zorgde ervoor dat Verstappen achter Hamilton terecht kwam en in de achtervolging moest. Na 25 van de 56 ronden had de Nederlander het gat met de koploper al flink gedicht, maar waarna Mercedes Hamilton enkele ronden later binnenhaalde voor zijn tweede en laatste stop. Omdat de Brit aanvankelijk niet veel op Verstappen inliep bleef Verstappen opnieuw een stuk langer buiten. Op 11 ronden nieuwer rubber moest de Nederlander uiteindelijk een gat van acht seconden dicht zien te rijden.
In de pogingen om vooraan te blijven ging Hamilton tijdens de race maar liefst 29 (!) keer bij bocht vier buiten de baan voor de wedstrijdleiding hem een waarschuwing gaf. Verstappen kroop langzaam maar zeker dichterbij en drie ronden voor het einde kon hij bij bocht vier de eerste poging op Hamilton wagen. Deze slaagde, maar omdat de Nederlander hierbij buiten de baan ging moest hij de plek teruggeven. Daarna was het beste er af en kon Hamilton met een voorsprong van minder dan een seconde zegevieren, voor Verstappen en Bottas.
Daarachter reed Norris naar een mooie vierde plek na in de beginfase Leclerc afgeschud te hebben. Perez bekroonde zijn fraaie inhaalrace met de vijfde stek, voor Leclerc en Ricciardo. Carlos Sainz kon de Australiër net niet bijhouden en eindigde als achtste, voor Yuki Tsunoda die bij zijn F1-debuut direct punten scoorde. De tiende plek was voor Lance Stroll. Fernando Alonso kon bij zijn terugkeer in de beginfase nog goed meekomen, maar na de eerste stop zakte de Spanjaard terug en viel hij uiteindelijk uit met problemen aan de achterremmen.
- Volledige uitslag volgt -
Op het Losail International Circuit is ook het nieuwe jaar in de Moto2 begonnen. De Grand Prix van Qatar was niet de spannendste ooit, hoewel dat in de Moto2 een veelvoorkomend beeld is.
De race begon met Sam Lowes op poleposition, debutant Raul Fernandez naast hem en niemand minder dan Bo Bendsneyder op de derde startplek. De beste start was zowaar voor Bendsneyder, die de leiding pakte, maar wel gelijk gepasseerd werd door de van plek vier vertrokken Marco Bezzecchi - ook Lowes kwam een paar bochten later langszij.
Vanuit de slipstream kwam Fernandez snel langs Bendsneyder, die de als tiende gestartte Jake Dixon achter zich aan kreeg. Ook de Brit kwam er voorbij, net als Remy Gardner niet veel later, waardoor Bendsneyder inmiddels op plek zes reed. Vooraan moest Bezzecchi zich gewonnen geven tegen Lowes en Fernandez, waarbij Lowes een klein gaatje begon te slaan.
Gardner kwam richting de helft van de race ook lekker naar voren, passeerde Bezzecchi en Fernandez en nam plek twee in beslag, terwijl Bendsneyder ook gepasseerd werd door Fabio Di Giannantonio en Jorge Navarro. Fernandez moest het tempo in de slotronden laten gaan, Bezzecchi en Di Giannantonio passeerden hem en begonnen een duel om de derde plek.
De overwinning van Lowes kwam geen seconde meer in gevaar, net als de tweede plek van Gardner. Di Giannantonio drukte zijn motor binnendoor bij Bezzechi, die op de streep nét tekort kwam om hem terug te pakken. Fernandez debuteerde met plek vijf, Bendsneyder eindigde uiteindelijk op een toch wel nette negende plek.
Bij een bomaanslag op een rooms-katholieke kathedraal op het eiland Sulawesi zijn zeker 20 mensen gewond geraakt. Twee zelfmoordterroristen werden bij een zij-ingang tegengehouden door beveiligers en bliezen vervolgens zichzelf op.
De verantwoordelijkheid is nog niet opgeist maar gezien de methode is de hoek waaruit dit onheil komt al snel gevonden.
Natascha Ausma heeft zondag bij de Grand Slam in het Georgische Tbilisi goud veroverd. De Nederlandse judoka versloeg landgenote Karen Stevenson in de finale van de categorie tot 78 kilogram.
Ausma won nadat Stevenson moest aftikken na een verwurging. Op weg naar de finale had ze al afgerekend met de Hongaarse Anett Meszaros, de Chinese Fei Chen, de Slowaakse Patricija Brolih en de Russin Aleksandra Babintseva. Het is voor Ausma haar eerste Grand Slam-goud. Ze won in het verleden wel al eens een Grand Prix. De Grand Slams zijn de belangrijkste judotoernooien na de WK en Masters.
Door de Nederlandse finale in de categorie tot 78 kilogram eindigt de Nederlandse equipe de Grand Slam in Tbilisi met drie medailles. Geke van den Berg pakte zaterdag brons in de gewichtsklasse tot 63 kilogram.
De Grand Slam in Tbilisi geldt niet als meetmoment voor de Olympische Spelen en dus reisden veel Nederlandse topjudoka's niet af naar Georgië. Zij bereiden zich voor op het EK dat van 16 tot en met 18 april in Lissabon wordt gehouden. Ausma en Stevenson moeten in de klasse tot -78 kilogram Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk voor zich dulden. De laatstgenoemden zullen ook naar het EK gaan.
Het EK is het laatste olympische meetmoment van de cyclus die in mei 2018 begon. Daarna beslist de selectiecommissie van de judobond wie er komende zomer mee mogen doen aan de Spelen. Nederland mag per gewichtsklasse slechts één judoka afvaardigen. Die strijd zal gaan tussen Steenhuis en Verkerk.
De Europese Unie onderzoekt sancties tegen landen die weigeren afgewezen asielzoekers terug te nemen. Als de samenwerking met deze landen niet verbetert, zou de Commissie de EU-Raad willen voorstellen om vanaf de zomer beperkingen op te leggen.
Zoals de "Welt am Sonntag" schrijft , gaat het om in totaal 13 landen uit Afrika en Azië, Dit zijn Irak, Iran, Libië, Senegal, Somalië, Mali, Gambia, Kameroen, Republiek Congo, Egypte, Eritrea evenals Ethiopië en Guinee-Bissau. Als mogelijke sanctie overweegt de EU de regels rondom de aanvraag van een visa voor het Schengengebied aan te scherpen.
In de eerste fase zou dit de opheffing zijn van de momenteel geldende limiet van 15 dagen voor de behandeling van een visumaanvraag of de opschorting van de vrijstelling van visumleges voor houders van een diplomatiek paspoort. In een tweede stap zou de visumtoeslag kunnen worden verhoogd van 80 naar 160 euro, daarna kan nog overwogen worden om de geldigheidsduur van een visum in te korten. De betrokken landen hebben tot de zomer de tijd om te voldoen aan hun verplichting om hun eigen burgers terug te nemen.
Adam Yates heeft de honderdste editie van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Engelsman van Ineos kwam in de slotrit niet meer in de problemen en won voor het eerste de Catalaanse rittenkoers. De slotrit rondom Barcelona werd gewonnen door Thomas de Gendt.
In de korte slotrit rondom Barcelona over 110 kilometer moesten de renners in de laatste veertig kilometer de beklimming van de Alto de Montjuïc worden beklommen. In het begin van de rit waren er verschillende aanvallen, maar telkens met renners die nog goed stonden in het algemeen klassement. Die aanvallen kregen geen ruimte van het peloton, maar later zou er een kopgroep van dertig renners wegrijden, zonder renners in de top van het klassement.
Die kopgroep kreeg dan ook de ruimte van het peloton en al snel werd duidelijk dat de winnaar van de etappe vooraan in de kopgroep zou zitten. Thomas de Gendt en Matej Mohoric waren uiteindelijk de beste van de kopgroep en op de laatste beklimming van de Alto Montjuïc reed De Gendt Mohoric uit het wiel en boekte de Belg zijn eerste seizoenszege.
In het algemeen klassement veranderde er weinig ondanks een kleine aanval van Alejandro Valverde. De 40-jarige Spanjaard eindigde op de vierde plaats achter de drie Ineos-mannen Adam Yates, Richie Porte en Geraint Thomas. Wilco Kelderman eindigde op een vijfde plaats.
De politie is blij met hun nieuwe aanwinst robot Spot. Hij is onderdeel van het team robotica van onze Dienst Specialistische Operaties (DSO). Deze dienst levert operationele ondersteuning en verzorgt de hoogwaardige (technologische) vernieuwing bij de politie. Maar waarvoor zet de politie deze robot in? Wat zijn de voordelen ervan? En hoe werkt zo’n robot eigenlijk? Bekijk het nu in onderstaande video.
In de onderstaande video laat de politie zien doormiddel van een in scene gezette situatie wat de politie met robot Spot kan in het geval bij het betreden van een drugslab. Ook laten zij een aantal speciale diensten van het team DSO zien.
Wout van Aert heeft de Vlaamse voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem gewonnen. De Belg van Jumbo-Visma was na een vlucht van 180 kilometer de snelste van een kopgroep van zeven renners. Voor Van Aert was het zijn eerste zege in een kasseiklassieker.
Corona zorgde ervoor dat twee ploegen (Bora-hansgrohe en Trek-Segafredo) niet aan de start kwamen in de Belgische klassieker over 254 kilometer. Vanuit de start vertrokken vier renners vanuit het peloton: Laurenz Rex, Yevgeniy Fedorov, Daniel Arroyave en Stefan Bissegger. Het viertal kreeg een mooie voorsprong van het peloton.
Toch zou het viertal nooit lang vooruit rijden, want met nog 180 kilometer te rijden trok Team BikeExchange het in waaiers. De Australische ploeg was het best vertegenwoordigd met vier renners in de eerste waaier, met daarbij hun kopman Michael Matthews. Ook Wout van Aert had zich niet laten verrassen, net zoals Sam Bennett, Europees kampioen Giacomo Nizzolo en Matteo Trentin. De kopgroep bestond uiteindelijk uit 21 renners.
De eerste waaier had een voorsprong van een goede minuut op de tweede waaier, waar vooral Alpecin-Fenix samen met Deceuninck - Quick Step het werk deden. De beide ploegen probeerde met verschillende renners het gat naar de kopgroep te dichten, maar ze kwamen niet meer in het wiel van de kopgroep, waardoor de winnaar in de kopgroep zat.
Na de derde beklimming van de Kemmelberg, de belangrijkste beklimming in Gent-Wevelgem, zou er uiteindelijk een kopgroep van negen overblijven, met snelle mannen als Bennett, Nizzolo en Trentin. Ook Van Aert was nog mee in de kopgroep en de Belg van Jumbo-Visma had als enige een ploeggenoot bij zich.
De kopgroep bleef goed samenwerken en na een versnelling van Nathan Van Hooydonck moesten Danny van Poppel en Bennett lossen in de kopgroep. De rest van de kopgroep bleef wel samen en kregen we een sprint van zeven man. In die sprint was Van Aert duidelijk de snelste. Hij won voor Nizzolo en Trentin.
Op het Losail International Circuit in Doha is het nieuwe jaar in de Grand Prix-racerij echt begonnen. De jongelingen in de Moto3 trapten het jaar af met de Grand Prix van Qatar en dat werd een klassieke Moto3-race.
De eerste race van het jaar ging van start met Darryn Binder op poleposition en rookie Izan Guevara en John McPhee naast hem. Bij de start werd voorin flink gestreden en van positie gewisseld, in het middenveld gingen Dennis Foggia en daarna ook Deniz Öncü onderuit, waardoor de grote groep in twee delen opgesplitst werd.
Na een paar ronden ging het fout bij rookie Xavier Artigas: de 17-jarige vicewereldkampioen in het Junior Moto3-kampioenschap van vorig jaar probeerde ietwat enthousiast in te halen en kegelde Andrea Migno, McPhee én Jeremy Alcoba onderuit. Voorin kwam Jaume Masia ondertussen naar de leiding, ook Red Bull Rookies Cup-kampioen Pedro Acosta, Niccolo Antonelli en Sergio Garcia kwamen zich bij Binder melden.
Halverwege de race zat ook Kaito Toba er voorin bij, met verder nog altijd mannen als Binder, Gabriel Rodrigo, Garcia, Masia en Acosta. Zo bleef het de hele race gaan en met anderhalve ronde te rijden was het beeld nog altijd niet anders: Masia op kop, Binder, Antonelli, Acosta, Rodrigo, Guevara, Ayumu Sasaki en Toba er allemaal vlak achteraan.
Antonelli dook als leider de slotronde in, hoewel Masia er gelijk voorbij ging. Sasaki schoof door naar plek drie, maar gleed onderuit. Masia kreeg Acosta achter zich aan, maar hield vol en pakte de vierde overwinning uit zijn carrière, voor Acosta, die zijn eerste Grand Prix gelijk afsloot met een podiumplek. Binder knokte zich in de slotfase nog naar de derde plek.
De derde en laatste Formule 2-race van het openingsweekeinde van het jaar heeft nét geen podiumplek opgeleverd voor Richard Verschoor. De Nederlander, die vooralsnog alleen een contract voor dit weekeinde had, eindigde de hoofdrace als vierde.
In de laatste race van het weekeinde werd dan eindelijk de uitslag van de kwalificatie als startopstelling gebruikt, met Zhou Guanyu op pole en Christian Lundgaard naast hem. Felipe Drugovich en Dan Ticktum startten vanaf rij twee, Richard Verschoor en Jehan Daruvala vanaf de derde rij en Bent Viscaal stond op plek vijftien.
Verschoor kende een prima opening en schoof een plekje op, terwijl Lundgaard de leiding in handen pakte, voor Drugovich en Zhou. Robert Shwartzman tikte in het middenveld Roy Nissany en Lirim Zendeli eraf: beiden lagen eruit, Shwartzman kreeg een straf en de race werd enige tijd geneutraliseerd.
Bij de herstart ging Oscar Piastri voorbij Verschoor, die ook Marcus Armstrong langszij zag komen, terwijl Drugovich gepakt werd door Zhou en kort daarop ook door Piastri. Verschoor zat er bepaald niet meer lekker bij, want binnen een paar ronden kwamen Ticktum, Theo Pourchaire en vervolgens ook Liam Lawson en Daruvala voorbij.
Nog eens een paar ronden later nam Piastri de leiding over van Lundgaard, die snel nieuwe banden kwam halen. Drugovich volgde een rondje later en kwam achter de Deen terecht, Piastri bleef beide heren voor met zijn stop.
Gianluca Petecof's brandblusser ging af in de auto van de jonge Braziliaan, wat een virtual safety car en vervolgens een echte safety car veroorzaakte. Armstrong en Verschoor kwamen pas laat naar binnen, maar dat bleek een handige keuze: Armstrong behield plek één, Verschoor zag verder alleen Piastri langszij komen.
Bij de volgende herstart ging Verschoor langs Armstrong, terwijl Piastri in dezelfde bocht de leiding pakte. De Australiër werd niet lang daarna verschalkt door Verschoor en de Nederlander sloeg een gaatje. Zhou nam in de ronden daarna plek twee over van Piastri en kwam richting Verschoor, die de Chinees met vijf ronden te gaan toch echt niet meer achter zich kon houden.
Met de finish in zicht opende Ticktum de aanval op Piastri's derde plek, wat in huilen eindigde: de Australiër verdedigde wat onhandig, de heren kwam in botsing en Piastri kon inpakken. Ticktum reed op plek drie, maar ging voorbij Verschoor naar de tweede stek. De winst was echter voor Zhou, die Ticktum net achter zich hield, terwijl Verschoor's podiumplek in de slotronde verdween: Lawson verschalkte hem nog en werd derde.
Viscaal reed ook mee, hij kwam uiteindelijk als zeventiende over de meet.
Gistermiddag hebben een aantal mensen gedemonstreerd bij het woonadres van Joris Demmink, toen ze daar werden weggestuurd door de politie heeft een aantal zich naar het woonadres van Mark Rutte verplaatst. Ook daar werden de demonstranten weggestuurd.
Ajax heeft op de laatste speeldag van het reguliere seizoen in de Eredivisie voor vrouwen een 1-0 zege geboekt op ADO Den Haag. De 19-jarige Samantha van Diemen scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd.
Beide ploegen hadden zich al geplaatst voor de kampioenspoule, waar ook PSV en FC Twente aan deelnemen. De laatstgenoemde teams treffen elkaar dinsdag nog.
Ajax kwam tegen ADO in de eerste helft goed weg bij een kans voor Liz Rijsbergen. De aanvalster schoot de bal net voorlangs het doel van keepster Lize Kop. Vlak na de pauze bekroonde de Amsterdamse linksback Van Diemen een individuele actie door van afstand af te ronden. Enkele minuten later miste Chasity Grant een enorme mogelijkheid op de 2-0, want via keepster Barbara Lorsheyd ging de bal over.
Er waren nog twee andere wedstrijden. Excelsior pakte een punt bij PEC Zwolle. Het werd 2-2. VV Alkmaar versloeg het bezoekende sc Heerenveen met 4-3.
Ajax heeft nu 31 punten na veertien wedstrijden. PSV ook, maar dat heeft nog de wedstrijd tegen FC Twente tegoed. De dames van FC Twente hebben 29 punten. Het aantal punten zal voor de kampioenspoule worden gehalveerd. De strijd om de titel ligt dus helemaal open. PEC (16 punten), Heerenveen (12), VV Alkmaar (9) en Excelsior (6) strijden in verliezersgroep nog om de baard van de keizer.
De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7513 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.252.437 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.
Van de gemelde patiënten zijn er 182 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1593 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 41 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 655 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.
Er zijn sinds de vorige update 15 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.465 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.
De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.
Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.
Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.
Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.
Er zijn talloze langlopende radioshows maar wist je dat het Nederlandse radioprogramma Arbeidsvitaminen het langstlopende landelijke radioprogramma ter wereld is? Het programma was op 19 februari 1946 voor het eerst op de radio te horen op Hilversum 2, later verhuisde Arbeidsvitaminen naar 3FM en tegenwoordig is het te beluisteren via NPO Radio 5.
Tientallen mensen hebben zich rond het middaguur verzameld bij het gemeentehuis aan het Ei van Ko in Enschede, om hun steun te betuigen aan het Twentse CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Vanaf het middaguur lopen ze rondjes op het plein, een ‘steunmars’ voor de politicus uit Enschede.
Schansspringster Marita Kramer heeft in het Russische Chaikovsky nog maar eens laten zien met afstand 's werelds beste van het moment te zijn. De 19-jarige Oostenrijkse sloeg op de slotdag van het seizoen - waarop ook de uitgestelde landenwedstrijd van zaterdag werd afgewerkt - een dubbelslag en greep maar nét naast de eindzege in de World Cup, die ze vanwege gemiste wedstrijden door haar vingers ziet glippen.
Landenwedstrijd
Het was een spannende strijd tussen Oostenrijk en Japan, tot het fout ging voor de Japanse dames: Yuka Seto werd gediskwalificeerd wegens een te wijd zittend pak, waardoor de ploeg als zesde eindigde - mét Seto's resultaat zouden ze plek twee gepakt hebben, net achter Oostenrijk.
Daniela Iraschko-Stolz, Sophie Sorschag en Chiara Hölzl brachten Oostenrijk zo in stelling, Marita Kramer maakte het zonder noemenswaardige problemen af. Slovenië profiteerde van Japan's pech en werd vooral dankzij een dijk van een sprong van Nika Kriznar tweede, voor Duitsland en Noorwegen.
Individuele wedstrijd
In de eerste ronde stond er wéér geen enkele maat op Kramer, die de Noorse Silje Opseth met een joekel van een schansrecord het nakijken gaf. Kriznar en Kramer's teamgenotes Iraschko-Stolz en Hölzl volgden op gepaste afstand, vanaf Klinec en de Japanse Sara Takanashi werden de afstanden ook naar de derde plek wel erg groot.
Daar bleef het vervolgens ook bij, want na een moeizaam begin van de finaleronde en een forse onderbreking werd besloten om het vanwege de te harde wind voor gezien te houden. Het vrouwenseizoen zat er zo op, Kramer sloot af met een vierde opeenvolgende zege en de eindwinst in de World Cup was voor Kriznar, die met haar derde plek alsnog over de Japanse Sara Takanashi - zij eindigde als zevende - heen wipte.
Kramer besloot het seizoen met zeven overwinningen in dertien wedstrijden, maar doordat ze drie wedstrijden moest missen kwam de eigenlijk gewoon dominante geboren Apeldoornse nét tekort om Takanashi en Kriznar voor te blijven.
Suriname heeft ook zijn tweede wedstrijd in de WK-kwalificatie gewonnen. De ploeg van bondscoach Dean Gorré won zaterdagnacht in het Amerikaanse Bradenton (Florida) met 6-0 van Aruba, dat gecoacht wordt door Stanley Menzo. Woensdagnacht versloeg Suriname in Paramaribo de Kaaiman Eilanden al met 3-0.
De dertigjarige spits Nigel Hasselbaink, die uitkomt voor het Israëlische Bnei Sakhnin en een neef is van de befaamde goalgetter Jimmy Floyd Hasselbaink, had met een hattrick een groot aandeel in de zege van Suriname. De overige doelpunten kwamen op naam van Roland Alberg, Florian Jozefzoon en de Arubaan François Croes, die in eigen doel scoorde.
Bondscoach Dean Gorré selecteerde voor de WK-kwalificatie van Suriname diverse spelers met een verleden in de Eredivisie. Zo maken onder anderen Ramon Leeuwin, Shaquille Pinas, Ryan Donk, Warner Hahn, Damil Dankerlui, Kelvin Leerdam en Dion Malone deel uit van de ploeg.
Suriname komt uit in groep B van de CONCACAF-zone. Andere landen in de groep van Suriname zijn behalve Aruba en de Kaaiman Eilanden ook Canada en Bermuda. Canada is naar verwachting de sterkste tegenstander in de groep. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de playoffs. De drie winnaars van de playoffs strijden samen met toplanden Mexico, Verenigde Staten, Costa Rica, Jamaica en Honduras om drie WK-tickets. De nummer vier speelt nog een intercontinentale play-off.
Zowel op Urk als in Krimpen aan den IJssel is vanochtend een verslaggever aangevallen. Een verslaggever van Powned werd aangereden, toen hij verslag deed van de veelbesproken kerkgang op Urk. Hij belandde op de motorkap van de auto en gaat aangifte doen, zo laat hij weten.
De spectaculaire Afrikaanse vechters nemen de UFC over! Na Kumaru Usman en Israel Adesanya (beiden uit Nigeria) kan Francis Ngannou uit Kameroen het UFC-goud mee terug nemen naar Afrika. Als mooi einde van een heerlijk gevarieerd avondje MMA knalde Ngannou de kampioen bewusteloos op het canvas.
Een sprookje, zo kan je het leven van Ngannou wel noemen. Als klein jochie werkte hij jarenlang in de zandmijnen in Kameroen, weigerde hij zich aan te sluiten bij de straatbendes, waarna hij besloot om de lange reis naar Europa te wagen. Twaalf maanden liep hij door de woestijn richting Frankrijk, waarna hij een daklozenbestaan opbouwde in Parijs.
Daar werd hij opgevangen door een sportschoolhouder die hem gratis begon te trainen. En wat een progressie maakte de jonge Ngannou. Al snel werd hij opgepikt door de UFC waar hij sinds 2015 actief is. Nu is hij kampioen bij de zwaargewichten en heeft hij de beste UFC-zwaargewicht ooit, Stipe Miocic, knockout geslagen.
Zware avond voor Miocic (l) tegen Ngannou (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)
Miocic had het vanaf het begin zwaar tegen de geduldige Ngannou. In hun vorige gevecht was Ngannou slecht voorbereid en wist Miocic het vijf ronden vol te houden. Dat zou deze keer lastiger worden, zoveel was al duidelijk.
Ngannou was razendsnel met zijn keiharde vuisten en Miocic kon geen antwoord verzinnen op de druk van de Kameroenees. Zelfs een take-down werd moeiteloos door Ngannou opzij gezet en vanaf dat moment speelde de Amerikaan een verloren partij.
Kort in de tweede ronde kreeg de ijzersterke kin van Miocic een paar rake klappen waar hij niet meer van herstelde. Een vernietigende laatste klap op de kaak deed hem in dromenland achterover vallen. De laatse klap van Ngannou voelde Miocic alleen in zijn dromen.
"Ik kan geen woorden vinden om vanavond te omschrijven", aldus de winnaar na afloop over zijn mooie overwinning. "Ook al won ik gevechten, vanavond kwam er iets naar buiten waarvan ik altijd al wist dat het erin zat."
Voormalig lichtzwaargewichtkampioen Jon Jones is de volgende in de rij om te strijden voor de titel bij de zwaargewichten, maar na dit bizarre optreden van Ngannou mag Jones zich danig voorbereiden. In inmiddels verwijderde Tweets leek Jones vooral goed betaald te willen worden voor dit supergevecht. Dat zou een 'legitieme' reden zijn voor Jones om het gevecht tegen dit monster te ontwijken.
Wil je ook meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Doe dat dan hier op het FOK!-forum!
Volledige uitslag UFC 260:
Francis Ngannou verslaat Stipe Miocic na knockout (stoten, ronde 2)
Vicente Luque verslaat Tyron Woodley na opgave (D’arce choke, ronde 1)
Sean O’Malley verslaat Thomas Almeida na knockout (stoten, ronde 3)
Miranda Maverick verslaat Gillian Robertson na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Jamie Mullarkey verslaat Khama Worthy na knockout (stoten, ronde 1)
Alonzo Menifield verslaat Fabio Cherant na opgave (Von Flue choke, ronde 1)
Abubakar Nurmagomedov verslaat Jared Gooden na jurybesluit (30-27 x3)
Michał Oleksiejczuk verslaat Modestas Bukauskas na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Omar Morales verslaat Shane Young na jurybesluit (30-27 x3)
Marc-André Barriault verslaat Abu Azaitar na TKO (stoten, ronde 3)
Niet alleen Nederland kwam zaterdag in actie in de kwalificatie voor het WK voetbal van volgend jaar, in vier van de tien groepen werd de tweede speelronde afgewerkt en dat leverde wat kleine verrassingen op.
In groep A staat Luxemburg nota bene op een honderd procent score. De ploeg speelde haar eerste wedstrijd en wist in Dublin met 0-1 te winnen van Ierland, nadat voormalig Telstar-speler Gerson Rodrigues in de 85e minuut de enige goal van de wedstrijd noteerde.
Portugal is uiterst stroef begonnen aan de kwalificatie: een eigen goal was nodig om thuis met 1-0 van Azerbeidzjan te winnen, zaterdag bleef de Europees kampioen in Belgrado steken op een 2-2 gelijkspel. Diogo Jota scoorde in de eerste helft twee keer, maar Aleksandar Mitrovic en Filip Kostic trokken de stand gelijk in de tweede helft.
Groep A
Ierland - Luxemburg 0-1
Servië - Portugal 2-2
In groep E liep België tegen een eerste domper aan: uit bij Tsjechië kwam men niet verder dan 1-1, nadat Romelu Lukaku de goal van Lukas Provod neutraliseerde. Estland scoorde opnieuw twee keer, oud-Go Ahead Eagles-speler Henri Anier maakte ze allebei, maar verloor opnieuw: Wit-Rusland was met 4-2 te sterk.
Groep E
Wit-Rusland - Estland 4-2
Tsjechië - België 1-1
In de groep van Nederland, groep G, gaat Turkije aan de leiding: na de winst op Oranje ging de ploeg er in het neutrale Spanje met een 0-3 zege op Noorwegen vandoor. Montenegro won ondertussen met 4-1 van Gibraltar en staat dus ook op zes punten, voor Nederland en Noorwegen.
Groep G
Montenegro - Gibraltar 4-1
Nederland - Letland 2-0
Noorwegen - Turkije 0-3
Slowakije kampte met allerhande COVID-19-problemen en dat is te merken: na het doelpuntloze gelijkspel op Cyprus werd ook maar één punt gehaald in eigen huis tegen Malta. De eilandploeg kwam nota bene binnen twintig minuten op 0-2, maar Slowakije wist het kort na rust nog terug te brengen tot de 2-2 eindstand. Rusland boekte een tweede zege, 2-1 tegen Slovenië, Kroatië pakte met 1-0 tegen Cyprus de eerste punten.
Groep H
Rusland - Slovenië 2-1
Kroatië - Cyprus 1-0
Slowakije - Malta 2-2
In het Zwitserse Silvaplana, gelegen in de prachtige Engadin, is voor de freestyleskiërs definitief een einde gekomen aan het World Cup-seizoen. Er stond nog één slopestylewedstrijd op het programma, de snowboarders komen daar zondag nog op in actie.
Vrouwen
Bepaald niet voor het eerst ging de winst naar Tess Ledeux, die daarmee ook de eindwinst in de World Cup pakte. De Française scoorde in haar winnende run onder meer een switch left 720 mute, switch right bio 900 safety en een right frontside 450 out op de afsluitende rail, beloond met 88,75 punten. Ledeux bleef daarmee twee thuisfavorietes voor: Sarah Höfflin werd met 86,50 punten tweede, voor de 83,75 van Mathilde Gremaud.
Mannen
Colby Stevenson was na afloop dolblij en dat was niet onterecht: hij pakte de dagzege én de eindwinst in de World Cup. Voor onder meer een switch right double 1440 safety, left double 1440 Japan to opposite Japan en een left back 810 tail out op de rail kreeg de Amerikaan 96,75 punten. Plek twee was voor de Noor Ferdinand Dahl en zijn 93,00 punten, de Amerikaan Alex Hall werd derde met 92,75 punten.
Actrice Martine Sandifort deed op Twitter een ACT en deed iemand na met een spasme.
Mensen op Twitter waren ZIEDEND. Gelukkig maakte ze een excuses-video:
Vind jij dit kunnen of kan dit echt niet?
Bijna acht maanden na zijn zware val in de Ronde van Polen, lijkt Fabio Jakobsen binnenkort zijn rentree te maken in het wielerpeloton. Volgens Patrick Lefevere, de ploegmanager van Deceuninck-QuickStep, staat de rentree gepland in de Ronde van Turkije, die op 11 april van start gaat.
"Fabio heeft een maand in Spanje gezeten met zijn vriendin om te trainen", zei Lefevere zaterdag in een interview met VTM Nieuws. "Zijn vriendin rijdt met de brommer, dat is handig. Het zou mooi zijn als hij kan starten in de Ronde van Turkije. Dan zullen we zien welke progressie hij maakt."
Bijna acht maanden geleden kwam Jakobsen zwaar ten val in de eerste rit van de Ronde van Polen. De 24-jarige werd in de massasprint in de hekken gereden door Dylan Groenewegen en verloor daarbij bijna al zijn tanden. Jakobsen liep ook scheurtjes en breuken in zijn schedel en gehemelte op en een gebroken neus. Hij onderging in februari weer een operatie aan zijn gezicht en kreeg implantaten in zijn boven- en onderkaak.
Kunstschaatser Nathan Chen heeft zich bij de grootsten ooit gevoegd. De 21-jarige Amerikaan veroverde in Stockholm zijn derde opeenvolgende wereldtitel, vooal dankzij een fantastische vrije kür.
Na de korte kür was de leiding in handen van tweevoudig olympisch kampioen Yuzuru Hanyu uit Japan, voor zijn 17-jarige landgenoot Yuma Kagiyama en Chen. In de vrije kür liet Quad King Chen zien zijn bijnaam waard te zijn: hij toverde vijf viervoudige sprongen op het ijs en zette een monsterscore neer.
Kagiyama kwam daar bij lange na niet aan, maar verzekerde zich wel van een podiumplek, waarna Hanyu het af kon maken. Dat deed hij echter niet: de olympisch kampioen was slordig en verloor niet alleen plek één, maar kwam ook achter Kagiyama terecht. Chen pakte zo het goud, voor Kagiyama en Hanyu.
Het ijsdansen leverde goud op voor het Russische paar Victoria Sinitsina/Nikitina Katsalapov, die zowel in de ritmische dans als de vrije dans het beste waren. Zilver was voor de Amerikanen Madison Hubbell en Zachary Donohue, voor Piper Gilles en Paul Poirier uit Canada. Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen eindigden namens Nederland als 29e.
Boe!
We hadden de afgelopen dagen uur te maken met een storing en een trog. De storing leverde donderdagavond en vannacht zo'n 1 tot 5 mm op. De daaropvolgende trog leverde enkele pittige buien op. Niet uitgebreid, maar ze waren er wel. Dit met name in het binnenland. Op diverse plaatsen kwam het tot hagel en onweer. Zeker in Gelderland en Overijssel zaten een paar felle buien.
De buien bleven nog enige tijd aanhouden, maar de activiteit werd wel minder. In het westen scheen de zon al vrij snel en daar besloot men de dag met een mooie zonsondergang. Het was met een frisse westenwind wel heel koel met een graad of 9.
Vandaag overheerst de bewolking, echter een storing trekt ruim ten noorden van ons langs. Dit betekent dat alleen in de noordelijke provincies een klein beetje regen kan vallen. Elders blijft het droog. In het zuiden breekt zelfs de zon door en in de loop van de dag breiden die opklaringen zich verder uit. De maxima liggen tussen een frisse 9 graden in het bewolkte noorden tot een aangename 15 graden in het zuiden waar de zon schijnt. Er staat wel veel wind. Matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten en aan de kust krachtig tot hard. In de avond neemt de wind af.
Na vandaag staan ons enkele mooie dagen te wachten. Het kwik vliegt de hoogte in en bereikt dinsdag en woensdag zijn hoogtepunt. Dan kan de 20 graden zeker overschreden worden. Echter, dit feest duurt niet lang. Zo koud als ze het op een bekend weerforum willen hebben zal het ook niet worden, want die pubers daar willen interessant zijn door kou-liefhebber te zijn, terwijl ze net uit het ei gekropen zijn. En slim zijn ze ook niet.
Het koelt dus wel weer behoorlijk af naar een graad of 11 in het volgende weekend. Neerslag van betekenis zit er overigens ook niet in.
Slaapwel! (|Een uurtje korter. )
Een grote bouwklus rondom het station. (Foto: DJMO)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.
Ook de tweede Formule 2-race van het eerste weekeinde van het jaar heeft een overwinning opgeleverd voor een debutant. Op het Sakhir Circuit in Bahrein werd zaterdagmiddag de tweede sprintrace verreden, zondag volgt om 12.50 uur de hoofdrace.
De poleposition was voor de nummer tien van de ochtendrace, Jüri Vips, die Lirim Zendeli naast zich had staan. Dan Ticktum, de man die Richard Verschoor uit race één tikte, en Zhou Guanyu vertrokken vanaf rij twee, met Christian Lundgaard en Oscar Piastri achter zich. Bent Viscaal startte als dertiende, Verschoor als 22e en laatste.
Ticktum kreeg in de eerste bochtencombinatie te maken met een staaltje karma: hij werd in de rondte getikt door Robert Shwartzman en kon gaan douchen, net als de Russische titelkandidaat. Vips behield ondertussen de leiding, voor Zendeli en Zhou, die zich in rap tempo niet alleen langs Zendeli, maar ook langs leider Vips werkte.
Voor Zendeli waren de kansen zelfs al snel voorbij: Lundgaard tikte zijn band lek. Liam Lawson werkte zich ondertussen lekker naar voren, de winnaar van race één reed na een handvol ronden op de derde plek, achter Vips en voor Felipe Drugovich. Marcus Armstrong en Theo Pourchaire vertrokken vanaf de voorlaatste rij, maar reden een dijk van een race en lagen halverwege al op plek zes en acht, voor Viscaal.
Met negen ronden te gaan werd Lawson aangevallen door Drugovich én Lundgaard, die tien seconden tijdstraf aan zijn broek had gekregen. Lawson werd gepasseerd door Lundgaard, waarna Drugovich hem in de rondte tikte: lekke band en einde race. De safety car kwam de baan op en onder meer Vips gebruikte dat om een nieuw setje banden te halen, zacht in plaats van hard.
De race werd herstart met zes ronden te gaan en Zhou op kop, voor Drugovich, Armstrong, Viscaal en de op nieuwe banden rijdende Vips. De Est ging als een mes door de warme boter naar voren, Viscaal ging als een mes door de warme boter de andere kant op, lag een rondje later zevende en nog twee rondjes later veertiende. Piastri ging achter Vips aan, terwijl de Estse Red Bull-junior de jacht op Zhou opende.
Vips maakte vervolgens een fout en zag Piastri, die ook nieuwe banden had, en Lundgaard langszij komen. Verschoor ging ondertussen ook als een jekko: de Nederlander had ook nieuwe banden gehaald en reed inmiddels op plek zes. Vips werd gepasseerd door Jehan Daruvala, waarna hij ook nog eens vijf seconden tijdstraf kreeg: hij reed te hard onder de virtual safety car, waardoor Verschoor virtueel al op plek vier reed.
Bij het ingaan van de slotronde werd Zhou bijgehaald door Piastri en Lundgaard en na een intens gevecht leek Piastri de bovenhand te hebben. Dat was het geval en de Australiër werd na Lawson al de tweede debutant in twee races die een overwinning boekte. Plek twee ging wel, niet en toch wel naar Lundgaard: hij had zijn tijdstraf tijdens de pitstop ingewisseld. Zhou finishte als derde, Verschoor als vijfde en Viscaal als twaalfde.