Grand Prix van Qatar levert winst Viñales en strijd in slotmeters op

Op het Losail International Circuit is het nieuwe seizoen in de MotoGP begonnen. De Grand Prix van Qatar leverde van start tot finish strijd op om de podiumplekken, die pas in de allerlaatste meters vast werden gelegd.

Met Francesco Bagnaia voor het eerst in zijn leven op poleposition en de fabrieks-Yamaha's van Fabio Quartararo en Maverick Viñales naast diens Ducati begon het nieuwe jaar.

De Ducati's schoten als een jekko uit de startblokken: Bagnaia behield de leiding, teamgenoot Jack Miller schoof van vijf door naar twee en debutant Jorge Martin kende een werkelijk fenomenale start door van de veertiende stek de derde positie in te nemen, hoewel Pramac-teamgenoot Johann Zarco - als zesde vertrokken - hem snel passeerde.

Bagnaia legde het tempo ongenadig hoog neer, Zarco ging voorbij Miller naar plek twee en de Yamaha's probeerden uit alle macht de aansluiting te houden bij Martin. Dat lukte, Quartararo en Viñales gingen voorbij aan de debutant en begonnen een flink tempo aan te nemen.

Martin had het na zijn superstart wat moeilijker en kreeg de Suzuki's van Alex Rins en Joan Mir langszij, terwijl Miller aangevallen werd door de Yamaha's, met succes. Zarco werd het volgende doelwit voor de blauwe machines, die Miller en ook Rins in hun wiel hadden hangen.

Halverwege ging Viñales voorbij Zarco, terwijl Quartararo juist gepasseerd werd door Miller én Rins. Viñales sloot voorin gelijk aan bij Bagnaia, waarbij zich een mooie strijd ontwikkelde tussen de bloedsnelle Ducati en de wendbare Yamaha.

Met acht ronden te gaan vond Viñales een gaatje en gelijk nam hij de leiding in de race over, waarna Bagnaia gepasseerd werd door Zarco. De Italiaan kreeg het zwaar, want inmiddels was Mir voorbij Quartararo en Rins gegaan en zat de wereldkampioen op de Suzuki in het achterwiel van Bagnaia.

De overwinning van Viñales kwam niet meer in gevaar, Zarco moest alles uit de kast trekken om Mir achter zich te houden, maar slaagde daar net niet in...zo leek het: op het rechte stuk schoot de Ducati van Zarco terug langs Mir...en Bagnaia knalde er óók langs, wat hem toch ineens plek drie opleverde, voor een balende Mir.