Schansspringster Kramer met afstand de beste op slotdag World Cup-seizoen

Schansspringster Marita Kramer heeft in het Russische Chaikovsky nog maar eens laten zien met afstand 's werelds beste van het moment te zijn. De 19-jarige Oostenrijkse sloeg op de slotdag van het seizoen - waarop ook de uitgestelde landenwedstrijd van zaterdag werd afgewerkt - een dubbelslag en greep maar nét naast de eindzege in de World Cup, die ze vanwege gemiste wedstrijden door haar vingers ziet glippen.

Landenwedstrijd
Het was een spannende strijd tussen Oostenrijk en Japan, tot het fout ging voor de Japanse dames: Yuka Seto werd gediskwalificeerd wegens een te wijd zittend pak, waardoor de ploeg als zesde eindigde - mét Seto's resultaat zouden ze plek twee gepakt hebben, net achter Oostenrijk.

Daniela Iraschko-Stolz, Sophie Sorschag en Chiara Hölzl brachten Oostenrijk zo in stelling, Marita Kramer maakte het zonder noemenswaardige problemen af. Slovenië profiteerde van Japan's pech en werd vooral dankzij een dijk van een sprong van Nika Kriznar tweede, voor Duitsland en Noorwegen.

Individuele wedstrijd
In de eerste ronde stond er wéér geen enkele maat op Kramer, die de Noorse Silje Opseth met een joekel van een schansrecord het nakijken gaf. Kriznar en Kramer's teamgenotes Iraschko-Stolz en Hölzl volgden op gepaste afstand, vanaf Klinec en de Japanse Sara Takanashi werden de afstanden ook naar de derde plek wel erg groot.

Daar bleef het vervolgens ook bij, want na een moeizaam begin van de finaleronde en een forse onderbreking werd besloten om het vanwege de te harde wind voor gezien te houden. Het vrouwenseizoen zat er zo op, Kramer sloot af met een vierde opeenvolgende zege en de eindwinst in de World Cup was voor Kriznar, die met haar derde plek alsnog over de Japanse Sara Takanashi - zij eindigde als zevende - heen wipte.

Kramer besloot het seizoen met zeven overwinningen in dertien wedstrijden, maar doordat ze drie wedstrijden moest missen kwam de eigenlijk gewoon dominante geboren Apeldoornse nét tekort om Takanashi en Kriznar voor te blijven.