Goud judoka Ausma na Nederlands onderonsje in finale Grand Slam Tbilisi

Natascha Ausma heeft zondag bij de Grand Slam in het Georgische Tbilisi goud veroverd. De Nederlandse judoka versloeg landgenote Karen Stevenson in de finale van de categorie tot 78 kilogram.

Ausma won nadat Stevenson moest aftikken na een verwurging. Op weg naar de finale had ze al afgerekend met de Hongaarse Anett Meszaros, de Chinese Fei Chen, de Slowaakse Patricija Brolih en de Russin Aleksandra Babintseva. Het is voor Ausma haar eerste Grand Slam-goud. Ze won in het verleden wel al eens een Grand Prix. De Grand Slams zijn de belangrijkste judotoernooien na de WK en Masters. 

Door de Nederlandse finale in de categorie tot 78 kilogram eindigt de Nederlandse equipe de Grand Slam in Tbilisi met drie medailles. Geke van den Berg pakte zaterdag brons in de gewichtsklasse tot 63 kilogram. 

De Grand Slam in Tbilisi geldt niet als meetmoment voor de Olympische Spelen en dus reisden veel Nederlandse topjudoka's niet af naar Georgië. Zij bereiden zich voor op het EK dat van 16 tot en met 18 april in Lissabon wordt gehouden. Ausma en Stevenson moeten in de klasse tot -78 kilogram Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk voor zich dulden. De laatstgenoemden zullen ook naar het EK gaan. 

Het EK is het laatste olympische meetmoment van de cyclus die in mei 2018 begon. Daarna beslist de selectiecommissie van de judobond wie er komende zomer mee mogen doen aan de Spelen. Nederland mag per gewichtsklasse slechts één judoka afvaardigen. Die strijd zal gaan tussen Steenhuis en Verkerk.