Vos wint Gent-Wevelgem en bezorgt Jumbo-Visma dubbele zege in Belgische klassieker

Marianne Vos heeft de vrouweneditie van Gent-Wevelgem gewonnen. De 33-jarige Nederlandse won het in de massasprint voor de Belgische Lotte Kopecky en Duitse Lisa Brennauer. Door de zege van Vos heeft Jumbo-Visma zowel bij de vrouwen als de mannen gewonnen, want eerder op de dag won Wout van Aert de manneneditie.

Waar bij de mannen de wedstrijd vroeg werd opengebroken kregen we bij de vrouwen een meer gesloten koers. Op de eerste van de twee beklimmingen van de Kemmelberg viel het peloton in meerdere stukken uit elkaar. Toch kwam in de afdaling weer alles samen en was het wachten op de tweede en laatste beklimming van de Kemmelberg om de koers open te breken.

Met nog 35 kilometer te gaan spatte het uiteen op de Kemmelberg. Er reed een sterke kopgroep van zeven weg met daarin Amy Pieters, Lotte Kopecky, Katarzyna Niewiadoma, Marta Cavalli, Elisa Longo Borghini, Ellen van Dijk en Marianne Vos. Alle sterke rensters waren aanwezig, maar er was totaal geen samenwerking in de kopgroep, waardoor het peloton kon terugkomen.

Vervolgens trok Anna Henderson in de aanval, maar de aanval van de Britse raakte niet ver. Daarna was een aanval van de twee Italiaanse dames: Elisa Longo Borghini en Soraya Paladin. De twee Italiaanse vertrokken op goed twintig kilometer van de streep en namen een mooie voorsprong. De twee gingen de laatste drie kilometer met een handvol seconden in, maar werden bij het ingaan van de laatste kilometer gegrepen.

In de sprint die volgde begon Vos als eerste aan de sprint. De Nederlandse zette van ver aan, maar niemand kon over de renster van Jumbo-Visma komen en boekte daarmee haar eerste zege in het Jumbo-Visma shirt.