UFC: zware KO beslist titelgevecht zwaargewichten

De spectaculaire Afrikaanse vechters nemen de UFC over! Na Kumaru Usman en Israel Adesanya (beiden uit Nigeria) kan Francis Ngannou uit Kameroen het UFC-goud mee terug nemen naar Afrika. Als mooi einde van een heerlijk gevarieerd avondje MMA knalde Ngannou de kampioen bewusteloos op het canvas.

Een sprookje, zo kan je het leven van Ngannou wel noemen. Als klein jochie werkte hij jarenlang in de zandmijnen in Kameroen, weigerde hij zich aan te sluiten bij de straatbendes, waarna hij besloot om de lange reis naar Europa te wagen. Twaalf maanden liep hij door de woestijn richting Frankrijk, waarna hij een daklozenbestaan opbouwde in Parijs.

Daar werd hij opgevangen door een sportschoolhouder die hem gratis begon te trainen. En wat een progressie maakte de jonge Ngannou. Al snel werd hij opgepikt door de UFC waar hij sinds 2015 actief is. Nu is hij kampioen bij de zwaargewichten en heeft hij de beste UFC-zwaargewicht ooit, Stipe Miocic, knockout geslagen.


Zware avond voor Miocic (l) tegen Ngannou (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Miocic had het vanaf het begin zwaar tegen de geduldige Ngannou. In hun vorige gevecht was Ngannou slecht voorbereid en wist Miocic het vijf ronden vol te houden. Dat zou deze keer lastiger worden, zoveel was al duidelijk.

Ngannou was razendsnel met zijn keiharde vuisten en Miocic kon geen antwoord verzinnen op de druk van de Kameroenees. Zelfs een take-down werd moeiteloos door Ngannou opzij gezet en vanaf dat moment speelde de Amerikaan een verloren partij.

Kort in de tweede ronde kreeg de ijzersterke kin van Miocic een paar rake klappen waar hij niet meer van herstelde. Een vernietigende laatste klap op de kaak deed hem in dromenland achterover vallen. De laatse klap van Ngannou voelde Miocic alleen in zijn dromen.

"Ik kan geen woorden vinden om vanavond te omschrijven", aldus de winnaar na afloop over zijn mooie overwinning. "Ook al won ik gevechten, vanavond kwam er iets naar buiten waarvan ik altijd al wist dat het erin zat."

Voormalig lichtzwaargewichtkampioen Jon Jones is de volgende in de rij om te strijden voor de titel bij de zwaargewichten, maar na dit bizarre optreden van Ngannou mag Jones zich danig voorbereiden. In inmiddels verwijderde Tweets leek Jones vooral goed betaald te willen worden voor dit supergevecht. Dat zou een 'legitieme' reden zijn voor Jones om het gevecht tegen dit monster te ontwijken.

Wil je ook meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Doe dat dan hier op het FOK!-forum!

Volledige uitslag UFC 260:
Francis Ngannou verslaat Stipe Miocic na knockout (stoten, ronde 2)
Vicente Luque verslaat Tyron Woodley na opgave (D’arce choke, ronde 1)
Sean O’Malley verslaat Thomas Almeida na knockout (stoten, ronde 3)
Miranda Maverick verslaat Gillian Robertson na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Jamie Mullarkey verslaat Khama Worthy na knockout (stoten, ronde 1)
Alonzo Menifield verslaat Fabio Cherant na opgave (Von Flue choke, ronde 1)
Abubakar Nurmagomedov verslaat Jared Gooden na jurybesluit (30-27 x3)
Michał Oleksiejczuk verslaat Modestas Bukauskas na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Omar Morales verslaat Shane Young na jurybesluit (30-27 x3)
Marc-André Barriault verslaat Abu Azaitar na TKO (stoten, ronde 3)