De Gendt wint laatste rit Ronde van CataloniŽ; Yates eindwinnaar

Adam Yates heeft de honderdste editie van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Engelsman van Ineos kwam in de slotrit niet meer in de problemen en won voor het eerste de Catalaanse rittenkoers. De slotrit rondom Barcelona werd gewonnen door Thomas de Gendt.

In de korte slotrit rondom Barcelona over 110 kilometer moesten de renners in de laatste veertig kilometer de beklimming van de Alto de Montjuïc worden beklommen. In het begin van de rit waren er verschillende aanvallen, maar telkens met renners die nog goed stonden in het algemeen klassement. Die aanvallen kregen geen ruimte van het peloton, maar later zou er een kopgroep van dertig renners wegrijden, zonder renners in de top van het klassement.

Die kopgroep kreeg dan ook de ruimte van het peloton en al snel werd duidelijk dat de winnaar van de etappe vooraan in de kopgroep zou zitten. Thomas de Gendt en Matej Mohoric waren uiteindelijk de beste van de kopgroep en op de laatste beklimming van de Alto Montjuïc reed De Gendt Mohoric uit het wiel en boekte de Belg zijn eerste seizoenszege.

In het algemeen klassement veranderde er weinig ondanks een kleine aanval van Alejandro Valverde. De 40-jarige Spanjaard eindigde op de vierde plaats achter de drie Ineos-mannen Adam Yates, Richie Porte en Geraint Thomas. Wilco Kelderman eindigde op een vijfde plaats.