Ook tweede F2-race levert winnende debutant op, Verschoor van 22 naar 5

Ook de tweede Formule 2-race van het eerste weekeinde van het jaar heeft een overwinning opgeleverd voor een debutant. Op het Sakhir Circuit in Bahrein werd zaterdagmiddag de tweede sprintrace verreden, zondag volgt om 12.50 uur de hoofdrace.

De poleposition was voor de nummer tien van de ochtendrace, Jüri Vips, die Lirim Zendeli naast zich had staan. Dan Ticktum, de man die Richard Verschoor uit race één tikte, en Zhou Guanyu vertrokken vanaf rij twee, met Christian Lundgaard en Oscar Piastri achter zich. Bent Viscaal startte als dertiende, Verschoor als 22e en laatste.

Ticktum kreeg in de eerste bochtencombinatie te maken met een staaltje karma: hij werd in de rondte getikt door Robert Shwartzman en kon gaan douchen, net als de Russische titelkandidaat. Vips behield ondertussen de leiding, voor Zendeli en Zhou, die zich in rap tempo niet alleen langs Zendeli, maar ook langs leider Vips werkte.

Voor Zendeli waren de kansen zelfs al snel voorbij: Lundgaard tikte zijn band lek. Liam Lawson werkte zich ondertussen lekker naar voren, de winnaar van race één reed na een handvol ronden op de derde plek, achter Vips en voor Felipe Drugovich. Marcus Armstrong en Theo Pourchaire vertrokken vanaf de voorlaatste rij, maar reden een dijk van een race en lagen halverwege al op plek zes en acht, voor Viscaal.

Met negen ronden te gaan werd Lawson aangevallen door Drugovich én Lundgaard, die tien seconden tijdstraf aan zijn broek had gekregen. Lawson werd gepasseerd door Lundgaard, waarna Drugovich hem in de rondte tikte: lekke band en einde race. De safety car kwam de baan op en onder meer Vips gebruikte dat om een nieuw setje banden te halen, zacht in plaats van hard.

De race werd herstart met zes ronden te gaan en Zhou op kop, voor Drugovich, Armstrong, Viscaal en de op nieuwe banden rijdende Vips. De Est ging als een mes door de warme boter naar voren, Viscaal ging als een mes door de warme boter de andere kant op, lag een rondje later zevende en nog twee rondjes later veertiende. Piastri ging achter Vips aan, terwijl de Estse Red Bull-junior de jacht op Zhou opende.

Vips maakte vervolgens een fout en zag Piastri, die ook nieuwe banden had, en Lundgaard langszij komen. Verschoor ging ondertussen ook als een jekko: de Nederlander had ook nieuwe banden gehaald en reed inmiddels op plek zes. Vips werd gepasseerd door Jehan Daruvala, waarna hij ook nog eens vijf seconden tijdstraf kreeg: hij reed te hard onder de virtual safety car, waardoor Verschoor virtueel al op plek vier reed.

Bij het ingaan van de slotronde werd Zhou bijgehaald door Piastri en Lundgaard en na een intens gevecht leek Piastri de bovenhand te hebben. Dat was het geval en de Australiër werd na Lawson al de tweede debutant in twee races die een overwinning boekte. Plek twee ging wel, niet en toch wel naar Lundgaard: hij had zijn tijdstraf tijdens de pitstop ingewisseld. Zhou finishte als derde, Verschoor als vijfde en Viscaal als twaalfde.