World Cup schansspringen afgesloten met vliegen op 'Moeder aller schansen'

In het Sloveense Planica is het World Cup-seizoen in het schansspringen ook afgesloten. Na enkele dagen skivliegen op de 'Moeder aller schansen', de immense Letalnica-schans, was het zondag tijd voor de op zaterdag afgelaste landenwedstrijd én een individuele wedstrijd.

Landenwedstrijd
De strijd ging vooral tussen Duitsland en Japan, nadat Oostenrijk, Slovenië, Noorwegen en Polen afhaakten. Na optredens van Naoki Nakamura, Junshiro Kobayashi en Yukiya Sato was het aan schansrecordhoudr Ryoyu Kobayashi, maar hij kon de Duitsers ook niet meer passeren. Japan werd tweede, achter het Duitse kwartet Pius Paschke, Constantin Schmid, Markus Eisenbichler en Karl Geiger, terwijl Daniel Huber, Markus Schiffner, Stefan Kraft en Michael Hayböck net te sterk waren voor het Sloveense thuisteam in de strijd om plek drie.

Individuele wedstrijd
Ryoyu Kobayashi was in de eerste ronde weer de beste, Karl Geiger stond al op enige achterstand. De verste vlucht was met afstand in handen van Bor Pavlovcic, die met 249,5 meter het schansrecord benaderde, maar dat wel vanaf een beduidend hogere startgate deed dan de twee leiders. De Sloveen stond op plek drie, voor de Oostenrijker Daniel Huber, World Cup-eindwinnaar Halvor Egner Granerud en de Duitser Markus Eisenbichler.

In de finaleronde nam Eisenbichler de leiding in handen, Granerud leverde met een matige vlucht elf posities in ter afsluiting van zijn fenomenale doorbraakseizoen. Huber kwam achter Eisenbichler en Domen Prevc terecht, Pavlovcic zakte vier plekken terug. Geiger sprong op indrukwekkende wijze naar de leiding, waarna Kobayashi het seizoen af mocht sluiten. Dat deed hij goed, maar niet geweldig, en zo ging de overwinning naar Geiger, voor Kobayashi en Eisenbichler.