Disney verschuift Mulan naar Disney+ voor een premiumtoeslag

Disneys remake van Mulan is al een paar keer uitgesteld, maar de studio heeft nu toch niet meer zo'n vertrouwen in de bioscooprelease. De film wordt op Disney+ geplaatst. Het addertje onder het gras? Wie de film wil zien, moet niet alleen een Disney+-abonnement hebben, maar ook nog eens bijbetalen.

Met deze zet lijkt Disney een tactiek van concurrent Amazon te lenen: op streamingplatform Prime Video is er sinds kort ook de mogelijkheid om films te huren. Het gaat hierbij echter om films die de webwinkel sowieso al in hun huuraanbod had zitten. In het geval van Mulan gaat het om een première op Disney+ waarbij er een toeslag van 30 dollar geldt.

In de afgelopen maanden zijn diverse, voor de bioscoop bedoelde, filmreleases vrijgegeven op video on demand (VOD)-platforms. Hierbij konden dan films als The Invisible Man of Bloodshot voor een hoger dan gebruikelijke prijs gehuurd worden. De gedachte bij de hogere prijs is dat het de kosten van een groepsbezoek aan de bioscoop ook moet dekken, hoewel dat het voor de solobezoeker juist weer duurder en dus minder aantrekkelijk maakt.

Disney+ is voor de studio dit jaar het grote vangnet: waar de parken gesloten moesten worden en de bioscoopreleases niet mogelijk waren, heeft de dienst wereldwijd al meer dan 60 miljoen abonnees. Oorspronkelijk was het streven om dat aantal pas in 2024 te halen. Door nu ook Mulan op deze manier op de streamingdienst aan te bieden laat Disney zien meer op hun negen maanden oude digitale dienst te vertrouwen, dan op de bedrijfstakken waarmee ze groot zijn geworden.

Volgens Variety zal Mulan in alle gebieden met Disney+ op de dienst verschijnen en zullen landen zonder Disney+ de film gewoon in de bioscoop krijgen. De Nederlandse afdeling van Walt Disney Pictures heeft de film definitief van het schema verwijderd, waarmee een bioscooprelease in een later stadium onwaarschijnlijk lijkt.

Mulan: Yifei Liu