Politie en gemeenten in Twente verbieden spontane car-meetings

Organisatoren van car-meetings zonder vergunning worden aansprakelijk gesteld en kunnen een bestuurlijke dwangsom opgelegd krijgen.

De Enschedeër, die het evenement van afgelopen weekend op Facebook had aangekondigd. is thuis door politieagenten aangesproken over zijn oproep en actie. Het is verboden om een evenement van dien aard te organiseren zonder in bezit te zijn van de verplichte vergunning. De organisator gaf aan dat hij niet had voorzien dat zijn oproep zo’n groot bereik had. Hij heeft inmiddels zijn evenementenpagina uit de lucht gehaald.

Bestuurlijke dwangsom
Inmiddels zijn door andere personen op Facebook ook car-meetingevenementen aangemaakt die mogelijk aanstaand weekend op diverse plaatsen in Twente zouden gaan plaatsvinden. De organisatoren hiervan hebben ook geen vergunning hiervoor aangevraagd. Als een evenement toch plaats zal gaan vinden zullen zij beboet worden en aansprakelijk worden gesteld voor schades en onkosten van politie en gemeente. Tevens lopen ze het risico dat de (eerdere) opgelegde bestuurlijke dwangsom door de betreffende gemeente betaald moeten worden.

Handhaving en controle
Zowel gemeenten in Twente als de politie willen voorkomen dat er dergelijke meetings worden georganiseerd waarbij de noodverordening COVID-19 niet gehandhaafd kan worden. Daarbij wordt geluidsoverlast, de overlast door achterblijvend afval en het overtreden van de wegenverkeerswet, door het crossen en het maken van verkeersgevaarlijke capriolen niet geaccepteerd.

Er zal aanstaande weekend daarom extra controles worden uitgevoerd door politie en de BOA’s en waar nodig direct opgetreden worden. De boodschap aan potentiële bezoekers of deelnemers is daarom kort: "Blijf weg!"