FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 augustus 2020

Meer PS5-beelden van Godfall

Gearbox Publishing en ontwikkelaar Counterplay Games hebben een negen minuten durende 'Combat Overview'-gameplayvideo uitgebracht voor actie-RPG Godfall. We zien deze gameplay op een PlayStation 5-devkit.

Godfall is een melee action RPG met veel loot. Aperion is op de afgrond van de ondergang. Jij bent de laatste van de Valorian-ridders, god-achtige krijgers die Valorplates kunnen uitrusten, legendarische pantsersets die zwaarden veranderen in niet te stoppen wapens in melee-gevechten. Sla je door vijanden heen en daag de god Macros uit die op je wacht aan de top van alle realms.

Godfall komt eind dit jaar uit voor PlayStation 5 en pc via de Epic Games Store.

Meer gameplay van The Pathless

Uitgever Annapurna Interactive en ontwikkelaar Giant Squid hebben een zes minuten durende gameplay-walkthrough-video van The Pathless uitgebracht.

Giant Squid, vooral bekend van het duikspel Abzu, maken The Pathless. Het spel vertelt het verhaal van een boogschutter en een adelaar in een uitgestrekt bos. Spelers spelen de rol van de jager, een meester in boogschieten die naar een mystiek eiland reist om een vloek van duisternis die de wereld in zijn greep houdt, te verdrijven. De jager moet een band smeden met een adelaarsgezel om op corrupte geesten te jagen, waarbij hij op zijn beurt moet oppassen dat hij niet wordt opgejaagd. Spelers verkennen mistige bossen vol geheimen, lossen puzzels op in oude ruïnes en worden getest in bossfights. De band tussen de jager en de adelaar en het lot van de wereld staat op het spel.

The Pathless komt eind dit jaar uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, pc via de Epic Games Store en Apple Arcade.

Gameplay getoond van Bugsnax

Young Horses heeft een gameplay-trailer uitgebracht voor het nogal rare avonturenspel Bugsnax. De game komt uit op PlayStation 4, PlayStation 5 en pc.

Bugsnax neemt je mee op een avontuur naar Snaktooth Island, de thuisbasis van de legendarische half-bug half-snack wezens, Bugsnax. Je bent uitgenodigd door de ontdekkingsreiziger Elizabert Megafig, maar die is nergens te vinden, haar kamp is een puinhoop en haar volgelingen zijn verspreid over het eiland. Het is aan jou om de mysteries van Snaktooth Island op te lossen: wat is er met haar gebeurd? Wat zijn Bugsnax en waar komen ze vandaan?

Genshin Impact komt deze herfst voor PS4

Uitgever en ontwikkelaar miHoYo kondigen aan dat de PlayStation 4-versie van Genshin Impact dit najaar wordt uitgebracht. Eerder lieten ze al weten dat de game in oktober ook uitkomt voor pc, iOS en Android, en later voor Switch.

Genshin Impact is een open-wereld actie-RPG die zich afspeelt in de fantasiewereld van Teyvat. De game bevat een levendige open wereld, een diverse cast van personages, op elementen gebaseerde gevechten en verkenning. Je kruipt in de huid van de mysterieuze "Reiziger" terwijl je begint aan een zoektocht om je verloren broer of zus te vinden en de mysteries te ontrafelen die je in Teyvat onderweg tegenkomt.

Bosz met Leverkusen naar kwartfinales Europa League

Bayer Leverkusen heeft zich donderdagavond geplaatst voor de kwartfinales van de Europa League. De ploeg van trainer Peter Bosz versloeg Rangers FC met 1-0. De heenwedstrijd op 12 maart was geëindigd in een 3-1 overwinning voor Leverkusen. Ook Sevilla, FC Basel en Wolverhampton Wanderers bereikten de volgende ronde.

Leverkusen kwam met een b-elftal aan de aftrap, waaronder Daley Sinkgraven. De nummer vijf van de Bundesliga was de bovenliggende partij. Kai Havertz was enkele malen dicht bij een doelpunt.

Vlak na rust viel het enige doelpunt van de wedstrijd. Vanaf de middencirkel bezorgde Charles Aránguiz de bal via een lange trap bij Moussa Diaby. De Franse aanvaller nam de bal aan op de borst en schoot vervolgens in het doel van Rangers. Ruim een kwartier voor tijd haalde Leverkusen-doelman Edmond Tapsoba een kopbal van Connor Goldson voor de lijn weg.

In de kwartfinales moet de ploeg van Bosz het maandag opnemen tegen Internazionale. De Italianen versloegen woensdag Getafe met 2-0.

Overige uitslagen Europa League donderdag
Bayer Leverkusen - Glasgow Rangers 1-0 (3-1)
Sevilla - AS Roma 2-0 (slechts 1 duel)
FC Basel - Eintracht Frankfurt 1-0 (3-0)
Wolverhampton Wanderers - Olympiakos Piraeus 1-0 (1-1)

Kwartfinales (10 en 11 augustus)
Shachtar Donetsk - FC Basel
Manchester United - FC Kopenhagen
Internazionale - Bayer Leverkusen
Wolverhampton Wanderers - Sevilla

Hitman III volledig speelbaar in PlayStation VR

IO Interactive heeft een nieuwe trailer voor Hitman III uitgebracht, waarin wordt aangekondigd dat de game helemaal te spelen is met PlayStation VR.

Hitman III is de afsluiting van de World of Assassination-trilogie, die spelers over de hele wereld meeneemt op een avontuur naar uitgestrekte sandbox-locaties. Agent 47 keert natuurlijk terug voor de belangrijkste contracten uit zijn carrière. Gesteund door zijn Agency-handler, Diana Burnwood, bundelt Agent 47 de krachten met zijn lang verloren gewaande vriend Lucas Gray. Hun ultieme missie is om de partners van Providence te elimineren.

Met zes gedetailleerde locaties boordevol creatieve mogelijkheden, geeft Hitman III spelers de vrijheid om hun doelen te bereiken in een gamewereld die reageert op alles wat ze doen. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de Glacier-technologie van IO Interactive, die de gamewereld van Hitman mogelijk maakt om spelerskeuze en herspeelbaarheid te bieden.

Hitman III komt uit in januari 2021 uit voor PlayStation 5, Xbox Series X, PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia.

Internetdate eindigt in mishandeling en beroving

De politie roept getuigen op zich te melden vanwege een gewelddadige beroving op de Cleyndertweg in Amsterdam op woensdagavond 5 augustus. Een man werd tijdens een afspraak via een datingsite met een vrouw in zijn auto belaagd door twee mannen. Het slachtoffer is meerdere malen geslagen en beroofd van zijn persoonlijke bezittingen.

De man heeft al enige tijd contact met een vrouw via een datingsite als ze een afspraak maken om elkaar te zien op woensdagavond rond 22.30 uur. De man haalt de vrouw op met zijn auto ter hoogte van de parkeerplaatsen op de H. Cleyndertweg.

De vrouw stapt in, maar meteen daarna volgen er twee mannen die de man belagen en meerdere keren slaan. Daarna beroven zij hem van zijn persoonlijke bezittingen. De vrouw stapt uit en gedrieën lopen de verdachten in de richting van metrostation Gare du Nord.

Signalement
De volgende signalementen zijn bekend:

Verdachte 1
Vrouw, rond de 20 jaar oud
Donkere huidskleur
Haar in een knotje
Wit T-shirt en donkerkleurige broek

Verdachte 2
Man, tussen de 20-25 jaar oud
1.78 m lang
Donkere huidskleur
Mager postuur
Donker gekleed
Donker petje

Verdachte 3
Man, tussen de 20-25 jaar oud
1.78 m lang
Donkere huidskleur
1.73 m lang
Normaal postuur
Donker gekleed
Donker petje

De recherche is op zoek naar de verdachten. Heeft u informatie over deze zaak? Neem dan contact op via 0900-8844, bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Jensen kapt vakantie af door persconferentie

Jensen zag de persconferentie en wist gelijk wat hij moest doen, eerder terug komen van vakantie en eerder beginnen met shows maken!

Ben jij blij met dit nieuws?

Wildcard Murray, Clijsters voor US Open

Andy Murray en Kim Clijsters hebben allebei een wildcard gekregen voor de US Open die op 31 augustus van start gaat.

Murray won het toernooi in 2012. Door een slepende heupblessure, waar hij tweemaal aan is geopereerd, is de Schot afgezakt naar de 129e plaats op de wereldranglijst. Sinds november 2019 is hij niet meer in actie gekomen.

De inmiddels 37-jarige Clijsters won de US Open in 2005, 2009 en 2010. In februari van dit jaar maakte de Belgische haar comeback op de tennisbaan.

Grip op coronavirus met lokale maatregelen

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te krijgen, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. In de aanloop naar de zomerperiode hebben we gezien hoe belangrijk het is om ons aan de maatregelen te blijven houden. De besmettingen liepen terug en hierdoor konden we geleidelijk aan de maatregelen versoepelen.

Nog steeds leven gelukkig veel mensen de basisregels na. Maar wat de overheid zorgen baart is dat er ook heel veel mensen zijn die dit niet doen. Dat zien ze terug in de recente uitbraken. Als we het tij met elkaar niet keren, dan dreigen we de grip op de verspreiding van het coronavirus weer te verliezen. En verspelen we de winst die we met elkaar in de afgelopen maanden hebben geboekt.

Daarom steunt de overheid de lokale bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten om het corona-virus onder controle te krijgen en gaan we enkele landelijke maatregelen verscherpen. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen kunnen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen.

De maatregelen die de overheden nu treffen:

 • Onderwijsinstellingen organiseren hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden en zijn informatief van aard.
 • Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepen, hebben een eindtijd van uiterlijk 22:00 uur en er wordt geen alcohol gedronken.
 • De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten. Fysieke wervings- en introductieactiviteiten door studentenverenigingen zijn niet toegestaan.
 • De horeca gaat voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
 • Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enzovoorts) op.
 • In eerste instantie op Schiphol, maar later ook op andere locaties, zal een teststraat worden ingericht voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst laten reizigers zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.
 • De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben mogelijkheden om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. Deze lokale en regionale maatregelen richten zich op de naleving van de basisregels en op het voorkomen van drukte zodat het virus zich niet verder verspreidt.

De Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld overgaan tot:

 • de openingstijden van de horeca beperken;
 • gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties;
 • locaties zoals een park of winkelcentrum sluiten;
 • parkeergelegenheden afsluiten, zoals een parkeerplaats bij het strand of stadscentrum;
 • publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken;
 • handhaven van de basisregels en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren;
 • grootschalige samenkomsten verbieden zoals publiek uit een voetbalstadion of bij trainingen weren.
 • Zij zullen ook weer strenger gaan handhaven als dit nodig blijkt.

Grip op het virus
Het belangrijkste is dat we met zijn allen weer grip op het virus krijgen. Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen houden en de basisregels volgen. Ook thuis. Juist thuis. Houd rekening met het aantal gasten dat u thuis kunt ontvangen op 1,5 meter. Zorg dat uw gasten zich aan de hygiëne-maatregelen kunnen houden. Geen omhelzingen, niet naast elkaar op de bank. Juist in de thuissituatie blijken veel mensen besmet te raken.

En verder blijft ook onverkort gelden dat iedereen thuis blijft bij klachten en zich laat testen. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt dan bron- en contactonderzoek. Daarmee versterken we ook weer het zicht op de verspreiding van het virus. Zo kunnen we snel en gericht bijsturen en de verspreiding van het virus tegengaan, daar waar het virus oplaait.

Da Costa wint weer in Formule E, Frijns 4e en De Vries valt uit

De tweede race van de seizoensfinale in de Formule E heeft wat de zege betreft niet voor heel veel spektakel gezorgd. Op het Berlijnse voormalige vliegveld Tempelhof werd de tweede van zes races verreden die het seizoen af gaan sluiten, de volgende twee worden gehouden op een andere layout.

Net als op woensdag vertrok Antonio Felix da Costa van poleposition en dit keer had de winnaar van een dag eerder Sebastien Buemi naast zich. Alex Lynn en Nyck de Vries vertrokken vanaf rij twee, voor Robin Frijns en Lucas di Grassi. De eerste twee hielden hun positie, De Vries vocht een stevig duel uit met Lynn en verschalkte de Brit.

Ook Frijns ging al rap voorbij Lynn, een paar minuten later gevolgd door een succesvolle aanval op de derde plek van De Vries. Een korte full course yellow wegens wat troep op de baan kostte De Vries nog een plek: hij lette niet op toen het groen weer werd gezwaaid en zag De Grassi langszij komen. De Braziliaan was prima bezig en nam ook de derde plek van Frijns over.

Voor De Vries was het na een kleine twintig minuten klaar: zijn Mercedes gaf de geest en hij duwde de wagen zelf richting bandenstapel. Stoffel Vandoorne kwam met twintig minuten te gaan naar de vijfde plek, door Oliver Rowland en Sam Bird te pakken. De derde plek kwam even in handen van Frijns, maar Di Grassi sloeg met de Attack Mode net zo snel weer terug.

De derde opeenvolgende zege van Da Costa kwam eigenlijk al vanaf de eerste bocht niet meer in gevaar, Buemi had ook weinig te duchten van het gedoe achter hem en werd tweede. Plek drie leverde nog een felle strijd op aan het einde, gewonnen door Di Grassi. Frijns hield Vandoorne van zich af en werd keurig vierde, waarbij een ieder precíes op de finish - en hopelijk niet net iets eerder - op nul procent batterij kwam te zitten.

Wereldkampioen Pedersen sprint naar eerste zege in regenboogtrui

Mads Pedersen heeft zijn eerste zege in zijn regenboogtrui binnen. De wereldkampioen was verrassend in de tweede etappe van de Ronde van Polen de snelste in de massasprint. De Deen van Trek-Segafredo won voor Pascal Ackermann en Davide Ballerini.

Daags na de vreselijke val van Fabio Jakobsen werd gewoon de tweede etappe verreden. Julius van den Berg vormde samen met de Pool Maciej Paterski de vlucht van de dag. Het Nederlands/Pool duo kreeg een voorgift van zes minuten op het peloton, maar nadat het peloton versnelde daalde de voorsprong van het tweetal hard en bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde had het tweetal weer een plekje in het peloton ingenomen.

Een nieuwe massasprint in de Ronde van Polen moest de beslissing brengen, en gelukkig verliep deze massasprint een stuk rustiger. Trek-Segafredo begon als eerste aan de ploeg met wereldkampioen Mads Pedersen in het laatste wiel van het treintje. De ploeg deed goed werk voor de wereldkampioen, waarna Pedersen het mocht afmaken voor zijn ploeg en dat ook deed. Hij hield knap Pascal Ackermann van zich af en pakte daarmee zijn eerste zege in de regenboogtrui. Hij is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Horizon: Zero Dawn (pc)

Sony blijft doorgaan met zijn offensief om eerdere exclusieve titels voor de PlayStation naar de pc te brengen, zo ook het geliefde Horizon: Zero Dawn. Dat ging niet zonder slag op stoot: niet alle PS4-fanaten waren bereid hun game te delen met de pc-community. Maar drie jaar na dato komt de immens populaire RPG plus alle DLC eindelijk naar de pc, zodat een groter publiek van een van de beste RPGs van deze generatie kan genieten.

Higgins maakt maximumbreak van 147 op WK snooker

John Higgins heeft op het World Snooker Championship in de tweede ronde voor een maximumbreak gezorgd. De voormalig wereldkampioen is daarmee de elfde speler die dat lukt op het WK. In 2012 was Stephen Hendry de laatste die dat lukte.

Voor Higgins is het al de tiende maximumbreak in zijn carrière, maar de eerste in The Crucible. Voor de 45-jarige Schot levert dat een mooie bonus op. Voor de hoogste break krijgt Higgins 15.000 pond (16.500 euro), plus een bonus van 40.000 pond (44.500 euro) voor de 147. Mocht iemand anders ook een maximum potten dan zal de prijs gedeeld moeten worden.

Ondanks zijn maximum is 'The Wizard of Wishaw' nog lang niet klaar in de tweede ronde. Na twee sessies spelen staat het 8-8 tegen Kurt Maflin. De Noor stond lang voor tegen Higgins, maar de laatste twee frames werden gewonnen door de Schot en daarmee is het na zestien frames te spelen 8-8. Later vanavond volgt de slotsessie tussen Higgins en Maflin.

In de andere tweede ronde wedstrijden heeft Noppon Saengkham na de eerste sessie een 5-3 voorsprong tegen een andere voormalig wereldkampioen Mark Selby. Later op de avond beginnen Selby en Saengkham aan de tweede sessie, waarna vrijdagmiddag de slotsessie volgt.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 32

Het aantal wekelijkse bioscoopreleases begint weer wat toe te nemen: negen nieuwe titels, waaronder een paar films voor de kids, zijn vanaf vandaag in de bioscoop te zien, aangevuld met een re-release van David Cronenbergs Crash, dat in 4k is gerestaureerd.

Crash

Reclameman James Ballard en zijn vrouw Catherine leiden een leven vol vluchtige seksuele ontmoetingen, op zoek naar een zinvolle fysieke ervaring. Na een bijna fatale botsing met de auto van dr. Helen Remington ontdekt James de perverse genoegens van verwrongen staal. Wanneer hij Helen opnieuw ontmoet, leidt de gemeenschappelijke ervaring tot een seksuele relatie. Ze brengt James in contact met Vaughan, de drijvende kracht achter een geobsedeerde groep mensen die zich bezighoudt met het naspelen van beroemde auto-ongelukken. Zo worden ze meegesleurd in een wereld van gevaar, seks en dood. Crash is een cultklassieker uit 1996 van regisseur David Cronenberg, gebaseerd op de roman van J.G. Ballard. Cronenbergs onderzoek naar erotiek en technologie werd dat jaar in Cannes bekroond met de speciale juryprijs voor moed, durf en originaliteit. De controversiële film is deze zomer opnieuw te bewonderen in geheel gerestaureerde 4K-versie.

Berlin Alexanderplatz

Vluchteling Francis maakt de gevaarlijke oversteek van Afrika naar Europa. Als hij uiteindelijk in Berlijn aankomt en aan een nieuw leven begint, zweert hij om dat als een goed mens te doen. Door zijn status als illegale vluchteling blijkt dat echter praktisch onmogelijk. Francis valt in handen van drugsdealer Reinhold. Onder invloed van hem verandert Francis in Franz, een genadeloze crimineel. Het eerlijke leven wat hij probeerde te leiden, is opeens verder weg dan ooit

Alles is zoals het zou moeten zijn

Meteen na de geboorte van hun eerste kind biecht Iris' vriend Pieter op dat hij dit kind nooit heeft gewild en binnenkort met zijn nieuwe liefde naar Afrika vertrekt. Zich woedend wentelend in zelfmedelijden en alcohol komen Iris' prille moederschap, haar baan in de televisiewereld en haar sociale leven ernstig in de verdrukking. Iris wil niets liever dan dat Pieter terugkomt. Samen met haar twee beste vriendinnen (en een ongrijpbare hondenuitlater) krijgt Iris in het jaar dat volgt haar leven weer op de rails en vindt ze ware liefde, maar niet voor ze heeft afgerekend met haar overspelige ex, een valse collega en een onwillige hond.

Trolls World Tour

Het vervolg op de hitfilm Trolls van DreamWorks Animation (Shrek, Madagascar, Kung-Fu Panda). In een vrolijk en kleurrijk avontuur dat hen verder brengt dan ooit tevoren doen Poppy (Anna Kendrick) en Branch (Justin Timberlake) een grote ontdekking. Ze maken deel uit van zes verschillende Trollenstammen met zeer uiteenlopende muziekstijlen: Funk, Country, Techno, Klassiek, Pop en Rock. Hun wereld staat op het punt een stuk groter maar vooral ook luider en muzikaler te worden.

Lamentations of Judas

Ooit vochten Angolese soldaten de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika. Ze waren onderdeel van het beruchte 32ste bataljon. Achtergelaten op de rand van de Kalahari Desert, vormen de overgebleven oud-strijders de hoofdpersonen in een film over schuld, verraad en vrije wil. Filmmaker Boris Gerrets haalt in deze documentaire oude wonden open in een poging tot verlossing.

Blanco en blanco

Théo Courts tweede speelfilm is gedraaid op het onherbergzame Vuurland. Een fotograaf trekt erheen om de bruiloft van een machtige landeigenaar vast te leggen. Blanco en blanco is een portret van de ruwe onderwerping van land en mensen: de blanken moorden de Selk’nam-indianen uit, schieten het wild af en menen tegelijkertijd de beschaving te brengen. Théo Court (Ocaso) kreeg van het filmfestival van Venetië zowel de Fipresci-prijs van de Filmkritiek als de Venice Horizons, de prijs voor Beste regie, toegekend.

Gli anni più belli

Gli anni più belli (“de mooiste jaren”) is een zomerse Italiaanse film over vriendschap, familie en het leven, waarin we vier vrienden volgen gedurende 40 jaar. Giulio (Pierfrancesco Favino), Gemma (Micaela Ramazzotti), Paolo (Kim Rossi Stuart) en Riccardo (Claudio Santamaria) zijn sinds hun jeugd in de jaren '80 hecht bevriend. Samen groeien ze op, gaan ze door de puberteit en worden ze volwassen. Ze delen momenten van liefde en succes, maar kennen ook tijden van teleurstellingen. Naarmate de jaren verstrijken verliezen de vier vrienden elkaar regelmatig uit het oog, om elkaar steeds weer terug te vinden. Hun vriendschap ontvouwt zich in de schaduw van de Italiaanse geschiedenis van de laatste vier decennia.

Engel

Engel is een onzeker meisje dat maar moeilijk nee kan zeggen en graag thuis is. Thuis voelt voor haar vertrouwd, met haar knappe koppen van ouders, haar lieve kat Saturnus en de gekke oom Tobias, die oppast als haar ouders naar een congres gaan. Op een dag, onderweg naar huis, gebeurt er iets vreemds: ze struikelt, bereidt zich voor op een harde val, maar ineens zweeft ze in een prachtige zeepbel. Als de zeepbel uit elkaar spat en engel verdwaasd op de grond ligt, ziet ze naast zich een prachtig zilveren klokje liggen. Al snel komt engel erachter dat het klokje heel bijzonder is. Alles wat ze wenst, komt uit! Engel wordt ineens enorm populair maar of haar nieuwe leven haar ook echt gelukkig maakt?

Te Ver Weg

De 12-jarige Ben moet verhuizen naar een andere plaats. Hij kijkt daar wel naar uit maar merkt al gauw dat hij een buitenbeetje is op zijn nieuwe school. Totdat hij bij de plaatselijke voetbalclub welkom is en ze zeer blij met hem zijn.Totdat een ander buitenbeentje zich meldt bij de voetbalclub, de 12-jarigeTariq gevlucht uit Syrië. Ben wordt erg jaloers en wenst Tariq het ergste toe. Als blijkt dat Tariq geen wedstrijden mag voetballen omdat hij geen spelersvergunning heeft neemt Ben hem op sleeptouw en worden ze vrienden voor het leven.

De Elfkins - Een klein bakfestijn

Al tweehonderd jaar leven de Elfkins onder de grond, ver weg van de grotemensenwereld. Tot op een dag het opgewekte Elfkin-meisje Helvi behoefte heeft aan meer ruimte om zich heen. Samen met haar vrienden, de Elfkin-jongens Kipp en Butz, trekt ze naar de bovengrondse wereld waar ze tussen de grote mensen op zoek gaat naar haar unieke Elfkin-talent én grootse avonturen beleeft. Nadat ze vrienden wordt met de norse banketbakker Theo leert ze samen met de andere Elfkins een belangrijke les: er is niets beters dan anderen te helpen waar je maar kan.

Vlasov wint Mont Ventoux Dénivelé Challenge

Aleksandr Vlasov heeft de tweede editie van de Mont Ventoux Dénivelé Challenge gewonnen. De 24-jarige wielrenner kwam solo over de finish bij Chalet Reynard, net onder de top van de Mont Ventoux.

Met nog zes kilometer voor de boeg reed Vlasov weg uit de groep met favorieten. Binnen korte tijd had hij koploper Guillaume Martin bijgehaald. Ook Richie Porte wist aan te sluiten bij de twee koplopers.

Met nog ruim twee kilometer te gaan demarreerde de Rus en liet zijn medevluchters achter. Voor de talentvolle Rus van Astana was dit de tweede zege van het seizoen. Op vijftien seconden werd Porte tweede. Martin finishte als derde.

Perez mag weer racen bij negatieve test, quarantaine voorbij

Racing Point-coureur Sergio Pérez heeft zijn quarantaine-periode voltooid, dat heeft het Ministerie van Volksgezondheid in Groot-Brittannië eerder vandaag bevestigd. Pérez moet echter nog wel negatief testen op COVID-19 alvorens hij terug mag keren in het Formule 1-circus.

Vlak voor de start van het raceweekend in Silverstone afgelopen weekend testte de Mexicaan positief bij een coronatest, waarna het team in allerijl Nico Hülkeberg in moest vliegen. Als Pérez weer mag racen dan blijft de terugkeer van de Duitser beperkt tot de trainingen en de kwalificatie. Door technische problemen kon Hülkenberg niet starten in het eerste raceweekend in Engeland.

Vanaf vrijdag staat de 70th Anniversary Grand Prix op het programma, de tweede race op het circuit van Silverstone.

Jakobsen wordt langer in coma gehouden

Op zijn vroegst morgen zal worden geprobeerd Fabio Jakobsen te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma. Een woordvoerder van het ziekenhuis in Polen, waar de Nederlander is opgenomen, heeft dit laten weten.

Jakobsen, die gisteren zwaar ten val kwam in de eerste ronde van Polen toen hij in de hekken werd gereden door Dylan Groenewegen, is vannacht geopereerd aan zijn gezicht. Aanvankelijk zou vandaag worden geprobeerd om hem wakker te maken, maar dat is dus uitgesteld. Morgen is volgens de woordvoerder ook meer te zeggen over de toestand van Jakobsen.

Het ziekenhuis zei eerder dat de renner buiten levensgevaar is en dat hij geen hersen-of rugletsel heeft.

Bottas rijdt ook volgend seizoen bij Mercedes

Het hing al enige tijd in de lucht maar het is nu officieel, Valtteri Bottas rijdt ook volgend seizoen bij Mercedes. De Fin is bezig aan zijn vierde seizoen in dienst van de Duitse renstal waar hij acht races won.

"Ik ben erg blij dat ik ook in 2021 bij Mercedes mag blijven en dat we kunnen voortbouwen op het succes dat we samen hebben. Ik wil iedereen in het team en in de verdere Mercedes-familie bedanken voor de steun en het vertrouwen dat ze in mij hebben. Ik ben erg trots dat ik dit team en het merk met de ster mag vertegenwoordigen en ben enorm gemotiveerd om onze jacht op succes volgend jaar voort te zetten", aldus Bottas in een reactie, zo lezen we op Motorsport.com.

Ook teambaas Toto Wolff is blij met de contractverlenging. "We zien dit jaar een erg sterke Valtteri. Zowel wat betreft zijn prestaties op de baan, maar ook zeker in mentaal en fysiek aspect. Valtteri werkt hard, is makkelijk in de omgang en heeft een goede relatie met het volledige team. Ik kijk ernaar uit dat hij de lat samen met ons nog hoger legt in 2021", zo vertelt Wolff.

Fietsbel op winkelwagentjes om mensen op afstand te houden

Wie in een supermarkt komt ziet dat weinigen zich nog aan de afstandsregels houden. Daar hebben ze iets op gevonden in Hoek in Zeeland, een fietsbel op de winkelwagentjes om anderen te waarschuwen als je zelf of anderen te dichtbij komen.

"Ik dacht we moeten er toch met een ludieke manier mee omgaan", aldus supermarkteigenaar Eric Ruben. Hij zag veel mensen twijfelen als ze een ander wilde inhalen in de winkel en daarom bedacht hij de fietsbel voor op de winkelwagen, zo vertelde hij aan Omroep Zeeland.

Voor geluidsoverlast hoeft de omgeving niet te vrezen aldus Ruben. "Het valt tot nu toe allemaal erg mee."

De beelden kun je hier zien.

Van Kooten alweer weg bij Partij voor de Toekomst

Femke Merel van Kooten-Arissen heeft de Partij voor de Toekomst verlaten, het is de derde keer dat ze ergens vertrekt deze kabinetsperiode. Eerder vertrok Van Kooten bij de Partij voor de Dieren en 50PLUS. Volgens de politica werd ze bij de PvdT na de fusie met de Groep Otten buiten alle besluitvorming rond de nieuwe partij gehouden.

"Lang was voor mij onduidelijk hoe de samenwerking tussen de Partij voor de Toekomst en GO eruit zou zien. Henk Krol heeft hierover tegen mij gelogen. Hij beloofde dat wij met zijn tweeën de politieke lijn zouden bepalen, maar nu blijkt dat Otten aan alle touwtjes trekt. Mijn principes gaan niet samen met de zijne en daarom stap ik eruit", zo beklaagt Van Kooten zich in een interview met het Algemeen Dagblad.

Dit is opmerkelijk aangezien Henk Otten al direct aangaf dat de partijorganisatie van zijn partij als het motorblok van fusiepartij Partij voor de Toekomst zou gaan fungeren. Otten zou zelf voorzitter worden en politiek leider Krol zou vice voorzitter worden. "Het geoliede motorblok dat achter het succes van Forum zat, gaan we plakken aan de lijsttrekker Krol van de Partij voor de Toekomst en aan de mensen van de PvdT. Een winnende formatie", zo liet Otten destijds aan NRC-journalist Rik Rutten weten.

Van Kooten vertrok een jaar geleden bij de Partij voor de Dieren en ging alleen verder in de Tweede Kamer. Begin dit jaar werd ze lid van 50PLUS met als doel een plekje op de kieslijst bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Maar bij die partij brak al snel de pleuris uit waarna ze Henk Krol volgde bij zijn vertrek. Samen met Krol richtte ze vervolgens de Partij voor de Toekomst op die enige tijd later fuseerde met de Groep Otten. Volgt u het nog?

GO zocht al enige tijd naar een aansprekend gezicht om de partij vooruit te helpen bij de komende Kamerverkiezingen. Otten maakte als stille kracht achter de successen van Forum voor Democratie veel indruk. Hij was de man die achter Thierry Baudet de partij organisatorisch opbouwde en de politieke strategie streng bewaakte. Met Otten als bestuurder en Baudet al charismatische leider groeide FVD uit tot de grootste partij van het land. Na het vertrek van het Eerste Kamerlid lijkt Forum van relletje naar relletje te rollen en zakte de partij flink in de peilingen. 

Bij de fusie van de splinterpartijen GO en PvdT was dus al meteen duidelijk dat Otten zijn ervaring als organisator zou aanwenden. Schijnbaar heeft Van Kooten het al die tijd toch anders gevoeld. "Afgelopen maandag werd voor mij pas duidelijk hoe de vork echt in de steel zit. Toen ontdekte ik dat de fusie inhoudt dat Groep Otten zijn naam heeft veranderd in Partij voor de Toekomst. Met een extra bestuurder, Henk Krol. Alle afspraken tussen Krol en mij over de partij zijn van tafel geveegd. Ik ben daarover voorgelogen en ik heb daar niets over te zeggen gehad. Tot mijn spijt", zo luidt de toch ietwat opmerkelijke lezing van de politica.

Toch voelt Van Kooten het als verraad als haar duidelijk wordt dat ze al haar invloed op de Partij voor de Toekomst kwijt is. Aanvankelijk denkt ze nog steeds dat Otten alleen is binnengehaald voor het geld.  "Ik wist van niets. Maar toen ik Krol daarna sprak, drukte hij me op het hart: ik ga onze ziel niet verkopen. Het wordt een alliantie, geen fusie."

"Het gaat om geld", zegt Van Kooten over de reden van de samenwerking. "Een campagne kost tonnen. Dat geld heeft Krol niet. De vermogende kennissen van Harry Mens en Henk Otten willen graag een machtsblok steunen: mét een vertegenwoordiging in de Tweede Kamer. Daarom kwam Krol in beeld."

Aan de vooravond van het reces komt Otten langs bij Van Kooten en Krol om door te nemen hoe de twee moeten stemmen bij de enorme rij moties waarover nog in de Tweede Kamer gestemd moet worden voor de politieke vakantie begint. "Hij bepaalde wat we zouden stemmen. Dat leidde tot discussie. Hij snauwde: ‘Je kan best gelijk hebben, maar het gaat niet om de feiten, het gaat om de beeldvorming’. Ook zei hij dat hij deze discussies ook altijd met Thierry Baudet had, en dat hij daar helemaal klaar mee was."aldus de politica. Volgens haar zou Otten daar ook klip en klaar hebben gesteld hoe de verhoudingen zijn. "Wij zijn het motorblok van de partij en jij bent een blok aan ons been’."

Ook de flirt van Otten met Johan Derksen als mogelijke lijstduwer schiet Van Kooten in het verkeerde keelgat. Nu ze eindelijk door heeft dat ze niets meer te zeggen heeft binnen de partij heeft besloten te vertrekken en gaat ze wederom alleen verder in de Tweede Kamer.

Henk en Femke Merel in betere tijden (WikiCommons/Thijmenvelman)
Henk en Femke Merel in betere tijden (WikiCommons/Thijmenvelman)

Groenewegen: "Ik denk constant aan Fabio"

Wielrenner Dylan Groenewegen heeft via Twitter gereageerd op het dramatische ongeluk gisteren in de Ronde van Polen. Door toedoen van Groenewegen kwam landgenoot Fabio Jakobsen ten val en raakte daarbij zwaar gewond.

Groenewegen zegt constant aan Jakobsen te denken. "Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is. Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt. Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant.”

Groenewegen kwam zelf ook ten val. Hij werd gediskwalificeerd en mag deze Ronde van Polen niet meer meedoen.

Gemeente Katwijk: kom niet naar het strand, het is te druk

Het is mooi weer en vakantie dus dan reizen de Nederlanders massaal af naar het strand, iets te massaal vinden ze nu in Katwijk. De gemeente roept mensen op om niet meer naar het strand te komen.

"Let op!", zo twitterde de gemeente Katwijk aan het eind van de ochtend. "Het wordt momenteel te druk in Katwijk. Daarom roepen wij iedereen op om vandaag niet meer naar Katwijk te komen."

Ook op andere plekken aan de kust is het druk. Een parkeerplekje vinden is erg lastig.

Blizzcon begin volgend jaar volledig digitaal

Net zoals E3 en Gamescom werd ook Blizzcon dit jaar geschrapt vanwege de coronapandemie. Maar zoals die andere festivals probeert ook Blizzard een digitaal alternatief op te zetten. In een gesprek met aandeelhouders heeft president J. Allen Brack aangekondigd dat een digitale versie van Blizzcon begin volgend jaar gaat plaatsvinden.

"We zijn van plan om de spirit van Blizzcon door te laten gaan in een virtueel event, vroeg in het volgende jaar", zei Brack tijdens de Q&A. "We prijzen ons gelukkig dat we een gepassioneerde en betrokken community hebben en we kijken er naar uit om te laten zien wat we hebben gemaakt en waar we aan hebben gewerkt."  Meer details werden er niet gegeven, behalve dat er aan projecten gewerkt wordt binnen Blizzard die niet de "standaard sequels" zijn voor Diablo, Overwatch en World of Warcraft.

Blizzard rapporteerde ook dat de verwachtingen voor het tweede kwartaal werden overtroffen en dat de omzet groeide met 38 procent, waardoor de totale omzet op 1.9 miljard dollar uitkomt. Daar zit echter een gitzwarte rand aan: eerder rapporteerde Bloomberg dat werknemers van Blizzard niet voldoende betaald worden voor hun werk, en qua salaris ver onder het gemiddelde zit van de gamesindustrie. 

Blizzcon

Nintendo Switch kwartaalcijfers zijn indrukwekkend

Nintendo heeft de cijfers van het eerste fiscale kwartaal, dat tot 30 juni 2020 liep, bekendgemaakt. Winst is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar met 541,3% gestegen naar meer dan een miljard dollar. Deze ongekende cijfers zijn aan Animal Crossing: New Horizons en COVID-19 te danken. Van de Switch zijn ondertussen wereldwijd 61,44 miljoen exemplaren verkocht. Animal Crossing zit al op 22,4 miljoen.

Dit zijn op dit moment de best verkochte games op Switch:

 1. Mario Kart 8 Deluxe – 26.74 million
 2. Animal Crossing: New Horizons – 22.4 million
 3. Super Smash Bros. Ultimate – 19.99 million
 4. The Legend of Zelda: Breath of the Wild – 18.60 million
 5. Pokemon Sword / Pokemon Shield – 18.22 million
 6. Super Mario Odyssey – 18.06 million
 7. Pokemon: Let’s Go, Pikachu! / Pokemon: Let’s Go, Eevee! – 12.20 million
 8. Super Mario Party – 10.94 million
 9. Splatoon 2 – 10.71 million
 10. New Super Mario Bros. U Deluxe – 7.44 million

Veder heeft Nintendo ook updates gegeven voor een paar andere games:

 1. Ring Fit Adventure – 3.9 million
 2. Xenoblade Chronicles: Definitive Edition – 1.32 million
 3. Clubhouse Games: 51 Worldwide Classics – 1.03 million

Final Fantasy VII komt naar Xbox Game Pass

Microsoft voegt in augustus weer een paar games toe aan Xbox Game Pass. De meest opvallende is misschien wel Final Fantasy VII (originele versie). Daarnaast worden er nog een paar andere titels toegevoegd, zoals Darksiders: Genesis en Man of Medan. Helaas verlaat Devil May Cry 5 de dienst deze maand.

Volledig lijstje:

6 augustus:

 • Darksiders: Genesis (Console)
 • It Lurks Below (Console & PC)
 • The Dark Pictures Anthology: Man of Medan (Console)
 • Trailmakers (Console & PC)
 • UnderMine (Console & PC)
 • Xeno Crisis (Console & PC)

13 augustus:

 • Final Fantasy VII (Console & PC)

Verlaat Game Pass:

 • Devil May Cry 5 (Console)
 • Kingdom Come: Deliverance (Console & PC)
 • Space Hulk: Tactics (PC)
 • Where the Water Tastes Like Wine (PC)
 • Yoku’s Island Express (Console & PC)

Van der Wiel sluit aan bij RKC

Gregory van der Wiel traint mee met RKC. De 32-jarige rechtsback wil zijn profcarrière weer een nieuw leven inblazen en sluit aan bij de eerste selectie van de Waalwijkers.

Van der Wiel licht zijn comeback toe: "Het hoofdstuk betaald voetbal heb ik nooit afgesloten. Ik ben nog steeds verliefd op het spelletje en wil graag weer dagelijks op professioneel niveau met de bal bezig zijn en met teamgenoten op het veld staan. De motivatie om het maximale eruit te halen is groot, ik heb er zin in. De prettige gesprekken met Fred Grim en Mo Allach en het goede gevoel bij de club hebben mij doen besluiten bij RKC Waalwijk aan te sluiten. De komende periode zal uitwijzen wat dit mij en RKC Waalwijk gaat brengen. Nu eerst en het belangrijkste voor mij; voetballen."

De 32-jarige Amsterdammer begon zijn carrière bij Ajax, waarna hij uit bij FC Twente (1-4) op 11 maart 2007 zijn debuut in het eerste elftal van Ajax maakte. Na 190 officiële duels voor de Amsterdammers maakte hij in 2012 de transfer naar Paris Saint-Germain. Later speelde de rechtsback ook nog voor Fenerbahçe, Cagliari en Toronto FC.

Van der Wiel kwam 46 maal uit voor het Nederlands Elftal, waaronder de historische WK-finale van 2010.

Racen in Japan met WRC 9

Nacon en KT Racing Studio laten Rally Japan zien in een trailer van WRC 9. Rally Japan werd de laatste keer in 2011 gereden maar is nu terug voor de finale van het WRC-seizoen in november.

In deze rally race je in de spectaculaire bergen en wouden van de Aichi- en Gifu-districten. In WRC 9 moeten spelers net als de echte WRC-coureurs werken om de smalle asfaltwegen en scherpe bochten van het parkoers te overwinnen, waarbij de omgeving het zicht van coureurs flink kan hinderen.

WRC 9 verschijnt op 3 september 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc via de Epic Games Store. Op een latere datum verschijnt de game ook voor PlayStation 5, Xbox One Series X en Nintendo Switch. Onze eerste indrukken kun je in de preview lezen.

Amersfoortse flamingo's verrast met nep-ei

Een namaak-ei leidt hopelijk tot jonge flamingo’s in DierenPark Amersfoort. Op een oude nestheuvel troffen de roze vogels een imitatie-ei aan. “Door dit ei in één van de nesten te leggen, hopen wij dat de flamingokoppels worden gestimuleerd tot het leggen van een écht ei,” vertelt dierverzorger Marc Belt, “want naast wat geflirt, zijn er dit broedseizoen nog geen verdere stappen ondernomen door de flamingo-koppels.”

De flamingo’s toonden direct interesse en verkenden nieuwsgierig de nieuwigheid in hun verblijf. “Een aantal koppeltjes is inmiddels aan het strijden om het imitatie-ei te bemachtigen; zij willen allemaal maar al te graag op het ei broeden. Als de andere koppels dit zien, gaan zij dit broedgedrag misschien wel overnemen”, legt Marc uit. “We hopen dat de andere koppels dit voorbeeld opvolgen en zelf ook beginnen met het bouwen van een nest.”

In het park leeft een kolonie van zo’n honderd Chileense flamingo’s. In deze groep zijn tientallen koppeltjes ontstaan. Een aantal stelletjes was al een tijdje geleden begonnen met het bouwen van een nest, maar zij lijken nu mee te gaan in de bouwvak. “Hopelijk besluiten zij de bouw weer verder op te pakken en vinden wij binnenkort échte eieren in DierenPark Amersfoort.”

FIOD houdt 38-jarige man aan voor belastingfraude 

De FIOD heeft woensdag 5 augustus een 38-jarige man uit de gemeente Halderberge aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude. De woning van de man werd doorzocht waarbij beslag is gelegd op fysieke en digitale administratie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De FIOD is het onderzoek gestart na een signaal van de Belastingdienst. De verdachte is ondernemer. Het vermoeden is dat hij ten onrechte omzetbelasting heeft teruggevraagd voor een bedrag van 1 miljoen euro. De fiscus heeft de teruggave tegengehouden.

Ophef over Lange Frans

Lange Frans heeft een YouTube-kanaal, hierbij ontvangt hij vele gasten! Samen met Janet Ossebaard heeft hij het over waarom ze nooit Rutte zouden doodschieten. 

De hele video kan je hier bekijken:

Jakobsen ondergaat operatie van vijf uur, nog altijd in kunstmatige coma

Fabio Jakobsen verkeert na zijn val in de openingsrit in levensgevaar volgens Barbara Jerschina, de arts in de Ronde van Polen. De Nederlands kampioen kwam vlak voor de finish hard ten val en ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

"Zijn toestand is erg slecht. We hebben te maken met een ernstig craniocerebraal trauma (hersenletsel, red.). Zijn hart werkte wel heel goed. Maar hij vecht voor zijn leven. Laten we onze vingers voor hem kruisen. Hij heeft veel bloed verloren", aldus Jerschina tegen de Poolse tv. Volgens de rondearts heeft Jakobsen bij zijn val zijn gehemelte en zijn luchtpijp verbrijzeld.

Jakobsen kwam vlak voor de finish in de openingsrit zwaar ten val toen de Nederlands kampioen Dylan Groenewegen wilde inhalen, waarna Groenewegen de deur dichtgooide. De sprinter van Deceuninck-Quick-Step vloog met hoge snelheid in de hekken en kwam in aanraking met een Pools jurylid, die er relatief goed van af lijkt te zijn gekomen.

Groenewegen werd na afloop logischerwijs gediskwalificeerd.

Update 22.44

Jakobsen heeft geen hersenletsel opgelopen bij zijn zware valpartij in de Ronde van Polen, meldt de assistent-directeur van het ziekenhuis in Sosnowiec in gesprek met de Poolse sportzender TVP Sport. Ook het ruggenmerg is intact gebleven. Wel heeft Jakobsen schade opgelopen aan zijn borst. Zijn situatie is op dit moment stabiel, maar nog steeds levensbedreigend.

Update 9.58

Fabio Jakobsen heeft in de nacht van woensdag op donderdag een operatie van vijf uur ondergaan. Dat meldt het ziekenhuis van het Poolse Sosnowiec waar de 23-jarige wielrenner is opgenomen na zijn valpartij van woensdag in de eerste etappe van de Ronde van Polen.

Het ziekenhuis laat verder weten dat later vandaag zal worden geprobeerd Jakobsen te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma. Rond 14.00 uur volgt meer informatie vanuit het ziekenhuis over de toestand van de Nederlands kampioen.

Ook zijnploeg Deceuninck-Quick-Step heeft iets na middernacht een verklaring op de website van de ploeg gezet. Daarin wordt de eerdere verklaring van het Poolse ziekenhuis bevestigd."De situatie van Fabio Jakobsen is ernstig, maar op dit moment is hij stabiel", valt te lezen op de website van de Belgische ploeg. "Diagnostische tests onthulden geen hersen- of rugletsel, maar vanwege de ernst van zijn meerdere verwondingen wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden en moet hij de volgende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden in het Wojewódzki Szpital in Katowice."


Animal Rights en Fauna4Life wéér naar rechter om Groningen Airport

Animal Rights en Fauna4Life stappen opnieuw naar de rechter wegens het afschieten van vogels en zoogdieren op Groningen Airport-Eelde. De organisaties tekenden in februari bezwaar aan tegen het afschot en in juli haaldenzij hun gelijk bij de rechter. De rechter oordeelde dat het besluit onvoldoende is gemotiveerd en onzorgvuldig is voorbereid. De organisaties: “De provincie kreeg 4 weken om haar besluit te herstellen. Van een tiental diersoorten is nog steeds geen enkele onderbouwing aanwezig. Zij worden simpelweg veroordeeld tot de kogel.”

In januari gaf de provincie Drenthe toestemming voor het doden van 41 soorten vogels en 26 soorten zoogdieren om de vliegveiligheid op en rondom Groningen Airport te waarborgen. Deze waslijst aan soorten bevat ook dieren die op de Rode Lijst staan en in hun voortbestaan worden bedreigd.

De kritiek van de rechter was bepaald niet mals. Zo is er voor een aantal vogelsoorten "uit voorzorg" toestemming tot afschot gegeven. Dat is in strijd met de wet. Eerst moet objectief worden bewezen dat er daadwerkelijk gevaar dreigt. Ook ontbreken voor vrijwel alle diersoorten concrete en verifieerbare gegevens, waaruit blijkt dat preventieve maatregelen niet werken en waarom niet.

Pauline de Jong, Fauna4Life: “De wet is duidelijk en strikt. Als er geen onderbouwing is, dan mag er geen ontheffing tot afschot worden verleend. Punt. Deze onderbouwing ontbreekt nog steeds.”

Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat inmiddels 20 diersoorten van de afschotlijst zijn gehaald. Het gaat vooral om knaagdieren en dieren zoals de hazelmuis, die niet eens in Drenthe, maar alleen in Limburg voorkomt. Ook heeft de provincie besloten gevangen katten niet langer af te schieten, maar over te dragen aan de Dierenambulance.

Geschrapte diersoorten: Woelrat, mol, huismuis, dwergmuis, bosmuis, grote bosmuis, brandmuis, aardmuis, Noordse woelmuis, rosse woelmuis, eikelmuis, hazelmuis, relmuis, bruine rat, zwarte rat, houtduif, konijn, vos, Canadese gans en Nijlgans.

Animal Rights en Fauna4Life stappen opnieuw naar de rechter. Voor 15 diersoorten is nog steeds geen onderbouwing aanwezig. Het gaat daarbij om beschermde, en soms zelfs zeldzame, soorten, zoals de goudplevier, zomertortel, zomertaling, slobeend en zilverreiger. Voor andere diersoorten is de onderbouwing summier of onvolledig.

Jessica Smit, Animal Rights: “Bijna alles wat leeft, krijgt op Groningen Airport de kogel. Zelfs op Schiphol worden niet zoveel diersoorten afgeschoten. Het is onbegrijpelijk dat de provincie dit besluit niet volledig intrekt. Animal Rights pleit altijd tegen afschot. Wij willen dat er tot het uiterste wordt gezocht naar manieren om vreedzaam te co-existeren met andere levende wezens."

Verplaatsing Amerikaanse helikoptereenheid door Nederland afgerond

Het tot ‘Tijdelijk Militair Object’ omgetoverde overslagterrein in de Rotterdamse haven is weer in civiele handen. Vandaag gaf Defensie het terug. Het deel van het havengebied werd gebruikt om een Amerikaanse helikopterbrigade, die in Europa was gestationeerd, in te schepen op de ‘Endurance’. Dit transportschip zette gisteren koers naar de Verenigde Staten.

Meer dan honderd militairen waren zowel in Rotterdam als op Vliegbasis Eindhoven betrokken bij de verplaatsing van de Amerikanen door Nederland. Het ging om 77 helikopters, ander materieel en 1.800 containers. De zogenoemde Host Nation Support operatie nam ruim 5 weken in beslag.

Begin juli vlogen de helikopters via Vliegbasis Eindhoven naar Rotterdam. Op het haventerrein maakten Amerikaanse militairen de toestellen gereed voor het zeetransport. Nederlandse militairen zorgden voor de bewaking en operationele- en logistieke ondersteuning in Eindhoven en Rotterdam.

De Amerikaanse 3 Combat Aviation Brigade was bijna 10 maanden in Europa om met NAVO-partners in Oost-Europa te trainen. Een andere Amerikaanse eenheid heeft de helikopterbrigade afgelost.

Overzicht van de verplaatsing van Amerikaanse helikopters en materieel naar Rotterdam (Afbeelding: Defensie)
Overzicht van de verplaatsing van Amerikaanse helikopters en materieel naar Rotterdam (Afbeelding: Defensie)

Meer DLC in laatste seizoen Street Fighter V: Champion Edition

Capcom heeft nieuwe DLC aangekondigd voor Street Fighter V: Champion Edition. Dan Hibiki, Rose, Oro en Akira Kazama van Rival Schools werden tijdens de livestream van "Street Fighter V: Champion Edition Summer Update" bekendgemaakt.

Er is nog een vijfde extra vechter gepland voor het vijfde en laatste seizoen van Street Fighter V: Champion Edition. Het laatste personage wordt in de herfst van 2021 uitgebracht en wordt op een later tijdstip aangekondigd.

De complete roadmap ziet er als volgt uit:

Winter 2020

 • New Character: ;Dan + Four Costumes
 • New Stage: Capcom Pro Tour 2021 Stage
 • New Costumes:
  • Sport Costumes (x3)
  • Nostalgia Costume
  • Capcom Pro Tour 2021 Costumes (x2)
  • Fan Design Costumes (x2)
 • New Battle Mechanic
 • New Battle Balance

Spring 2021

 • New Character: Rose + Five Costumes
 • New Stage: Rose Stage
 • New Costumes:
  • Professional Costumes (x3)

Summer 2021

 • New Character: Oro + Three Costumes
 • New Character: Akira Kazama + Five Costumes
 • New Stage: Akira Kazama Stage

Fall 2021

 • New Character: ??? + Three Costumes
 • New Stage: Capcom Pro Tour 2022 Stage
 • New Costumes:
  • Capcom Pro Tour 2022 Costumes (x3)
 • New Battle Balance

Street Fighter V: Champion Edition - Season V Roadmap

Hitteplan en smogwaarschuwing van kracht

Het is warm vandaag. En het wordt nog veel warmer de komende dagen. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of in de tuin. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het hete weer zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanaf vandaag het Nationaal Hitteplan. Ook geldt er een smogwaarschuwing. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

Het Nationaal hitteplan en de smogwaarschuwing gelden voor heel het land. Volgens het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut kan het warme weer nog tot na het weekend aanhouden.

Maatregelen tegen klachten door heet weer

 • Drink voldoende;
 • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
 • Zoek de schaduw op;
 • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
 • Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond;
 • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
 • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Aanhoudende hitte
Het Nationaal Hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Smog door ozon
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU European Union -informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen. Het RIVM brengt dan een waarschuwing uit. De luchtkwaliteit is dan "slecht" volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht. De luchtkwaliteit is dan “zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex. Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de smogwaarschuwing om in een smogalarm.

Voor Beter OV: 'Recirculeren lucht in trein, tram, metro en bus is levensgevaarlijk'

Gisteren werd een geheim rapport van het RIVM, dat waarschuwt voor de gevaren van recirculatie, openbaar. Het in een ruimte terugblazen van lucht die eerder uit een ruimte was afgezogen, leidt tot verspreiding van het corona-virus. Voor Beter OV wil dat in OV-voertuigen niet meer wordt gerecirculeerd.

Voor Beter OV maakte al eerder bezwaar tegen het recirculeren van lucht in treinen. In tegenstelling tot de techniek die in vliegtuigen schijnt te worden toegepast, wordt in treinen lucht gerecirculeerd zonder dat een filter de virusdeeltjes opvangt. De gezondheid van reizigers dient te allen tijde voorop te staan. Met name in treinen en metro’s zondigen veel reizigers tegen de mondkapjesplicht. Passagiers kunnen daardoor het virus in de lucht verspreiden.

Gisteravond heeft Voor Beter OV contact gezocht met de NS en met branche-organisatie OVNL. Met ingang van vandaag dient in geen enkel voertuig lucht door airco’s nog te worden gerecirculeerd, zo vindt de reizigersorganisatie.

Nederlands zoek- en reddingsteam naar Beiroet

Het zogenoemd Urban Search and Rescue (USAR)-team is gisterenavond vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Beiroet gevlogen. Gisteren werd de Libanese hoofdstad getroffen door een zware explosie. Het meer dan 60 koppige zoek- en reddingsteam is gespecialiseerd in het zoeken naar vermisten.

Het team is samengesteld uit brandweer- en ambulancepersoneel vanuit de veiligheidsregio’s, politie met speurhonden, een aantal medewerkers van Defensie en een trauma-arts. Zij gaan meteen aan de slag en richten zich op het opsporen van mensen die na de explosie onder het puin van ingestorte gebouwen terecht zijn gekomen. Kaag: ‘Nederland heeft bijzondere expertise op dit terrein. Het is iets dat wij concreet kunnen doen voor een land wat zoveel heeft meegemaakt en daar deze klap nu nog bovenop krijgt.’

Zo’n 16.000 kilo aan zwaar reddingsmaterieel en honden reizen apart naar het getroffen gebied per C17-transportvliegtuig. Ook dat vertrekt vanavond vanaf de militaire basis. Defensie coördineert niet alleen het transport naar het Midden-Oosten. De militaire organisatie levert voor dit USAR-team ook 3 militairen. Het gaat om experts in coördinatie, liaison, planning en logistiek.

Het USAR Nederland gaat op verzoek van de Europese Unie naar Libanon. Na een ramp als deze, is het zaak mensen zo snel mogelijk onder de puinhopen te vinden en ze eruit te halen. Het vergroot hun overlevingskans. De teamleden gaan na aankomst in Beiroet dan ook zo snel mogelijk aan de slag.

Naast de ondersteuning door het reddingsteam gaat er ook extra financiële steun naar het Rode Kruis in Libanon. Minister Kaag heeft woensdagavond besloten om 1 miljoen euro beschikbaar te stellen. Het Rode Kruis geeft niet alleen noodhulp na de ontploffing, maar is ook verantwoordelijk voor de bestrijding van het coronavirus in het land. Op de langere termijn heeft Nederland aangeboden om bij te dragen aan de wederopbouw van de haven in Beirut. ‘Dit is het moment waarop Nederland een steentje probeert bij te dragen, maar er zal nog veel meer nodig zijn’, aldus de minister.

Het USAR-team wordt niet alleen in het buitenland, maar ook in eigen land ingezet, zoals vorig jaar na een gasexplosie in Den Haag. Er waren toen verschillende woningen ingestort.

Het Urban Search and Rescue (USAR)-team vloog vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Beiroet (Afbeelding: Defensie)
Het Urban Search and Rescue (USAR)-team vloog vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Beiroet (Afbeelding: Defensie)

FOK! Wat een weer: tropisch heet!

PufPuf!  

We zijn vertrokken voor een hittegolf. Gisteren was de eerste dag. In het noorden werd het ook al iets warmer dan gedacht. Daar liep het kwik op tot 25 graden, of net iets daaronder. In Brabant en Limburg werd voor het eerst de tropische 30 graden behaald. 

Vandaag zal dat op veel meer plaatsen het geval zijn. Waarschijnlijk ook in De Bilt. Ook op de Wadden wordt het met 28 graden een paar graden warmer. In het zuiden halen we temperaturen van 33 of 34 graden. Het is en blijft verder zonnig en droog. Verder is er ook niet al te veel wind. Er is een kleine kans op zeewind.

Vrijdag t/m zondag meer van hetzelfde. De koelere lucht lijkt ons op zondag niet echt te gaan bereiken. Dan maxima tussen de 28 en 34 graden.

Tot die tijd vrijwel overal 30 graden en meer. Zelfs op de Wadden zit een enkele tropische dag er wel in. Qua weerbeeld verandert er helemaal niets de komende dagen. 

Meer weer op FOK!

St. Marienkirche in Stralsund1 (Foto: bazbo)
De prachtige St.Marienkirche in Stralsund in NO-Duitsland. (foto:bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Steekproef: driekwart van de schapen in hitte zonder schaduw

Bijna driekwart van de schapen heeft geen schaduw, blijkt uit een steekproef in Noord-Holland van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie trof duizenden hijgende schapen aan met hittestress. “Schapen bij dertig graden in de volle zon laten staan, dat is onverantwoord. Het betekent hittestress en een marteling voor de dieren,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Voor de steekproef deed Wakker Dier dit jaar onderzoek in Noord-Holland op 31 juli (een tropische dag). Bij 73 procent van de schapen ontbrak elke vorm van schaduw, bij 17 procent van de dieren was er onvoldoende schaduw. Per bezochte schapenweide werd genoteerd of er schaduw was en hoeveel dieren er stonden. Er zijn 134 weides bezocht met zo'n 5.000 schapen. Opvallend was dat vooral weides met minder dan tien schapen schaduw boden. “Schapenboeren zijn duidelijk niet voorbereid op de hete zomers,” zegt Hilhorst.

Representativiteit
Nederland telt in totaal 918.000 schapen. Noord-Holland is na Friesland de provincie met de meeste schapen: 129 duizend. Met de steekproef is ongeveer vier procent van de schapen bekeken. “Natuurlijk verschillen de omstandigheden in andere provincies, toch vrezen we het ergste. Ook uit andere provincies krijgen we veel meldingen binnen van schapen in de brandende zon,” aldus Hilhorst.

Schapen en hittestress
Schapen krijgen vanaf 23 graden last van hittestress. Ze gaan dan hijgen, snel ademhalen, zoeken schaduw op, proberen in elkaars schaduw te staan en worden sloom. Experts noemen vooral schaduw en voldoende water als belangrijke maatregelen om hittestress tegen te gaan.

Bomen en schaduw
In de wet staat dat boeren dieren moeten beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Toch lijken de meeste schapenboeren daar niet aan te voldoen. In sommige weilanden waren platte karren geplaatst waar de dieren onder konden kruipen. Daar maakten ze massaal gebruik van. Een andere goede oplossing is het planten van bomen.

Nationaal Hitteplan voor dieren
Wakker Dier wil dat een goede schaduwplek verplicht wordt voor alle dieren in de wei, zoals schapen. Dit moet onderdeel zijn van een Nationaal Hitteplan voor Dieren. Minister Schouten deed tot nu weinig aan hittestress in de stal en in de wei. Een petitie van Wakker Dier voor een Nationaal Hitteplan is inmiddels meer dan 60.000 keer getekend.

Hitte leidt tot drukte op Spoedeisende Hulp

Hitte leidt tot toenemende drukte op de Spoedeisende Hulpafdeling van ziekenhuizen. Als de omgevingstemperatuur toeneemt, stijgt ook het aantal mensen met gezondheidsklachten dat zich meldt. Dat blijkt uit onderzoek van prof. Dr. Hein Daanen, hoogleraar inspectiesfysiologie bij de faculteit der gedrags- en bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Rode Kruis maakt zich in deze coronatijd met name zorgen over ouderen, mensen met een chronische ziekte, mensen met overgewicht en dak- en thuislozen. “Zij lopen meer risico bij hitte. We raden iedereen aan een beetje extra op elkaar te letten aan.”

Prof. dr. Hein Daanen heeft de cijfers van twee academische ziekenhuizen in samenwerking met Veiligheid.nl geanalyseerd in combinatie met beschikbare gegevens over het weer van het KNMI. “De eerste resultaten laten duidelijk bij warm weer een stijging zien op de Spoedeisende Hulpafdelingen in de middaguren. Omgevingstemperatuur heeft een sterke invloed op het welbevinden en gedrag van de mens. Het bepaalt hoe belangrijk het is om bij hitte extra goed op onszelf en elkaar te letten, ”aldus Daanen. Yvonne Breedijk van het Rode Kruis legt uit: “Het is juist nu een extra aandachtspunt omdat we uit zorgen voor elkaar fysiek afstand nemen, toch oog om te houden voor gezondheidsklachten die door hitte worden veroorzaakt, maar het is duidelijk veel beter om dit te voorkomen. Doe een dagelijkse check bij de mensen die kwetsbaar zijn. Vraag bijvoorbeeld of de ander echt genoeg drinkt. Juist bij ouderen is dat zo belangrijk, omdat zij minder snel een dorstprikkel ervaren. Wij adviseren voldoende water, thee of koffie te drinken, ook als u geen dorst heeft. ”

De hoogleraar inspanningsfysiologie is gespecialiseerd in de invloed van temperaturen op het lichaam lichaam. Vaststaat dat zowel hitte als kou invloed hebben op het aantal mensen dat sterft. De risico's van hittegolven worden nog altijd onderschat. De grootste natuurramp van 2019 met meer dan 2500 sterfgevallen was de zomerse hittegolf in Europa, en in het bijzonder ook in Nederland. Uit eerder onderzoek van Daanen blijkt dat juist de kwetsbare ouderen ook niet altijd optimaal handelen  tijdens warme periodes. Hij bepaalt de relatie van de temperatuur buiten, binnen in huis en de invloed hiervan op de gezondheid van ouderen. “Je ziet dat ouderen tijdens hitte uit gewoonte en angst voor ziekte door tocht de ramen ook tijdens de warme dagen nachts en 's ochtends dicht houden."

Het Rode Kruis adviseert de woning zo koel mogelijk te houden tijdens hitte. Eerder deze zomer riep het Rode Kruis op in deze tijd van het coronavirus goed na te denken over het gebruik van een ventilator bij warm weer. Zo kan een ventilator prima gebruikt worden binnen één huishouden. Maar bij gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte wordt aangeraden dit alleen te doen als er geen andere koelingsmogelijkheden aanwezig zijn, en het liefst altijd in combinatie met het naar binnen blazen van verse lucht. Uit voorzorg, omdat op dit moment nog niet wetenschappelijk is bewezen dat het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met het coronavirus.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.