Herstart Formule E op Tempelhof, spanning om batterijen in slotmeters

Op het voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn is het seizoen in de Formule E eindelijk herstart, na bijna een half jaar onderbreking wegens de COVID-19-pandemie. In negen dagen zullen zes races verreden worden, wat gelijk het einde van het seizoen betekent.

Antonio Felix da Costa vertrok vanaf poleposition, met Techeetah-teamgenoot Jean-Eric Vergne naast zich en zo kwamen ze de eerste bochten ook door. André Lotterer en Sebastien Buemi volgden, voor de ook als vijfde vertrokken Nyck de Vries, de Belg Jerome d'Ambrosio, Sam Bird en Felipe Massa - Robin Frijns verloor twee plekken en kwam door als twaalfde.

Zo reed het veld door, tot Frijns tijdens een gevecht met Maximilian Günther de muur in werd geduwd. De Nederlander liep forse schade op en moest zijn auto al rap aan de kant zetten, waardoor de safety car de baan betrad - kort nadat De Vries de vierde plek over had genomen van Buemi. Met een dikke 25 minuten te gaan konden we weer door en werden langzamerhand ook de eerste Attack Modes voorin geactiveerd.

De Vries opende met succes de aanval op Lotterer, maar de Duitser sloeg met de Attack Mode niet veel later terug en vervolgens ging Bird ook voorbij De Vries. Massa reed zijn auto vervolgens de bandenstapel in en zorgde zo voor een full course yellow, bijna gelijk nadat Vergne op een wat onfortuinlijk moment zijn Attack Mode activeerde, net als De Vries.

Met acht minuten te gaan zwaaide het groen weer, De Vries reed zich gelijk weer langs Lotterer in het kielzog van Bird. Voorin opende Vergne volle bak de aanval op teamgenoot Da Costa, zonder succes, waarna de Fransman achtereenvolgens door Bird én Lotterer - die weer voorbij De Vries was - ingehaald werd. De Nederlander nam Vergne ook te grazen, de als vijftiende vertrokken Stoffel Vandoorne kwam er niet veel later ook langs.

Da Costa's zege kwam niet meer in gevaar, hoewel zijn energieniveau tot op nagenoeg nul kwam te staan. Daarachter moest behoorlijk bespaard worden om überhaupt de finish te halen, waarbij Lotterer de tweede plek alsnog van Bird heroverde. De Vries werd vierde, voor d'Ambrosio en Vandoorde, terwijl Vergne na een spin zelfs tot de allerlaatste regionen terug zakte.