Carlsen vestigt record als schaker met langste serie zonder nederlaag

Magnus Carlsen heeft dinsdag bij het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee schaakhistorie geschreven. De Noor bleef na een remise tegen de Nederlander Jorden van Foreest voor de 111e keer op rij ongeslagen in een klassieke partij en vestigde daarmee een record.

Zijn laatste nederlaag als professioneel schaker leed Carlsen in juli 2018. Shakhriyar Mamedyarov uit Azerbeidzjan wist hem toen te verslaan bij een toernooi in het Zwitserse Biel. De 29-jarige Carlsen neemt het record over van Sergei Tiviakov en Bogdan Lalic. De Nederlandse grootmeester van Russische afkomst en de Kroaat zetten hun serie echter neer tegen schakers van een veel lichter kaliber dan de gemiddelde tegenstanders van Carlsen.

In Wijk aan Zee echter wacht Carlsen nog steeds op ene overwinning. Net als met Van Foreest kwam de regerend wereldkampioen ook met Anish Giri, Yangyi Yu en Jeffery Xiong remises overeen. De 82e editie van Tata Steel Chess Tournament duurt tot en met 26 januari. In totaal worden er dertien ronden afgewerkt.

Anish Giri remiseerde dinsdag tegen Nikita Vitiugov, die aan het deelnemersveld was toegevoegd omdat zijn landgenoot Ian Nepomniachtchi zich afmeldde omdat hij oververmoeid is. Ook de eerste drie partijen van Giri eindigden onbeslist. Woensdag is het rustdag en gaan de schakers voetballen tegen Telstar. Donderdag is de vijfde speelronde in Eindhoven. 

Tata Steel Chess - Speelronde IV
Dubov, Daniil - Duda, Jan-Krzysztof ½-½
Artemiev, Vladislav - Kovalev, Vladislav 1-0
So, Wesley - Firouzja, Alireza 1-0
Giri, Anish - Vitiugov, Nikita ½-½
Yu, Yangyi - Anand, Viswanathan ½-½
Xiong, Jeffery - Caruana, Fabiano ½-½
Van Foreest, Jorden - Carlsen, Magnus ½-½

Klik hier voor de stand.