Aanhoudingen en doorzoekingen in onderzoek naar cocaÔne-invoer en witwassen

In een onderzoek naar witwassen en de invoer van cocaïne van FIOD Harc Amsterdam en het Landelijk Parket (OM) zijn vrijdagochtend 10 januari in Rotterdam een man van 29 jaar en een vrouw van 28 jaar aangehouden. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft maandag bevolen dat de man 14 dagen bewaring gaat. Ook zijn in Rotterdam en Terneuzen twee woningen en een loods doorzocht en is de inhoud van een kluis inbeslaggenomen.

Bewaring
De man wordt verdacht van de invoer van verdovende middelen, voorbereidingshandelingen voor een andere invoer en witwassen. Op 28 augustus 2019 veroordeelde de rechtbank Rotterdam hem reeds tot 36 maanden gevangenisstraf voor de handel in dan wel smokkel van cocaïne. Dat vonnis is nog niet onherroepelijk. Het OM verdenkt de vrouw van witwassen. Zij is niet voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Onderzoek
Aanleiding voor het onderzoek is de melding van een bedrijf in Beverwijk dat er de verzegeling op een container ontbrak. De douane bracht op 31 januari 2019 een bezoek aan het bedrijf. De douaniers troffen in de container, afkomstig uit Brazilië, een afwijkende bundel triplex hout met daarin een (lege) verborgen ruimte aan. Daarnaast werden meerdere witte stofkapjes en houtsnippers gevonden, die erop duiden dat mogelijk in de container is gezaagd. De houtsnippers zijn ook in de containerterminal in Rotterdam aangetroffen, waar de container heeft gestaan. Waarschijnlijk is de container in Nederland opengebroken, blijkens de houtsnippers en een aangetroffen flesje AA-drink met Nederlands etiket in de container.

Gekloonde Peugeot Partner
Volgens de ‘Bill of Lading’ die de douane heeft ontvangen, is de container per schip vanuit Brazilië, bronland van cocaïne, naar Nederland vervoerd. Vervolgens heeft een binnenvaartschip de container naar Velsen overgebracht vanuit waar deze naar Beverwijk is vervoerd.

Op camerabeelden is vastgelegd hoe een witte Peugeot Partner, vermoedelijk een gekloond paneelbusje van de technische dienst van de terminal, gebruikt is om het terrein van de terminal op en af te kunnen rijden met als doel het uithalen van verdovende middelen. De bestuurder van de Peugeot is geïdentificeerd als zijnde de 29-jarige verdachte. Het onderzoek van FIOD en OM wordt voorgezet.