FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 november 2019

Bautista Agut en Nadal bezorgen Spanje winst Davis Cup

Spanje heeft voor de zesde keer de Davis Cup gewonnen. Op de finaledag sloeg Rafael Nadal in eigen huis het winnende punt binnen in de finale tegen Canada tegen Denis Shapovalov.

Roberto Bautista Agut had Spanje eerder op de dag op voorsprong gezet. Het was een emotionele week voor de Spanjaard, want eerder deze week verloor hij nog zijn vader. Hij verliet logischerwijs deze week dan ook zijn team en miste de wedstrijden tegen Argentinië en Groot-Brittannië, maar keerde in het weekend terug bij het Spaans team en mocht vandaag de wedstrijd openen tegen Canada.

Ondanks de moeilijke omstandigheden won Bautista Agut zijn wedstrijd overtuigend. In twee sets was hij te sterk voor Felix Auger-Aliassime: 7-6 (3), 6-3. In de tweede partij kon Nadal het beslissende punt binnen slaan voor Spanje en hij ging voortvarend van start. Na iets meer dan een half uur won hij de eerste set tegen Shapovalov en ook de tweede set won Nadal, waardoor Spanje de winnaar is van de Davis Cup.

Nadal had een groot aandeel in de zesde titel voor Spanje in de Davis Cup. In zowel de kwartfinale als de halve finale won hij zijn beide enkelspellen en won hij ook tweemaal het beslissende dubbelspel voor zijn land.

De Davis Cup werd deze week in een nieuw format gespeeld. Achttien landen meldden zich voor een finaleweek met een groepsfase, kwartfinales, halve finales en vandaag de finale.

Bautista Agut en Nadal bezorgen Spanje winst Davis Cup (Pro Shots / Action Images)
Bautista Agut en Nadal bezorgen Spanje winst Davis Cup (Pro Shots / Action Images)

FOK! sportfoto-onderschrift week 47

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is Gowzah met het volgende onderschrift: "Memphis loopt rugblessure op na huisbezoek aan Wesley Sneijder."

De opgave van deze week:

Wat legt Max Verstappen hier aan Lewis Hamilton uit? (Pro Shots / Zuma Press)
Wat legt Max Verstappen hier aan Lewis Hamilton uit? (Pro Shots / Zuma Press)

Wedstrijd stilgelegd nadat speler wordt uitgemaakt voor 'Zwarte Piet'

Een duel tussen twee amateurclubs moest vandaag plotseling worden stilgelegd. Dat gebeurde nadat er vanaf de tribune 'Zwarte Piet' werd geroepen naar een speler van JOS Watergraafsmeer. 

Op Sportpark Meerdijk in Emmen nam de Amsterdamse club het op tegen VV Emmen in de Hoofdklasse A. Voor de rust wist JOS de score op 0-1 te zetten. Toch stond het in de tweede helft al vrij snel weer gelijk. 

Het beloofde dus een spannende wedstrijd te worden. Maar opeens werd het duel stilgelegd. De reden daarvoor was een uitlating van een VV Emmen-supporter: de man riep 'Zwarte Piet' naar een speler van JOS Watergraafsmeer.

Minuut stilte
Opvallend, net nu veel clubs dit weekend een minuut stilte hielden om zich uit te spreken tegen racisme. De uitspraak kwam de supporter dan ook op veel kritiek te staan. Ook vanuit VV Emmen werd er verontwaardigd gereageerd op het incident. 

"Helaas is er door een bezoeker een discriminerende uitspraak gedaan richting spelers van onze gasten JOS Watergraafsmeer. Wij staan hier absoluut niet achter en hebben betreffende bezoeker verzocht het sportpark te verlaten", luidde de verklaring van VV Emmen op Facebook. 

'Gepaste maatregelen'
Tegen de supporter zullen 'gepaste maatregelen genomen worden', kondigde de club bovendien aan. "Ook Voetbal Vereniging Emmen is tegen discriminatie en zal het nooit toelaten dat er op haar velden of in de teams wordt gediscrimineerd."

De club bood daarop excuses aan voor de uitlating van de supporter. Uiteindelijk werd de wedstrijd nog wel hervat; het bleef 1-1. 

Zwaargewicht Wilder slaat Ortiz kneiterhard knockout en verdedigt wereldtitel

Bokser Deontay Wilder is nog altijd de ongeslagen WBC-wereldkampioen in het zwaargewicht. De 34-jarige Amerikaan nam het zaterdagavond in Las Vegas op tegen de Cubaan Luis King Kong Ortiz (31-1) en sloeg snoeihard toe.

In de eerste ronden gebeurde er niet al te veel, maar Wilder (41-0, 40 KO's) leek het wellicht wel iets meer onder controle te hebben dan Ortiz (31-1, 26 KO's), die op zijn beurt dan weer wat meer rake tikken uitdeelde.

Richting de helft van het gevecht ging het tempo wat omhoog, waarbij met name Ortiz wat meer combinaties eruit gooide. Aan het einde van de zevende ronde zag Wilder zijn kans echter schoon: Ortiz liet zijn verdediging heel even hangen, The Bronze Bomber legde aan en haalde vernietigend uit. Een beduusde Ortiz stond nog wel op, maar een gevolg van het gevecht zat er echt niet meer in.

In het voorprogramma vocht Leo Santa Cruz (36-1, 19 KO's) tegen Miguel Flores (24-2, 12 KO's), met als inzet de WBA-superwereldtitel in het supervedergewicht (-59,0kg). Dat was niet echt een spektakel, maar na afloop werd Santa Cruz als winnaar aangewezen en dus pakte El Terremoto in zijn vierde gewichtsklasse een wereldtitel.

De 22-jarige Heartbreaker Brandon Figueroa (20-0, 15 KO's) nam het op tegen de Mexicaan Julio Ceja (32-4, 28 KO's), met als inzet zijn WBA-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg). De heren maakten er best een prima partij van, maar na afloop werd geen winnaar aangewezen: het werd een majority draw.

De ongeslagen en bijzonder getalenteerde Luis Nery (30-0, 24 KO's) zou het opnemen tegen Emmanuel Rodriguez (19-1, 12 KO's), die in mei verloor van Naoya Inoue. De inzet was de Silver-titel van de WBC in het bantamgewicht (-53,5kg), maar het gevecht ging niet door: Nery bleek bij de weging een halve kilo te zwaar, een nieuwe smet op zijn blazoen, nadat hij wegens een positief plasje al eens een wereldtitel in moest leveren, waarna hij bij zijn comeback ook al te zwaar was.

Wilder - Ortiz, met na 2:40 de knockout (Bron: YouTube)

Van Barneveld krijgt pak slaag; Van Gerwen naar halve finales

Raymond van Barneveld is zondag uitgeschakeld door Chris Dobey in de kwartfinales van de Players Championship Finals in Minehead. De Hagenaar is daardoor definitief niet geplaatst voor het WK. Michael van Gerwen ging wel door naar de halve finales.

Al in de eerste leg ging het mis voor Barney, die twee pijlen miste om zijn eigen leg te houden. Dobey brak hem via tops en ging even later met 4-1 de pauze in. In die vijfde leg liet Van Barneveld overigens drie pijlen op de dubbels liggen. Het ging opnieuw mis in leg zes, toen Van Barneveld zes breakkansen onbenut liet. Dobey profiteerde opnieuw en deelde daarna de genadestoot uit met een 167 finish in de achtste leg. Barney wist daarna geen leg meer te pakken en de zege ging met 10-2 naar Hollywood.

Van Gerwen speelde met een gemiddelde van 92,15 per drie pijlen ook zeker niet de beste partij uit zijn loopbaan, maar de wereldkampioen won in de kwartfinales wel van Mervyn King: 10-6. Van Gerwen neemt het later op de dag in de halve finales op tegen Ian White, die met 10-9 afrekende met William O'Connor. De finale vindt ook op zondagavond plaats.

Players Championship Finals - Kwartfinales
Gerwyn Price 10-3 Stephen Bunting
Chris Dobey 10-2 Raymond van Barneveld
Michael van Gerwen 10-6 Mervyn King
Ian White 10-9 William O'Connor
Best of 19 legs

Halve finales
Gerwyn Price v Chris Dobey
Michael van Gerwen v Ian White
Best of 21 legs

Final
v
Best of 21 legs

Plus
PDC Unicorn World Youth Championship Final
Adam Gawlas v Luke Humphries
Best of 11 legs

Uitslag VVV - FC Twente

VVV-Venlo heeft in eigen huis drie punten gepakt tegen FC Twente. Onder interim-trainer Jay Driessen won VVV met 2-1 van FC Twente en daarmee komt er een einde aan de reeks van zeven wedstrijden op rij verlies.

Na een goed half uur kwam VVV in eigen huis op voorsprong dankzij Peter van Ooijen. De middenvelder maakte het af na een prima aanval over meerdere schijven. Twee minuten later stond het al 2-0 nadat Elia Soriano binnen kopte. FC Twente deed vijf minuten voor rust terug via Haris Vuckic.

Vroeg in de tweede helft kreeg Twente nog de kans op de gelijkmaker, maar het was vooral Twente-keeper Jeroen Drommel die een grote achterstand wist te voorkomen. Ondanks dat het lang spannend bleef kwam VVV niet meer in de problemen en pakte de drie punten en stijgen naar de zestiende plaats.

VVV-Venlo

2 - 1

FC Twente

 34' v. Ooijen
 36' Soriano
   41' Vuckic
 
 Gele kaart: v. Ooijen, Post, (VVV-Venlo), Cantalapiedra, (FC Twente)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.730
Arbiter: v.d. Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik (Dekker/ 74)
Schäfer
Kum
R.Janssen
Opoku (Sinclair/84)
Post
Linthorst
Wright
Soriano (Yeboah/88)
v.Ooijen
  Drommel
Latibeaudiere (Berggreen/81)
O.Busquets
Schenk
Verdonk
Selahi
Roemeratoe
Espinosa (Aboerjania/58)
Cantalapiedra
Vuckic
Nakamura (Menig/64)

Italiaanse rodelaars winnen, Oostenrijker verrast

In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls is de eerste World Cup van het nieuwe seizoen in het rodelen alweer afgesloten. Zondag stonden twee wedstrijden op het programma: de mannen en de teamwedstrijd.

Mannen
Bij de mannen pakte de verrassende wereldkampioen sprint, Jonas Müller, de leiding in de eerste run. Dat deed hij vlak voor de eveneens verrassende Rus Aleksandr Gorbatcevich, terwijl veelvoudig kampioen Felix Loch uit Duitsland de derde plek pakte.

In de tweede run kwam vooral Roman Repilov naar voren. De Rus, die vorig seizoen de World Cup-eindzege misliep doordat hij bij de Canadese grens tegen werd gehouden, steeg van de zestiende plek en bleef maar stijgen. Met alleen Müller nog te gaan stond hij nog steeds op één, met de Italiaan Dominik Fischnaller achter zich.

Müller hield als enige wél stand tegen Repilov en pakte zo na het sensationele WK-goud op de sprint vorige winter nu ook zijn eerste World Cup-zege. Repilov werd tweede, voor Fischnaller, terwijl Gorbatcevich crashte in als laatste eindigde.

Teams
Zoals altijd was Duitsland de favoriet bij de teams, maar vooral Rusland en Oostenrijk leken sterke uitdagers te zijn. Met Andrea Vötter, Dominik Fischnaller en Ivan Nagler/Fabian Malleier namen de Italianen de leiding, waarna Oostenrijk zich op 0,025 seconden stukbeet op die tijd.

Bij Rusland ging het vervolgens fout, vooral de winnares van zaterdag, Tatyana Ivanova, maakte veel fouten en het land eindigde als zevende. Bij de Duitsers viel het duo Toni Eggert/Sascha Benecken tegen, waardoor de ploeg nog maar net voor Canada als derde eindigde, maar wel achter Oostenrijk en de winnende Italianen.

Uitslag Sparta - Vitesse

De Eredivisie-comeback van Keisuke Honda heeft Vitesse geen soelaas geboden. Sparta Rotterdam was te sterk voor de Arnhemmers. Het werd op het Kasteel 2-0 voor de Rotterdammers. 

 In een weinig spectaculaire eerste helft was het Vitesse dat naar kansen zocht. Thomas Buitink was dicht bij de openingstreffer na een knap schot uit de draai. Na een klein half uur kwam Sparta vrijwel uit het niets op voorsprong. Uit een voorzet van Bryan Smeets kopte Jurgen Mattheij diagonaal raak.

Halverwege de tweede helft claimde Honda tevergeefs een strafschop nadat hij de bal op de arm van Lassana Faye had gekopt. Scheidrechter Christiaan Bax oordeelde dat de Sparta-verdediger niets te verwijten viel. Na tachtig minuten was de Eredivisie-comeback van Honda ten einde. Vanaf de kant zag hij hoe Smeets kort na de Arnhemse wissel met een schot aan alle onzekerheid een schot een einde maakte met de 2-0.

In tegenstelling tot Vitesse sloot Sparta daarmee een slechte reeks af. De Kasteelheren, die door de zege naar de elfde plaats in de Eredivisie klimmen, had immers sinds 5 oktober niet meer gewonnen. 

Sparta Rotterdam

2 - 0

Vitesse

 30' Mattheij
 83' Smeets
   
 
 Gele kaart: Smeets, Karami, (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Harush
Karami
Mattheij
Vriends
Faye
Harroui
Smeets
L.Duarte
Rayhi (D.Duarte/71)
Veldwijk (Abels/ 81)
Ache (Piroe/90)
  Pasveer
Lelieveld
Doekhi
Obispo
Clark
Bero
Honda (Foor/81)
Bazoer
Buitink (Grot/67)
Matavz
Linssen

NOC*NSF maakt shortlist Sporter van het Jaar bekend

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF heeft zondag een shortlist bekend gemaakt met kanshebbers op de titel Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische Sporter en Coach van het Jaar 2019. Uit deze shortlist gaat een vakjury de nominaties bepalen.

De vakjury maakt de nominaties op 1 december bekend. Op 18 december vindt dan het jaarlijkse Sportgala plaats. Vlak voor de tv-uitzending kunnen de sporters en coaches op hun favorieten stemmen. De stemmen van de sporters en coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige 50 procent.

Sportman van het Jaar 2019
Kiran Badloe, windsurfen
Roel Boomstra, dammen
Matthijs Büchli, baanwielrennen
Virgil van Dijk, voetbal
Noël van ’t End, judo
Twan van Gendt, BMX
Michael van Gerwen, darts
Thomas Krol, langebaanschaatsen
Steven Kruijswijk, wegwielrennen
Harrie Lavreysen, baanwielrennen
Mathieu van der Poel, wielrennen (weg, MTB, veld)
Patrick Roest, langebaanschaatsen
Jan-Willem van Schip, baanwielrennen
Kai Verbij, langebaanschaatsen
Max Verstappen, autosport

Sportvrouw van het Jaar 2019
Sifan Hassan, atletiek
Lara van Ruijven, shorttrack
Irene Schouten, langebaanschaatsen
Suzanne Schulting, shorttrack
Annemiek van Vleuten, wegwielrennen
Kirsten Wild, baanwielrennen
Ireen Wüst, langebaanschaatsen

Paralympische sporter van het jaar 2019
Liesette Bruinsma, para-zwemmen
Rogier Dorsman, para-zwemmen
Diede de Groot, rolstoeltennis
Ronald Hertog, para-atletiek
Jeroen Kampschreur, para-alpine skiën
Ranki Oberoi, para-atletiek
Jetze Plat, para-cycling & -triathlon
Tim de Vries, para-cycling
Chantalle Zijderveld, para-zwemmen
Kelly van Zon, para-tafeltennis
Rolstoelbasketbal - Nederlands damesteam
Rolstoeltennis – duo Aniek van Koot/Diede de Groot
Paracycling – Tandemduo Vincent ter Schure/Timo Fransen
Paracycling – Tandemduo Tristan Bangma/Patrick Bos

Sportploeg van het jaar 2019
Baanwielrennen - Teamsprint heren
Baanwielrennen - Madison dames
Hockey - Nederlands damesteam
Hockey - Nederlands herenteam
Korfbal - Nederlands team
Langebaanschaatsen – heren ploegenachtervolging
Motorcross - Mannenteam MXGP
Roeien - Mannen dubbelvier
Voetbal - AFC Ajax heren
Voetbal - Nederlands elftal heren
Voetbal - Oranje Leeuwinnen
Wegwielrennen - Jumbo Visma wielerploeg

Coach van het jaar 2019
Alyson Annan, hockey dames
Hugo Haak, baanwielrennen
Erik ten Hag, voetbal (Ajax)
Ronald Koeman, voetbal (Nederlands elftal)
Aaron McIntosh, windsurfen
Eelco Meenhorst, roeien
Jac Orie, langebaanschaatsen (Jumbo Visma)
Jeroen Otter, shorttrack
Addy Ruiter, atletiek (in Oeganda)
Dennis Sporrel, rolstoeltennis
Sarina Wiegman, voetbal (Leeuwinnen)

Van der Poel en Nederlandse vrouwen domineren wereldbekercross Koksijde

Veldrijder Mathieu van der Poel heeft de vijfde ronde van wereldbeker in het Belgische Koksijde gewonnen. Bij de vrouwen was de volledige top vijf Nederlands met als winnares Ceylin del Carmen Alvarado.

Vanwege het missen van de eerste drie wedstrijden moest Van der Poel vanaf de derde startrij aan de wedstrijd beginnen. Na de start werd hij door een valpartij in de eerste bocht ook nog eens opgehouden. De opgelopen achterstand had de Nederlander echter binnen korte tijd goedgemaakt en bij het ingaan van de tweede ronde reed hij al aan de leiding. Die eerste positie zou de regerend wereldkampioen niet meer uit handen geven. De Belgen Laurens Sweeck en Toon Aerts finishten op twintig seconden als tweede en derde.

In de wedstrijd voor de vrouwen was Nederland oppermachtig. In de eerste ronde ontstond een kopgroep met Alvarado, Lucinda Brand, Yara Kastelijn, Inge van der Heijden en Annemarie Worst. In de slotronde reed de Nederlandse met roots in de Dominicaanse Republiek weg bij haar medevluchtsters. Voor de 21-jarige Alvarado was dit haar eerste zege in de wereldbeker. Op de tweede plaats finishte Brand en Kastelijn werd derde. 

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Toon Aerts op (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Quinten Hermans (BEL)
6. Corné van Kessel (NED)
7. Marcel Meisen (DUI)
8. Michael Vanthourenhout
9. Tim Merlier (BEL)
10. Tom Pidcock (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
2. Lucinda Brand (NED)
3. Yara Kastelijn (NED)
4. Inge Van Der Heijden (NED)
5. Annemarie Worst (NED)
6. Laura Verdonschot (BEL)
7. Sanne Cant (BEL)
8. Alice Maria Arzuffi (ITA)
9. Eva Lechner (ITA)
10. Shirin Van Anrooij (NED)

Schouten de sterkste op massastart

De laatste discipline van de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Tomaszów, de massastart voor vrouwen, is gewonnen door Irene Schouten. De Nederlandse bleef Ivanie Blondin, de winnares van vorig weekend, en Nana Takagi voor. Melissa Wijfje werd tiende.

Het was Pechstein die tot tweemaal toe probeerde weg te schaatsen uit het peloton. De tweede maal sloeg ze een klein gaatje maar werd een ronde later weer ingerekend. In de laatste ronde was het Blondin die aanging, Schouten ging haar echter in de laatste bocht voorbij en bleef die voorsprong vasthouden tot over de meet.

Uitslag RKC - FC Emmen

FC Emmen heeft uit bij RKC Waalwijk een 0-1 voorsprong weggegeven. In verre blessuretijd maakte Sylla Sow de 1-1 voor de thuisploeg, dat op dat moment met tien man stond na een rode kaart van Hans Mulder.

Na een kwartier opende Michel De Leeuw al de score voor FC Emmen. RKC ging op zoek naar de gelijkmaker werd echt gevaarlijk werd de thuisploeg niet. Met nog een kwartier te gaan moest RKC met tien verder na een tweede gele kaart van Mulder.

Nadat de ploeg uit Waalwijk met tien man kwam te staan kregen ze de betere kansen en in de zesde minuut van de blessureminuut maakte Sow de gelijkmaker voor de thuisploeg.

RKC Waalwijk

1 - 1

FC Emmen

 90+6' Sow    15' De Leeuw
 
 Rode kaart: H. Mulder (76/2xg) (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.645
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Gaari
Delcroix
H.Mulder
Bakari
Rienstra (Bilate/79)
Vermeulen (Tahiri/56)
Leemans
Maatsen (Daneels/63)
Vente
Sow
  Telgenkamp
Bijl
Heylen
Veendorp
Burnet
Ugrinic
De Vos (Slagveer/90 1)
Hiariej
Pena
De Leeuw (Roosken/75)
Kolar (Arias/72)

Uitslag PSV - sc Heerenveen

PSV heeft voor het eerst sinds 6 oktober weer een wedstrijd gewonnen. In eigen huis won PSV met 2-1 van sc Heerenveen dankzij twee doelpunten van de herstelde Steven Bergwijn.

Nadat Nick Viergever en Donyell Malen dichtbij de openingstreffer waren opende Bergwijn de score na 17 minuten via een mooi afstandsschot. Ook de 2-0 was een prachtig doelpunt van Bergwijn. Heerenveen had in de eerste helft weinig grip op het spel van PSV.

Waar het in de eerste helft vooral tegenhouden was voor Heerenveen kwam het in de tweede helft beter in het spel. Jens Odgaard maakte in de 55ste de aansluitingstreffer. De uitploeg kreeg niet veel grote kansen. Vlak voor tijd was Sven Botman toch dicht bij de gelijkmaker via een kopbal van Sven Botman, maar zijn inzet werd knap gekeerd door PSV-keeper Lars Unnerstall.

PSV

2 - 1

sc Heerenveen

 17' Bergwijn
 36' Bergwijn
   55' Odgaard
 
 Gele kaart: Unnerstall, (PSV), Faik,Dresevic, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.800
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Dumfries
Baumgartl
Viergever
Sadílek (Schwaab/86)
Rosario
Ihattaren
Thomas (Hendrix/74)
Doan
Malen
Bergwijn (Gakpo/64)
  Hahn
v.Rhijn
Dresevic
Botman
Floranus
Kongolo (J.Veerman/74)
Faik (Dreyer/88)
Bruijn (Halilovic/46)
v.Bergen
Odgaard
Ejuke

Nederlandse mannen winnen ploegachtervolging

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Poolse Tomaszów heeft Nederland de ploegachtervolging bij de mannen gewonnen. Douwe de Vries, Marcel Bosker en Patrick Roest kwamen in een sterke race tot 3.45,69, een nieuw baanrecord.

De Japanse ploeg,bestaande uit Ichinohe, Williamson en Tsuchiya schaatsten naar de tweede plek in 3.46,72. Plaats nummer drie ging naar Rusland in 3.47,28. Rumyantsev,Semerikov, Zakharov kwamen in 3.47,28 over de finish.

Minderjarigen proberen horeca binnen te komen met ID-bewijzen van volwassenen

In de avond van zaterdag 23 november en in de nacht van zaterdag 23 op zondag 24 november 2019 heeft de politie op diverse plaatsen op Walcheren bij zeker zeven minderjarige jongeren identiteitsbewijzen ingenomen die op naam stonden van een andere, meerderjarige, persoon.

De minderjarigen probeerden met deze ID-bewijzen diverse horecagelegenheden binnen te komen. De politie heeft er voor gekozen zaterdagavond en -nacht waarschuwend op te treden. Toch wil de politie graag aandacht vragen voor dit feit. Het tonen van een ID-bewijs van iemand anders/het uitlenen van je ID-bewijs aan iemand anders is namelijk strafbaar. Er staat zelfs een maximale gevangenisstraf van 6 jaar op voor de persoon die zijn ID-bewijs ter beschikking stelt aan een ander met het oogmerk om dit ID-bewijs te laten gebruiken als ware aan hem verstrekt. 

De ingenomen ID-bewijzen kunnen door de rechtmatige eigenaren worden afgehaald op het politiebureau in Middelburg, Achter de Houttuinen 10. Uiteraard voert de politie dan graag een goed gesprek met de eigenaren van die ID-bewijzen.

Wüst wederom de snelste op 1.500m

Ireen Wüst heeft de 1.500 meter voor vrouwen gewonnen op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Poolse Tomaszów. De Nederlandse,die vorig weekend ook de snelste was, zegevierde in een goed opgebouwde race in 1.56,62, een nieuw baanrecord.

Miho Takagi werd tweede in 1.57,17, de Russin Lalenkova werd derde in 1.57,28. Melissa Wijfje eindigde met 1.57,45 net naast het podium en werd vierde. Antoinette de Jong reed beter dan vorig weekend, maar werd wel negende met 1.58,05. Jorien ter Mors verprutste haar race door een slechte kruizing met Brittany Bowe,die vijfde werd, en werd dertiende. Reina Anema (2.01,34) eindigde als laatste.

Eerder vandaag won Karolina Bosiek de 1.500 meter in de B-groep in 1.59,45.

Shinhama wint 500m, Nederlanders buiten het podium

Op  de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Poolse Tomaszów heeft Tatsuya Shinhama de 500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. De Japanner klokte een tijd van 34,73.

Shinhama was twee duizendsten sneller dan de nummer twee, zijn landgenoot Yuma Murakami. De Canadees Laurent Dubreil eindigde in 34,97 als derde. Beste Nederlander was Kai Verbij met 35,12. Een plek daarachter op plek negen Dai Dai Ntab met 35,17. Hein Otterspeer (35,34), Ronald Mulder (35,39) en Lennart Velema (35,57) eindigden buiten de top tien.

Alex Boisvert-Lacroix won vanmorgen de 500 meter in de B-groep. Hij reed 35.207.

Schansspringer Tande wint openingswedstrijd World Cup

Schansspringer Daniel André Tande heeft in het Poolse Wisla de eerste individuele wedstrijd van het World Cup-seizoen gewonnen. De Noor was de beste in een wedstrijd waar de wind wat meer invloed dan gewenst had.

In de eerste ronde zette de Duitser Karl Geiger de beste sprong van iedereen neer, maar Tande bleef niet ver bij hem vandaan en ook diens leeftijdsgenoot Robin Pedersen zat er uitstekend bij. Jan Hörl was namens Oostenrijk de verrassing op plek vier, de Japanse veteraan Daiki Ito zat er met plek vijf beter bij dan hij in lange tijd gedaan heeft.

De tweede ronde zorgde voor een heel ander resultaat. Ito hield wel stand, Hörl en Pedersen vielen vervolgens flink wat plekken terug. De leiding was ondertussen in handen van de Sloveen Anze Lanisek, die Tande ruimschoots voorbij zag vliegen. Kamil Stoch steeg van de twaalfde naar de derde plek, Geiger haalde het niet en werd 'slechts' zevende.

Voor Tande was het alweer anderhalf jaar geleden dat hij won, Lanisek stond nooit eerder op het podium. De vierde plek achter Stoch ging naar World Cup-kampioen Ryoyu Kobayashi, voor landgenoot Ito, die voor het eerst sinds maart 2017 weer eens in de top-5 eindigde.

Uitslag FC Groningen - Feyenoord

Feyenoord heeft zijn eerste puntverlies onder Dick Advocaat geleden. Tegen FC Groningen, dat zijn laatste vier thuisduels had gewonnen, werd het 1-1.

Het was Feyenoord dat uit een counter op voorsprong kwam dankzij Sinisterra. In de tweede helft zorgde een benutte penalty van Memisevic dat de Groningers weer langszij kwamen. In de rest van duel had Groningen een overwicht, maar tot grote kansen leidde dit niet meer. Berghuis had in de blessuretijd nog wel een goede kans Feyenoord aan de zege te helpen maar een goede redding van keeper Padt voorkwam dit.

FC Groningen

1 - 1

Feyenoord

 60' Memisevic(pen)    32' Sinisterra
 
 Gele kaart: Te Wierik, Gudmundsson, (FC Groningen), Malacia, (Feyenoord)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.096
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Itakura
Warmerdam
Hrustic (Gudmundsson/ 83)
Memisevic
El Messaoudi
El Hankouri
Sierhuis (Benschop/77)
Asoro (Lundqvist/77)
  Vermeer
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer
Kökcü
Berghuis
Sinisterra
Larsson (Narsingh/77)

Skiër Kristoffersen opent slalomseizoen met winst

Alpineskiër Henrik Kristoffersen heeft de eerste World Cup-slalom van het seizoen op zijn naam geschreven. De Noor was de beste op de Levi Black-piste in het hoge Finse noorden.

In de eerste run ging de snelste tijd nog naar de jonge Fransman Clement Noël, met de Brit Dave Ryding die eindelijk weer eens wat moois liet zien op plek twee. De Zwitserse reus Ramon Zenhäusern noteerde de derde tijd, Kristoffersen volgde op plek vier.

In de tweede run kwam vooral de Zwitser Daniel Yule opzetten: hij passeerde vanaf de zevende plek de oude Manfred Mölgg en Christian Hirschbühl, waarna Kristoffersen er 0,18 seconden onderdoor dook. Doppelmeter Zenhäusern kwam een kleine tiende tekort op Yule, Ryding verloor veel tijd en schoof daarna onderuit.

Noël mocht als laatste naar beneden en hield aanvankelijk stand, tot hij op het voorlaatste gedeelte - waar Kristoffersen overheen vloog - teveel tijd verloor. Hij pakte iets terug, maar eindigde als tweede op 0,09 seconden, voor Yule.

De Belg Armand Marchant haalde voor het eerst de tweede run in een World Cup en werd 28e.

Man aangehouden na mishandelen hulpverleners

Een 49-jarige man is zondagochtend 24 november rond 02.00 uur aangehouden nadat hij bij een woningbrand aan het Oosteinde in Leidschendam een aantal hulpverleners mishandelde.

Agenten kregen een melding van een woningbrand aan het Oosteinde in Leidschendam. Toen de hulpverleners bezig waren wilde de geëmotioneerde man de woning in. Toen hij werd tegengehouden mishandelde hij een aantal hulpverleners. Hierop is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De hulpverleners hebben  aangifte van mishandeling gedaan.

NHL: Bruins na wilde slotfase langs Wild

De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben een zinderende wedstrijd tegen de Minnesota Wild winnend afgesloten. Dat leek lang niet te gebeuren, maar de thuisploeg zette een fraaie comeback op touw.

Jason Zucker werkte de Wild in de eerste periode naar 0-1, maar dankzij Jake DeBrusk kwamen de Bruins in de tweede periode op gelijke hoogte. Victor Rask en Eric Staal zorgden echter voor een grotere Wild-voorsprong, hoewel Brad Marchand vier seconden voor het einde van de tweede periode de schade wel wat beperkte met de 2-3.

Na vijf minuten in de derde periode was Kevin Fiala trefzeker (2-4) en daar leek het bij te blijven. Twee minuten voor tijd was David Krejci goed voor de 3-4 en vijftig seconden later scoorde hij - wederom op aangeven van Patrice Bergeron - ook de gelijkmaker. Overtime was zo nodig en daar bezorgde Bergeron wéér een assist, dit keer voor matchwinner Torey Krug.

Uitslagen NHL zaterdag
Washington Capitals - Vancouver Canucks 1-2 SO
Philadelphia Flyers - Calgary Flames 2-3 SO
Los Angeles Kings - Arizona Coyotes 2-3
Boston Bruins - Minnesota Wild 5-4 OT
Carolina Hurricanes - Florida Panthers 4-2
Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs 3-5
Montreal Canadiens - New York Rangers 5-6
New Jersey Devils - Detroit Red Wings 5-1
Tampa Bay Lightning - Anaheim Ducks 6-2
Winnipeg Jets - Columbus Blue Jackets 4-3
Dallas Stars - Chicago Blackhawks 2-1 SO
St Louis Blues - Nashville Predators 2-4
Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers 2-4
San Jose Sharks - New York Islanders 2-1 OT

Bruins - Wild (Bron: YouTube)

Geen medailles voor judoka's op slotdag Grand Slam Osaka

De Nederlandse judoka's hebben op de laatste dag van de Grand Slam in het Japanse Osaka geen medailles gewonnen.

In de klasse tot 78 kilogram werd Guusje Steenhuis in de herkansing na de kwartfinale uitgeschakeld waardoor een bronzen medaille niet meer mogelijk was. Dat gold ook voor Tessie Savelkous in de klasse boven de 78 kg.

Noël van ‘t End, regerend wereldkampioen in de klasse tot 90 kg, en Michael Korrel in de klasse tot 100 kg werden in de derde ronde uitgeschakeld. Roy Meyer werd in de klasse boven 100 kg in de tweede ronde uitgeschakeld.

Topper in BENE-League eindigt in gelijkspel, koploper Bocholt maakt geen fout

De topper in de BENE-League Handball tussen LIONS en Bevo is in een gelijkspel geëindigd. Na zestig minuten spelen was de eindstand 29-29. Koploper Achilles Bocholt uit België won met 28-36 van Volendam.

De bezoekers van Bevo namen in de eerste helft de leiding en liepen uit naar een 13-16 voorsprong. In de slotfase kwam LIONS terug maakte de achterstand goed. Bij het rustsignaal was het 18-17.

In de tweede dertig minuten waren beide ploegen opnieuw aan elkaar gewaagd. In de slotfase nam Bevo de leiding maar kon geen afstand nemen. Ondanks een rode kaart voor Joris Baart maakte zijn ploeggenoot Rob Schmeits de gelijkmaker voor de thuisclub: 29-29.

Vanwege Europese verplichtingen kwam Hurry-Up dit weekend niet in actie. De ploeg uit Drenthe verloor in de Europese Challenge Cup met 37-26 van het Zweedse Alingsas HK. Vorige week had Hurry-Up de thuiswedstrijd tegen de koploper uit de Zweedse competitie ook al verloren: 21-32. De inhaalwedstrijd tegen het Belgische Sporting Pelt, dat afgelopen vrijdag tot een breuk kwam met de Nederlandse trainer Martin Vlijm, staat voor donderdag 5 december op het programma.

Uitslagen BENE-League speelronde 12
KRAS/Volendam (NED) - Achilles Bocholt (BEL) 28-36
OCI-LIONS (NED) - Herpertz/Bevo HC (NED) 29-29
The Dome/Handbal Houten (NED) - Green Park/Aalsmeer (NED) 26-37
HC Visé BM (BEL) - Hubo Initia Hasselt (BEL) 29-20
HC AtomiX (BEL) - Handbal Tongeren (BEL) 23-33
Sporting Pelt (BEL) - JD Techniek/Hurry-Up (NED) 5 december 20.30u

Stand
1. Achilles Bocholt (BEL) 11-20
2. OCI-LIONS (NED) 12-19
3. HC Visé BM (BEL) 11-17
4. Herpertz/Bevo HC (NED) 12-17
5. Handbal Tongeren (BEL) 12-13
6. Sporting Pelt (BEL) 11-12
7. JD Techniek/Hurry-Up (NED) 11-11
8. Green Park/Aalsmeer (NED) 12-10
9. Hubo Initia Hasselt (BEL) 12-9
10. The Dome/Handbal Houten (NED) 12-6
11. KRAS/Volendam (NED) 12-4
12. HC AtomiX (BEL) 12-2

SP wil hoger minimumloon

Uit nieuw onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau SEOR, gelieerd aan de Erasmus Universiteit, blijkt dat een verhoging van het minimumloon veel oplevert. ‘De lonen blijven nog steeds achter bij de groei van de economie en de enorme stijging van de winsten. De SP stelt daarom voor om het minimumloon te verhogen, te beginnen met 10%. En nu blijkt uit nieuw onderzoek dat dat heel positief uitpakt,’ zegt Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP.

Een verhoging van het minimumloon zorgt er niet alleen voor dat werkende mensen gemakkelijker hun rekeningen kunnen betalen, het onderzoek wijst uit dat het ook een stuwend effect kan hebben op meer lonen in Nederland en dat er flinke inverdieneffecten zijn, bij een verhoging van 10% al ruim 1,5 miljard euro. Daarnaast leidt het tot een hogere consumptie, wat goed is voor onze economie.

SP-leider Lilian Marijnissen: ‘Dit onderzoek laat zien dat een hoger minimumloon in allerlei opzichten positief is. De koopkracht neemt toe, om te beginnen voor de laagste inkomens. Daarnaast zullen meer lonen stijgen als het minimum omhoog gaat. Dat wordt hoog tijd na veertig jaar waarin de lonen nauwelijks zijn gestegen. Het is tijd voor een nieuwe economie, waarin iedereen zijn eerlijke deel krijgt. Een hoger minimumloon is niet alleen rechtvaardig, het is ook haalbaar en betaalbaar.’

Aanhoudingen en duizenden euro's in beslag genomen bij controles in Rotterdam

Samen met Stadsbeheer, de Belastingdienst en de gemeente was er vrijdagmiddag -en avond extra aandacht voor het Noordplein in Rotterdam. Voorbijgangers en voertuigen werden gecontroleerd. Vijf mensen zijn aangehouden voor drugshandel, wapenbezit en het verstoren van de openbare orde.

Twee taxichauffeurs bleken er nog een ander verdienmodel op na te houden: bij de controle bleken zij dealerhoeveelheden drugs in de auto te hebben. De Rotterdammers van 52, 27, en een bijrijder van 28 zijn aangehouden. Een 31-jarige Libanees werd gearresteerd voor verboden wapenbezit. Hij had pepperspray en een mes bij zich.

Contanten
Een andere man viel op omdat hij duizenden euro’s in contanten bij zich droeg. Hij kon geen goede verklaring geven voor het geld en er waren omstandigheden die wezen op mogelijk witwassen. Daarom is het geld in beslag genomen zodat de herkomst onderzocht kan worden. De zoon van de man was het niet eens met dit besluit en kwam dusdanig in opstand dat het onmogelijk werd de controle voort te zetten. Deze 25-jarige Rotterdammer werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Verkeersovertredingen
Drie mensen kregen een proces-verbaal omdat ze een mes bij zich hadden. Een aantal had gebruikershoeveelheden drugs bij zich. De middelen zijn in beslag genomen en vernietigd. Voor verschillende verkeersovertredingen werden bekeuringen uitgeschreven. De Belastingdienst nam vier auto’s in beslag en in de duizenden euro’s aan achterstallige betalingen.

Koplopers Dutch Basketball League boeken uitzege

De basketballers van de Landstede Hammers hebben in de Dutch Basketball League weer een zege bijgeschreven. De koplopers uit Zwolle trokken naar Friesland, waar Aris Leeuwarden wachtte.

De Friezen staan op de voorlaatste plaats in de DBL, maar wisten de Hammers aardig bij te benen. Pas in het vierde kwart sloegen de bezoekers een definitief gat: 86-99, waarbij Martez Walker schitterde met 30 punten, tegen 29 voor Leeuwarden's Andrzej Mazurczak.

Nummer twee Donar reisde van Groningen naar ZZ Leiden en deed dat zonder Jason Dourisseau en Matt Williams. Dat mocht de pret niet drukken, hoewel een in het eerste kwart geslagen gat richting rust gedicht werd door Leiden. In de tweede helft was Donar net iets beter en onder leiding van Donte Thomas (15 punten, 13 rebounds) won Donar met 72-80.

Spanje en Canada in Davis Cup-finale na spannende halve finales

De tennissers van Spanje en Canada hebben zich in Madrid geplaatst voor de finale van de Davis Cup Finals, die dit jaar voor het eerst in het nieuwe, één week durende format gehouden worden.

Canada speelde in de halve finales tegen Rusland, waar Andrey Rublev met een relatief simpele zege op Vasek Pospisil begon. Denis Shapovalov bracht Canada terug in de strijd met een zege in drie sets op Karen Khachanov, waarna dezelfde spelers het in het dubbelspel tegen elkaar opnamen. Daar moest een beslissende tiebreak aan te pas komen en daarin ging de winst naar Pospisil en Shapovalov.

Spanje speelde tegen de Britten en het was Kyle Edmund die begon met winst op de veteraan Feliciano Lopez. Rafael Nadal trok de stand vrij simpel gelijk met winst op Dan Evans, waarna de twee Spanjaarden met twee tiebreaks afrekenden met Jamie Murray en Neal Skupski.

De finale wordt zondag gespeeld, waarbij het in 1913 gedebuteerde Canada eindelijk voor het eerst in de finale staat. Spanje won de titel vijf keer, allemaal tussen 2000 en 2011, en bereikte daarnaast ook nog vier andere finales.

Bale hard uitgefloten bij rentree voor Real

Real Madrid heeft zaterdagavond in LaLiga drie punten gepakt. Het team van Zinédine Zidane was in eigen huis met 3-1 te sterk voor Real Sociedad en komt zodoende op gelijke hoogte met titelverdediger Barcelona, dat eerder met 1-2 van hekkensluiter Leganés won. De voorsprong op de Basken bedraagt nu vijf punten. Een veelbesproken moment in de tweede helft was de entree van Gareth Bale, die finaal door de fans werd uitgefloten.

De eerste helft in het Santiago Bernabéu was er een om van te genieten. In een heerlijke voetbalsfeer stonden twee teams tegenover elkaar die voortdurend de aanval opzochten. Een grote flater van Sergio Ramos was een smet op de eerste helft van Real Madrid. Na twee minuten spelen speelde de verdediger zonder te kijken de bal terug op Thibaut Courtois. Daar had Willian José al goed op geanticipeerd: de aanvaller onderschepte de bal net voor de doelman en tikte binnen. Het was de eerste tegengoal in 535 speelminuten.

Real Madrid groeide in de wedstrijd naarmate de eerste helft vorderde, mede dankzij een bereidwillige Eden Hazard. Toch moest het team van Zidane ook waken voor de aanvallen van de Basken. Courtois keerde na een kwartier spelen een schot van Willian José en ruim tien minuten later keerde hij ook een inzet van Martin Ödegaard, na een heerlijke tegenaanval. Acht minuten voor rust nivelleerde Benzema de tussenstand: na een vrije trap van Luka Modric vanaf rechts werkte hij de bal met de schouder binnen.

Real Madrid had na rust slechts drie minuten nodig om aan de leiding te gaan. Modric gaf de bal op een meter of zeventien afstand aan Valverde, die zag hoe zijn schot via Mikel Oyarzabal achter doelman Alex Remiro eindigde: 2-1. Een kwartier voor tijd gooide Modric het duel in het slot. Na een voorzet van Bale legde Benzema de bal met het hoofd klaar voor de Kroaat, die het leer uitstekend achter Remiro schoot.

Bale was na 67 minuten in het veld gekomen voor Rodrygo en werd door een groot deel van het stadion uitgefloten. De Welshman kreeg binnen de lijnen echter steun van zijn teamgenoten en werd ook bij de viering van de 3-1 betrokken. Bale maakte zelf een gedreven indruk en had in de slotminuten met een beetje meer geluk kunnen scoren.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Leganes - FC Barcelona 1-2
Real Betis - Valencia 2-1
Granada - Atletico Madrid 1-1
Real Madrid - Real Sociedad 3-1

Fun met Funda #173 - je eigen bierboerderij

Lijkt het je wat? Een boerderij, verbouwd als 'Hotel & Restaurant, grand café, trainingsruimtes, kantoorruimtes en woonboerderij' in Oudenbosch. Voor 1,1 miljoen ben je er de eigenaar van. De boerderij is gebouwd in 1920 en is in 2005 helemaal verbouwd tot een management-trainingscentrum met mogelijkheid voor overnachtingen. Op Funda staan een heleboel foto's, wij beperken ons tot 10...

RB Leipzig wint simpel en nestelt zich naast Bayern München

De winnende reeks van RB Leipzig houdt stand. Het team van Julian Nagelsmann was zaterdagavond met 4-1 te sterk voor 1. FC Köln en neemt nu de tweede plaats in de Bundesliga in: 24 punten, net als titelverdediger Bayern München. Lijstaanvoerder Borussia Mönchengladbach heeft een punt meer. Die rote Bullen spelen volgende week een op papier makkelijke uitwedstrijd bij hekkensluiter SC Paderborn, maar spelen eerst nog in de Champions League tegen Benfica.

De bezoekers uit Keulen werden in de eerste helft volledig overrompeld door RB Leipzig, dat duidelijk een maatje te groot was. Het enige positieve aan de eerste helft voor FC Köln was de treffer van Rafael Czichos in de 36e minuut. Na een corner van Birger Verstraete kon de verdediger de bal ongehinderd tegen de touwen koppen en schonk hij het team nog een sprankje hoop voor het tweede bedrijf.

De teams van Nagelsmann en de debuterende Markus Gisdol hadden elkaar in de eerste twintig minuten in evenwicht gehouden, maar daarna sloeg de thuisploeg driemaal toe in slechts vijftien minuten tijd. Na een fout van Jonas Hector zette Christopher Nkunku voor en tekende de vrijstaande Timo Werner voor de 1-0. Tien minuten later schoot Emil Forsberg de 2-0 vanaf elf meter binnen, na een overtreding van Kingsley Ehizibue op Nkunku. In de 37e minuut had Timo Horn geen antwoord op een hard schot van Konrad Laimer.

In de tweede helft liet Leipzig na om het duel in het slot te gooien, al ontbrak het FC Köln aan kwaliteit om er alsnog een spannende wedstrijd van te maken. Elf minuten voor tijd tekende Forsberg uit een schitterende vrije trap voor de 4-1. De inzet van de Zweed eindigde perfect in de linkerbovenhoek, achter de kansloze Horn.

Dolberg scoort tegen Lyon, smerig rood Marçal

Olympique Lyon heeft zaterdagavond een nipte overwinning geboekt in de Ligue 1. Het elftal van trainer Rudi Garcia won zonder de geblesseerde Memphis Depay met 2-1 van OGC Nice, ondanks het feit dat men vanaf de 34ste minuut met tien man speelde na rood voor Fernando Marçal. Het doelpunt van Nice kwam van de voet van Kasper Dolberg, die voor het eerst sinds 29 september weer eens wist te scoren in de Franse competitie. Lyon staat met 19 punten uit 14 duels voorlopig vijfde op de ranglijst; Nice is met 17 punten uit 14 duels terug te vinden op een veertiende plaats.

De boosheid bij Rudi Garcia was groot nadat Depay met een blessure terugkeerde van de interlandperiode, maar het gemis van zijn aanvoerder werd Lyon uiteindelijk niet fataal tegen Nice. Les Gones begonnen uitstekend aan de wedstrijd en konden al na tien minuten voetballen juichen. Bonfim Dante verdedigde slordig uit, waarna Jeff Reine-Adélaïde kon oppikken en uiteindelijk met een laag schot de verre hoek vond: 1-0.

Lyon beleefde zo een voortvarende start en wist zijn voordelige marge na een klein halfuur te verdubbelen. Moussa Dembélé benutte een strafschop, nadat hij zelf in het strafschopgebied was gevloerd door Christophe Hérelle. Lyon leek daarmee op rozen te zitten, maar elf minuten na rust dupeerde Marçal zijn ploeg. De Braziliaanse verdediger attaqueerde het hoofd van tegenstander Hichem Boudaoui met een hoog been en kon vervolgens inrukken met een directe rode kaart.

De overtalsituatie gaf Nice nieuwe hoop. Dolberg leek kort na de onderbreking de aansluitingstreffer op het scorebord te brengen, maar zijn doelpunt werd uiteindelijk afgekeurd vanwege buitenspel. Twaalf minuten voor tijd tekende Dolberg alsnog voor de 2-1, door een voorzet van rechtsback Patrick Burner fraai te verlengen tot in de verre hoek. Diezelfde Burner werd vlak erna met zijn tweede gele kaart van de avond van het veld gestuurd, waardoor Nice zijn momentum uiteindelijk niet wist uit te buiten.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Olympique Lyon - OGC Nice 2-1
Amiens - Strasbourg 0-4
Angers - Nîmes 1-0
Brest - Nantes 1-1
Dijon - Stade Rennes 2-1
Metz - Reims 1-1

Individuele klasse Mahrez geeft doorslag in Premier League-topper

Manchester City heeft de topper in de Premier League met Chelsea zaterdagavond in zijn voordeel weten te beslissen. Nadat de formatie van Josep Guardiola op eigen veld nog wel op achterstand was gekomen door een doelpunt van N'Golo Kanté, werden de drie punten alsnog uit het vuur getrokken, door treffers van Kevin De Bruyne en Riyad Mahrez: 2-1. City heeft de derde plaats in de Premier League overgenomen van Chelsea: het verschil op de ranglijst tussen beide teams bedraagt nu twee punten (26 om 28 punten). Koploper Liverpool blijft met 37 punten voorlopig uit zicht.

Beide teams begonnen met aanvallende intenties aan de wedstrijd in het Etihad Stadium. De eerste mogelijkheid was na vier minuten voetballen voor De Bruyne, maar hij schoot na voorbereidend werk van Sergio Agüero rakelings naast. Kort erna liet ook Chelsea zich voor het eerst gelden in aanvallend opzicht: na een voorzet van Tammy Abraham miste Willian het doel rakelings. Chelsea wist het doorgaans zo dominante aanvalsspel van City in de openingsfase zeer behoorlijk te ontregelen en wist halverwege de eerste helft zelfs verrassend de leiding te nemen.

Mateo Kovacic had een schitterende pass in huis op de diepgaande Kanté, waarna de Fransman uiteindelijk met een uiterste krachtinspanning doelman Ederson Moraes wist te verschalken: 0-1. Het doelpunt van Kanté zorgde voor een schokgolf door het Etihad Stadium, maar City reageerde uitstekend en wist de wedstrijd nog in de eerste helft volledig te kantelen. Een van richting veranderd afstandsschot van De Bruyne betekende rond het halfuur de gelijkmaker en acht minuten voor rust bracht Mahrez op fraaie wijze de 2-1 op het scorebord. Mahrez legde directe tegenstander Emerson Palmieri in de luren en vond uiteindelijk met een laag schot de verre hoek.

City kon zo tevreden aan de thee en begon ook prima aan het tweede bedrijf. De eerste grote kans na de onderbreking was echter voor Chelsea: een inzet van Kanté scheerde rakelings voorbij het doel van Ederson. City nam de wedstrijd daarna echter weer stevig in handen. Een voorzet van João Cancelo leek bij de tweede paal simpel binnen te kunnen worden gelopen door twee spelers van City, maar dat werd uiteindelijk voorkomen door goed ingrijpen van César Azpilicueta. In de 65ste minuut ontsnapte Chelsea opnieuw aan een grotere achterstand: een knal van Mahrez werd spectaculair onschadelijk gemaakt door Kepa Arrizabalaga.

Chelsea hield zo zicht op een resultaat en dat was voor manager Frank Lampard reden om een kwartier voor tijd aanvallend te wisselen: Abraham moest in de punt van de aanval plaatsmaken voor Michy Batshuayi, terwijl Mason Mount op het middenveld de positie van Jorginho overnam. City werd in de slotfase slordiger en zag tot overmaat van ramp dertien minuten voor tijd ook nog Agüero afhaken met ogenschijnlijk een spierblessure. Willian was daarna met een poging van afstand nog dicht bij de 2-2, maar Ederson voorkwam met knap keeperswerk erger leed voor City. In de blessuretijd zeilde een vrije trap van Mount nog gevaarlijk naast, alvorens aan de overkant de 3-1 van Raheem Sterling nog werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Van Gerwen en Van Barneveld denderen door op PC Finals

Raymond van Barneveld heeft indruk gemaakt bij de Players Championship Finals in Minehead. In de derde ronde was Glen Durrant geen partij voor ’Barney’: 10-3.

De opvallendste leg was de zevende. Van Barneveld leidde met 5-1, maar Durrant kreeg met dubbel twaalf een kans op een negendarter. Hij miste echter en Barney won daarna zelfs nog de leg. Zondagmiddag mag de vijfvoudig wereldkampioen aantreden in de kwartfinale tegen Chris Dobey.

Ook Michael van Gerwen haalde de kwartfinales. James Wade moest er met 10-6 aan geloven. Tot 6-6 ging het gelijkop. Met gemiddeles van ruim 105 (Van Gerwen) en bijna 100 (Wade) was het niveau hoog. Maar uiteindelijk liep Mighty Mike uit naar een 10-6 zege. 

Van Gerwen heeft dus nog altijd kans om voor de vijfde keer de Players Championship Finals te winnen. Stephen Bunting, William O’Connor en Gerwyn Price hebben zich ook al voor de kwartfinale geplaatst.

Uitslagen PC Finals - achtste finals
Gerwyn Price 10-4 Mensur Suljovic
Michael van Gerwen 10-6 James Wade
Raymond van Barneveld 10-3 Glen Durrant
Mervyn King 10-4 Rob Cross

Stephen Bunting 10-2 Ryan Meikle
William O'Connor 10-7 Gabriel Clemens
Chris Dobey 10-5 John Henderson
Ian White 10-4 Michael Smith

Kwartfinales - vanaf 13.45 uur
Gerwyn Price v Stephen Bunting
Raymond van Barneveld v Chris Dobey
Michael van Gerwen v Mervyn King
Ian White v William O'Connor

Halve finales vanaf 20.00 uur
Price/Bunting v Van Barneveld/Dobey
Van Gerwen/King v White/O'Connor
Best of 21 legs

Final
v
Best of 21 legs

Plus
PDC Unicorn World Youth Championship Final
Adam Gawlas v Luke Humphries
Best of 11 legs

Tropenarts overleden aan lassakoorts

De Nederlandse tropenarts die in Sierra Leona besmet raakte met het lassavirus, is gisterenavond overleden in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dat meldt Bruno Bruins in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast meldt hij dat er bij een tweede Nederlandse arts, ook werkzaam in Sierra Leona, lassakoorts is vastgesteld. 

Lees ook: Nederlandse tropenarts in isolatie na besmetting met lassavirus

Deze tweede arts is gisteren gerepatrieerd en na aankomst op Schiphol door een speciale ambulance rechtstreeks naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht gebracht. Dit hospitaal beschikt over de bouwkundige voorzieningen om een beperkt aantal patiënten in isolatie te kunnen verzorgen. Er is voor dit hospitaal gekozen omdat de veiligheidsmaatregelen rondom de eerste arts een groot beslag legden op de capaciteit van het LUMC. 

NBA: Bulls in spectacuaire eindfase langs Hornets

Bulls-speler Zach LaVine heeft zich gisteravond in de recordboeken geschoten. In Charlotte was hij tegen de Hornets goed voor 49 punten, waaronder een clubrecord van dertien driepunters. Met zijn laatste driepunter rondde hij een dramatische slotfase af en schoot hij zijn ploeg naar een 115 - 116 overwinning.

Zach LaVine is vooral bekend geworden door zijn spectaculaire slam dunks. Het duel dat hij in de dunk contest van 2016 met Aaron Gordon uitvocht wordt beschouwd als één van de beste ooit. In 2017 scheurde hij een kruisband in zijn knie, waarna hij iets van zijn atletische vermogen verloor en begon te werken om een meer all-round basketballer te worden. Zijn ploeg, de Minnesota Timberwolves, stuurde hem naar de Chicago Bulls, waar hij uitgroeide tot topscorer van de selectie.

Aan het eind van het derde kwart van de wedstrijd tussen de Hornets en de Bulls leek er nog weinig bijzonders aan de hand. De Hornets stonden met 74 – 69 voor. In het laatste kwart nam LaVine de aanval van Bulls over en scoorde hij 27 punten, waaronder zeven driepunters. Dat dit alsnog genoeg bleek voor een overwinning, mag een mirakel worden genoemd. Charlotte stond met nog 45 seconden te spelen acht punten voor. In de laatste tien seconden maakten de Bulls een achterstand van vijf punten ongedaan.

De Tsjech Tomas Satoransky bracht met een driepunter de Bulls tot op 115 – 113, waarna de Hornets het in het veld brengen van de bal volledig verprutsten. LaVine wist zich over de bal te ontfermen, sprintte naar de driepuntlijn en schoot in de draai feilloos zijn ploeg naar de overwinning.

De 49 punten van LaVine betekenden een persoonlijk record. De dertien driepunters verdienden een plekje in de recordboeken. Nooit eerder wist een speler van de Bulls zoveel driepunters te maken. De enige NBA speler die er ooit meer wist te maken, was Klay Thompson, die voor de Warriors ooit tot veertien kwam.

De bizarre slotminuut van Hornets - Bulls. Bron: YouTube

De San Antonio Spurs maakten in New York een einde aan een ongelukkige reeks. De vijfvoudig kampioen verloor de laatste acht wedstrijden, de langste serie nederlagen voor coach Popovich die al sinds 1997 aan het roer staat. In New York wonnen de Spurs met 104 – 111. Veteranen LaMarcus Aldridge en DeMar DeRozan werden met 23 en 21 punten topscorer voor San Antonio.

De koplopers in het oosten en westen maakten geen fout. De Milwaukee Bucks hadden een makkelijke avond tegen de Detroit Pistons en wonnen met 104 – 90. Giannis Antetokounmpo schoot slechts drie van zijn negen vrije worpen raak, maar eindigde toch met 28 punten. De Los Angeles Lakers moesten tot het einde knokken voor de overwinning in Memphis. De Lakers wonnen met 108 – 109 en hebben nu veertien van de eerste zestien wedstrijden gewonnen. Dit is de beste seizoenstart uit de lange carrière van LeBron James.

De Philadelphia 76ers zetten de Miami Heat weer even terug op aarde. De Heat zijn het seizoen bijzonder sterk begonnen, terwijl de start van de Sixers als teleurstellend werd gezien. In Philadelphia opende de thuisploeg de score, liep snel uit naar 26 – 6 en zag de voorsprong nooit in gevaar komen. De eindstand werd 113 – 86. Josh Richardson was tegen zijn oude ploeg goed voor 32 punten

Uitslagen

Minnesota Timberwolves – Phoenix Suns 98 – 100
Charlotte Hornets – Chicago Bulls 115 – 116
Indiana Pacers – Orlando Magic 111 – 106
Atlanta Hawks – Toronto Raptors 116 – 119
New York Knicks – San Antonio Spurs 104 – 111
Philadelphia 76ers – Miami Heat 113 – 86
Cleveland Cavaliers – Portland Trail Blazers 110 – 104
Memphis Grizzlies – Los Angeles Lakers 108 – 109
Milwaukee Bucks – Detroit Pistons 104 – 90
Utah Jazz – New Orleans Pelicans 128 - 120

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 13-3
Miami Heat 11-4
Boston Celtics 11-4
Toronto Raptors 11-4
Philadelphia 76ers 11-5
Indiana Pacers 9-6
Brooklyn Nets 7-8
Orlando Magic 6-9
Washington Wizards 5-8
Charlotte Hornets 6-11
Chicago Bulls 6-11
Detroit Pistons 5-11
Cleveland Cavaliers 5-11
Atlanta Hawks 4-12
New York Knicks 4-12

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 14-2
Denver Nuggets 11-3
Houston Rockets 11-5
Los Angeles Clippers 11-5
Utah Jazz 11-5
Dallas Mavericks 10-5
Phoenix Suns 8-7
Minnesota Timberwolves 8-8
Sacramento Kings 6-8
New Orleans Pelicans 6-10
San Antonio Spurs 6-11
Memphis Grizzlies 5-10
Oklahoma City Thunder 5-10
Portland Trail Blazers 5-12
Golden State Warriors 3-14

Illegale houseparty in Breda beëindigd door politie

De politie heeft dit weekend een einde gemaakt aan een illegale houseparty bij de Galderse Meren bij Breda. Er zijn zestien feestvierders bekeurd. Zij zijn, nadat zij de boel hadden opgeruimd, naar huis gestuurd. Dat meldt de politie.

De Vrij is met doelpunt belangrijk voor Inter

Internazionale blijft in de Serie A in het spoor van koploper Juventus. Het team van trainer Antonio Conte won zaterdagavond mede door de eerste treffer van Stefan de Vrij dit seizoen met ruime cijfers van Torino: 0-3. De achterstand van Inter op Juventus bedraagt nu weer één punt. Aanstaande woensdag speelt de grootmacht uit Milaan in Tsjechië de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Slavia Praag.

De grasmat in het Stadio Comunale was door de hevige regenval maar nauwelijks bespeelbaar, maar daar had Inter ogenschijnlijk weinig last van. Het elftal van Conte begon prima aan de wedstrijd en wist zichzelf binnen het kwartier een voorsprong te verschaffen. Lautaro Martínez werd bijna vanaf eigen helft gelanceerd door Matías Vecino, waarna de Argentijnse spits met een machtige sprint twee verdedigers zijn hielen liet zien. Oog in oog met doelman Salvatore Sirigu rondde Martínez vervolgens beheerst af: 0-1.

Voor Torino was de vroege achterstand niet de enige tegenvaller, want vrijwel onmiddellijk na de openingstreffer van Martínez moest aanvalsleider Andrea Belotti de strijd staken met een blessure. Inter liet het balbezit vervolgens aan Torino en sloeg na ruim een halfuur opnieuw hard toe. Ditmaal belandde De Vrij op het scorebord, door de bal na een voorzet van Cristiano Biraghi bij de tweede paal tegen de touwen te lopen.

Inter leidde bij rust met 0-2, maar dat had het wel te danken aan Samir Handanovic: de doelman redde in de blessuretijd van de eerste helft fenomenaal op een inzet van dichtbij van Lorenzo De Silvestri. De definitieve beslissing in de wedstrijd viel vervolgens in de 55ste minuut en kwam van de voet van Romelu Lukaku. De Belgische spits werd na een snelle tegenaanval van Inter bereikt door Marcelo Brozovic en rondde vervolgens af met een diagonaal schot.

Uitslagen Serie A zaterdag
Atalanta - Juventus 1-3
AC Milan - Napoli 1-1
Torino - Inter 0-3

Bizar slot in Libertadores-finale tussen Flamengo en River Plate

Flamengo heeft voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de Copa Libertadores gewonnen, de Zuid-Amerikaanse evenknie van de Champions League. Het team van Jorge Jesus was in de eindstrijd in het Estadio Monumental in Lima met minimaal verschil te sterk voor River Plate. De club uit Rio de Janeiro neemt zodoende volgende maand deel aan het WK voor clubteams in Qatar, net als Champions League-winnaar Liverpool.

River Plate ging met een minimale voorsprong de rust in en dat was absoluut verdiend te noemen. Het Flamengo van Jorge Jesus was niet opgewassen tegen de titelverdediger, die na dertien minuten spelen op voorsprong kwam. Na een goede actie van Nacho Fernández in het strafschopgebied zag de defensie van de Brazilianen er niet goed uit en was het Rafael Santos Borré die de bal laag achter doelman Diego Alves schoot: 0-1.

Gabriel ‘Gabigol’ Jesus, goed voor zeven treffers tot de finale, kwam bij Flamengo niet in het verhaal voor en de zorgen waren dan ook op de gezichten van de supporters te zien. In de tweede helft liet Flamengo zich ietwat meer gelden. Keeper Franco Armani had na nog geen uur spelen een goed antwoord op een schot van Everton Ribeiro. Na 65 minuten spelen koos Jorge Jesus voor de entree van Diego Ribas en dat pakte goed uit.

Flamengo kwam beter in de wedstrijd, mede door de zichtbare vermoeidheid bij de spelers van River Plate. Eén minuut voor tijd bewees Gabigol toch zijn waarde door de 1-1 binnen te tikken, na voorbereidend werk van Bruno Henrique en Giorgian De Arrascaeta. In de tweede minuut van de extra tijd strafte de aanvaller een fout van Javier Pinola af en schonk hij zijn team de belangrijkste clubprijs van Zuid-Amerika.

Gabigol kreeg geel voor het uittrekken van zijn shirt en pakte even later nog zijn tweede gele kaart. Exequiel Palacios kreeg vervolgens ook nog rood. Pablo Marí, in het seizoen 2017/18 aanvoerder van NAC Breda, speelde de volledige wedstrijd bij Flamengo.

Zwaargewonde en aanhouding bij steekincident Rotterdam

Zaterdagavond even na 20.00 uur werden de hulpdiensten door getuigen gewaarschuwd omdat er een man was neergestoken op de Abraham Kuyperlaan in Rotterdam Noord. Hij had ruzie gekregen met een groepje jongeren dat daar rondhing. De man raakte ernstig gewond en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij is inmiddels buiten levensgevaar. Direct werd er een grote zoektocht gestart naar de verdachten. Rond 21.15 uur kon een 17-jarige jongen uit Rotterdam worden aangehouden.

Het slachtoffer is een 49-jarige man uit Den Haag. Het onderzoek en de zoektocht naar de overige verdachten is in volle gang. Op de locatie waar het gebeurd is, en in de omgeving daarvan, wordt sporenonderzoek verricht, er wordt met getuigen en omwonenden gesproken en uitgezocht of er camera's zijn die het incident opgenomen hebben of de vluchtroute van de verdachten in beeld brengen.

Heb je meer info of ben je getuige geweest en de politie nog niet gesproken? Bel 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

FOK! Wat een weer: kans op mist, later zon

Vanochtend zijn er in het zuiden en midden nog hier en daar mistbanken aanwezig. Op de meeste plaatsen lost de mist in de loop van de ochtend op. Er zijn dan perioden met zon, hoewel vooral het noorden en zuidwesten met wolkenvelden te maken hebben. Het blijft droog en de maximumtemperatuur varieert van 8°C in het noorden tot 10°C in het zuiden. De wind is overwegend zuidoostelijk en zwak, in de kustgebieden matig. In het zuiden staat een zwakke wind uit richtingen tussen zuid en west.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en ontstaat er in het noorden en oosten op veel plaatsen nevel en mist. In de rest van het land kan later in de nacht in een opklaring ook een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C, in het oosten en noordoosten omstreeks 3°C. Er staat een zwakke, in de kustgebieden soms matige zuidoostelijke wind.

Maandagochtend komt er vooral in het noordoosten mogelijk nog mist voor, verder is er vrij veel bewolking met slechts af en toe zon. In de avond wordt de bewolking in het westen dikker en kan het daar plaatselijk even licht regenen. De middagtemperatuur wordt 8°C in het noorden tot plaatselijk 11°C in het zuiden. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidoost. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Het strand van Scharendijke in Zeeland  (Foto: Scherpschutter)
Het strand van Scharendijke in Zeeland (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Oostenrijkse schansspringers beginnen seizoen met teamwinst

De World Cup schansspringen is zaterdag ook van start gegaan. In het Poolse Wisla stond een landenwedstrijd op het programma, zondagochtend wordt de eerste individuele wedstrijd gesprongen - live te zien op Eurosport.

Het was een vrij spannende wedstrijd, waarin het aanvankelijk flink heen en weer ging. Slovenië had even de leiding in handen, maar na de eerste ronde waren het de Polen Piotr Zyla, Jakub Wolny, Kamil Stoch en Dawid Kubacki die de meeste punten verzamelden. Oostenrijk volgde, voor Slovenië, Duitsland en Noorwegen.

In de tweede ronde moesten de Duitsers afhaken, Noorwegen maakte dankzij Daniel André Tande een flinke sprong. Thomas Aasen Markeng viel dan weer wat tegen, maar Marius Lindvik en Robert Johansson hielpen de ploeg alsnog naar de tweede plek.

Voor de Polen ging het in de tweede ronde wat betreft de winst fout: op Kubacki na vielen ze allemaal tegen en de ploeg werd derde. De winst ging naar Oostenrijk, waar Jan Hörl een ronduit slechte tweede sprong kende. Vooral Philipp Aschenwald was echter sterk en met prima optredens van Daniel Huber en Stefan Kraft werd de winst binnengehengeld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.