FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 november 2019

Achtste plaats voor Nederland op EK curling

In de laatste groepswedstrijd op het EK curling heeft Nederland met 5-4 verloren van Noorwegen. Door het verlies eindigt Nederland op de achtste plaats, wel is het team verzekerd van deelname aan het WK in maart 2020.

De wedstrijd tegen Noorwegen ging gelijk op maar een dubbele score in de tweede end gaf de doorslag. In het eindklassement is Nederland net als vorig jaar als achtste geëindigd en dat is een tegenvaller. Vooraf had het team als doel het bereiken van de halve finales.

Carlo Glasbergen was teleurgesteld over het verloop van het EK: “Het is heel belangrijk dat we ons hebben geplaatst voor het WK, maar we hadden op meer gehoopt en stiekem ook op meer gerekend. In aanloop naar het toernooi hadden we het idee echt wel sterker te zijn geworden en dat er meer in zou zitten.”

Zweden won in de groepsfase alle negen wedstrijden. Naast de Zweden hebben ook Zwitersland, Denemarken en Schotland de halve finales bereikt.

Klassement winst-verlies
1. Zweden 9- 0
2. Zwitserland 6- 3
3. Denemarken 5- 4
4. Schotland 5- 4
5. Italië 5- 4
6. Noorwegen 5- 4
7. Duitsland 4- 5
8. Nederland 3- 6
9. Rusland 2- 7
10. Engeland 1- 8

Update 21.59 uur
Inmiddels zijn de halve finales gespeeld. Zwitserland won met 8-5 van Denemarken. De Zweden behielden hun ongeslagen status en wonnen met 8-4 van Schotland.

Buschauffeur (26) die tegen tram aanreed was onder invloed van MDMA en GHB

De buschauffeur die vorig jaar met een Connexxion-bus tegen een stilstaande tram aanreed bij het Olympisch Stadion in Amsterdam, was volgens het Openbaar Ministerie (OM) onder invloed van MDMA en GHB. Bij het ongeval raakten twee mensen ernstig gewond. De 26-jarige Ismaël W. wordt verdacht van het veroorzaken van het verkeersongeval.

Het ongeluk gebeurde op 4 mei 2018 rond 15.00 uur. De destijds 25-jarige W. raakte bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd. Veertien anderen raakten gewond. Een van de slachtoffers liep een gescheurd jukbeen op, een ander slachtoffer een gebroken nek en hersenschudding.

Getuigen meldden kort na het ongeval dat de bus met hoge snelheid tegen de stilstaande tram reed. Volgens het OM heeft W. zich door het gebruik van de verdovende middelen zeer onvoorzichtig en onoplettend gedragen. Daarbij wordt opgemerkt dat de chauffeur ter plaatse zeer bekend was.

W. staat vandaag voor de rechter in een zogeheten pro forma-zitting. De zaak wordt op een later moment inhoudelijk behandeld.

'Aké één van vijf transfertargets Mourinho'

Nu José Mourinho zich definitief als manager heeft verbonden aan Tottenham Hotspur, is het gespeculeer over transfers begonnen in de Britse media. WalesOnline verzekerde eerder op de dag dat Real Madrid-vleugelaanvaller Gareth Bale het belangrijkste transferdoelwit van de Portugees is, maar volgens de Daily Mirror heeft Mourinho andere prioriteiten, waaronder Nathan Aké.

De Engelse tabloid komt op de proppen met het verlanglijstje dat Mourinho bij zijn aanstelling naar verluidt heeft ingediend bij Tottenham Hotspur-voorzitter Daniel Levy. In totaal zouden er vijf namen op het lijstje prijken, waaronder die van Aké.

De Nederlandse centrumverdediger maakt al jarenlang een betrouwbare indruk in de Premier League bij Bournemouth en zou de defensie van the Spurs nog dit seizoen van een kwaliteitsinjectie moeten gaan voorzien.

De Daily Mirror merkt op dat Mourinho gedurende zijn trainersloopbaan altijd heeft gesteund op een stabiele verdediging. Tottenham Hotspur incasseerde dit seizoen in twaalf Premier League-wedstrijden al zeventien doelpunten.

Mede daardoor staan de Londenaren momenteel teleurstellend veertiende. Daarnaast dreigt de club aankomende zomer afscheid te moeten nemen van Jan Vertonghen en Toby Alderweireld: de twee Belgische stoppers lopen dan beiden uit hun contract.

"Een centrumverdediger staat altijd hoog op het verlanglijstje van Mourinho en Aké zou gezien kunnen worden als een investering door Tottenham Hotspur."

"De 24-jarige speler gaat vermoedelijk een forse som kosten, maar toen het Mourinho bij Manchester United niet lukte om zijn gewenste verdediger te halen, raakte hij gefrustreerd. Levy zal Mourinho graag vanaf het begin te vriend willen houden", zo klinkt het.

Aké, dertienvoudig international van het Nederlands elftal en dinsdag nog trefzeker in het EK-kwalificatieduel van Oranje met Estland (5-0), heeft bij Bournemouth nog een contract tot de zomer van 2022 en zal daardoor vermoedelijk de hoofdprijs moeten opleveren voor the Cherries.

De vier andere namen die door de Daily Mirror aan Tottenham Hotspur worden gelinkt zijn Nemanja Matic (Manchester United), Zlatan Ibrahimovic (officieel nog speler van LA Galaxy, maar per 1 januari 2020 clubloos), Bruno Fernandes (Sporting Portugal) en Paulo Dybala (Juventus).

Marokko wil 'gevluchte' landgenoten niet terug

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol stond bijna in Marokko bij het Ministerie van Asielzaken voor een dichte deur. De VVD-er zou daarheen reizen om te onderhandelen over de in Nederland almaar binnenreizende asielzoekers uit Marokko, maar de Marokkaanse minister wilde haar gewoon niet spreken.

"Dit is echt heel opmerkelijk’’, vond GroenLinks-Tweede Kamerlid Bram van Ojik. Ook de SP spreekt er schande van. "U laat zich zo toch niet wegsturen? Te gek voor woorden". Broekers-Knol zei dat haar verteld is dat ze gewoon niet binnen zou komen en dat het daarom nutteloos was om af te reizen naar het Noord-Afrikaanse land.

De VVD had meteen de mond vol met 'actie'. Volgens hen zou Nederland actie moeten ondernemen tegen landen die hun eigen uitgeprocedeerde asielzoekers niet terug willen nemen. Hoe dan werd niet direct duidelijk.

Broekers-Knol wilde verder geen woorden vuil maken aan de weigering van Marokko en zij richtte zich al weer op haar volgende reis. Nigeria is een land dat wel wil overleggen namelijk. Voorlopig zit Nederland dus vast aan de Marokkaanse 'vluchtelingen'.

Sverre Lunde Pedersen past voor wereldbeker in Polen

De Noorse schaatser Sverre Lunde Pedersen heeft zich afgemeld voor de wereldbekerwedstrijden die vrijdag beginnen in het Poolse Tomaszow Mazowiecki. De regerend wereldkampioen op de 5000 meter is teruggekeerd naar Noorwegen voor nader medisch onderzoek, zo laat de schaatsbond weten.

Pedersen deed afgelopen weekeinde wel mee in het Wit-Russische Minsk, maar presteerde daar al ondermaats. Hij eindigde als veertiende op de vijf kilometer. De schaatser zegt dat zijn lichaam nog niet voldoende hersteld is van de gevolgen van een val met zijn fiets tijdens een trainingskamp eind september in Inzell. De Noorse bond verwacht dat Pedersen er begin december bij de wereldbeker in Astana weer bij is.

De rest van de Noorse ploeg maakt wel zijn opwachting in Polen, ondanks de tegenvallende resultaten van de seizoensopening in Minsk. De equipe wist enkel met Pedersen op de 1500 meter een toptienklassering te veroveren. Olympisch kampioen en oud-wereldkampioen sprint Håvard Lorentzen eindigde op de 500 als achttiende en op de 1000 meter als elfde. Håvard Bøkko eindigde op de 5000 meter op de laatste plaats.

'Onbegrijpelijke' schorsing in Oekraïne voor racistisch bejegende Taison

Taison heeft een schorsing van één duel gekregen voor zijn rode kaart in de competitiewedstrijd tegen Dynamo Kiev van 10 november.
De middenvelder van Shakhtar Donetsk stak een kwartier voor tijd zijn middelvinger op naar de uitfans, die racistische leuzen naar hem riepen. Ook schoot hij een bal richting deze supporters.

Mykola Balakin, de dienstdoende scheidsrechter, legde de wedstrijd enkele minuten stil vanwege het racisme, maar deelde Taison na de hervatting een rode kaart uit. De 31-jarige Braziliaan verliet in tranen het veld en werd getroost door zowel zijn ploeggenoten als spelers van de bezoekers.

Shakhtar-trainer Luis Castro nam het na afloop op voor Taison. "Ik steun iedereen die slachtoffer is van racisme en dus ook mijn jongens", zei de Portugese oefenmeester. "Het is een absolute schande. Elke vorm van racisme is onaanvaardbaar. We moeten racisme bestrijden, elke seconde van de dag."

Taisons ploeggenoot Marcos Antonio sprak ook schande van de racistische geluiden. "Voetbal heeft echte fans nodig in plaats van mensen die naar het stadion komen de geen respect hebben voor de spelers. We moeten hier aan werken, want dit soort gedrag maakt ons allemaal boos."

De Oekraïense voetbalbond heeft Dynamo Kiev vanwege racistische uitingen van de fans bestraft met een boete van 20.000 euro en de club moet daarnaast een duel zonder publiek spelen. De FIFPro, de internationale vakbond voor voetballers, is teleurgesteld over de beslissing om Taison voor één duel te schorsen.

"Een slachtoffer van racisme bestraffen is voor ons onbegrijpelijk. Dit speelt de mensen in de kaart die dit soort walgelijk gedrag vertonen", laat de spelersvakbond in een verklaring weten.

Vijf aangiftes voor mishandelingen Gorinchem

Een aantal filmpjes met grove mishandelingen door mogelijk dezelfde dadergroep zorgen voor afschuw en bezorgdheid in Gorinchem. De politie werd vrijdag op de beelden gewezen en heeft een groot aantal van de verdachten inmiddels geïdentificeerd.

Een woordvoerder van de politie: "Eind vorige week werden wij door verschillende melders gewezen op een vreselijk filmpje. Een groep jongens belaagt een jonge knul en mishandelt hem op een schofterige manier. Wij hadden op dat moment nog geen aangifte of melding binnen van de mishandeling. Geholpen door vele getuigen die de betrokkenen en verdachten denken te herkennen, zijn we direct een onderzoek gestart. Inmiddels hebben we het slachtoffer gevonden en gesproken, hij heeft aangifte gedaan. Het incident bleek niet op zichzelf te staan: we hebben nu vijf aangiftes in behandeling die een link lijken te hebben met deze dadergroep. De slachtoffers zijn allemaal rond de 14 jaar oud."

Hij vervolgt: "Ook van die andere mishandelingen circuleren filmpjes, waarvan we onderzoeken wie er ‘de hoofdrol’ in hebben en wie welke strafbare handelingen uitvoert. Dankzij die beelden zijn er veel getuigen die meedenken, onder andere vanuit scholen en jongerenwerk. Uiteraard hebben ook de wijkagenten hun voelsprieten uitstaan, en zijn zij in gesprek met hun buurt. De recherche is nu druk bezig met het analyseren van alle beelden, het bij elkaar brengen van informatie en het uitzoeken wie waarvoor verantwoordelijk is. Er is inmiddels een aantal verdachten in beeld, aanhoudingen volgen."

Hij besluit met: "Hoewel de beelden zeker bijdragen aan het onderzoek, kan het blijven delen van de video’s voor de slachtoffers en hun ouders erg confronterend en schadelijk zijn. We roepen iedereen dan ook op om te stoppen met verdere verspreiding, en waar mogelijk de filmpjes offline te halen. Denk je dat je informatie of beelden hebt die de politie nog niet heeft, stuur het dan vooral naar ons. Dat kan via onderstaand tipformulier. Je kunt ook bellen: 0900-8844 of anoniem: 0800-7000."

Big Brother Awards - wie wint de verkiezing op 29 november?

Op 29 november organiseert Bits of Freedom alweer de 15e editie van de Big Brother Awards. Een extra bijzondere editie, omdat Bits of Freedom dit jaar 20 jaar bestaat. Ze willen deze awards niet voorbij laten gaan zonder de belangrijkste mensen in de zaal te hebben: de vrijwilligers. Evelyn van Bits of Freedom: "Jullie maken ons werk al 20 jaar mogelijk. Dank daarvoor!"

Ze vervolgt: "We hopen de 29ste samen te proosten! Kom je ook? Meer informatie vind je op www.bigbrotherawards.nl. Met de vriendenkortingscode "20jaarbof" krijg je 20% korting! Het zou geweldig zijn als jullie ons ook willen helpen de zaal bomvol te krijgen. Jullie zijn met VEEL. Als jullie allemaal één vriend of collega mee krijgen naar TivoliVredenburg, dan kunnen we de beweging in één avond verdubbelen. Of verdriedubbelen! Daarom willen we je vragen ten minste drie mensen uit te nodigen naar Tivoli te komen."

Daarnaast help je Bits of Freedom door mensen op te roepen te stemmen. Met een tweetje, signalbericht, mail, you name it. Wordt 2019 het jaar van Google, Coosto of minister Sander Dekker? Alle info over de publieksprijs vind je hier. En stemmen kan hier.

Big Brother Awards  (Foto: Bits of Freedom)
Big Brother Awards (Foto: Bits of Freedom)

1 jaar cel voor neersteken vriend bij ruzie

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een man van 33 jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling door een van zijn vrienden bij een ruzie meerdere malen met een mes te steken. Hierdoor is het slachtoffer in zijn hoofd en schouder geraakt.

De rechtbank heeft bij de bepaling van de straf rekening gehouden met het feit dat de man buitensporig geweld heeft gebruikt, kennelijk met het doel om het slachtoffer zijn woning uit te krijgen.

Dat het slachtoffer hierbij geen ernstig letsel heeft opgelopen, is een gelukkige omstandigheid die niet aan de man te danken is. Gelet op de wijze van steken en de plaatsen op het lichaam waar het slachtoffer is geraakt, vallen de verwondingen relatief mee.

Geen respect voor lichamelijke integriteit
De man heeft geen respect getoond voor de lichamelijke integriteit van het slachtoffer en heeft een ernstig strafbaar feit gepleegd waarvan bekend is dat dit bij anderen gevoelens van onveiligheid veroorzaakt. Dat geldt ook voor de andere direct betrokkenen in deze zaak.

Gevangenisstraf en schadevergoeding
Gelet op de aard van het delict en de omstandigheden waaronder dit is begaan, past hierbij enkel een onvoorwaardelijk strafdeel in de vorm van een gevangenisstraf. Daarnaast moet de man het slachtoffer een schadevergoeding betalen van duizend euro.

Verdachte na elf jaar aangehouden in Montenegro

Op 20 juni 2008 is op de Edisonstraat een 33-jarige man uit Breda neergestoken, die een dag later aan zijn verwondingen is overleden. Elf jaar na dit steekincident is een 37-jarige verdachte aangehouden.

De Bredanaar is die avond in een café om een voetbalwedstrijd te kijken. Wanneer hij het café verlaat wordt hij even verderop op straat in zijn pols, nek en rug gestoken. Hij zakt in elkaar en overlijdt de volgende dag aan zijn verwondingen.

Naar aanleiding van dit incident is een onderzoek ingesteld. Hieruit is een, toen 26-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats aangemerkt. Uit onderzoek bleek verder dat de verdachte Nederland ontvlucht zou zijn, waardoor de verdachte internationaal gesignaleerd stond.

Op 15 augustus melden de autoriteiten in Montenegro dat zij de verdachte hebben aangehouden. Op 13 november is de man, naar aanleiding van een uitleveringsverzoek, overgebracht naar Nederland. Hij is voorgeleid door de rechter-commissaris en zit in voorlopige hechtenis. Het onderzoek loopt nog.

NHL: Rangers verslaan Capitals, Tkachuck scoort winnende in overtime

De ijshockeyers van de New York Rangers hebben in de NHL een prima thuiszege geboekt op de Washington Capitals. Dankzij twee goals van Artemi Panarin kwamen de Rangers op voorsprong, Pavel Buchnevich tekende voor 3-0 en Evgeny Kuznetsov redde de eer van de Capitals, waarna Brett Howden voor de eindstand tekende.

In Montreal kregen de Canadiens bezoek van de Ottawa Senators, twee teams die elkaar al meer dan honderd jaar bestrijden in Canada. Nick Suzuki bracht de Canadiens vroeg in de tweede periode op 1-0, maar negen minuten later werd het weer gelijk dankzij Jean-Gabriel Pageau. Daar bleef het bij en dus werd overtime gespeeld, waarin Brady Tkachuk goalie Carey Price in de 'five-hole' schoot: tussen Price's benen door.

Rangers - Capitals (Bron: YouTube)

'Koeman kiest voor bekend terrein voor trainingskamp op weg naar EK'

Het programma van het Nederlands elftal op weg naar het EK van volgend jaar krijgt steeds meer vorm. Woensdag meldde Sport dat Spanje in maart op bezoek komt in de Johan Cruijff ArenA en dat nieuws wordt donderdag bevestigd door De Telegraaf. De ochtendkrant weet ook de locatie van het trainingskamp ter voorbereiding op EURO 2020 te melden.

Koeman zal in mei zijn definitieve selectie bekendmaken voor het Europese eindtoernooi. Ter voorbereiding op de eindronde is het de bedoeling dat de Oranje-selectie een trainingskamp belegt in het Portugese Lagos.

Dat is bekend terrein voor de selectie van Koeman, want eerder dit jaar was Lagos de plaats waar Nederand zich voorbereidde op de finaleronde van de Nations League. De Portugese badplaats is in het verleden vaker bezocht door het Nederlands elftal.

Ter voorbereiding op het WK van 2014 trainde de selectie van toenmalig bondscoach Louis van Gaal in Lagos. Ook in 2016 reisde de Oranje-selectie af naar Lagos. Dick Advocaat was destijds net aangesteld als bondscoach als opvolger van Danny Blind. Omdat hij nog een klus te klaren had bij Fenerbahçe nam assistent Fred Grim de honneurs waar tijdens de stage in Portugal.

De KNVB hoopt het programma op weg naar het EK zo snel mogelijk af te ronden. De bond wil binnenkort de oefenwedstrijd tegen Spanje aankondigen en in maart staat nog een oefenduel op het programma, al is de tegenstander nog onbekend.

Koeman zei na de wedstrijd tegen Estland (5-0) dat het oefenprogramma zo goed als rond is, maar dat de contracten nog getekend moeten worden.

Het EK van volgend jaar start op 12 juni en de finale wordt gespeeld op 12 juli.

Gameplay onthuld van nieuwe Half-Life: Alyx VR-game

Enkele minuten geleden werd de nieuwe Half-Life-game, Half-Life: Alyx, onthuld door Valve. De VR-game werd een paar dagen geleden al aangekondigd en nu hebben we daadwerkelijke gameplay.

Het is misschien niet waar menigeen op hoopte (Half-Life 3), maar het is wel degelijk door en door Half-Life. We zien first-person beelden van de speler als Alyx, die met de bekende zwevende 'VR-handjes' puzzels oplost, headcrabs ontwijkt, Combine-soldaten beschiet en met objecten smijt. Wat opvalt is dat de gameplaybeelden er ontzettend goed uitzien voor een VR-game, al vallen daar nog moeilijk conclusies aan te verbinden aangezien het niet de 'echte' gameplay is zoals de speler dat mee zou maken. De game speelt zich af tussen de gebeurtenissen van Half-Life en Half-Life 2. Voor meer informatie kun je de officiële website bekijken.

De release van Half-Life: Alyx staat gepland voor maart 2020. De game is exclusief verkrijgbaar voor Windows (Steam VR), maar kan naast Valves eigen Index ook gespeeld worden met de volgende VR-headsets: HTC Vive, Oculus Rift en Windows Mixed Reality.

Basketballers Leiden en Zwolle door in Europa, Donar moet winnen

De basketballers van ZZ Leiden en de Zwolse Landstede Hammers hebben zich in de Europe Cup geplaatst voor de tweede groepsfase. Beide ploegen wonnen hun vijfde van zes wedstrijden en zijn nu verzekerd van een plek in de volgende ronde, het Groningse Donar moet de laatste wedstrijd winnen om door te mogen.

Leiden trok naar Slowakije, waar het op bezoek ging bij Inter Bratislava. Dat was niet makkelijk en een prima voorsprong bij rust werd in het derde kwart volledig weggegeven. In het vierde kwart trokken de Leidenaren de winst echter alsnog naar zich toe en dankzij onder meer 23 punten van Worthy de Jong won Leiden met 78-88.

De Hammers hadden het in Oostenrijk beduidend minder moeilijk met de Kapfenberg Bulls. De nationaal kampioen van de afgelopen drie seizoenen kon één kwart mee met de Nederlands kampioen, maar werd daarna op de pijnbank gelegd: 67-100, met 20 en 19 punten van Martez Walker en Noah Dahlman.

Donar speelde thuis tegen Pinar Karsiyaka uit Turkije en begon nog prima. In het derde kwart speelden de Turken zich naar een kleine voorsprong, in het vierde kwart werd Groningen definitief aan de kant geschoven: 62-79, de 15 punten van Shane Hammink waren niet genoeg. Donar moet de laatste wedstrijd, thuis tegen het Belgische Spirou, winnen om door te mogen.

Zware UEFA-straf voor Feyenoord vanwege gedrag fans

Feyenoord is zwaar bestraft door de UEFA naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens de uitwedstrijd tegen BSC Young Boys in de Europa League. De 'UEFA Control, Ethics and Disciplinary body' heeft de club verboden kaarten te verkopen voor de eerstvolgende uitwedstrijd in UEFA-verband.

Dat betekent dat er geen Rotterdamse fans bij zijn als Feyenoord bij FC Porto speelt. De club krijg deze straf, alsmede een geldboete van 55.000 euro, wegens wangedrag van supporters bestaande uit onder meer het afsteken van vuurwerk, het aanbrengen van vernielingen, het veroorzaken van wanordelijkheden en het gooien van voorwerpen.

"Feyenoord heeft de sanctie vandaag (donderdag) ontvangen en beseft dat dit bericht ook bij supporters vragen oproept. De club komt na het inwinnen van meer informatie zo spoedig mogelijk met nadere berichtgeving. Afhankelijk van deze informatie zal Feyenoord beslissen of de club in beroep gaat", zo laat de club donderdagavond weten.

De eerstvolgende uitwedstrijd in Europa tegen FC Porto is op donderdag 12 december. Dat is ook meteen de laatste groepswedstrijd voor de ploeg van Dick Advocaat. Op 28 november wordt nog het thuisduel met Rangers FC afgewerkt.

84-voudig international Van Lunteren stopt bij Nederlands elftal

Desiree van Lunteren stopt als international van het Nederlands elftal. De 26-jarige Ajacied was de vaste rechtsback in het elftal dat in 2017 het EK won en zilver veroverde op het WK afgelopen zomer.

Van Lunteren heeft lang nagedacht over de verrassende keuze. "Je beslist dit niet van de een op de andere dag, je groeit er als het ware naartoe. Het heeft letterlijk bloed, zweet en tranen gekost, maar Oranje heeft me over de hele wereld gebracht, vrienden voor het leven gegeven en natuurlijk een Europese titel en WK-zilver", aldus de 84-voudig international op de site van OnsOranje.

De vleugelverdediger kwam dit jaar in elke interland in actie. Bondscoach Sarina Wiegman zag de beslissing niet aankomen, maar heeft al mooie woorden paraat voor Van Lunteren. "Desiree is uitgegroeid tot een vaste waarde voor Oranje. Dat zie je ook wel aan haar statistieken: ze heeft de afgelopen vijf jaar vrijwel geen interland gemist. Zij is zo'n speler waarvan je als trainer precies weet wat je eraan hebt, ze heeft een geweldige drive en is altijd bereid zich voor het team weg te cijferen."

Van Lunteren maakte haar debuut voor Oranje op 15 februari 2012 in de vriendschappelijke interland tegen Frankrijk.  De keuze om te stoppen is opmerkelijk te noemen met de Olympische Spelen op komst. Bij haar club Ajax is ze al jaren middenvelder, maar in Oranje groeide ze uit tot de vaste rechtsback die haar aanvallende en verdedigende kwaliteiten goed kon combineren.   

Red Bull voert pitstop in gewichtsloosheid uit

De monteurs van Red Bull Racing staan bekend om hun supersnelle pitsops. Afgelopen weekend vestigden de mannen zelfs een nieuw wereldrecord door de stop van Max Verstappen in 1.82 seconden af te ronden. Tijd voor een nieuwe uitdaging! Dus moesten de mannen van Red Bull aan de slag in gewichtloosheid. De pitscrew deed er iets langer over dan hun nieuwe record maar dat mocht de pret niet drukken.

Red Bull voert pitstop in gewichtsloosheid uit (YouTube/Aston Martin Red Bull Racing)

Medewerker tabaksshop verjaagt overvaller met honkbalknuppel

Woensdagavond omstreeks half acht werd de winkelier van een tabakshop aan de Walenburgerweg in Rotterdam letterlijk overvallen nadat een man met een bivakmuts hem bedreigde met een mes. Vervolgens pakte de eigenaar van de winkel er een knuppel bij, waarna de overvaller vluchtte op een zwarte fiets. De politie is nog steeds op zoek naar meer informatie over de dader en het incident.

Het gaat om een getinte jongeman tussen de 17-20 jaar oud. Hij is lang en heeft een slank postuur. De jongen droeg mogelijk een regenbroek. Ook had hij zwarte handschoenen aan. De politie is op zoek naar getuigen en beelden van de overval. Zij kunnen contact opnememn via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Beelden kunnen worden geupload via de website van de politie. 

Nieuwe behandeling leukemie in basispakket

Patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL) krijgen toegang tot een nieuwe combinatie van geneesmiddelen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft besloten de combinatietherapie met venetoclax en rituximab per 1 december 2019 op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.

Volwassen patiënten die al een behandeling gehad hebben en bij wie de ziekte is teruggekeerd, komen daarmee in aanmerking voor behandeling met venetoclax en rituximab. Het besluit van de minister volgt op prijsonderhandelingen met de leverancier.

CLL is het meest voorkomende type leukemie bij volwassenen. In Nederland wordt de aandoening ieder jaar bij 900 tot 1.000 patiënten vastgesteld. Voor de behandeling van CLL is het geneesmiddel venetoclax al sinds 2017 opgenomen in het basispakket. Nu wordt dus ook de combinatie van venetoclax met rituximab toegelaten. De prijsafspraken gelden tot en met 2021.

In mei 2019 oordeelde het Zorginstituut Nederland dat de werkzaamheid van venetoclax met rituximab een meerwaarde heeft ten opzichte van chemo-immunotherapie. Daarna is er met de leverancier onderhandeld over de prijs. Dit traject is recent afgerond. De leverancier heeft daarbij bedongen dat er geen nadere mededelingen worden gedaan over de overeengekomen prijs.

Tot 18 maanden cel geëist voor productie illegale rookwaar en accijnsfraude

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tot 18 maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen twee verdachte mannen uit Groningen. Het OM verwijt beide verdachten in augustus vorig jaar in Groningen illegale (waterpijp)tabak te hebben geproduceerd en dit buiten de accijnsheffing te hebben gehouden.

Het onderzoek startte na diverse meldingen door buurtbewoners in de woonplaats van verdachten van een weeïge wietlucht. In plaats van de verwachte hennepkwekerij werd door politie een illegale productielocatie van waterpijptabak aangetroffen evenals tabaksproducten die buiten de accijns werden gehouden. Ook werden merk vervalste verpakkingen aangetroffen. In totaal werd 1069 kg waterpijptabak, 64 kg rooktabak en 2825 sigaretten gevonden. Het onderzoek werd daarop overgedragen aan de FIOD. Nader onderzoek wees uit dat verdachten nog veel meer hebben geproduceerd en verkocht dan werd aangetroffen.

Eén van de twee verdachten is afgelopen weekend in Den Haag op heterdaad aangehouden toen hij illegale waterpijptabak en sigaretten verhandelde. Ook die zaak is vandaag door de rechtbank in Zwolle afgedaan.

Ernst van de feiten
Het straffen van accijnsfraude is volgens de officier om meerdere redenen relevant. Accijnsfraude veroorzaakt volgens hem zeer grote financiële schade doordat accijns en andere belastingen niet worden afgedragen. Maar naast financiële redenen is er ook de volksgezondheid. De Nederlandse regering ontmoedigt actief het roken van tabaksproducten. Wanneer er goedkopere sigaretten en waterpijptabak op de markt komen waarover geen belasting wordt geheven, wordt dit beleid ondermijnd en zal er meer gerookt worden. Verder blijkt uit verschillende onderzoeken dat gesmokkelde en illegaal geproduceerde sigaretten en tabak vaak gevaarlijker zijn voor de volksgezondheid dan sigaretten en tabak die via het normale circuit verkocht worden. Illegale sigaretten en tabak bevatten vaak meer schadelijke stoffen.

In deze zaak is er naast accijnsfraude ook sprake van merkvervalsing. Een deel van de aangetroffen tabak was verpakt in verpakkingen waarop het merk “Al Fakher” zichtbaar was. Hierdoor is de merkhouder onnodig in gevaar gebracht, als zou blijken dat er een extra gevaar ontstaat door het roken van deze tabak. Daarnaast wordt de consument misleid.

De officier benoemt ook dat uit verschillende studies blijkt dat deze vorm van fraude één van de meest winstgevende vormen van criminaliteit is, dat winstmarges in de vele honderden procenten kunnen lopen en dat deze marges beduidend hoger zijn dan bijvoorbeeld die bij de handel in drugs. Bij deze hoge winstmarges horen de negatieve effecten die ook bij andere vormen van vermogenscriminaliteit worden waargenomen. Denk hierbij aan cumulatie van crimineel vermogen, witwassen, corruptie en andere ondermijnende effecten die samenhangen met grote hoeveelheden crimineel geld, aldus de officier. Ook is in het verleden gebleken dat de winsten van accijnsfraude gebruikt werden om andere vormen van criminaliteit en terrorisme mee te financieren.

Strafmaat en eisen
Uit onderzoek blijkt dat een van de twee verdachten duidelijk de leider en dus de hoofdverdachte is en dat de andere (mede-)verdachte hem slechts ondersteunde.

De hoofdverdachte blijkt voortdurend en op grote schaal accijnsfraude te hebben gepleegd en uit alles blijkt dat hij hier mee door zal gaan wanneer hij weer op vrije voeten zal zijn. Hij heeft volgens de officier alle kansen gehad om zijn leven te verbeteren maar ervoor gekozen dit niet te doen. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden met aftrek van het voorarrest vindt hij hier dan ook op zijn plaats. Tegen de (mede-) verdachte eist de officier 9 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest.

De rechtbank doet op 5 december 2019 uitspraak.

Illegaal werkende Turkse chauffeur wordt Nederland uitgezet

De politie heeft donderdag 21 november een 38-jarige Turkse man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden en overgedragen aan de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM). De man bestuurde een Nederlandse vrachtwagen op een toeristenvisum.

Specialisten op het gebied van transport en milieu van de Dienst Infrastructuur controleerden bij Moerdijk een trekker met oplegger en stelden vast dat de Turkse chauffeur illegaal in Nederland was tewerkgesteld. De 38-jarige chauffeur was op een toeristenvisum in Nederland gekomen en nu werkzaam voor een Nederlandse transportonderneming.

Omdat de chauffeur illegaal aan het werk was verviel zijn recht op verblijf. Hierop is hij staande gehouden voor de Vreemdelingenwet en overgedragen aan de AVIM waarna hij Nederland zal worden uitgezet. Tegen het transportbedrijf zal een proces-verbaal worden opgemaakt.

Vuurwapen en handgranaten gevonden bij inval woonwagenkamp

Een woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith werd donderdagochtend volledig afgesloten voor uitgebreid onderzoek in Operatie Alfa. Ook op andere locaties werd gezocht. Het gaat om een woning en een bedrijf in Oss en een chalet op een vakantiepark in het Friese Sumar. Alle objecten houden verband met het grote onderzoek naar een criminele familie in Oss.

Het kamp in Lith en de directe omgeving werden rond 6.00 uur volledig afgesloten met hekken. Even daarvoor vielen arrestatieteams binnen bij het chalet in Friesland en op het woonwagenkamp in Lith. De teams werden ingezet in verband met de arrestatie van een vierde verdachte in het onderzoek. De kans bestond dat hij op één van de locaties aanwezig was, maar hij werd echter niet aangetroffen. Naar hem wordt nog gezocht. Samen met specialisten van Defensie en de Belastingdienst werden vervolgens door meer dan honderd agenten de locaties uitgekamd.

Vuurwapen en handgranaten
In het chalet in Sumar vonden agenten een vuurwapen verstopt onder een matras. Het kamp en de omgeving werden rond het middaguur tijdelijk ontruimd. Er werden namelijk acht handgranaten gevonden, die door specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werden veiliggesteld.

Verder onderzoek
De doorzoeking van het kamp in Lith wordt aan het begin van donderdagavond afgerond en gaat morgen verder. De bewoners van het kamp zijn op een andere locatie ondergebracht. De doorzoeking van het chalet op het vakantiepark is helemaal afgerond. De politie en het Openbaar Ministerie benadrukken dat het vakantiepark op geen enkele manier wordt gelinkt aan de criminele activiteiten van de familie.

Operatie Alfa
Operatie Alfa begon op woensdag 13 november. Na het grote onderzoek op het woonwagenkamp in Oss, vonden later doorzoekingen plaats in Berghem, Macharen en Oijen. In Berghem werden onder meer harddrugs en chemicaliën voor de productie van synthetische drugs gevonden. Veel mensen vragen zich af op Operatie Alfa inmiddels is afgerond: “Of er nieuwe acties volgen, moet blijken uit verder onderzoek”, zo vertelt de onderzoeksleider. Hij benadrukt verder dat de verdachten in alle beperkingen zitten: “Dat betekent dat wij geen nadere details over het lopende onderzoek kunnen delen.”

4 jaar cel voor poging tot doodslag op deurwaarder

Een 36-jarige man en vrouw uit Nieuwleusen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar omdat zij een deurwaarder probeerden te doden met een stalen pijp en hun voormalig advocaat met de dood bedreigden. Zij moeten aan de deurwaarder een schadevergoeding betalen van iets meer dan 22.500 euro.

Afwikkeling stoppen transportbedrijf
De deurwaarder kwam op 10 juli 2019 naar het afgelegen perceel waar het stel woonde om documenten af te geven die te maken hadden met de juridische en financiële afwikkeling van het stoppen van hun transportbedrijf*.

Aanval met stalen pijpen
Toen de deurwaarder de auto op de oprijlaan voor het hek zette en uitstapte, kwam de vrouw aangelopen. Zij pakte een stalen pijp en viel de deurwaarder aan. Even later kwam de man, hij sloeg de deurwaarder eerst met de vuisten en later ook met een stalen pijp.

Daarbij sloegen ze ook naar zijn gezicht. Dat de deurwaarder de slagen kon afweren maakt het niet minder erg, de man had dood kunnen gaan als ze wel zijn hoofd hadden geraakt. Hij liep ernstig letsel op zoals botbreuken in zijn rechtervoet en zijn rechteronderarm.

Kon geen kant op
Het stel bedreigde en mishandelde de deurwaarder en dwongen hem om zijn autosleutels en telefoon en code te geven. De deurwaardersstukken hadden ze van hem afgepakt. De vrouw verplaatste de auto en de deurwaarder kon op dat moment geen kant op. Hierdoor vreesde hij geruime tijd voor zijn leven. Aan dit grove geweld heeft de deurwaarder fysieke klachten overgehouden die hem ook nu nog beperken in zijn doen en laten.

Alternatief scenario ongeloofwaardig
De rechtbank gelooft het alternatieve scenario van de verdachten niet, daar is geen enkel bewijs voor. De man en vrouw stelden dat juist de deurwaarder hen zou hebben aangevallen. Alle verwondingen die de deurwaarder had opgelopen zou hij bij zichzelf hebben aangebracht.

Geen afpersing
De man en vrouw zijn vrijgesproken voor het afpersen van de deurwaarder. Het staat vast dat zij hem hebben bedreigd, mishandeld en hem van zijn vrijheid hebben beroofd om hem zijn spullen te laten afgeven. Dit neemt de rechtbank wel mee als strafverzwarende omstandigheid.

Maar om afpersing te kunnen bewijzen moet er juridisch gezien ook een economisch voordeel voor de verdachten aan zitten. Ze moeten de bedoeling hebben er aan te verdienen. Dat was hier niet het geval.

Het leek eerder de bedoeling dat de man en vrouw wilden voorkomen dat de deurwaarder weg zou gaan of aangifte zou doen. Dat de deurwaarder uiteindelijk zijn telefoon en autosleutels terugkreeg wijst erop dat het stel er niet op uit was om er financieel beter van te worden.

Mogelijk ander strafbaar feit
De rechtbank merkt hierbij op dat het in algemene zin uiteraard verboden is om mensen te dwingen hun spullen af te geven of tegen hun zin vast te houden. De vraag of de feiten in deze zaak een veroordeling voor een ander strafbaar feit hadden kunnen opleveren kan de rechtbank niet beantwoorden. Simpelweg omdat dit juridisch gezien niet op een andere manier aan de rechtbank is voorgelegd.

Bedreiging voormalig advocaat
Naast de poging doodslag op de deurwaarder, bedreigden de man en vrouw hun voormalig advocaat met de dood. De advocaat stond de man bij in enkele civiele procedures, die hij had verloren. Via de telefoon kreeg de advocaat op dreigende toon te horen dat haar laatste dagen waren geteld, dat ze voor de bijl ging en aan de beurt zou komen. De rechtbank verwerpt de verdediging van het stel dat ze hiermee alleen maar wilden zeggen dat ze een klacht gingen indienen of juridische stappen zouden ondernemen.

De man en vrouw blijven vast zitten en mogen hun eventuele hoger beroep niet in vrijheid afwachten. Hier had het stel wel om gevraagd. Gezien de ernst van de zaak ziet de rechtbank geen reden om de voorlopige hechtenis op te heffen of te schorsen.

* In een eerdere civiele procedure oordeelde de kantonrechter dat het stel bijna 280.000 euro moet betalen aan een pensioenfonds.

Cel en gedwongen behandeling voor bestelen kwetsbare slachtoffers

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een vrouw van 52 jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Zij heeft zich schuldig gemaakt aan meerdere diefstallen waarbij zij telkens geld heeft gestolen van zeer kwetsbare slachtoffers, terwijl zij daar als verzorgende werkzaam was.

Ernstig misbruik van vertrouwen
De rechtbank heeft bij de bepaling van de straf rekening gehouden met het feit dat de vrouw berekenend te werk is gegaan. Zij heeft tijdens haar werkzaamheden in de thuiszorg geldbedragen gestolen van haar cliënten waarbij zij telkens haar eigen, financiële belangen voor ogen heeft gehad. Zodoende heeft de vrouw er niet alleen blijk van gegeven geen respect te hebben voor de persoonlijke eigendommen van anderen en hun persoonlijke levenssfeer, maar ook ernstig misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat in haar als verzorgde was gesteld.

Nog kwalijker is dat het om kwetsbare en van haar zorg afhankelijke personen ging. Voor hen en hun naaste omgeving hebben deze diefstallen een grote impact gehad. Dit wordt de vrouw zwaar aangerekend.

Gevangenisstraf van aanzienlijke duur
Naar het oordeel van de rechtbank past als reactie op deze strafbare feiten enkel een gevangenisstraf van een aanzienlijke duur. Hierbij is in aanmerking genomen dat de vrouw eerder en bij herhaling is veroordeeld voor soortgelijke feiten. Daarnaast moet de vrouw zich onder meer klinisch laten behandelen en moet zij meewerken aan schuldhulpverlening. Ook is bepaald dat de vrouw aan de slachtoffers een schadevergoeding moet betalen.

Rechter laat zich vervangen in strafzaak

In een strafzaak tegen een man die wordt verdacht van witwassen, heeft één van de betrokken rechters zich van de zaak teruggetrokken. Een andere rechter neemt zijn taak over.

Tijdens nadere bestudering van het dossier ontdekte hij dat hij in 2016 als rechter-commissaris in strafzaken twee keer een tapmachtiging heeft verlengd in het onderzoek naar de verdenkingen van de betreffende verdachte. Dit stond hem niet meer bij op het moment dat hij in juli en september dit jaar bij de behandeling van de strafzaak ter terechtzitting werd betrokken.

Dit betekent dat de betreffende rechter niet langer betrokken kan zijn bij de behandeling ter terechtzitting van de betreffende strafzaak en zich heeft verschoond. Een andere rechter neemt zijn taak over. De eerstvolgende (regie)zitting in deze zaak staat gepland op 3 december. De rechtbank heeft de betrokken partijen hier over geïnformeerd.

Slimme dochter belt alarmnummer 911 voor pizza

Een snel denkende dochter in Oregon, Ohio, werkte samen met een eveneens snel denkende telefonist van het alarmnummer 911 om een vermeend incident met huiselijk geweld te stoppen. De vrouw belde de politie en deed alsof ze een pizza bestelde. De échte reden voor de oproep: een man sloeg haar moeder, en de beller wilde hem niet waarschuwen dat ze om hulp riep.


Pizza varkensvlees graag (Bron: ABC12)

"Ik wil graag een pizza bestellen", zegt de vrouw terwijl ze haar adres opgeeft. "U belt 911 om een pizza te bestellen?" vraagt telefonist Tim Teneyck. Nadat hij haar aanvankelijk een standje geeft, zegt ze: "Nee, nee, nee, nee, nee, nee ... Je begrijpt het niet", waarna hij antwoordt: "Ik begrijp je nu."

Ze praten een tijdje in code. "Is die andere man er nog?", vraagt Teneyck. "Ja. Ik heb een grote pizza nodig," antwoord de vrouw. "Oké, hoe zit het medisch? Heb je medische hulp nodig?" hij vraagt. "Nee, met pepperoni", antwoordt ze daarna.

Teneyck had intussen de toegesnelde politie geadviseerd om zonder sirenes naar het adres te rijden. Daar werd een 56-jarige verdachte aangehouden.

Gedurende zijn veertien jaar dienst bij de alarmtelefoon is dit voor Teneyck een eerste keer. "Ik had aan collega's gevraagd of ze dit ook door zouden hebben als zij dit tegen zouden komen, maar allemaal zeiden ze dat ze dit niet serieus genomen hadden", aldus Teneyck. "Ik had het zelf ook pas door toen ze bleef volhouden en voor een tweede keer om een pizza vroeg, toen ging er een belletje rinkelen."

Studenten universiteit Berkeley blokkeren wederom conservatief geluid

Woensdag was het weer eens raak in het linkse bolwerk der Amerikaanse universiteiten: universiteit van Berkeley. De oudste campus van de Universiteit van Californië staat in de Verenigde Staten bekend om hun afkeer van conservatieven en menigmaal worden conservatieve studenten belaagd of zelfs mishandeld. Deze keer protesteerden de progressieve studenten tegen de komst van Anne Coulter, een columniste en journaliste.


Studentenprotesten in Berkeley (Bron: YouTube)

De studenten, georganiseerd als 'Refuse Fascists', blokkeerden de ingang van het evenement voor betalende bezoekers en schreeuwden de longen uit hun lijf. Vooral "ze is een fascist" en de altijd spontane meezinger "heyhey, heyho, Anne Coulter has got to go" waren de favorieten van de avond.

Uiteraard waren een aantal van de rellende demonstranten getooid met gezichtsbedekkende kleding en de universiteitspolitie trad daar hard tegen op en werden direct opgepakt. Studente Brandy Youssif werd opgepakt en zit nog vast. Zij verstoorde de bijeenkomst en ze mag pas de cel uit als er zestigduizend dollar borg betaald wordt.

"Ze [Youssif - red.] deed dit voor het eerst, omdat ze weet dat Coulter een racist en een nazi is. Als we niets doen, wordt het alleen maar erger!", aldus brooddemonstrant Atlas Winfrey van Refuse Fascists. "Waarom nodigen de conservatieven op Berkeley toch altijd nazi's uit op de campus?!"


Anne Coulter (Foto: Rich Polk/Getty Images for Politicon)

Schrijfster Coulter is een overtuigd Republikein en is vooral bekend om haar boeken waarin ze de onzin van de Democratische Partij en hun liberalisme  benadrukt. Tevens is Coulter een kritische fan van Amerikaans president Donald Trump.

De universiteit van Berkeley is daarentegen erg onveilig voor conservatief ingestelde studenten. In 2018 bereikte de universiteit een schikking, nadat deze aangeklaagd werd voor discriminatie tegen conservatieve sprekers en moest zij zestigduizend dollar schadevergoeding betalen.

In 2017 werden conservatieve sprekers als Ben Shapiro, Lauren Southern en Milo Yiannopolous, de laatste nota bene tijdens de Berkeley Free Speech Week, met geweld tegengehouden. Het complete jaar ging toen de boeken in als '2017 Berkeley Protests'.

Een twintig minuten durende bijeenkomst met Ben Shapiro kostte de universiteit later het lieve sommetje van 600.000 dollar. Aan beveiligingskosten.

NBA: Milwaukee Bucks naar eerste plaats in het oosten

In de NBA stonden gisteravond elf wedstrijden op het programma. De Milwaukee Bucks wonnen in Atlanta met 127- 135 van de Hawks. Omdat hun rivaal de Boston Celtics voor de tweede keer in de laatste drie wedstrijden onderuit ging, stegen de Bucks naar een gedeelde eerste plaats in de Eastern Conference.

Het was wederom Giannis Antetokounmpo die het verschil maakte voor de Milwaukee Bucks. De Griek scoorde 33 punten voor zijn ploeg en pakte 11 rebounds. Antetokounmpo speelt op het niveau waarmee hij vorig jaar tot meest waardevolle speler van de competitie werd uitgekozen. Deze zomer heeft Antetokounmpo gewerkt aan de enige zwakke plek in zijn spel: het afstandsschot. De Griek schiet wat meer driepunters, maar dit gaat nog met wisselend resultaat. Tegen de Hawks miste hij vijf van zijn zes pogingen van afstand, dit waren ook de enige schoten die hij miste. Onder de basket is Antetokounmpo nog altijd praktisch onstopbaar.

De Boston Celtics gingen onderuit bij de Los Angeles Clippers: 107 – 104. Hier was wel een verlenging voor nodig. Jayson Tatum zette met nog dertien seconden op de knop Boston langszij op 97 – 97, waarna Kawhi Leonard een kans om de wedstrijd in reguliere speeltijd te beslissen miste. In de verlenging maakte Patrick Beverley voor de Clippers het verschil met twee driepunters. Een laatste poging van Kemba Walker om een tweede verlenging af te dwingen werd geblockt door Kawhi Leonard.

Bij de Clippers stonden voor het eerst dit seizoen Paul George, Kawhi Leonard en Patrick Beverley samen op het veld. Het team wordt een serieuze kans op de titel toegedicht. De eerste test, direct tegen een mogelijke NBA-finalist, werd zo goed doorstaan.

Topscorer bij de Clippers werd Lou Williams met 27 punten. Zijn rol is om van de bank te komen en veel te scoren. Hij vervult deze rol als ‘sixth man’ al jaren met verve. Paul George noteerde 25 punten, maar de meeste lof ging uit naar point guard Patrick Beverley. De luis in de pels van menig tegenstander eindigde met 14 punten, 16 rebounds, 7 assists, 3 steals en 2 blocks.

Een derde kanshebber uit het oosten, de Philadelphia 76ers, wonnen met 109 – 104 van de New York Knicks. De meeste aandacht ging uit naar 76ers guard Ben Simmons, die in zijn 172e wedstrijd eindelijk voor het eerst een driepunter wist raak te schieten.

Simmons werd in 2016 als eerste gedraft door de Philadelphia 76ers. Door blessures miste de Australiër wat zijn debuutseizoen had moeten zijn. In het daaropvolgende jaar wist de lange guard indruk te maken als spelverdeler en verdediger en werd hij gekozen tot rookie van het jaar. Samen met Joel Embiid is hij het gezicht van de nieuwe 76ers, die van het lachertje van de NBA in een serieuze titelkandidaat zijn veranderd. In een tijdperk waarin er meer driepunters dan ooit geschoten worden in de NBA, blijft Simmons echter een anomalie. Hij legt maar zelden aan vanaf afstand en de volgers van de sport vroegen zich af of Simmons ooit een driepunter zou kunnen scoren.

Na drie minuten in de wedstrijd tegen New York kreeg Simmons de bal in de hoek van het veld en zonder twijfelen legde hij aan. Het publiek werd al enthousiast toen de bal de lucht in ging. Nadat de bal ringloos raak ging volgde een luid gejuich en ontplofte de grote NBA twitter community.

De Kameroense center Joel Embiid kwam tot 23 punten en 12 rebounds voor Philadelphia, Simmons tot 18 punten en 13 assists.

Luka Doncic baarde andermaal opzien voor de Dallas Mavericks. De Sloveense sensatie kende geen genade voor de bezoekende Golden State Warriors. Na het eerste kwart stond Dallas met 44 – 16 voor en was Doncic al goed voor 22 punten, 5 rebounds en 5 assists. In alle categorieen beter dan de hele selectie van de Warriors.

In het vervolg van de wedstrijd bleef de Sloveen grotendeels op de bank, waar hij toezag hoe zijn ploeg met 142 – 94 gehakt maakte van de ploeg die de afgelopen vijf jaar de NBA finale haalde. Doncic eindigde met 35 punten, 10 rebounds en 11 assists.

De Houston Rockets leden een zeldzame nederlaag. In Denver wonnen de Nuggets met 105 – 95. De Servische reus Nikola Jokic was voor Denver uitstekend op dreef. Jokic is dit seizoen al verweten uit vorm te zijn en een ongeinteresseerde indruk te maken op het veld. In de wedstrijd tegen de Rockets was daar weinig van te merken. De center eindigde met 27 punten en 12 rebounds. James Harden kwam voor de Rockets op hetzelfde puntentotaal.

Door de overwinning neemt Denver de tweede plek in de Western Conference over van de Rockets.

 Uitslagen

Philadelphia 76ers – New York Knicks 109 – 104
Washington Wizards – San Antonio Spurs 138 – 132
Atlanta Hawks – Milwaukee Bucks 127 – 135
Brooklyn Nets – Charlotte Hornets 101 – 91
Miami Heat – Cleveland Cavaliers 124 – 100
Toronto Raptors – Orlando Magic 113 – 97
Dallas Mavericks – Golden State Warriors 142 – 94
Chicago Bulls – Detroit Pistons 109 – 89
Minnesota Timberwolves – Utah Jazz 95 – 103
Denver Nuggets – Houston Rockets 105 – 95
Los Angeles Clippers – Boston Celtics 107 – 104 (OT)

Stand Eastern Conference                                                

Boston Celtics 11-3
Milwaukee Bucks 11-3
Miami Heat 10-3
Toronto Raptors 10-4
Philadelphia 76ers 9-5
Indiana Pacers 8-6
Orlando Magic 6-8
Brooklyn Nets 6-8
Charlotte Hornets 6-9
Washington Wizards 4-8
Chicago Bulls 5-10
Atlanta Hawks 4-10
Cleveland Cavaliers 4-10
Detroit Pistons 4-10
New York Knicks 4-11

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 12-2
Denver Nuggets 10-3
Houston Rockets 11-4
Los Angeles Clippers 10-5
Dallas Mavericks 9-5
Utah Jazz 9-5
Phoenix Suns 7-6
Minnesota Timberwolves 8-7
Sacramento Kings 6-7
Memphis Grizzlies 5-9
Oklahoma City Thunder 5-9
New Orleans Pelicans 5-9
Portland Trail Blazers 5-10
San Antonio Spurs 5-10
Golden State Warriors 3-13

Minister Blok op de radio in Noord-Korea

Tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea is minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken ook in Noord-Korea, en wel via de ether. Op het radiostation gaat de minister in gesprek met Noord-Koreanen. De Unification Media Group (UMG) is een radiostation in Seoul dat uitzendt in Noord-Korea en ook deels wordt bemand door vluchtelingen uit het buurland. Het is de eerste keer dat dit radiostation een minister ontvangt. Blok spreekt in de uitzending onder meer over de relatie van Nederland met Noord- en Zuid-Korea, mensenrechten en het belang van een kernwapenvrij Koreaans schiereiland.

Vrijheid
‘Vrijheid is een groot goed in Nederland’, aldus Blok in de radio-uitzending. ‘Je mag zelf weten wie je bent, wat je zegt en wat je gelooft. Ik gun het iedereen, ook de mensen in Noord-Korea, dat ze in vrijheid kunnen leven.‘ De minister voegt daar na afloop aan toe: ‘Heb veel bewondering voor het gedreven werk van deze radiomakers. Hun verhalen over de vlucht naar het zuiden zijn hartverscheurend. Ik draag de Noord-Koreanen een warm hart toe.’

Het UMG radiostation maakt zich hard voor persvrijheid door hun radio-uitzendingen aan de man te brengen onder hun noorderburen. Het station schat in dat de uitzending zo’n drie procent van de Noord-Koreaanse bevolking weet te bereiken. ‘Dat een miljoen Noord-Koreanen toegang hebben tot deze uitzendingen, geeft hoop’, aldus minister Blok.

Mensenrechten
De mensenrechtensituatie in Noord-Korea is al lange tijd zorgelijk. ‘Daar moet een einde aan komen’, stelt de minister. Nederland spreekt Noord-Korea hier stelselmatig op aan. Dat geldt ook voor de veiligheidssituatie. Vorig jaar was Nederland lid van de VN-Veiligheidsraad en verantwoordelijk voor het sanctiecomité voor Noord-Korea. ‘Als voorzitter van het comité hebben we gezien dat er nog veel werk verricht moet worden voordat het Koreaanse schiereiland gedenucleariseerd is. Daarvoor blijft Nederland zich inzetten. Voor de veiligheid van ons allemaal, bovenal de Koreanen.’

Noord-Korea is geen toegankelijk land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders af om naar het land te reizen, onder meer vanwege spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea en onvoorspelbaar en hard optreden van de autoriteiten. Daarbij komt dat, als je toch wilt afreizen, het vaak lastig is om binnen te komen. Net als de meeste Europese landen heeft Nederland geen ambassade in de hoofdstad Pyongyang.

Programma
Minister Blok sprak in Zuid-Korea uitgebreid met zijn collega-minister Kang over onder meer de omgang met Noord-Korea, de regionale ontwikkelingen en de G20 in Japan deze week, waar Blok aan deelneemt. De minister gaf een toespraak op de Korea Universiteit over het belang van veiligheid van het internet. Ook legde hij een krans op de nationale begraafplaats ter nagedachtenis aan de gevallenen; Nederland was een van de 16 landen die meevochten aan de Zuid-Koreaanse zijde in de Koreaanse oorlog in 1950-1953. Daarbij sneuvelden 121 Nederlanders en raakten 5 Nederlanders vermist.

Bijstandsgerechtigden moeten verplicht tegenprestatie gaan leveren

Bijstandsgerechtigden in alle Nederlandse gemeenten moeten verplicht een zogenoemde tegenprestatie gaan leveren voor hun uitkering. Middels een kamerbrief informeerde staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark de Tweede Kamer gisteren over de maatregel. Nu gaan gemeenten nog erg verschillend om met tegenprestaties en hebben ze hier een grote mate van beleidsvrijheid in.

Van Ark schrijft onder meer in de brief: "Ik streef een inclusieve samenleving na, waarbij mensen zoveel mogelijk meedoen in betaald werk, en als dat niet mogelijk is via andere vormen van participatie zijn betrokken. De gesprekken met gemeenten en bijstandsgerechtigden sterken mij erin dat de meeste mensen ook graag willen meedoen en zich daarvoor willen inspannen. Ik sta voor een overheid die mensen ondersteunt bij hun inspanningen, initiatief stimuleert en beschermt waar dat nodig is. Het is belangrijk dat mensen in de bijstand meer perspectief krijgen om weer aan het werk te komen en mee te doen. Langdurige afhankelijkheid van de bijstand kan leiden tot sociaal isolement en vergroot de kans op schuldenproblematiek. We mogen mensen niet anoniem langs de kant laten staan, het gaat erom mensen bij de samenleving te betrekken. Gemeenten en bijstandsgerechtigden zelf spelen hierbij een cruciale rol."

De tegenprestatie kan bestaan uit een baan, een leer-, werk- en re-integratietraject, een stage, vrijwilligerswerk, een studie/taalcursus tot ten minste niveau 1F, schuldhulp, mantelzorg onder bepaalde voorwaarden of een traject in de huidige tegenprestatie, waaruit de gemeente de keuze kan maken wat in het individuele geval als best passend aanbod wordt gezien, aldus Van Ark in de brief. 

Niet iedereen is even happig op de verplichte tegenprestie zo lezen we op Twitter. De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink noemt het een onzinnige maatregel, en de Bijstandsbond, een belangenorganisatie voor minima, vergelijkt het zelfs met dwangarbeid. 

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 47

Eindelijk is het zover: de eeuwige repeat van Let It Go kan worden aangevuld met nieuwe liedjes, want het vervolg op Frozen verschijnt deze week in de bioscopen. Maar als je dat liever ontwijkt is er ook eindelijk Lulu Wangs The Farewell, dat internationaal al maanden uit is, of het vervolg op Zombieland.

Frozen II

Waarom werd Elsa geboren met magische krachten? Het antwoord roept haar en bedreigt haar koninkrijk. Samen met Anna, Kristoff, Olaf en Sven gaat ze op een avontuurlijke maar opmerkelijke reis. In Frozen vreesde Elsa dat haar krachten te veel voor de wereld waren. In Frozen II moet ze hopen dat ze genoeg zijn.

The Farewell

Wanneer de familie van Billi (Awkwafina) erachter komt dat hun geliefde grootmoeder terminale longkanker heeft, besluiten ze om haar niet in te lichten. In plaats daarvan plannen ze een geïmproviseerde bruiloft in hun moederland China. Als Billi, tegen haar principes in, toch besluit om te gaan komt ze in aanraking met het leven dat ze als 6-jarige gedwongen moest opgeven, haar sterkzinnige grootmoeder en de kracht van onuitgesproken liefde. In dit opmerkelijke, op een leugen gebaseerde, familieportret doordrenkt scenariste/regisseuse Lulu Wang (Touch, Posthumous) een afscheidslied met warmte en liefde, terwijl een uitstekende ensemble cast gestalte geeft aan een innige familie die elk op hun eigen manier het naderende verlies een plek weet te geven.

The Good Liar

Beroepsoplichter Roy Courtnay (Ian McKellen) heeft een nieuw doelwit op het oog: Betty McLeish (Helen Mirren), een weduwe die miljoenen waard is. En hij wil haar alles afnemen. Maar als de twee naar elkaar toe groeien, verandert een eenvoudige zwendel in een levensgevaarlijk spel.

Zombieland: Double Tap

Tien jaar na de release van de moderne cultfilm Zombieland zijn hoofdrolspelers Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin en Emma Stone, regisseur Ruben Fleischer (Venom) en schrijvers Rhett Reese en Paul Wernick (Deadpool) terug voor Zombieland: Double Tap. In deze actie komedie moeten de vier zombie killers het opnemen tegen verschillende soorten nieuwe zombies, en zelfs een groep meedogenloze overlevenden, vanaf het platteland tot aan het Witte Huis.

Buurman & Buurman: Experimenteren er op los!

De klunzige buurmannen zijn terug in hun film Buurman & Buurman: Experimenteren er op los! Niets is te gek voor deze heren en gaan daarom allerlei uitdagingen aan. Zo proberen Buurman & Buurman op een hilarische manier pannenkoeken te bakken, proberen ze de appeldief te vangen door de appelbomen te beveiligen en experimenteren ze zelfs met een zelfgemaakte vliegmachine! En tsja.., waarom zou je naar een autowasstraat gaan wanneer je er ook zelf eentje kunt bouwen? De auto wordt er alleen wel een stukje viezer door… Al met al valt het experimenteren niet mee voor de buurmannen, waardoor ook dit keer het één en ander in de soep loopt… Het wordt een avontuur vol gekke experimenten met de stemmen van Kees Prins en Siem van Leeuwen. A je to!

Mi Vida

Mi Vida is een film over het realiseren van je dromen en over de verwachtingen die we hebben van ons leven, onze toekomst en onze vriendschappen. En over de bereidheid en durf van een dappere, drieënzestigjarige vrouw om die verwachtingen en dromen waar te maken.

INXS Live Baby Live at Wembley Stadium

Never Tear Us Apart, Suicide Blonde en Original Sin zijn maar enkele van de vele internationale INXS-hits. In totaal trad INXS meer dan tweeduizend keer op voor de vroegtijdige dood van de charismatische frontman Michael Hutchence op 22 november 1997. Het legendarische Wembley Stadium-optreden van 13 juli 1991 was hét moment dat de Australische band op nieuwe muzikale hoogte bracht. Dit concert, waar 74.000 extatische fans op afkwamen, wordt nu voor het eerst in de bioscoop vertoond. De registratie van het optreden is een volledig gerestaureerde 4K Ultra HD versie van de originele 35mm print. De film bevat ook een niet eerder vertoonde ‘verloren’ track en een gloednieuwe Dolby Atmos audiomix, samengesteld door INXS’ executive producer Giles Martin en Sam Okell, opgenomen in de Abbey Road Studios.

Martin Eden

Martin leidt als ongeschoolde zeeman een turbulent leven, totdat hij onverwacht Elena ontmoet, een verfijnde jonge vrouw. Gefascineerd door haar kennis en schoonheid wordt hij op slag verliefd. Om zich tot haar niveau op te tillen, besluit hij schrijver te worden en zo zijn arbeidersbestaan achter zich te laten. Martins honger naar kennis brengt hem echter in politieke kringen waar hij met steeds meer passie zijn eigen stem vindt. Al snel zit hij klem tussen persoonlijke ambities en zijn liefde voor Elena.

The Third Wife

In ruraal Vietnam in de late 19e eeuw wordt de 14-jarige May (Nguyen Phuong Tra My) de derde vrouw van de weelderige landeigenaar Hung (Le Vu Long). Ze hoopt zijn zoon te baren om zo haar positie in het huishouden te verstevigen. Maar nadat ze een verboden, seksuele ervaring heeft, ondervindt May echter de bittere realiteit dat geen van Hungs andere vrouwen zijn als wie ze zich voordoen.

Dit en meer is vanaf deze week te zien in de bioscopen en filmhuizen.

Borussia Dortmund sluit langdurige megadeal van 250 miljoen euro

Borussia Dortmund en kledingmerk PUMA gaan langer met elkaar door. De Duitse topclub meldt donderdag via de officiële kanalen dat de handtekeningen zijn gezet onder een langdurige verbintenis tot aan de zomer van 2028.

PUMA is al zeven jaar de kledingsponsor van Dortmund. Volgens Duitse media levert de nieuwe deal de Bundesliga-club een gigantisch bedrag op.

Hoewel Dortmund en PUMA geen mededelingen doen over de geldsom die gemoeid is met de deal, wordt in de Duitse media gesproken over een bedrag van 250 miljoen euro.

Tot dusver kreeg Dortmund tien miljoen euro per jaar. Dat bedrag wordt opgeschroefd naar ruim dertig miljoen euro per seizoen.

"PUMA is al lange tijd niet alleen een leverancier en sponsor van BVB, maar ook een belangrijke aandeelhouder van onze club", reageert voorzitter Hans-Joachim Watzke op de clubwebsite.

"Onze samenwerking is gegroeid en gaat verder dan een normale werkrelatie. We voegen de komende jaren graag een nieuw hoofdstuk aan onze succesvolle samenwerking toe."

Het is niet ongebruikelijk dat er enorme bedragen gemoeid zijn bij deals tussen kledingmerken en clubs. Manchester United heeft een overeenkomst met Adidas ter waarde van omgerekend 83 miljoen euro per seizoen.

Liverpool stapt over van New Balance naar Nike en gaat op jaarbasis naar verluidt nog meer ontvangen dan the Red Devils.

Immers: "Ik heb fouten gemaakt in het leven, zoals toen ik dingen riep over Ajax"

Lex Immers is met zijn 33 jaar in de laatste fase van zijn actieve loopbaan aanbeland. De aanvallende middenvelder kijkt met een overwegend goed gevoel terug op zijn carrière, die hem naast ADO onder meer langs Feyenoord, Cardiff City en Club Brugge bracht.

Immers vindt dat hij het maximale uit zijn kwaliteiten heeft gehaald, zeker gezien het feit dat hij vooral in zijn beginjaren regelmatig werd afgeschreven. "Toen ik hier bij ADO binnenkwam, zeiden de mensen al: 'Leuk, maar die gaat het niet redden'."

"Uiteindelijk ben ik hier een belangrijke pion geworden en heb ik een transfer naar Feyenoord verdiend", stelt Immers in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Daar was het precies hetzelfde, maar speelde ik meer dan honderd wedstrijden."

"Ronald Koeman stelde me altijd op, dat zegt genoeg. De laatste jaren zijn er bij Feyenoord ook niet zoveel 'nummers tien' geweest met zo'n doelpuntenmoyenne."

"Uiteindelijk heb ik daar vier goede jaren gehad. Martin Jol zei over mij dat ik me aanpas aan het niveau waar ik speel en dat heb ik ook gedaan."

Immers kan als routinier goed leven met kritiek, maar die houding heeft hij niet altijd gehad. "Maar dat is ook ouder worden", doet de ADO-speler aan zelfreflectie. "In het begin bij Feyenoord zei Jan Everse dingen over mij, waarvan ik dacht: wie ben jij om dat te zeggen?"

"Als coach ben je overal door het ijs gezakt en dan ga je dingen roepen over andere mensen. Natuurlijk moeten we dingen vergeten, ik heb ook fouten gemaakt in het leven. Zoals toen met Ajax, dat ik dingen geroepen heb."

De middenvelder doelt op de kwetsende liedjes die hij enkele jaren geleden zong over Ajax op de bar van het supportershome van ADO. "Ik werd er door iedereen over aangesproken. Ik kreeg een boete en moest op gesprek", graaft Immers in zijn geheugen.

"Ik vond het allemaal overdreven. Ik bedoelde het niet zo. Ik liet me meevoeren in het moment. Jeugdigheid. Ik kom nog weleens mensen tegen die mij willen provoceren. Dan zeggen ze: 'Hé, ik ben voor Ajax.'"

"Dan zeg ik: 'Nou prima toch, iedereen zijn eigen club. Ajax doet het goed in Europa, leuk om naar te kijken.' Ik ga daar nu heel anders mee om dan vroeger, toen had ik gezegd: 'Hou lekker je kop dicht'. Zo ben ik helemaal niet meer. Van dat soort situaties leer je en word je een grote jongen."

Politie dreigt rechercheteam georganiseerde misdaad op te heffen

Een rechercheteam van de Amsterdamse politie dat zich bezighoudt met de georganiseerde misdaad wordt mogelijk per eind december opgeheven. Dit vanwege een tekort aan personeel. Dat meldt het AD. Het gaat om het Team Bestrijding Ondermijning van de Dienst Infrastructuur. Het is de bedoeling dat de leden van dat team gaan werken voor de recherchetak van de basisteams in de stad. Zo kunnen de mensen die daar nu werken de straat op, meldt de krant. Op die manier hoopt de politie genoeg agenten op straat te hebben.

'Onwenselijk'
'Dit is heel onwenselijk', zegt Jan Struijs van politievakbond NPB tegen de krant. 'Want dit rechercheteam is cruciaal in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Deze politiemensen zijn terecht boos.' Politiewoordvoerder Jean Fransman laat eveneens weten niet gelukkig te zijn met de maatregelen, maar geen andere keuze te hebben. 'Het water staat ons echt over de lippen. Het doet pijn, maar er moeten keuzes gemaakt worden, willen we af kunnen blijven gaan op alle noodmeldingen. Op deze manier doorgaan kan in elk geval niet.'

Minister Grapperhaus maakte eerder deze maand nog bekend dat het kabinet 110 miljoen euro extra vrijmaakt voor de strijd tegen ondermijning. Burgemeester Halsema reageerde toen gematigd positief. 'Het is goed dat de minister nu een eerste stap zet, maar het is wel eenmalig', luidt de reactie van Halsema dan ook. 'Dus het is geen gepast antwoord op de problemen die spelen.' Halsema plaatste nog een kanttekening. 'De oprichting van een drugseenheid mag niet ten koste gaan van agenten op straat en in wijken, daar moet dus nieuwe capaciteit voor komen', liet ze toen weten.

Ergens de komende weken wordt definitief besloten of het team wordt opgeheven.

Nederland begroet 500ste organisatie met coach Gezonde Kinderopvang

Het aantal kinderopvangorganisaties in Nederland dat met een coach Gezonde Kinderopvang werkt, stijgt gestaag. Deze week kon de 500ste organisatie met een opgeleide coach worden begroet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is medeverantwoordelijk voor de coördinatie van Gezonde Kinderopvang.

Vanaf 2017 lieten al ruim 700 kinderopvangprofessionals zich opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang, een stijging van 150 extra ten opzichte van eind 2018. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het aanleren van gezonde gewoontes bij kinderen, zodat de kinderen een gezonde start kennen. Dan gaat het om gezonde voeding, bewegen, maar ook om bijvoorbeeld specifieke aandacht voor sociaal-emotionele ontwikkeling, dagritme en mediaopvoeding.

De coach kiest binnen de eigen organisatie een of meer thema’s uit en past concrete activiteiten in het dagelijkse programma in. Verder schoolt de coach de eigen collega’s en coacht hen in de interactie met kinderen en ouders rond gezonde leefstijl. De ambitie is dat uiteindelijk alle 3000 kinderopvangorganisatie een coach in dienst hebben.

Chris Adriaansz wint eerste Piet Hein Donner Scriptieprijs

Chris Adriaansz mag zich de eerste winnaar noemen van de Piet Hein Donner Scriptieprijs. Hij schreef de beste masterscriptie over de Nederlandse democratische rechtsstaat en ontving woensdagmiddag 20 november 2019 de prijs uit handen van Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State: een oorkonde en een geldprijs van € 2.500.

Chris studeerde dit jaar af aan de Universiteit Utrecht en schreef zijn scriptie over ‘Algoritmes en besluiten’, een onderzoek naar de bestuursrechtelijke inbedding van algoritmische besluitvorming. De uitreiking van de scriptieprijs vond plaats in de Balzaal van het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Juryrapport
De jury, bestaande uit – uiteraard – Piet Hein Donner, Bart Jan van Ettekoven (voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak) en Sylvia Wortmann (lid van de Raad van State), roemde de winnende scriptie. Voorzitter van de jury Piet Hein Donner citeerde bij de uitreiking uit het juryrapport: “Als je de scriptie uit hebt, moet je hem zeker nog een keer lezen voor je het gevoel hebt deze te begrijpen. Dat ligt niet aan de schrijver, maar aan de materie die hij beschrijft. Maar als je de scriptie na een tweede of derde lezing weglegt, heb je het gevoel nieuwe inzichten te hebben gekregen en ook praktische oplossingen voor nieuwe vraagstukken.”

Genomineerd
Naast de winnende scriptie waren van de vijftien geldig ingezonden scripties er nog twee genomineerd. Hoewel ze net de felbegeerde prijs misliepen, verdienen de genomineerde auteurs zeer zeker een eervolle vermelding: Julie de Baar (Tilburg University) met haar scriptie over ‘De betekenis van artikel 11 van de Grondwet voor de bescherming van de lichamelijke integriteit’ en Joyce Esser (Universiteit Leiden) met haar scriptie over ‘Overheidsaansprakelijkheid in het recours subjectief’.

Scriptieprijs
De Raad van State stelde de scriptieprijs vorig jaar oktober in bij het afscheid van Piet Hein Donner als vice-president van de Raad van State. De prijs is bedoeld om onderzoek te stimuleren naar de grondslagen en het functioneren van de democratische rechtsstaat. Masterscripties die in de academische jaren 2017-2018 of 2018-2019 geschreven zijn aan een universiteit in Nederland, Aruba of Curaçao en die gaan over een onderwerp dat betrekking heeft op de Nederlandse democratische rechtsstaat kwamen voor de prijs in aanmerking. De prijs wordt eens in de twee jaar toegekend.

Operatie Alfa: opnieuw grote actie, kamp Lith volledig afgesloten

Operatie Alfa is donderdagmorgen in alle vroegte een nieuwe fase ingegaan. Een woonwagenkamp aan de Maasstraat is Lith is afgesloten voor uitgebreid onderzoek. Het kamp en de directe omgeving zijn volledig afgesloten met hekken. Samen met specialisten van Defensie en de Belastingdienst wordt sinds 06:00 uur door meer dan honderd agenten het terrein uitgekamd.

De actie in Lith houdt verband met het grote onderzoek naar een criminele familie in Oss. Vorige week werd het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss drie dagen lang hermetisch afgesloten en doorzocht. Er werden grote hoeveelheden drugs, geld en zware vuurwapens gevonden. Drie kopstukken van de criminele familie, Martien R., zijn zoon Anton en oudere broer Toon, werden opgepakt. Vandaag werden er geen aanhoudingen verricht, maar nieuwe arrestaties worden niet uitgesloten.

Woonwagenkamp afgesloten
Het kamp en de directe omgeving zijn volledig afgesloten met hekken. Samen met specialisten van Defensie en de Belastingdienst wordt door meer dan honderd agenten op het terrein gezocht naar onder meer geld, drugs en vuurwapens. Het onderzoek in Lith gaat meerdere dagen duren. Daarom is, net als voor de bewoners van het kamp in Oss, gezorgd voor vervangende woonruimte. Ook op andere locaties wordt gezocht. Het gaat om een woning en een bedrijf in Oss, en een chalet op een vakantiepark in Friesland.

Operatie Alfa
Operatie Alfa begon op woensdag 13 november. Na het grote onderzoek op het woonwagenkamp in Oss, vonden later nog doorzoekingen plaats in Berghem, Macharen en Oijen. In Berghem werden onder meer harddrugs en chemicaliën voor de productie van synthetische drugs gevonden: “Het gaat om een omvangrijk onderzoek dat al langere tijd loopt. Honderden medewerkers zijn zichtbaar en onzichtbaar betrokken bij deze actie tegen ondermijnende criminaliteit en dat vraagt een enorme organisatie. Daarom is deze operatie ook opgedeeld in meerdere fases”, zo vertelt de onderzoeksleiding.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

In een jaar tijd 160.000 werkenden erbij

Het aantal mensen met betaald werk nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 14.000 per maand toe tot 9,0 miljoen in oktober. Het aantal werklozen steeg in dezelfde periode met gemiddeld 3.000 per maand naar 323.000 . Zij hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. Net als in september was 3,5 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

UWV registreerde eind oktober 233.000 lopende WW-uitkeringen.
4,1 miljoen mensen hadden in oktober 2019 om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,7 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 8.000 per maand afgenomen.

Werkloosheidsindicator
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator worden mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn met ‘werkloos’ aangeduid. In oktober waren er 323.000 werklozen. Hiermee was 3,5 procent van de beroepsbevolking werkloos.

UWV: Daling WW-uitkeringen gestopt
Eind oktober 2019 verstrekte UWV 233.000 WW-uitkeringen, evenveel als in september. Sinds het voorjaar van 2016 is het aantal WW-uitkeringen fors gedaald. Aan die sterke daling is de afgelopen maanden een einde gekomen. Een persoon kan meer dan één uitkering ontvangen. Eind september ontvingen 228.000 personen één of meerdere WW-uitkeringen.

UWV: Minder WW-uitkeringen dan vorig jaar
In vergelijking met een jaar geleden ligt het aantal lopende WW-uitkeringen in oktober 13,2 procent lager (-35.500). Deze daling is zichtbaar in het hele land: in alle arbeidsmarktregio’s is het aantal WW-uitkeringen lager dan in oktober vorig jaar. Ook in alle sectoren en beroepsklassen is de WW ten opzichte van 2018 afgenomen.

Aantal werkenden verder gestegen
Het aantal mensen met betaald werk is in oktober verder toegenomen. Daarmee ligt het aantal werkenden 160.000 hoger dan in oktober 2018. Deze groei komt vooral voor rekening van 45-plussers (94.000). Vorig jaar was dit beeld anders. In oktober 2018 waren 200.000 meer personen werkzaam dan in oktober 2017. De toename van het aantal werkenden bij 25- tot 45-jarigen en 45-plussers was toen nog van een vergelijkbaar niveau.

Het aantal vrouwen met werk is ten opzichte van oktober vorig jaar iets meer toegenomen dan het aantal mannen met werk.

Onbenut arbeidspotentieel
Het CBS publiceert maandelijks over de omvang van de werkzame beroepsbevolking en de niet-werkzame bevolking, waarbij de laatste groep wordt uitgesplitst naar de werkloze beroepsbevolking en de niet-beroepsbevolking (allemaal volgens ILO-definitie).

Met de werkloze beroepsbevolking wordt echter niet het totale onbenut arbeidspotentieel beschreven. Behalve werklozen behoren hiertoe nog andere groepen. Het gaat ook om mensen die óf recent gezocht hebben naar werk óf direct beschikbaar zijn voor werk. Deze mensen worden gerekend tot het onbenut arbeidspotentieel, maar vallen buiten de werkloosheidsdefinitie. Ook deeltijders die meer uren willen werken en hiervoor direct beschikbaar zijn, behoren tot het onbenut arbeidspotentieel.

De grootte en samenstelling van deze groepen worden alleen per kwartaal gepubliceerd. Het totale onbenut arbeidspotentieel bestond in het derde kwartaal van 2019 uit 1,0 miljoen mensen, 120.000 minder dan een jaar eerder. De ontwikkeling van het totale onbenut arbeidspotentieel hangt sterk samen met de ontwikkeling van de werkloosheid.

Aanpak seksueel geweld tegen kinderen versnipperd

Seksueel geweld tegen kinderen is onvoldoende een thema bij de overheid. Dat constateert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de vandaag verschenen Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2017-2018. Volgens de rapporteur zijn er verschillende programma’s en initiatieven die aandacht vragen voor specifieke vormen van seksueel geweld tegen kinderen, maar ontbreekt de samenhang en coördinatie voor de gehele aanpak. Ook pleit hij voor meer aandacht voor de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen op regionaal niveau.

De aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling heeft prioriteit voor het huidige kabinet. Seksueel geweld tegen kinderen zien zij als één van de meest ernstige vormen daarvan, waar specifieke aandacht voor moet zijn. Het is volgens Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar echter onduidelijk wat tot nu toe wordt gedaan om daar invulling aan te geven. Bovendien vallen seksueel geweld gepleegd door leeftijdsgenoten en online seksueel geweld buiten kindermishandeling, en dus ook grotendeels buiten de beleidsplannen daarvoor. Bolhaar: ‘Hoe de aanpak samenhangt met andere beleidsprogramma is ook niet duidelijk. Seksueel geweld kent vele verschijningsvormen. Maar de gemene deler is: het recht op veiligheid en een gezonde ontwikkeling van kinderen wordt geschaad. Als we daar iets aan willen doen, moet op een rij worden gezet wat er al gebeurt en wat er nog mist. Daarbij mogen we geen kinderen over het hoofd zien.’

Gemeenten als aanjager
Niet alleen de landelijke overheid moet volgens de rapporteur aan de slag. Ook op regionaal niveau wil hij seksueel geweld tegen kinderen meer op de kaart zetten. Dat wordt ook van gemeenten gevraagd in het kabinetsprogramma Geweld Hoort Nergens Thuis. In dat programma is speciale aandacht voor seksueel geweld, maar de helft van alle regio’s geeft aan dat ze daar nog niks aan doen. Bolhaar betreurt dat: ‘In elke gemeente zijn kinderen die kwetsbaar zijn voor seksueel geweld. Daarom moeten gemeenten daar alert op zijn in alles wat ze doen. Wat voor vermoedens worden gemeld bij de regionale Veilig Thuis, die gemeenten aansturen? Is er in de lokale wijkteams iemand met kennis over seksualiteit en seksueel geweld? Kopen ze goede jeugdhulp in voor kinderen die dit overkomt? Ze moeten een aanjager zijn voor dit moeilijke onderwerp.’

De juiste hulp
In de slachtoffermonitor brengt de Nationaal Rapporteur tweejaarlijks in beeld hoeveel kinderen hulp krijgen voor seksueel geweld. Maar dat beeld is verre van compleet, stelt Bolhaar. Zo is de registratie van Veilig Thuis bijvoorbeeld nog onvoldoende betrouwbaar om uitspraken te doen over hoeveel kinderen bij hen worden gemeld vanwege seksueel misbruik. Wel is bekend hoeveel kinderen bij de Raad voor de Kinderbescherming in beeld zijn vanwege seksueel geweld. Bij deze kinderen is regelmatig ook sprake van verslaving, een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen in het gezin en vaak zijn er al meerdere jeugdhulptrajecten geweest. Toch bleek dat wanneer de rechter hen onder toezicht stelde zij in 15 procent van de gevallen niet binnen zes maanden jeugdhulp kregen. Daar maakt Bolhaar zich zorgen over: ‘Bij deze kinderen oordeelt de kinderrechter dat hun veiligheid in gevaar is. Dan moet er snel goede hulp komen, omdat zeker bij seksueel geweld het risico groot is dat ze opnieuw slachtoffer worden. Daarom vind ik het belangrijk dat de minister voor Rechtsbescherming samen met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat onderzoeken of de maatregelen die de rechter oplegt om deze kwetsbare kinderen te helpen goed werken.’

Praat erover
Naar schatting bijna de helft van de meisjes en 1 op de 5 jongens maakt in zijn jeugd een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld mee. Maar dat blijft volgens de Nationaal Rapporteur nog vaak verborgen: ‘Seksueel geweld signaleren is, ook voor professionals, ontzettend moeilijk en kinderen praten er zelf niet makkelijk over. Bovendien heeft het vaak verstrekkende gevolgen voor kinderen. Daarom doe ik een oproep om het gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag te voeren: thuis, op school, tussen jongeren onderling. Iedereen moet zich veilig voelen om erover te praten.’

FOK! Wat een weer: in het noorden mist mogelijk

Vanochtend is het bewolkt met in het noordoosten mist. In de loop van de ochtend zal de mist optrekken maar het blijft wel grijs en nevelig. Vanmiddag zou in de zuidelijke helft de zon even tevoorschijn kunnen komen, daar is echter vrij veel hoge bewolking aanwezig. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 2°C in het noorden tot lokaal 6°C daar waar de zon nog even schijnt. De wind komt uit het oosten tot zuidoosten en is matig.

In de nacht naar vrijdag is het half tot zwaar bewolkt, plaatselijk kan wat lichte regen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond +1°C. De wind is zuidoostelijk en meest matig.

Vrijdag overdag komt er vanuit het zuiden geleidelijk meer ruimte voor de zon. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur ligt rond 7 °C. De wind komt uit het zuidoosten en is matig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Het werd ineens flink mistig in Wognum  (Foto: FOK!)
Het werd ineens flink mistig in Wognum (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Badr Hari is kast' en meer juweeltjes van Badr-fans

Vandaag precies over een maand zal Rico Verhoeven, kampioen bij kickboksorganisatie Glory, zijn zwaargewichtstitel verdedigen tegen de Marokkaanse Nederlander Badr Hari.

Op social media gaat het gevecht alvast goed los, met fans van beide vechters die over en weer beledigingen uitwisselen. Wie zijn eigenlijk die Badr-fans? Bogue Rotterdam vroeg dat zich al eens af in 2013, toen Badr voor de K-1 Grand Prix-titel opging (en ook die weer niet won). Wat vinden de Badr-fans van hun held!

Bogue: "Badr Hari is back!"

- Man op straat: "Sorry, wat?"

Bogue: "Back! Badr Hari is back!"

- Man op straat: "Ahh, welcome."

We horen graag van jullie, wie is jullie favoriete Badr-fan?!


Bogue Rotterdam interviewt Badr-fans (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.