Schansspringer Tande wint openingswedstrijd World Cup

Schansspringer Daniel André Tande heeft in het Poolse Wisla de eerste individuele wedstrijd van het World Cup-seizoen gewonnen. De Noor was de beste in een wedstrijd waar de wind wat meer invloed dan gewenst had.

In de eerste ronde zette de Duitser Karl Geiger de beste sprong van iedereen neer, maar Tande bleef niet ver bij hem vandaan en ook diens leeftijdsgenoot Robin Pedersen zat er uitstekend bij. Jan Hörl was namens Oostenrijk de verrassing op plek vier, de Japanse veteraan Daiki Ito zat er met plek vijf beter bij dan hij in lange tijd gedaan heeft.

De tweede ronde zorgde voor een heel ander resultaat. Ito hield wel stand, Hörl en Pedersen vielen vervolgens flink wat plekken terug. De leiding was ondertussen in handen van de Sloveen Anze Lanisek, die Tande ruimschoots voorbij zag vliegen. Kamil Stoch steeg van de twaalfde naar de derde plek, Geiger haalde het niet en werd 'slechts' zevende.

Voor Tande was het alweer anderhalf jaar geleden dat hij won, Lanisek stond nooit eerder op het podium. De vierde plek achter Stoch ging naar World Cup-kampioen Ryoyu Kobayashi, voor landgenoot Ito, die voor het eerst sinds maart 2017 weer eens in de top-5 eindigde.