FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 november 2019

Verstappen: "Denk ik dat we blij kunnen zijn met ons seizoen"

Komend weekend staat de laatste race van het Formule 1-seizoen op het programma in Abu Dhabi en bij de vooruitblik naar die grand prix blikte Max Verstappen ook al voorzichtig terug op het aflopende seizoen.

"Terugkijkend denk ik dat we dit jaar blij kunnen zijn met ons seizoen, het eerste met Honda. Hopelijk kunnen we 2019 komend weekend met een hoogtepunt afsluiten, voordat iedereen Kerst en Nieuwjaar in gaat", zo vertelde de Nederlander aan Verstappen.nl.

De Red Bull-coureur blikte ook vooruit naar de lastige omstandigheden in Abu Dhabi. "Na een geweldig weekend in Brazilië is iedereen bij Aston Martin Red Bull Racing vol goede moed in aanloop naar de laatste race in Abu Dhabi. We gaan van het vloeiende circuit Interlagos naar een krap en bochtig Yas Marina circuit, waar de auto compleet anders afgesteld moet worden dan in Brazilië om het beste eruit te halen. Dat is altijd een uitdaging in Abu Dhabi, omdat we gedurende de vrije trainingen van dag naar nacht gaan, waarbij de tweede vrije training het belangrijkste is, want die is het meest representatief wat betreft condities tijdens de kwalificatie en de race."

Verstappen: "Denk ik dat we  blij kunnen zijn met ons seizoen" (Pro Shots / Imago)
Verstappen: "Denk ik dat we blij kunnen zijn met ons seizoen" (Pro Shots / Imago)

Van Gerwen op WK darts tegen winnaar Klaasen-Burness, Barney loot Young

Raymond van Barneveld begint het wereldkampioenschap darts in de eerste ronde met een partij tegen Darin Young, zo heeft de loting maandag uitgewezen. De afzwaaiende Nederlander treft bij een overwinning landgenoot Jeffrey de Zwaan in de tweede ronde. Titelverdediger Michael van Gerwen stroomt pas in de tweede ronde in en speelt tegen Jelle Klaasen of Kevin Burness.

De 52-jarige Van Barneveld speelt op het WK van de PDC zijn laatste toernooi als darter. Barney komt vanwege zijn lage ranking al in de eerste ronde in actie en speelt dan tegen de 46-jarige Young. De Amerikaan deed de afgelopen drie jaar niet mee aan het WK en zijn beste prestatie is het bereiken van de tweede ronde in 2010.

Van Barneveld won het WK vijf keer en gaat voor zijn zesde eindzege. Als De Hagenaar Young weet te verslaan, neemt hij het in de tweede ronde op tegen De Zwaan. De 23-jarige Rijswijker behoort tot de top 32 van de wereld en stroomt daarom pas in de tweede ronde in.

Ook de dertigjarige regerend wereldkampioen Van Gerwen komt pas in de tweede ronde in actie. De nummer een van de wereld, die op zijn vierde wereldtitel jaagt, treft de winnaar van Klaasen-Burness. 

Jermaine Wattimena en Danny Noppert zijn de andere Nederlandse spelers met een geplaatste status op het WK en hebben daarom een bye in de eerste ronde. Wattimena treft in de tweede ronde de winnaar van Luke Humphries tegen Devon Petersen en Noppert neemt het op tegen Steve Lennon of Callan Rydz.

Er komen nog meer landgenoten in actie. Vincent Van der Voort speelt tegen Keane Barry en bij een overwinning tegen Dave Chisnall in de tweede ronde. Ron Meulenkamp opent tegen Ben Robb en speelt bij een zege tegen Chris Dobey.

Jan Dekker neemt het op tegen Ryan Joyce en in de tweede ronde wacht Jonny Clayton. Benito van de Pas wacht eerst een ontmoeting met Gabriel Clemens en speelt bij winst tegen Max Hopp. Geert Nentjes kent een burenruzie met eerst Kim Huybrechts en daarna wacht eventueel oud-wereldkampioen Rob Cross.

Het WK begint op vrijdag 13 december. De finale is op nieuwjaarsdag. 

Loting WK Darts.
Loting WK Darts.

NFL: Topper wordt zeer eenzijdig gebeuren met fraaie touchdowns

In de NFL namen de San Francisco 49ers en Green Bay Packers het tijdens Sunday Night Football tegen elkaar op. Met records van 9-1 en 8-2 was het een heuse kraker, maar uiteindelijk viel het vies tegen.

De Niners hadden de bezoekers vanaf het eerste moment volledig in de zaak. Quarterback Jimmy Garoppolo werkte onder meer samen met Deebo Samuel voor een mooie 42-yard touchdown, waarna hij George Kittle ook nog eens bediende voor een fraaie 61-yard rushing touchdown. Packers-quarterback Aaron Rodgers kwam slechts tot 104 passing yards, tegen 253 voor Garoppolo. Sterker nog: de gehele Packers-offense liet 119 receiving yards noteren, Kittle had er in zijn eentje al 129. De Packers werden weggevaagd en de 49ers staan op een 10-1 record.

De New England Patriots begonnen ook met een 9-1 record aan hun thuisduel tegen de Dallas Cowboys en dat werd wat spannender. De verdediging van de Patriots stond echter als een huis en de nummer één offense van dit jaar kwam voor het eerst dit seizoen niet tot een touchdown. Tom Brady bezorgde N'Keal Harry de bal voor de enige touchdown van de wedstrijd, verder werkten de Patriots zich via louter field goals naar een 13-9 zege.

Uitslagen NFL zondag
Atlanta Falcons - Tampa Bay Buccaneers 22-35
Buffalo Bills - Denver Broncos 20-3
Chicago Bears - New York Giants 19-14
Cincinnati Bengals - Pittsburgh Steelers 10-16
Cleveland Browns - Miami Dolphins 41-24
New Orleans Saints - Carolina Panthers 34-31
New York Jets - Oakland Raiders 34-3
Philadelphia Eagles - Seattle Seahawks 9-17
Washington Redskins - Detroit Lions 19-16
Tennessee Titans - Jacksonville Jaguars 42-20
New England Patriots - Dallas Cowboys 13-9
San Francisco 49ers - Green Bay Packers 37-8

49ers - Packers (Bron: YouTube)

Opnieuw aanhoudingen voor steekincident in Rotterdamse bus

Opnieuw zijn er twee aanhoudingen voor het steekincident dat donderdag 17 oktober plaatsvond in bus 70 in Rotterdam-Charlois. Het gaat om twee 17-jarige jongens uit Rotterdam. Eerder werden hier al acht jongeren voor opgepakt.

Op de avond van donderdag 17 oktober vonden op de Slinge, Asterlo en Schere diverse vechtpartijen plaats. Daarbij werd ook gestoken. Op de Diepenhorst werd een jongen met een steekwond aangetroffen. Later meldde een andere jongen zichzelf met een steekwond bij een ziekenhuis.

Op 12 en 19 november werden in totaal al acht aanhoudingen verricht. Van deze groep zit nog één verdachte vast, een 17-jarige Rotterdammer. Daarnaast is ook een 16-jarige Rotterdammer aangehouden die eerder werd opgepakt voor betrokkenheid bij een steekpartij aan de Montessoriweg. Hij wordt nu ook aangemerkt als verdachte voor het steekincident in bus 70. Op 12 november is door de jeugdraadkamer besloten zijn hechtenis met 30 dagen te verlengen.

In Charlois en IJsselmonde zijn twee jeugdgroepen actief, die regelmatig de confrontatie met elkaar aangaan. Daarbij schuwen ze geweld niet. Het zijn allemaal jongens in de leeftijd van ongeveer 13 tot en met 20 jaar. Deze groepen zijn goed in beeld bij gemeente en politie.

Verjaardag KMA: sociale veiligheid blijft speerpunt

“Word de leider die je zelf zou willen volgen!” Staatssecretaris Barbara Visser benadrukte dit vandaag op de verjaardag van de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Die werd traditiegetrouw gevierd met een mars door de stad en een defilé in hartje centrum.

Cadetten op de KMA moeten bagage krijgen om goed te handelen in crisis- en gevechtssituaties. Daarvoor moeten zij een sterk normbesef hebben stelde Visser. “De krijgsmacht vecht immers voor Nederlandse normen en waarden. Normen en waarden die ook in de eigen organisatie gelden. Dat normbesef is wat ons bindt. Het gaat over de manier waarop we met elkaar omgaan. Als we onze kernwaarden schenden, dan beschadigen we ons kostbaarste bezit.”

Visser: “De kameraadschap bij Defensie is uniek. Wat je hier vindt, vind je nergens anders.” Dat het desondanks bij de Defensieorganisatie soms flink kan misgaan, blijkt volgens de bewindsvrouw uit een overzicht van de meest recente incidenten. “Het druist rechtstreeks in tegen alles wat we hier zo hoog in het vaandel hebben staan. Respect, eer en saamhorigheid.”

Elkaars verschillen waarderen
Hoe kunnen we kameraadschap zo invullen dat we ook een sociaal veilige werkomgeving creëren voor iedereen? Daarnaar kijkt momenteel een taakgroep sociale veiligheid. De aanbevelingen moeten nog komen, maar volgens Visser vindt die in elk geval dat kameraadschap zich moet richten op steunen, versterken en beschermen. En dat er binnen de KMA alles aan moet worden gedaan om cadetten te laten oefenen met voorbeeldgedrag.

Het doel van de militaire opleiding is niet om iedereen hetzelfde te maken benadrukte ze. Het gaat om het leren waarderen van elkaars verschillen en samen het beste uit de groep te halen. Dat is waar kameraadschap om draait, aldus Visser.

Loyaliteit
Volgens de staatssecretaris kun je cultuur zelf maken en met elkaar bepalen wat wel en niet oké is. "Hier op de KMA worden jullie gevormd, maar onthoud: jullie vormen Defensie ook.” In Vissers ogen is het stellen van kritische vragen en het uiten van twijfels de hoogste vorm van loyaliteit en professionaliteit. "Werk samen om te slagen en bouw samen aan de kracht van jullie collectief: kameraadschap.”

Inleverpunt voor voorwerpen gemaakt van beschermde planten en dieren geopend

Vandaag is bij het RVO kantoor in Den Haag het eerste Nederlandse inleverpunt voor voorwerpen van beschermde planten en dieren geopend. Ivoren beeldjes, producten van slangenleer of koraal kunnen daar vanaf nu worden ingeleverd. Deze of soortgelijke producten kunnen via een erfenis of als souvenir uit het buitenland in het bezit komen van mensen. Handel in deze voorwerpen is meestal verboden. Daarom heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten om een inleverpunt te faciliteren. Mensen die van dit soort voorwerpen af willen kunnen deze voortaan inleveren of opsturen.

Om te voorkomen dat voorwerpen van beschermde planten en dieren (onbedoeld) illegaal op de markt komen openden Donné Slangen (directeur Natuur bij LNV) samen met Christiaan van der Hoeven (Wereld Natuur Fonds) en Ed Fransen (International Fund for Animal Welfare) vandaag het eerste inleverpunt. Het ministerie van LNV, het Wereld Natuur Fonds en het International Fund for Animal Welfare krijgen regelmatig vragen van mensen over wat zij kunnen doen met bijvoorbeeld een stukje ivoren slagtand dat zij niet (meer) willen hebben en niet verkocht mag worden. Het bezit van deze voorwerpen is vaak niet strafbaar, maar de handel erin mogelijk wel. Om deze mensen een uitkomst te bieden heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten om een inleverpunt te faciliteren. Ingeleverde voorwerpen worden voor educatieve doeleinden gebruikt of vernietigd.

Tijdens kantooruren kunnen voorwerpen worden achtergelaten in de inleverbak bij het RVO kantoor op de Prinses Beatrixlaan 2, 2595 AL Den Haag. Opsturen kan ter attentie van ‘RVO Afdeling Inbeslaggenomen Goederen (IBG)’ naar hetzelfde adres. Het inleveren van voorwerpen gebeurt altijd op vrijwillige en anonieme basis.

Ruim 180 landen hebben afspraken gemaakt over het internationaal duurzaam verhandelen van beschermde dieren en planten in het CITES verdrag. Het doel: voorkomen dat een soort sterk in aantal daalt of in het wild uitsterft door internationale handel. Via het inleverpunt wordt de eventuele illegale verkoop van voorwerpen van beschermde dieren en planten voorkomen. Met oog op het eerder ingestelde verbod op de verkoop van ruw ivoor (zoals een stuk slagtand) biedt de inleverbak een oplossing om daar op goede wijze afstand van te doen.

Met 8 tegen 1, man beroofd van jas en schoenen

In de late middag van zaterdag 23 november 2019 is een man vlakbij metrostation Amsterdam Noord op gewelddadige wijze beroofd door acht personen. De politie doet een oproep aan getuigen om zich te melden.

Rond 17.45 uur loopt het slachtoffer het metrostation uit via 'Gare du Nord' en slaat rechtsaf de Elzenhagensingel op. Zodra hij onder de brug van de IJdoornlaan loopt wordt hij van achteren aangevallen door een groep mannen. Ze werken hem richting de grond en mishandelen hem. Onder bedreiging van een mes dwingen ze hem om zijn spullen af te geven. Ook nemen ze een aantal kledingstukken mee, waaronder zijn jas en schoenen.

Bij de politie is een signalement van een van de verdachten bekend. Het gaat om een man met donkergetinte huidskleur, Tussen de 1.85 -1.90 meter lang en hij droeg een rode hoodie en een zwart/grijze jas. Getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via het tipformulier op de website van de politie. 

'Dit is een overval!!' blijkt 'geintje' te zijn

Zondagmiddag zou er poging overval op een winkel aan de Frederikstraat in Tilburg gedaan zijn. Een 48-jarige Tilburger die aanwezig was in de winkel heeft de jongens echter de winkel uitgestuurd. Agenten hebben twee jongens later aangehouden.

Rond 16.15 uur liepen twee 14-jarige jongens, één met masker op, de winkel binnen en zouden ‘dit is een overval’ hebben geroepen. De andere jongen filmde het voorval. Een man die in de winkel aanwezig was besloot in te grijpen en de jongen rustig naar buiten te begeleiden. Eenmaal buiten zeiden zij dat het om een geintje ging en dat ze riepen 'dit is geen overval'. De jongens zijn weggelopen, hevig geschrokken medewerkers achterlatend.

Dankzij cameratoezicht hebben agenten de jongens later aan kunnen houden in het Hendrikhof. Zij zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor en verder onderzoek. Hun telefoon is in beslag genomen om de beelden te bekijken voor het onderzoek. Op deze beelden zijn meer 'grapjes' van de jongens gevonden. De politie heeft hen duidelijk gemaakt dat dit geen grappen zijn en gevaarlijke situaties kunnen opleveren.

Slachtoffer ongeval Margraten overleden, vrouw nog in kritieke toestand

Bij de aanrijding zaterdagochtend in Margraten waarbij een lijnbus een personenauto raakte is één persoon om het leven gekomen. Het gaat om de 38-jarige bestuurder van de auto, hij is afkomstig uit Deventer. Zijn vrouw ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hun drie kinderen zijn lichtgewond en zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Rond 11.05 uur zaterdag kregen de hulpdiensten melding van een ernstige aanrijding tussen een lijnbus met auto op de Rijksweg N278 bij Margraten. De lijnbus had de auto in de flank geraakt. De passagiers in de bus kwamen met de schrik vrij. De ernstig gewonde automobilist is maandag in het ziekenhuis overleden.

De Rijksweg (N278) in Margraten was tot halverwege de middag afgesloten voor het verkeer. De toedracht van het ongeval wordt nog onderzocht.

Kleding van slangenleer in beslag genomen

De dierenpolitie heeft vorige week bij een 41-jarige vrouw in Kennemerland een jasje, een pantalon en een paar schoenen van slangenleer in beslag genomen. Het betreft slangenleer van de Malayo Python Reticulatus; een bedreigde reuzenslang uit Zuid-Oost Azië.

De vrouw had de kleding te koop aangeboden via internet. De dierenpolitie heeft hierop actie ondernomen en is naar de woning van de vrouw gegaan en heeft deze goederen in beslag genomen. De handelswaarde van de goederen wordt geschat op enkele duizenden euro’s. De slangenleren kleding en schoenen zijn op echtheid gecontroleerd door een deskundige op het gebied van reptielen. Vermoedelijk zijn vijf Pythons gebruikt om de kleding te maken.

De vrouw gaf aan dat zij niet wist dat dit strafbaar is. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt. De handel in goederen van beschermde diersoorten is een economisch delict, dat als misdrijf strafbaar is gesteld (overtreding van artikel 3.3.7 van de Wet Natuurbescherming). De vrouw heeft inmiddels afstand gedaan van de kleding. Zij zal moeten kunnen aantonen dat zij de spullen legaal heeft verkregen.

Kleding van slangenleer in beslag genomen (afbeelding: Politie)
Kleding van slangenleer in beslag genomen (afbeelding: Politie)

Begeleide terugkeer vreemdelingen in 2018 verliep goed, informatie-uitwisseling kan beter

De begeleide terugkeer van vreemdelingen verliep in 2018 veilig en humaan. Wel moeten partijen zorgvuldiger omgaan met het delen van informatie. Bij gebrekkige informatiedeling bestaat het risico dat partijen betrokken bij het vertrekproces zich onvoldoende kunnen voorbereiden, wat de kans op fouten tijdens de terugkeer vergroot. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) in het Jaarbeeld Terugkeer 2018.

Vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven, zijn verplicht Nederland te verlaten. Als zij niet zelfstandig vertrekken kunnen zij worden uitgezet. In 2018 is de Inspectie 1450 keer op de hoogte gesteld van een voorgenomen uitzetting. Inspecteurs gingen in 98 van de 1450 uitzettingen mee en beoordeelden het vervoer naar de luchthaven, de voorbereidingen op de luchthaven, de vlucht naar het land van bestemming en/of de overdracht aan de ontvangende autoriteiten.

De Inspectie constateert dat partijen betrokken bij de terugkeer hun werk goed uitvoeren. Ze houden zich aan de regels en passen, indien nodig, maatwerk toe om de terugkeer zo goed mogelijk te laten verlopen. Bij het vervoer naar de luchthaven kan de informatievoorziening aan medewerkers Dienst Vervoer &Ondersteuning (DV&O) worden verbeterd. Hetzelfde geldt voor de informatie die de Koninklijke Marechaussee nodig heeft om de terugkeer goed voor te bereiden en te begeleiden.

De Inspectie beveelt de uitvoerders van het terugkeerproces aan om de informatie-uitwisseling via het informatiesysteem SIGMA te verbeteren. Uitwisseling van informatie over de gezondheid van de vreemdeling verdient hierbij extra aandacht. Het is belangrijk dat alle partijen zich meer verdiepen in elkaars rol zodat ze goed kunnen inschatten welke informatie relevant is in de samenwerking met elkaar. SIGMA dreigt anders dreigt anders een willekeurige verzameling van gegevens te worden, in plaats van een overzicht met bruikbare informatie.

FOX Sports houdt Van Basten ťťn week van tv wegens 'Sieg Heil'

Marco van Basten zal de komende week niet op tv te zien zijn als gevolg van de opmerking die hij afgelopen weekend maakte tijdens een interview in het Duits van Hans Kraay jr. met Heracles Almelo-trainer Frank Wormuth. De oud-spits riep toen in de studio duidelijk hoorbaar ‘Sieg Heil’, een leus die in het verleden werd gebezigd in nazi-Duitsland.

FOX Sports laat maandagmiddag in een verklaring weten aankomende week af te zien van de diensten van Van Basten. "Marco van Basten heeft afgelopen zaterdag een fout gemaakt in het programma De Eretribune. Met een verkeerde grap op een verkeerd moment schoot hij deze avond mis", valt in de verklaring te lezen.

"Wat er is gebeurd was dom en ongepast en FOX Sports neemt afstand van hetgeen zaterdagavond in de uitzending door Marco van Basten is gezegd. Van Basten heeft niemand opzettelijk willen kwetsen, heeft zijn excuses gemaakt en accepteert de consequenties. FOX Sports staat achter de samenwerking met Marco van Basten en verwelkomt hem volgende week zaterdag 7 december weer terug aan tafel van De Eretribune", laat men verder weten.

De gage die Van Basten normaal gesproken aankomende week had ontvangen, wordt door FOX aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) geschonken, zo voegt de zender toe. Het geld zal worden ingezet ‘ter bevordering van het bewustzijn en kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’.

Spits JOS Watergraafsmeer uitgescholden voor 'Zwarte Piet': 'Doodstil in de kleedkamer'

Richmond Bossman, de spits van voetbalclub JOS Watergraafsmeer, wordt overladen met steunbetuigingen nadat hij gistermiddag werd uitgemaakt voor 'Zwarte Piet' tijdens een duel tegen de amateurs van VV Emmen. 'In de kleedkamer was een doodse stilte. We probeerden elkaar te troosten', vertelt de voetballer tegen AT5.

AT5 sprak Bossman vandaag bij hem thuis in Noord. De oud-prof van Telstar en FC Oss krijgt uit allerlei hoeken een hart onder de riem. Hij ontvangt steunbetuigingen via Whatsapp, Facebook en Instagram, onder andere van jeugdspelers die hij traint.

'Wat bezielt je?'
Bossman vertelt dat hij tijdens het duel in Emmen iemand vanaf de tribune 'Zwarte Piet' hoorde roepen. De voetballer stopte direct en sprong de tribune op. 'Ik vroeg: wie was dat? Iedereen keek een beetje naar rechts, naar een hoekje waar een oudere man zat. Uiteindelijk bleek dat hij 'Zwarte Piet' riep.' Bossman liep vervolgens schreeuwend naar hem toe: 'Wat bezielt je nou? Na alles wat er nu gaande is? Dit kan niet!'

Spelers stonden al stil bij racisme
Nota bene afgelopen weekend werd massaal stilgestaan bij racisme in het voetbal nadat Excelsior-speler Moreira onlangs racistisch werd bejegend door supporters van FC Den Bosch. Ook voorafgaand aan het duel tussen JOS Watergraafsmeer en VV Emmen staan de spelers stil bij racisme.

Achteraf is dat voor Bossman een wassen neus: 'Ik heb het gevoel dat het niets betekent. Het is een show, één grote show. Het kan niet zo zijn dat we 1 minuut niet voetballen voor het racisme en vervolgens roept er iemand nog tijdens de wedstrijd doodleuk 'Zwarte Piet'. Ik kon dat niet verkroppen en daarom schoot ik ook uit mijn slof.'

Tranen in kleedkamer
De oud-profvoetballer van Telstar en FC Oss is vaker racistisch bejegend, maar gisteren knapte er iets. De scheidsrechter legde het duel een kwartier stil, waarop het team van JOS Watergraafsmeer zich terugtrok in de kleedkamer. 'Er was een doodse stilte. We probeerden elkaar te troosten. Veel adrenaline, veel emotie.' Spelers zaten met tranen in hun ogen in de kleedkamer. 'Ik ook, omdat ik kwaad was, maar ook emotioneel. Ik wil niet dat mijn kinderen later zelf dit soort dingen ook gaan meemaken.'

Constant Kusters aan het woord in documentaire 'Ons Moederland'

In hoeverre is onze vaderlandse geschiedenis een voedingsbodem voor de huidige angst voor nieuwkomers? 2Doc: Ons moederland schetst aan de hand van het dagelijks leven van Constant Kusters, de omstreden politiek leider van de extreemrechtse partij de Nederlandse Volks-Unie, een beeld van de Nederlandse samenleving en haar omgang met ‘de ander’ door de eeuwen heen.

Constant Kusters is naast de voorman van de extreemrechtse partij de NVU een toegewijd huisvader. Een traditioneel gezinsleven, nationalisme en politieke strijd lijken onlosmakelijk met elkaar vervlochten. Kusters' idealen bepalen de persoonlijke keuzes in zijn leven terwijl zijn vrouw en kinderen onderdeel zijn van zijn politieke activiteiten. Wonend in een Arnhemse volksbuurt benoemt hij zonder gêne wat er in zijn ogen mis is met de Nederlandse multiculturele samenleving. De publieke- en politieke discussie over onze nationale identiteit gaat inmiddels, ook ver buiten extreemrechts, hand in hand met polarisatie.

Aan de hand van archiefmateriaal over de Nederlandse geschiedenis en intieme scènes in het extreemrechtse milieu toont Ons moederland een politicus die tot zijn vreugde ziet dat zijn ideeën steeds meer doordringen tot de gevestigde orde. Regisseur Shamira Raphaëla, die onlangs een Gouden Kalf won voor haar film Daddy And The Warlord, wil met deze film Nederland een spiegel voorhouden. 'Ik wil licht werpen op een kant van Nederland die velen liever niet zien. Deze film gaat niet alleen over Kusters van de NVU, maar over ons allemaal. Waar komen we vandaan en waar willen we naartoe als samenleving?'

Ons moederland wordt op 4 december uitgezonden op NPO2 om 22:55 uur.

Constant Kusters in klederdracht (Afbeelding: VPRO)Constant Kusters in klederdracht (Afbeelding: VPRO)

Demonstrerende boeren langs A10: 'Het volk steunt ons'

Met spandoeken en duimpjes omhoog zwaaiden ze vanmiddag naar het voorbijkomende verkeer op de ring. De demonstrerende boeren langs de A10 voelden zich vanmiddag erg gesteund door het 'publiek' in hun protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Vandaag stonden door heel Nederland boeren met trekkers op op- en afritten van snelwegen, bewapend met spandoeken en vlaggen. Ze willen met deze actie laten zien dat zij - ondanks de maatregelen van het kabinet om de stikstof-impasse te doorbreken - vrezen dat zij toch de zwaarste lasten moeten gaan dragen. 'Het landbouwcollectief is in overleg met de minister. Daar willen we een beetje druk op geven', legt één van de boeren langs de A10 uit.

De actie heeft voor zover bekend niet tot verkeershinder gezorgd in en rond Amsterdam. Sommige voorbijgangers lieten hun steun voor de boeren blijken door toeterend langs te rijden. 'Wij zijn heel dankbaar dat het volk ons zo volledig steunt!', zegt een demonstrant verheugd. 'Zo krijg je vanzelf een goede samenleving.'

Protest op de Dam
Eerder trokken boeren al massaal met trekkers naar onder meer het Malieveld in Den Haag. Op 13 december willen de boeren voor het eerst naar Amsterdam om te demonstreren op de Dam. De gemeente heeft al aangegeven niet echt te zitten wachten op een boerenprotest met meerdere trekkers in de stad, vanwege onder meer het capaciteitsgebrek bij het Amsterdams politiekorps.

Volgens een demonstrant langs de A10 hoeven Amsterdammers zich geen zorgen te maken over ongeregeldheden. 'Dat is een vriendschappelijke actie naar de burgers toe. Dan willen ze producten aanbieden die de boeren produceren. Ook een beetje uit dank, omdat zij ons waarderen.'

Italiaanse media: Oorlog bij Napoli van start met geŽiste megaboetes

Het is oorlog bij Napoli, zo melden diverse Italiaanse media, waaronder Corriere dello Sport en La Gazzetta dello Sport. De spelers van 'I Partenopei' weigerden begin november na het Champions League-duel met Red Bull Salzburg op trainingskamp te gaan, tot woede van voorzitter Aurelio De Laurentiis.

De preses gaat de muitende spelers zeer hard aanpakken, zo klinkt het in Italië. Volgens diverse Italiaanse media is De Laurentiis procedures gestart tegen zijn eigen spelers.

Hij hoopt zijn selectie een boete van ongeveer 2,5 miljoen euro op te leggen. Het verzoek voor loonaftrek tot 25 procent van hun brutomaandsalaris is inmiddels ingediend; de lonen van oktober zijn naar verluidt nog niet uitbetaald.

Dries Mertens, volgens Het Laatste Nieuws een van de grootverdieners bij Napoli, zou bijvoorbeeld een boete tussen de tachtig- en honderdduizend euro kunnen verwachten.

Allan mag een zwaardere straf verwachten. Nadat de spelers hun muiterij bekendmaakten aan Edo De Laurentiis, de zoon van de voorzitter, zou het bijna tot een fysieke confrontatie met de Braziliaanse middenvelder zijn gekomen.

Aurelio De Laurentiis wil zodoende de helft van het maandloon van Allan intrekken. De spelers van Napoli zouden zich nu met advocaten voorbereiden op een verweer.

Volgens Italiaanse media wil De Laurentiis op twee manieren zijn spelers straffen. De arbitragezaak inzake muiterij en dus contractschending is stap één. Daarnaast wil Napoli de selectie aanpakken vanwege de imagoschade die de club heeft geleden.

Ook op sportief vlak gaat het slecht met Napoli. De huidige nummer zeven van de Serie A wist zaterdag niet verder te komen dan een 1-1 gelijkspel tegen AC Milan, waardoor de club reeds zes duels op rij niet heeft gewonnen.

Benito van de Pas grijpt laatste strohalm en mag naar PDC WK

Benito van de Pas heeft zich als elfde Nederlander gekwalificeerd voor het WK Darts. De Tilburger werd één van de drie winnaars tijdens het WK-kwalificatietoernooi voor PDC Tour Card-houders.

Van de Pas begon de dag met zeges op John Michael, Yordi Meeuwisse en Barrie Bates. In de finaleronde was Big Ben met 7-4 te sterk voor Robert Owen. Van de Pas mag zijn zesde opwachting maken in het Alexandra Palace. Viermaal wist de drievoudig Players Championship-winnaar door te dringen tot de achtste finales op het WK.

Na een teleurstellend seizoen was Van de Pas genoodzaakt zich via de kwalificatieronde te verzekeren van een plaats op het podium in Alexandra Palace. Op de Order of Merit was de darter weggezakt naar de 59ste plaats. Afgelopen jaar kwam Van de Pas nog tot de achtste finales van het WK. Toen was de Tilburger als dertigste geplaatst. Brendan Dolan riep hem uiteindelijk halt toe.

Michael van Gerwen, Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan, Danny Noppert, Vincent van der Voort, Ron Meulenkamp, Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen, Jan Dekker en Geert Nentjes zijn de andere Nederlandse deelnemers in Londen. De loting wordt maandagavond verricht.

De twee andere startbewijzen werden gewonnen door Kevin Burness en Matthew Edgar. Burness rekende af met Bradley Brooks in de finaleronde, terwijl Edgar won van Adam Hunt. Later op de middag wordt het laatste kwalificatietoernooi voor het WK Darts 2020 afgewerkt. Deze is toegankelijk voor dames uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

PDC WK Qualifier - laatste 24
Conan Whitehead 6 | 1 Jamie Lewis
Robert Owen 6 | 5 David Pallett
Barrie Bates 6 | 5 Alan Norris
Benito van de Pas 6 | 3 Yordi Meeuwisse
Bradley Brooks 6 | 4 Martin Schindler
Tony Newell 6 | 5 Mark Webster
Robert Thornton 6 | 1 George Killington
Kevin Burness 6 | 5 Mario Robbe
Christian Kist 6 | 3 Richard North
Adam Hunt 6 | 3 Scott Baker
Christian Bunse 6 | 3 Mark Wilson
Matthew Edgar 6 | 5 Gary Eastwood

Laatste 12
Robert Owen 6 | 3 Conan Whitehead
Benito van de Pas 6 | 4 Barrie Bates
Bradley Brooks 6 | 4 Tony Newell
Kevin Burness 6 | 2 Robert Thornton
Adam Hunt 6 | 5 Christian Kist
Matthew Edgar 6 | 2 Christian Bunse

Finaleronde
Benito van de Pas 7 | 4 Robert Owen
Kevin Burness 7 | 3 Bradley Brooks
Matthew Edgar 7 | 4 Adam Hunt

Crisis bij Vitesse: "Er wordt geruzied, er wordt geklaagd"

Vitesse draait momenteel erg slecht in de Eredivisie. De Arnhemmers hebben vier keer achter elkaar verloren en zijn afgezakt naar de vijfde plek in de Eredivisie. Leonid Slutsky en Keisuke Honda geven toe dat Vitesse in een diep dal verkeert.

“Dit is een heel pijnlijke situatie”, zei de trainer na afloop van de 2-0 nederlaag tegen Sparta Rotterdam. “Vier nederlagen op een rij, dat heb ik in mijn professionele carrière nog niet eerder meegemaakt”, vervolgt de Rus.

Hij wordt geciteerd door De Telegraaf, dat spreekt van 'een dikke crisis'. De oefenmeester maakt zich geen zorgen over zijn positie bij Vitesse. “Ik maak me nooit zorgen over mezelf, het enige waar ik me druk om maak is het team en hoe we uit deze situatie kunnen komen.”

Slutsky deed tijdens het duel met Sparta een beroep op Honda, die zijn rentree maakte op de Nederlandse velden. De routinier uit Japan kon echter niet imponeren leek een conditionele achterstand te hebben.

“Ik ken mezelf en ik weet dat ik het team kan helpen, maar ik ben niet God. Ik kan het niet alleen. Ik moet focussen op wat ik kan doen”, zegt Honda.

De 98-voudig international ziet dat er geen vertrouwen in het elftal zit. “Het lukt ons momenteel niet om in onze filosofie te geloven. Er wordt geruzied, er wordt geklaagd. Ik heb dit soort situaties vaker meegemaakt."

"En ik ben ervan overtuigd dat we hier uit kunnen komen, als we er samen onze schouders onder blijven zetten. Ik denk zelfs dat we dit probleem volgende week al op kunnen lossen.”

Operatie Alfa gaat door: opnieuw kopstukken opgepakt

Opnieuw een grote actie tijdens Operatie Alfa. Maandagmiddag werden vier mannen (57, 24, 55 en 44 jaar) opgepakt door meerdere arrestatieteams. De vier worden onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Op vijf locaties in Oost-Brabant en België vinden op dit moment doorzoekingen plaats.

In het al langer lopende onderzoek naar een criminele familie in Oss, werden op 13 november al drie mannen van 48, 55 en 26 jaar opgepakt. Ook de vandaag aangehouden verdachten had de recherche al langer in het vizier. Een auto met daarin mannen van 57 en 55 jaar uit Berghem werd maandagmiddag op de Zandzuigerstraat in ’s-Hertogenbosch klemgereden door een arrestatieteam. Ze werden direct geboeid en meegenomen naar het bureau. Beiden worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. De man van 57 wordt daarnaast verdacht van betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs. Zijn jongere plaatsgenoot wordt verdacht van drugshandel.

Wapen- en drugshandel
Kort daarna viel een arrestatieteam een woning in Helmond binnen. Een 44-jarige bewoner werd opgepakt. Hij wordt naast lidmaatschap van een criminele organisatie verdacht van wapenhandel. Rond de klok van 16.00 uur werd in Oss een man van 24 jaar door een arrestatieteam aangehouden. De man zat toen in zijn auto. Ook hij wordt verdacht van drugshandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. De leider van het onderzoek: “Ook dit viertal had een belangrijke rol in de criminele organisatie waar wij in ieder geval sinds 13 november volop mee bezig zijn. Vanwege de beperkingen kunnen wij ook nu geen nadere details geven over de exacte verdenkingen.” Ook of er nieuwe acties komen wil hij niet kwijt: “Het is een onderzoek van de lange adem en alles is nauwkeurig door ons gepland. Meer wil ik er niet over kwijt op dit moment”, zo laat hij weten. Bij de aangehouden mannen zit niet de man die de politie donderdag op wilde pakken. Naar hem wordt nog gezocht.

Doorzoekingen
Direct na de arrestaties van de vier werd gestart met uitgebreide doorzoekingen van meerdere woningen in Helmond, Berghem, Oss, Asten en het Belgische Lommel. Opnieuw wordt gezocht naar wapens, drugs en geld. De doorzoekingen nemen nog zeker een groot deel van de avond in beslag. Nieuwe arrestaties zijn niet uitgesloten.

Wapenvondst
Eerder op de dag werd al bekend dat in een busje dat vrijdag in beslag werd genomen bij een doorzoeking in Oss een groot aantal wapens werd gevonden. In een verborgen ruimte van het busje vonden werden zware vuurwapens met munitie aangetroffen. Het ging onder meer om drie Kalasjnikovs, drie mitrailleurs, een geweer en drie andere vuurwapens.

Operatie Alfa
Operatie Alfa

OM eist werkstraf van 100 uur tegen Marco Kroon

'Geweld tegen politieagenten wordt niet getolereerd. Van niemand, ook niet van deze verdachte. Juist van een militair, zeker met een dergelijk statuur, verwacht je fatsoenlijk gedrag en zeker geen provocerend en gewelddadig gedrag tegen agenten. Verdachte heeft daardoor het aanzien van de Krijgsmacht geschaad. Dat rekent het OM hem zwaar aan.’

Met deze bewoordingen motiveerde de officier van justitie vandaag de strafeis tegen de 49-jarige militair Marco Kroon. Het OM eiste vandaag voor de meervoudige militaire kamer een werkstraf van honderd uur, voor schennis van de eerbaarheid en mishandeling van politieagenten.

Kroon werd op 3 maart 2019 in Den Bosch door twee agenten te paard aangesproken op wildplassen. Hiervoor heeft hij, zoals gebruikelijk, een strafbeschikking gekregen, waartegen hij bij de militaire kantonrechter in verzet is gegaan. De strafzaak van vandaag, bij de meervoudige militaire kamer, gaat niet over het wildplassen. Het OM vervolgt de militair omdat hij drie agenten op diverse manieren onheus en op strafbare wijze heeft bejegend.

Kroon kondigde, nadat hij al was aangesproken op het wildplassen, aan dat hij opnieuw tegen een afzethek zou gaan urineren. Hierop is hij door de twee agenten te paard gewaarschuwd dat hij dan opnieuw een bekeuring zou krijgen. De agenten hebben hem gesommeerd weg te gaan bij het hek. Hierop maakte hij zwaaiende bewegingen met zijn geslachtsdeel in de richting van de agenten. 

Kroon werd vervolgens aangehouden voor schending van de eerbaarheid. Na de aanhouding werden er handboeien omgedaan, in afwachting van het vervoer naar het politiebureau. Omdat Kroon op de grond ging liggen en dreigde weg te lopen werd hij, met zijn handen geboeid op de rug, tegen een hek gezet. Daar gaf hij een kopstoot aan een agent, die hierdoor een bloedneus opliep.

Gezien de feiten die hem ten laste worden gelegd en de te verwachten strafeis, heeft het OM de zaak in juli aangebracht bij de militaire politierechter. De militaire politierechter heeft de zaak op verzoek van de verdediging verwezen naar de meervoudige militaire kamer.

De officier van justitie heeft vandaag op zitting betoogd dat er wat het OM betreft nog steeds sprake is van een eenvoudige zaak. Er is volgens het OM voldoende wettig en overtuigend bewijs voor de schennis van de eerbaarheid en de mishandeling. Bij het uitdelen van de kopstoot spreken de camerabeelden, die ook in de zittingszaal zijn vertoond, voor zich, aldus het OM.

Door een agent is ook aangifte gedaan van belediging, omdat Kroon zijn middelvinger opgestoken zou hebben. Hoewel de officier van justitie niet uitsluit dat dit gebeurd is, bevat het dossier hier onvoldoende wettig en overtuigend bewijs voor. Voor dit feit zou vrijspraak moeten volgen.

Bij de strafmaat heeft het OM gekeken naar andere strafzaken waarbij een kopstoot is uitgedeeld of waarbij een militair zich heeft misdragen tijdens het uitgaan. Hierbij is rekening gehouden met het beleid van het OM dat er een zwaardere straf wordt geëist als er geweld tegen mensen met een publieke taak wordt uitgeoefend.

'Of het nu een militair is of een willekeurige burger die dergelijke gedrag vertoont, de bewijswaardering en de kwalificatie zal onder gelijke omstandigheden hetzelfde zijn,’ aldus de officier van justitie. ‘Dat geldt niet voor de mate waarin ik verdachte zijn gedrag aanreken. Verdachte is militair. Geen soldaat van 18, maar een hoog onderscheiden majoor met een indrukwekkende staat van dienst.’

Alles afwegende, vindt het OM een werkstraf van honderd uur op zijn plaats.

Oud-directeur Slotervaartziekenhuis Erbudak moet vijftien maanden de cel in

De voormalig directeur van het Slotervaartziekenhuis Aysel Erbudak moet vijftien maanden de cel in. Ze is vandaag door de rechtbank veroordeeld voor het verduisteren van 1,2 miljoen euro aan ziekenhuisgeld. Ook mag Erbudak voor een periode van zes jaar en drie maanden geen bestuurdersfunctie bekleden.

Dat meldt Het Parool. Het Openbaar Ministerie (OM) had in september twee jaar gevangenisstraf geëist. Daarnaast vond justitie dat de voormalig directeur het verduisterde geld moet terugbetalen. Van de rechtbank hoeft Erbudak naast het beroepsverbod en de gevangenisstraf geen schadevergoeding te betalen.

Resort
Met één miljoen euro wilde Erbudak voor haarzelf en haar kinderen een resort kopen in Turkije, aldus de rechtbank. Ook is ze schuldig aan het wegsluizen van tweehonderdduizend euro richting een bedrijfje in medische software.

De voormalig directeur hoopte vandaag nog dat de rechtbank een nieuwe getuige zou willen horen, waardoor de uitspraak wederom zou worden uitgesteld. Echter vond de rechtbank een nieuwe getuigenverhoor niet nodig.

Onterecht
Volgens Erbudak zijn de beschuldigingen aan haar adres onterecht. Haar advocaat vertelde eerder dat zijn cliënte in Turkije optrad namens het Slotervaartziekenhuis. Volgens de advocaat werd het vastgoed in Turkije op haar naam gezet, omdat de Turkse wetgeving dat vereiste. De andere twee ton zou door een fout van het ziekenhuis verkeerd in de administratie zijn beland.

Of Erbudak of het Openbaar Ministerie tegen de uitspraak in hoger beroep gaan, is nog niet duidelijk.

Gevangenisstraf geŽist tegen eigenaar Haags wokrestaurant

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Den Haag een gevangenisstraf van 15 maanden geëist tegen een voormalig eigenaar van een Haags wokrestaurant. Het OM verwijt hem het witwassen van 1.500.000 euro. Dat geld is niet uit legale inkomsten te verklaren en is overgeboekt naar China. Drie inmiddels ex-werknemers van het restaurant hoorden taakstraffen en een voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen. Zij zouden hun bankrekeningen hebben laten gebruiken voor het witwassen.

Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de voormalig eigenaar van het wokrestaurant de drie werknemers met een tewerkstellingsvergunning naar Nederland heeft laten overkomen. Ze gingen in het wokrestaurant werken. Het vermoeden is dat de eigenaar van het restaurant de werknemers hielp met het openen van bankrekeningen. Hij zou hebben geregeld dat hij kon beschikken over de bankpassen en pincodes van de werknemers. Via de rekening van een van de werknemers werd ruim 850.000 euro overgemaakt naar China, via de rekening van een tweede werknemer 550.000 euro en via de rekening van een derde werknemer 90.000 euro. Het vermoeden is dat de gelden afkomstig waren van misdrijf. Althans, van een legale afkomst is niet gebleken en door de gelden via de rekeningen van zijn werknemers naar het buitenland over te maken, zou de restauranteigenaar hebben geprobeerd om de vermoedelijk criminele herkomst te verhullen.

Medeplegen witwassen
De drie werknemers wordt het medeplegen van gewoonte-witwassen verweten, zei de officier: "alle drie hebben hun bankrekeningen laten gebruiken door hun werkgever, terwijl daar geen enkele goede reden voor was. Hoewel bij aankomst in Nederland nog wel enig voordeel van de twijfel kan worden gegeven aan deze heren, moet op een gegeven moment toch duidelijk zijn geweest dat het gebruik van de rekeningen zeer dubieus was, aangezien zij niet over de rekeningen konden beschikken. Daarom hebben zij volgens het OM op zijn minst voorwaardelijke opzet gehad op het medeplegen bij witwassen."

Ernst van de feiten
Volgens het OM gaat het om ernstige feiten. "De voormalig restauranteigenaar heeft van zijn positie als restauranteigenaar misbruik gemaakt door landgenoten naar Nederland te halen voor werk. Zij verdienden wat geld met kokswerk, maar belangrijker aan hun komst was het kunnen gebruiken van de bankrekening van hen," zei de officier op zitting: "Simpelweg mensonterend."

Witwassen is een ernstig feit dat de integriteit van het financiële handelsverkeer schaadt en het vertrouwen dat daarin moet worden gesteld. "Bovendien heeft de verdachte door zijn handelswijze de opbrengsten uit enig misdrijf aan het zicht van justitie onttrokken. Hierdoor hebben de door anderen gepleegde misdrijven geloond, waarmee onderliggende criminaliteit is gefaciliteerd."

Strafeisen
De officier eist tegen de voormalig eigenaar een gevangenisstraf van 15 maanden onvoorwaardelijk. Daarnaast eist hij een geldboete van 500.000 euro. "Indien die niet wordt betaald dan wordt die wat het OM betreft vervangen door een gevangenisstraf van nog eens 12 maanden."

Ook de voormalig werknemers hoorden een straf tegen zich eisen: "Zij hebben door het beschikbaar stellen van hun rekeningen het witwassen door de hoofdverdachte mogelijk gemaakt." Ze hadden volgens het OM beter moeten weten. Twee voormalige werknemers hoorden een werkstraf van 120 uur tegen zich eisen. Tegen een derde werknemer eiste de officier een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaar.

Op zitting werd ook een ontnemingsvordering aangekondigd. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Stevig klimaatbeleid, maar nog niet genoeg, zeker met het oog op 2050

Het eerste Klimaatplan van de regering geeft blijk van een stevig klimaatbeleid. Maar volgens de Afdeling advisering van de Raad van State zijn, net als het Planbureau voor de Leefomgeving eerder al concludeerde, aanvullende maatregelen nodig om in 2030 een broeikasgasreductie van 49% te behalen.

Het uiteindelijke doel is een broeikasgasreductie van 95% in 2050. Dit vergt een herordening van productie en consumptie in alle sectoren van de maatschappij en de economie, en niet een veelheid aan losse maatregelen. Het Klimaatplan geeft nog weinig blijk van dit besef.

Dit is te lezen in de beschouwing van de Afdeling advisering van de Raad van State over het eerste Klimaatplan van de regering. Daarin toetst de Afdeling advisering – ook voor het eerst – of het Klimaatplan voldoet aan de eisen die de Klimaatwet daaraan stelt.

Het behalen van het klimaatdoel voor 2030, maar zeker ook het doel voor 2050, vergt ingrijpende veranderingen in economie en samenleving. Het huidige Klimaatplan zou hierin meer inzicht moeten geven dan nu gebeurt. Daarbij is ook aandacht nodig voor wanneer welke maatregelen worden getroffen en hoe de uitvoering gaat verlopen.

Om deze veranderingen door te voeren is het opbouwen en versterken van het draagvlak in de samenleving cruciaal. Zo moet duidelijk worden gemaakt wat de baten van klimaat- en energietransitie zijn. Daarbij valt te denken aan de verbetering van milieu en natuur, bescherming van de gezondheid, maar ook het voorkomen en tegengaan van zowel overstromingen als droogte. De kosten moeten inzichtelijk zijn en kosten en baten moeten evenwichtig worden verdeeld.

Voor succesvol klimaatbeleid is de inzet van de hele samenleving nodig: overheden, (markt)partijen en burgers. Daarvoor is samenwerking essentieel. Niet alleen tussen verschillende onderdelen van de samenleving, maar zeker ook binnen alle bestuurslagen van de overheid. De urgentie en complexiteit van klimaat- en energietransitie vraagt van de wetgever een ‘samenhangend pakket van wetgeving waarbinnen stevige sturing, samenwerking en coördinatie plaatsvindt’. Alleen dan kan de noodzakelijke broeikasgasreductie daadwerkelijk en op tijd worden gerealiseerd.

Met de komst van de Klimaatwet heeft de Afdeling advisering van de Raad van State een nieuwe taak gekregen: het toetsen van het klimaatbeleid van de regering. Zij doet dat door elke vijf jaar het Klimaatplan van de regering te toetsen, net als de jaarlijkse Klimaatnota, die volgend jaar voor het eerst verschijnt, en de tweejaarlijkse Voortgangsrapportage. Om deze nieuwe taak goed te kunnen uitvoeren heeft de Afdeling advisering een toetsingskader opgesteld.

Aangenaam wachten en gratis water op station Heerenveen

Reizigers op station Heerenveen kunnen sinds begin september niet alleen aangenaam wachten in de nieuwe wachtruimte, ook kunnen ze elk moment van de dag hun eigen flesje met gratis drinkwater vullen. Woensdag 27 november worden zowel de wachtruimte als het watertappunt feestelijk geopend door gemeente Heerenveen, ProRail en NS.

Stationsmanager Peter Ananias: "De wachtruimte wordt veel gebruikt en reizigers geven aan het zeer op prijs te stellen. Reizigers hoeven nu niet meer buiten in de kou te staan, maar kunnen in de verwarmde ruimte aangenaam wachten. Er hangt een reisinformatiescherm waardoor ze precies kunnen zien wanneer hun trein vertrekt."

Het watertappunt, dat te vinden is op het stationsplein bij de bloemist, biedt NS en haar partners als service aan reizigers en zij willen hiermee bijdragen aan het verminderen van plastic afval. Dit jaar opent NS in totaal 200 nieuwe watertappunten bij stations. 90 % van alle treinreizigers heeft uiteindelijk toegang tot gratis drinkwater voor onderweg.

NHL: Oilers na shootouts langs Coyotes in westelijke topper

De ijshockeyers van de Edmonton Oilers hebben de topper in de Western Conference gewonnen van de Arizona Coyotes. Op bezoek in Phoenix wonnen de Oilers, koplopers in het westen, na shootouts van de nummer drie.

Dankzij James Neal stonden de Oilers al na twee minuten op voorsprong, maar Carl Soderberg trok de stand zeven minuten later gelijk. Binnen anderhalve minuut in de tweede periode zorgde Alex Chiasson voor een nieuwe Oilers-voorsprong, maar nu draaiden de Coyotes het om: Christian Fischer en Vinnie Hinostroza zorgden voor 3-2.

Halverwege de derde periode trok Markus Granlund de stand gelijk, waarna overtime geen uitkomst bood. Connor McDavid was tijdens de shootouts de enige die scoorde en dus pakten de Oilers weer een nieuwe zege.

Uitslagen NHL zondag
Florida Panthers - Buffalo Sabres 2-5
Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes 0-2
Arizona Coyotes - Edmonton Oilers 3-4 SO

Coyotes - Oilers (Bron: YouTube)

Hockeysters Den Bosch en SCHC maken gehakt van tegenstanders

De top-4 in het Nederlandse dameshockey maakte zondagmiddag op de twaalfde speeldag in de Hoofdklasse geen fout. De nummers één en twee van de ranglijst scoorden er lustig op los. Koploper Den Bosch won in Rotterdam met 7-1 van Victoria en SCHC kende geen genade met Pinoké. In het Amsterdamse Bos prijkte de eindstand 1-8 op het bord. Laren deed in het rechterrijtje goede zaken door HGC met 3-1 te verslaan.

Pinoké - SCHC (1-8)
4' 0-1 Pien Dicke
22' 0-2 Sarah Jaspers
26' 0-3 (sc) Xan de Waard
33' 1-3 (sc) Sian Keil
49' 1-4 (sc) Yibbi Jansen
52' 1-5 Kyra Fortuin
59' 1-6 (sc) Yibbi Jansen
62' 1-7 Mette Winter
68' 1-8 (sc) Laurien Leurink
SCHC liet er in het Amsterdamse Bos geen gras over groeien. Pinoké had weinig in te brengen tegen de ontketende ploeg uit Bilthoven. Het werd maar liefst 8-1 voor SCHC dat het nog steeds moet stellen zonder Caia van Maasakker. Met Yibbi Jansen heeft de ploeg een prima alternatief op de kop van de cirkel. De pas 20-jarige maakte twee van de acht doelpunten.

Victoria - Den Bosch (1-7)
2' 0-1 Lidewij Welten
6' 0-2 (sc) Frédérique Matla
43' 0-3 (sc) Frédérique Matla
44' 0-4 (sb) Frédérique Matla
49' 0-5 (sc) Frédérique Matla
54' 0-6 Pleun van der Plas
66' 1-6 (sc) Bente Sluyter
69' 1-7 Lidewij Welten
Niet alleen SCHC ook Den Bosch was op schot. In Rotterdam werd het gepromoveerde Victoria met 7-1 aan de kant gezet. Frédérique Matla groeit zo langzamerhand uit tot een fenomeen. Ze maakte liefst vier treffers voor de Bossche formatie, die ook na de twaalfde speeldag aan kop gaat in de Hoofdklasse Dames. Hiermee komt Matla in het kalenderjaar 2019 op 29 treffers, waarvan zestien dit seizoen.

Laren - HGC (3-1)
1' 1-0 Bente van der Veldt
4' 1-1 (sc) Bernice van Aken
15' 2-1 (sc) Caroline Hollema
50' 3-1 Florine Klinkhamer
In de onderste regionen van de Hoofdklasse Dames deed Laren goede zaken door concurrent HGC te verslaan. Het werd 3-1. Laren passeerde dankzij de drie punten Bloemendaal op de ranglijst en staat nu negende. De voorsprong op Bloemendaal bedraagt twee punten. HGC blijft ook na de twaalfde speeldag zonder punten en moet gaan vrezen voor rechtstreekse degradatie. Concurrent Victoria, dat op een voorlaatste plaats staat, heeft een voorsprong van vier punten op HGC.

hdm - Amsterdam (0-2)
16' 0-1 (sc) Eva de Goede
44' 0-2 Joy Haarman
Amsterdam dat wat haperend aan de competitie begon boekte tegen hdm de vierde overwinning op rij. Inmiddels is de ploeg van coach Robert Tigges al acht duels ongeslagen. Amsterdam is door deze goede serie opgeklommen naar een derde plaats in de Hoofdklasse Dames op drie punten van SCHC en vijf op koploper Den Bosch. hdm leed alweer de derde nederlaag in vier duels en staat momenteel op een achtste plaats.

Bloemendaal - Oranje-Rood (0-2)
24' 0-1 Donja Zwinkels
45' 0-2 Manuela Vilar
Met de derde overwinning in vier competitieduels staat Oranje-Rood wat steviger op de vierde plaats in de Hoofdklasse Dames, die aan het einde van het seizoen recht geeft op een ticket voor de play-offs. De Eindhovense formatie rekende op ‘t Kopje af met Bloemendaal, dat na een start van de competitie met drie zeges op rij geen enkele wedstrijd meer heeft gewonnen. Bloemendaal werd op de ranglijst gepasseerd door Laren en staat nu op een tiende plaats.

Kampong - Hurley (1-2)
45' 1-0 Lisa Gerritsen
51' 1-1 Joelle Ketting
63' 1-2 (sc) Lieke van Wijk
De strijd tussen de ploegen die azen op een playoff-ticket is gewonnen door Hurley. Kampong leed alweer de vijfde thuisnederlaag in zes duels. Dit keer ging Hurley er met een 2-1 overwinning vandoor ondanks een 1-0 voorsprong van Kampong. Lieke van Wijk besliste het duel in de slotfase door een strafcorner raak te pushen. Op de ranglijst steeg Hurley een plek ten koste van hdm. Kampong kon niet profiteren van de nederlaag van concurrent Pinoké. Een wedstrijdverslag is hier te lezen.

Nieuwe omroep: Ongehoord Nederland

Arnold Karskens en Joost Niemöller beginnen een nieuwe omroep. Ze willen hiermee een ander geluid laten horen. Ook krijgen zij steun van Wilders en Baudet. Word jij lid?

Charles Groenhuijsen wordt er zo moe van:

Hockeyers Rotterdam winnen topper, Den Bosch klopt Amsterdam

Op de elfde speeldag in de Hoofdklasse hebben de hockeyers van Rotterdam de topper tegen Kampong met 3-2 gewonnen. Den Bosch boekte een prima zege door Amsterdam in het eigen Wagener Stadion met 3-2 te kloppen en HGC won in Eindhoven met 5-4 van Oranje-Rood. Hekkensluiter Almere pakte een punt tegen Tilburg. Het werd 2-2.

Almere - HC Tilburg (2-2)
13' 0-1 Federico Fernandez Onega
37' 0-2 Jaïr van der Horst
51' 1-2 Valentijn Charbon
59' 2-2 Valentijn Charbon
Tilburg leek er zondag met de volle buit vandoor te gaan tegen Almere, maar Valentijn Charbon behoedde zijn ploeg met twee treffers voor een nederlaag. Almere pakte dankzij de 2-2 het eerste punt van het seizoen in eigen huis. Het was ook pas het tweede punt van de competitie voor de hekkensluiter, die slechts twee punten achterstand heeft op de nummer elf Hurley.

Amsterdam - Den Bosch (2-3)
21' 1-0 (sc) Mirco Pruyser
36' 1-1 Sebastien Dockier
46' 2-1 (sb) Mirco Pruyser
52' 2-2 (sc) Austin Smith
61' 2-3 Arjen Lodewijks
Amsterdam is bezig met een slechte serie. De thuisnederlaag tegen Den Bosch (2-3) was de vierde verliespartij in vijf wedstrijden. Hierdoor is de ploeg van coach Santi Freixa pas terug te vinden op een achtste plaats op de ranglijst. Den Bosch staat er daarentegen veel beter voor. De formatie is derde na de derde overwinning op rij. Den Bosch kwam tot twee keer toe op achterstand, waarna Arken Lodewijks vlak voor tijd het duel in het voordeel van de Brabanders besliste. Een volledig wedstrijdverslag is hier te vinden.

Klein Zwitserland - Bloemendaal (1-5)
2' 0-1 Thierry Brinkman
17' 0-2 Arthur Van Doren
23' 0-3 (sc) Tim Swaen
44' 0-4 Roel Bovendeert
66' 0-5 (sc) Tim Swaen
70' 1-5 Fabio Blom
Koploper Bloemendaal had weinig moeite met Klein Zwitserland, dat met 5-1 werd verslagen. De Mussen zijn in hun laatste dertien Hoofdklasse-duels ongeslagen. Tim Swaen was twee keer trefzeker uit een strafcorner en ook goaltjesdief Roel Bovendeert wist het net te vinden. Klein Zwitserland zakte een plek naar positie tien ten faveure van Tilburg. De Steenbokken wonnen slechts een van de laatste acht competitieduels.

Oranje-Rood - HGC (4-5)
10' 0-1 Kenta Tanaka
17' 0-2 Maico Casella
24' 1-2 (sc) Mink van der Weerden
26' 1-3 Maico Casella
31' 2-3 Thibeau Stockbroekx
34' 3-3 (sc) Mink van der Weerden
51' 3-4 (sc) Steijn van Heijningen
64' 3-5 Maico Casella
67' 4-5 Thomas Briels
Oranje-Rood en HGC was de meest doelpuntrijke wedstrijd van de elfde speeldag met negen doelpunten. HGC leidde met 1-3, maar zag Oranje-Rood voor rust alsnog langszij komen. Steijn van Heijningen en Maico Casella, met zijn tweede treffer van de middag, stelden een overwinning voor HGC veilig. Hierdoor blijft HGC in de race voor de tickets voor de play-offs. De ploeg staat vierde met nog een inhaalwedstrijd op het programma. Oranje-Rood incasseerde alweer de vijfde nederlaag van het seizoen en voert het rechterrijtje aan op positie nummer zeven.

Pinoké - Hurley (1-0)
45' 1-0 (sc) Alex Hendrickx
De Bosderby werd gewonnen door Pinoké. De enige treffer van het duel kwam, hoe kan het ook anders, op naam van Alexander Hendrickx. Na rust pushte de Belg zijn ploeg naar de vijfde overwinning van het seizoen. Hurley leed de vierde nederlaag op rij en zag concurrent en hekkensluiter Almere een punt dichterbij komen op de ranglijst.

Rotterdam - Kampong (3-2)
4' 1-0 Thijs van Dam
30' 2-0 (sb) Jeroen Hertzberger
51' 2-1 Boet Phijffer
55' 3-1 Jeroen Hertzberger
69' 3-2 Boet Phijffer
Rotterdam is bezig aan een prachtige serie. Na de nederlaag op de eerste speeldag is de ploeg al tien duels zonder nederlaag. Kampong leed alweer de tweede nederlaag op rij en derde in totaal. In de strijd om de play-offs verliezen de Utrechters terrein ondanks dat de formatie nog een inhaalwedstrijd tegoed heeft. Jeroen Hertzberger had met twee doelpunten een groot aandeel in de Rotterdamse overwinning.

Matheu wordt vierde tijdens het Junior Eurovisie Songfestival in Polen

Matheu Hinzen heeft in de bloedstollende finale van het Junior Eurovisie Songfestival in Polen een fantastische act laten zien. Met zijn uptempo nummer ‘Dans Met Jou’ wist hij samen met zijn dansers de vierde plek te bemachtigen.

Matheu won in september de nationale finale van het Junior Songfestival. Vanaf dat moment stond alles in het teken van de voorbereidingen voor de internationale finale. Matheu was als veertiende aan de beurt om zijn nummer wereldwijd te laten horen. Tijdens zijn optreden spatte de energie van het podium en wist hij als podiumbeest het hele publiek mee te krijgen.

Dit leverde hem bij de online stemming 81 punten op. De Europese vakjury’s gaven hem 105 punten, waardoor Matheu en zijn vrienden op een vierde plek eindigden. Uiteindelijk was het Viki Gabor uit gastland Polen die heel Europa wist te overtuigen met haar nummer Superhero.

Inschrijving Subsidieregeling sanering varkenshouderijen geopend

Varkenshouders in veedichte gebieden kunnen zich vanaf maandag 25 november bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) aanmelden voor deelname aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Door deel te nemen aan de regeling kunnen zij een vergoeding ontvangen voor het laten doorhalen van hun varkensrecht en daarmee hun bedrijf beëindigen. Ook ontvangen boeren een vergoeding voor het waardeverlies van de stallen. De Srv draagt in eerste instantie bij aan het verminderen van de geuroverlast en aan het verbeteren van de leefomgeving, maar ook aan het terugdringen van uitstoot van stoffen zoals ammoniak.

Minister Schouten: “Samen met varkenshouders staan we voor een belangrijke opgave: het verduurzamen én toekomstbestendig maken van de varkenssector. Voor boeren die doorgaan komt er begin volgend jaar een regeling gericht op innovatie en het terugbrengen van emissies van stoffen. Varkensboeren in veedichte gebieden die willen stoppen, ondersteunen we waar mogelijk. Zo brengen we de geuroverlast terug en stimuleren we verdere verduurzaming van de varkenshouderij.”

Veedichte gebieden
Intensieve varkenshouderij levert in bepaalde gebieden van Nederland geuroverlast op. Daarom kunnen alleen varkenshouders in deze veedichte gebieden gebruik maken van de regeling. De veedichte gebieden bevinden zich in het concentratiegebied Oost en Zuid van de Meststoffenwet (Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Utrecht). De selectie van deelnemers wordt gebaseerd op de geurscore van het bedrijf, deze moet aan een minimale geurscore voldoen. Vervolgens geldt: hoe hoger de geurscore, hoe groter de kans dat de varkenshouder aanspraak kan maken op subsidie. De geurscore wordt berekend door een extern bedrijf.

Verloop
Na sluiting van de inschrijvingsperiode wordt onder de aanmeldingen een selectie gemaakt van varkenshouders die met de regeling van start kunnen gaan. Varkenshouders ontvangen uiterlijk drie maanden na sluiting van de openstellingsperiode uitsluitsel over hun deelname. In het voorjaar van 2020 gaat het afbouwen plaatsvinden. Begeleiding vanuit gemeentes is mogelijk. Er is vervolgens acht maanden de tijd om de varkens af te voeren en mest op te ruimen. Na 14 maanden moeten de stallen zijn gesloopt en mag op de locatie van het bedrijf geen intensieve veehouderij meer plaatsvinden.

Taakstraf voor profvoetballer die bejaarde gebroken been schopte

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van 58 dagen opgelegd aan de  26-jarige voetballer Virgil Misidjan. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij tijdens een woordenwisseling zo hard tegen het onderbeen van een 68-jarige man heeft geschopt, dat het brak. Eerder legde de rechtbank Zeeland-West-Brabant de man 6 maanden gevangenisstraf op, waarvan 2 maanden voorwaardelijk.

Op 5 januari 2018 had Virgil zijn dure auto geparkeerd voor de poort van het bedrijfspand van het slachtoffer om te gaan winkelen. Toen de echtgenote van het slachtoffer hem daar op aansprak, zei hij maar even weg te zijn. Later zag de verdachte dat een auto de poort wilde uitrijden en vroeg daarom zijn personal shopper zijn auto te verzetten. De personal shopper en de bestuurder van de auto, het slachtoffer belandden in een discussie die werd overgenomen door de verdachte.

Daarbij suggereerde het slachtoffer dat de verdachte de auto wel zou hebben gestolen. De discussie liep uit op duwen en trekken over en weer en uiteindelijk heeft de verdachte het slachtoffer tegen zijn onderbeen geschopt. Het slachtoffer viel daardoor op de grond. In het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer complexe breuken had opgelopen aan zijn onderbeen en aan zijn elleboog.

Zware mishandeling
Het hof spreekt van zware mishandeling van de 68-jarige man. De verdachte wist dat hij door zijn carrière als profvoetballer meer beenkracht had dan de gemiddelde man van zijn leeftijd. Hij had kunnen weten dat hij, door een krachtige schop uit te delen, ernstig beenletsel zou toebrengen bij het slachtoffer. De breuk in de elleboog van het slachtoffer is volgens het hof echter niet opzettelijk toegebracht en het hof spreekt de verdachte daarvan vrij.

Oordeel van het hof
Het hof vindt een forse taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Daarom legt het hof naast de taakstraf een gevangenisstraf op van 60 dagen waarvan 58 dagen voorwaardelijk, de 2 overige dagen heeft de verdachte na het incident al vastgezeten.

Bij de strafbepaling heeft het hof meegenomen dat het slachtoffer zich tijdens de discussie verbaal en fysiek agressief tegenover de verdachte heeft opgesteld. Dat heeft de verdachte zo getriggerd dat hij het slachtoffer de schop gaf. Het hof neemt daarnaast – in het voordeel van de verdachte – mee dat hij het slachtoffer financieel schadeloos heeft gesteld met de betaling van een aanzienlijk bedrag.

Vrouwen Ajax blijven in spoor PSV

De vrouwen van Ajax blijven in de Eredivisie in het spoor van koploper PSV. Op bezoek bij nummer vier sc Heerenveen werd een moeizame 0-1 zege geboekt.

De eerste helft leverde weinig boeiends op, tot Soraya Verhoeve kort voor rust een fraaie pass afleverde bij Eshly Bakker, die zo met het hoofd de score opende.

Ajax ontsnapte in de tweede helft: keepster Lize Kop zorgde voor een redding en Williënne ter Beek schoot voor open doel over. PSV staat aan kop met 23 punten, Ajax en FC Twente volgen met 19 en 17 punten.

NBA: Dallas Mavericks maken statement in Houston

Gisteravond stonden vijf wedstrijden op het NBA-programma. De meeste ogen waren gericht op Houston, waar de Rockets de Dallas Mavericks ontvingen. In deze topper lieten de Mavericks zien dat er dit seizoen serieus rekening met ze moet worden gehouden. Luka Doncic en Kristaps Porzingis leidden de bezoekers naar een 123 – 137 zege.

Voorafgaand aan het seizoen gingen analisten er van uit dat Houston met een aantal andere ploegen een zekere kanshebber was in de Western Conference. Dallas werd een niveau lager ingeschaald: als bepaalde zaken gunstig uitpakken, dan zou de ploeg misschien de play-offs kunnen halen.

De Mavericks zijn het seizoen echter uitstekend gestart en doen volop mee aan de top van de Western Conference. De ontwikkeling van Luka Doncic is fenomenaal en ook Kristaps Porzingis heeft zijn draai gevonden na een lange afwezigheid door blessures. De Mavericks hebben objectief (gemeten in het aantal punten dat je scoort per honderd maal balbezit) de beste aanval in de NBA. Het enige kritische wat over de resultaten gezegd kan worden is dat ze gehaald werden tegen relatief eenvoudige tegenstanders. Gisteravond moest worden bewezen dat de Mavericks ook in een uitwedstrijd tegen een topploeg konden winnen.

De westrijd in het Toyota Center had drie kwart lang meer weg van een All Star wedstrijd dan een serieuze partij. Beide ploegen speelden om veel en snel te scoren en dat vertaalde zich in de ruststand van 60 -78. In het vierde kwart werd de intensiteit wat opgevoerd en sloop Houston dichter naar Dallas toe. Een paar kwam Houston tot op vijf punten, maar het was Luka Doncic die Dallas in veilige haven loodste. Vaak met een drive langs Harden, afgerond met een lay-up, regelmatig ook met een pass op center Porzingis, met wie hij een bijzonder gevaarlijk duo lijkt te worden. Ook Tim Hardaway jr. profiteerde deze wedstrijd optimaal van de sub-optimale verdediging van James Harden en Russell Westbrook, de startende guards bij Houston. Het drietal sleepte zo een 123 – 137 overwinning binnen.

De Houston Rockets hebben als geen andere ploeg de driepunter omarmt en James Harden krijgt van coach Mike d’Antoni de volledige vrijheid om deze zo vaak te schieten als hij wilt. Het adagium ‘live by the sword, die by the sword’ geldt echter ook voor driepunters. Als ze niet vallen, speel je een verloren wedstrijd. Tegen de Mavericks miste Harden dertien van zijn vijftien afstandschoten. Als ploeg schoten de Rockets ook slechts 10 op 44. Dallas schoot hetzelfde aantal driepunters, maar maakte er zeventien.

Luka Doncic eindigde de wedstrijd met 41 punten en 10 assists. In 88 NBA wedstrijden is de jonge Sloveen nu al goed voor 2000 punten, een aantal dat hij sneller behaalde dan bijvoorbeeld LeBron James en Kevin Durant. Tim Hardaway jr. voegde 31 punten toe.  

Bij Houston kwam James Harden, ondanks het feit dat zijn schot niet viel, tot 32 punten en 11 assists. Clint Capela profiteerde van de vele missers aan de kant van Houston. De Zwitserse center pakte 22 rebounds, waaronder tien aanvallende. Hij scoorde ook 21 punten.

Dallas mag zich deze week nog twee keer bewijzen, met een thuiswedstrijd tegen de Los Angeles Clippers en een topper waar nu al naar wordt uitgekeken: zondag uit tegen de Los Angeles Lakers.

Voor Houston is het de derde nederlaag op rij, waardoor de ploeg zakte naar de zesde plaats in de conference. Coach d’Antoni mag zich voorzichtig zorgen gaan maken over het gemak waarmee zijn ploeg punten weg geeft. In het reguliere seizoen kom je hier nog wel mee weg, maar in de play-offs wordt elke zwakte uitgebuit en zal de defensie van de Rockets een stuk sterker moeten zijn.

Doncic leidt Mavericks langs Rockets. Bron: YouTube

In de Madison Square Garden wonnen de Brooklyn Nets de wedstrijd van stadsgenoot New York Knicks. De Nets speelden de vijfde wedstrijd op rij zonder Kyrie Irving, die met een schouderblessure kampt. Niemand twijfelt aan de individuele klasse van Irving, maar er is een pijnlijke trend zichtbaar. Zonder Irving wonnen de Nets voor de vierde keer in vijf wedstrijden en hebben de Nets zich weer in de race om de play-off plaatsen gemeld.

Het is niet voor het eerst dat ploegen ogenschijnlijk beter spelen zonder Irving. In het seizoen 2017/2018 haalden de Celtics zonder een geblesseerde Irving de finale van de Eastern Conference play-offs, waar het bijna de Cavaliers van LeBron James uitschakelde. In het seizoen daarop keerde Irving terug, maar implodeerde het team door naar verluidt een ongelukkige sfeer in de kleedkamer. Na het vertrek van Irving doet Boston weer volop mee in het oosten.

Bij de Nets nam met name Spencer Dinwiddie de honneurs waar. De shooting guard maakte dertig punten, maar alle starters van Brooklyn haalden de dubbele cijfers. Rookie RJ Barrett ontbrak bij New York wegens ziekte, Marcus Morris werd met 26 punten topscorer. Brooklyn won met 101 – 103.

 
Uitslagen

Houston Rockets – Dallas Mavericks 123 - 137
New York Knicks – Brooklyn Nets 101 – 103
Washington Wizards – Sacramento Kings 106 – 113
Denver Nuggets – Phoenix Suns 116 – 104
Los Angeles Clippers – New Orleans Pelicans 134 - 109

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 13-3
Miami Heat 11-4
Boston Celtics 11-4
Toronto Raptors 11-4
Philadelphia 76ers 11-5
Indiana Pacers 9-6
Brooklyn Nets 8-8
Orlando Magic 6-9
Washington Wizards 5-9
Charlotte Hornets 6-11
Chicago Bulls 6-11
Detroit Pistons 5-11
Cleveland Cavaliers 5-11
Atlanta Hawks 4-12
New York Knicks 4-13

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 14-2
Denver Nuggets 12-3
Los Angeles Clippers 12-5
Utah Jazz 11-5
Dallas Mavericks 11-5
Houston Rockets 11-6
Phoenix Suns 8-8
Minnesota Timberwolves 8-8
Sacramento Kings 7-8
New Orleans Pelicans 6-11
San Antonio Spurs 6-11
Memphis Grizzlies 5-10
Oklahoma City Thunder 5-10
Portland Trail Blazers 5-12
Golden State Warriors 3-14

Provincies scharen zich achter klimaatakkoord

De 12 Nederlandse provincies scharen zich gezamenlijk achter het klimaatakkoord. Dat betekent dat de provincies zich inzetten om de uitstoot van broeikasgassen met 49 % te verminderen ten opzichte van de uitstoot in 1990. De gezamenlijke provincies zijn het er over eens dat het sterk terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen van het grootste belang is voor de kwaliteit, de stabiliteit en de veiligheid van onze leefomgeving.

Overheden werken samen
Bij het realiseren van de doelen uit het klimaatakkoord is goede samenwerking tussen alle overheden cruciaal. Noord-Hollands gedeputeerde Edward Stigter: “De beslissingen die we op lokaal, regionaal en nationaal niveau zullen nemen liggen in elkaars verlengde. Samen met de gemeenten en waterschappen dringen de provincies erop aan dat we bij de noodzakelijke nieuwe wetgeving (Warmtewet, de energiewet en de Waterschapswet) vanaf een vroeg stadium betrokken worden. Dit gaat over ons, dus daar moeten we over kunnen meebeslissen.”

Uitvoerbaar, haalbaar en betaalbaar
“Onze ambitie staat als een huis,” aldus Flevolands gedeputeerde Jop Fackel-dey. “Een gezond realisme hoort daarbij. Als van ons verwacht wordt dat de lat hoog ligt, horen daar ook de nodige financiële middelen bij. Daarover zijn we in gesprek met de rijksoverheid.” De provincies zien er binnen hun mogelijkheden op toe dat de klimaatmaatregelen voor de samenleving uitvoerbaar, haalbaar en betaalbaar blijven.

Draagvlak
Voor de uitvoering is draagvlak cruciaal. Dat is de reden dat de opgaven in het Klimaatakkoord op regionale schaal onder regie van de decentrale overheden worden uitgevoerd. Zo is er gestart met regionale energiestrategieën, regionale mobiliteitstrategieën, veenweidenstrategieën en industriële clusters. De provincies willen daarin kansen benutten in het eerlijk verdelen van de lasten en lusten van de verduurzaming, bijvoorbeeld via nieuwe gebiedsfondsen. Waarin initiatiefnemers de omgeving zo vroeg mogelijk betrekken maar óók investeren in diezelfde omgeving. Zodat álle inwoners profiteren, en niet alleen degenen die financieel kunnen participeren.

Netcapaciteit
Daarnaast is voor een succesvolle verduurzaming van de regionale economie voldoende netcapaciteit van groot belang, stellen de provincies. “De netcapaciteit moet op een aantal cruciale plekken zo snel mogelijk worden uitgebreid, want nu lopen waardevolle initiatieven van inwoners en ondernemers vast op het feit dat ze geen opgewekte stroom kunnen terugleveren aan het net. Dat moet zo snel mogelijk worden aangepakt.”

Regionale Energiestrategieën
Provincies boden het Kabinet in 2017 aan om via regionale energiestrategieën van onderop de elektriciteit- en warmteopgave te realiseren. Het Klimaatak-koord stelt deze gebiedsgerichte werkwijze onder regie van decentrale overheden centraal. Zo bepalen we samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties hoe en waar we hernieuwbare energie willen opwekken en hoe we onze mobiliteit en landbouw kunnen verduurzamen. Alles gebiedsgericht en met oog voor de wensen van inwoners.

Landbouw en landgebruik
De afspraken die in het klimaatakkoord zijn gemaakt over landbouw en land-gebruik sluiten nauw aan de maatschappelijke opgaven in het landelijke ge-bied, zoals de ontwikkeling van kringlooplandbouw, leefbaarheid platteland en een toekomstbestendige natuur. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat provincies hierbij regie nemen op een gebiedsgerichte aanpak, samen met de maatschappelijke partijen, zoals landbouw- en natuurorganisaties. Utrechts gedeputeerde Hanke Bruins Slot: “Het is cruciaal dat we niet alleen kijken naar CO2 en bodemdaling, maar dat we in deze gebieden met de maatschappelijke partijen samenwerken aan een toekomstperspectief voor de landbouw en aan opgaven als biodiversiteit en landschap. Dit is een uitdagend proces waarbij het Klimaatakkoord middelen biedt om komende jaren een eerste start te maken.”

Duurzame mobiliteit
Als provincies investeren we al veel in duurzame mobiliteit: we zijn opdracht-gevers voor het openbaar vervoer en zorgen voor veel fietsvoorzieningen in Nederland. Al vóór het Klimaatakkoord zijn provincies begonnen om alle bus-sen in Nederland uiterlijk 2030 zero-emissie te maken. Groninger gedeputeer-de Fleur Gräper–Van Koolwijk: “Vanuit onze ervaring hebben we grote ambities in de uitvoering van het Klimaatakkoord. We gaan samen met Rijk en gemeenten in de gebouwde omgeving zorgen voor de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s en de CO2-uitstoot van grote (infrastructurele) bouwprojecten verlagen. Ook stellen we samen met vervoerregio’s en gemeenten Regionale Mobiliteitsprogramma’s op waarin we gebiedsgericht mobiliteit zonder CO2 uitstoot stimuleren. Zo bepalen we in de regio hoe we mobiliteitssystemen inrichten voor zero-emissie, veilige en gezonde verplaatsingen in een prettige leefomgeving.”

Industrie
De industrie heeft een grootaandeel in de opgave om CO2 te besparen en kan tegen relatief beperkte kosten CO2 reduceren ten opzichte van andere sectoren. De transitie van de industriële clusters vindt in de provincies plaats. Regionale clusters nemen initiatieven om de kansen in de energietransitie te verzilveren. Met maatregelen als procesefficiency, energiebesparing, opslag en gebruik van CO2 (CCS), elektrificatie en hergebruik van grondstoffen komen we tot een klimaatneutrale industrie. Gronings gedeputeerde Nienke Homan: “De industrie heeft een groot aandeel in de besparing van CO2. Ik zie de weg naar een volledige duurzame industrie, zonder fossiele grondstoffen, als een kans voor een nieuwe economie. Daarbij is het van groot belang dat we mensen tijdig opleiden voor deze nieuwe werkgelegenheid. De productie van groene waterstof levert daarin een belangrijke bijdrage”. In samenwerking met de RES-regio’s benutten de provincies de kansen om de warmteproductie in de industrie te koppelen aan de warmtevraag in de gebouwde omgeving.

Toezicht en handhaving CO2-reductie
In het Klimaatakkoord zijn vergaande ambities geformuleerd voor wat betreft de CO2-reductie voor industrie en mobiliteit. Deze dienen gerealiseerd te wor-den via onder meer een CO2-heffing voor industriële bedrijven en via een CO2-normering voor werkgerelateerde mobiliteit en energiebesparing bij be-drijven. De provincies zijn vergunningverlener en toezichthouder voor een groot deel van de bedrijven. Limburgs gedeputeerde Robert Housmans: “Als bevoegd gezag maken we ons sterk voor de haalbaarheid, uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van de maatregelen. We optimaliseren de uitvoering van de provinciale VTH-taken en maken het voor bedrijven zo laagdrempelig mogelijk om besparingsmaatregelen te treffen.”

Lazio en AS Roma winnen in Serie A

In de Serie A hebben de nummers drie en vier van de competitie een zege bij kunnen schrijven. Lazio won op bezoek bij Sassuolo, AS Roma deed dat thuis tegen Brescia.

Ciro Immobile zette Lazio na ruim een half uur op voorsprong, maar op slag van rust trok Francesco Caputo de stand gelijk. Daar leek het lang bij te blijven, maar middenmoter Sassuolo zag een puntje in rook opgaan: Felipe Caicedo maakte in de blessuretijd de winnende 1-2.

Met Justin Kluivert in de basis kwam AS Roma in de eerste helft tegen Brescia niet tot score, maar kort na rust was Chris Smalling trefzeker. Dankzij Gianluca Mancini stond het nog geen tien minuten later 2-0 en Edin Dzeko bepaalde de eindstand nog eens negen minuten later op 3-0.

Uitslagen Serie A zondag
Bologna - Parma 2-2
Hellas Verona - Fiorentina 1-0
AS Roma - Brescia 3-0
Sassuolo - Lazio 1-2
Sampdoria - Udinese 2-1

Albert Heijn, Kellogg's en Unilever genomineerd voor Gouden Windei

Vandaag start de jaarlijkse publieksverkiezing van foodwatch voor het meest misleidende voedselproduct: Het Gouden Windei 2019. De acht genomineerde voedingsproducten zijn: Albert Heijn Bieten geitenkaasspread, Kellogg’s Coco pops reep, Lipton Matcha ice tea (Unilever), Bongo pindakaas, AH seizoensgroente, De Kleine Keuken Chocopasta, Damhert Woudvruchten en CanO bronwater in blik.

Foodwatch spreekt weer over acht ‘ijzersterke’ kandidaten: zo zit er in de matcha ice-tea maar 0,007% matcha, verkoopt Albert Heijn in november asperges uit Peru en snijbonen uit Marokko als 'seizoensgroenten' en zijn in de Bongo pindakaas pakweg de helft van de pinda’s vervangen door olie, suiker en palmvet. Consumenten kunnen de komende weken hun stem uitbrengen op de stempagina. Vorig jaar won Smartwater van Coca-Cola. Het water met een 'crisp taste', volgens Coca-Cola ‘inspired by clouds’, is gewoon duur water in plastic.

In 2017 won het ‘Goudeerlijk’ maisbrood van Jumbo, zonder maismeel. In 2016 won het sapje van Healthy People Blauwe bosbes en framboos dat vooral appel- en druivensap bevat. Het jaar ervoor wonnen de cranberries van Albert Heijn die twee derde suiker en een derde besjes bleken te zijn.

Genomineerden passen hun product vaak aan naar aanleiding van de nominatie. Vorig jaar pasten vijf van de acht kandidaten hun product aan, waaronder Albert Heijn en Aldi. In 2017 wijzigden zelfs zes van de zeven kandidaten hun product, zoals Unilever en Aldi. Alleen het maisbrood van winnaar Jumbo bleef ongewijzigd.

"Het hele jaar word je als consument uitgelachen en voor de gek gehouden door handige marketeers van voedingsbedrijven. In de verkiezing om het Gouden Windei kan de consument zelf lachen om de doorgeprikte marketingleugens van de genomineerden", aldus foodwatch.

Wetgeving en handhaving schiet tekort
Er is amper wetgeving tegen misleiding. In Europese regels (verordening 1169/2011) is vastgelegd dat misleiding verboden is, zonder echter te bepalen waar de grens ligt. Naast gebrekkige wetgeving, speelt ook de gebrekkige handhaving van de wet een negatieve rol. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) die moet beoordelen of consumenten misleid worden, is structureel onderbezet en geeft zelf expliciet toe: "meldingen over misleiding neemt de NVWA niet direct in behandeling".

Bovendien heeft de overheid zelfregulering door de voedselindustrie hoog in het vaandel staan. Producenten maken misbruik van de gebrekkige wetgeving en handhaving. Het geeft hen de ruimte om misleidende voedselverpakkingen ongestoord in het winkelschap te houden.

De genomineerden voor de Gouden Windeiverkiezing 2019 (Foto: foodwatch)
De genomineerden voor de Gouden Windeiverkiezing 2019 (Foto: foodwatch)

Veel reacties op Friese oproep om gesmokkelde Joodse kinderen uit Amsterdam samen te brengen

In 2020 is Nederland 75 jaar bevrijd en om daar stil bij te staan is Stichting De Verhalen op zoek naar Joden die in 1943 van Amsterdam naar Friesland zijn gesmokkeld. Verschillende Friese media helpen de stichting daarmee, wat inmiddels al meer dan honderd reacties opleverde.

Destijds werden 210 Joodse kinderen bij Friese gezinnen ondergebracht. Het idee is om die kinderen, die indien ze nog leven tussen de 77 en 90 jaar oud zijn, in mei 2020 bij elkaar te brengen in Friesland. Dit om samen met deze kinderen de in de oorlog omgekomen familieleden te herdenken, de vrijheid te vieren en naar verhalen van deze destijds gesmokkelde kinderen te luisteren. 

De Leeuwarder Courant plaatste daarom enkele dagen geleden een oproep, waar direct veel op werd gereageerd. 'Meteen bij de lancering afgelopen zaterdag begonnen de reacties al binnen te stromen', zegt Gerard van der Veer van de stichting tegen de krant. 'Dat had ik niet zo verwacht, al wist ik wel dat dit onderwerp veel bij mensen losmaakt. 

Wie informatie over de kinderen heeft, kan mailen naar info@joodsekinderen.nl. Ook kan telefonisch contact opgenomen worden via 058 2997799. 

Coop, DekaMarkt en Dirk: keurmerk voor kipvleeswaren

De kipvleeswaren van Coop, DekaMarkt en Dirk voldoen minimaal aan de criteria van het keurmerk één ster Beter Leven. Dat bevestigen de supermarkten aan Wakker Dier. “Het is belangrijk dat de supermarkten overstappen op een goed onafhankelijk keurmerk, voor de kippen én de consument,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Eerste stap
Plus maakte in september dit jaar als eerste de stap naar huismerk kipvleeswaren met een keurmerk. Nu zijn er dus vier supermarkten die hun kip een beter leven geven. Zij kiezen voor het onafhankelijke één ster Beter Leven keurmerk als ondergrens voor hun vleeswaren.

Bij Coop hebben alle kipvleeswaren vanaf nu minimaal één ster; Dirk en Dekamarkt schakelen medio 2020 over. Het gaat om alle huismerk gesneden kipvleeswaren voor op de boterham. “Een belangrijke stap in onze strijd om keurmerkloze kip uit de schappen van de supermarkten te krijgen,” zegt Hilhorst.

Steekproef
Afgelopen maand publiceerde Wakker Dier een steekproef over dierenwelzijnskeurmerken op kipvleeswaren. Tussen 2018 en 2019 was een lichte stijging te zien in het aandeel vleeswaren met een keurmerk; van 17 naar 23 procent. Wakker Dier wil dat alle kipproducten in de supermarkt minimaal voldoen aan de criteria van het één ster Beter Leven keurmerk, zodat de kippen meer ruimte en een overdekte uitloop krijgen.

Achterlopers
In de steekproef hadden Albert Heijn, Aldi en Lidl het dieronvriendelijkste aanbod. Aldi en Lidl verkochten uitsluitend kipvleeswaren zonder dierenwelzijnskeurmerk en bij Albert Heijn had slechts acht procent een keurmerk. Hilhorst: “Deze drie grote spelers bezitten samen de helft van de markt. Je mag verwachten dat zij hun verantwoordelijkheid nemen voor de kippen. Maar het tegendeel is waar.”

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Internationale bijwerkingenweek van start: meldt bijwerkingen

Vandaag start de bijwerkingenweek, een jaarlijkse campagne door medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb. Doel van deze week is medicijngebruikers én zorgverleners bewust te maken van het belang van het melden van bijwerkingen, zeker als iemand meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. Met deze meldingen ontstaat een completer beeld van de veiligheid van medicijnen.

Bijna iedereen in Nederland gebruikt wel eens een medicijn. En zo’n 65% van de Nederlanders gebruikt wel eens een medicijn op recept. Ook het gebruik van meerdere medicijnen komt vaak voor: ruim een kwart van de mensen in ons land gebruikt meer dan 5 medicijnen tegelijk. Vaak zijn dit ouderen en patiënten met chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte.

Bijwerkingen en polyfarmacie
Polyfarmacie, het gebruik van meer medicijnen tegelijkertijd, is dit jaar het thema van de bijwerkingenweek. Bij polyfarmacie kan het ene medicijn de werking van het andere medicijn beïnvloeden. Zo kan een medicijn bijvoorbeeld sterker of minder sterk gaan werken.

Een voorbeeld hiervan is de combinatie van plaspillen met sommige pijnstillers, zoals ibuprofen of diclofenac (NSAID’s). Plaspillen zetten de nieren aan tot extra afvoer van vocht in het lichaam, terwijl ibuprofen en diclofenac de afvoer van vocht kunnen afremmen. Dit kan leiden tot extra bijwerkingen, zoals hartklachten.

Completer beeld medicijnen
“Hoe beter patiënten en zorgverleners melden, hoe vollediger ons inzicht in de veiligheid van medicijnen”, aldus Agnes Kant, directeur van Bijwerkingencentrum Lareb. Melden van bijwerkingen draagt zo bij aan nieuwe of meer volledige informatie over medicijnen bij gebruik in de praktijk. Ton de Boer, voorzitter van medicijnautoriteit CBG: “Dit inzicht is essentieel om de veiligheid van medicijnen te bewaken. Op basis van informatie over bijvoorbeeld een nieuwe bijwerking, interacties tussen medicijnen of een opvallende toename in het aantal meldingen ondernemen we waar nodig actie, ook op Europees niveau.”

Voorbeelden van dergelijke acties zijn het aanpassen van de informatie in de bijsluiter, het recept-plichtig maken van een medicijn en het actief verspreiden van risico-informatie. De Boer: “Gemiddeld gaat er zo’n 20 keer per jaar een waarschuwing naar zorgverleners met risico-informatie over een medicijn. Dit helpt hen om het juiste medicijn aan de juiste patiënt voor te schrijven en daarmee bijwerkingen zo veel mogelijk te voorkomen.”

Medicijngebruikers en zorgverleners kunnen een (vermoedelijke) bijwerking melden bij Bijwerkingencentrum Lareb, via www.mijnbijwerking.nl. Afgelopen jaar werden daar bijna 34.000 bijwerkingen gemeld. Bij het melden maakt het niet uit of het om een nieuwe of een bekende bijwerking gaat. Kant: “Van bekende bijwerkingen willen we goed in kaart brengen hoe deze verlopen en hoe ernstig ze zijn. Bespreek vermoedelijke bijwerkingen daarnaast ook altijd met uw arts.”

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Campagne helpt mensen die seksueel geweld meemaken sneller hulp te zoeken

1 op de 5 vrouwen (22%) en 1 op de 16 mannen (6%) in Nederland hebben weleens seksueel geweld meegemaakt. Dit zijn seksuele handelingen die iemand gedwongen heeft uitgevoerd. Dit heeft vaak grote impact. Als je seks tegen je wil hebt gehad, is het goed om zo snel mogelijk hulp te vragen. Zo zijn er binnen zeven dagen veel mogelijkheden op medisch, psychologisch en forensisch vlak. Daarom start het ministerie van Justitie en Veiligheid op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen de campagne ‘Wat kan mij helpen’ om mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt te motiveren hulp te zoeken.

Wie seksueel geweld meemaakt, durft daar vaak niet over te praten. Mensen zijn bang niet geloofd te worden, vragen zich af of ze het er zelf naar hebben gemaakt of begrijpen niet waarom hun lichaam bevroor. Zo komt zeventig procent van de mensen bij ongewenste seks in een ‘freeze’ terecht: zij bevriezen letterlijk van angst. Over die ‘freezereactie’ voelen zij zich vaak schuldig. Dat komt doordat mensen het niet verwachten van zichzelf, terwijl het juist een natuurlijke reactie van het lichaam is. Hulp vragen helpt om met die ingrijpende seksuele ervaring om te kunnen gaan.

In de eerste zeven dagen zijn er op medisch, psychologisch en forensisch gebied belangrijke mogelijkheden. Zoals het voorkomen van een zwangerschap, een SOA of HIV-besmetting. Of psychische hulp om de kans op een posttraumatische stress stoornis te verkleinen. Dat is belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat 47% van de mensen die verkracht zijn, drie maanden later aan de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS) voldoet. In die eerste dagen kun je ook DNA-sporen van de pleger nog veilig laten stellen. Als je aangifte bij de politie wil doen, helpt dat bij de bewijsvoering.

Sander Dekker: “Slachtoffers van seksueel geweld schromen vaak om hulp te zoeken. Omdat ze zich niet realiseren dat wat hen is overkomen onacceptabel is of omdat ze zich schamen. Terwijl hulp juist kan helpen om je leven weer op te kunnen pakken. Ik hoop dat deze campagne vrouwen én mannen, die slachtoffer zijn van seksueel geweld ertoe aanzet om de stap naar hulp te zetten. En dat geldt niet alleen voor mensen die het net is overkomen, maar ook voor diegenen die klachten hebben door een ingrijpende seksuele ervaring langer geleden.”

‘Wat kan mij helpen’
Met de campagne ‘Wat kan mij helpen’ wil het ministerie van Justitie en Veiligheid mensen die tegen hun wil seks met een bekende hebben gehad, motiveren zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. De campagne is o.a. zichtbaar op billboards, in uitgaansgelegenheden, op scholen en online. Op de website watkanmijhelpen.nl kunnen mensen die een ongewenste, ingrijpende seksuele ervaring hebben gehad, bekijken wat anderen hebben meegemaakt, wat hun gevoelens en twijfels waren, waarom zij professionele hulp hebben gezocht en wat dat hen heeft opgeleverd. De verhalen helpen slachtoffers te beseffen dat het niet oké is wat er is gebeurd en dat professionele hulp kan helpen.

De campagne is in samenwerking met partners gemaakt, zoals VWS, Centrum Seksueel Geweld, Slachtofferhulp Nederland en de politie.

Van Gerwen neemt revanche op Price en wint Players Championship Finals

Michael van Gerwen heeft zondag de eindstrijd van de Players Championship Finals in Minehead bereikt. De dertigjarige Brabander versloeg in de halve finales Ian White (11-8) en strijdt later op zondag tegen Gerwyn Price om de toernooizege.

White kon in de openingsfase van de wedstrijd nog enigszins partij bieden aan Van Gerwen, maar werd bij een stand van 2-1-achterstand gebroken. Die ene break bleek het verschil te maken. Van Gerwen staat voor de vijfde keer op rij in de finale van dit toernooi. 

Van Gerwen had zes legs nodig om op gang te komen, maar daarna ging de turbo ook echt aan. Een tiendarter bracht hem op 5-2 en een twaalfdarter zorgde voor 6-3 in de negende leg. White kwam terug tot 6-5, maar Mighty Mike deelde vervolgens twee tikken uit met finishes vanaf 130 en 112. De Vlijmenaar kreeg vervolgens zelf een hoge finish om zijn oren van White, die 141 uitgooide voor 9-7. Even later maakte Van Gerwen het af met een elfdarter voor een 11-8 winst op de Engelsman.

In de finale wacht een ontmoeting met Gerwyn Price. De Welshman hield Chris Dobey met een 11-8 zege uit de finale. Met een fenomenale spurt maakte Price een 1-4 achterstand ongedaan. The Iceman wierp in de tweede sessie drie elfdarters én een 132-finish om terug te komen tot 5-5.

Dobey gaf het initiatief vervolgens af in de zeventiende leg, waarin hij vier pijlen op de dubbels miste. Price raakte dubbel 5 met zijn derde pijl en kwam op 9-8. De oud-rugbyer maakte het vervolgens vakkundig af voor een finaleplek.

Update 6.50 uur

Michael van Gerwen heeft zondag voor de vijfde keer in zijn carrière de Players Championship Finals gewonnen. De Nederlander was in de finale in het Engelse Minehead met 11-9 in legs te sterk voor Gerwyn Price. In de eindstrijd tegen de 34-jarige Price ging Van Gerwen goed van start. In een bizarre eerste leg (beide spelers misten de nodige pijlen op de dubbel) sloeg de wereldkampioen al toe met een break, maar de Welshman kwam na twaalf legs weer langszij (6-6).

Price kon niet lang genieten van zijn comeback, want op 8-8 wist Van Gerwen hem andermaal te breken. Die voorsprong kwam in de laatste leg nog in gevaar, maar op zijn vijfde matchdart maakte de nummer een van de wereld een eind aan de wedstrijd.

De dertigjarige Van Gerwen, die het laatste grote toernooi voor het WK ook won in 2013, 2015, 2016 en 2017 en vorig jaar de finale verloor van Daryl Gurney (9-11), neemt met de zege revanche voor de verloren halve finale bij de Grand Slam of Darts een week geleden. Toen won Price met 12-16 van 'MVG' en later die zondag ook het toernooi.

CBS: 'Hete zomer voor toeristensector'

Nederlandse logiesaccommodaties trokken tijdens de zomermaanden juli en augustus 2019 bijna 10 miljoen gasten, 420.000 (4,4 procent) meer dan dezelfde maanden een jaar eerder. In totaal waren deze gasten goed voor bijna 35 miljoen overnachtingen, bijna 2,5 miljoen (7,6 procent) meer. De huisjesterreinen lieten de grootste groei zien van het aantal gasten en overnachtingen. Deze ontwikkeling zette zich in september door. Dit meldt het CBS bij de presentatie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2019.

De zomermaanden juli en augustus vormen de drukste periode voor de logiesaccommodaties. De meeste verblijfstoeristen komen dan uit Nederland. Dit jaar kwam 35,5 procent van de buitenlandse gasten gedurende deze maanden uit Duitsland. Bijna de helft van de buitenlandse overnachtingen in ons land kwam voor hun rekening.

Hotels ook in zomer grote trekkers gasten
Het grootste deel van de gasten (5,8 miljoen, 59 procent) overnachtte in juli en augustus in hotels, pensions en jeugdaccommodaties. Bijna een derde van alle overnachtingen (11 miljoen, 32 procent) vond daar plaats. Het aantal gasten en het aantal overnachtingen lagen dit jaar respectievelijk 2 en 5 procent hoger dan in dezelfde maanden van 2018.

Het aantal hotelgasten uit Nederland was gedurende de zomermaanden nagenoeg hetzelfde als een jaar eerder in juli en augustus. Er waren 4 procent meer buitenlandse hotelgasten en 8 procent meer buitenlandse overnachtingen dan een jaar eerder.

Meer Duitsers naar huisjesterreinen
In totaal bezochten 2 miljoen mensen, van wie de meesten (60 procent) uit Nederland kwamen, de bungalowparken. Dat is 11,8 procent meer dan een jaar eerder. Samen brachten ze er 11,5 miljoen overnachtingen (+12,4 procent) door.

Vooral het aantal Duitsers dat de parken bezocht nam toe, dit lag 17 procent hoger, op 467.000. Zij waren goed voor bijna 3 miljoen overnachtingen op deze parken, 19,4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Opnieuw meer bezoekers en overnachtingen campings
Net als in de zomermaanden van 2018 trokken de campings vergeleken met een jaar eerder in juli en augustus opnieuw meer gasten, dit na een aantal jaren waarin de aantallen lager lagen dan de zomer ervoor. Het aantal campinggasten lag dit jaar met 1,8 miljoen 4 procent hoger dan vorig jaar, tegelijkertijd waren er meer overnachtingen (+6 procent).

De meeste campinggasten (72 procent) waren Nederlands. Van de buitenlandse gasten kwam ongeveer 70 procent uit Duitsland. Het aantal Duitse campinggasten was vergeleken met een jaar eerder 2 procent groter. Het aantal overnachtingen door Duitsers lag, met ongeveer 2 miljoen, 171.000 (9,1 procent) hoger dan een jaar eerder.

Gasten in verblijfsrecreatie vooral naar Gelderland en Zeeland
In de provincies Gelderland en Zeeland trekken in de zomermaanden de meeste gasten naar de campings, huisjesterreinen en groepsaccommodaties (verblijfsrecreatie). Maar waar in Gelderland de meeste gasten in de verblijfsrecreatie uit Nederland kwamen (83 procent), kwam in Zeeland de meerderheid van de gasten in deze accommodaties uit het buitenland (55 procent), en dan met name uit Duitsland.

Trend zet door in september
De ontwikkelingen van de aantallen gasten en overnachtingen in juli en augustus waren ook in de maand september zichtbaar. Het aantal gasten was die maand 5,9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, tegelijkertijd waren er meer overnachtingen (+7,7 procent). Dit komt vooral doordat er meer gasten en overnachtingen waren op de huisjesterreinen. Het aantal gasten lag daar 24,1 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook werden er meer overnachtingen (18,0 procent) geboekt, in beide gevallen door zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten (vooral Duitsers en Belgen).

FOK! Wat een weer: code geel voor verkeersbelemmerende mist!

In het algemeen is er veel bewolking, lokaal is het nevelig of komt er dichte mist voor. De nevel en mist verdwijnen in de loop van de ochtend op de meeste plaatsen. Verder komt op steeds meer plaatsen af en toe de zon te voorschijn. Het blijft droog. Vanavond wordt de bewolking in het westen dikker en daar kan het plaatselijk even licht regenen. In het noordoosten is er vanavond opnieuw kans op mist. De middagtemperatuur wordt 8°C in het noorden tot plaatselijk 11°C in het zuiden. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidoost.

Komende nacht wordt het overal bewolkt en gaat het af en toe regenen of motregenen. Eventuele mist in het noordoosten verdwijnt in de loop van de nacht. De minimumtemperatuur varieert van 3°C in het oosten tot 8°C aan de zuidwestkust. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidoost.

Dinsdag overdag overheerst de bewolking en valt er plaatselijk wat regen. Grote hoeveelheden worden daarbij niet verwacht. De middagtemperatuur komt uit rond 11°C. De wind is zuidelijk en overwegend matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Zondag aan de Oosterschelde, op de achtergrond de kering  (Foto: Scherpschutter)
Zondag aan de Oosterschelde, op de achtergrond de kering (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Spektakelstuk Manchester United en Sheffield United kent geen winnaar

Manchester United heeft op bezoek bij Sheffield United één punt gepakt. Het was een flink spektakelstuk op Bramall Lane, waar het duel eindigde in 3-3.

John Fleck bracht Sheffield binnen twintig minuten met de knie op 1-0, Lys Mousset ramde kort na rust de 2-0 binnen, maar werd kort daarop met een spierblessure gewisseld voor Oliver McBurnie.

Na ruim zeventig minuten ging het mis voor de thuisploeg. Tieners Brandon Williams en Mason Greenwood trokken de stand gelijk en zeven minuten na de 2-1 zorgde Marcus Rashford zelfs al voor 2-3.

Toch kon Sheffield nog juichen: McBurnie kreeg de bal in de blessuretijd voor zijn voet en werkte gedecideerd de 3-3 tegen de touwen.

ADHDennis vanaf 7 januari 2020 op SBS6

In het nieuwe SBS6-programma ADHDennis duikt voormalig Expeditie Robinson-presentator Dennis Weening in de wereld van ADHD. Hoewel hij volgens zijn omgeving voldoet aan de beschrijving, heeft hij zich nooit laten diagnosticeren. In het programma onderzoekt Weening of zijn innerlijke onrust daadwerkelijk voortkomt uit ADHD en ondergaat hij behandelingen om meer rust te vinden. Het is zijn meest persoonlijke en confronterende zoektocht ooit en daarmee geeft hij een unieke inkijk in zijn privéleven: veelal druk, onrustig en ontzettend chaotisch.

Zolang de druktemaker zich kan herinneren, stuitert hij door het leven als een op hol geslagen flipperkast. In welke mallemolen belanden mensen na de diagnose ADHD en hoe beïnvloedt dit het dagelijks leven? In zes afleveringen bezoekt Dennis onder anderen bekende lotgenoten zoals Jochem Myjer, om te achterhalen hoe zij omgaan met de drukte in hun hoofd. Ook vliegt hij de wereld over om te zien hoe er op verschillende continenten tegen ADHD wordt aangekeken.

Tijdens een van deze reizen ontmoet Weening voormalig bokskampioen Regilio Tuur in New York om meer te weten te komen over zijn ervaringen met de diagnose ADHD. Toch zit de grootste uitdaging van dit programma niet in Dennis’ hoofd, maar op zijn achterbank. Want niet alleen de presentator zou het kunnen hebben, zijn hele ploeg bestaat uit ongeleide projectielen. De cameraman, geluidsman, regisseur en producer vragen zich namelijk net als Dennis al heel lang af: ‘Zou mijn omgeving gelijk hebben en moet ik me niet eens laten onderzoeken?’

Tijd voor wat muziek, goedemorgen! 

Nederlanders tevreden over zorgverleners

Volwassenen zijn over het algemeen tevreden over hun zorgverleners. Zorgverleners krijgen rapportcijfers rond de 8, waarbij de fysio- of oefentherapeut en tandarts met respectievelijk een 8,1 en 8,0 de hoogste cijfers krijgen. De huisarts en de psycholoog, psychiater of psychotherapeut krijgen een 7,8. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2018 van het CBS.

Ouderen geven huisarts hoogste cijfer
Mannen zijn tevredener over hun huisarts dan vrouwen, en ouderen tevredener dan jongeren. Volwassenen tot 25 jaar waarderen hun huisarts met een 7,5, terwijl 75-plussers hun huisarts een 8,2 geven. Lager opgeleiden waarderen hun huisarts met een 8,0, hoger opgeleiden geven een 7,7.

3 procent niet te spreken over fysiotherapeut en tandarts
Niet alle volwassenen die het afgelopen jaar een zorgverlener bezochten zijn hier tevreden over. Zo gaf 3 procent de fysio- of oefentherapeut een onvoldoende (rapportcijfer 5 of lager). De drie meest genoemde redenen hiervoor waren dat de behandeling te weinig of geen resultaat opleverde, dat deze te lang duurde, of dat de therapie niet op hen was afgestemd. Ook de tandarts kreeg van 3 procent een onvoldoende, vooral omdat men niet tevreden was over de behandeling of het resultaat daarvan.

5 procent gaf hun huisarts een onvoldoende. Zij vonden vooral dat de huisarts weinig empathie toonde, niet goed luisterde of hen niet serieus nam. De psycholoog, psychiater of psychotherapeut kreeg de meeste onvoldoendes (8 procent). De meest genoemde redenen voor ontevredenheid zijn dat klachten niet werden opgelost, of dat de zorgverlener te weinig expertise had.

8 op de 10 volwassenen bezocht tandarts
In de Gezondheidsenquête van 2018 gaven 7 op de 10 personen van 18 jaar of ouder aan de huisarts te hebben bezocht in de afgelopen twaalf maanden. De tandarts werd door 8 op de 10 volwassenen bezocht. Het bezoek aan de fysiotherapeut of oefentherapeut was lager (3 op de 10), en 1 op de 10 was bij een psycholoog, psychiater of psychotherapeut geweest.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.