FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 november 2019

Treinen beschoten in Brabant

De warmte van een dorpscafé, de aanspraak van mensen met een zachte G, Brabant heeft zo haar eigenaardigheden. Vrijdag was het ook raak met een ouderwets staaltje kattenkwaad: niet één, maar twee treinen lijken beschoten te zijn.

Op het station van Breda is een trein stilgezet met vijf kapotte buitenruiten, in Eindhoven arriveerde eveneens een trein met een kapotte ruit. De conducteur van een trein tussen Tilburg en Breda riep om dat de trein werd beschoten, waarna even na half acht bij de politie gebroken ramen gemeld werden.

De politie liet weten dat de ruiten van de trein door iets hard geraakt zijn, maar inzittenden bleven gelukkig ongedeerd: de binnenruiten sneuvelden niet. Langs het spoor is door de politie naar hulzen gezocht. Ook bij de trein die in Eindhoven arriveerde raakte niemand gewond, de politie onderzoekt beide zaken als ware het schietincidenten.

Beide treinen reden op hetzelfde traject, maar dan de andere kant op, zo vertelde een woordvoerder. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor, het enige dat 'bekend' is is dat de treinen in de buurt van Gilze-Rijen geraakt zouden zijn.

De vraag van de dag: wat was vroeger jouw kattenkwaad als je je op de vrijdag verveelde? Belletje lellen? Een portemonnee met hondenpoep neerleggen? Treinen beschieten?

Update 23.25 uur
Twee jochies van 15 jaar zijn inmiddels opgepakt in Dorst, op aanwijzen van een getuige. De heren hadden een balletjespistool en metalen 'kogeltjes' mee.

NFL: Hopkins schittert met twee touchdowns tegen Colts

Tijdens Thursday Night Football kwamen donderdagavond de Houston Texans en Indianapolis Colts in actie. Het duel stond niet echt bol van het spektakel, maar het was wel redelijk spannend.

Ka'imi Fairbairn bracht de Texans met een 35-yard field goal vroeg in het tweede kwart op voorsprong, maar een 5-yard touchdown van Jacoby Brissett draaide de stand om. Niet veel later wist Texans-quarterback Deshaun Watson wide receiver DeAndre Hopkins te beriken voor een 35-yard touchdown, waarna Adam Vinatieri vanaf 36 yards de ruststand op 10-10 bepaalde.

In het derde kwart namen de Colts weer de leiding: Jonathan Williams bekroonde een 13-yard run met een touchdown. Dankzij Fairbairn (36 yards) bleven de Texans in de buurt en vroeg in het vierde kwart werd Hopkins vanaf 30 yards weer bereikt door Watson, voor wat met 20-17 de beslissende touchdown bleek te zijn.

Texans - Colts (Bron: YouTube)

Top drie Keuken Kampioen Divisie maakt geen fout

De top drie van de Keuken Kampioen Divisie heeft vrijdagavond geen fout gemaakt. Koploper SC Cambuur won met ruime cijfers uit bij FC Eindhoven: 0-3. Ook De Graafschap had een makkelijke avond tegen de andere Eindhovense club. De Superboeren wonnen met 4-1 van Jong PSV. Nummer drie Jong Ajax had het lastiger tegen NAC Breda. De Amsterdammers kwamen met 0-1 achter, maar bogen de achterstand om in een 1-2 winst.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - FC Den Bosch 0-2
De Graafschap - Jong PSV 4-1
Excelsior - FC Volendam 1-2
FC Dordrecht - Telstar 2-3
FC Eindhoven - SC Cambuur 0-3
Go Ahead Eagles - Roda JC Kerkrade 1-1
Helmond Sport - N.E.C. 1-2
Jong FC Utrecht - Jong AZ 2-1
MVV Maastricht - TOP Oss 4-0
NAC Breda - Jong Ajax 1-2

20 jaar cel, TBS en beroepsverbod geŽist voor verdachte van insulinemoorden

Een verzorgende die in plaats van zorg bieden, ouderen juist in gevaar bracht. In vier gevallen zelfs met de dood tot gevolg. Het lijkt een filmscenario, maar helaas is het de schokkende werkelijkheid. Tegen de 23-jarige man die volgens het OM verantwoordelijk is voor de dood van vier ouderen en daarnaast heeft geprobeerd nog zeven ouderen om het leven te brengen eiste het Openbaar Ministerie vandaag een gevangenisstraf van 20 jaar, TBS met dwangverpleging en een beroepsverbod van 25 jaar om nog in de zorg of met kwetsbaren te werken.

Aangifte
De verdachte werkte in verschillende verzorgingshuizen in Rotterdam, Ridderkerk en Puttershoek. Het onderzoek kwam op gang in november 2017, nadat er in het verzorgingshuis in Puttershoek een vrouw onwel was geworden. Zij had insuline gekregen, terwijl daar geen medische noodzaak voor was. De instelling waar de vrouw woonde deed aangifte, ook van het vermoeden dat er al eerder een vrouw was overleden als gevolg van de onjuiste toediening van insuline.

Ook werd verdachte in verband gebracht met een incident van een vrouw die in een instelling in Rotterdam onwel was geworden, maar het ternauwernood heeft overleefd.

Nadat de Rotterdammer was aangehouden werden nog eens twaalf meldingen gedaan, door andere zorginstellingen waar de verdachte werkzaam is geweest. In totaal betrof het vijftien incidenten binnen vier verschillende zorginstellingen, waar nader strafrechtelijk onderzoek naar is gedaan. Van de vijftien meldingen staan er nu uiteindelijk elf insulinezaken op de tenlastelegging.

Onderzoek
De elf zaken speelden zich kort na elkaar af, in de periode van juni 2016 t/m november 2017. In alle gevallen is er volgens het OM sprake geweest van het feit dat verdachte kwetsbare slachtoffers insuline heeft toegediend zonder medische noodzaak. In twee van de zaken beschikt het OM over beelden waarop te zien is dat verdachte het slachtoffer iets toedient. Op de beelden is ook een oranjekleurige pen te zien bij de verdachte, die artsen hebben herkend als insulinepen. Het Openbaar Ministerie gaat er dus vanuit dat de beelden laten zien dat verdachte insuline toedient aan de slachtoffers.

Maar er is meer: zo had de verdachte steeds dienst als verzorgende op de afdeling als de slachtoffers onwel werden, was het in veel gevallen de verdachte die het onwel worden ontdekte en waren alle slachtoffers op hoge leeftijd, dementerend en afhankelijk van de hulp van anderen. Door de dementie waren zij niet in staat om aan te geven dat ze een injectie hadden gekregen.

Aanmerkelijke kans
Volgens de officier van justitie heeft de verdachte de kans aanvaard dat de slachtoffers zouden komen te overlijden. Elke medewerker van een verpleeghuis weet dat hypoglykemieën[1] potentieel dodelijk zijn. Dat verdachte dit ook wist blijkt onder andere uit bij hem thuis aangetroffen aantekeningen over hypoglykemie die de dood tot gevolg kan hebben.

Daarnaast heeft de verdachte het schoolvak over diabetes en insuline gevolgd en gehaald. Hij wist dus dat lage bloedsuikers –na coma- ook de dood konden veroorzaken. Ondanks het feit dat hij dit wist, heeft verdachte bij het eerste slachtoffer insuline toegediend. Toen zij onwel werd bleek dit echter geen rem voor verdachte, hij ging gewoon verder met zijn praktijken en maakte vervolgens meerdere slachtoffers, zelfs met dodelijke afloop.

Motief
De verdachte heeft tijdens eerste verhoren drie gevallen bekend. Tegen de politie verklaarde hij dat hij de insuline bij de slachtoffers inspoot zodat hij daarna adequaat kon handelen en daardoor complimenten en een goede beoordeling zou krijgen. Uit de rapportages van deskundigen die hem later hebben onderzocht blijkt dat verdachte handelde uit een diepgewortelde wens om arts te zijn. De officier van justitie daarover op zitting: “Hij had geen oog voor de mensen waar hij voor zorgde of wat de gevolgen van zijn daden voor hen waren. Hij had geen compassie en achteraf ook geen verdriet, alleen maar schaamte.”

Speeltuin
Volgens de officier van justitie dacht de verdachte alleen maar aan zichzelf. Hij wilde zich dokter voelen en complimentjes krijgen en voor die wens moest alles wijken. “De verdachte zag zijn werk in de zorg als een speeltuin, waarin hij zijn fantasieën om dokter te worden kon uitleven. Hij bracht daarbij hulpeloze, kwetsbare mensen, die volledig afhankelijk waren van zijn zorg, ernstig in gevaar,” aldus de officier vandaag tijdens het requisitoir.

Strafeis
Met zijn handelen heeft verdachte niet alleen de verschillende betrokken families diep geraakt, ook de impact op de samenleving is groot. Goede en veilige zorg is in ieders belang. Moorden gepleegd door een zorgverlener, iemand die juist de helpende hand zou moeten bieden aan zorgbehoevenden, zijn daarom onbegrijpelijk. De officier: “Hij heeft kwetsbare, hulpeloze mensen, die op zijn steun en zorg rekenden, het meest waardevolle bezit ontnomen, namelijk hun leven. Daarnaast heeft verdachte vele anderen ernstig in gevaar gebracht en willens en wetens verhuld en gelogen over wat daarin zijn rol was. Niet alleen richting de slachtoffers en hun familie maar ook richting collega’s die ongewis waren over wat er nu precies aan de hand was met de patiënten die ook aan hun zorg en aandacht waren toevertrouwd. Dat dient hem zwaar te worden aangerekend.”

Ook hekelt het OM de houding van verdachte op zitting: “Het feit dat verdachte zich beroept op zijn zwijgrecht en de nabestaanden nu, twee jaar na dato, nog steeds geen antwoord wil geven op hun vragen is schrijnend. Zij zullen nooit weten waarom juist hun geliefde familielid dit moest overkomen.”

Gezien de ernst van de gepleegde feiten, de hoge kans op recidive en de gebrekkige persoonlijke ontwikkeling van verdachte eiste de officier van justitie vandaag naast een hoge gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging. Daarnaast verzocht de officier de rechtbank om de verdachte als bijkomende straf ook een beroepsverbod op te leggen. De officier: “Verdachte heeft zijn positie als verzorgende misbruikt om zeer ernstige strafbare feiten te plegen. Daarbij was sprake van kwetsbare slachtoffers. Verdachte zou niet meer werkzaam mogen zijn in de zorg of een beroep mogen aanvaarden waarbij hij werkt met kwetsbare personen.”

De rechtbank doet naar verwachting 19 december uitspraak.

Jeugdgevangenis wordt politieschool

De politie heeft er sinds vandaag een nieuwe opleidingslocatie bij. Het gebouw en het terrein van de voormalige jeugdinrichting Almata in Den Dolder is aangekocht als zevende locatie van de Politieacademie.

De overheid wil meer blauw op straat en dat betekent dat er de komende jaren meer agenten moeten worden geschoold. Er zijn nu zes locaties waar het Basis Politieonderwijs wordt gedoceerd. De capaciteit daarvan wordt momenteel al bijna volledig benut. Er is daarom dringend behoefte aan uitbreiding. In het gebouw van de vroegere inrichting werd vandaag het contract voor de overdracht getekend.

Centrale ligging
De voormalige jeugdgevangenis Almata biedt ruime mogelijkheden voor het realiseren van een nieuwe plek voor het politieonderwijs, aldus directeur Gerrit den Uyl van het Politiedienstencentrum. ‘Het is een mooi terrein met veel potentie en een goede centrale ligging vlakbij treinstation Den Dolder’, zei hij tijdens de overdracht van de locatie aan de politie. ‘Op 4 november hebben we kennisgemaakt met een aantal inwoners en we hopen binnenkort ons als nieuwe buur verder voor te stellen. ’

Huisvesting
Komend najaar moet de huisvesting klaar zijn voor veertien klassen studenten van de Politieacademie (PA). Het voornemen is om eerst tijdelijk het bestaande gebouw te gaan gebruiken. Uiteindelijk moeten er in 2024 faciliteiten zijn voor 35 klassen. Den Uyl benadrukte blij te zijn met de nieuwe opleidingsplek. ‘Het biedt naast huisvesting voor de PA nog ruimte voor andere politieonderdelen. We hopen in ieder geval dat straks op Almata hele goede agenten worden opgeleid en dat zij terug kunnen kijken op een mooie opleidingsperiode in Den Dolder.’

Faciliteiten
Het terrein in Den Dolder gaat flink op de schop. Er is behoefte aan onderwijsruimten, kantoren, buitengebied waar geoefend kan worden, sportvoorzieningen en schietbanen. De politie onderzoekt nog of het gebouw van de jeugdgevangenis kan worden hergebruikt. Volgens Den Uyl is dit vanuit het perspectief van duurzaam hergebruik een mooi streven. ‘Gezien de beperkingen door de indeling en constructie van het gebouw is dit nog een behoorlijke uitdaging. We gaan in ieder geval voor een duurzame en toekomstgerichte herontwikkeling van deze locatie in Den Dolder.’

Voorstellen
Samen met de gemeente Zeist, waar Den Dolder onder valt, gaat de politie een ontwikkelplan voor het Almata-terrein opstellen. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van ideeën en voorstellen van inwoners en bedrijven uit de omgeving. De voormalige jeugdgevangenis staat sinds 2013 leeg en wordt bewoond door antikrakers. Volgens wethouder Sander Jansen (Ruimtelijke Economische Ontwikkeling, Sport en Financiën) past de komst van de politieopleiding binnen de maatschappelijke bestemming die geldt voor deze plek. Sander Jansen: 'Het is mooi dat het gebouw inclusief het omliggende terrein straks met de komst van een opleidingslocatie van de Politieacademie opnieuw een maatschappelijke invulling krijgt.´

Jeugdgevangenis wordt politieschool (Afbeelding: Politie)
Jeugdgevangenis wordt politieschool (Afbeelding: Politie)

Wijzigingsbeding bij Euribor-hypotheek van ABN AMRO moet opnieuw worden beoordeeld

De Hoge Raad heeft vandaag uitspraak gedaan over de manier waarop moet worden beoordeeld of het wijzigingsbeding bij de Euribor-hypotheek van ABN AMRO oneerlijk is. Hij oordeelt dat het gerechtshof deze beoordeling niet goed heeft uitgevoerd. Daarom moet een ander hof opnieuw bekijken of het wijzigingsbeding oneerlijk is.

De zaak
In de algemene voorwaarden bij de Euribor-hypotheek van ABN AMRO die men in de periode 2005 tot medio 2009 kon afsluiten, stond een beding dat ABN AMRO de mogelijkheid gaf de opslag te wijzigen die zij berekende op de Euriborrente. De door de consumenten (de leningnemers) over de leningen te betalen rente bestond uit de variabele Euriborrente plus een opslag. ABN AMRO heeft op grond van het wijzigingsbeding de opslag verhoogd. De Stichtingen Stop De Banken (SDB) en Euribar komen op voor de belangen van een groep consumenten die in de genoemde periode zo’n Euribor-hypotheek hebben afgesloten. Zij hebben aangevoerd dat dit beding oneerlijk is in de zin van het Europese recht dat gaat over oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten. Volgens hen is het beding daarom niet geldig en had ABN AMRO de opslag niet mogen verhogen.

Uitspraak gerechtshof
Het gerechtshof heeft geoordeeld dat het wijzigingsbeding van ABN AMRO oneerlijk is. Het wijzigingsbeding is onvoldoende transparant omdat de consument geen goed inzicht heeft in de opbouw van de opslag en in de betekenis van het beding. Consumenten worden door het beding in een positie gebracht die minder gunstig is dan de positie die zij zonder het beding zouden hebben. ABN AMRO heeft ook bij het verhogen van de opslag en tijdens de procedure niet goed uitgelegd waarom de opslag is verhoogd.

Cassatie
Tegen de beslissing van het hof heeft ABN AMRO beroep in cassatie ingesteld. ABN AMRO vindt onder meer dat het hof bij zijn oordeel dat het wijzigingsbeding oneerlijk is, ten onrechte niet heeft betrokken dat de consument zijn Euribor-lening vrijwel in alle gevallen zonder kosten mocht omzetten in een andere rentevorm en dat hij zijn lening op ieder moment boetevrij geheel of gedeeltelijk mocht aflossen.

Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelt dat de klacht van ABN AMRO gegrond is. Bij het onderzoek of een beding oneerlijk is, moet worden gelet op alle omstandigheden bij het sluiten van de overeenkomst. Het hof heeft bij zijn oordeel dat het wijzigingsbeding een oneerlijk karakter heeft, niet genoeg aandacht besteed aan het recht van de leningnemer om in vrijwel alle gevallen zijn hypothecaire lening om te zetten in een andere rentevorm en aan het recht dat hij zijn lening boetevrij geheel of gedeeltelijk mocht aflossen.

Gevolg
Het oordeel van de Hoge Raad betekent dat een ander gerechtshof, in dit geval het gerechtshof Den Haag, opnieuw moet onderzoeken of het wijzigingsbeding oneerlijk is, rekening houdend met alle omstandigheden bij het sluiten van de overeenkomst. De Hoge Raad beoordeelt niet zelf de feiten. Omdat de Hoge Raad in dit geval oordeelt dat de uitspraak van het hof niet in stand kan blijven en dat een nieuwe beoordeling van de feiten nodig is, verwijst hij de zaak naar een ander gerechtshof om een nieuwe beslissing te nemen.

Emigranten krijgen invloed op samenstelling Eerste Kamer

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om kiezers in het buitenland invloed te geven op de samenstelling van de Eerste Kamer. Er komt een kiescollege dat wordt gekozen door Nederlanders die woonachtig zijn in het buitenland. De leden van dat kiescollege zullen meedoen aan de verkiezing van de Eerste Kamer.

Op dit moment kiezen de leden van de provinciale staten en de kiescolleges voor de Caribische openbare lichamen de Eerste Kamer. De provinciale staten worden gekozen door de Nederlanders die in de provincies wonen. De Caribische kiescolleges worden gekozen door de Nederlandse inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De stem van Nederlanders in het buitenland klinkt nu niet door in de samenstelling van de Eerste Kamer. Zij kunnen wel stemmen voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Dat vindt het kabinet niet evenwichtig. In het regeerakkoord is afgesproken dat Nederlanders in het buitenland hun kiesrecht ook in relatie tot de Eerste Kamer moeten kunnen uitoefenen.

Alle Nederlanders die in het buitenland wonen en die voldoen aan de eisen die gelden voor de verkiezing van de Tweede Kamer, krijgen stemrecht voor het kiescollege. Zij mogen zich daarvoor ook kandidaat stellen. Om dit mogelijk te maken, moet de Grondwet worden aangepast.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Kabinet gaat breed gesprek voeren over kwalificatie zzp

Voor welke opdracht mag een bedrijf een zzp’er inhuren en wanneer is iemand eigenlijk een werknemer? Over deze vraag loopt een lange discussie. Het kabinet gaat daarom de komende maanden in gesprek met werkgevers, werknemers, zzp’ers en betrokken organisaties. Dit brede gesprek moet het onderscheid helder maken. Ook moet hieruit duidelijk worden wat de maatschappelijke opvattingen zijn.

Dat kondigen minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, staatssecretaris Snel van Financiën en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan in de vierde voortgangsbrief Werken als zelfstandige die aan de Tweede Kamer is gezonden.

Het kabinet is bezig met nieuwe wet- en regelgeving rond het werken als zelfstandige. Een van de maatregelen is de ontwikkeling van een webmodule als extra, vrijwillig hulpmiddel in het verduidelijken van de regelgeving. Bedrijven die voor een opdracht een zzp’er willen inhuren kunnen deze webmodule straks vooraf invullen. Als uit de beantwoording van de vragen blijkt dat een zzp’er de opdracht mag doen (er buiten dienstbetrekking mag worden gewerkt), krijgt een opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring. Deze geeft vooraf zekerheid dat er geen naheffingen komen van de loonbelasting en de werknemersverzekeringen, mits de webmodule naar waarheid is ingevuld.

De ontwikkeling van de webmodule is inmiddels vergevorderd. De afgelopen periode is er een conceptvragenlijst ontwikkeld. Hiervoor is onder meer door een werkgroep gekeken naar jurisprudentie en (inter)nationaal vergelijkbare vragenlijsten. De conceptvragenlijst is besproken met organisaties van werkgevers, werknemers en zzp’ers. Ook is de conceptvragenlijst voorgelegd aan 50.000 opdrachtgevers om te achterhalen hoe er in de praktijk wordt gewerkt. Dit heeft geleid tot een databestand van praktijkcasussen. Ten slotte hebben experts aan de hand van de ingevulde vragenlijsten de eerste resultaten beoordeeld.

Uit deze eerste ronde blijkt dat de webmodule nog moet worden aangepast. Niet alle vragen worden even goed begrepen. Ook wordt nog bekeken of een kortere vragenlijst mogelijk is. Er komt daarom nog een tweede testfase waarbij de vragen opnieuw naar toekomstige gebruikers worden gestuurd.

Uit de testfase komt wel een voorlopig beeld van de te verwachten uitkomsten over de werking van de webmodule naar voren. In een substantieel aantal gevallen is het mogelijk vast te stellen dat een opdracht door een zzp’er mag worden uitgevoerd. Maar op basis van de eerste beoordeling blijkt ook dat in een groter aantal gevallen de omstandigheden wijzen op een dienstbetrekking. Bijvoorbeeld omdat de zzp’er op vrijwel dezelfde manier werkt als de werknemers. In een deel van de gevallen kan de webmodule geen uitsluitsel geven. Bijvoorbeeld omdat de vragenlijst geen rekening houdt met kenmerken die per sector weer anders zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn. Opdrachtgevers kunnen op andere manieren de arbeidsrelatie helder krijgen. Bijvoorbeeld door met de belastingdienst te overleggen of de manier van werken aan te passen.

Het kabinet vindt het in deze fase verstandig om een breed gesprek te voeren over de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Minister Koolmees: “De onderliggende vraag is: voor welke opdracht vinden we nu dat je een zzp’er kunt vragen? Deze discussie is eigenlijk nooit echt goed gevoerd. Er is altijd in techniek over gesproken (VAR/DBA), of in emotie. En met het uitgangspunt dat alle zzp’ers hetzelfde zijn. Maar de zzp’er bestaat niet. We gaan als kabinet daarom een breed gesprek voeren. Over de wetgeving en jurisprudentie en hoe dat uitpakt en met oog voor de veranderende samenleving.’’

Dit zal niet betekenen dat er altijd een voor iedereen wenselijke uitkomst komt. “We werken aan de nieuwe wet- en regelgeving omdat we ook echt zorgelijke trends zien, zoals de onbedoelde concurrentie tussen werknemers en zzp’ers, tussen MKB en zzp en zzp’ers onderling. We kunnen niet stilzitten.’’

In het eerste kwartaal van 2020 wil het kabinet de definitieve vragenlijst, de weging van de vragenlijst en de uitkomsten van de testfase naar de Tweede Kamer sturen. Naast de webmodule komt er ook andere wet- en regelgeving. Zo komt er voor zzp’ers een minimumtarief van 16 euro per uur. En kunnen zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen straks voor maximaal een jaar een zelfstandigenverklaring opstellen in overleg met de opdrachtgever. Het wetsvoorstel met beide maatregelen is momenteel in internetconsultatie.

Willem, Maxima en Rutte naar herdenking Auschwitz

Willem-Alexander, Máxima en Mark Rutte zijn maandag 27 januari 2020 in Polen aanwezig bij de herdenking van de 75-jarige bevrijding van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Auschwitz-Birkenau staat bekend als grootste concentratie- en vernietigingskamp van Nazi-Duitsland. Op 27 januari 1945 werd het kamp bevrijd door het Sovjetleger. Naar aanleiding van een resolutie van de Verenigde Naties is deze datum in 2005 uitgeroepen tot Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

Veel oud-gevangenen en Holocaust-overlevenden zijn bij de jaarlijkse herdenking aanwezig. Tijdens de ceremonie worden ook de andere slachtoffers van de naziperiode herdacht. Het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau organiseert de herdenking.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

Operatie Alfa blijft actief: 'Nog genoeg te onderzoeken'

Een woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith werd donderdagochtend volledig afgesloten voor uitgebreid onderzoek in Operatie Alfa. Ook vrijdag werd er verder gezocht op het kamp en opnieuw waren er resultaten.

In een chalet op een vakantiepark in Friesland vonden agenten donderdag een vuurwapen, verstopt onder een matras. Op het kamp in Lith werden donderdag acht handgranaten gevonden en ook later die avond was het raak. Een gepantserde auto op het woonwagenkamp werd volledig doorzocht, aanvankelijk zonder succes. Een specialist van de Defensie bleef zoeken en ontdekte uiteindelijk een verborgen ruimte in de auto met daarin een vuurwapen. De verborgen ruimte bleek op een vernuftige wijze ingebouwd boven het dashboardkastje in de auto. Op het kamp in Oss werd vorige week donderdag ook al een auto gevonden met een soortgelijke ruimte. Ook toen werd een vuurwapen gevonden. Bij een woning en een bedrijf in Oss werden meerdere voertuigen in beslag genomen, waarvan een aantal gestolen bleek te zijn. Het lijkt erop dat op deze locatie gestolen voertuigen werden omgekat.

Afronding
De doorzoeking van het woonwagenkamp wordt vermoedelijk later vrijdag afgerond. De bewoners kunnen daarna weer terug naar hun woningen. Operatie Alfa blijft actief, maar of dat leidt tot nieuwe acties wil het onderzoeksteam niet kwijt: “Wij hebben sinds vorige week veel wapens, drugs en geld gevonden, dus wij hebben nog genoeg te onderzoeken. Eerder hebben wij gezegd dat nieuwe arrestaties niet zijn uitgesloten en dat geldt nog steeds”, zo blikt de onderzoeksleider terug op ruim een week Operatie Alfa. Hij benadrukt opnieuw dat de verdachten in alle beperkingen zitten: “Dat betekent dat wij geen nadere details over het lopende onderzoek kunnen delen.”

12 jaar geŽist tegen verdachte schilder die klant zou hebben gedood met 30 messteken

Het OM wil dat de 25-jarige man die verdacht wordt van het doodsteken van een 44-jarige man in een woning aan de C.J.K. van Aalststraat in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam 12 jaar de cel ingaat. Het slachtoffer werd op 30 augustus vorig jaar in zijn woning met dertig messteken om het leven gebracht.

Het lichaam van de 44-jarige man werd twee dagen later aangetroffen door zijn familie. Zijn vrouw kwam die dag met de kinderen terug van vakantie.

De woning was overhoop gehaald. Er waren meerdere tassen opengescheurd en sieraden waren verdwenen. Daarnaast trof de politie een shirt en een spijkerbroek aan, die niet van het slachtoffer waren. Ook zijn er vingerafdrukken van de verdachte gevonden.

Zakelijk conflict
De verdachte werkte als schilder in de woning van het slachtoffer. Na het steekincident is de schilder via Duitsland en Italië naar Frankrijk vertrokken. Op 13 november 2018 is hij daar aangehouden, een paar weken later kon hij worden uitgeleverd aan Nederland.

Volgens de officier van justitie hebben de verdachte en het slachtoffer ruzie gekregen over de kwaliteit en de kosten van het schilderwerk. Daarnaast zou het slachtoffer schulden hebben en daarom de rekeningen van de schilder niet hebben kunnen betalen. De verdachte verklaarde dat hij handelde uit noodweer; hij zegt te hebben gestoken omdat de bewoner hem had aangevallen, maar die verklaring is ongeloofwaardig, vond de officier van justitie.

Doodslag
Volgens het OM zou de verdachte geen vooropgezet plan hebben gehad om het slachtoffer te doden. Om die reden vraagt de officier van justitie aan de rechtbank om de verdachte te veroordelen voor doodslag en niet voor moord. Wel rekent het OM het de man zwaar aan dat een van de kinderen van het slachtoffer, dat toen zes jaar oud was, samen met zijn moeder zijn vader dood heeft aangetroffen in de woning. De verdachte zou geweten moeten hebben dat de vrouw van het slachtoffer met de kinderen van vakantie zou terugkomen en het slachtoffer levenloos terug zou vinden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

'Duidelijkheid over toekomst Haga Lyceum kan nog een jaar duren'

Duidelijkheid over de toekomst van het Cornelius Haga Lyceum kan nog wel een jaar duren. Dat zegt de verantwoordelijke Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman in het AT5-programma Park Politiek.

Eerder vandaag werd bekend dat de minister van Onderwijs Arie Slob de financiering van het Haga Lyceum niet per 1 december mag stopzetten. Volgens de Raad van State heeft de minister zich niet aan zijn eigen beleidsregels gehouden voor het inhouden van de bekostiging van scholen. De geldstroom mag niet in een keer stopgezet worden, het moet worden afgebouwd.

Het stopzetten van de financiering is daarmee voorlopig van de baan en in de tussentijd zal de bekostiging van het onderwijs op de school doorlopen.

'Slepende procedure'
Op 9 december zal een zitting zijn over de zogenoemde 'aanwijzing' waarop de minister besloot om een nieuw bestuur af te dwingen en de geldkraan dicht te draaien. "Daar komt dan een uitspraak over, en daar kan ook nog een hoger beroep op komen. Wat dat betreft is het een slepende juridische procedure", zegt Moorman.

Wel onderstreept de wethouder dat je niet alsmaar weer in hoger beroep kunt gaan. "Ik verwacht toch dat we gedurende het komend jaar wel zekerheid hebben over de toekomst van de kinderen."

Daarnaast vindt Moorman dat, mocht de school uiteindelijk toch gesloten worden, er een goed alternatief moet zijn voor de kinderen. "Het liefst ook op een plek waar ze bij elkaar kunnen blijven en die islamitische identiteit, waar ze voor kiezen, gewaarborgd blijft."

Miljoeneninjectie voor extra rijstroken A7 en A8

De overheid investeert de komende jaren miljoenen euro's in de infrastructuur rondom Amsterdam, Zaandam en Hoorn. Zo komen er extra rijstroken op de A7 en A8, maatregelen voor het lokale wegennet, fietsen en het openbaar vervoer.

Dit schrijf NH Nieuws vrijdag. Het miljoenenbedrag staat in plannen dat ministers Cora van Nieuwenhuizen en Stientje van Veldhoven na gesprekken met onder meer gemeentes en provincies publiceren. "We richten ons op de grote knelpunten en op een goede bereikbaarheid in alle regio’s", zegt Van Nieuwenhuizen.

Schiphol
Ook gaat Schiphol Plaza, het openbaarvervoersknooppunt van de luchthaven, voor miljoenen euro's op de schop. Zo wordt het busstation verplaatst en komen er meer in- en uitgangen. Verder komen er meer treinen tussen Amsterdam, Hoofddorp en Schiphol Airport.

In de zomer werd al bekend dat de A7 op meerdere plekken in Noord-Holland wordt verbreed om de bereikbaarheid tussen Hoorn en Amsterdam te verbeteren. Ook werd toen al duidelijk dat het fietsnetwerk en het ov tussen de twee steden wordt verbeterd.

Taxichauffeur (24) overleden na eenzijdig ongeluk in Amsterdam

Een taxichauffeur is gisteravond overleden na een ernstig ongeval in Amsterdam Westpoort. Een bijrijder is gewond naar het ziekenhuis overgebracht.

Het ongeval vond plaats op de kruising van de Theemsweg met de Seineweg. De taxi belandde daarbij frontaal tegen een boom. Die klap was zo hard dat de bestuurder aan zijn verwondingen overleed. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen troffen zij de bijrijder in benarde positie aan. Hij is door de brandweer bevrijd en naar het ziekenhuis gebracht.

De taxichauffeur was een 24-jarige man uit Amstelveen. Zijn bijrijder was een 20-jarige man. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren wordt door de politie onderzocht.

Noppert door op PC Finals, Klaasen en De Zwaan klaar

Het laatste darttoernooi voor het WK is aangebroken. De Players Championship Finals. De 64 beste darters na dertig reguliere Player Championships, de vloertoernooien, plaatsten zich voor dit toernooi. In de middag kwamen er al drie Nederlanders in actie. Danny Noppert versloeg Ryan Searle. Voor Jelle Klaasen en Jeffrey de Zwaan was de eerste ronde hun eindstation. 

Klaasen verloor met 6-3 van Max Hopp. Het duel begon spectaculair met een 140 finish van Hopp, gevolgd door een 170 check-out van Klaasen. Daarna daalde het niveau van beide spelers. Hopp wist zijn dubbels echter wel te raken en pakte een 4-1 voorsprong bij de pauze. Klaasen kwam na de onderbreking nog terug tot 5-3, maar de zege ging met een 83-finish naar de Duitser.

De Zwaan pakte al snel twee breaks voorsprong, maar verloor vervolgens vijf legs op rij van Simon Whitlock. De Australiër gooide 148 en 80 uit voor 3-3 en profiteerde daarna van twee mindere legs van de Nederlander. The Black Cobra dwong nog wel een beslissende leg af, maar die ging na een 110 finish naar The Wizard.

Noppert maakte tegen Ryan Searle een 5-2 achterstand ongedaan en won de partij met 6-5. Noppert wierp twee twaalfdarters en een dertiendarter om terug te keren tot 5-5. In de beslissende leg miste Noppert drie pijlen voor de wedstrijd, alvorens Searle ook een matchdart liet liggen op tops. Daarna klaarde Noppert de klus via dubbel zes.

Vanavond is het de beurt aan onder andere Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Van Gerwen, de nummer achttien op de vloer, speelt tegen Luke Humphries. Ook Barney komt in actie. De als 53e geplaatste Hagenees treft Nathan Aspinall. Hij sluit de avond af. Op bord twee komen Vincent van der Voort, Ron Meulenkamp en Jermaine Wattimena nog in actie.   

PC Finals - Ronde I - Middagsessie
Stephen Bunting 6-2 Dimitri Van den Bergh
Jose de Sousa 6-3 James Richardson
Glen Durrant 6-2 Scott Baker
Max Hopp 6-3 Jelle Klaasen
Chris Dobey 6-1 Cristo Reyes
Simon Whitlock 6-5 Jeffrey de Zwaan
Michael Smith 6-1 Martin Schindler
Ian White 6-4 Devon Petersen

Darius Labanauskas 6-5 Harry Ward
Mervyn King 6-5 Justin Pipe
Brendan Dolan 6-1 Ross Smith
John Henderson 6-5 Ryan Joyce
Keegan Brown 6-3 Andy Boulton
Ricky Evans 6-5 Steve Beaton
Danny Noppert 6-5 Ryan Searle
Dave Chisnall 6-2 Matthew Edgar

Programma vanaf 20.00 uur
Krzysztof Ratajski v Steve Lennon
Gerwyn Price v Mickey Mansell
James Wade v Ted Evetts
Mensur Suljovic v Kim Huybrechts
Daryl Gurney v Luke Woodhouse
Michael van Gerwen v Luke Humphries
Peter Wright v James Wilson
Nathan Aspinall v Raymond van Barneveld

Stage Two
Jonny Clayton v Ryan Meikle
Joe Cullen v Kyle Anderson
Vincent van der Voort v Arron Monk
Gabriel Clemens v Mark McGeeney
Adrian Lewis v Josh Payne
William O'Connor v Steve West
Jermaine Wattimena v Jamie Hughes
Ron Meulenkamp v Rob Cross

Koopmeiners gaat op prijzenjacht na openbreken contract in Alkmaar

Teun Koopmeiners heeft zijn toekomst verbonden aan AZ. De Alkmaarders maken vrijdagmiddag via de officiële kanalen bekend dat het contract van de 21-jarige aanvoerder is opengebroken en verlengd tot medio 2023. Het vorige contract van Koopmeiners liep een jaar eerder af.

Via de clubkanalen Koopmeiners erg blij te zijn om de waardering van AZ te voelen. "Ik voel me erg thuis bij de club. Het gaat goed met me, dus vandaar de keuze om te verlengen", aldus de middenvelder, die op prijzenjacht gaat met AZ.

"Ik wil heel graag iets winnen met de club, dat is altijd een doel geweest. Ik ben dit seizoen aanvoerder geworden, het is een grote eer om dat te zijn. Maar een prijs pakken zou helemaal fantastisch zijn."

Koopmeiners is dit seizoen een van de drijvende krachten achter het succes van AZ in de Eredivisie. In de competitie en in (de voorrondes van) de Europa League miste hij nog geen minuut. In 23 officiële wedstrijden was hij dit seizoen goed voor 9 doelpunten.

Koopmeiners heeft zich niet alleen ontwikkeld tot aanvoerder van AZ, maar ook van Jong Oranje. Hij komt tevens nadrukkelijker in beeld bij het 'grote' Oranje.

In 2009 kwam Koopmeiners terecht in de jeugdopleiding van de club; sindsdien speelde hij 91 officiële wedstrijden voor de club. Dat hij zich thuis voelt in Alkmaar, heeft volgens hem te maken met het feit dat hij er al zo lang rondloopt.

"Ik ken alle mensen heel goed en heb goed contact met iedereen. Vandaar ook de keuze." Na de interlandbreak hervat AZ de competitie zaterdagavond met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Roest wint ook 5.000m in Tomaszůw

De slotafstand van de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Poolse Tomaszów, de 5.000 meter voor mannen, is gewonnen door Patrick Roest. Roest, die vorig weekend ook de eerste wereldbekerwedstrijd op deze afstand won, reed vandaag met 6:19.388 een nieuw baanrecord.

Danila Semerikov werd tweede in 6:20.469, Denis Yuskov hield Marcel Bosker net van het podium af: 6:24.303 om 6:24.343. Jorrit Bergsma, vorig weekend nog tweede, werd vandaag zesde in 6:26.12.

Eerder vandaag werd de 5.000 meter in de B-groep gewonnen door Seitaro Ichinohe. De Japanner zegevierde in 6.25,646.

Fraser spreekt van 'racisme-hype': "Ik wil het wel eens zien over drie weken"

Sparta Rotterdam-trainer Henk Fraser onthield zich deze week van commentaar op het racisme richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. Waar het incident in Den Bosch onderwerp van gesprek was, ging Fraser er bewust niet op in. Hij vindt het goed dat clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie dit weekend stilstaan bij racisme, maar vraagt zich af wat voor effect het daadwerkelijk heeft.

Henk Fraser (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Henk Fraser (Pro Shots/Jasper Ruhe)

Fraser kreeg deze week meerdere aanvragen voor interviews, maar had hier geen trek in. "Ik heb nergens op gereageerd", reageert Fraser in gesprek met RTV Rijnmond. Hij vindt dat de bal niet bij de voetbalclubs ligt. "Ik vind dit een maatschappelijk probleem en het is aan politici en justitie om de kar te trekken. En wij kunnen daar als voetballerij een belangrijk aandeel in hebben, maar dit is de juiste volgorde."

"Ik heb ook niet gereageerd omdat het overkwam als een hype, dat kan ik niet ontkennen", vervolgt Fraser. "Ik wil het wel eens zien over drie à vier weken, hoe het er dan voor staat."

"Ik las al dat het moeilijk is om die mensen aan te pakken of te bestraffen, dus wat gaat er veranderen? Ik ben iets pessimistischer. Het is een goede stap (de actie van de betaald voetbalclubs om in de eerste minuut niet te voetballen, red.), maar laten we zien waar het toe leidt."

Dit speelweekend is in alle stadions in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie een gezamenlijk statement te zien. Met de boodscap 'Racisme? Dan voetballen we niet!' laten de clubs hun afkeer tegen discriminatie en kwetsende spreekkoren op de tribunes merken.

Spelers van alle wedstrijden komen in de eerste minuut na de aftrap niet in actie, terwijl de boodschap op de reclameborden en videoschermen in het stadion verschijnt.

Loting play-offs EK voetbal: RoemeniŽ tegen IJsland

De loting voor de play-offs voor kwalificatie voor het EK voetbal van volgend jaar is vrijdagmiddag verricht. Via de Nations League-route zijn de vier overgebleven EK-tickets te verdienen. Nederland plaatste zich net als negentien andere landen rechtstreeks voor het EK.

Zestien landen zijn onderverdeeld in vier groepen. De landen die aan elkaar zijn gekoppeld spelen een halve finale, waarna de winnaar van de finale een EK-ticket verdient. De halve finales worden gespeeld van 26 tot en met 28 maart van 2020. De vier finales staan voor 29 tot en met 31 maart op het programma.

Op 30 november staat de loting voor de groepsfase van het EK op het menu. De winnaars van de play-offs komen bij de loting automatisch in Pot 4 terecht.

Mocht Roemenië de eindronde bereiken, dan komt het Oranje tegen in de groepsfase. Het EK start op 12 juni.

Route A
IJsland - Roemenië
Hongarije - Bulgarije

Route B
Bosnië & Herzegovina - Noord-Ierland
Slowakije - Ierland

Route C
Schotland - Israël
Noorwegen - Servië

Route D
Georgië - Wit-Rusland
Noord-Macedonië - Kosovo

Voormalig schaatser Verheijen chef de mission op Winterspelen van 2022

Carl Verheijen is chef de mission van de Nederlandse afvaardiging op de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing. De voormalig schaatser deed al ervaring op bij de Jeugd Olympische Winterspelen van 2012 en 2016. Op de Spelen van Turijn won hij brons op de 10 kilometer en de ploegachtervolging.

“Het klinkt cliché, maar natuurlijk is dit een grote eer”, zegt Verheijen.”Het is fantastisch dat ik het vertrouwen krijg om straks de chef te zijn in Beijing. Het lijkt misschien nog ver weg, maar de voorbereidingen op de Winterspelen zijn al in volle gang. De komende winter ga ik de eerste ronde maken langs de verschillende sporten. Deze week ben ik al in Beijing geweest om de eerste indrukken op te doen.”

“Carl was voor ons een logische keuze voor het chefschap van de Olympische Winterspelen van 2022”, zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. “Als voormalig olympisch schaatser heeft hij zijn sporen in de sport verdiend. Naast zijn successen op de Spelen veroverde hij vijf keer goud op de WK afstanden. Maar net zo belangrijk is dat hij zich na zijn actieve carrière op maatschappelijk vlak heeft bekwaamd in het leiding geven aan meerdere organisaties.”

De aanstelling van Verheijen is speciaal. Hij treedt namelijk in de voetsporen van zijn vader Ed, die de functie bekleedde op de Spelen van Turijn. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse sport dat een zoon zijn vader opvolgt als chef de mission. Nogmaals Verheijen: “Toen in Turijn was dat samenzijn al uniek, maar nu wordt het verhaal nog mooier. Ik ben heel trots dat ik het stokje van mijn vader over mag nemen. Hij stelde zich in dienst van de sporters en had oog voor detail. Dat heb ik ook. Echt inhoudelijk hebben we er nog niet over gesproken. Maar als ik advies nodig heb, is het antwoord dichtbij.”

Raad van State: Minister mag financiering Haga Lyceum niet stopzetten

Minister Slob (Onderwijs) mag niet per 1 december de financiering van het Cornelius Haga Lyceum stopzetten. Dit heeft de Raad van State (RVS) vrijdag geoordeeld.

Volgens de rechter heeft de minister zich niet aan zijn eigen beleidsregels gehouden voor het inhouden van de bekostiging van scholen. Daarmee is het stopzetten van de financiering voorlopig van de baan. De regel stelt dat Slob de financiering eerst in verschillende stappen moet afbouwen als een school niet voldoet aan de voorschriften. In één keer stoppen mag dus niet. Daarmee lijkt het volledig dichtdraaien van de geldkraan voorlopig van de baan.

Raad van State
Het Haga was naar de RVS gestapt om te voorkomen dat de financiering zou stoppen, zolang er geen duidelijkheid is in andere zaken die nog lopen. Het is namelijk niet de enige rechtszaak van de school. Er dient ook nog een hoger beroep over het rapport van de Onderwijsinspectie.

Minister Slob besloot een maand geleden om per 1 december van dit jaar te stoppen met de financiering van het Haga Lyceum. De minister wilde dat de school een nieuw bestuur zou aanstellen, maar dat was op de aangewezen datum nog niet gebeurd.

De school droeg wel een nieuwe bestuurder voor. Die kon volgens de huidige directeur, Soner Atasoy, alleen nog niet worden geïnstalleerd omdat de man geen moslim was. En dus werd besloten de geldkraan dicht te draaien.

Rapport Onderwijsinspectie
Aanleiding om een nieuw bestuur te eisen was een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie. In het rapport werd de schoolleiding beticht van wanbeheer, zelfverrijking en belangenverstrengeling. Ook het burgerschapsonderwijs op de school bleek onder de maat te zijn.

Het Haga Lyceum herkende zich niet in de conclusies van de inspectie. Eerdere brieven van veiligheidsdiensten, waarin werd gesproken van ‘anti-democratisch onderwijs' en ‘salafistische aanjagers’, werden uiteindelijk niet gestaafd door het rapport van de Onderwijsinspectie. De aantijgingen waren wél de reden dat de storm rond het Haga Lyceum ontstond.

Nog een hoger beroep
Bij het gerechtshof in Den Haag dient nóg een hoger beroep dat de islamitische middelbare school heeft aangespannen tegen de Onderwijsinspectie. De school wil dat de rechter het rapport van de inspectie over de school vernietigt. Eerder verloor de school een rechtszaak over dit rapport. Op 24 december doet de rechter uitspraak in deze zaak.

SŠblŪkovŠ wint 3.000m, Achtereekte wederom tweede

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Poolse Tomaszów heeft Martina Sáblíková de 3.000 meter voor vrouwen gewonnen. De Tsjechische, die vorig weekend verrassend niet het podium wist te bereiken, pakte haar 34e wereldbekerzege op deze afstand met 4.06,13 wat een nieuw baanrecord is. Carlijn Achtereekte werd tweede net als vorig weekend. Natalia Voronina maakt het podium compleet.

Reina Anema was de eerste Nederlandse die op het ijs verscheen. Zij moest het opnemen tegen Miho Takagi. De snelste tijd tot dan was de 4.11,56 van Francesca Lollobrigida uit de eerste rit. Takagi nam gelijk vanuit de start het initatief, en Anema reed al gauw op een achterstand van anderhalve seconde. Takagi reed rond de tijd van Lollobrigida, terwijl Anema het gat met de Japanse niet kon verkleinen. In de laatste ronde met binnenbocht wist Anema toch dichterbij te komen, maar Takagi won net de rit: 4.12.26 om 4.12,63.

In de vierde rit trof Esmee Visser Evgeniia Lalenkova. Lalenkova nam het initatief, Visser, die vorig weekend kampte met buikgriep, volgde op kleine achterstand. Lalenkova was iets sneller dan Lollobrigida, terwijl de rondetijden van Visser sneller waren dan die van de Russin. Met nog een ronde te gaan, was Visser voor het eerst sneller dan Lalenkova. De Nederlandse won de rit in 4.07,97, een nieuw baanrecord.

Ook Melissa Wijfje moest het tegen een Russin opnemen. Haar tegenstandster was Natalia Voronina. Voronina nam het voortouw, maar Wijfje kon goed volgen. Drie ronden voor de finish plaatste Voronina een aanval,en nu moest Wijfje een gaatje laten. Voronina was sneller dan Visser en kwam in 4.06,61 over de finish. Wijfje reed naar 4.09,57.

Martina Sáblíková en Maryna Zuyeva vormden een paar in de zesde rit. De Tsjechische had weinig aan de Wit-Russin en moest haar eigen race rijden. Sáblíková vond haar ritme al snel, maar gaf wel tijd toe op Voronina. Op twee ronden voor de streep was de achterstand zes tienden. In de ronde erop pakte ze daar twee tienden van terug. Uiteindelijk was haar laatste ronde goed genoeg om de tijd van de Russin te verslaan: 4.06,13.

In de voorlaatste rit Antoinette de Jong tegen Carlijn Achtereekte. De twee ploeggenoten gaven elkaar weinig toe. Met nog twee ronden te gaan, was het Achtereekte die een klein gat sloeg. De snelste tijd kon ze net niet bedreigen met 4.06,28. De Jong kwam tot 4.09,17. De laatste rit ging tussen de Canadese vrouwen Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann. Beide vrouwen konden de tijd van Sáblíková echter niet bedreigen.

De 3.000 meter eerder vandaag in de B-groep werd gewonnen door Claudia Pechstein. De Duitse klokte 4.10,04.

Roken op schoolpleinen binnenkort verboden

Vanaf het begin van het volgende schooljaar mag er niet meer worden gerookt op het schoolplein. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De maatregel geldt voor basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen en universiteiten.

Blokhuis: “Per dag beginnen er 75 jongeren onder de 18 jaar met dagelijks roken. Dat is een enorm aantal. We moeten ons daarom blijven inzetten om dat tot nul terug te brengen. Veel jongeren steken hun eerste sigaret aan op het schoolplein. Het is dus hoog tijd dat roken op schoolpleinen iets voor de geschiedenisboeken wordt. Vooral omdat jongeren die vroeg in hun leven een sigaret opsteken, een veel grotere kans hebben om verslaafd te raken. Ons doel is een rookvrije generatie in 2040.”

NVWA
De onderwijsinstellingen zijn straks zelf verantwoordelijk voor het instellen, aanduiden en handhaven van het rookverbod. De NVWA houdt hier toezicht op. Blokhuis: “Geweldig dat heel veel scholen roken op hun terreinen zelf al in de ban hebben gedaan. Het verbod opnemen in de wet is bedoeld als duwtje in de rug voor scholen die daar nog niet aan toegekomen zijn. Het zou mij een lief ding waard zijn als er geen boetes uitgedeeld hoeven te worden. En er gaan natuurlijk geen inspecteurs ’s avonds na schooltijd in de bosjes liggen om te kijken of er dan iemand staat te roken.”

Niet wachten
Staatssecretaris Blokhuis roept alle scholen op om alvast na te denken over het rookvrij maken van hun terreinen, als ze dat nog niet hebben gedaan. Scholen hoeven niet te wachten tot augustus om rookvrij te worden. Hoe eerder hoe beter. In 2020 worden de scholen geïnformeerd over wat de maatregel voor hen betekent

Roken op schoolpleinen binnenkort verboden (foto: Pixabay)
Roken op schoolpleinen binnenkort verboden (foto: Pixabay)

Staat hoeft jihad-kinderen toch niet terug te halen

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag mondeling uitspraak gedaan in de zaak van de Nederlandse kinderen en moeders in de IS-kampen in Syrië. De situatie in die kampen is afschuwelijk.

Toch moet niet de rechter, maar de politiek beslissen wat er met deze kinderen en hun moeders moet gebeuren. Daarom is het gerechtshof het niet met de kort geding rechter eens. Het vonnis in kort geding is vernietigd en de vorderingen van de moeders en kinderen zijn afgewezen.

De uitgebreide schriftelijke motivering volgt uiterlijk 6 december aanstaande.

Nederlandse mannen wederom het snelste op teamsprint

De teamsprint voor mannen op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Poolse Tomaszów is gewonnen door Nederland. Ronald Mulder, Kjeld Nuis en Thomas Krol kwamen tot 1.20,05. Vorige weekend in Minsk was Oranje ook al het snelst. Vandaag boekte Oranje zijn zesde WB-winst op dit relatief nieuwe onderdeel.

China eindigde op gepaste afstand als tweede, Canada werd derde. Net als vorig weekend werd Rusland ook vandaag gediskwalificeerd.

Russische vrouwen winnen teamsprint, Oranje tweede

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Poolse Tomaszów hebben de Russische vrouwen de teamsprint gewonnen. Het trio kwam tot een tijd van 1:27.650.

Nederland, met Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Sanneke de Neeling, eindigde als tweede. Japan reed de derde tijd. Vorig weekend, tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen, ging de winst nog naar Nederland.

Syriegangers in bewaring gesteld

Twee vrouwen die dinsdag op Schiphol zijn aangehouden na terugkeer uit het strijdgebied van IS in Syrië, zijn zojuist voor 14 dagen in bewaring gesteld door de rechter-commissaris in Rotterdam. Zij worden verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie.

Het gaat om een vrouw van 24 jaar uit Tilburg en een vrouw van 25 jaar uit Apeldoorn met twee kinderen van 3 en 4 jaar.
 
De 24-jarige vrouw heeft zich eind oktober gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. De andere vrouw is in januari 2018 aangehouden in Turkije. Turkije heeft ze vervolgens het land uitgezet.
 
Na aankomst op luchthaven Schiphol dinsdagavond, heeft de Koninklijke Marechaussee de vrouwen aangehouden en aan de politie overgedragen.

Formule E-seizoen geopend, Frijns rijdt strakke race

In het Saoedische Diriyah is vrijdag het nieuwe, zesde seizoen in de Formule E van start gegaan. Op het vrij stoffige stratencircuit werd bij tijd en wijlen weer eens flink gebeukt, waarbij vooral ook Robin Frijns zich deed gelden.

Polesitter Alexander Sims vertrok prima en nam de leiding, voor de Mercedessen van Stoffel Vandoorne en debutant Nyck de Vries, die Edoardo Mortara en Sam Bird achter zich aan kreeg. Na een dikke tien minuten was Bird de eerste van de toppers die de Attack Mode pakte, waardoor Jerome d'Ambrosio hem in eerste instantie passeerde, maar al snel sloeg hij terug en pakte hij ook Mortara.

Teamgenoten Vandoorne en De Vries namen de Attack Mode niet veel later en verloren niks, net als Sims kort daarop. De tweede Attack Mode-ronde leverde aanvankelijk niet al teveel op, maar met een dik kwartier te rijden wist Bird op die manier De Vries van de derde plek af te werken. Bird opende vervolgens de aanval op de leiding, maar Vandoorne profiteerde ervan en juist de Belg ging naar de eerste plek, voor Bird en Sims, terwijl Lotterer De Vries pakte.

Voorin gebeurde van alles: Lotterer nam Sims te grazen, De Vries viel terug naar de zevende plek en had de prima rijdende Robin Frijns in zijn nek hijgen. Bird viel met tien minuten te gaan Vandoorne aan en deed dat met succes, maar de Belg had nog een Attack Mode én een zogenaamde Fan Boost te gaan...op het moment dat hij dat startte werd de safety car echter de baan op gestuurd: Daniel Abt reed tegen de muur en een stuk van zijn auto moest opgeruimd worden.

Met Bird op kop begon een drie ronden durende sprintrace, waarbij Lotterer en Vandoorne hem volgden. Frijns werkte zich lekker naar voren en reed ineens op de vijfde plek, voor De Vries en achter Rowland. De winst ging echter naar Frijns' teamgenoot, voor Lotterer en Vandoorne, die het podium completeerden.

NHL: Panthers maken indrukwekkende comeback of in overtime

De ijshockeyers van de Florida Panthers hebben in de NHL een knappe zege geboekt. Het leek thuis tegen de Anaheim Ducks fout te gaan, maar vervolgens werd een indrukwekkende comeback op touwen gezet.

Max Jones zette de Ducks in de eerste periode op voorsprong, Nick Ritchie, Rickard Rakell en Ondrej Kase zorgden vervolgens zelfs voor 0-4. In de laatste zeventig seconden van de tweede periode gloorde er weer hoop voor de Panthers, want Brett Connolly was ineens twee keer trefzeker.

Halverwege de derde periode tekende Aaron Ekblad voor de aansluitingstreffer, waarna hij Dominic Toninato in staat stelde de gelijkmaker erin te werken. Overtime was nodig en na 22 seconden bracht Ekblad alsnog de winst naar de thuisfans: 5-4.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Buffalo Sabres 3-2
Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers 3-5
Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings 5-4
Florida Panthers - Anaheim Ducks 5-4 OT
New York Islanders - Pittsburgh Penguins 4-3
Minnesota Wild - Colorado Avalanche 3-2
Nashville Predators - Vancouver Canucks 3-6
St Louis Blues - Calgary Flames 5-0
Chicago Blackhawks - Tampa Bay Lightning 2-4
Dallas Stars - Winnipeg Jets 5-3
Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs 1-3
Vegas Golden Knights - San Jose Sharks 1-2 OT
Los Angeles Kings - Edmonton Oilers 5-1

Comeback Panthers (Bron: YouTube)

Veroordeling wegens 3 berovingen in 2003 waarvan 1 met dodelijke afloop blijft in stand

De veroordeling van een man wegens drie berovingen in Rotterdam in november 2003 waarvan één met dodelijk afloop, is definitief. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De verdachte bleef lange tijd, bijna 12,5 jaar, buiten beeld. In 2016 meldde hij zich op het politiebureau en kon hij worden aangehouden en vervolgd.

Het gerechtshof vond net als de rechtbank bewezen dat de verdachte zich in de vroege ochtend van 23 november 2003 in Rotterdam in een tijdsbestek van ongeveer een half uur schuldig heeft gemaakt aan een aantal ernstige delicten. Hij heeft eerst twee jonge slachtoffers bedreigd met een mes en beroofd, vervolgens een derde slachtoffer meermalen met een mes gestoken en beroofd, en ten slotte een vierde slachtoffer doodgestoken en beroofd. Het Hof legde de verdachte 20 jaar gevangenisstraf op. De verdachte stelde beroep in cassatie in.

De advocaat van de verdachte heeft de Hoge Raad gevraagd de beslissing van het gerechtshof te vernietigen. De Hoge Raad oordeelt naar aanleiding van een van de cassatieklachten dat de juridische duiding – de zogenoemde kwalificatie – van één van de door de verdachte gepleegde delicten niet correct is, maar dat kan door de Hoge Raad zelf worden aangepast en heeft geen invloed op de hoogte van de opgelegde straf. De Hoge Raad heeft de overige cassatieklachten van de advocaat zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat het cassatieberoep ongegrond is en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproept.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling en de opgelegde gevangenisstraf van 20 jaar definitief.

Verdachte aangehouden in onderzoek naar dood Seif Ahmed

De politie heeft vrijdagochtend 22 november 2019 in Amstelveen een 49-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Seif Ahmed. De 34-jarige Amsterdammer werd op 1 oktober 2019 in kritieke toestand aangetroffen in een auto op een parkeerterrein aan de Buitensingel in Amsterdam-Duivendrecht. Reanimatie mocht helaas niet meer baten.

Achterin het voertuig zat het pas 14 maanden oude dochtertje van het slachtoffer. Aan het onderzoek naar de dood van Ahmed werd eerder aandacht besteed in Opsporing Verzocht en de regionale opsporingsprogramma’s Bureau 020 en Bureau NH.

De aangehouden verdachte zit in alle beperkingen en mag derhalve alleen contact hebben met zijn advocaat.   

De Volkskrant onthult: Johan Cruijff kreeg miljoenen van loterijen

Johan Cruijff kreeg niet jaarlijks een miljoen euro overgemaakt door zijn eigen Foundation, maar wel van de Sponsorloterij en de Postcodeloterij. Dat heeft de Volkskrant achterhaald. Schrijver Auke Kok beweerde eerder in een biografie over de oud-voetballer dat de eigen Foundation een miljoen euro overmaakte aan Cruijff, maar dit blijken nu andere organisaties te zijn.

Kok beweerde in zijn boek en in aanloop naar de presentatie van zijn schrijfsel dat Cruijff jaarlijks een miljoen euro ontving, aangezien hij onder meer het gezicht was van de Foundation. De stichting was woedend en spande een rechtszaak aan, waarna Kok diep door het stof ging. De Volkskrant weet vrijdag te melden dat Cruijff jaarlijks wel een miljoen euro kreeg van de Sponsorloterij en de Postcodeloterij, waarvoor Cruijff tussen 1998 en 2003 promotiewerk verrichte.

Volgens het dagblad begint het verhaal in augustus 1998, toen er in het Euro Business Center op de Amsterdamse Keizersgracht vijf deals werden gesloten tussen de Sponsor- en Postcodeloterij, de Johan Cruyff Welfare Foundation, Terre des Hommes en Imperial Clarion BV, de onderneming van Cruijffs schoonvader Cor Coster dat het 'merk' Cruijff in licentie heeft.

De Foundation van Cruijff was tot dan 'alleen maar een soort papieren stichting, zonder behuizing, zonder personeel, zonder Anbi-status met bijbehorende verplichtingen'. Ron van Huizen, directeur van Terre des Hommes, 'professionaliseert de Foundation’, aldus de krant. 'De Sponsorloterij steunt vijf jaar lang met ieder jaar maximaal vijf miljoen gulden (afhankelijk van hoe succesvol de loterij blijkt) zowel Terre des Hommes als de Cruyff Foundation. Maar het jaarlijkse bedrag, maximaal dus tien miljoen, wordt alleen naar Terre des Hommes overgemaakt, omdat de Foundation nog geen Anbi-status heeft.'

Beloningen voor Cruijff als ambassadeur van loterijen worden in een andere bijeenkomst vastgelegd. Er wordt uiteindelijk afgesproken dat Cruijff als ambassadeur van loterijen jaarlijks een extra bedrag van maximaal een miljoen gulden en minimaal honderdduizend gulden krijgt. 'Dat geld komt uit de bedragen die de Sponsorloterij naar Terre des Hommes (en dus indirect naar de Foundation) overmaakt', aldus de krant na uitvoerig onderzoek.

De bedenkers van het plan wilden garanderen dat Cruijff betrokken bleef, aangezien de betrokkenheid van de voetballegende succesvol bleek. Van Huizen en Boudewijn Poelmann van de Postcodeloterij benadrukken dat er 'niets onoirbaars is voorgevallen'. 'Er zijn geen donateurs van goede doelen benadeeld, alles is in jaarrekeningen verantwoord, met goedkeurende accountantsverklaringen.'

Carole Thate, bestuurslid van de Johan Cruyff Foundation, wist van de betalingen aan Cruyff door de loterijen, maar wil de kwestie nu laten rusten. "Er is nooit geld van de Foundation naar Johan gegaan, dat soort dingen hebben we altijd strikt gescheiden gehouden. Wij hoeven als Foundation niet te verantwoorden hoe Cruijff zijn geld verdiende. Hij had wel meer commerciële overeenkomsten met andere partijen. Laten we alsjeblieft niet gaan spitten in hoe hij zijn geld verdiende."

Andrť Onana: "Ze hebben geen vertrouwen in zwarte keepers"

André Onana baalt van het gebrek aan zwarte doelmannen in het topvoetbal. De keeper van Ajax is momenteel een van de weinige sluitposten die actief is bij een gerenommeerde Europese topclub en dat vindt de international van Kameroen zorgelijk. "Clubs hebben geen vertrouwen in zwarte doelmannen", zegt Onana in gesprek met RMC Sport.

Het Franse medium komt vrijdagavond met een documentaire over het leven van Onana. Men heeft al een voorstukje van de reportage gedeeld en hierin spreekt Onana zijn verbazing uit over het feit dat er weinig zwarte keepers in het topvoetbal aanwezig zijn. "Ze hebben geen vertrouwen in zwarte doelmannen, dat is de realiteit. Kijk maar goed. Ik ben niet degene die hier nu mee komt."

"Ik ben zwart. Ik ben van Kameroen. Ik ben van Afrika. En ik ben trots om dat te zijn. Het is iets dat ik niet kan veranderen. Ik wil het ook niet verbergen", zegt de 23-jarige Onana.

"Ik ben geen specialist in trainingen, maar ze zullen hun redenen hebben. Er wordt vaak gezegd dat zwarte doelmannen een gebrek aan concentratie hebben..."

Eerder uitte Onana zijn zorgen al tegenover de BBC. "Donkere keepers moeten zich altijd goed voorbereiden. Het wordt ons namelijk niet altijd even makkelijk gemaakt. Er zijn niet veel donkere keepers in de absolute top en ons imago is al niet geweldig."

"Veel mensen denken dat wij over weinig zelfvertrouwen beschikken en daarom veel blunders maken. Daar moet verandering in komen, want aan de top komen is voor ons al een hele opgave."

'Mark van Bommel staat voor cruciale weken bij PSV ondanks interne steun'

PSV gaat door een sportieve crisis. Volgens algemeen directeur Toon Gerbrands hebben de recente nederlagen in de Eredivisie voorlopig echter geen gevolgen voor de positie van trainer Mark van Bommel. Het Eindhovens Dagblad laat vrijdag echter een ander signaal horen en waarschuwt de PSV-trainer dat de weken tot aan de winterstop cruciaal zijn voor zijn toekomst als coach in het Philips Stadion.

"Gaat de sportieve crisis bij PSV de komende weken naar het kookpunt of blijft een verdere escalatie van de sportieve ellende in Eindhoven uit?", zo vraagt de regionale krant zich af in het opiniestuk over de huidige nummer drie in de Eredivisie.

Er kan niet met zekerheid gezegd worden hoeveel geduld de PSV-leiding nog heeft met Van Bommel, maar de resultaten in de aankomende duels lijken cruciaal te zijn. Te beginnen met de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen van zondag.

In de opinie van het Eindhovens Dagblad is het rustig op trainingscomplex De Herdgang, ondanks het feit dat PSV al enige tijd ondermaats presteert. Het is zaak voor Van Bommel om snel tot resultaten te komen 'die bij PSV horen'.

Naast presteren in de Eredivisie lijken ook overwinningen in de Europa League en TOTO KNVB Beker cruciaal te zijn voor de geplaagde oefenmeester van PSV. Een vroegtijdige uitschakeling in Europees verband zou 'gênant' zijn, zo luidt het oordeel.

PSV liet zich onlangs verrassen door LASK Linz (4-1) in de groepsfase van de Europa League, waardoor het elftal van van Bommel is afgezakt naar de derde plaats. Goede resultaten in de resterende wedstrijden tegen Sporting Portugal en Rosenborg BK lijken cruciaal te zijn voor Europese overwintering.

Daarnaast moet PSV in de achtervolging op koploper Ajax, dat al elf punten meer heeft verzameld. Van Bommel hoopt in dat kader snel weer een beroep te kunnen doen op Steven Bergwijn en Donyell Malen, die vooral in de beginfase van dit seizoen erg belangrijk waren voor PSV.

De Vries debuteert in Formule E met P3 voor race ťťn

Nyck de Vries is uitstekend begonnen in de Formule E. In het Saoedische Diriyah worden de eerste twee races van het nieuwe seizoen deze week verreden en de Nederlandse Formule 2-kampioen opende met een derde plek in de kwalificatie.

De kwalificatie was weer opgedeeld in vier groepen, met de toppers van vorig seizoen in de eerste groep. Zij waren daarmee direct kansloos voor een goede klassering op het circuit in de woestijn, waar zij de baan moesten ontdoen van het zand. Van kampioen Jean-Eric Vergne tot Robin Frijns, iedereen uit die groep klaagde erover, maar er was niks aan te doen.

De Vries reed zich naar de top-6 en mocht dus meedoen in de superpole, als enige rookie. Daarin gaf de Mercedes-coureur uiteindelijk 0,366 seconden toe op BMW-rijder Alexander Sims, die de pole en dus de eerste drie punten van het seizoen pakte. De Vries' teamgenoot Stoffel Vandoorne start naast Sim, Edoardo Mortara (Venturi) vertrekt met De Vries vanaf de tweede rij, voor Sam Bird (Envision Virgin) en Jerome d'Ambrosio (Mahindra). Frijns vertrekt als twaalfde.

De eerste ePrix van het zesde Formule E-seizoen begint vrijdag om 13.00 uur Nederlandse tijd en is live te zien op Ziggo Sport en Eurosport.

Vijf jaar cel geŽist tegen man (50) na grootschalige oplichting

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen een 50-jarige man uit Almelo vanwege grootschalige oplichting. Volgens de officier van justitie heeft de man tussen 2013 en 2017 meerdere ondernemingen opgericht met als doel om zo veel mogelijk geld te vergaren zonder een tegenprestatie te leveren. Tientallen slachtoffers zijn daardoor voor een bedrag van 740.000 euro gedupeerd. Twee andere verdachten, de 51-jarige echtgenote van de man en haar 75-jarige vader, hoorden lagere straffen tegen zich eisen vanwege betrokkenheid bij de oplichtingen.

De 50-jarige verdachte richtte zich met zijn bedrijven met name op mensen die financieel in zwaar weer verkeerden. De bedrijven beloofden volgens de officier bijvoorbeeld verlichting van schulden of hulp bij de aankoop van huizen voor mensen die door omstandigheden niet in aanmerking komen voor een hypotheek. “Precies dat maakte de bedrijven van de 50-jarige verdachte zo aantrekkelijk voor veel slachtoffers. Zij leken een uitweg te bieden, of in elk geval het begin daarvan.”

Volgens de officier van justitie zijn er overeenkomsten tussen de verschillende bedrijven die de 50-jarige man in de onderzochte jaren heeft opgezet. “Er is sprake van een goed klinkend bedrijfsconcept, iemand anders wordt daarbij als formele ondernemer aangesteld en er wordt gebruik gemaakt van valse namen. Als er dan op enig moment geldbedragen aan de onderneming worden overgemaakt, dan verdwijnt dit geld op privérekeningen van de 50-jarige man of de 51-jarige vrouw in Nederland, Duitsland of Spanje.”

“We weten nu hoe het is afgelopen. Mensen zijn geëindigd in een nog diepere kuil dan waarin ze al zaten. Niet alleen zijn ze financieel nóg meer beschadigd, maar ook emotioneel. De impact van fraude kan gigantisch zijn, en wordt vaak onderschat. Het is maar geld? Nee, het is veel meer dan dat. Het is vertrouwen. Het vertrouwen in andere mensen. Dat is kapotgemaakt”, aldus de officier. Hij eist naast een gevangenisstraf van vijf jaar ook dat de 50-jarige man vijf jaar lang niet werkzaam mag zijn in de financiële dienstverlening.

De 51-jarige vrouw woonde tussen 2013 en 2017 met de 50-jarige verdachte in Spanje. Zij heeft als echtgenote jarenlang geprofiteerd van het geld van de slachtoffers, aldus de officier. Volgens hem is het geld onder meer uitgegeven aan dure auto’s en een privéschool voor het kind van het echtpaar. “Ze heeft kennelijk nooit de moed gehad om een streep te trekken en heeft daarmee bijgedragen aan de financiële en emotionele schade.” De officier verwijt haar onder meer dat zij voordeel heeft getrokken van uit misdrijf afkomstig geld. Hij eist tegen haar een celstraf van negen maanden met aftrek van voorarrest.

De 75-jarige man heeft zich als vader van de 50-jarige vrouw volgens de officier op een schandalige manier laten misbruiken door zijn schoonzoon. De man opende bijvoorbeeld rekeningen voor de 50-jarige verdachte en zette handtekeningen op formulieren van de Kamer van Koophandel. Volgens de officier had hij moeten vermoeden dat hij daarmee medewerking verleende aan de uitvoering van criminele activiteiten. “Dit betekent dat hij kan worden veroordeeld voor schuldwitwassen van het geld dat slachtoffers op rekeningen op zijn naam overmaakten.” Tegen de 75-jarige man is een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest geëist.

De zitting gaat maandag 25 november verder voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Almelo.

Diemenaar verdacht van doodslag en abortus zonder toestemming

Deze week heeft de raadkamer van de Amsterdamse rechtbank de voorlopige hechtenis van een 48-jarige man uit Diemen overeenkomstig de vordering van de officier van justitie met 70 dagen verlengd. Aanvankelijk werd de man verdacht van illegale abortus en dood door schuld.

De verdenking is sinds maandag verzwaard tot abortus onder strafverzwarende omstandigheden en doodslag. De man zou hebben nagelaten medische hulp voor de vrouw in te schakelen toen dat dringend nodig was. De man zit sinds vrijdag 18 oktober vast nadat hij zichzelf bij de politie heeft gemeld.

De 48-jarige verdachte en de overleden vrouw (32) hadden een relatie. Ze was ongeveer acht maanden zwanger van een jongetje. Hij is vermoedelijk de vader van het kind. Het lichaam van de vrouw en het kind zullen naar Brazilië worden gerepatrieerd, waar de vrouw vandaan komt.

Kneus met enkelband breekt lokauto politie open

De politie heeft woensdag 19 november 2019 omstreeks 00.15 uur een 23 jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van diefstal uit een auto. De man zit nog vast.

Dinsdagavond kreeg de politie rond 22.00 uur een melding van een getuige, die zag dat er mogelijk een auto-inbraak plaats vond op de Herengracht in Amsterdam. De politie had op die plek, nabij de 'Gouden Bocht' een gewone auto neergezet, met spullen voorzien van ‘Track & Trace’. Aan de hand van de melding van de getuige en met behulp van dit systeem konden agenten de inbreker en het gestolen goed volgen. Ze kwamen uit bij een woning in Amsterdam waar ze de verdachte aantroffen en dat wat uit de auto was gestolen. In de woning lagen ook persoonlijke eigendommen, die uit de auto ernaast op de Herengracht waren gestolen en kledingstukken met een geschatte nieuwwaarde van 18.000 euro.

De man is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De politie nam alle aangetroffen goederen in beslag, en doet onderzoek naar de herkomst van de kledingstukken. Uit onderzoek bleek dat de verdachte eerder was veroordeeld voor diefstallen en een zogenaamde ‘enkelband’ in het kader van een opgelegde ISD (Inrichting voor Stelselmatige Dader) maatregel droeg.

De Herengracht in Amsterdam (Afbeelding: Politie)
De Herengracht in Amsterdam (Afbeelding: Politie)

NBA: Milwaukee Bucks ook langs Portland Trail Blazers

Slechts twee wedstrijden stonden gisteravond op het NBA-programma. De Milwaukee Bucks versloegen in eigen huis de Portland Trail Blazers met 137 – 129 en namen alleen de koppositie in in de Eastern Conference. De New Orleans Pelicans versloegen in Phoenix de Suns met 121- 124.

Milwaukee had een relatief zwaar programma de eerste maand van het seizoen. Tien van de eerste veertien wedstrijden waren uitwedstrijden. Hier zaten ook een paar topploegen uit het westen bij. De rest van het kalenderjaar heeft Milwaukee een op papier makkelijkschema, met veel wedstrijden thuis en uitwedsrijden tegen zwakkere ploegen uit de Eastern Conference. De wedstrijd tegen Portland was de eerste van een serie van vier wedstrijden in de eigen arena.

Portland miste Damian Lillard voor de tweede wedstrijd op rij met rugklachten. Bij Milwaukee wordt vooral de afwezigheid van Khris Middleton gevoeld De schutter viel vorige week tegen de Thunder uit met een gekneusde dijspier en zal nog een paar weken aan de kant blijven.

Milwaukee opende de wedstrijd met een dunk van Brook Lopez en stond hierna de hele wedstrijd voor. Bij rust was de stand al 72 – 58 en leek een afstraffing in de maak. Portland wist Milwaukee in het vierde kwart echter nog tot twee punten te naderen, maar driepunters van Brook Lopez en Wesley Matthews gooiden de wedstrijd op slot.

Giannis Antetokounmpo domineerde als gewoonlijk de wedstrijd. De Greek Freak kwam tot 24 punten, 19 rebounds en 15 assists. Als smetje kan worden aangemeld dat hij achttien schoten miste in de wedstrijd. Antetokounmpo is aan zijn schot aan het werken, maar tegen de Blazers vielen ze niet. Eric Bledsoe werd met 30 punten topscorer voor de Bucks.

Bij Portland kwam CJ McCollum tot 37 punten en 10 assists. Carmelo Anthony kwam in zijn tweede wedstrijd als Trail Blazer tot 18 punten. Center Hassan Whiteside is één van de vele geblesseerden bij de Blazers en daardoor kreeg Skal Labissiere meer speeltijd dan gewoon. De Haitiaan, die overkwam van de Sacramento Kings, eindigde met 22 punten, 12 rebounds en 5 geblokte schoten.

Portland speelde vorig jaar de finale van de Western Conference play-offs tegen Golden State Warriors, beide ploegen staan nu stijf onderaan.

New Orleans won in Phoenix de derde wedstrijd op rij. In de 121 – 124 zege was Brandon Ingram goed voor 28 punten. Veteraan JJ Redick beschikt nog altijd over een uitstekend schot en kwam tot 26 punten. Bij de Pelicans keerde Lonzo Ball terug van een blessure. De guard, die met Ingram overkwam van de Lakers, kreeg maar beperkte speeltijd. Voor New Orleans is het goed nieuws dat de recente blessuregolf is gaan liggen en ze weer over een brede selectie kunnen beschikken. Al is het wachten in de Big Easy nog altijd op het debuut van Zion Williamson. Volgens laatste berichten zou dit eind december kunnen zijn.

Phoenix kampt ook met de nodige afwezige spelers, meest recent van de Spaanse point guard Ricky Rubio. Ook mist de ploeg de jonge center DeAndre Ayton voor 25 wedstrijden wegens een overtredig van het dopingreglement. Ayton werd betrapt op het gebruik van een vochtafdrijvend middel. Voor de Suns is het zaak de huidige positie op de ranglijst vast te houden tot Baynes, Rubio en Ayton weer terug zijn. Een kans op plaatsing voor de play-offs in het westen lijkt dit jaar makkelijker dan in de afgelopen jaren. Phoenix kan het zich echter niet veroorloven om in deze fase te veel te verliezen.

Uitslagen

Milwaukee Bucks – Portland Trail Blazers 137 – 129
Phoenix Suns – New Orleans Pelicans 121 - 124

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 12-3
Boston Celtics 11-3
Miami Heat 10-3
Toronto Raptors 10-4
Philadelphia 76ers 9-5
Indiana Pacers 8-6
Orlando Magic 6-8
Brooklyn Nets 6-8
Charlotte Hornets 6-9
Washington Wizards 4-8
Chicago Bulls 5-10
Atlanta Hawks 4-10
Cleveland Cavaliers 4-10
Detroit Pistons 4-10
New York Knicks 4-11

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 12-2
Denver Nuggets 10-3
Houston Rockets 11-4
Los Angeles Clippers 10-5
Dallas Mavericks 9-5
Utah Jazz 9-5
Minnesota Timberwolves 8-7
Phoenix Suns 7-7
Sacramento Kings 6-7
New Orleans Pelicans 6-9
Memphis Grizzlies 5-9
Oklahoma City Thunder 5-9
San Antonio Spurs 5-10
Portland Trail Blazers 5-11
Golden State Warriors 3-13

Rotterdam halveert CO2-uitstoot met Rotterdams Klimaatakkoord

In tien jaar tijd halveert Rotterdam de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Dat blijkt uit de maatregelen in het Rotterdams Klimaatakkoord dat de gemeente met meer dan 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties heeft gesloten. Het akkoord dat vandaag wordt gepresenteerd bevat bijna 50 maatregelen die zorgen voor een forse verduurzaming van de Rotterdamse economie.

CO2-uitstoot
Rotterdam draagt op dit moment meer dan gemiddeld bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Ruim 20% van de landelijke CO2-uitstoot komt uit Rotterdam, vooral uit het havengebied. Dat is de reden dat het stadsbestuur begin dit jaar het initiatief nam om samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties een klimaatakkoord te maken. Onder leiding van vijf onafhankelijke voorzitters hebben de deelnemers aan vijf Rotterdamse klimaattafels (Haven & Industrie, Gebouwde Omgeving, Mobiliteit, Schone Energie en Consumptie) 49 zogenaamde ‘klimaatdeals’ uitgewerkt die zorgen voor een impuls voor de CO2-arme economie.

Koploper duurzaamheid
Volgens wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) markeert het Rotterdams klimaatakkoord een keerpunt voor de havenstad. “Van oudsher zijn we een grote vervuiler. Daar willen we voorgoed vanaf. Onze ambitie is om binnen tien jaar koploper duurzaamheid te worden. Met een schone en circulaire economie en de groenste haven van de wereld.” In het klimaatakkoord staan voorstellen voor grote windparken voor de Rotterdamse kust, het aanleggen van een waterstofnetwerk om de industrie te verduurzamen en het grootschalig isoleren van Rotterdamse woningen.

Kansen verzilveren
De deelnemers aan het Rotterdams Klimaatakkoord willen de transitie van de Rotterdamse economie niet alleen gebruiken voor het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook om nieuwe kansen te creëren. “Dat is misschien wel de grootste winst van het Rotterdams Klimaatakkoord”, zegt wethouder Arno Bonte. “In Rotterdam wordt de noodzaak van de energietransitie niet alleen breed gedragen, maar ook gezien als mogelijkheid om kansen voor extra bedrijvigheid en nieuwe werkgelegenheid te verzilveren.”

Zorgen
Drie op de vier Rotterdammers maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering. Dat aantal is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Rotterdammers maken zich vooral zorgen over de zeespiegelstijging en de gevolgen van klimaatverandering voor planten en dieren. Dat is niet verwonderlijk, Rotterdam ligt midden in een rivierdelta en is daarom relatief kwetsbaar voor klimaatverandering. Meer dan duizend Rotterdammers hebben in het afgelopen jaar meegedacht over maatregelen in het Rotterdams klimaatakkoord, waaronder tientallen studenten en scholieren.

Gokkastmanipulator en brutale drugsdief gezocht

De eigenaar van een horecazaak in Hilversum kwam er achter dat zijn fruitmachine kort na het bijvullen weer aangaf bijgevuld te moeten worden. Opvallend was dat de machine deze melding deze melding steeds gaf als er een bepaalde klant op had gespeeld. Op de beveiligingsbeelden is te zien hoe deze klant met een stuk plastic de fruitmachine manipuleert. In totaal is er tussen de 3.000 euro en 3.500 euro buitgemaakt. De politie roept de man op zichzelf te melden. Doet hij dat niet binnen één week, dan wordt hij volgende week herkenbaar in beeld gebracht. 

Daarnaast is de politie op zoek naar een brutale drugsdief. Op maandag 9 september houden agenten rond kwart voor twee 's middags een verdachte aan op de Soestdijkerstraatweg in Hilversum. De in beslag genomen wikkels met drugs, een telefoon en geld worden in een burger politie auto gelegd. Terwijl de agenten druk zijn met de aanhouding, loopt een jongen naar hun auto en pakt door het geopende raam het zakje met wikkels vanaf de bestuurdersstoel. Daarna loopt hij weg. Deze, mogelijk minderjarige, knul krijgt twee weken de tijd om zichzelf te melden. Doet hij dat niet, dan wordt ook hij herkenbaar in beeld gebracht. 

Gamen doe je bij Talpa

Talpa Network en Azerion, marktleider in Nederland op het gebied van casual gaming, bundelen hun krachten en starten per 1 december samen de joint venture Talpa Gaming, powered by Azerion. Gaming is de snelst groeiende vorm van entertainment bij de Nederlandse consument. Meer dan 8 miljoen Nederlanders spelen graag online spelletjes en dat aantal groeit met de dag. Talpa Network en Azerion spelen in op deze behoefte en willen met Talpa Gaming dé plek bieden waar het hele gezin veilig en vertrouwd spelplezier kan beleven.

Het portfolio van de joint venture bevat ruim 9000 spelletjes die gespeeld kunnen worden op de populaire websites Spele.nl en Funnygames.nl. Governor of Poker en Hotel Hideaway behoren tot de bekendste games van de joint venture. Ook nieuwe casual game platformen, waar Nederlanders van jong tot oud zorgeloos kunnen genieten van kwalitatieve spelletjes binnen een betrouwbare en veilige omgeving, zullen gefaseerd worden ontwikkeld.

Louise van Nispen, tot voor kort Director Data bij Talpa Network, is benoemd tot CEO en vormt samen met Robbert Oomens (Vice President Product) en Age Sluis (Director Marketing & Sales) het management team van de nieuwe onderneming.

Peter de Mönnink, CEO van Talpa Network zegt:" Het aantal Nederlanders dat online spelletjes speelt is enorm en groeit ook nog eens heel snel. Casual gaming zorgt voor hoog frequent digitaal bereik en levert een waardevolle bijdrage aan het realiseren van nieuwe actieve relaties met consumenten. Online spelen is daarmee een essentiële pijler in de Talpa Network strategie. Azerion is, als de grootste Nederlandse casual gaming partij met een portfolio dat goed aansluit op de Talpa Network doelgroepen, de perfecte partner om deze markt te gaan veroveren.”

Umut Akpinar co-CEO van Azerion: "Gaming entertainment is inmiddels populairder dan film en muziek. Slimme merken benutten de kracht van het kanaal om zich op een breed publiek te richten. Talpa Network begrijpt Nederlandse consumentengewoonten beter dan wie dan ook, dus we zijn erg blij met het partnerschap."

Gamen doe je bij Talpa  (Foto: Talpa)
Gamen doe je bij Talpa (Foto: Talpa)

Intercontinentale drugsroute beŽindigd door Nederlandse en Australische politie

Begin november maakte een grote internationale politieactie een eind aan een omvangrijke drugslijn. De drugsroute liep van Nederland naar Australië. De politie hield, onder gezag van het OM, tijdens deze actie acht verdachten aan en viel 15 panden binnen. Tijdens de zoekingen troffen agenten onder andere 150 kilo MDMA en twee vuurwapens. Al eerder in deze zaak werd 700 kilo MDMA onderschept. De hoeveelheid gevonden producten, is goed voor de ontwikkeling van zo’n 15 miljoen MDMA-pillen in Australië. Deze actie is een mooi voorbeeld van de effectieve, internationale politiesamenwerking met Australië; een samenwerking die vanaf vandaag wordt versterkt door het ondertekenen van een samenwerkingsconvenant.

Bij de politie kwam informatie binnen dat Nederlandse criminelen een grote productielijn van verdovende middelen hadden, die liep vanuit Nederland naar Australië. Hierbij zou het gaan om grote hoeveelheden synthetische drugs die met flinke winsten werden verkocht in Australië. In het daaropvolgende onderzoek werkte de Nederlandse politie nauw samen met de Australian Federal Police (AFP). Tijdens dit onderzoek bleek uit de informatie van de AFP dat Nederlandse criminelen in een vergevorderd stadium waren om een partij van 700 kilo MDMA naar Australië te smokkelen. De partij werd in augustus van dit jaar inbeslaggenomen. De Landelijke Recherche van de politie ging verder het met onderzoek om meer informatie van de productielijn te krijgen. Uit observaties bleek dat de criminelen veel gebruik maakten van verschillende panden in Nederland en België. Deze panden werden gebruikt om bijvoorbeeld chemicaliën op te slaan, drugs te fabriceren, of om het eindproduct op te slaan.

Invallen op twaalf plaatsen
Op dinsdag 5 november had de Landelijke Recherche de drugsroute voldoende in beeld. Onder gezag van het openbaar ministerie werd een grote politieactie opgetuigd, waarbij 120 politieagenten tegelijkertijd bij 15 panden binnenvielen. Deze invallen waren onder andere in Raamsdonksveer, Bergen op Zoom, Hoogeloon en Opglabeek (België). Bij deze invallen werden vijf verdachten aangehouden en twee dagen later nog drie anderen. De acht mannen hebben de Nederlandse nationaliteit. In totaal werd meer dan 43.000 liter aan chemicaliën aangetroffen, 150 kilo MDMA, 1 kg Methamfetamine en 3 kilo cocaïne en 2 vuurwapens.

Samenwerking geïntensiveerd
Een groot deel van de in Nederland geproduceerde drugs wordt de wereld over gesmokkeld, naar bijvoorbeeld Australië. Om de productie en handel in synthetische drugs effectief te verstoren is een goede internationale samenwerking met onder andere Australië essentieel. Vandaag bespreken Andy Kraag, hoofd Landelijke Recherche en de Australische autoriteiten een samenwerkingsconvenant. Hierin verklaren beide partijen een nauwe samenwerking aan te gaan in de bestrijding van internationale drugscriminaliteit door middel van joint targeting. Dit onderzoek is hier een mooi voorbeeld van. Hoofd Landelijke Recherche Andy Kraag: “Bij joint targeting delen we pro-actief informatie aan de voorkant van een onderzoek met onze internationale partners, om vervolgens afspraken te maken welke kopstukken en sleutelfiguren wij gezamenlijk gaan aanpakken; waar ook ter wereld.“


In 2023 met nieuwe snellere IC van Noord-Nederland naar Randstad

NS wil in 2023 een nieuwe rechtstreekse treinverbinding starten van Breda en Rotterdam - via Amsterdam Zuid - naar Zwolle, Leeuwarden, Assen en Groningen. Reizigers kunnen de route met de nieuwe snelle Intercity (ICNG) afleggen, die met 200 km/u over de hogesnelheidslijn (HSL) rijdt. Hiermee groeit het aantal Intercity direct-treinen over de HSL van 5 naar 6 per uur, waarmee ruimte komt voor meer reizigers. De nieuwe verbinding wordt mogelijk worden door de aanleg van twee cruciale wissels tussen Schiphol en Amsterdam Zuid, waartoe het Rijk, een overeenkomst sloot met vervoersregio Amsterdam en ProRail. Daarmee wordt het ook mogelijk om 8 keer per uur een Airport Sprinter te rijden tussen Schiphol en Amsterdam Centraal.

Roger van Boxtel, president-directeur NS: “Dit is een eerste belangrijke stap om met een snelle trein de reistijd tussen de Randstad en Noord-Nederland te verkorten. Wij hebben straks nieuwe Intercity’s die hoge snelheden van 200 km/u kunnen halen. Wij willen dat zoveel mogelijk reizigers in verschillende delen van Nederland hiervan kunnen profiteren.” De reistijdwinst van Rotterdam naar Zwolle, en Noord Nederland is in eerste instantie nog bescheiden: waarschijnlijk komt dit uit op ongeveer 4 minuten. Wel komt de reistijdwinst van Breda naar Zwolle naar verwachting uit op bijna een halfuur. Van Boxtel vervolgt: “We investeren in meer snelle treinen en hopen dat dit voor Nederland reden is om extra te investeren in meer snelle spoorlijnen. Denk aan een Lelylijn of een snellere lijn via Zwolle naar het Noorden.”

Route
De nieuwe verbinding gaat van Breda en Rotterdam met 200 km/u over de hogesnelheidslijn naar Schiphol. Daarna gaat de route via Amsterdam Zuid en Lelystad. De trein rijdt vervolgens met een hogere snelheid over de Hanzelijn naar Zwolle en vervolgens verder naar Groningen en Leeuwarden. Over de Hanzelijn wordt voor het eerst met een snelheid van 160 km/u of sneller gereden. De exacte snelheid is nog onderwerp van studie. De huidige route van Noord-Nederland via Utrecht naar de Randstad blijft ook bestaan. De definitieve dienstregeling en reistijden worden in 2022 bekend.

Nieuwe Intercity
In 2016 sloten NS en Alstom een contract over de levering van 79 snelle Intercity's (ICNG) met een topsnelheid van 200 km/u. De bestelling werd recent uitgebreid naar 99 treinen. De ICNG is gebaseerd op een bestaand concept - waarvan al in meerdere landen treinen rijden- en wordt nu gebouwd voor NS, zodat deze geschikt is voor zowel de hogesnelheidslijn als het reguliere spoor. De eerste ritten zullen vanaf 2021 gaan starten op de HSL tussen Amsterdam-Rotterdam-Breda, vervolgens worden ze ook ingezet tussen Den Haag en Eindhoven en vanaf 2023 dus ook van Breda naar Zwolle, Assen, Groningen en Leeuwarden.

De nieuwe trein combineert een hoge snelheid met comfort en een goede toegankelijkheid. Zo sluit deze snelle Intercity beter aan op het perron. Hierdoor is de trein eenvoudig toegankelijk voor reizigers in een rolstoel of met een kinderwagen. De trein is verder van alle gemakken voorzien voor de reiziger zoals, wifi, stopcontacten en usb-aansluitingen bij iedere zitplaats.

Airport Sprinter
NS introduceert in 2023 de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Schiphol en Hoofddorp. Hiermee houden ze tijdens de verbouwing van Amsterdam Centraal de verbinding tussen de luchthaven en Amsterdam Centraal op peil. De Sprinters vertrekken 8 keer per uur vanaf een vast perron en bieden reizigers iedere 7-8 minuten een comfortabele snelle verbinding. Reizen met bagage wordt makkelijker door de gelijkvloerse instap en brede deuren. Er komt ruimte voor de inzet van de Airport Sprinter doordat de Intercity direct-treinen via Amsterdam Zuid gaan rijden. Zo blijft de nationale luchthaven goed bereikbaar voor heel Nederland.

Verbouwing Amsterdam Centraal
Vanaf 2023 start ProRail met de ingrijpende werkzaamheden op Amsterdam Centraal. Om ruimte te bieden aan het groeiende aantal reizigers, worden onder andere de perrons en trapopgangen verbreed. Om dit te kunnen doen, worden er sporen weggehaald.

FOK! Wat een weer: vriendelijk en iets zachter

Hallo luitjes van FOK!

De laatste dagen glipte het weer grotendeels langs me heen i.v.m griep. Dat krijg je ervan als je met veel mensen optrekt en het is nog eens koud ook. Ik heb in ieder geval wel begrepen dat het in oosten en noorden aardig nevelig en mistig was de laatste dagen. Het liefst vertoef ik nu in warme oorden, want de echte winter moet nog beginnen en de hemel moge mij sparen van al het ijs en sneeuw.

Zover is het gelukkig nog niet, het wordt de komende dagen een stuk zachter. Zeker begin volgende week lopen de thermometers op naar waarden boven de 10 graden. Daar moeten we dan wel bewolking en regen voor in de plaats nemen.

Vandaag zeker niet. Er zijn in eerste instantie wel wolkenvelden, maar in de loop van de ochtend breekt de zon er door en dan staat ons een heel aardige middag te wachten. Ook in het noorden klaart het op. Het wordt zo'n 8 graden, en dat is toch al wat aangenamer. De wind is zuidoostelijk.

Het weekend is ook overwegend droog met soms zon en niet al teveel wind. 

P.s  Als jullie je schoen zetten, pas dan op voor nep-cadeautjes van Malle Pietje.  

Tot ziens!  


Meer weer op FOK!

Zaanstreek met buien (Foto: Charged)
De prachtige Zaanstreek met de achtergrond buien. (Foto:Charged.)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rijk en regio investeren in betere bereikbaarheid en duizenden nieuwe woningen

De ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Van Veldhoven (Milieu en Wonen) komen met de regio’s in Nederland met nieuwe acties om de bereikbaarheid op verschillende plekken in Nederland te verbeteren. Dat gebeurt in samenhang met de geplande woningbouw. Rijk en regio trekken 103 miljoen euro uit voor de aanpak van de files op de A50 tussen Nijmegen en Eindhoven. Er komt 539 miljoen euro beschikbaar voor verbreding van de snelwegen en verbeteringen voor openbaar vervoer en lokale wegen in het gebied tussen Amsterdam en Hoorn. In Utrecht wordt 380 miljoen geïnvesteerd in ruim 9000 nieuw te bouwen woningen en goede OV verbindingen met deze woningen.

Dit staat in de afspraken die minister Van Nieuwenhuizen en minister Van Veldhoven deze week hebben gemaakt met de verschillende regio’s in ons land over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) en die nu aan de Tweede Kamer worden gestuurd.

Minister van Nieuwenhuizen: “Mooi dat we weer nieuwe stappen kunnen zetten voor alle automobilisten, treinreizigers en vrachtwagenchauffeurs die dagelijks onderweg zijn. Extra actie om onze wegen, het spoor en openbaar vervoer te verbeteren is hard nodig want het wordt steeds drukker. We richten ons op de grote knelpunten en op een goede bereikbaarheid in alle regio’s. Essentieel voor Nederland, zodat iedereen veilig en zo snel mogelijk op de plaats van bestemming komt.”

Minister van Veldhoven: “De behoefte aan woningen in de regio Utrecht is groot. Maar we kunnen alleen huizen bouwen als de bereikbaarheid op orde is. Daarom is het goed dat we zorgen dat er slimme ov-verbindingen komen en dat de regio ervoor zorgt dat er voldoende huizen gebouwd kunnen worden.”

Tot nog toe was er in Utrecht een beperkte plancapaciteit, maar nu is afgesproken te zorgen voor een plancapaciteit van 130% van de woningbehoefte vanaf 2025 waardoor de extra woningen gebouwd kunnen worden.

Wegen
Minister Van Nieuwenhuizen heeft met de provincies Noord-Brabant en Gelderland afgesproken dat de files op de A50 tussen Nijmegen en Eindhoven worden aangepakt. Hiervoor trekt de minister 69 miljoen euro uit, de provincies dragen ieder 17 miljoen euro bij. De plannen richten zich onder meer op een verbreding van de A50 tussen de knooppunten Ewijk, Bankhoef en Paalgraven. De A50 is een belangrijke snelweg tussen de twee stedelijke regio’s Arnhem/Nijmegen en de Brainport regio bij Eindhoven. In het gebied langs de weg zijn veel bedrijven gevestigd en de weg is belangrijk voor het goederentransport.

De minister heeft met de gedeputeerden van Zuid-Holland en Utrecht afgesproken om nader onderzoek te doen voor de verbetering van de doorstroming op de A12 tussen Gouda en De Meern. Ook dit traject is een bekend landelijk knelpunt en komt voor in de top 10 van de nationale file top 50.

Rijk en regio zijn het eens geworden over de financiële dekking voor een breed pakket aan maatregelen om de bereikbaarheid in de regio Zaandam-Hoorn te verbeteren. In totaal wordt 539 miljoen euro uitgetrokken voor extra rijstroken op de A7 en A8, maatregelen voor het lokale wegennet, de fiets en het openbaar vervoer. Ook wordt met het pakket woningbouwontwikkeling mogelijk gemaakt. Zo zijn er in de regio boven Amsterdam plannen voor minimaal 40.000 nieuwe woningen.

Minister Van Nieuwenhuizen heeft met de regionale bestuurders afgesproken dat er maatregelen worden genomen om de doorstroming en verkeersveiligheid te verbeteren op de A28 tussen Amersfoort en Hoogeveen. Ook start een onderzoek naar de bereikbaarheid van Zwolle en omgeving in relatie tot de verstedelijkingsopgave.

Met de provincie Noord-Brabant en de regio Eindhoven is afgesproken dat er een breed MIRT-onderzoek start voor de Brainport regio waarbij in kaart wordt gebracht wat er moet gebeuren op het gebied van woningbouw en bereikbaarheid. Voor de kortere termijn hebben het Rijk, de provincie en de gemeente Eindhoven besloten maatregelen op en rond het station te nemen. Zo komt er een nieuwe fietsenstalling en worden er aanpassingen gedaan om de verbinding Eindhoven-Düsseldorf en een verdere groei op het spoor mogelijk te maken. Ook komt er een hoogwaardige OV-verbinding tussen het station in Eindhoven en Eindhoven Airport.

Met de ondertekening van de startbeslissing hebben minister Van Nieuwenhuizen en betrokken regionale bestuurders opnieuw een belangrijke stap gezet voor de aanleg van de nieuwe oeververbinding bij Rotterdam tussen Feyenoord en Kralingen. Rijk en regio willen met de nieuwe verbinding de drukke A16 ontlasten en het openbaar vervoer in de stad verbeteren.

Minder hinder
De komende jaren wordt er fors geïnvesteerd in het beheer en onderhoud en de vervanging en renovatie van de huidige infrastructuur. Rijkswaterstaat wil samen met wegbeheerders uit de provincies en gemeenten de hinder van de werkzaamheden zoveel mogelijk beperken. De planning van de verschillende aanleg- en onderhoudswerkzaamheden wordt onderling afgestemd zodat er goede alternatieve routes zijn en de kwaliteit van de data wordt verbeterd zodat mensen en bedrijven de beschikking krijgen over goede informatiediensten. Rijkswaterstaat werkt daarnaast met het bedrijfsleven en de vervoerssector aan maatregelen om de drukte tijdens de spits te verminderen.

Openbaar vervoer en wonen
Met de provincie Utrecht en verschillende gemeenten zijn door Van Nieuwenhuizen en Van Veldhoven afspraken gemaakt die de bereikbaarheid en leefbaarheid van bewoners in de hele regio verbeteren. Door station Utrecht-Lunetten samen te voegen met het nog te bouwen station Koningsweg, ontstaat een groter station waar een deel van de reizigers dat nu op Utrecht Centraal in- uit- of overstapt straks ook gebruik van kan maken. Hiermee wordt het nu al drukke Centraal Station straks ontlast. Vanuit het nieuwe station kunnen reizigers uit alle delen van het land straks ook gebruik maken van de snelle ov-verbinding die er moet komen met Utrecht Science Park. Deze plek, waar dagelijks 77.000 studenten en medewerkers naartoe reizen, krijgt betere aansluitingen op de regio. Deze verbetering werd bij de start van deze kabinetsperiode al toegezegd in het Regeerakkoord.

Er wordt een verkenning gestart naar het versneld mogelijk maken van de bouw van 9.150 extra woningen in Utrecht. Deze woningen moeten direct goed bereikbaar zijn per openbaar vervoer. Dit maakt gebiedsontwikkeling mogelijk tussen Utrecht Centraal, de Merwedekanaalzone en Nieuwegein. Voor het totale pakket van plannen voor OV en woningbouw is 380 miljoen euro beschikbaar. De regio draagt hieraan 170 miljoen bij, het ministerie van IenW 150 miljoen en het ministerie van BZK reserveert 60 miljoen euro voor de plannen vanuit de woningbouwimpuls. De plannen moeten wel voldoen aan de voorwaarden van die impuls. De voorwaarden waaraan moet worden voldaan, worden op dit moment nog uitgewerkt. De ambitie is om alle plannen voor 2030 te realiseren. De Merwedekanaalzone en Nieuwegein zijn belangrijke woningbouwlocaties om toekomstige bevolkingsgroei op te vangen. Een betere verbinding tussen Nieuwegein en Utrecht zorgt dat deze gebieden goed bereikbaar blijven waardoor de bouw van ruim 9000 extra woningen mogelijk wordt. Het Rijk, de provincie Utrecht en verschillende gemeenten onderzoeken met elkaar welke investeringen het meest effectief zijn.

Station Schiphol
Over oplossingen voor het groeiende aantal reizigers op het nu al drukke station Schiphol heeft minister Van Nieuwenhuizen overeenstemming bereikt met alle betrokken partijen. Het treinstation is uitgegroeid tot een van de belangrijkste stations van het land, met dagelijks zo’n 109.000 in- uit- én overstappende reizigers. Om de groei van reizigers aan te kunnen, moet de capaciteit van het station worden verbeterd. Zo komen er aanpassingen aan de toegangen naar perrons waardoor er meer capaciteit wordt gecreëerd en de beschikbare ruimte beter wordt benut.

Ook komt er een nieuw busstation en worden de looproutes binnen het hele stationsgebied en de directe omgeving hiervan logischer en duidelijker opgezet. In de hal waar de perrons op uitkomen komt meer ruimte en worden OV-chipkaartpoortjes geplaatst. Hiermee is Schiphol het laatste grote station waar deze poortjes komen. De maatregelen kosten samen 237,5 miljoen euro. Hieraan draagt het Rijk 78,8 miljoen bij, Schiphol 69,4 miljoen euro en de Vervoerregio Amsterdam 69,2 miljoen. Daarbovenop draagt NS 20 miljoen bij. Het grootste deel van de plannen moet in 2025 gerealiseerd zijn. Uiteindelijk moeten door alle maatregelen dagelijks tussen de 120.000 en 125.000 in- uit- en overstappende reizigers op een comfortabele en veilige manier gebruik kunnen maken van het station.

Sneller naar het noorden
In het overleg Noord-Nederland is gesproken over de gedeelde ambitie van Rijk en regio om de spoorverbinding tussen het noorden en de Randstad te verbeteren en te versnellen. Hiervoor liggen nu verschillende opties op tafel die nader worden onderzocht. Voorbeelden hiervan zijn versnelling over het bestaande spoor dan wel een OV verbinding via de Lelylijn. Om lopende dit proces al op korte termijn reistijdswinst te kunnen boeken voor reizigers, trekt het Rijk 8 miljoen euro extra uit. Dit wordt onder meer besteed aan een verbetering van het spoor bij Hoogeveen, waardoor de reistijd naar Groningen enkele minuten korter wordt. Daarnaast wordt geïnvesteerd in de bovenleidingen, waardoor op korte termijn vier treinen per uur vanuit Leeuwarden via Meppel naar Zwolle door kunnen rijden. Door investeringen van 7 miljoen euro door het Rijk en 3 miljoen euro door de Vervoerregio Amsterdam in extra wissels bij station Amsterdam-Zuid kan de Schipholtunnel nog efficiënter worden gebruikt. Deze aanpassing kan uiteindelijk ook bijdragen aan het laten rijden van snellere treinen vanuit Groningen, Leeuwarden en Lelystad naar Amsterdam en Rotterdam/Breda.

Verstedelijking
Om voldoende woningen te creëren zet minister Van Veldhoven in op verstedelijkingsakkoorden. Zo hebben het Rijk en de regio afgesproken om tot 2040 170.000 woningen te bouwen in de Zuidelijke Randstad. Door investeringen in mobiliteit wordt gewerkt aan oplossingen voor de toename van verkeer in dit gebied. De afspraken staan in het Integraal Verstedelijkingsakkoord dat het Rijk, de provincie Zuid-Holland, metropoolregio Rotterdam Den Haag en acht gemeenten in de Zuidelijke Randstad hebben ondertekend. Dit is de eerste regio waar op basis van een langdurige samenwerking afspraken worden gemaakt over de ontwikkeling van woningbouw in nauwe samenhang met mobiliteitsopgaven. Voor Oost-Nederland wordt er gewerkt aan een verstedelijkingsstrategie voor de regio Zwolle. Ook komt er een verstedelijkingsstrategie voor de regio Arnhem-Nijmegen-Foodvalley met daarbij een woondeal voor Arnhem-Nijmegen.

Water
Het stroomgebied van de Maas in Noord-Limburg moet op de schop omdat de dijken daar niet aan de norm voldoen. Ook moet er ruimte blijven voor de rivier om ook de gebieden stroomafwaarts te beschermen bij hoogwater. Op basis van het bezoek dat minister Van Nieuwenhuizen afgelopen juli aan het riviergebied bracht en de adviezen die zij ontving van de regiopartners, heeft zij nu voor drie gebieden (Arcen, Baarlo-Hout-Blerick en Well) haar voorkeur uitgesproken. In lijn met het advies van de regio wordt gekozen voor een combinatie van dijkversterking en -verlegging bij deze drie gebieden. De minister stelt hiervoor nu 55,4 miljoen euro beschikbaar waarmee kan worden gestart met het verder uitwerken van de plannen. De minister en de regio hebben daarnaast besloten dat voor de keuze voor de maatregel bij Thorn tijd wordt genomen tot het voorjaar 2020 om de opties uitgebreider te verkennen.

Helft 65-jarigen werkt tot pensionering

Niet iedereen gaat vanuit betaald werk met pensioen. Laagopgeleide mannen hebben vaker dan hoogopgeleide een uitkering als voornaamste inkomstenbron in het jaar voor hun pensionering. Laagopgeleide vrouwen gaan vaker met pensioen vanuit een situatie waarin ze geen eigen inkomen hebben, noch uit werk, noch uit een uitkering. Dit blijkt uit een analyse van het CBS voor de publicatie Welvaart en Welzijn, 2019.

Voor de groep ouderen die 65 jaar oud was op 30 september 2016 is in kaart gebracht wat hun inkomstenbronnen waren in de maand september van dat jaar en van de 15 jaren daarvoor. Dit geeft een beeld van hoe het pad naar pensioen voor verschillende mensen verloopt. Ongeveer de helft van deze groep had betaald werk als belangrijkste inkomstenbron in het jaar voor hun pensionering, 21 procent had toen geen eigen inkomen uit werk of uitkering. Dit ging bijvoorbeeld om mensen die leefden in een huishouden waar hun partner de enige kostwinner was. Ruim 18 procent had een uitkering voor arbeidsongeschiktheid of ziekte. De resterende 11 procent had een bijstand- of werkloosheidsuitkering als belangrijkste inkomstenbron voor ze met pensioen gingen.

Vooral hoogopgeleide vanuit werk naar pensioen
Vooral hoogopgeleiden gingen vanuit werk naar pensioen, dit was het geval voor 71 procent van de hoogopgeleide mannen en 55 procent van de hoogopgeleide vrouwen. Van de laagopgeleide mannen ging een meerderheid uit werk naar pensioen (54 procent), maar ook een aanzienlijk deel vanuit een uitkering voor arbeidsongeschiktheid of ziekte (28 procent). Laagopgeleide vrouwen gingen in 28 procent van de gevallen vanuit werk naar pensioen en 43 procent had geen eigen inkomen uit werk of een uitkering in het jaar voor pensionering.

Ongeveer 40 procent werkt van 50e tot pensioen
De meeste mensen die vanuit werk naar pensioen gingen hadden in de jaren daarvoor langdurig werk. Ongeveer 40 procent van de groep die 65 jaar was in 2016 had vanaf 2001, toen ze 50 jaar waren, in elk jaar tot hun pensionering betaald werk als belangrijkste inkomstenbron. Ongeveer 27 procent had sinds hun 50e naast jaren met werk ook jaren waarin ze van een uitkering voor arbeidsongeschiktheid of werkloosheid leefden, 14 procent wisselde werk af met perioden waarin ze geen eigen inkomsten hadden.

Ongeveer 19 procent van de 65-jarigen uit 2016 had vanaf hun 50e nooit betaald werk als hoofdinkomstenbron. Dit waren vooral mensen die van hun 50e tot hun pensionering geen eigen inkomen hadden en langdurig arbeidsongeschikten. Van de laagopgeleiden had 29 procent nooit betaald werk vanaf hun 50e, onder hoogopgeleiden was dat 8 procent.

Helft 65-jarigen werkt tot pensionering (Afbeelding: Pixabay)
Helft 65-jarigen werkt tot pensionering (Afbeelding: Pixabay)

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.