SŠblŪkovŠ wint 3.000m, Achtereekte wederom tweede

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Poolse Tomaszów heeft Martina Sáblíková de 3.000 meter voor vrouwen gewonnen. De Tsjechische, die vorig weekend verrassend niet het podium wist te bereiken, pakte haar 34e wereldbekerzege op deze afstand met 4.06,13 wat een nieuw baanrecord is. Carlijn Achtereekte werd tweede net als vorig weekend. Natalia Voronina maakt het podium compleet.

Reina Anema was de eerste Nederlandse die op het ijs verscheen. Zij moest het opnemen tegen Miho Takagi. De snelste tijd tot dan was de 4.11,56 van Francesca Lollobrigida uit de eerste rit. Takagi nam gelijk vanuit de start het initatief, en Anema reed al gauw op een achterstand van anderhalve seconde. Takagi reed rond de tijd van Lollobrigida, terwijl Anema het gat met de Japanse niet kon verkleinen. In de laatste ronde met binnenbocht wist Anema toch dichterbij te komen, maar Takagi won net de rit: 4.12.26 om 4.12,63.

In de vierde rit trof Esmee Visser Evgeniia Lalenkova. Lalenkova nam het initatief, Visser, die vorig weekend kampte met buikgriep, volgde op kleine achterstand. Lalenkova was iets sneller dan Lollobrigida, terwijl de rondetijden van Visser sneller waren dan die van de Russin. Met nog een ronde te gaan, was Visser voor het eerst sneller dan Lalenkova. De Nederlandse won de rit in 4.07,97, een nieuw baanrecord.

Ook Melissa Wijfje moest het tegen een Russin opnemen. Haar tegenstandster was Natalia Voronina. Voronina nam het voortouw, maar Wijfje kon goed volgen. Drie ronden voor de finish plaatste Voronina een aanval,en nu moest Wijfje een gaatje laten. Voronina was sneller dan Visser en kwam in 4.06,61 over de finish. Wijfje reed naar 4.09,57.

Martina Sáblíková en Maryna Zuyeva vormden een paar in de zesde rit. De Tsjechische had weinig aan de Wit-Russin en moest haar eigen race rijden. Sáblíková vond haar ritme al snel, maar gaf wel tijd toe op Voronina. Op twee ronden voor de streep was de achterstand zes tienden. In de ronde erop pakte ze daar twee tienden van terug. Uiteindelijk was haar laatste ronde goed genoeg om de tijd van de Russin te verslaan: 4.06,13.

In de voorlaatste rit Antoinette de Jong tegen Carlijn Achtereekte. De twee ploeggenoten gaven elkaar weinig toe. Met nog twee ronden te gaan, was het Achtereekte die een klein gat sloeg. De snelste tijd kon ze net niet bedreigen met 4.06,28. De Jong kwam tot 4.09,17. De laatste rit ging tussen de Canadese vrouwen Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann. Beide vrouwen konden de tijd van Sáblíková echter niet bedreigen.

De 3.000 meter eerder vandaag in de B-groep werd gewonnen door Claudia Pechstein. De Duitse klokte 4.10,04.