Voormalig schaatser Verheijen chef de mission op Winterspelen van 2022

Carl Verheijen is chef de mission van de Nederlandse afvaardiging op de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing. De voormalig schaatser deed al ervaring op bij de Jeugd Olympische Winterspelen van 2012 en 2016. Op de Spelen van Turijn won hij brons op de 10 kilometer en de ploegachtervolging.

“Het klinkt cliché, maar natuurlijk is dit een grote eer”, zegt Verheijen.”Het is fantastisch dat ik het vertrouwen krijg om straks de chef te zijn in Beijing. Het lijkt misschien nog ver weg, maar de voorbereidingen op de Winterspelen zijn al in volle gang. De komende winter ga ik de eerste ronde maken langs de verschillende sporten. Deze week ben ik al in Beijing geweest om de eerste indrukken op te doen.”

“Carl was voor ons een logische keuze voor het chefschap van de Olympische Winterspelen van 2022”, zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. “Als voormalig olympisch schaatser heeft hij zijn sporen in de sport verdiend. Naast zijn successen op de Spelen veroverde hij vijf keer goud op de WK afstanden. Maar net zo belangrijk is dat hij zich na zijn actieve carrière op maatschappelijk vlak heeft bekwaamd in het leiding geven aan meerdere organisaties.”

De aanstelling van Verheijen is speciaal. Hij treedt namelijk in de voetsporen van zijn vader Ed, die de functie bekleedde op de Spelen van Turijn. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse sport dat een zoon zijn vader opvolgt als chef de mission. Nogmaals Verheijen: “Toen in Turijn was dat samenzijn al uniek, maar nu wordt het verhaal nog mooier. Ik ben heel trots dat ik het stokje van mijn vader over mag nemen. Hij stelde zich in dienst van de sporters en had oog voor detail. Dat heb ik ook. Echt inhoudelijk hebben we er nog niet over gesproken. Maar als ik advies nodig heb, is het antwoord dichtbij.”