12 jaar geŽist tegen verdachte schilder die klant zou hebben gedood met 30 messteken

Het OM wil dat de 25-jarige man die verdacht wordt van het doodsteken van een 44-jarige man in een woning aan de C.J.K. van Aalststraat in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam 12 jaar de cel ingaat. Het slachtoffer werd op 30 augustus vorig jaar in zijn woning met dertig messteken om het leven gebracht.

Het lichaam van de 44-jarige man werd twee dagen later aangetroffen door zijn familie. Zijn vrouw kwam die dag met de kinderen terug van vakantie.

De woning was overhoop gehaald. Er waren meerdere tassen opengescheurd en sieraden waren verdwenen. Daarnaast trof de politie een shirt en een spijkerbroek aan, die niet van het slachtoffer waren. Ook zijn er vingerafdrukken van de verdachte gevonden.

Zakelijk conflict
De verdachte werkte als schilder in de woning van het slachtoffer. Na het steekincident is de schilder via Duitsland en Italië naar Frankrijk vertrokken. Op 13 november 2018 is hij daar aangehouden, een paar weken later kon hij worden uitgeleverd aan Nederland.

Volgens de officier van justitie hebben de verdachte en het slachtoffer ruzie gekregen over de kwaliteit en de kosten van het schilderwerk. Daarnaast zou het slachtoffer schulden hebben en daarom de rekeningen van de schilder niet hebben kunnen betalen. De verdachte verklaarde dat hij handelde uit noodweer; hij zegt te hebben gestoken omdat de bewoner hem had aangevallen, maar die verklaring is ongeloofwaardig, vond de officier van justitie.

Doodslag
Volgens het OM zou de verdachte geen vooropgezet plan hebben gehad om het slachtoffer te doden. Om die reden vraagt de officier van justitie aan de rechtbank om de verdachte te veroordelen voor doodslag en niet voor moord. Wel rekent het OM het de man zwaar aan dat een van de kinderen van het slachtoffer, dat toen zes jaar oud was, samen met zijn moeder zijn vader dood heeft aangetroffen in de woning. De verdachte zou geweten moeten hebben dat de vrouw van het slachtoffer met de kinderen van vakantie zou terugkomen en het slachtoffer levenloos terug zou vinden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.