FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 oktober 2019

Uitslag VVV - Vitesse

Vitesse heeft de uitwedstrijd bij VVV-Venlo overtuigend gewonnen. In Velo won de Arnhemmers met maar liefst 4-0 van VVV.

Bryan Linssen opende na 29 minuten de scoren en vijf later maakte de aanvaller van Vitesse ook nog de 0-2. Vlak voor rust werd het nog 3-0 voor Vitesse nadat Riechedly Bazoer scoorde. Mocht VVV nog een klein beetje goede hoop hebben in de tweede werd die snel teniet gedaan Nouha Dicko. De aanvaller zette de 4-0 op het scorebord en dat was tevens ook de eindstand.

Door de zege stijgt Vitesse naar een derde plaats. De ploeg van Leonid Slutsky staat nu derde met hetzelfde aantal punten als PSV. Ze hebben na tien wedstrijden 23 punten en staan daarmee drie punten achter op koploper Ajax.

VVV-Venlo

0 - 4

Vitesse

   

29' Linssen  

34' Linssen
 43' Bazoer
 53' Dicko
 

 
 Gele kaart: v.Ooijen, Cattermole, (VVV-Venlo),
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 5.992
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Schäfer
R.Janssen
Post
Cattermole
Neudecker (Opoku/79)
Yeboah
Wright (Sinclair/56)
v.Ooijen (Soriano/57)
  Pasveer
Dasa
Doekhi
Obispo
Clark
Foor
Bero (Vroegh/87)
Linssen
Bazoer
Dicko (Grot/66)
Matavz (Buitink/ 75)

Uitslag FC Utrecht - PSV

PSV heeft tegen FC Utrecht een pijnlijke nederlaag geleden. De Eindhovenaren eindigden de wedstrijd met negen man en verloren uiteindelijk met 3-0.

In de eerste helft was er een licht overwicht voor de thuisploeg maar kansen vielen er voor beide ploegen niet te noteren. Vlak na rust was het wel direct raak. Een schot van Van de Streek werd van richting veranderd door Viergever en verdween zo in het doel. PSV ging op jacht naar de gelijkmaker en Malen was daarna tot tweemaal toe vlakbij de gelijkmaker. Toen echter eerst Viergever en daarna ook Hendrix rood kreeg werd dat een kansloze missie. De 2-0 kwam uit een knal van Maher en Klaiber bepaalde de eindstand uiteindelijk op 3-0.


Scheidsrechter Danny Makkelie toont de rode kaar voor PSV-speler Jorrit Hendrix (Pro Shots / Thomas Bakker)

FC Utrecht

3 - 0

PSV

 49' v.d.Streek
 82' Maher
 90+3' Klaiber
   
 
 Gele kaart: , Dumfries, (PSV)
 Rode kaart: , Viergever (68)Hendrix (75) (PSV)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 22.632
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
Klaiber
Janssen
Hoogma
v.d.Maarel
v.Overeem (Troupée/ 80)
Maher
Gustafson
Ramselaar (Emanuelson/76)
v.d.Streek
Kerk
  Zoet
Dumfries
Baumgartl
Viergever
Sadílek
Rosario (Gutiérrez/86)
Ihattaren (Mitroglou/78)
Hendrix
Doan (Gakpo/72)
Malen
Bergwijn

Lavreysen wint EK-goud met overmacht op keirin, brons voor Büchli

Harrie Lavreysen heeft in Apeldoorn bij de EK baanwielrennen op prachtige wijze goud veroverd op het onderdeel keirin. De Nederlandse sprinter ging al vroeg aan in de finale en hield iedereen ruim achter zich. Wereldkampioen Matthijs Büchli moest genoegen nemen met het brons.

In de finale zette Lavreysen al vroeg de sprint in. De Nederlander, die vrijdag nog het zilver won op het individuele sprinttoernooi, zette zijn versnelling in met nog twee rondes te gaan. Hij had meteen een gaatje te pakken op zijn concurrenten en won vervolgens makkelijk de sprint voor Denis Dmitriev. Wereldkampioen Büchli moest ditmaal genoegen nemen met brons.

Ook de finale in het keirin bij de vrouwen stond op het programma. De Nederlandse Shanne Braspennincx had zich geplaatst voor de finale en nam daarin de kop, maar werd in de slotronde gepasseerd en greep net naast de medailles in Apeldoorn. Het goud ging naar Mathilde Gros. De Française was net zoals op het vorige Ek de beste op de keirin. De Duitse Lea Sophie Friedrich werd tweede en de Russin Daria Shmeleva moest genoegen nemen het brons. Voor Braspennincx was er een teleurstellende vierde plaats.

Zilver voor ijzersterke Van Schip in puntenkoers bij EK baanwielrennen

Jan-Willem van Schip heeft het zilver gewonnen op het EK baanwielrennen op het onderdeel puntenkoers. De Nederlandse wereldkampioen op dit onderdeel moest alleen zijn meerdere erkennen in de Fransman Bryan Coquard.

In een mooie wedstrijd werd de puntenkoers pas in de laatste sprint beslist. Lange tijd keek Van Schip tegen een ruime achterstand aan, maar de Nederlander wist in de laatste tien ronden nog een bonusronde te winnen, waardoor hij twintig punten inliep op zijn concurrenten. Zo kwam Van Schip weer in het spoor van Coquard, maar in de beslissende sprint was de Fransman net te sterk voor de Nederlander, waardoor hij Europees kampioen werd en moest Van Schip genoegen nemen met een tweede plaats in Apeldoorn

Ook de puntenkoers bij de vrouwen stond zaterdagavond op het programma. Voor Nederland moest Amy Pieters het doen. De Europese kampioene op de weg begon nog goed aan de wedstrijd, maar zakte gaandeweg de puntenkoers steeds verder weg en speelde geen rol in de medailles. De Europese titel ging naar Maria Giulia Confalonieri. De Italiaanse pakte halverwege de puntenkoers een ronde voorsprong samen met ze zeven anderen rensters, goed voor twintig bonuspunten. Naast de bonusronde won ze ook drie van de tien sprints wat goed was voor de Europese titel in Apeldoorn.

Uitslag FC Twente - Willem II

Willem II heeft de uitwedstrijd bij FC Twente gewonnen. De Tilburgers wonnen na een vroeg doelpunt van de Griek Marios Vrousai na voorbereidend werk van Freek Heerkens.

FC Twente kon de vroege achterstand niet meer goed maken. De thuisploeg creëerde voor rust slechts enkele mogelijkheden en mocht doelman Jeroen Drommel bedanken dat het bij de rust nog maar 0-1 stond voor de Tilburgers.

Na rust werd de thuisploeg wat gevaarlijker maar tot de grote kansen zou dat niet lijden. Willem II was vlakbij de 0-2 nadat Calvin Verdonk zijn eigen paal raakte. In het slot werden de Tilburgers wel terug gedrongen maar kwamen nooit echt in de problemen tegen de ploeg uit Enschede.

FC Twente

0 - 1

Willem II

     9' Vrousai
 
 Gele kaart: Verdonk, Selahi, (FC Twente), Nelom,Köhlert, Nieuwkoop, Wellenreuther, Gladon, (Willem II)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.500
Arbiter: V.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Latibeaudiere
Bijen
Schenk
Verdonk
Brama (Selahi/60)
Roemeratoe
Espinosa
Cantalapiedra (Menig/62)
Vuckic
Nakamura (Berggreen/ 74)
  Wellenreuther
Heerkens
Holmén
Peters
Nelom (Nieuwkoop/44)
Saddiki
Vrousai
Llonch
Nunnely (Ndayishimiye/65)
Pavlidis (Gladon/79)
Köhlert

Uitslag RKC - Ajax

Ajax heeft het uitduel bij RKC Waalwijk gewonnen. Overtuigend was het echter zeker niet wat de Amsterdammers lieten zien. Ajax won uiteindelijk met 2-1 na een prachtgoal van Quincy Promes, maar in de slotfase was RKC nog dichtbij de gelijkmaker met enkele open kansen.

Bij Ajax speelde Noussair Mazraoui als linksback op de plek van de geschorste Nicolás Tagliafico. Verder stond Klaas-Jan Huntelaar in de spits en was er geen plaats voor David Neres in de basis. Het was RKC dat het beste van start ging en dichtbij de 1-0 was na een vrije trap van Clint Leemans. Ook Stijn Spierings kreeg een goede kans op de openingstreffer, maar de middenvelder raakte de bal verkeerd.

Stanley Elbers was vlak voor rust ook nog dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet werd gekeerd door Andre Onana. Ajax was in de eerste helft het meest gevaarlijk via een afstandsschot van Hakim Ziyech.

Ajax ging wel sterk van start in de tweede helft. Direct was het raak voor de uitploeg via Dusan Tadic uit een voorzet van Sergino Dest. Na het doelpunt opeens kansen om de score te verdubbelen alleen wisten Huntelaar en Promes die niet af te maken. Na een kwartier spelen in de tweede helft viel Ajax wat terug en daar profiteerde RKC optimaal door de gelijkmaker te maken. Said Bakari kreeg de bal wat gelukkig voor zijn voeten na een afgeslagen afstandsschot en schoot de 1-1 binnen.

Een minuut daarna had Ajax alweer op voorsprong moeten staan via invaller David Neres maar de Braziliaan faalde hopeloos uit een voorzet van Lisandro Martínez. Joël Veltman was ook dichtbij de 1-2 maar zijn kopbal eindigde op de lat. Toch was het Ajax dat op voorsprong kwam en dat ging via een prachtig doelpunt van Promes. De aanvallende middenvelder kreeg wat ruimte in het strafschopgebied van RKC en schoot via de onderkant van de lat de 1-2 binnen. Darren Maatsen had in de slotfase de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn inzet ging via de hak van Dest en het hoofd van Daley Blind er op een miraculeuze niet in. Ook Anas Tahiri faalde in zijn afronding. De aanvaller schoot de bal tegen de borst van Veltman aan.

Uitslag AZ - sc Heerenveen

AZ heeft zijn tweede nederlaag dit seizoen in de Eredivisie geleden. sc Heerenveen was met 2-4 te sterk voor de Alkmaarders.

In de zevende minuut was het Heerenveen dat op voorsprong kwam. Joey Veeran legde de bal uit een hoekschop op het hoofd van Sven Botman. De huurling van Ajax kopte de bal binnen. Na de 0-1 kwamen de Friezen geruime tijd niet in de problemen en loerde ze op een gaatje in de defensie van AZ. In de 21e minuut waren de Alkmaarders bijna bij de gelijkmaker aar De Wit volleerde de bal net naast. Tien minuten daarna volgde alsnog de 1-1. Koopmeiners legde de bal uit een corner op het hoofd van Vlaar die een leeg doel voor zich zag en raak kopte. AZ kon niet lang van de gelijkmaker geieten, want een paar minuten later schoof middenvelder Rodney Kongolo de bal vanaf de rand van het strafschopgebied langs Bizot. Op slag van rust leek Heerenveen de wedstrijd te beslissen nadat Jens Odgaard de 1-3 maakte.

AZ leek beter uit de kleedkamer te zijn gekomen dan Heerenveen. In de 48e minuut werd het 2-3 nadat Stengs  Warner Hahn in de korte hoek verraste. Niet lang daarna was De Wit dichtbij de gelijkmaker, maar faalde. In de 63e minuut kwam Heerenveen op 2-4 nadat AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners een inzet van Rodney Kongolo niet meer van de lijn af kon halen. Na de 2-4 leek AZ het te hebben opgegeven. Het kwam nog tot weinig kansen en ze konden het de Friezen niet echt lastig maken.

AZ

2 - 4

sc Heerenveen

31' Vlaar
48' Stengs
  7' Botman
36' Kongolo
45+3' Odgaard
63' Koopmeiners e.d.
 
Gele kaart: De Wit, Hatzidiakos, (AZ), Floranus, (sc Heerenveen)
 
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar (Hatzidiakos/ 68)
Wuytens (Clasie/73)
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Koopmeiners
Stengs
Druijf (Aboukhlal/68)
Idrissi
  Hahn
Floranus
Dresevic
Botman
Woudenberg (v.Rhijn/64)
Kongolo
Faik
J.Veerman
v.Bergen (Halilovic/82)
Odgaard (Dreyer/90)
Ejuke

BasOne's foute top 10

GOOOOOOEEEDENAVOND dames en lurkers.

Het is weer Zaterdagavond en DJ BasOne is in tha house.

En we gaan vanavond echt gewoon foute muziek draaien, nummers die je absoluut niet wilt horen maar waar je stiekem toch op meedanst

We beginnen met een Nederlandse favoriet... LUV

Oooh wat fout...

Kan het nog tenenkrommender... ja dat kan....

Met het geluid uit is het nog te doen -_-

Nu wat slow en down en... fout.......

 

-_- echt...

Instrumentaal dan maar...

Gast...

Serieus....

Het doet mij pijn!!!

Wat roepen jullie?

Encore, encore?

Nog 1 dan...

En nog een nummer dat eigenlijk speciaal voor mij is geschreven....

Inbreker kan bed niet weerstaan en valt in slaap

Een insluiper is zaterdagochtend wel heel gemakkelijk opgepakt. Hij lag nog te slapen in het atelier waar hij was binnen geslopen. Om 9.35 uur kregen agenten van het team Tilburg-centrum de melding om naar de Hoefstraat te gaan. In een voormalige kerk zat een bedrijf en de eigenaren van dat bedrijf, een atelier, hadden een insluiper ontdekt. Die lag nog te slapen. De agenten werden aangesproken door de melders.

In het atelier lagen wat spullen die niet van hun waren, ook was er een greep gedaan uit de koelkast. Kasten waren geopend en er leken enkele spullen klaar te staan om mee te nemen. Op een bovenverdieping troffen de agenten de verdachte aan, een 23-jarige man zonder bekende vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij zal de verleiding van het bed niet hebben kunnen weerstaan en was in slaap gevallen op het bed. Hij is aangehouden. Er wordt nog onderzocht hoe hij binnen is gekomen.

UFC: gebruik vernevelaar nekt vechter

UFC-directeur Dana White was pissig dat Amerikaans zwaargewicht Greg Hardy tussen de rondes door een vernevelaar gebruikte, een actie die resulteerde in een 'no-contest' tijdens MMA-gala UFC Boston vrijdagnacht.


Greg Hardy in gevecht met Ben Sosoli (Foto: Chris Unger/Zuffa LLC via Getty Images)

Hardy (5-1-1 MMA, 2-1-1 UFC) nam het op tegen UFC-debutant Ben Sosoli op de main card van UFC Boston. Nadat Hardy aanvankelijk via jurybesluit een overwinning behaalde (29-28 x3), besloot de commissie de uitspraak teniet te doen ten gunste van een no-contest. Dit, omdat The Prince of War  tussen ronde twee en drie een vernevelaar gebruikte.

De UFC-directeur sprak over Hardy's controversiële gedrag tijdens de persconferentie na afloop van het gala. "Ja, het was een gekkenhuis. Iedereen begon tegen me te schreeuwen: 'Hij gebruikte een inhalator! Hij gebruikte een inhalator!’. Ik heb zoiets van, ik kon het niet eens begrijpen, ‘Wat bedoel je, hij gebruikte een inhalator?’. Dus toen het gevecht voorbij was, ging ik naar Din Thomas [Hardy's coach, red.] en zei: ‘Wat ben je aan het doen?!.''

Volgens de coach van Hardy hadden het team toestemming om de vernevelaar te gebruiken. White: "Ik zei: 'Hoezo gebruiken jullie een inhalator?' En hij zei: 'De commissaris zei dat het mocht'. Welke commissaris? Wanneer? Hoe? Dus toen, weet je, kwam mijn team in actie en probeerden we te achterhalen wat er gebeurde en wat er aan de hand was."

Verklaring Hardy
Hardy gaf de volgende verklaring af na de nieuw aangekondigde beslissing: "Ik was in de ring, ik en mijn coach vroegen de commissie of het okay was om mijn vernevelaar te gebruiken en ze zeiden ja, dus nam ik dat aan."

"Ik ben nog steeds nieuw in deze sport, ik deed wat ik in elke situatie doe: ik vroeg toestemming, ik kreeg toestemming en ik deed wat mij werd verteld. In dit gevecht wilde ik bewijzen dat ik een strijder was. Ik zei vóór het gevecht dat ik een show wilde maken en de enorme sprongen die ik gemaakt heb en grenzen verlegd heb waardoor ik verbeterd ben. Ik wilde in de vijftien minuten laten zien dat ik geen groentje meer ben die zich zomaar in zijn gezicht laat stompen."

Chris Weidman vs Dominick Reyes
Voormalig middengewichtkampioen Weidman verhuisde naar het lichtzwaargewicht om de nog ongeslagen Dominick Reyes (12-0 MMA, 6-0 UFC) op de afsluiter van UFC Boston te bevechten.

Weidman (14-5 MMA, 10-5 UFC) was op zoek naar wat goed nieuws na zijn verliespartij tegen Ronaldo Jacare Souza tijdens UFC 230 in november 2018. Helaas voor The All American verliep zijn verhuizing naar de 205 ponddivisie niet zoals gepland.


Dominick Reyes maakt snel gehakt van Chris Weidman (Foto: Chris Unger/Zuffa LLC via Getty Images)

Na een behoorlijke openingsminuut, waarin Weidman Reyes naar het canvas wist te brengen, ging het al snel mis toen zijn ongeslagen opponent weer opstond. Reyes raakte Weidman met een enorm harde stoot, waardoor de Amerikaan op de grond belandde. Met zware hammer fists wist Reyes Weidman knockout te krijgen, inmiddels het vijfde KO-verlies van Weidman in zijn laatste zes gevechten.

'Nou, alle respect voor Dom Reyes. Bedankt iedereen, voor het komen. Iedereen die hier kwam om me te steunen. Mijn excuses dat ik de overwinning niet behaalde. Dat is onderdeel van het spel dat we spelen. Ik zal beter worden. God is goed voor me, zelfs in tegenspoed. Hij is goed. Alles goed", aldus een teleurgestelde Weidman.

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg dan hier het FOK! MMA-forum!

Volledige uitslag UFC on ESPN 6 en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Dominick Reyes verslaat Chris Weidman via TKO (stoten, ronde 1)
Yair Rodriguez verslaat Jeremy Stephens via jurybesluit (29-28 x3)
Greg Hardy vs Ben Sosoli is omgezet in een no-contest
Joe Lauzon verslaat Jonathan Pearce via TKO (stoten, ronde 1)
Maycee Barber verslaat Gillian Robertson via TKO (stoten, ronde 1)
Darren Stewart verslaat Deron Winn via jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Charles Rosa verslaat Manny Bermudez via na opgave (armklem, ronde 1)
Molly McCann verslaat Diana Belbita via jurybesluit (30-26 x3)
Sean Woodson verslaat Kyle Bochniak via jurybesluit (30-26, 30-27 x2)
Randy Costa verslaat Boston Salmon via TKO (stoten, ronde 1)
Sean Brady verslaat Court McGee via jurybesluit (29-28, 30-27)
Brendan Allen verslaat Kevin Holland via opgave (verwurging, ronde 2)
Tanner Boser verslaat Daniel Spitz via jurybesluit (30-27 x3)

Honderden Koerden demonstreren op Museumplein

Zo'n 400 tot 500 demonstranten hebben zich vanmiddag verzameld voor de Koerdische demonstratie tussen het Vondelpark en het Museumplein. De Koerden demonstreerden tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. FOK! was erbij.

De betogers begonnen vanaf 14.00 uur met de protestmars naar het Museumplein. Volgens een verslaggever van AT5 ter plaatse was de sfeer rustig. De politie was aanwezig, maar hoeft vooralsnog niet in te grijpen.

De demonstranten zwaaien onder meer met Koerdische vlaggen en scanderen allerlei leuzen gericht tegen de Turkse president Erdogan. 

Meerdere demonstraties
Afgelopen zondag demonstreerden de Koerden ook in de stad. Bij dat protest waren ongeveer 75 mensen aanwezig. Ruim een week geleden werd ook op Schiphol gedemonstreerd

Donderdag liep een Koerdisch protest in Rotterdam volledig uit de hand, nadat een groep Turkse jongeren een tegenprotest organiseerden, maar zaterdag lieten die zich in Amsterdam niet zien. Mede daardoor bleef de demonstratie vreedzaam.


Vreedzame Koerden (Bron: YouTube/FOK!)


Vreedzame Koerden (Bron: YouTube/FOK!)


Vreedzame Koerden (Bron: YouTube/FOK!)

Huiselijk geweld dwingt moeder politie te bellen

Problemen tussen een moeder en haar volwassen zoon zijn vrijdag zo uit de hand gelopen dat de zoon is aangehouden.

Op de avond van vrijdag 19 oktober kreeg het personeel van het Operationeel Centrum in Tilburg een huilende vrouw aan de lijn. De vrouw gaf aan dat ze al lang problemen heeft met haar meerderjarige zoon. Het was nu zo uit de hand gelopen dat er fysiek geweld was gebruikt. De vrouw kon het niet meer aan en vroeg de politie om hulp.

Aanhouding
De politie was al eerder die dag op het adres langsgeweest en gingen er weer heen. In de woning woont de vrouw met haar zoon. De zoon, bekend bij verschillende hulpinstanties, bleek kwaad te zijn op zijn moeder door verder onbelangrijke redenen. Hij bleek vaker door kleine dingen erg kwaad te worden en kreeg daarvoor behandeling. Dat escaleerde in scheldpartijen en fysiek geweld.

De moeder was met haar zoon bij verschillende instanties geweest maar het was niet gelukt om adequate hulp te krijgen, mede door het feit dat hij niet meewerkte. De moeder voelde zich verlaten door de hulpinstanties en kon het op dat moment niet meer aan. Ze had als redmiddel op vrijdagmiddag de politie gebeld. Na overleg met een hulpofficier van justitie is besloten de zoon dan maar aan te houden voor het geweld dat hij had gebruikt. Hij gaf zelf aan dat hij een airsoftwapen en enkele zwaarden op zijn kamer had. Deze zijn door de agenten uit voorzorg meegenomen.

Hulpverlening
Ondanks het feit dat de gepleegde strafbare feiten minimaal waren is toch besloten de verdachte voor de nacht in te sluiten aan het bureau, zodat de rust kon wederkeren.

In de loop van zaterdag wordt bekeken door hulpverlenende instanties of er een oplossing is voor dit moment. Maar, omdat de situatie dan geen crisis meer is, bestaat de kans dat de verdachte weer in vrijheid gesteld wordt en naar huis mag.

De behandelende agent: “De kans is dus groot dat we daar de komend tijd weer vaak heen gestuurd worden. Ik hoop maar dat dat goed gaat.”

Neem actie bij vermoeden van huiselijk geweld
Lees meer over het thema Huiselijk geweld op politie.nl. Voor meer informatie over hulp bij onder andere huiselijk geweld kijk op de site van Veilig Thuis.

Opnieuw pepperspray en berovingen bij ADE-optreden Martin Garrix

Bij een concert van Martin Garrix in de RAI afgelopen nacht zijn bezoekers bespoten met pepperspray. Daarbij zijn meerdere mensen beroofd.

"Ik stond te genieten van het concert, ik ben fan van zijn shows", vertelt een bezoeker aan AT5. "Toen zag ik op een gegeven moment mensen weglopen en kreeg ik zelf ook een scherp gevoel in m'n keel en ogen."

Bij de EHBO waren al meer mensen met dezelfde klachten. "Ik ben heel lang bezig geweest met uitspoelen, ik bleef ook maar hoesten. Dat heeft een half uur geduurd." Daardoor miste hij en andere bezoekers een groot deel van het concert. Een bezoeker vertelt op Facebook dat hij maar twintig minuten van het concert heeft kunnen genieten.

De politie bevestigt dat zo'n 130 bezoekers gedurende de nacht behandeld zijn door de EHBO. Een deel daarvan is ook beroofd. Er is niemand ernstig gewond geraakt. Hoeveel zakkenrollers er actief waren en of er veel buit is gemaakt, is nog niet bekend. De politie roept op om aangifte te doen. Een andere bezoeker schrijft op Facebook dat zijn ketting van 3000 euro van zijn nek is afgetrokken.

Zakkenroltruc
Ook vorig jaar werd bij een optreden van Martin Garrix tijdens ADE met pepperspray gespoten, ook toen leek het te gaan om een zakkenroltruc. Volgens een bezoeker was het dit jaar, net als toen, aan de rechterkant van de zaal. "Ik snap niet hoe dit nu weer heeft kunnen gebeuren. Je wordt echt goed gefouilleerd. Je jas, je tas, alles wordt nagekeken."

Reactie ADE
"Dit is natuurlijk heel erg vervelend", reageert een woordvoerder van ADE. "Je ziet het vaker, mensen maken misbruik van het feit dat er heel veel mensen samen komen." Volgens de woordvoerder is er verder niet heel veel wat de organisatie kan doen om dit soort incidenten te voorkomen. "We fouilleren iedereen uitgebreid bij de ingang, meer kunnen we niet doen. Alle tassen en jassen worden gecheckt."

Vechtpartijen
Overigens gingen meerdere mensen aan het einde van de nacht met elkaar op de vuist bij de ingang van de Rai. Agenten grepen met een wapenstok in, waarna een deel van de groep zich tegen de politie keerde. Opnieuw moest de politie wapenstokken gebruiken om de rust terug te laten keren.

Amerikaanse congresleden veroordelen Activision-Blizzard CEO om Blitzchung-schandaal

Het Blitzchung-schandaal lijkt nog lang niet over te zijn voor Blizzard nu ook het Amerikaanse congres zich lijkt te gaan bemoeien met de zaak. Vijf congresleden - Alexandria Ocasio-Cortez, Marco Rubio, Ron Wyden, Mike Gallagher en Tom Malinowski - hebben een brief gestuurd naar Activision-Blizzard CEO Bobby Kotick waarin ze de schorsing van Hearthstone-speler Chung "blitzchung" Ng Wai veroordelen en vragen de beslissing terug te draaien.

De gezamelijke brief van de Democraten Ocasio-Cortez, Wyden en Malinowski en Republikeinen Rubio en Gallagher kun je gerust een zeldzaamheid noemen in het huidige politieke klimaat van de Verenigde Staten, dat tot het bot gepolariseerd is. In de brief schrijven de vertegenwoordigers dat het hypocriet is voor waarden te staan als "het recht om je eigen gedachten en meningen uit te drukken" en dat dit niet te rijmen valt met de ban van Blitzchung. 

Het schandaal begon toen Blitzchung verbannen werd nadat hij in een interview bij de Hearthstone grandmasters de kreet "Free Hong Kong, Revolution of our age!" riep. De leus is een van de bekendste kreten van de aanhoudende protesten in Hong Kong tegen de Chinese overheid, waar Blitzchung zelf ook vandaan komt. Blizzard besloot de speler voor een jaar te verbannen en zijn prijzengeld in te vorderen, en tevens de casters die het interview deden te ontslaan. Na massale protesten van spelers van Blizzard-games die dreigden met een boycot zei Blizzard president J. Allen Brack dat de straf milder zou zijn: Blitzchung zou slechts voor zes maanden verbannen worden, het prijzengeld zou worden uitgekeerd en de casters konden hun werk weer oppakken.

Dit is voor veel mensen in de community niet genoeg: zij zien de ban als een knieval van Blizzard voor de autocratische Chinese overheid om toegang te behouden tot de invloedrijke Chinese markt.


Nieuw-Zeeland oppermachtig tegen Ierland op WK rugby

Nieuw-Zeeland heeft zonder enige moeite af weten te rekenen met Ierland in de kwartfinales van het wereldkampioenschap rugby. De All Blacks wonnen in het Tokyo Stadium met 46-14. In de halve finale is Engeland volgende week zaterdag de tegenstander.

Men ging er goed voor zitten, maar de wedstrijd was eigenlijk al snel gespeeld. De All Blacks waren veel te sterk en hadden halverwege de eerste helft al een 17-0 voorsprong. Bij rust keek Ierland al tegen een 22-0 achterstand aan.

De Ieren wisten in de tweede helft nog de eer te redden, maar ze waren simpelweg niet goed genoeg om de regerend wereldkampioen aan het wankelen te brengen. Nieuw-Zeeland kwam ontzettend sterk voor de dag en de Engelsen zullen boven zichzelf moeten uitstijgen om kans te maken tegen deze zwarte machine.

Zondag zijn nog de twee andere kwartfinales. Om 09.00 uur Nederlandse tijd Wales - Frankrijk en Japan - Zuid-Afrika begint om 12.15 uur. 

Nieuwe trailer voor Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Naast Vampire: the Masquerade mogen ook Werewolf: the Apocalypse-fans zich binnenkort verheugen op een nieuwe game in dat universum. Big Ben Interactive en Paradox hebben een trailer getoond voor Werewolf: The Apocalypse - Earthblood, waarin we een hoop geweld tegen de natuur, robots en scheurende metal te zien en te horen krijgen.

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood is een action-RPG waarin je speelt als Cahal, die terugkeert naar zijn bedreigde Tribe en het op moet nemen tegen Pentex, een machtig bedrijf dat de balans van de natuur verstoort en de earth mother Gaia in gevaar brengt met ontbossing en vervuiling.

Werewolf: the Apocalypse - Earthblood komt uit in 2020.

 

Punische oorlogen komen gratis naar Imperator: Rome

Ook Imperator: Rome krijgt een hoop nieuwe content in de Livy update, die gepaard gaat met de Punic Wars Content Pack. In deze gratis update voor alle spelers is er een focus op een van de grootste overwinningen van het Romeinse rijk, en een hoop verbeteringen aan de bestaande game.

De Punic Wars Content Pack komt met een speciale missiepack waarin je in 10 missies heel Italië en de aangrenzende gebieden kan veroveren, en tien unieke mission trees voor Carthago, waarmee je je kan focusen op de verovering van Spanje, Noord-Afrika en de rest van het westen. Ook komen er twee nieuwe skins voor units en worden er drie nummers toegevoegd aan de soundtrack.

De Livy update is meer voor de algemene gameplay en focust zich voornamelijk op characters. Characters kunnen nu experience krijgen waarmee je snel jong talent uit je familie op kan pikken, en wordt er een grotere focus geplaatst op great families. Ook komen er nieuwe missies en zijn de graphics van de map verbeterd.

Zoals eerder gezegd is de Punic Wars Content Pack gratis voor alle spelers. Een releasedatum is er nog niet.

Stampende zware metalen in nieuwe uitbreiding Battletech

Op PDXCON is aangekondigd dat Battletech een heleboel nieuwe mechs gaat krijgen in de laatste uitbreiding Heavy Metal. Ook wordt het wapenarsenaal flink uitgebreid en komt er een nieuwe mini-campaign in de vorm van een flashpoint.

De nieuwe mechs moeten de fans van Battletech bekend in de oren klinken: de Phoenix Hawk, Warhammer, Marauder, Annihilator, Rifleman, Vulcan, Assassin, Flea en Bullshark komen straks Battletech binnenstampen. Van dat rijtje nieuwe mechs zullen de Marauder en de Warhammer gratis zijn voor alle spelers in de 1.8 update.

Tijdens de mini-campaign kom je twee legendarische figuren uit de Battletech-lore tegen: de Bounty Hunter en de Black Widow, die deel uitmaken van de Wolf's Dragoons huurlingengroep. Met deze groep ga je op zoek naar een mysterieuze lading op een vrachtschip dat doelloos ronddrijft in de ruimte.

Battletech: Heavy Metal komt uit op 21 november.

 

Surviving the Aftermath nu beschikbaar in early access

Op PDXCON heeft Paradox Interactive samen met Iceflake Studios aangekondigd dat Surviving the Aftermath, de nieuwste game in de Surviving-franchise, nu te spelen is in early access. De game is beschikbaar op de Epic Game Store en Xbox Game Preview voor de mensen die de game preodered hebben.

Surviving the Aftermath speelt zich af na een catastrofale meteorietenregen die de hele aarde in as heeft gelegde en aan jou de taak om net als in Surviving Mars een hele kleine community uit te breiden naar een zelfvoorziende kolonie in een heel gevaarlijke omgeving. Surviving the Aftermath staat gepland voor najaar 2020.

Federaties en stenen in nieuwe content Stellaris

Ook Stellaris krijgt nieuwe content. Op PDXCON werd aangekondigd dat er een nieuwe uitbreiding voor de space-grand strategy sim in de steigers staat die Federations gaat heten, en dat er ook een nieuw species pack met steenachtige wezens aan zit te komen.

Federations in Stellaris worden met de nieuwe uitbreiding verdeeld in een trade league, martial alliance en hegomony, waarbij je van meerdere lid kan worden. Tevens wordt de federation uitgebreid met een intergalactische senate, waarbij je voor resoluties kan stemmen om bijvoorbeeld meer geld te sturen naar de gemeenschappelijke vloot of om geld weg te sluizen naar de rijken. Je kan ook sancties opleggen aan de leden die niet meewerken aan de federatie, en jezelf tot een machtige leider laten kronen voor extra bonussen.

De geschiedenis van je rijk kun je nu uitbreiden met het nieuwe Origin-systeem, waarbij je de achtergrond en start van je rijk kan aanpassen. Ook komen er een hele rits nieuwe gebouwen, waaronder de juggernaut die dient als een gigantische mobiele starbase en de mega shipyard waarmee je op een moordend tempo corvettes en battlecruisers kan maken.

De kleinere update bestaat uit het Lithoid Species Pack, dat vanzelfsprekend met nieuwe portretten, nieuwe schepen en een nieuwe stem voor de advisor. Lithoids zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gehouwen uit steen en mineralen. Het voegt niks toe qua gameplay, maar het ziet er kek uit.

Het Lithoid Species Pack komt op 24 oktober uit, een releasedatum voor Federations is er nog niet.

Gezocht: tiener met handboeien om

De politie is op zoek naar een 16-jarige verdachte die zich in Amsterdam-Oost schuldig zou hebben gemaakt aan 'onttrekking van aanhouding'. De tiener was al geboeid, maar wist toch weg te komen, zo meldt AT5.

Het gaat om een 16-jarige verdachte met een lichtgetinte huidskleur en zwarte kleding. De tiener wist bij een aanhouding op de Röntgenstraat in de Watergraafsmeer weg te komen. Dit gebeurde rond 10.30 uur. Waarom de agenten de met-handen-op-de-rug-geboeide jongen konden laten ontsnappen is nog onduidelijk. De politie is in ieder geval nog steeds op zoek.

Samsungtelefoons hebben veiligheidsprobleem

Heb je een Samsungproduct dat niet in de brand vliegt? Pas dan op, want je zou je vingers kunnen branden aan het veiligheidslek dat zaterdag bekend werd. De oorzaak is een probleem bij het identificatiesysteem, waardoor de toestellen ook door iemand anders ontgrendeld kunnen worden.

Het zou gaan om de toestellen Galaxy Note10, 10+ en Galaxy S10, S10+, en S10 5G. Samsung adviseert om alle geregistreerde digitale vingerafdrukken te verwijderen totdat er een nieuwe softwareupdate wordt uitgebracht. De Zuid-Koreaanse telefoonmaker verwacht dit deze week nog uit te brengen.


De ultrasone vingerafdruksensor van Samsung geeft problemen (Foto: Getty images)

Het probleem wordt veroorzaakt door een bepaald type siliconen screenprotectors die volgens Samsung de vingerafdruksensoren verstoren. De Koreanen adviseren die tot aan de softwareupdate dan ook niet meer te gebruiken.

Lees ook: iPhone 11

Mensen met kwade bedoelingen zouden niet alleen de telefoon kunnen ontgrendelen, maar de softwarefout stelt hen ook in staat om betalingen uit te voeren. Samsung zelf werd geattendeerd op de fout, nadat een Samsunggebruikster in de krant The Sun klaagde dat anderen haar telefoon konden ontgrendelen indien ze die screenprotector gebruikte.

Samsung was bij het uitbrengen van de vingerafdruksensor enorm trots op hun nieuwe innoviteit die toentertijd 'revolutionair' genoemd werd. Toch is het niet de eerste keer dat de grootste telefoonmaker problemen ondervindt. Eerder kon de batterij van hun Galaxy Note 7 ontploffen en de ontwikkeling van een vouwbaar scherm heeft ook al tot ontevreden klanten geleid.

Nieuwe uitbreiding voor Prison Architect

Ook Prison Architect krijgt een nieuwe uitbreiding. Op PDXCON is aangekondigd dat we in 2020 nieuwe content kunnen verwachten voor de gevangenis-sim. 

Meer dan een teaser hebben we nog niet, waarbij een onheilspellende stem ons vertelt dat we nu de eigenaar van een gevangenis zijn op een eiland dat sterk doet denken aan de beroemde gevangenis Alcatraz. 

Paradox kocht de rechten voor Prison Architect in 2019 zodat ontwikkelaar Introversion Software zich kon focussen op andere projecten. Paradox wees vervolgens het Britse Double Eleven aan voor de verdere ontwikkeling en uitbreiding van de game.

Ga in het verzet met nieuwe uitbreiding Hearts of Iron IV

Naast Crusader Kings III krijgt ook Hearts of Iron IV nieuwe content. Op PDXCON is de nieuwste uitbreiding La Résistance aangekondigd, waarbij je nieuwe middelen krijgt om regimes van binnenuit te vernietigen.

De grootste toevoeging van La Résistance is een nieuwe espionage-systeem, waarbij je spionnen kunt trainen bij intelligence agencies om ze vervolgens op geheime missies te sturen. Je kunt met deze spionnen bijvoorbeeld het verzet in vijandelijke landen steunen zodat zij vervolgens de macht kunnen overnemen, waarna jij vervolgens met collaborateurs flinke invloed kan krijgen na de regimewisseling. Scouts kunnen ook beveilligde berichten kraken om een kort voordeel te krijgen op het slagveld en gebruikt worden voor scouting om meer informatie te krijgen over een gebied.

De landen die speciale aandacht krijgen zijn Spanje en Frankrijk. Bij Spanje wordt de Spaanse burgeroorlog uitgelicht waarbij je nieuwe focus trees krijgt voor zowel de republikeinen als de nationalisten. Hetzelfde geldt voor Frankrijk, maar dan voor vrij Frankrijk en het Vichy-regime. Tevens heb je ook de interessante optie om de Franse monarchie te herstellen als je dat wilt.

La Résistance moet in 2020 uitkomen.

Crusader Kings III aangekondigd

Na veel uitbreidingen is het nu eindelijk tijd voor het vervolg van Crusader Kings II. Op PDXCON in Berlijn heeft Paradox Crusader Kings III aangekondigd met een trailer en de belofte dat de game uitkomt in 2020.

Veel meer dan een trailer en screenshots hebben we nog niet, maar het lijkt erop dat Crusader Kings III het character-systeem van Crusader Kings II behoudt en dat de map er een stuk mooier uitziet. In de trailer wordt ook al gelijk een baby vermoord, dus de toon is al gezet.

Er was al het sterke vermoeden dat er aan Crusader Kings III werd gewerkt nadat Paradox had aangekondigd dat Crusader Kings II dit weekend gratis te krijgen is op Steam.

CrusaderkingsIII

Sauna in Rotterdam beschoten, politie zoekt getuigen

Politieagenten troffen vannacht om 1.45 uur drie kogelgaten in het raam van een sauna op de Schieweg. Niemand raakte gewond. De politie is een onderzoek gestart en roept getuigen op, die nog niet met de politie hebben gesproken.

Agenten deden vannacht meteen onderzoek en keken of er mensen binnen waren bij het badhuis. Er was niemand in het pand aanwezig. Ook zijn er camerabeelden veilig gesteld. Vannacht al is er met getuigen gesproken. Twee van hen verklaarden een man in het zwart gekleed te hebben gezien na het schietincident.

Ook is er gezien dat een man in het zwart als bijrijder instapte in een zwarte VW Caddy. Die reed vervolgens de Nolensstraat in en de Stadhoudersweg op. Mogelijk heeft deze man met het schietincident te maken. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld misdaad Anoniem. 

MLB: New York Yankees brengen spanning terug in serie tegen Houston Astros

De New York Yankees hebben wat spanning teruggebracht in de American League Championship Series. Nadat de Yankees donderdagnacht in eigen ten onder gingen tegen de Houston Astros wonnen ze afgelopen nacht wel van de Astros, waardoor het nu 3-2 in het voordeel staat van de Houston Astros in de best-of-seven serie.

In de eerste inning kwam James Paxton meteen onder druk te staan. De starter van de New York Yankees kreeg direct een honkslag om zijn oren van George Springer. Later in de inning kwam Springer op het derde honk dankzij onder meer een passed ball. Op het moment dat Springer op het derde honk stond gooide Paxton ook nog een wild pitch, waardoor Springer kon scoren en 0-1 voor de Astros op het scorebord kwam. Daarna redde Paxton zich goed uit de eerste inning en liet Michael Bradley achter op het tweede honk, nadat hij daar was gekomen via een vrije loop.

Voor de Houston Astros kwam met Justin Verlander een van de twee sterwerpers in actie voor de Astros. Verlander kon goede cijfers neer leggen tegen de Yankees in de play-offs, maar toch kwam hij direct in de problemen. DJ LeMahieu sloeg op de tweede pitch van Verlander direct een homerun, waardoor het weer gelijk was.

Verlander leek daar dusdanig onder de indruk van te zijn, want daarna sloegen ook Aaron Judge (single) en Gleyber Torres (double) honkslagen, waardoor de tweede en derde honk bezet waren zonder iemand out. Het was een goede mogelijkheid om op voorsprong te komen en daarin zou de thuisploeg ook slagen. In eerste instantie ging Giancarlo Stanton uit met drie slag. Daarna kwam Aaron Hicks aan slag en hij profiteerde optimaal van het slechte begin van Verlander en sloeg de over de muren in het rechter outfield. Goed voor een 4-1 voorsprong.

Na de homerun herstelde Verlander zich goed. Hij kwam in de rest van de wedstrijd nooit meer in de problemen tegen de slagmensen van de Yankees en gooide uiteindelijk zeven innings en kreeg vijf honkslagen tegen, waarvan vier in de eerste inning.

Ook Paxton herstelde zich goed van zijn matige eerste inning. Gesteund met een 4-1 voorsprong wist hij die score te behouden tot en met de zesde inning, waarna hij eraf werd gehaald door zijn coach Aaron Boone. De bullpen moest het afmaken en slaagde bijna probleemloos in, alleen Tommy Kahle kwam lichtjes in de problemen. Die werden opgelost door Zach Britton, waarna Aroldis Chapman het afmaakte voor de Yankees en zo een game 6 afdwong.

Vannacht is die zesde game in Houston. De verwachting is dat de beide teams er een bullpen game van maken. Reliever Chad Green zal hoogstwaarschijnlijk starten bij de Yankees, zoals hij dat ook het reguliere seizoen zeer regelmatig heeft gedaan. Voor de Houston Astros is Jose Urquidy de waarschijnlijke starter.

Engeland in halve finales WK rugby na grote zege op Australië

Engeland is de eerste halvefinalist op het wereldkampioenschap rugby. In het Japanse Ōita werd Australië met 40-16 verslagen. In de halve finale wacht Nieuw-Zeeland of Ierland. 

Christian Lealiifano schoot Australië nog wel op 0-3, maar het was Engeland die in de eerste helft de aanval zocht. Halverwege de eerste helft kwam daar de eerste try van Jonny May, die zijn vijftigste interland speelde. Owen Farrel zorgde voor een rake conversie. Één minuut later was het weer raak. Australiër David Pocock gooide de bal naar Lealiifano, maar die ving hem niet. Henry Slade ging er er mee van door en zorgde dat May opnieuw een try kon maken. 

Benutte strafschoppen zorgden voor een 17-9 ruststand.  De thee had Australië goed gedaan. Ze schoten had uit het startblok. Marika Koroibete bracht samen met de conversie van Lealiffano Australië op één punt van Engeland (17-16). Met de hoop van Australië werd snel kortemetten gemaakt. Kyle Sinckler bracht de bal over de andere achterlijn en met de conversie van Farrel was het verschil weer acht. 

Het was een foutenfestival bij Australië. Ze konden het Engeland niet meer moeilijk maken in de slotfase. Engeland maakte nog één try en Farrell bleef foutloos en schoot nog enkele ballen tussen de palen voor een 40-16 eindstand. 

Nieuw-Zeeland - Ierland begint om 12.00 uur Nederlandse tijd en is te zien op Ziggo Sport Docu. Zondag zijn nog Wales - Frankrijk en Japan - Zuid-Afrika. 

Engeland wint van Australië. (PRO SHOTS/Action Images)
Engeland wint van Australië. (PRO SHOTS/Action Images)

14-jarigen van bed gelicht om openlijke geweldpleging

Gisteren rond 7.25 uur hield de politie twee 14-jarige jongens aan in hun woning in de gemeente Terneuzen. De twee worden er van verdacht betrokken te zijn geweest bij een openlijke geweldpleging op vrijdag 27 september in Terneuzen. De twee zijn meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. Na verhoor mochten zij het politiebureau weer verlaten. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Op social media werden beelden van deze mishandeling verspreid onder met name scholieren in Terneuzen. Deze beelden kwamen ook bij de politie terecht. Hierop was te zien dat een jongen werd mishandeld door twee jongens in de omgeving van de Rooseveltlaan. Na onderzoek kon de politie achterhalen wie het slachtoffer op de beelden was en werd een aangifte opgenomen.

Na verder onderzoek kon de politie beide verdachten aanhouden. In de periode na deze mishandeling werden meerdere berichten op social media gedeeld over andere vechtpartijen die plaats zouden gaan vinden, wat vorige week resulteerde in de samenscholing van een groot aantal scholieren op verschillende locaties in Terneuzen. Daarop kondigde de burgemeester een samenscholingsverbod aan, dat inging op 10 oktober en een week duurde. 

Gewonde man vraagt omstanders om hulp

Omstanders in het plaatsje Veen zijn vrijdagmiddag aangesproken door een bebloede man die op straat liep. De man vroeg om hulp. Hij is met een voorbijganger mee gegaan naar zijn huis waar de hulpdiensten gebeld werden.

Om 16.30 uur kwam er bij het Operationeel Centrum een melding binnen van een schietincident in de Wielstraat waarbij iemand gewond zou zijn geraakt. Meerdere politie-eenheden werden naar de straat gestuurd, ook werden een ambulance en een traumaheli gewaarschuwd. In de tuin van een woning zat inderdaad een gewonde man. Ambulancepersoneel ontfermde zich over hem. Na behandeling ter plaatse werd het slachtoffer naar een ziekenhuis gebracht.

De politie startte een onderzoek in de straat. Er werden verschillende plekken met bloed gevonden waar het slachtoffer geweest was. Getuigen meldde dat er een grijze auto was weggereden maar het is nog niet duidelijk wat de rol is geweest van de inzittenden van deze auto.

Een woordvoerder van de politie: "Er is nog niet uitgebreid met het slachtoffer gesproken, de politie heeft dus veel vragen. Daarom roepen we de hulp in van mensen die iets gezien hebben of die informatie hebben over dit incident. Contact met de politie kan via de normale wegen maar we willen ook nadrukkelijk wijzen op de mogelijkheid om dit anoniem te doen via ons Team Criminele Inlichtingen. Dat kan door te bellen naar 0900-8844, niet uw naam te zeggen maar direct naar het Team Criminele inlichtingen te vragen."


Verder is de politie te bereiken via de gebruikelijke wegen: 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, via het tipformulier op de website of via WhatsApp. 

Ackermann na twee tweede plaatsen wel de beste in rit drie Tour of Guangxi

Na twee achtereenvolgende tweede plaatsen heeft Pascal Ackermann zijn zege in de Gree-Tour of Guangxi te pakken. De snelle Duitser van Bora hansgrohe was na een etappe van 135 kilometer over heuvelachtig terrein de snelste van een sterk uitgedund peloton. Door de zege blijft Ackermann ook aan de leiding in het algemeen klassement.

Na twee dagen over vooral vlakke wegen moesten de renners in de Tour of Guangxi ditmaal vijf keer over dezelfde beklimming van Qingxiu Mountain, een klein klimmetje van 1,6 km, waarvan de laatste klim op vijf kilometer van de meet lag.

Nadat de vroege kopgroep van drie, met daarin de Nederlander Brian van Goethem, op 35 kilometer van de streep werd teruggepakt was het aan de aanvallers om het klimmetje het verschil te maken. Op de laatste beklimming was het vooral Guillaume Martin die probeerde het verschil te maken, alleen wist hij niet voldoende voorsprong op te bouwen, waardoor hij weer werd bijgehaald door een uitgedund peloton.

Verschillende sprinters waren al gelost uit het peloton, maar Ackermann was er nog wel bij. De Duits kampioen maakte het vervolgens in de sprint het makkelijk af voor Alexandr Riabushenko en Matteo Trentin.

Zondag staat de Zondag staat de koninginnenrit op het programma, van Nanning naar Mashan Nongla Scenic Spot. De aankomst ligt op de beklimming van 2,7 kilometer aan 7,2%. De winnaar van deze rit zal hoogstwaarschijnlijk de Chinese WorldTour-wedstrijd op zijn naam schrijven.

Straatschoffies beroven 82-jarige vrouw

Twee jonge jongens hebben in Zaandam een 82-jarige vrouw bestolen van haar tasje. Dit gebeurde in een steeg tussen de Indigostraat en de Omberstraat in Zaandam.

Het slachtoffer liep daar vrijdagmiddag rond 16.00 uur met haar rollator. Plotseling hoorde zij voetstappen achter zich en werd zij van achteren hard beetgepakt. Haar tasje wat in het mandje van haar rollator lag werd er uit gepakt en het tweetal ging er hardlopend vandoor in de richting van de Bristolroodstraat.

De twee daders zijn beide rond de 1.50 / 1.55 lang en hebben een blanke huidskleur. De leeftijd werd door het slachtoffer geschat op 12 / 13 jaar. Eén van de jongens droeg een blauwe nylon jas met capuchon en de andere een grijs kleurige jas. Getuigen en / of mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844.

Ryan Babel doet concurrent van Galatasaray pijn in doelpuntenfestijn

Galatasaray heeft vrijdagavond een belangrijke zege geboekt tegen Sivasspor. De ploeg van Fatih Terim won in eigen huis met 3-2 door een dubbelslag van Florin Andone en een goal van Ryan Babel. Door de zege stijgt Cim Bom naar de tweede plek van de Super Lig en passeert men Sivasspor, dat na acht wedstrijden op de vijfde plek staat en een punt achterstaat op Galatasaray.

De thuisploeg, met Babel in de basis en Ryan Donk op de bank, liep in de eerste helft al uit naar een 2-0 voorsprong via Andone. De aanvaller dribbelde halverwege de eerste helft bij een counter naar binnen en schoot knap raak: 1-0. Vlak voor rust maakte hij de 2-0 vanaf de strafschopstip. Na de onderbreking kwam Sivasspor met tien man te staan door twee gele kaarten van Isaac Cofie.

De bezoekers kwamen toch tot 2-1 dankzij een goal van Arouna Koné, ex-aanvaller van Roda JC Kerkrade en PSV. Babel leek zijn ploeg daarna in veilig vaarwater te brengen door via de binnenkant van de paal raak te schieten, maar vlak voor tijd maakte Sivasspor het toch nog spannend door toedoen van Erdogan Yesilyurt: 3-2. Daarna bleven goals echter uit, waardoor Galatasaray drie punten kon bijschrijven.

Drankrijder belandt met auto in het water na doorrijden na aanrijding

De politie heeft vrijdag een 53-jarige man uit Hoorn aangehouden na het vooroorzaken van een aanrijding op de Maasweg ter hoogte van de Spaarnweg in Hoorn. Dit gebeurde rond 21.20 uur.

De verdachte ging er na de aanrijding vandoor en raakte vervolgens te water met zijn auto bij het Aagje Dekenplein. De bestuurder wist zelf uit de auto te klimmen en is door omstanders vastgehouden tot de komst van de politie. Die hebben de man aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar moest de bestuurder blazen en die blies 950 ug/l. Hierop is het rijbewijs van de man ingenomen.

Ondersteuners helpen Amerikaanse eenheden Nederland door

2 grote Amerikaanse legereenheden verplaatsen zich deze weken door Nederland. Het gaat om 5.200 militairen, 85 Abrams-gevechtstanks, 58 helikopters en honderden andere voertuigen en uitrustingsstukken. Achter de schermen maakt een groot aantal bedrijven van het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO) deze verplaatsing door Nederland mogelijk.

Het gaat om de gelijktijdige verplaatsing van 2 Amerikaanse eenheden. 3.500 militairen en tanks van de 2nd Armoured Brigade komen uit Fort Hood in Texas en gaan naar Duitsland. Tegelijkertijd gaat een Amerikaanse helikoptereenheid van 1.700 militairen in tegengestelde richting van Duitsland naar de Verenigde Staten. 80 Blackhawks, Apaches en Chinooks vliegen via Vliegbasis Eindhoven naar de Botlek in het Rotterdamse havengebied. Van daar gaan de heli’s per schip naar hun thuisbasis in Fort Riley.

Met name de overvliegende helikopters worden door heel veel inwoners gezien. Wat veel minder mensen meekrijgen, is dat deze operatie mogelijk wordt gemaakt dankzij verschillende DOSCO-bedrijven. Zo verblijven Amerikaanse militairen op de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot tijdens het verplaatsen van de heli’s van Eindhoven naar Rotterdam.

Onderdak
Locatiemanager van het FBD in Oirschot, de Majoor Peet Feddema is tijdens de ze operatie “Commandant Logistic Support Area”. Hij zorgt ervoor dat de Amerikanen in Oirschot een natje en een droogje krijgen. “Het gaat om 155 mensen. Het lastige is alleen dat we niet weten hoeveel er dagelijks komen. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat ze altijd terecht kunnen. Daarvoor moet je niet alleen een legeringsgebouw vrijmaken en Paresto inseinen, maar ook zorgen voor schoonmaak, schoon beddengoed en extra afvalcontainers. Hier zijn dus allemaal DOSCO-bedrijven bij betrokken.”

De Amerikanen komen uit het Duitse Illesheim en maken onderweg naar de Rotterdamse haven een tussenstop op Vliegbasis Eindhoven. Daar worden reparaties en onderhoud uitgevoerd en worden de toestellen zoveel mogelijk klaargemaakt voor het scheepstransport. Feddema: “Ik verwacht dat ze zaterdag klaar zijn en dan lopen we maandag samen door het gebouw voor de oplevering. Dan zorgen wij ervoor dat alles weer netjes in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht.”

Beveiliging haventerreinen
2nd Armoured Brigade komt per schip aan in Vlissingen. Deze gaat door Nederland over de weg, per trein en voor het eerst ook met binnenvaartschepen. Ook deze eenheid ondersteunt DOSCO. Op Woensdrecht zorgt de Commandant Logistic Area voor dezelfde voorzieningen als in Oirschot. En dan is er nog het beveiligingspersoneel van de landmacht en de Defensie Bewakings-en Beveiligingsorganisatie. Dat beveiligt onder meer de haventerreinen in Rotterdam en Vlissingen. Daarnaast levert Defensie brandstof en vervoert een deel van het Amerikaanse materieel met vrachtwagens.

Toenemende spanningen
De Defensie-inzet valt onder de zogenoemde host nation support. Hierbij ondersteunen bondgenoten elkaar bij militaire verplaatsingen over elkaars grondgebied. Het transport volgt uit de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa. Die is het afgelopen jaar vergroot vanwege de toenemende geopolitieke spanningen met Rusland.

Renovatie fiets- en voetgangersdeel Maastunnel van start

De renovatie van de fietsers- en voetgangerstunnel in de Maastunnel in Rotterdam start 15 november. Op die dag start ook de veerdienst die de voetgangers en fietsers naar de andere kant van de Maas brengt.

De veerdienst wordt uitgevoerd door De Waterbus en er wordt gevaren met een klepveer. Dat is een boot met kleppen aan de voor- en achterkant zodat fietsers en voetgangers het veer makkelijk op en af kunnen. De veerdienst vaart van de Sint Janshaven aan de zuidkant naar de Sint Jobshaven aan de noordkant. De eerste boot vaart op werkdagen om 6:20 uur van Zuid naar Noord en de laatste boot vaart van Noord naar Zuid om 23:30. De overtocht is gratis. Aannemer DIMCO zorgt voordat de veerdienst start voor veilige aanlegsteigers aan beide kanten van de Maas.

Dienstregeling
Voor voetgangers en fietsers is de veerdienst een uitkomst tijdens het opknappen van de Maastunnel, zegt wethouder Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal: “De veerdienst krijgt een dienstregeling, dus je weet precies hoe laat de boot vertrekt. Daarop kun je je reis aanpassen en hoef je niet lang te wachten voor een overtocht. En we hebben ervoor gezorgd dat de vroegste en laatste vertrektijden aansluiten op de diensten in het Erasmus MC, want veel personeel maakt nu gebruik van de Maastunnel en zij moeten naar het werk kunnen blijven fietsen.”

De veerdienst vaart 7 maanden, totdat het fietsersdeel van de Maastunnel gerenoveerd is. De voetgangerstunnels blijft dan nog 4 maanden gesloten voor het grote onderhoud, maar voetgangers kunnen in die maanden door de fietserstunnel lopen.

Renovatie fiets- en voetgangersdeel Maastunnel van start  (Foto: Gemeente Rotterdam )
Renovatie fiets- en voetgangersdeel Maastunnel van start (Foto: Gemeente Rotterdam )

Cricketers starten WK-kwalificatietoernooi T20 met zege op Kenia

Nederland heeft het openingsduel op het kwalificatietoernooi voor het WK Twenty20 gewonnen. In Dubai werd Kenia verslagen met dertig runs. 

Tobias Visée en Max O’Dowd hadden Nederland een goede start gegeven met 53 en 20 runs. Visée uit ging nam Ben Cooper het stokje over en liet het scorebord flink tikken. Uiteindelijk goed voor 36 runs. Toen Cooper en Ryan ten Doeschate snel na elkaar het veld moesten ruimen lag een mini-collapse op de loer, maar Pieter Seelaar, die O'Dowd verving, zorgde er samen met Roelof van der Merwe voor dat Nederland in de laatste vier overs nog veertig runs kon bijschrijven aan het totaal. Nederland kwam op 166 runs in totaal. 

Nadat Roelof van der Merwe de innings opende met spin namen de pacers Fred Klaassen, Paul van Meekeren, Timm van der Gugten en Brandon Glover direct het initiatief. Zij beperkten Kenia tot slechts 48 runs in de eerste tien overs waardoor het een zeer moeilijke opgave werd voor de Kenianen op de 166 runs te passeren. Ze kwamen nog behoorlijk ver, maar moesten genoegen nemen met slechts 136 runs. 

Er doen in totaal veertien landen mee aan het kwalificatietoernooi, verdeeld over twee groepen van zeven. Voor de groepswinnaars ligt direct een WK-ticket klaar. Voor de nummers twee, drie en vier wachten playoffs voor de overige vier tickets. Nederland speelt zaterdag tegen Namibië zijn tweede groepswedstrijd. 

5 arrestaties tijdens actieweek tegen seksuele uitbuiting

Afgelopen week werd door de rechercheurs van het Team Bestrijding Kinderporno Kindersekstoerisme (TBKK) en de Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel (AVIM) in Rotterdam  een actieweek gehouden om de seksuele uitbuiting van kinderen én volwassenen tegen te gaan.

In de eenheid Rotterdam zijn in verschillende onderzoeken meerdere huizen doorzocht waarbij zestien computers en telefoons door rechercheurs in beslag zijn genomen waarvan het vermoeden bestaat dat hierop kinderporno staat of bewijzen van mensenhandel.

Aanhoudingen
Zes verdachten in de leeftijd tussen de 18 en 46 jaar zijn afkomstig uit de omgeving Rotterdam en zijn aangehouden. Zij worden verdacht van het in bezit hebben van kinderporno of betrokken te zijn bij mensenhandel c.q. mensensmokkel.

Controles veroordeelden
Daarnaast hebben de rechercheurs bijstand verleend aan de Reclassering. Tijdens deze controles, die plaatsvinden bij veroordeelden van kinderporno, kunnen voorwaarden worden opgelegd. Een van de voorwaarden kan zijn dat er controle plaatsvindt van de computers en/of telefoons van de betrokkenen. Tijdens deze controles wordt gekeken of er geen nieuwe strafbare feiten met de computers worden gepleegd. 

Meerdere meldingen van gedwongen prostitutie zijn onderzocht. In een aantal gevallen leidde dit tot nader onderzoek. Door rechercheurs van de AVIM zijn een vijftal personen gehoord die aangaven slachtoffer te zijn van mensenhandel. Deze betrokkenen hebben hier asiel aangevraagd. Als uit het onderzoek blijkt dat zij geen slachtoffer zijn worden ze uitgezet naar het land van herkomst of naar het land waar zij als eerste asiel hebben aangevraagd.

Over TBKK
Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme (TBKK), onderdeel van de Thematische Opsporing van de Dienst Regionale Recherche van de Eenheid Rotterdam houdt zich exclusief bezig met de opsporing van kinderporno en seksueel misbruik van minderjarigen gepleegd in Nederland en het buitenland door Nederlanders en mensen met een verblijfplaats in Nederland (Kindersekstoerisme). De primaire taak van het TBKK is het identificeren van slachtoffers en het opsporen van vervaardigers.

5 arrestaties tijdens actieweek tegen seksuele uitbuiting (Stockfoto Politie)
5 arrestaties tijdens actieweek tegen seksuele uitbuiting (Stockfoto Politie)

Maatregelen forensische zorg

Dit voorjaar zijn er naar aanleiding van de kritische onderzoeken naar het detentieverloop van Michael P. verschillende maatregelen genomen in de forensische zorg. Daarnaast heeft minister Dekker (Rechtsbescherming) in juni aangekondigd een Programma Forensische Zorg in te richten. Vrijdag heeft minister Dekker de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van deze maatregelen en het programma Forensische Zorg.

Dekker: “Forensische zorg levert een belangrijke bijdrage aan een veilig Nederland. De kans dat een gedetineerde met een stoornis na zijn straf weer de fout in gaat, is mét behandeling kleiner, dan zónder behandeling. Maar het kan op onderdelen beter. We hebben inmiddels flinke stappen gezet door bijvoorbeeld de informatie-uitwisseling en risico-inschatting te verbeteren. Met het Programma Forensische Zorg leggen we samen met de sector een nieuw fundament onder het stelsel.”

Programma Forensische Zorg
Om direct en gestructureerd aan de slag te kunnen met de belangrijkste uitdagingen binnen de sector is het Programma Forensische Zorg gestart. Dit Programma gaat o.a. aan de slag met de verdere implementatie van de verbetermaatregelen. Daarnaast moderniseert het Programma samen met de sector en de samenleving de visie op de forensische zorg. Hierbij wordt opnieuw gekeken naar de balans tussen veiligheid en zorg. Ook ontwikkelt het Programma kwaliteitsnormen om de kwaliteit van de forensische zorg een verdere impuls te geven. Veiligheid krijgt hierbij een belangrijke rol. Verder gaat het Programma aan de slag om de regie in de keten te versterken, waarbij rollen en taken nog duidelijker worden voor alle betrokken partijen.

Informatie-uitwisseling
Informatie-uitwisseling was een van de grootste knelpunten binnen de sector. Dit is verbeterd. Sinds 1 januari 2019 is het mogelijk om ook zonder toestemming van de gedetineerde gegevens uit het penitentiaire dossier te delen met de instelling voor forensische zorg waar een gedetineerde wordt geplaatst. Met het Besluit forensische zorg is sinds eind juni meer informatiedeling verplicht. Om dit ook in de praktijk te realiseren is samen met DJI, GGZ Nederland, reclasseringsorganisaties en andere ketenpartners vanuit het Programma Forensische Zorg het project ‘informatie-uitwisseling’ gestart. Zodat er geen misverstanden meer bestaan over de verplichting tot het delen van informatie.

Risico’s
Verder bleek er te weinig zicht op de risico’s die gepaard gingen met uitplaatsing naar een forensische kliniek en de vrijheden die in dat kader werden toegekend. In mei liet Dekker al weten dat sinds eind maart veroordeelden van ernstige gewelds- of zedenmisdrijven daarom niet meer worden uitgeplaatst zonder dat daar een delictanalyse en risicotaxatie aan vooraf is gegaan. Dat ligt nu ook vast in regelgeving. Op dit moment worden psychologen die werkzaam zijn in de penitentiaire inrichtingen bijgeschoold om delictanalyses en risicotaxaties af te nemen. Eind dit jaar moet dit zijn afgerond. Vanwege het ontbreken van de benodigde deskundigheid voor risicotaxatie en delictanalyse kwamen er tijdelijk geen gedetineerden uit de doelgroep ernstig geweld en zeden meer in aanmerking voor uitplaatsing. Dit is nu opgelost, onder andere door externe krachten in te huren.

Weeronline: verzet klok een half uur

Weeronline adviseert om de klok een half uur te verzetten in plaats van een permanente zomer- of wintertijd in te voeren. Een tijdsverschil van een half uur heeft zowel in de zomer als winter grote voordelen, terwijl de nadelen verzacht worden. Zo leidt een verschuiving van dertig minuten tot minder gladheid in de avondspits, valt het heetste moment van de dag in de zomer eerder en wordt het niet te vroeg licht.

Het invoeren van een permanente zomer- of wintertijd heeft niet alleen consequenties voor het moment waarop het donker of licht wordt. Ook het weer speelt een grote rol in het tijdsverschil. In het winterseizoen is het vallen van de avond van cruciaal belang voor de avondspits. In de donkerste periode van het jaar valt de schemering in het geval van wintertijd namelijk precies tijdens het hoogtepunt van de avondspits. Juist op dat moment kan de temperatuur snel dalen met vorst en gladheid tot gevolg. Dit leidt tot ongevallen en langere files.

Een permanente zomertijd kan dit probleem verminderen, maar heeft juist in de ochtend weer grote nadelen. Zo is het in december in het geval van zomertijd pas om 9:45 uur licht. Een tijd die tussen zomer- en wintertijd in zit biedt een oplossing. Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline: “Een ‘vierseizoenentijd’ vermindert de effecten van gladheid in de avondspits en zorgt ervoor dat het niet pas heel laat licht wordt. Bovendien krijgen strooidiensten in de vroege ochtend meer tijd om te strooien, omdat het koudste moment van de dag later valt. Een ‘vierseizoenentijd’ is dus niet alleen een mooi compromis naar het Nederlandse Poldermodel, het is een ‘win-win’ voor iedereen.”

Een verschuiving naar Britse tijd, zoals her en der wordt betoogd, zou de problemen alleen maar verergeren. Niet alleen valt vrijwel de gehele avondspits in het donker, ook kunnen strooidiensten gladheid in de ochtend moeilijker bestrijden.

Klok een half uur verzetten: effecten in de zomer
Ook in de zomer biedt een tijd tussen zomer- en wintertijd veel voordelen. In tegenstelling tot zomertijd valt zonsondergang een half uur eerder. Dat betekent dat het op warme zomeravonden ook eerder afkoelt. ’s Ochtends is het iets eerder licht, maar niet zo vroeg als bij het invoeren van een permanente wintertijd. In dat laatste geval zou het op 21 juni al om 3:30 ’s nachts licht worden! Yannick Damen: “Hoe vroeger de zon op komt, hoe eerder het warm wordt. Bij een permanente wintertijd brand je ’s nachts al je tent uit.”

Door een ‘vierseizoenentijd’ zal een barbecue iets eerder moeten plaatsvinden, omdat het al eerder afkoelt. Bovendien ontstaan onweersbuien iets eerder ten opzichte van zomertijd. Toch is dat effect klein. Bij een permanente wintertijd kunnen onweersbuien al een uur eerder op de dag voorkomen en is het op koelere zomeravonden al snel te koud om buiten te zitten.

Brexit, de EU-begroting en de Sacharovprijs

Op de agenda van het Europees Parlement van 21 tot 24 oktober: de laatste brexit ontwikkelingen, stemmen over de EU-begroting en een evaluatie van de Juncker Commissie. Het Parlement zal de uitkomst bespreken van de stemming in het Britse Parlement op 19 oktober over brexit.

EU-top
Op dinsdag 22 oktober zullen Europarlementsleden de resultaten van de EU-top bespreken. Onderwerpen zoals brexit, de meerjarenbegroting, de strategische prioriteiten voor de komende vijf jaar en het klimaat zullen aan bod komen.

J-C. Juncker
Het Parlement zal het werk evalueren dat Jean-Claude Juncker geleverd heeft tijdens zijn 5 jaar lange mandaat aan het hoofd van de Europese Commissie. Naar verwachting treedt de nieuwe Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen aan op 1 december.

EU-begroting
Op dinsdag debatteren de Europarlementsleden over de EU-begroting voor volgend jaar. De 2020 begroting moet méér financiering voor klimaatactie en duurzame technologie voorzien. Hierover stemmen de parlementsleden woensdag.

Belastingen
Op dinsdag bespreekt het Parlement de eerder stilgevallen wetgeving die multinationals verplicht om bekend te maken welke belastingen zij in elk land betalen. Donderdag zullen we over een resolutie stemmen.

Syrië
Op woensdag overlegt het Parlement over de Turkse militaire operatie aan de Syrische grens en de gevolgen daarvan. Ze zullen vervolgens donderdag over een resolutie stemmen.

Thomas Cook
Op maandag zullen de Europarlementsleden de impact overleggen van het faillissement van Thomas Cook op toerisme, het lucht- en het wegverkeer.

EU-uitbreiding
Op woensdag zal het Parlement de uitbreiding van de EU met betrekking tot Albanië en Noord-Macedonië bespreken, nadat de staatshoofden en regeringsleiders geen overeenstemming gevonden hebben over de opening van toetredingsonderhandelingen.

Sachharovprijs
Op donderdag zal de voorzitter van het Parlement David Sassoli de winnaar van de 2019 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken aankondigen. De finalisten van dit jaar zijn Ilham Tohti, een Oeigoerse econoom die strijdt voor de rechten van de Oeigoerse minderheid in China; The Restorers, vijf Keniaanse studenten die meisjes helpen in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking; en de Braziliaanse politieke activisten Marielle Franco, Chief Raoni en Claudelice Silva dos Santos.

Kabinet verlengt militaire bijdrage in Irak tot en met 2021

Nederland verlengt de militaire bijdrage aan de anti-ISIS coalitie in Irak tot en met eind 2021. Datzelfde geldt ook voor de brede veiligheidsinzet in Irak. Dit betekent dat de huidige bijdrage de komende 2 jaar wordt voortgezet. Dat schrijft het Kabinet vrijdag aan de Tweede Kamer.

"Uit de verlenging blijkt een langere commitment van Nederland aan de strijd tegen ISIS", aldus minister Ank Bijleveld-Schouten in een toelichting op het besluit. "Dat is nodig, want het Kalifaat is weliswaar verslagen, maar ISIS nog niet. Ik ben blij dat we tot en met 2021 de Koerdische en Iraakse militairen blijven trainen. Dat is nodig voor een stabiel Irak. Daarnaast is het ook een signaal dat we hen blijven steunen. En dat is van belang, nu en juist in deze regio."

De Nederlandse bijdrage
De verlenging houdt in dat zo’n 60 Nederlandse militairen de komende 2 jaar trainingen aan Koerdische en Iraakse militairen blijven geven in de Koerdistan Autonome Regio (Noord-Irak) en Bagdad.

Ook zet Nederland het leveren voort van liaison- en stafofficieren aan de verschillende hoofdkwartieren van de anti-ISIS coalitie. Daarnaast draagt Nederland met een Target Support Cell (TSC) en Processing Exploitation and Dissemination (PED-)capaciteit bij aan een zorgvuldig doelontwikkelingsproces voor de coalitie.

Nederland blijft met ongeveer 20 militaire en civiele experts actief in de NAVO-missie in Irak. De plaatsing van een militaire en een civiele adviseur bij het Ministry of Peshmerga Affairs, helpt bij de hervorming van de Koerdische veiligheidssector. Ten slotte blijft Nederland bijdragen aan de EU Advisory Mission met maximaal 3 personen.

Optreden binnen internationale rechtsgrond
In juni schreef het Kabinet al dat het mandaat voor de Nederlandse bijdrage aan de anti-ISIS coalitie en de brede veiligheidsinzet in Irak wordt verlengd tot en met 31 december 2021. De internationale coalitie tegen ISIS onder leiding van de VS bestaat uit 81 landen en internationale organisaties. Van deze landen maakt ongeveer 30% deel uit van de militaire coalitie.

De rechtsgrond voor het optreden van Nederlandse militairen in Irak blijft erop gericht binnen de internationale rechtsorde een bijdrage te leveren aan het beschermen van de burgerbevolking en aan het voorkomen van verder oplopende spanningen.

Wakker dier: 'Skip de AH kip!'

Wakker Dier is de komende tijd opnieuw op radio en tv te horen over het leed van de AH kip. Deze leeft volgens Wakker Dier namelijk een erbarmelijk bestaan in overvolle stallen, met zestien kippen per vierkante meter. Wakker Dier vindt dit onacceptabel en roept iedereen op om deze AH kip niet meer te kopen. “Totdat Albert Heijn betere welzijnseisen aan zijn AH kip stelt, kun je deze kip beter helemaal skippen,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Weinig ruimte in de stal leidt tot allerlei problemen voor de dieren. Zo zorgt de hoge bezetting voor stress, omdat de dieren elkaar in de weg zitten. Soms zelfs zo erg dat ze over elkaar heen lopen, waardoor ze elkaar bekrassen.

Poepvloer
Hoe meer dieren er op een vierkante meter staan, hoe groter ook de kans op voetzweren. Veel dieren zorgen namelijk ook voor veel poep op de vloer. Deze uitwerpselen drogen minder goed bij een hoger aantal kippen. Natte poep maakt de voetzolen van de kippen week, en de ammoniak brandt in de poten met voetzweren als gevolg. Op hete dagen zorgt de hoge dichtheid er daarnaast ook nog voor dat de stal moeilijker te koelen is, waardoor de kans op hittestress toeneemt.

Zelfs Aldi
Hoe het leven van een kip eruit ziet verschilt per supermarktketen. Bij Jumbo leven de ‘basiskippen’ bijvoorbeeld met dertien à veertien kippen op een vierkante meter. Maar er zijn dus ook supermarkten – waaronder Albert Heijn, Lidl en Plus – waar deze kippen met z’n zestienen per vierkante meter leven. Hilhorst: “Van marktleider Albert Heijn verwacht je zulke slechte welzijnseisen niet. Zelfs Aldi geeft zijn kippen meer ruimte.”

Welzijnseisen
Wakker Dier wil dat alle kip in de Nederlandse supermarkten minimaal voldoet aan de welzijnseisen van één Beter Leven-ster. Op die manier worden de grootste welzijnsproblemen bij de kippen weggenomen.

Preventieve acties in Rotterdam na eerdere ongeregeldheden

Groepen jongeren uit Charlois en IJsselmonde die elkaar opzoeken om te vechten, het speelt al langer. Donderdagavond was het ook raak en hield de politie zes jongeren aan. De ongeregeldheden zoals die van donderdagavond vragen om meer en directe inzet. En dit gebeurt ook zo meldt de politie. Op vrijdagavond was er een integrale actie van de gemeente Rotterdam, het jongerenwerk en de politie. In verschillende wijken in Charlois en IJsselmonde, maar ook rondom knooppunten van het openbaar vervoer.

Vrijdagavond was er maximale inzet van jeugdhandhaving (stadswachten) en jongerenwerk met ondersteuning van de politie op straat. Ook is er meer preventief gefouilleerd. Omdat politie constateert dat de groepen elkaar in openbaar vervoer opzoeken, vond daar verscherpt toezicht plaats door BOA’s.

Resultaat
Er werd één mes onbeheerd aangetroffen op straat, er is daarbij geen arrestatie verricht. In de loop van de avond zijn 25 jongeren gecontroleerd. Met zes van hen is wat uitgebreider gesproken omdat zij al eerder op de aandacht van de politie mochten rekenen. Ook met hun ouders is gebeld om met hen blijvend in gesprek te zijn over zowel de veiligheid in de wijk en de veiligheid van hun kinderen.

Gezamenlijke aanpak
In Charlois en IJsselmonde zijn twee jeugdgroepen actief met daarin een aantal vaste kernleden. De kring hierom heen wisselt. Het zijn allemaal jongens in de leeftijd van 13 tot en met 19 jaar. De groepen zijn goed in beeld bij gemeente en politie.De gemeente Rotterdam, de politie en andere partners in de wijken hebben een integrale aanpak afgesproken, waarbij direct en de komende periode verschillende stappen worden gezet. Er is extra aandacht voor de betrokken jongeren in deze integrale aanpak en waar nodig inzet van maatwerk. Ook de ouders worden actief betrokken en worden gewezen op hun verantwoordelijkheid als ouder. Er is goed contact met de betrokken scholen, de komende tijd komt er ook een meer nadrukkelijke rol voor hen in de integrale groepsaanpak.

Wim Hoek, districtschef van de politie in Rotterdam-Zuid: “Dat er jongeren van 14 jaar of ouder met een mes over straat lopen moeten we als samenleving niet willen. Met elkaar moeten we deze ontwikkeling direct in de kiem smoren voor er situaties ontstaan die niemand wil. Dit moet gezamenlijk, niet alleen vanuit de politie maar in samenwerking met andere partijen zoals jongerenwerk, om zo te weten wat zich op straat afspeelt.”

Donderdagavond
Afgelopen donderdag zijn er zes jongens aangehouden. Vier jongens, die geen ID-bewijs bij zich hadden, zijn inmiddels heengezonden. Twee zitten er nog vast. Een jongen van 19 jaar voor het beledigen van een toezichthouder en een jongen van 16 jaar voor betrokkenheid bij het steekincident. Hij is tevens een van de slachtoffers die nog in het ziekenhuis ligt. Het andere slachtoffer, een 17-jarige jongen, is door een Mobiel Medisch Team behandeld op de Diepenhorst en naar het ziekenhuis gebracht. Gisteren mocht hij weer naar huis.

Getuigenoproep
De politie is nog steeds op zoek naar camerabeelden, ook andere informatie is welkom. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Preventieve acties in Rotterdam na eerdere ongeregeldheden (Afbeelding: Politie)
Preventieve acties in Rotterdam na eerdere ongeregeldheden (Afbeelding: Politie)

OM eist 6 jaar cel voor uitvoer harddrugs in postpakketten

“Op structurele basis heeft verdachte ruim anderhalf jaar met kwade opzet pakketten met diverse soorten harddrugs uitgevoerd, dus een lange gevangenisstraf is op zijn plaats”, meende de officier van justitie vrijdagmiddag tijdens de zitting. Voor de rechtbank Rotterdam eiste hij 6 jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest tegen een 23-jarige verdachte uit Amsterdam.

Het onderzoek begint met twee pakketten die de douane op 22 november 2018 heeft onderschept. Volgens de politie zijn de pakketten op 20 en 21 november 2018 bij twee verschillende servicepunten ter verzending aangeboden. De pakketten hadden een adres in Australië als bestemming.

In een pakket zaten onder meer twee dropzakken met daarin 2.000 tabletten. Die tabletten bleken MDMA te bevatten. Naast drop zaten er andere typisch Nederlandse etenswaar in, zoals minipakjes hagelslag en speculoos koekjes. Verdachte voerde het merk van een bestaand merk in divers Hollands etenswaar. De officier van justitie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie stelde op zitting: “Verdachte heeft opzettelijk inbreuk gemaakt op iemand anders merkrecht.”

Ook in februari van dit jaar is een pakket met harddrugs verstuurd door verdachte, zo meent het OM.

Duizenden berichtjes en afbeeldingen
WhatsApp conversaties en afbeeldingen op een inbeslaggenomen iPhone van verdachte kleuren de verdenking tegen hem verder in, zo merkte de officier van justitie op zitting op. Ruim 7500 berichtjes over en weer met één klant waarin gesproken wordt over harddrugshandel, verzending van harddrugs, marktprijzen, winstverdeling, deklading, een Darkmarket account en adresgegevens. In combinatie met onder meer bank- en transactiegegevens van verdachte en aangetroffen kassabonnetjes ontstaat een beeld van de handel in diverse soorten harddrugs.

Hebzucht en winstbejag met ernstige gevolgen
De feiten waaraan de verdachte zich schuldig heeft gemaakt zijn ernstig. De structurele uitvoer van diverse soorten harddrugs spant daarbij de kroon. De officier van justitie: “Pure hebzucht en winstbejag. Verdachte dacht elke keer weer als hij een pakket op de post deed enkel aan zichzelf en niet aan de zeer schadelijke gevolgen van drugsgebruik voor de gebruiker en de samenleving, of dat nu hier of in Australië is.”

Het handelen van de verdachte zorgt er voor dat harddrugs door dealers aan de man worden gebracht met deels verslaving en (ernstig) verval van mensen, maatschappelijk en qua gezondheid, tot gevolg. Er zijn veel families die daaronder gebukt gaan.

Ook, zo stelde de officier van justitie ter zitting, maakte het de verdachte kennelijk niet uit dat de (internationale) samenleving erg veel last heeft van de (zeer ernstige) vervolgdelicten die gepaard gaan met de (internationale) drugshandel, zoals witwassen, ernstige milieuvervuiling, ripdeals en liquidaties.

Het gedrag van verdachte schaadt bovendien het aanzien van Nederland in het buitenland. Hierom past enkel een gevangenisstraf van lange duur.

Uitspraak over twee weken.

FOK! Wat een weer: Enkele buien en veel wind

Vanochtend zijn er in de zuidoostelijke helft van het land perioden met regen. Elders is er vrij veel bewolking en in het noordwestelijk kustgebied komen enkele buien voor, mogelijk met onweer. In de middag verlaat het gebied met regen het oosten en komen er enkele opklaringen. Er is dan lokaal nog wel kans op een bui. Het wordt ongeveer 14°C. De zuidenwind draait in de loop van de dag naar het zuidwesten en is matig, langs de kust vrij krachtig.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er opklaringen, maar er is wel vrij veel hoge bewolking. Het wordt nevelig en tijdens bredere opklaringen is er kans op vorming van mist. In het noordwestelijk kustgebied is er nog een enkele bui mogelijk. In het zuidoosten is de bewolking het dikst en mogelijk gaat daar wat regen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is zwak tot matig, overwegend uit een zuidelijke richting.

Zondag lost de eventuele mist later in de ochtend op. Verder is er tamelijk veel bewolking en in het zuidoosten valt er mogelijk al wat regen. In de loop van de middag breidt het regengebied zich uit over een groot deel van het land. In het noordwesten blijft het waarschijnlijk overwegend droog. De maximumtemperatuur ligt rond 14°C. De wind is eerst veranderlijk en zwak, later op de dag steekt er een zwakke tot matige noordoostenwind op. (Bron:KNMI)


Meer weer op FOK!

De skyline van Rotterdam  (Foto: FOK! )
De skyline van Rotterdam (Foto: FOK! )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.