Weeronline: verzet klok een half uur

Weeronline adviseert om de klok een half uur te verzetten in plaats van een permanente zomer- of wintertijd in te voeren. Een tijdsverschil van een half uur heeft zowel in de zomer als winter grote voordelen, terwijl de nadelen verzacht worden. Zo leidt een verschuiving van dertig minuten tot minder gladheid in de avondspits, valt het heetste moment van de dag in de zomer eerder en wordt het niet te vroeg licht.

Het invoeren van een permanente zomer- of wintertijd heeft niet alleen consequenties voor het moment waarop het donker of licht wordt. Ook het weer speelt een grote rol in het tijdsverschil. In het winterseizoen is het vallen van de avond van cruciaal belang voor de avondspits. In de donkerste periode van het jaar valt de schemering in het geval van wintertijd namelijk precies tijdens het hoogtepunt van de avondspits. Juist op dat moment kan de temperatuur snel dalen met vorst en gladheid tot gevolg. Dit leidt tot ongevallen en langere files.

Een permanente zomertijd kan dit probleem verminderen, maar heeft juist in de ochtend weer grote nadelen. Zo is het in december in het geval van zomertijd pas om 9:45 uur licht. Een tijd die tussen zomer- en wintertijd in zit biedt een oplossing. Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline: “Een ‘vierseizoenentijd’ vermindert de effecten van gladheid in de avondspits en zorgt ervoor dat het niet pas heel laat licht wordt. Bovendien krijgen strooidiensten in de vroege ochtend meer tijd om te strooien, omdat het koudste moment van de dag later valt. Een ‘vierseizoenentijd’ is dus niet alleen een mooi compromis naar het Nederlandse Poldermodel, het is een ‘win-win’ voor iedereen.”

Een verschuiving naar Britse tijd, zoals her en der wordt betoogd, zou de problemen alleen maar verergeren. Niet alleen valt vrijwel de gehele avondspits in het donker, ook kunnen strooidiensten gladheid in de ochtend moeilijker bestrijden.

Klok een half uur verzetten: effecten in de zomer
Ook in de zomer biedt een tijd tussen zomer- en wintertijd veel voordelen. In tegenstelling tot zomertijd valt zonsondergang een half uur eerder. Dat betekent dat het op warme zomeravonden ook eerder afkoelt. ’s Ochtends is het iets eerder licht, maar niet zo vroeg als bij het invoeren van een permanente wintertijd. In dat laatste geval zou het op 21 juni al om 3:30 ’s nachts licht worden! Yannick Damen: “Hoe vroeger de zon op komt, hoe eerder het warm wordt. Bij een permanente wintertijd brand je ’s nachts al je tent uit.”

Door een ‘vierseizoenentijd’ zal een barbecue iets eerder moeten plaatsvinden, omdat het al eerder afkoelt. Bovendien ontstaan onweersbuien iets eerder ten opzichte van zomertijd. Toch is dat effect klein. Bij een permanente wintertijd kunnen onweersbuien al een uur eerder op de dag voorkomen en is het op koelere zomeravonden al snel te koud om buiten te zitten.