OM eist 6 jaar cel voor uitvoer harddrugs in postpakketten

“Op structurele basis heeft verdachte ruim anderhalf jaar met kwade opzet pakketten met diverse soorten harddrugs uitgevoerd, dus een lange gevangenisstraf is op zijn plaats”, meende de officier van justitie vrijdagmiddag tijdens de zitting. Voor de rechtbank Rotterdam eiste hij 6 jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest tegen een 23-jarige verdachte uit Amsterdam.

Het onderzoek begint met twee pakketten die de douane op 22 november 2018 heeft onderschept. Volgens de politie zijn de pakketten op 20 en 21 november 2018 bij twee verschillende servicepunten ter verzending aangeboden. De pakketten hadden een adres in Australië als bestemming.

In een pakket zaten onder meer twee dropzakken met daarin 2.000 tabletten. Die tabletten bleken MDMA te bevatten. Naast drop zaten er andere typisch Nederlandse etenswaar in, zoals minipakjes hagelslag en speculoos koekjes. Verdachte voerde het merk van een bestaand merk in divers Hollands etenswaar. De officier van justitie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie stelde op zitting: “Verdachte heeft opzettelijk inbreuk gemaakt op iemand anders merkrecht.”

Ook in februari van dit jaar is een pakket met harddrugs verstuurd door verdachte, zo meent het OM.

Duizenden berichtjes en afbeeldingen
WhatsApp conversaties en afbeeldingen op een inbeslaggenomen iPhone van verdachte kleuren de verdenking tegen hem verder in, zo merkte de officier van justitie op zitting op. Ruim 7500 berichtjes over en weer met één klant waarin gesproken wordt over harddrugshandel, verzending van harddrugs, marktprijzen, winstverdeling, deklading, een Darkmarket account en adresgegevens. In combinatie met onder meer bank- en transactiegegevens van verdachte en aangetroffen kassabonnetjes ontstaat een beeld van de handel in diverse soorten harddrugs.

Hebzucht en winstbejag met ernstige gevolgen
De feiten waaraan de verdachte zich schuldig heeft gemaakt zijn ernstig. De structurele uitvoer van diverse soorten harddrugs spant daarbij de kroon. De officier van justitie: “Pure hebzucht en winstbejag. Verdachte dacht elke keer weer als hij een pakket op de post deed enkel aan zichzelf en niet aan de zeer schadelijke gevolgen van drugsgebruik voor de gebruiker en de samenleving, of dat nu hier of in Australië is.”

Het handelen van de verdachte zorgt er voor dat harddrugs door dealers aan de man worden gebracht met deels verslaving en (ernstig) verval van mensen, maatschappelijk en qua gezondheid, tot gevolg. Er zijn veel families die daaronder gebukt gaan.

Ook, zo stelde de officier van justitie ter zitting, maakte het de verdachte kennelijk niet uit dat de (internationale) samenleving erg veel last heeft van de (zeer ernstige) vervolgdelicten die gepaard gaan met de (internationale) drugshandel, zoals witwassen, ernstige milieuvervuiling, ripdeals en liquidaties.

Het gedrag van verdachte schaadt bovendien het aanzien van Nederland in het buitenland. Hierom past enkel een gevangenisstraf van lange duur.

Uitspraak over twee weken.