Samsungtelefoons hebben veiligheidsprobleem

Heb je een Samsungproduct dat niet in de brand vliegt? Pas dan op, want je zou je vingers kunnen branden aan het veiligheidslek dat zaterdag bekend werd. De oorzaak is een probleem bij het identificatiesysteem, waardoor de toestellen ook door iemand anders ontgrendeld kunnen worden.

Het zou gaan om de toestellen Galaxy Note10, 10+ en Galaxy S10, S10+, en S10 5G. Samsung adviseert om alle geregistreerde digitale vingerafdrukken te verwijderen totdat er een nieuwe softwareupdate wordt uitgebracht. De Zuid-Koreaanse telefoonmaker verwacht dit deze week nog uit te brengen.


De ultrasone vingerafdruksensor van Samsung geeft problemen (Foto: Getty images)

Het probleem wordt veroorzaakt door een bepaald type siliconen screenprotectors die volgens Samsung de vingerafdruksensoren verstoren. De Koreanen adviseren die tot aan de softwareupdate dan ook niet meer te gebruiken.

Lees ook: iPhone 11

Mensen met kwade bedoelingen zouden niet alleen de telefoon kunnen ontgrendelen, maar de softwarefout stelt hen ook in staat om betalingen uit te voeren. Samsung zelf werd geattendeerd op de fout, nadat een Samsunggebruikster in de krant The Sun klaagde dat anderen haar telefoon konden ontgrendelen indien ze die screenprotector gebruikte.

Samsung was bij het uitbrengen van de vingerafdruksensor enorm trots op hun nieuwe innoviteit die toentertijd 'revolutionair' genoemd werd. Toch is het niet de eerste keer dat de grootste telefoonmaker problemen ondervindt. Eerder kon de batterij van hun Galaxy Note 7 ontploffen en de ontwikkeling van een vouwbaar scherm heeft ook al tot ontevreden klanten geleid.