Engeland in halve finales WK rugby na grote zege op AustraliŽ

Engeland is de eerste halvefinalist op het wereldkampioenschap rugby. In het Japanse Ōita werd Australië met 40-16 verslagen. In de halve finale wacht Nieuw-Zeeland of Ierland. 

Christian Lealiifano schoot Australië nog wel op 0-3, maar het was Engeland die in de eerste helft de aanval zocht. Halverwege de eerste helft kwam daar de eerste try van Jonny May, die zijn vijftigste interland speelde. Owen Farrel zorgde voor een rake conversie. Één minuut later was het weer raak. Australiër David Pocock gooide de bal naar Lealiifano, maar die ving hem niet. Henry Slade ging er er mee van door en zorgde dat May opnieuw een try kon maken. 

Benutte strafschoppen zorgden voor een 17-9 ruststand.  De thee had Australië goed gedaan. Ze schoten had uit het startblok. Marika Koroibete bracht samen met de conversie van Lealiffano Australië op één punt van Engeland (17-16). Met de hoop van Australië werd snel kortemetten gemaakt. Kyle Sinckler bracht de bal over de andere achterlijn en met de conversie van Farrel was het verschil weer acht. 

Het was een foutenfestival bij Australië. Ze konden het Engeland niet meer moeilijk maken in de slotfase. Engeland maakte nog één try en Farrell bleef foutloos en schoot nog enkele ballen tussen de palen voor een 40-16 eindstand. 

Nieuw-Zeeland - Ierland begint om 12.00 uur Nederlandse tijd en is te zien op Ziggo Sport Docu. Zondag zijn nog Wales - Frankrijk en Japan - Zuid-Afrika. 

Engeland wint van Australië. (PRO SHOTS/Action Images)
Engeland wint van Australië. (PRO SHOTS/Action Images)