Lavreysen wint EK-goud met overmacht op keirin, brons voor Büchli

Harrie Lavreysen heeft in Apeldoorn bij de EK baanwielrennen op prachtige wijze goud veroverd op het onderdeel keirin. De Nederlandse sprinter ging al vroeg aan in de finale en hield iedereen ruim achter zich. Wereldkampioen Matthijs Büchli moest genoegen nemen met het brons.

In de finale zette Lavreysen al vroeg de sprint in. De Nederlander, die vrijdag nog het zilver won op het individuele sprinttoernooi, zette zijn versnelling in met nog twee rondes te gaan. Hij had meteen een gaatje te pakken op zijn concurrenten en won vervolgens makkelijk de sprint voor Denis Dmitriev. Wereldkampioen Büchli moest ditmaal genoegen nemen met brons.

Ook de finale in het keirin bij de vrouwen stond op het programma. De Nederlandse Shanne Braspennincx had zich geplaatst voor de finale en nam daarin de kop, maar werd in de slotronde gepasseerd en greep net naast de medailles in Apeldoorn. Het goud ging naar Mathilde Gros. De Française was net zoals op het vorige Ek de beste op de keirin. De Duitse Lea Sophie Friedrich werd tweede en de Russin Daria Shmeleva moest genoegen nemen het brons. Voor Braspennincx was er een teleurstellende vierde plaats.