FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 september 2019

NFL: Bears en Packers trappen seizoen af

Donderdagavond is de NFL weer van start gegaan. De Chicago Bears ontvingen de Green Bay Packers in het openingsduel van het nieuwe seizoen, waar de fans het niet van een aanvallend spektakel moesten hebben.

De Bears begonnen vrij aardig en met ruim vier minuten te spelen in het eerste kwart opende Eddy Pineiro de score met een 38-yard field goal: 3-0. In het tweede kwart leverde Packers-quarterback Aaron Rodgers een 8-yard pass af bij Jimmy Graham in de endzone, waarna Mason Crosby het extra punt tussen de palen trapte.

De verdediging van de Packers stond vervolgens als een huis en met twee minuten te spelen betaalde zich dat uit. Bears-quarterback Mitchell Trubisky probeerde wide receiver Allen Robinson in de endzone te bereiken, maar safety Adrian Amos kwam met een fraaie interception op de proppen. Crosby had ondertussen een 39-yard field goal gescoord en dus wonnen de Packers met 3-10.

Bears - Packers (Bron: YouTube)

Oranje verslaat Duitsland na sterke tweede helft

Oranje heeft de tweede ontmoeting met Duitsland in de EK-kwalificatiecyclus wel weten te winnen.
In een knotsgek duel toonde het elftal van bondscoach Ronald Koeman zich uitermate veerkrachtig, waardoor het in het Volksparkstadion na negentig minuten spelen een 2-4 stand op het scorebord stond. Nederland brengt zijn puntentotaal in Groep C zo naar zes uit drie wedstrijden.

In tegenstelling tot de andere groepsgenoten heeft Oranje door de finaleronde van de Nations League pas twee wedstrijden afgewerkt in de EK-kwalificatiecyclus. Door een overwinning tegen Wit-Rusland (4-0) en een nederlaag tegen Duitsland (2-3) had de formatie van bondscoach Ronald Koeman voorafgaand aan het duel in Hamburg drie punten, terwijl Duitsland met negen punten uit drie wedstrijden nog foutloos was. Oranje, dat met de gebruikelijke elf namen aantrad, had al snel de eerste kans van de wedstrijd. Ryan Babel zette Jonathan Tah opzij en bediende Memphis Depay, die zijn schot gekeerd zag worden door de Duitse doelman Manuel Neuer.

Desondanks kreeg Oranje al snel een forse tegenvaller te verwerken. Na een splijtende dieptepass ontsnapte Lukas Klostermann aan de aandacht van Quincy Promes, waarna Jasper Cillessen in eerste instantie de inzet nog wist te keren. Serge Gnabry was er echter als de kippen bij om de rebound tegen de touwen te werken en Duitsland al na negen minuten op voorsprong te brengen. Oranje richtte zich vervolgens beetje bij beetje op en deelden via Ryan Babel en Matthijs de Ligt speldenprikjes uit.

Duitsland bleef in de eerste helft echter het meest gevaarlijk, voornamelijk vanuit de omschakeling. Op slag van rust kreeg de thuisploeg een levensgrote kans om de marge te verdubbelen, toen Marco Reus volledig vrij opdook in het strafschopgebied. Het was aan Cillessen te danken dat Oranje met een minimale achterstand de kleedkamer kon opzoeken. De Duitsers waren ook direct na rust heel dicht bij een doelpunt, toen Matthijs de Ligt de bal ternauwernood van de lijn kon halen. In de beginfase van de tweede helft kwam Oranje vervolgens nog twee keer goed weg, na een inzet van Gnabry en een gevaarlijke voorzet van Nico Schulz.

Tien minuten na rust liet Oranje zich voor het eerst in de tweede helft zien bij het doel van Duitsland. Depay bediende Georginio Wijnaldum, die Neuer de gelijkmaker zag voorkomen. De doelman van Bayern München was kort daarna wel kansloos, toen Frenkie de Jong in het strafschopgebied opdook na een voorzet van Depay, Schulz te slim af was en overtuigend raak schoot. Koeman had op dat moment net een dubbele wissel uitgevoerd, door Denzel Dumfries en Marten de Roon uit het veld te halen voor Donyell Malen en Davy Pröpper. De omzettingen sorteerden effect, want zeven minuten na de gelijkmaker kwam Oranje ook op voorsprong.

Neuer wist een kopbal van Virgil van Dijk nog te redden, waarna Depay in het strafschopgebied aan de bal kwam. De aanvaller van Olympique Lyon bracht het leer terug in de doelmond, waar Babel over de bal miste en Tah vervolgens zijn eigen doelman passeerde. Dat Oranje slechts zeven punten van de voorsprong kon genieten, had alles te maken met een ongelukkige handsbal van De Ligt in het strafschopgebied. Scheidsrechter Artur Dias floot voor een strafschop, die benut werd door Toni Kroos. Al heel snel had Malen Oranje weer op voorsprong kunnen brengen, maar zijn poging belandde in de handen van Neuer.

De aanvaller van PSV bezorgde zichzelf een kwartier voor tijd een droomdebuut. Depay zette Wijnaldum vrij in het strafschopgebied, die met een hele fraaie voetbeweging de vrijstaande Malen wist te vinden. Hij maakte geen fout en schoot overtuigend de 2-3 tegen de touwen. Koeman wisselde vervolgens verdedigend, door Nathan Aké binnen de lijnen te brengen voor Babel. Diens collega Joachim Löw bracht daarentegen Julian Brandt in het veld voor Matthias Ginter. Uiteindelijk maakte Wijnaldum in blessuretijd een einde aan alle onzekerheid, door als eindstation van een vlijmscherpe counter de 2-4 binnen te schieten.

Duitsland

2 - 4

Nederland

 9' Gnabry
 73' Kroos(pen)
   59' F.de Jong
 66' Tah (e.d)
 79' Malen
 90+1' Wijnaldum
 
 Gele kaart: Kimmich, (Duitsland), Depay, De Roon, F.de Jong, (Nederland)
 
Stadion: Volksparkstadion, Hamburg
Toeschouwers: 51.299
Arbiter: Soares Dias (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Ginter (Brandt/84)
Süle
Tah
Klostermann
Kimmich
Kroos
Schulz
Reus (Gündogan/61)
Gnabry
Werner (Havertz/61)
  Cillessen
Dumfries (Pröpper/ 58)
De Ligt
v.Dijk
Blind
De Roon (Malen/58)
Wijnaldum
F.de Jong
Babel (Aké/81)
Depay
Promes


Georginio Wijnaldum en Donyell Malen juichen na het maken van de 2-4 (Pro Shots / Erik Pasman)

Kickbokser Verbeek wint knap bij debuut One Championship

Kickbokstalent Santino Verbeek bleek vrijdag een maatje te groot voor zijn tegenstander Juan Cervantes. Tijdens het vechtsportgala 'ONE Championship: Immortal Triumph', het evenement dat volledig bestaat uit kickboks en muay thai partijen, wist Verbeek de meeste juryleden aan zijn kant te krijgen.

De acht jaar oudere Cervantes, vechtend uit Newcastle, is geen kleintje en wordt in Engeland gezien als één van de beste muay thai vechters in zijn gewichtsklasse. In het Phu Too Indoor Stadium in Ho Chi Minh, Vietnam, mochten beide knokkers hun debuut maken voor de snelst groeiende vechtsportorganisatie One Championship.

Verbeek wordt getraind door kickbokslegende Ernesto Hoost en werd eerder al kampioen bij organisatie World Fighting League. De technisch prachtig vechtende Nederlander begon sterk in de eerste ronde en knokte zich door de keiharde low-kicks van Cervantes heen, waardoor hij zijn tegenstander al na twee minuten wist neer te slaan.

Cervantes kwam na een desastreuze eerste ronde in de tweede ronde beter op stoom. De fittere Nederlander wist met zijn jab en rechtervuist goed het hoofd van Cervantes te raken, resulterend in een flinke bloedneus voor de Engelse Mexicaan. Verbeek kreeg aan het eind van de tweede ronde flink last van de constante barrage aan low-kicks op zijn linkerdij. Een spannende ronde.

In de derde ronde kwam Cervantes direct door met een prachtig getimede flying knee, recht op de kaak van Verbeek. Een tollende Verbeek moest alle zeilen bijtrekken om niet ten onder te gaan aan de vele stoten die hij toen te verwerken kreeg. Gelukkig voor Verbeek was Cervantes conditioneel niet in staat om de wankelende Verbeek de genadeslag te geven en de Nederlander kon even bijkomen in de clinch.

Toch ging Cervantes stug door met onder andere zijn karakteristieke flying knee, die een vermoeide Verbeek telkens leek te verrassen. Na twee minuten leek Verbeek even neer te gaan na een zware stotencombinatie door Cervantes, maar hij wist zich goed weg te draaien ook al leken de benen van Verbeek te bezwijken onder de brute low-kicks van Cervantes. De derde ronde was duidelijk voor Cervantes, maar uiteindelijk ging de arm van de Nederlander omhoog.

Volledige uitslag 'Immortal Triumph' en daarna nog wat hoogtepunten:
Nong-O Gaiyanghadao verslaat Brice Delval na jurybesluit
Muay Thai: Kulabdam Sor.Jor.Piek Uthai verslaat Bobo Sacko na jurybesluit
Muay Thai: Nguyen Tran Duy Nhat verslaat Azwan Che Wil na KO (stoten, ronde 3)
Kickboxing: Anderson Silva verslaat Beybulat Isaev na KO (uppercut, ronde 1)
Muay Thai: Chris Nguyen verslaat Yukinori Ogasawara na jurybesluit
Muay Thai: Bi Nguyen verslaat Puja Tomar na jurybesluit
Kickboxing: Panpayak Jitmuangnon verslaat Masahide Kudo na jurybesluit
Muay Thai: Mongkolpetch Petchyindee Academy verslaat Joseph Lasiri na jurybesluit
Kickboxing: Santino Verbeek verslaat Juan Cervantes na jurybesluit
Muay Thai: Momotaro verslaat Singtongnoi Por Telakun na KO (ronde 1)
Muay Thai: Viktoria Lipianska verslaat Amber Kitchen na jurybesluit
Muay Thai: Michael Pham verslaat Mohamad Fakri Bin Yusoff na jurybesluit 

Tweede titel voor tennisduo Cabal/Farah

Juan Sebastian Cabal en Robert Farah hebben hun tweede grandslamtitel op rij in het herendubbelspel veroverd. Twee maanden geleden wonnen ze Wimbledon, vandaag klopten ze in de finale van de US Open het Spaans/Argentijnse tweetal Marcel Granollers/Horacio Zeballos met 6-4 en 7-5.

Het leek een driesetter te gaan worden nadat Granollers en Zeballos op een voorsprong van 5-3 in de tweede set kwamen. Daarna wonnen ze echter geen game meer van Cabal en Farah die hun derde grandslamfinale samen speelden. In 2018 verloren ze bij de Australian Open.

Indrukwekkende Diamond League-zege Hassan op laatste 5000m

Atlete Sifan Hassan heeft op indrukwekkende wijze de Diamond League-titel op de 5000 meter gepakt. De Nederlandse won in Brussel de finale, waarin ze de rest in de slotronde het nakijken gaf.

Het tempo lag aanvankelijk niet geweldig hoog, maar in de voorlaatste ronde schroefde Letesenbet Gidey uit Ethiopië het tempo omhoog. Hassan zat weer eens flink naar achteren en moest een gat laten vallen, maar liep dat langzaam maar zeker dicht.

In de slotronde opende Hassan zelf de aanval, waardoor de Keniaanse Hellen Obiri gelijk moest lossen. Gidey en Hassan's Duitse trainingspartner Konstanze Klosterhalfen waren kansloos en kwamen als tweede en derde over de streep, ruim drie tellen achter de 14:26,26 van Hassan.

Het was overigens de laatste 5000m ooit - in principe - in de Diamond League: de afstand wordt geschrapt ten faveure van de incourante 3000 meter, omdat atletiekfederatie IAAF lijkt te denken dat kijkers de aandachtsspanne van een dode goudvis hebben, en dus is de vijf kilometer 'te lang'.

110m horden mannen
Sergey Shubenkov was de regerend kampioen, maar de Rus kon het na een lastig seizoen niet bolwerken en werd met 13,33 seconden derde, achter de 13,31 van de Jamaicaan Ronald Levy. De Spanjaard Orlando Ortega was weer eens de beste en won in een regenachtig Brussel met 13,22 seconden.

1500m mannen
Ook hier werd het een mooie strijd, maar in de slotfase bleek dat de Keniaan Timothy Cheruiyot toch echt de beste was. De jonge Noor Jakob Ingebrigtsen kwam in de laatste honderd meter nog uiterst snel opzetten, maar Cheruiyot hield de aanval af en won in 3:30,22 minuten, voor de 3:31,62 van Ingebrigtsen en de fraaie 3:33,33 van zijn broer Filip.

100m horden vrouwen
De Nigeriaanse Tobi Amusan begon met een valse start op 0,004 seconden en werd weggestuurd, waar ze redelijk boos over was. De winst ging vervolgens met enig machtsvertoon naar de Jamaicaanse oud-wereldkampioene Danielle Williams in een wederom zeer scherpe 12,46 seconden. De Amerikaanse armada eindigde daarachter, aangevoerd door de 12,73 van Kendra Harrison en de 12,74 van Nia Ali.

Discuswerpen mannen
Dé man van het seizoen is zonder meer de Zweed Daniel Ståhl en hij pakte ook op het beslissende Diamond League-moment de winst. Met 68,68 meter in zijn eerste poging was de Zweed een klasse apart, de Oostenrijker Lukas Weisshaidinger bleef met 66,03m nog het dichtst in de buurt. De Jamaicaan Fedrick Dacres, die dit jaar ook de 70 meter al passeerde, werd met 65,27m derde.

Polsstokhoogspringen
Katerina Stefanidi is het hele jaar eigenlijk al de beste en de Griekse maakte dat ook nu waar: ze kwam foutloos over 4,83 meter, de hoogte die de Russische Anzhelika Sidorova met zes missers haalde. Daar bleef het voor beiden bij en dus won Stefanidi, voor Sidorova en de 4,77m van de Canadese Alysha Newman.

800m vrouwen
Het ging relatief gezien niet zo hard, maar de Amerikaanse Ajee Wilson zal het weinig kunnen schelen: met 2:00,24 minuten pakte ze de winst door landgenote Raevyn Rogers (2:00,67) van zich af te houden. Twee honderdsten achter Rogers ging de Oegandese Winnie Nanyondo als derde over de meet.

Hinkstapspringen mannen
Een duel tussen de Amerikanen Christian Taylor en Will Claye stond in de kaarten, maar dat viel vies tegen. Claye kwam niet verder dan 17,22 meter, wat hem wel plek twee opleverde, voor de 17,17m van landgenoot Omar Craddock. Vijf van Taylor's zes pogingen gingen verder dan de beste van Claye en met zijn tweede - 17,85 meter - pakte de olympisch- en wereldkampioen de winst.

Hoogspringen vrouwen
De Russische Mariya Lasitskene was niet zo tevreden over haar - voor haar doen - wat matige 1,99 meter, maar het leverde wel de winst en dus de titel op. De jonge Oekraïnse Yuliya Levchenko werd met 1,97 meter tweede, voor de 1,95 van thuisfavoriete en fenomenaal zevenkampster Nafissatou Thiam.

Grondpersoneel KLM gaat zondag vier uur lang staken

Na de stakingen van afgelopen maandag en woensdag legt het grondpersoneel van KLM aanstaande zondag de werkzaamheden twee uur langer neer dan de afgelopen keren. De staking duurt van 13.00 uur tot 17.00 uur. Daarmee proberen ze betere arbeidsomstandigheden af te dwingen.

De staking van aanstaande zondag duurt dus twee keer zo lang als de vorigen. Eerder waarschuwde FNV al met vervolgacties als er geen 'beter voorstel' zou komen. "Als KLM geen fatsoenlijke cao wil afsluiten, en na twee keer een actie nog niet reageert, moet je wel overgaan tot hardere acties", zegt FNV-bestuurder Jan van den Brink.

Afgelopen week legden honderden werknemers hun taken neer voor een beter cao. Van den Brink: "We zien dat de actiebereidheid groot is. En terecht, als zij hun werk niet doen, moeten er vluchten geannuleerd worden. Belangrijk werk dus, dat een goede cao verdient."

Geannuleerde vluchten
De vorige stakingen hebben voor veel geannuleerde of vertraagde vluchten gezorgd. Het grondpersoneel werkt onder andere bij de technische dienst van KLM, handelen de bagage af en begeleiden vliegtuigen van en naar de start- en landingsbanen. KLM schrapte toen uit voorzorg meerdere vluchten. Het is nog niet bekend wat deze langere staking voor gevolgen gaat hebben voor reizigers.

Loonsverhoging
De cao-onderhandeling startte in mei. FNV pleit voor betere roosters, meer mensen in vaste dienst en een loonsverhoging van vier procent. Tot dusver wil KLM het loon met slechts twee procent verhogen en is niet bereid de verhouding tussen vast en flexibel personeel te verbeteren.

Volgende week meer duidelijkheid over toekomst AEB

Wat gaat er gebeuren met het Afval Energie Bedrijf (AEB)? Volgende week wordt de crisis rondom het AEB besproken in een commissievergadering en een week later in de Amsterdamse gemeenteraad. Het stadsbestuur meldt vandaag in een brief dat zij verwacht dat er dan meer duidelijkheid zal komen over de toekomst van het bedrijf.

"Op dit moment kan nog niet meer informatie worden gedeeld, omdat mogelijke oplossingsrichtingen in een cruciale fase zitten." Er wordt nog altijd gezocht naar een oplossing voor de - voornamelijk financiële - crisis rondom het Afval Energie Bedrijf. Zo zijn er meerdere partijen die hun interesse hebben getoond om een deel op te kopen. Ook de optie faillissement is nog niet van de baan.

Toekomstplan
Een gezamenlijke commissie komt op donderdagavond 12 september samen. De verwachting is dat de commissie zal bestaan uit een openbaar en een besloten deel. Vervolgens vindt de behandeling in de gemeenteraad van 18 en 19 september plaats. Dan zal er echt een duidelijk toekomstplan voor AEB komen.

Oplopende kosten
Door het stilleggen van de verbrandingsovens kan Amsterdams bedrijfsafval nauwelijks nog verwerkt worden en lopen de kosten dagelijks op. Daarnaast moet al het overtollige afval nu naar andere locaties en daarvoor moet weer betaald worden. AEB is niet alleen verantwoordelijk voor de afvalverwerking, ook de verwerking van het rioolslib van het Waterschap Amstel, Gooi & Vecht valt onder hun verantwoordelijkheid. Daarnaast worden 35.000 huishoudens verwarmd met restwarmte van het AEB.

Politie start pilot emissieloze voertuigen

Vandaag starten drie politie-eenheden met de pilot 0-emissie. Het komende jaar testen zij verschillende emissieloze voertuigen, zoals elektrische auto's, motoren en speed pedelecs. Die voertuigen worden gerouleerd tussen basisteams in de eenheden Midden-Nederland, Oost-Nederland en Amsterdam. Het doel is om te zien wat het voor de operatie en bedrijfsvoering betekent om emissieloze voertuigen te gebruiken. Hiermee bereidt de politie zich ook voor op toekomstige aanbestedingen van het wagenpark.

Pilot
De politie doet veel om duurzamer te worden. Een van de acties is het testen van emissieloze voertuigen. De pilot 0-emissie, die vandaag start, geeft verschillende basisteams binnen de eenheden Midden-Nederland, Oost-Nederland en Amsterdam een jaar lang kans om de emissieloze voertuigen eens goed uit te testen. Het zijn extra voertuigen die een aanvulling zijn op wat de teams al hebben staan. Ook moeten de voertuigen volledig voldoen aan alle vereisten die nu voor voertuigen gelden.

Het gaat om verschillende soorten elektrische auto’s, motoren en speed pedelecs, die gaan rouleren tussen de basisteams. Elk basisteam heeft vier maanden om de voertuigen uit te proberen. Maar ze moeten zeker ook kijken naar wat niet prettig werkt, stelt Pim Miltenburg, hoofd operatiën Oost Nederland en voorzitter van de stuurgroep 0-emissie. "Het doel is om te zien wat het voor de operatie betekent om emissieloze voertuigen te gebruiken."

Feedback
Om goed te kunnen testen, worden de voertuigen gedurende een jaar uitgeprobeerd. Door verschillende teams, in verschillende omgevingen en tijdens verschillende seizoenen. Want rondrijden in de stad is niet hetzelfde als op het platteland en rondrijden in de zomer is niet hetzelfde als in de winter. Miltenburg hoopt daarom aan het einde van de pilot op veel nuttige feedback van de collega’s. "Ik ben benieuwd of mensen er in druk verkeer van schrikken als er ineens een politieauto langsrijdt, omdat ze niks aan horen komen. Maar ook wat er gebeurt als je een melding krijgt en je kunt geruisloos aan komen rijden."

Infrastructuur
Er moet ook praktisch worden getest. De laadtijd en actieradius van de elektrische voertuigen, bijvoorbeeld. "Het regelen van de infrastructuur die nodig is om te testen was nog het meeste werk in de voorbereiding. Want elk voertuig moet worden opgeladen en daar zijn laadpalen voor nodig op de parkeerplaats. Dan moet je dus ook rekening houden met de stroomcapaciteit van het bureau. Mocht nou blijken dat het opladen erg lang duurt, dan hebben we uiteindelijk een groter wagenpark nodig om inzetbaar te blijven", aldus Miltenburg.

Eisen
Voor de toekomstige aanbesteding voor het wagenpark moet bekend zijn welke eisen er worden gesteld aan de nieuwe voertuigen. "Zo is bijvoorbeeld de middenconsole bij de emissieloze voertuigen verlaagd om een beter zitpositie te verkrijgen, omdat we hier kritiek op kregen bij de Mercedes B. Die leerpunten hebben we meegenomen. Nu uitgebreid testen helpt ons voor de volgende grote aanbesteding."


Man dreigt met bom op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft vanmorgen op Schiphol een man aangehouden die dreigde met een bom. Hij liep door het winkelcentrum van het vliegveld en schreeuwde meerdere malen dat hij een bom in zijn tas zou hebben zitten.

Een woordvoerder van de marechaussee vertelt tegen NH Nieuws dat het om een 39-jarige man gaat zonder vast woonadres. Hij is ingesloten voor verder onderzoek. Volgens omstanders zou hij naar alcohol hebben geroken.

Volgens getuigen zou de man al in de trein vanuit Rotterdam herrie hebben geschopt. Daar liep hij een coupé in om te verkondigen dat er een bom in zijn tas zat. Na zijn dreigementen zou de man zijn tas het gangpad in hebben geslingerd. Omdat er niemand op hem reageerde, pakte hij zijn tas weer op. Toen de trein stilstond op station Schiphol zou de man met zijn tas de trein uit zijn gestormd.

Geen bom
De Marechaussee werd op Schiphol door een bezorgde reiziger gewaarschuwd. Die heeft de man direct gearresteerd. De verdachte zit nog steeds vast, maar volgens de woordvoerder zat er geen bom in de tas.

6 jaar cel voor misbruik van nichtje

Een 53-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor jarenlang seksueel misbruik van zijn nichtje in onder meer Eindhoven. De rechtbank Oost-Brabant legt de verdachte daarnaast een contact- en een locatieverbod op van 5 jaar, de maximale termijn.

Het meisje was vanaf haar negende regelmatig alleen bij haar oom in Eindhoven. Hij misbruikte het meisje tijdens die bezoeken en logeerpartijen in zijn woning. Dit ging door tot november 2017, toen het meisje 14 jaar was. Op die leeftijd vertelde zij op school over het misbruik. Volgens het meisje is zij verspreid over al die jaren tientallen keren seksueel misbruikt.

Verder betaalde de verdachte zijn nichtje een aantal keer voor het verrichten van seksuele handelingen. Zo liet hij haar naaktfilmpjes maken van zichzelf en naar hem sturen. Vervolgens dreigde hij die beelden te verspreiden. Nadat het seksueel misbruik uiteindelijk gestopt was, bleef de verdachte zijn nichtje structureel lastigvallen door haar enorm veel WhatsApp-berichten te sturen.

De verdachte wierp zich op als vertrouwenspersoon bij wie het meisje altijd terecht kon en beschaamde dit vertrouwen vervolgens op grove wijze. Het meisje kwam een aantal keer per jaar bij haar oom thuis omdat zij graag met de honden uit de kennel van haar tante speelde. Ze was meestal op bezoek als haar tante in het buitenland was. De verdachte wist dat het meisje autisme heeft en dat de relatie met haar ouders gecompliceerd was. Daar maakte hij ernstig misbruik van. Door zijn handelen deed de verdachte zijn nichtje onbeschrijflijk veel leed aan.

Volgens een psycholoog lijdt de verdachte aan een pedofiele stoornis en een persoonlijkheidsstoornis. Daarom beschouwt de rechtbank hem als licht verminderd toerekeningsvatbaar voor zijn daden. Al met al vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke celstraf van 6 jaar op zijn plaats. Daarnaast mag de verdachte 5 jaar lang op geen enkele wijze contact opnemen met zijn nichtje en mag hij diezelfde periode niet in de gemeente Eindhoven komen. Ook moet hij het meisje een schadevergoeding betalen van ruim 10.000 euro.

Schippers 4e op 100m in Diamond League-finale, Lyles snel op 200m

Atlete Dafne Schippers is tijdens de Diamond League-finale in Brussel als vierde geëindigd op de 100 meter, in een redelijke 11,22 seconden. De ogen werden vooral gericht op de dames voorin en dat werd een mooie strijd: de Britse Dina Asher-Smith won in een indrukwekkende 10,88 seconden van voormalig olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce (10,95) uit Jamaica en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (11,09).

200m mannen
Noah Lyles was de grote favoriet en dat maakte de Amerikaan waar, hoewel de overmacht wel meeviel. Hij won in een alleszins nette 19,74 seconden, wereldkampioen Ramil Guliyev uit Turkije bleef met 19,86 echter niet ver uit de buurt en ook de van blessureleed terugkerende Canadees Andre de Grasse maakte met 19,87 een sterke indruk.

Kogelstoten mannen
Het kogelstoten werd op donderdag al gedaan en leverde een prima prestatie op van Tomas Walsh. De Nieuw-Zeelander kwam in zijn eerste worp gelijk tot 22,30 meter en dat bleek de afstand die hem de Diamond League-titel opleverde. De Braziliaanse revelatie van dit jaar, Darlan Romani, werd met 22,15 meter tweede, voor de 22,08 meter van de Amerikaanse wereldranglijstaanvoerder Ryan Crouser.

400m vrouwen
Het was geen Diamond League-onderdeel en de resultaten waren niet geweldig, maar we noemen het opvallend genoeg wegens de uitvaller: de Amerikaans kampioene Shakima Wimbley gaf met op het oog een hamstringblessure noodgedwongen op en wat het WK van deze maand betreft ziet het er niet best uit voor de Amerikaanse.

400m mannen
Hier werd wél om de Diamond League-titel gestreden en die ging zoals verwacht naar een Amerikaan: Michael Norman pakte in een niet geweldige 44,26 seconden de winst, voor de 44,46 van landgenoot Fred Kerley en 44,67 van de Jamaicaan Akeem Bloomfield.

Discuswerpen vrouwen
De Cubaanse dames zijn dit jaar de besten en ook nu ging de winst naar Cuba: Yaimé Perez veroverde met 68,27 meter de Diamond League-titel, voor de ooit zo dominante Kroatische Sandra Perkovic (66,00). De Duitse Kristin Pudenz kwam tot 63,73m en werd zo ietwat verrassend derde, de Cubaanse Denia Caballero kwam twintig centimeter minder ver.

3000m steeplechase mannen
De Ethiopiër Getnet Wale streed volle bak met de Marokkaan Soufiane El Bakkali, waarbij een beetje geduw niet vermeden werd. Dat mocht de pret niet drukken en in 8:06,92 pakte Wale de win, vlak voor El Bakkali en zijn eigen landgenoot Lamecha Girma (8:07,66). Benjamin Kigen werd als Keniaan slechts vierde, wat niet lang geleden nog onmogelijk geweest zou zijn.

Verspringen vrouwen
Malaika Mihambo doet wat ze het hele jaar al doet: winnen. De Duitse, die dit jaar met sprongen vooruit is gevlogen, noteerde in haar derde poging 7,03 meter en dat bleek genoeg voor de winst. De Amerikaanse veterane Brittney Reese werd tweede met 6,85 meter, voor de 6,73m van de Britse zevenkampster Katerina Johnson-Thompson. Die afstand haalde de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk ook, maar met 6,63m was haar op één na beste poging twee centimeter minder ver dan die van de Britse.

Man die 12-jarige zoon ombracht met zwaard hoort TBS met eisen

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft tbs met dwangverpleging geëist tegen een 41-jarige man uit Arnhem. De man wordt ervan verdacht dat hij zijn 12-jarige zoon met een zwaard heeft doodgestoken. Dat gebeurde op 22 december vorig jaar in een woning aan de Dragonstraat in Arnhem.

De man is die dag thuis, samen met zijn zonen van 12 en 15. Hij vraagt de beide jongens om bij hem te komen, waarna hij plotseling een zwaard pakt en een stekende beweging naar de 15-jarige maakt. Er ontstaat een worsteling, waarna de oudste jongen op een gegeven moment naar buiten weet te vluchten. De man brengt vervolgens zijn jongste zoon met meerdere steken om het leven. Uit onderzoek blijkt later dat de jongen vijf steekwonden heeft, waarvan twee dodelijk.

Na het neersteken van de 12-jarige jongen komt de man achter de 15-jarige aan naar buiten. De man rent achter de jongen aan met het zwaard geheven boven zijn hoofd. Op een gegeven moment gooit de man uit eigen beweging het zwaard weg. Even later wordt hij door de politie aangehouden.

Volgens de officier van justitie heeft de man opzettelijk zijn 12-jarige zoon van het leven beroofd. Zij acht doodslag daarom wettig en overtuigend bewezen. Daarnaast kan volgens de officier poging doodslag wettig en overtuigend worden bewezen, gezien de stekende beweging die verdachte naar de 15-jarige jongen heeft gemaakt.

Tot slot acht de officier bedreiging wettig en overtuigend bewezen. De man heeft zijn oudste zoon achtervolgd, waarbij het leek alsof hij hem ook wilde doden. Omdat de man het zwaard daarna heeft weggegooid, kan er geen sprake zijn van poging doodslag, aldus de officier.

Volgens deskundigen verkeerde de man ten tijde van het plegen van de delicten in een psychose. De delicten kunnen daarom niet aan verdachte worden toegerekend. De officier van justitie gaat hier in mee. Zij eist daarom tbs met dwangverpleging. Volgens de officier is vast komen te staan dat de man een langdurige behandeling in een kliniek nodig heeft.

“Verdachte heeft een einde gemaakt aan het korte leven van zijn zoon. Hij heeft de familie zo veel leed toegedaan. Het slachtoffer is op een gruwelijke manier om het leven gebracht. Dit valt niet te bevatten, niet te vergelden”, zei de officier op zitting. “Een langdurige behandeling zal er voor moeten zorgen dat verdachte nooit meer zoiets kan doen.”

Opstelling Oranje kent geen verrassingen voor duel met Duitsland

De opstelling van het Nederlands elftal kent vrijdagavond geen grote verrassingen voor het EK-kwalificatieduel met Duitsland.

Bondscoach Ronald Koeman opteert voorin voor Quincy Promes als vervanger van de geblesseerde Steven Bergwijn, terwijl Denzel Dumfries op de rechtsbackpositie het vertrouwen behoudt van de bondscoach.

Opstelling Nederland: Cillessen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind; De Roon, Wijnaldum, De Jong; Promes, Memphis, Babel

Dubbelslag voor Duitse Klein in Boels Ladies Tour

Lisa Klein heeft de derde etappe van de Boels Ladies Tour gewonnen. De Duitse was de snelste van een kleine kopgroep en door de zege neemt ze ook de leiderstrui over van Lorena Wiebes, die op negen seconden de sprint won van een groep van een dertigtal rensters.

Voor het eerst deze Boels Ladies Tour waren een aantal beklimmingen opgenomen in het parcours. Het zorgde voor een interessant koersverloop en uiteindelijk was een aanval Klein, Amy Pieters, Amanda Spratt en Elizabeth Deignan succesvol. Het viertal bleef het peloton net voor en in een sprint met vier was de Duitse Klein de snelste, voor Pieters en Elizabeth Deignan.

Klein heeft in het algemeen klassement een voorsprong van twee seconden op Lorena Wiebes, die de eerste twee ritten in lijn in een massasprint had gewonnen. Er staan nog twee ritten in de Boels Ladies Tour op het programma en in beide ritten zijn hellingen opgenomen.

Hogerhuis stemt in met wettelijk verbod op no-deal Brexit.

Zoals verwacht heeft ook het Britse House of Lords ingestemd met de wet die een no-deal brexit verbiedt.

Het gaat om het wetsvoorstel wat begin deze week tegen de zin van de regering in door het Lagerhuis kwam. In het Hogerhuis voerde de regering geen actief verzet tegen de wet. 

De volgende stap is dat de Queen de wet tekent en hij in werking treedt. De wet verplicht de premier dan om in Brussel uitstel van de Brexit te vragen als er op 19 oktober geen deal ligt.

De vraag is wat Johnson nu gaat doen. Hij wil verkiezingen, maar om die uit te schrijven heeft hij een tweederde meerderheid nodig. De gezamenlijke oppositie laat echter weten niet in te zullen stemmen met vervroegde verkiezingen.

De oppositie is bang dat Johnson die gebruikt om alsnog een Brexit zonder akkoord door te drukken.

Celstraf geëist voor babbeltrucs gotenschoonmaker

De slachtoffers van de Brabantse ‘gotenschoonmaker’ zijn 98 en 82 jaar. Zij werden vorige winter het slachtoffer van een babbeltruc. Vandaag eiste de officier van justitie 14 maanden cel tegen de man die verantwoordelijk zou zijn voor de ‘uiterst laffe daad’

Tilburg
In Tilburg zou begin november 2018 door verdachte de goten van een woning van een 98-jarige man voor 20 euro worden gereinigd, zoals vooraf was overeengekomen. Maar de schoonmaakkosten vielen duurder uit: 900 euro, ter plekke te voldoen… Nadat de hoogbejaarde het extra geld uit de kluis had gehaald, miste hij 1.100 euro en de pinpas. Met de pinpas werd later geld gepind en merkkleding van gekocht.

Best
Begin december vorig jaar werd aan de deur van een 82-jarige inwoonster van Best gevraagd of ze interesse had in het laten schoonmaken van de dakgoten. Bij de afspraak die daarop volgde werd een probleem geconstateerd wat voor 4.000 euro zou kunnen worden opgelost. En weer later zou het nog eens 2.500 euro meer kosten, cash af te rekenen. De vrouw betaalde beide bedragen. Kort daarna ontdekte de vrouw dat haar kluissleutel was verdwenen en dat er veel geld uit de kluis was meegenomen.

Uiterst laf
De verdachte uit Den Bosch ontkende bij de politie en zweeg verder. Hij verscheen vandaag niet op zitting. De officier van justitie benadrukte de lafheid van het misbruik van deze kwetsbare slachtoffers. "Van hun gespaarde geld kocht de verdachte merkkleding. Het leed van de ouderen staat in geen verhouding tot zijn eigen gewin. In je eigen huis op deze manier beroofd worden op deze leeftijd, het tast het gevoel van onveiligheid van de ouderen en de maatschappij behoorlijk aan."

De man, die inmiddels al meer dan 100 dagen vast zit, hoort over twee weken het vonnis.

Multicultureel Netwerk Defensie viert jubileum

Het Multicultureel Netwerk Defensie (MND) vierde gisteren het 15-jarig jubileum. Hierbij werd onder meer stilgestaan bij de successen die het netwerk sindsdien heeft behaald. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van militairen met Antilliaanse achtergrond bij de noodhulp na orkaan Irma. Dit gebeurde op advies van het MND en vergrootte de operationele effectiviteit van deze hulp omdat er meer aansluiting werd gevonden met de lokale bevolking.

Staatssecretaris Barbara Visser: “Ik vind dat iedereen zelf mag bepalen wat het betekent om 2 of zelfs meer culturen in je te hebben. Dit netwerk helpt daarbij. Hier zit 15 jaar kennis bijeen, kennis over weten wie je bent, worden wie je wilt worden. En er zit ook begrip voor juist die andere kant.” Daarmee doelde de staatssecretaris op de onzekerheid van collega’s, die niet weten of je iemand kan feliciteren met Keti Koti. Wel of niet een ijsje meenemen voor die collega met een Arabisch klinkende achternaam, tijdens de Ramadan. Het Multicultureel Netwerk helpt de weg te wijzen.

Diversiteit vergroot operationele effectiviteit
In het 3e rapport ‘Kleur bekennen’ staat ook dat ‘als mensen zich gewaardeerd voelen door de organisatie, zij veel beter kunnen bijdragen aan de organisatiedoelstellingen’. Los van persoonlijke gevoelens is het dus ook in het organisatiebelang om inclusief en tolerant te zijn.

Visser: "De krijgsmacht draait op teams. En sterke teams zijn divers." Kolonel Talitha Born zette mede om die reden wervingsactiviteiten en deelname van Defensie aan het Kwaku festival. De boodschap : ‘Iedereen welkom bij Defensie’ en nu in het 2e jaar lijken zich meer kandidaten met bi-culturele achtergrond aan te melden dan in voorgaande jaren.

Kabinet: rijbewijs 75-plusser tijdelijk met maximaal één jaar verlengen

De ministerraad heeft vandaag, op voorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ingestemd met een aanpassing van het Reglement Rijbewijzen.

Daarmee wordt een tijdelijke verlenging mogelijk van de geldigheid van het rijbewijs van 75-plussers. Het gaat om mensen die bij het CBR tijdig de aanvraag voor verlenging van het rijbewijs hebben ingediend, maar waarvan het rijbewijs dreigt te verlopen of al verlopen is door de lange wachttijden bij het CBR. Minister Van Nieuwenhuizen wil deze aanpassing zo snel mogelijk doorvoeren. Het is de bedoeling dat de nieuwe regeling vanaf 1 december 2019 kan ingaan.

Met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) regelt het kabinet dat de groep oudere bestuurders tot maximaal één jaar na indiening van verzoek tot verlenging van het rijbewijs bij het CBR, mag doorrijden. Deze mensen behouden hun huidige document met daarop de verlopen datum, maar in het Rijbewijsregister zet de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een code bij het rijbewijs waaraan af te lezen is dat iemand onder de nieuwe tijdelijke regeling valt.

Door de regeling kunnen 75-plussers blijven rijden tot het moment dat het CBR een besluit heeft genomen over hun rijgeschiktheid. Ook ontstaat er tijdelijk ruimte bij het CBR om met prioriteit aan de slag te gaan met de groep mensen die zich vanwege een medische aandoening meldt bij het CBR. Zo komt er ook meer ruimte vrij voor het afhandelen van bijvoorbeeld verzoeken van examenkandidaten en beroepschauffeurs.

Er gelden een aantal voorwaarden aan de regeling. Zo moet een 75-plusser om in aanmerking te komen voor de regeling, een verlenging hebben aangevraagd en de gezondheidsverklaring bij het CBR hebben ingediend vóórdat het rijbewijs verlopen is. In het belang van de verkeersveiligheid geldt de regeling niet voor mensen die beperkende rijbewijscodes hebben vanwege een medische achtergrond. De 75-plussers die in aanmerking komen voor de tijdelijke regeling, moeten voor de definitieve verlenging van hun rijbewijs alsnog medisch worden gekeurd.

Het kabinet stuurt vandaag de AMvB naar de Tweede en Eerste Kamer met het verzoek om niet de gehele voorhangperiode van vier weken te hoeven afwachten voordat het voorstel naar de Raad van State wordt gestuurd. Dit om te zorgen voor een zo spoedig mogelijke inwerkingtreding in het belang van de mensen waarvan het rijbewijs dreigt te verlopen of verlopen is. Het CBR en de RDW zijn bezig om hun systemen klaar te maken voor de praktische uitvoering van de tijdelijke regeling.

Roglic vergroot voorsprong in Ronde van Spanje en laat landgenoot Pogacar winnen

Primoz Roglic heeft zijn voorsprong in het algemeen klassement vergroot. De Sloveen van Jumbo-Visma was samen et Tadej Pogacar de beste op de steile slotklim van Alto de Los Machucos en Roglic liet zijn landgenoot winnen, waardoor het supertalent Pogacar zijn tweede ritzege pakte deze Vuelta a España.

Vandaag stond een bergrit in de Ronde van Spanje op het programma met aankomst op steile klim Alto de Los Machucos. Een klim van 6,8 kilometer met daarin stukken van 25 procent. Ideaal voor de klimmers om het verschil te maken.

Voordat de renners aan de slotklim kwam moesten de renners onderweg twee beklimmingen van de tweede categorie over en vier van de derde categorie. Lange tijd reed er in de etappe van 166 kilometer een kopgroep van dertig vooruit met daarin Wout Poels. De kopgroep leek een goede kans te maken op de ritzege, want met nog veertig kilometer te gaan was de voorsprong opgelopen naar meer dan acht minuten.

Astana geloofde nog in de kansen om de ritzege en met iets meer dan dertig kilometer nam de ploeg van Miguel Ángel López de leiding van Jumbo-Visma over in het peloton. De minuten vlogen eraf en aan de slotklim had het peloton nog een achterstand van drie minuten op Héctor Sáez, die was weggereden uit het peloton. Sáez werd al snel voorbij gereden door Pierre Latour, die ook mee was in de kopgroep.

De Fransman van AG2R La Mondiale leek op weg naar de ritwinst, maar vanuit het peloton lieten de klassementsrenners zich zien op de steile slotklim Alto de Los Machucos. Nairo Quintana was de eerste die ten aanval trok, maar hij werd weer snel ten orde geroepen door Astana. Toch kon López het vertrouwen van zijn ploeggenoten niet waarmaken, want hij moest van de klassementstoppers als één van de eersten passen. De Colombiaan verloor uiteindelijk één minuut op de winnaar.

Wie wel sterk voor de dag kwamen waren Primoz Roglic en Tadej Pogacar. De twee Slovenen zouden iedereen lossen en met anderhalve kilometer kwamen ze bij Latour. De Fransman kon zoals begrijpelijk niet volgen bij de twee Slovenen, die een beide een goede zaak voor het klassement. Tot aan de meet werkte ze beide goed samen en gunde Roglic zijn landgenoot Pogacar de zege, zijn tweede alweer in de Vuelta.

In het klassement verstevigde Roglic zijn leiderspositie en heeft nu een voorsprong van meer dan twee minuten op Alejandro Valverde, die een kleine halve minuut verloor op Roglic. Pogacar is de nieuwe nummer drie en neemt ook de jongerentrui over van López.

Leclerc ook snelste in tweede vrije training

Charles Leclerc heeft ook in de tweede vrije training van de Grand Prix van Italië de snelste tijd gereden. De Monegask stond in de eerste vrije training ook al bovenaan de uitslag. Max Verstappen was vijfde.

Leclerc reed in een nagenoeg droge sessie een tijd van 1.20,978. Met deze tijd was de Ferrari-coureur 0,068 seconde sneller dan Lewis Hamilton. Op de derde plaats eindigde Sebastian Vettel met een tijd van 1.21,179. De rondetijd 1.21,350 van Verstappen was goed voor de vijfde plaats.

Regionale meldkamers (112) zeer kwetsbaar

Regionale meldkamers die moeten reageren op 112-noodoproepen zijn nog steeds zeer kwetsbaar. Zij hebben te weinig personeel, hun ICT is verouderd en zij hebben niet de mogelijkheid om elkaars taken volledig over te nemen als zij door een calamiteit worden getroffen. Het afhandelen van noodmeldingen kan daardoor vertraging oplopen. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid en Agentschap Telecom (AT).

Voor mensen die in nood verkeren is een meldkamer meestal het eerste contact met hulpdiensten.
Via de landelijke 112-centrale van de Landelijke Eenheid (LE) van de politie in Driebergen krijgt de burger contact met één van de regionale meldkamers. Momenteel zijn er zestien regionale meldkamers.

De Inspectie JenV en AT concludeerden in 2015 al dat de regionale meldkamers en de landelijke centrale in Driebergen kwetsbaar waren. Vier jaar later heeft alleen de landelijke 112-centrale risico’s geïnventariseerd en maatregelen genomen om de continuïteit ten aanzien van personeel, techniek en locatie te verbeteren. Regionale meldkamers hebben knelpunten op deze terreinen nauwelijks opgepakt. Zij zien de urgentie niet om de continuïteit veilig te stellen.

Krappe bezetting
Alle onderzochte meldkamers, ook de landelijke 112-centrale, kampen met een krappe personele bezetting. Daardoor is het zeer moeilijk en lukt het niet altijd om de minimale gewenste bezetting te halen. Als gevolg van de krappe bezetting wordt een enorme wissel getrokken op de aanwezige werknemers, met alle risico’s van dien.

Overname taken
Meldkamers kunnen elkaars taken slechts gedeeltelijk overnemen als een van hen door een calamiteit wordt getroffen. Dat betekent dat de afhandeling van een noodmelding soms zeer lastig is en vertraging oploopt.

ICT verouderd
Technisch gezien staan de meeste onderzochte regionale meldkamers stil. Hun ICT is verouderd en innovatie is niet of nauwelijks aan de orde. Er wordt gewacht met vernieuwen van apparatuur tot diverse meldkamers zijn samengevoegd. Die samenvoeging - tot uiteindelijk tien meldkamers- is vertraagd. Het beheer van de ICT is zeer divers georganiseerd.

Landelijke Meldkamer Samenwerking
Al jarenlang loopt een traject om de meldkamerorganisatie te hervormen. Dat moet leiden tot snellere efficiënter hulp aan burgers in nood. De hervorming moet een robuuste meldkamerorganisatie opleveren, met tien regionale meldkamers die elkaars taken volledig kunnen overnemen. Tot op heden hebben de ontwikkelingen nog niet tot voldoende verbeteringen geleid. De Inspectie en AT constateren dat het draagvlak voor de hervorming groot is, maar dat deze ambitieus, complex en van veel zaken afhankelijk is. Dit is risicovol.

Aanbevelingen
Om de burger altijd snel en adequaat te kunnen helpen, bevelen de Inspectie en AT de minister van Justitie en Veiligheid onder meer aan ervoor te zorgen dat voldoende geïnvesteerd wordt in personeel en techniek. Ook dient de minister ervoor te zorgen dat de meldkamers noodmeldingen volledig van elkaar kunnen overnemen. Meldkamers dienen risico’s voor hun functioneren te inventariseren en de Inspectie en AT daarover te informeren. Inspectie en AT willen verder jaarlijks van de meldkamers vernemen welke stappen zij zetten om te komen tot de nieuwe landelijke meldkamerorganisatie.

Belasting spaargeld gaat veranderen

Ongeveer 1,35 miljoen mensen betalen straks geen belasting meer over hun spaargeld in box 3. Nu betalen nog 2,9 miljoen mensen deze belasting. Volgens voorlopige berekeningen wordt de eerste 440.000 euro voor mensen met alleen spaargeld belastingvrij. Bovendien gaan bijna een half miljoen mensen minder belasting betalen dan dat zij nu doen. Dit staat in een voorstel dat staatssecretaris Snel van Financiën aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Doel is dat deze hervorming vanaf 1 januari 2022 in gaat.

Staatssecretaris Snel: “Veel spaarders in Nederland vinden het nu onrechtvaardig dat zij belasting betalen. Dit begrijp ik, want op dit moment worden zij belast alsof een deel van het vermogen dat ze hebben uit beleggingen bestaat, ook als zij alleen spaargeld hebben. Daardoor moeten zij meer belasting betalen dan wanneer je afzonderlijk naar hun spaargeld zou kijken. Met dit voorstel gaan straks circa 1,35 miljoen spaarders helemaal geen box 3-belasting meer betalen. Dit wordt misschien wel de grootste wijziging in de inkomstenbelasting sinds 2001.”

Iedereen die meer vermogen heeft dan 30.360 euro (of 60.720 euro met fiscaal partner) uit bijvoorbeeld spaargeld of aandelen, betaalt hier nu belasting over. Op dit moment wordt er vanuit gegaan dat het vermogen waarover je belasting betaalt voor een bepaald deel uit beleggingen bestaat, ook als dat niet het geval is en het vermogen volledig uit spaargeld bestaat.

In het voorstel wordt straks voor het eerst gerekend met de werkelijke verhouding tussen spaargeld, beleggingen en schulden van de belastingplichtige. Dit betekent dat de belasting over spaargeld wordt vastgesteld aan de hand van de werkelijke hoeveelheid spaargeld. Over deze werkelijke hoeveelheid spaargeld wordt dan een vooraf vastgestelde rente berekend, die zoveel mogelijk aansluit bij de werkelijke spaarrente en daardoor ook vele malen lager is dan dat op beleggingen. Dit zou op dit moment bijvoorbeeld maar 0,09% zijn. Hierdoor gaan circa 1,35 miljoen mensen straks helemaal geen belasting meer betalen. Het voorstel is daarnaast zo vormgegeven dat de kleine beleggers (onder de 30.000 euro) die nu geen belasting betalen dat straks ook niet hoeven. Voor degenen die wel belasting blijven betalen wordt het tarief circa 33%.

Het nieuwe stelsel is zo ontworpen dat de voordelen van het huidige systeem behouden blijven, zoals de vooraf ingevulde aangifte. Het nieuwe systeem is wel gevoeliger voor belastingontwijking. Er worden dan ook maatregelen genomen om dit tegen te gaan, de zogenaamde anti-arbitragemaatregelen.

De komende tijd wordt het voorstel uitgewerkt in een wetsvoorstel, dat voor de zomer van 2020 aan de Tweede Kamer wordt gestuurd. Daarbij zal ook in kaart worden gebracht wat de effecten zijn voor specifieke groepen. Het wetsvoorstel kan dan voor het einde van 2020 in de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. De Belastingdienst moet vervolgens voldoende tijd hebben om deze grote structuurwijziging door te voeren, waarbij het streven is dat het nieuwe systeem vanaf 1 januari 2022 in gaat

Tijdelijk einde samenwerking tussen Bertens en coach Sluiter

Tennisster Kiki Bertens en haar coach Raemon Sluiter beëindigen voorlopig de samenwerking.

Na een teleurstellend optreden op de US Open hebben Bertens en Sluiter besloten om hun nauwe samenwerking tijdelijk stop te zetten. Elise Tamaëla, fysiotherapeut en assistent-trainer, zal Bertens bijstaan tijdens vier toernooien in Azië.

“Het loopt de afgelopen twee maanden gewoon niet lekker”, zegt Sluiter tegen het AD. “De resultaten zijn niet goed. Waar ik tegenaan hik is dat ik er afgelopen tijd niet in geslaagd ben het beste in Kiki naar boven te halen. De komende weken en maanden zullen uitwijzen of we blijven samenwerken. Voor nu is dit de beste optie.”

Volgens Bertens is dit niet definitief het einde van de samenwerking. De Rotterdammer is sinds 2015 haar coach. “Als je constant op elkaars lip zit, heb je soms irritaties”, zegt Bertens. “Daarom nemen we een adempauze, meer niet. Er zullen altijd dagen zijn waarop het minder kan gaan. Daar kun je heel lang bij stil gaan staan, maar dat heeft gewoon geen zin. Daar wil ik ook niet te veel energie aan verspillen. Het is nu een kwestie van doorgaan en blijven werken aan waar we mee bezig zijn.”

Nederlandse vrouwen uitgeschakeld op EK tafeltennis

Het Nederlandse vrouwenteam is uitgeschakeld op het EK tafeltennis voor landenteams in het Franse Nantes. In de kwartfinale was Polen met 3-1 te sterk.

Li Qian, Europees kampioen van 2018, won met 3-0 van Britt Eerland: 11-9, 11-6 en 11-7. In de tweede partij tussen Natalia Partyka en Li Jie ging de zege naar de Nederlandse: 6-11, 10-12 en 4-11. Natalia Bajor was met 11-8, 11-9 en 13-11 te sterk voor Kim Vermaas. In de laatste partij tussen beide Li's ging de zege met 11-8, 11-5 en 15-13 naar de Poolse.

Leclerc snelste in eerste vrije training Monza

Ferrari-coureur Charles Leclerc was vrijdag het snelste in de eerste vrije training van de Grand Prix van Italië. Door de regenachtige omstandigheden gingen verschillende coureurs van de baan.

In de slotfase van de sessie was het Leclerc die op een opdrogende baan met 1.27,905 de snelste tijd neerzette. Achter de Monegask waren McLaren-coureurs Carlos Sainz en Lando Norris tweede en derde. Max Verstappen eindigde in 1.30,100 als zevende.

De sessie werd in totaal drie keer met een rode vlag onderbroken. Eerst ging Kimi Räikkönen van de baan. De Alfa Romeo-coureur verloor bij het uitkomen van de Parabolica de controle over zijn auto en ging de bandenstapel in. Ook Sergio Perez raakte de controle kwijt en crashte. De laatste rode vlag werd veroorzaakt doordat Pierre Gasly stil kwam te staan in de eerste chicane.

KNVB bestraft De Graafschap stevig vanwege vuurwerk en spandoek

De Graafschap is door de KNVB fors gestraft naar aanleiding van het gedrag van zijn supporters. Vanwege het op grote schaal afsteken van vuurwerk tijdens de duels met SC Cambuur (22 mei) en Sparta Rotterdam (28 mei) heeft de onafhankelijke tuchtcommissie besloten dat vak 22 tijdens de wedstrijd tegen Jong Ajax op 13 september leeg moet blijven. Bovendien moet de club uit Doetinchem een boete betalen van vijftienduizend euro. De aanklager stelde voor dat tijdens één thuiswedstrijd ook de vakken 23 en 24 leeg moesten blijven. De tuchtcommissie besloot alleen vak 22 leeg te houden.

De tuchtcommissie gaat wel mee in het verzoek van de aanklager voor het opleggen van een boete van 2.500 euro vanwege een spandoek. Tijdens de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo op 20 april werd een doek getoond met daarop de tekst 'respectloos zootje KNVB-maffia'.

"Het afsteken van vuurwerk in stadions brengt aanzienlijke risico's met zich mee", meldt de voetbalbond op de website. "De KNVB en de clubs hebben afgesproken het afsteken van vuurwerk aan te pakken."

"Bij de strafmaat is door de tuchtcommissie rekening gehouden met de strafkaart van De Graafschap, waaruit blijkt dat het stadium van voorwaardelijke straffen gepasseerd is."

De KNVB maakt duidelijk dat De Graafschap al was gewaarschuwd nadat de club vorig jaar ook al gestraft werd voor het afsteken van vuurwerk.

Er hing de club uit de Keuken Kampioen Divisie dan ook een thuiswedstrijd zonder publiek boven het hoofd. De Graafschap gaat niet in beroep tegen de uitspraak.

Basketballers VS sluiten groepsfase WK af met ruime zege

De Amerikaanse basketbalploeg heeft in Shanghai de groepsfase van het WK met een ruime overwinning afgesloten. Japan werd onder meer dankzij 20 punten van Boston Celtics-speler Jaylen Brown met 98-45 geklopt, de eerste ietwat overtuigende vertoning van de Amerikanen op het WK.

Tsjechië won uiterst knap met 91-76 van Turkije, de ploeg die de VS een wedstrijd eerder tot overtime dwong, en plaatste zich zo bij haar debuut als zelfstandig land voor de tweede ronde. Turkije en Japan strijden maximaal om de zeventiende plek.

Brazilië pakte de winst in groep F door ook het derde en laatste duel te winnen. Montenegro werd met 84-73 verslagen en mag gaan strijden om plek zeventien, terwijl Griekenland zich net als Brazilië voor de tweede ronde plaatste. Giannis Antetokounmpo liet zich eindelijk eens zien en met 24 punten en 10 rebounds hielp de NBA-ster zijn land met 103-97 nog vrij nipt langs Nieuw-Zeeland, dat ook hooguit nog zeventiende kan worden.

De Amerikaanse hoogtepunten in de eerste ronde (Bron: YouTube)

Frankrijk rekende in groep G overtuigend af met de Dominicaanse Republiek (90-56), terwijl Duitsland met een 96-62 zege op Jordanië eindelijk eens iets liet zien. Dat was wel te laat, want door de twee eerdere nederlagen liggen de Duitsers er net als Jordanië uit en mogen Frankrijk en de Dominicaanse Republiek zich gaan mengen in de strijd om de wereldtitel.

Dat geldt ook voor Australië en Litouwen, die onderling uitmaakten wie groep H zou winnen. Dat werd toch wel wat verrassend Australië, dat met 87-82 de winst pakte tegen de sterke Oost-Europeanen. Het zwaar teleurstellende Canada won met 82-60 van Senegal, maar meer dan een zeventiende plek zit er na twee eerdere nederlagen niet meer in.

Italië koerst af op EK 2020, Kepa redt Spanje

Italië is nog altijd foutloos in de kwalificatiecyclus voor het EK van 2020. I Azzurri speelden donderdagavond een moeizame wedstrijd tegen Armenië, maar wonnen wel met 1-3. Na vijf duels gaat Italië met vijftien punten aan de leiding in Groep J, gevolgd door Finland met negen punten uit vier duels. Beide landen nemen het maandag tegen elkaar op in de poule. Vooral voor Finland is die wedstrijd van groot belang: het land plaatste zich in de lange geschiedenis nog nooit voor een WK of EK, maar staat er nu eindelijk eens goed voor.

Armenië verraste vriend en vijand, door al vroeg aan de leiding te komen in Jerevan. Na tien minuten probeerde Federico Chiesa ploeggenoot Nicolò Barella te bereiken, maar de bal was te scherp voor de middenvelder. Barella kon er net niet bij, waarna Armenië razendsnel uitbrak. Tigran Barseghyan zette op de helft van Italië de versnelling in, maakte de nodige meters en bediende vervolgens Aleksandr Karapetyan. De aanvaller werd omgeven door twee Italianen, maar vond vanaf de rand van het strafschopgebied toch de linkerhoek: 1-0.

Italië reageerde vrij goed op de tegenslag. De ploeg van Roberto Mancini kwam gaandeweg de eerste helft beter in het eigen spel, wat na 22 minuten leidde tot een krachtig schot van Bernardeschi. Doelman Aram Ayrapetyan had een verdienstelijke redding in huis. Vijf minuten later was Ayrapetyan echter kansloos, toen Andrea Belotti vlak voor het doel volledig vrijstond en raak schoot na goed voorbereidend werk van Emerson aan de linkerflank. Italië was vrijwel direct na het doelpunt dicht bij de 1-2, nadat Bernardeschi de lat trof uit een corner.

Het meest besproken moment van de eerste helft moest nog komen: de rode kaart voor Karapetyan. De maker van de 1-0 ging een luchtduel aan met Leonardo Bonucci en deed ogenschijnlijk weinig verkeerd, maar kreeg toch zijn tweede gele prent. Tegen tien man hoopte Italië de wedstrijd naar zich toe te trekken. Belotti miste een gigantische kans, toen hij van dichtbij zijn voet niet goed tegen de bal kreeg na een pass van Chiesa. Na de pauze werd een treffer van Emerson afgekeurd, omdat de bal in de aanloop al buiten de lijnen was gegaan.

Armenië stond goed gegroepeerd en wist het Italië bij tijd en wijle lastig te maken, ook met een man minder. Zo scheerde een inzet van Varazdat Haroyan na een uur spelen tegen de bovenkant van de lat aan. Italië speelde allesbehalve groots, maar wist het numerieke overtal en het enorme overwicht aan balbezit toch uit te buiten. Invaller Lorenzo Pellegrini zorgde dertien minuten voor tijd voor de 1-2, toen hij de bal met goed gevolg schampte na een voorzet van Bonucci, en Belotti maakte aan alle onzekerheid een einde. De aanvaller draaide in het strafschopgebied weg bij zijn tegenstander en schoot raak via de paal en de doelman. Belotti leek de eindstand op 1-4 te bepalen, maar werd onterecht teruggevlagd.

Roemenië - Spanje 1-2
Spanje heeft na vijf wedstrijden in de EK-kwalificatiepoule nog geen punt laten liggen. In en tegen Roemenië wonnen de manschappen van bondscoach Roberto Moreno donderdagavond met 1-2. Het werd in het slot van de wedstrijd een moeizame exercitie, zeker na een rode kaart van Diego Llorente, maar Spanje hield stand. De voorsprong op nummer twee Zweden bedraagt vijf punten.

Voorafgaand aan het duel werd een moment stilte ingelast ter nagedachtenis aan Xana, de overleden dochter van de vorige Spaanse bondscoach Luis Enrique. Een deel van de Roemeense supporters weigerde echter om het moment te respecteren: vanaf de tribunes klonk gezang en gefluit. Nadat de wedstrijd begon, was meteen sprake van eenrichtingsverkeer in de Arena Nationala in Boekarest. Ciprian Tatarusanu was een van de weinige uitblinkers aan Roemeense zijde: het was aan de sluitpost van Olympique Lyon te danken dat Spanje bij rust met slechts 0-1 leidde.

Het doelpunt kwam na een klein halfuur voort uit een strafschop. Dani Ceballos werd op zijn enkel geraakt door Ciprian Deac, toen hij langs de Roemeen probeerde te dribbelen. Sergio Ramos bleef kalm en stuurde de doelman de verkeerde kant op. Eerder in de wedstrijd had Tatarusanu nog een inzet van Ramos gepareerd, terwijl Jordi Alba, Rodrigo en Paco Alcácer in de eerste helft eveneens op de doelman stuitten. Kort na de onderbreking moest Tatarusanu zich evenwel gewonnen geven, toen Alcácer fungeerde als eindstation van een fraaie Spaanse aanval.

Ceballos spleet de verdediging van Roemenië open met een steekbal richting Alba met de buitenkant van de voet. De opgestoomde back bediende Alcácer, die vlak voor het doel kon afronden. Toch slaagde Roemenië erin om de spanning terug te brengen: invaller Florin Andone scoorde drie minuten na zijn rentree met een kopbal.

Toen Diego Llorente twaalf minuten voor tijd als laatste man een rode kaart kreeg voor een overtreding op George Puscas, geloofde Roemenië helemaal in een goed resultaat. In de blessuretijd werd Kepa Arrizabalaga de held, met een redding op een kopbal van Puscas van dichtbij.

Uitslagen EK-kwalificatie donderdag
D: Ierland - Zwitserland 1-1
D: Gibraltar - Denemarken 0-6
F: Noorwegen - Malta 2-0
F: Roemenië - Spanje 1-2
F: Faröereilanden - Zweden 0-4
G: Israël - Noord-Macedonië 1-1
J: Armenië - Italië 1-3
J: Bosnië & Herzegovina - Liechtenstein 5-0
J: Finland - Griekenland 1-0

Rolstoeltennissters De Groot en Van Koot gaan voor Grand Slam-jaar

Rolstoeltennissters Diede de Groot en Aniek van Koot zitten in de finale van het damesdubbelspel op de US Open. Het duo won dit jaar al de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon en dus zit een volledig Grand Slam-jaar er zeker in.

In de halve eindstrijd had het als eerste geplaatste duo het eigenlijk maar één set lastig met de Japanse veelvoudig kampioene Yui Kamiji - die vorig jaar samen met De Groot Wimbledon en de US Open won - en haar beduidend minder ervaren Italiaanse partner Giulia Capocci: 6-2, 7-5.

Marjolein Buis en de Amerikaanse Dana Mathewson, ondanks Mathewson's relatief lage ranking als tweede geplaatst, verloren na een spannend duel van de Duitse Sabine Ellerbrock en de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane: 1-6, 6-4 [6-10].

Kamiji en de nu afwezige Britse Jordanne Whiley waren in 2014 het laatste vrouwenduo die alle Grand Slam-toernooien in een jaar wonnen, waarbij ze ook nog de Masters op hun naam schreven.

De Wit: "Ik nam geen genoegen meer met die rol bij Ajax"

Dani de Wit was jarenlang actief bij Ajax, maar besloot de Amsterdamse club deze zomer in te ruilen voor AZ. De middenvelder was op zoek naar veel speeltijd en kon bij de hoofdmacht van Ajax niet rekenen op veel minuten, zo geeft hij aan in gesprek met Ajax Showtime.

Hij wist al dat het thuisduel met APOEL Nicosia (2-0) zijn laatste als speler van Ajax zou zijn. Het was echter onduidelijk of hij speeltijd zou krijgen van trainer Erik ten Hag.

"Ik had wel eerder uitgesproken richting Ten Hag dat ik naar AZ wilde. Toch wilde hij mij gewoon graag op de bank hebben, zodat ik nog van waarde kon zijn. Hij wilde mij ook minimaal behouden tot die woensdag", vertelt de 21-jarige middenvelder.

De Wit pikte alsnog minuten mee toen de eindstand al was bepaald op 2-0. "Voor mijn gevoel had het niets te maken met gunnen. Alleen maar mooi, dat het niet alleen maar een cadeautje was."

"Misschien was het deels een beloning, maar de trainer wist toen nog niet dat het honderd procent rond was", aldus De Wit, die pas na de wedstrijd aan Ten Hag vertelde dat de transfer rond was.

"De trainer had mij graag gehouden, iedereen was verder tevreden. Maar ik nam geen genoegen meer met de rol die ik had", vervolgt de jongeling, die meer aan spelen had willen toekomen bij Ajax.

"Dat perspectief was er niet. Het bleef eigenlijk hetzelfde. Ik had meer gewild, dat was altijd het doel. Maar ik kan voor mijn gevoel tevreden terugkijken."

Bij AZ had hij bij zijn eerste wedstrijd meteen een basisplaats en mocht hij tot het einde meespelen tegen Vitesse (2-1 verlies).

Van der Vaart maakt namen bekend voor afscheidswedstrijd op 13 oktober

Rafael van der Vaart heeft diverse oud-ploeggenoten bereid gevonden om zijn definitieve afscheid als voetballer in te luiden op zondag 13 oktober. De 109-voudig international van Oranje en oud-speler van Ajax, Tottenham Hotspur, Real Madrid en HSV houdt dan een afscheidswedstrijd in het stadion van voormalig werkgever Hamburger SV.

Achttien spelers hebben hun aanwezigheid al toegezegd in de wedstrijd tussen Rafa's All Stars en Rafa's HSV Stars, wat een treffen wordt vol grote namen. Edwin van der Sar en Heurelho Gomes zullen de doelen van beide ploegen verdedigen. Verder staan diverse (voormalig) topvoetballers, met wie Van der Vaart samenspeelde bij Oranje of zijn clubs, op het veld.

Landgenoten Marc Overmars, Arjen Robben, André Ooijer, Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder, Mark van Bommel, Giovanni van Bronckhorst, John Heitinga, Robin van Persie, Ronald de Boer, Patrick Kluivert en Clarence Seedorf hebben hun medewerking toegezegd.

Ook Fabio Cannavaro, Peter Crouch en Jermain Defoe geven acte de présence. Van der Vaart besloot zijn carrière als voetballer in november vorig jaar te beëindigen.

Hij vervult na zijn laatste avontuur in de Deense competitie geregeld werkzaamheden als televisieanalist en is regelmatig te zien bij Studio Voetbal.

Overigens zal Van der Vaart volgende week woensdag als speler van een Premier League-sterrenploeg zelf meedoen aan een testimonial van Vincent Kompany, zo werd woensdag bekend .

Tot 7 jaar cel geëist voor woningoverval op bungalowpark in Nunspeet

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen variërend van zes tot zeven jaar geëist tegen vier mannen en een vrouw in de leeftijd van 28 tot en met 67 jaar vanwege hun betrokkenheid bij een woningoverval op een bungalowpark in Nunspeet. De overval werd gepleegd op 2 augustus vorig jaar.

De overval vindt die dag aan het begin van de avond plaats. Twee bewoners zijn in de tuin van de woning, een 10-jarig kind is in huis. Plots verschijnen er vier onbekende mannen en een vrouw in de tuin. Eén van de mannen heeft een vuurwapen in zijn hand. De twee bewoners worden naar binnen gedirigeerd. De overvallers maken vervolgens geld, sieraden en telefoons buit. Ze slaan op de vlucht als er mensen voor de deur van de woning staan en één van de bewoners alarm slaat.

De jongen in de woning besluit zich te verstoppen in een kast in één van de kamers. Door zijn toedoen heeft de overval vermoedelijk een andere wending dan gepland gekregen. De jongen heeft namelijk de tegenwoordigheid van geest gehad om tijdens de overval een familielid te bellen. De komst van dit familielid naar de woning heeft er vervolgens mede voor gezorgd dat de overvallers wegvluchten.

De overval heeft een grote impact gehad op de bewoners en met name op de 10-jarige jongen. “De angst die hij gevoeld heeft toen hij zich opsloot in een kast, niet wetende hoe het verder zou aflopen, de angst die hij gevoeld heeft op het moment dat hij probeerde te vluchten en toch nog fysiek geconfronteerd werd met de overvallers, die angsten staan op zijn netvlies gebrand”, zei de officier van justitie op zitting. Daarnaast heeft de overval ook bijgedragen aan gevoelens van onveiligheid op het bungalowpark en in Nunspeet zelf.

De officier van justitie stelt dat de overval is voorbereid en dat de woning bewust is gekozen. Volgens haar ligt de woning beschut, is er een voorverkenning gedaan door verdachten en was één van de verdachten bekend met de familiesituatie.

Vier verdachten zijn uiteindelijk het huis binnengedrongen, de 41-jarige man was niet bij de overval in de woning aanwezig. Voor het OM maakt dit geen verschil als het gaat om de strafeis. De officier ziet hem als de intellectuele dader; zonder zijn informatie was er geen overval geweest.

De officier acht diefstal met geweld en afpersing in vereniging wettig en overtuigend bewezen voor de vijf verdachten. Mede gezien de impact van de zaak op de slachtoffers acht het OM onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op zijn plaats. De 41-jarige man en de 28-jarige vrouw hoorden celstraffen van zes jaar tegen zich eisen. De drie andere mannen van 67, 37 en 40 jaar hoorden straffen van zeven jaar tegen zich eisen. De eisen tegen hen zijn hoger omdat zij al eerder betrokken zijn geweest bij soortgelijke delicten.

Vandaag gaat de zaak verder voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Zutphen.

'Stoere jongens' voetballen duif dood

Een aantal 'stoere jongens' hebben gisteren in Haarlem met een duif lopen voetballen. Nee, de duif speelde niet mee, hij werd als voetbal gebruikt volgens een ooggetuige die de dierenambulance belde. 

Toen de medewerkers ter plaatse kwamen, waren de daders gevlogen, en de duif zat eenzaam en zielig op de stoep. Eenmaal in het vogelhospitaal bleek de schade groter dan gedacht. De vleugel van het beestje was kapot getrapt. Ze hebben de duif in laten slapen. 

Vier tiebreaks in halve finales mannendubbelspel US Open

De halve finales van het mannendubbelspel op de US Open zitten erop en het werden twee spannende wedstrijden. De als eerste geplaatste Colombianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah wonnen set één al van de Britten Jamie Murray en Neal Skupski, waarna ze in set twee een matchpoint lieten liggen. Die kwam er in de tweede tiebreak opnieuw en dit keer pakten de Wimbledonkampioenen het wel aan: 7-6 (5), 7-6 (8).

In de andere halve finale speelde de Spanjaard Marcel Granollers met de Argentijn Horaco Zeballos tegen het als twaalfde geplaatste Duitse duo Kevin Krawietz/Andreas Mies, misschien wel de verrassing van het dubbeljaar na hun sensationele zege op Roland Garros. Granollers en Zeballos, als achtste geplaatst, bleken in de twee tiebreaks na gelijk opgaande sets toch een maatje te groot: 7-6 (2), 7-6 (5), waardoor Granollers na Roland Garros en de US Open (beiden 2014) weer in een Grand Slam-finale staat, wat Zeballos nog nooit lukte.

In het vrouwendubbelspel werd één halve finale gespeeld en die was iets minder spannend. Het als achtste geplaatste Wit-Russisch/Australische duo Victoria Azarenka/Ashleigh Barty won met 6-0, 6-1 van de Slowaakse Viktoria Kuzmova en Azarenka's landgenote Aliaksandra Sasnovich.

Tbs met dwangverpleging voor Malek F.

De 32-jarige Malek F.  die op 5 mei 2018 in Den Haag drie mensen probeerde te vermoorden door ze meerdere keren met een mes te steken is veroordeeld tot TBS met dwangverpleging voor onbepaalde tijd. Volgens de rechtbank is de man volledig ontoerekeningsvatbaar en is er geen sprake van een terroristisch oogmerk. Hoewel de man afschuwelijke strafbare feiten heeft gepleegd is hij geen strafbare dader. Hij wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank heeft aan verschillende slachtoffers en hun naasten schadevergoedingen toegekend tot een totaalbedrag van ruim € 100.000.

Geen terroristisch oogmerk
Volgens de rechtbank was geen sprake van een terroristisch oogmerk. Hiervan is sprake als de verdachte met zijn daden bewust wil bereiken dat (een deel van) de Nederlandse bevolking vrees wordt aangejaagd. De verdachte hield er - ingegeven door zijn paranoïde psychose - radicale en extremistische gedachten op na. Hij leed aan een psychotische stoornis met achtervolgingswanen. Hij werd een steeds vromere moslim om tegenwicht te kunnen bieden aan de duivelsaanbidders die hem achtervolgden. Vanuit zijn paranoïde angst koos hij voor het pad van Allah. De psychische druk werd hem uiteindelijk te veel en dat heeft geleid tot de gebeurtenissen van 5 mei 2018. Zijn daden waren er op gericht om deze duivelsaanbidders te steken/doden en niet op het bewust vrees aanjagen van (een deel van) de Nederlandse bevolking.

Daden gepleegd onder invloed van stoornis
De verdachte ontwikkelde al in 2015 psychische problemen en het ging in de loop van de jaren steeds slechter met hem. Zo ging hij eind 2017 al naar de politie om aangifte te doen tegen zijn “achtervolgers”. Zijn huisarts vond dat hij al in januari 2018 psychotisch overkwam. De psychiater van Parnassia stelde in februari 2018 de diagnose dat bij de verdachte sprake was van een onveranderd paranoïde psychotisch toestandsbeeld.

De rechtbank gelooft niet dat de verdachte zijn psychose heeft gespeeld. Zijn wisselende verklaringen hielden verband met zijn stoornis. Anders dan de officieren van justitie, vindt de rechtbank de uitleg van de deskundigen glashelder en overtuigend. Zij zeggen dat bij de verdachte sprake was van weinig tot geen ziekte-inzicht. Dat verklaart de gesprekken van de verdachte met zijn familie waarin hij zei dat hij gaat doen alsof hij waanbeelden heeft, terwijl het geen waanbeelden zijn, maar het van God komt. De rechtbank stelt dan ook vast dat de verdachte zijn daden heeft gepleegd onder invloed van zijn psychotische stoornis en zijn handelen volledig door deze stoornis werd bepaald.

Jonge Andreescu en veterane Williams naar finale US Open

Tennisster Bianca Andreescu heeft zich in haar vierde Grand Slam-toernooi gelijk geplaatst voor de finale. Op de US Open in New York was de 19-jarige Canadese, als vijftiende geplaatst, te sterk voor de Zwitserse Belinda Bencic (13).

In de eerste set wist met name Andreescu twee keer met flink veel moeite haar service te behouden, maar met vijf opeenvolgende punten om de tiebreak te beginnen won ze de set wel. In set twee kwam Bencic op 4-1 en 5-2, maar vanaf dat moment ging het helemaal fout voor de Zwitserse. Andreescu domineerde en maakte het op de service van Bencic na dik twee uur af: 7-6 (3), 7-5.

In de finale staat Andreescu tegenover de achttien jaar oudere Amerikaanse Serena Williams, die het toernooi in 1999 - nog voor Andreescu was geboren - al voor het eerst won. Williams (8) had het niet al te moeilijk met de Oekraïnse Elina Svitolina (5), die ze met 6-3, 6-1 klopte. De Amerikaanse jaagt op haar 24e Grand Slam-titel in het enkelspel, een evenaring van Margaret Court's record.

Brussel akkoord met verdelen vluchten tussen Schiphol en Lelystad Airport

De Europese Commissie heeft ingestemd met de regeling die het mogelijk maakt om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad Airport. 

Dat blijkt uit een conceptbesluit dat in handen is van de NOS. In de regeling staat onder andere dat luchtvaartmaatschappijen die bereid zijn vluchten op Schiphol op te geven, voorrang krijgen op Lelystad. Voorwaarde is wel dat ze de vluchten op Schiphol teruggeven aan de slotcoördinator op Schiphol, of de plekken zelf gebruiken voor overstapvluchten. Er is nu een regeling voor 25.000 vluchten per jaar. Na drie jaar volgt een evaluatie.

Het ministerie wil niet reageren op de inhoud van het document. "We hebben het oordeel van de commissie nog niet", zegt een woordvoerder. "De notificatieprocedure, die vertrouwelijk is, loopt." De Commissie publiceert voor eind september haar officiële besluit.

Stikstofuitspraak
Door de toestemming uit Brussel zijn echter nog niet alle problemen opgelost. Bewonersgroepen in Gelderland en Overijssel willen dat Lelystad Airport pas opengaat als het luchtruim opnieuw is ingedeeld en de geplande laagvliegroutes zijn verdwenen. Ook de stikstofuitspraak van de Raad van State kan voor problemen zorgen.

Wethouder Udo Kock (Economische Zaken) vertelde eerder in het AT5-programma Park Politiek dat het stadsbestuur graag wil dat Schiphol minder vakantievluchten gaat verwerken. "Ik denk dat het heel verstandig en belangrijk is dat Schiphol het internationale netwerk, die hub-functie, dat dat op termijn weer kan groeien. Dat zal alleen kunnen als dat duurzaam is."

Vrouw probeert arrestatie te verhinderen en wordt zelf gearresteerd

Na diverse meldingen van overlast aan het Koningsplein in Tilburg zijn donderdagavond twee verdachten aangehouden. Tijdens zijn aanhouding verzette een man zich hevig en bedreigde hij een agent. Een vrouw is aangehouden voor het belemmering van een agent tijdens de aanhouding.

Donderdagmiddag rond 14.15 uur kwam de eerste melding binnen van een mogelijk conflict bij een winkel aan het Koningsplein. Een medewerker van deze winkel verklaarde dat hij werd bedreigd. Terwijl agenten ter plaatse waren werd er gebeld naar de winkel en werden er wederom bedreigingen geuit.

Tweede melding
Rond 19.15 kwam er een nieuwe melding binnen betreffende dezelfde winkel. De personen die eerder een bedreiging via telefoon hadden geuit, waren nu aanwezig bij de winkel. De agenten zagen een 48-jarige Tilburger richting de winkel lopen en hoorden hem diverse bedreigingen uitten. Een 31-jarige vrouw bleef in de auto zitten.

Een agent probeerde de man tot bedaren te brengen, echter bleef hij richting de winkel lopen. Hij is daarop op de grond gelegd, hij bleef proberen om richting te winkel te gaan. Na een waarschuwing van de agenten besloot de man om een agent te bedreigen, waarna hij is aangehouden. Hij bleef zich ook tijdens zijn aanhouding verzetten.

De vrouw probeerde de agenten van de man af te trekken en begon hen ook te beledigen. De Tilburgse is aangehouden voor ambtsbelemmering en belediging van een ambtenaar in functie.

Laatste DLC Celeste komt volgende week

De langverwachte gratis DLC van Celeste komt volgende week maandag beschikbaar voor alle platformen waarop de game beschikbaar is. Getiteld Chapter 9: Farewell is deze gratis uitbreiding de laatste content voor de populaire platformer, en volgens de ontwikkelaar een waardig afscheid van zijn personages.

Chapter 9 werd vorig jaar december al onthuld, maar liep de nodige vertraging op omdat de DLC telkens uitgebreider werd. Uiteindelijk voegt deze een nieuw verhaal toe met meer dan honderd levels en een handvol nieuwe mechanics. Geen B- of C-sides deze keer, maar wel veertig minuten aan nieuwe muziek van Lena Raine.

Ontwikkelaar Matt Thorson heeft ook gelijk het moment aangegrepen om zijn studio Matt Makes Games om te dopen tot Extremely OK Games. Met zijn team zijn ze al druk bezig met een volgende game, die de codenaam EXOK1 draagt. Maar eerst komt de afscheids-DLC van Celeste maandag 9 september naar Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows, Mac, Linux – en Xbox One, al geeft de ontwikkelaar aan dat deze versie mogelijk wat vertraging oploopt.

Celeste

Vuelta: Etappe 13 - Een gruwelijke slotklim

Philippe Gilbert won gisteren de twaalfde etappe in de Vuelta, met aan het einde onder meer een behoorlijk steil klimmetje. Dat krijgen we vandaag ook, maar die is een stuk langer, bij vlagen nóg steiler en de finish ligt bovenop.

De heren vertrekken in Bilbao en rijden het Baskenland uit, waarna ze 166 kilometer verderop bovenkomen op Los Machucos. Voor de uitgebreide details verwijzen we door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, maar de samenvatting mag vrij duidelijk zijn: dit gaat héél veel pijn doen, want met regelmatige stroken van boven de 20% is Los Machucos een waar monster van een klim.

Rond één uur wordt het startsignaal weer gegeven, Eurosport en Sporza krijgen wederom pas vanaf 15.00 uur de beelden geleverd. De finish staat ook nu tussen 17.20 en 17.50 uur gepland, maar we hebben gisteren gezien dat ze er ook zomaar een half uur eerder kunnen zijn.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Gears 5 krijgt gratis content-updates na release

Ontwikkelaar The Coalition heeft voor Gears 5 nog veel moois in petto in de toekomst. Met de introductie van 'Operations' belooft de gamestudio om Gears 5 nog lange tijd te voorzien van allerlei nieuwe content-updates zoals nieuwe gamemodi, nieuwe maps en nieuwe personages.

Behalve nieuwe content wordt er ook gedacht aan features, fixes en bijvoorbeeld nieuwe tile sets voor de map builder in de game. De eerste Operation loopt vanaf de launch tot december. Bekijk de trailer hieronder voor een uiteenzetting van Operations. Gears 5 is vanaf vandaag speelbaar voor Game Pass Ultimate-houders, voor de rest van de wereld verschijnt de game op 10 september.

Nederlanders wonen het liefst in warme landen binnen Europa

Nog altijd emigreren dagelijks tussen de 300 en 400 mensen naar het buitenland. Terwijl de één vertrekt uit idealisme of frustratie, kiest de ander voor het avontuur of het starten van een eigen bedrijf. Het merendeel is echter op zoek naar meer rust en ruimte. Uit onderzoek van het emigratiemagazine VertrekNL en de Wereldschool blijkt dat men dit bij voorkeur in een warm land zoekt, maar dan wel binnen Europa.

Het warme klimaat spreekt niet alleen jonge gezinnen aan, maar ook ouderen – die de warmte niet alleen opzoeken om te genieten, maar ook vanwege gezondheidsredenen. Mensen met reuma, artritis, artrose en reumatoïde artritis ondervinden vooral pijn bij kou en vochtigheid, zoals regen, mist en smeltende sneeuw. Reden om binnen Europa te blijven is veelal het behoud van het contact met vrienden en familie in Nederland; zeker ook onder ouderen.

De meest populaire emigratiebestemming is Spanje, op de voet gevolgd door Italië. Daarna volgen Frankrijk, Oostenrijk en op de vijfde plek Portugal. Deze landen zijn ook populaire vakantiebestemmingen en voor veel mensen derhalve niet vreemd: een bekende cultuur en taal, dezelfde valuta. Bovendien zijn deze landen relatief snel, makkelijk en goedkoop te bereiken met auto, trein en vliegtuig.

Emigratie-evenement
Op 28 september vindt bij de Wereldschool in Lelystad een speciaal emigratie-event plaats voor mensen die hun keuze voor een land en het moment van vertrek grotendeels al hebben bepaald. Uit het onderzoek blijkt namelijk eveneens dat er grote behoefte is aan informatie over belastingen, verzekeringen, visa, verhuizen, taal en onderwijs. Daarom zullen er die dag erkende specialisten uit de markt aanwezig zijn om alle specifieke vragen over deze hot topics te beantwoorden.

Emigratie.nu is het eerste event waarbij in één dagdeel alle specifieke emigratievragen aan bod komen. VertrekNL is het grootste emigratieplatform van Nederland, de Wereldschool is de grootste leverancier van Nederlandstalig onderwijs in het buitenland.

Top of Flop - Jij bent mijn hart

De op 5 augustus geboren Bryan Camphens is van jongs af aan al bezig met muziek. Thuis, op school en op feesten in de buurt. Hij beklom altijd graag het podium. Vanaf zijn tienerjaren deed hij mee aan diverse talentenjachten en met succes. Meerdere malen behaalde hij hierbij de finale en won verschillende prijzen. Op zijn 15e is hij begonnen met regionale optredens en hierdoor kreeg hij steeds meer naamsbekendheid.

Sinds 2010 wordt hij geboekt voor de grotere festivals in Nederland. Zo deelde hij het podium met o.a. Nick & Simon, Thomas Berge, Wolter Kroes, Ilse de Lange en Jan Smit. Als hoogtepunt stond hij in het voorprogramma van een uitverkocht Ahoy Rotterdam.

Bryan: "Mijn droom is een uitverkocht Ziggodome met mijn naam op de billboards. Zelf ben ik klaar voor het grote publiek en ik hoop dat mijn muziek gewaardeerd wordt en met veel enthousiasme zal worden ontvangen. Ik kijk uit naar nog veel meer!"

Vandaag is zijn debuutsingle "Jij bent mijn hart" verschenen. Zegt u het maar: Top of Flop? 

Nintendo komt met sportieve nieuwe ervaring

Via een teaser trailer heeft Nintendo een nieuwe ervaring aangekondigd voor Nintendo Switch. De officiële aankondiging volgt op 12 september, maar het lijkt een soort nieuwe Wii Fit te worden.

Eén van de Nintendo Switch Joy-Con wordt om het been gebonden, terwijl de andere in een pilates ring wordt gestopt. Vervolgens zien we veel mensen sportieve bewegingen maken, ongetwijfeld gedurende minigames of andere activiteiten die in de game zijn opgenomen.

De teaser trailer kun je hieronder bekijken, nog een weekje geduld en we weten meer.

OM: waardebon voor een pony niet toegestaan

Tijdens de jaarlijkse paardenmarkt in Alblasserdam is op 24 juli door de Stichting Comité Paardenmarkt Alblasserdam, uit handen van burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam, een waardebon van 450 euro ten behoeve van de aanschaf van een pony uitgereikt aan de winnares van een loterij. Deze uitreiking heeft er voor gezorgd dat er zowel tegen de burgemeester alsook tegen de Stichting aangifte is gedaan voor het overtreden van het verbod op gebruik van een dier als prijs.

De burgemeester wordt niet als verdachte aangemerkt door het OM en zal dus ook niet worden vervolgd. Hij was niet degene die de prijs uitgaf. Hij heeft de prijs slechts overhandigd en daarmee enkel een ceremoniële handeling verricht. De Stichting heeft de waardebon voor de pony ter beschikking gesteld en laten uitreiken. De Stichting heeft hiermee strafbaar gehandeld en wordt door het OM als verdachte aangemerkt.

Reden vervolging
Achter de strafbaarheid schuilt het belang van bescherming van het welzijn van dieren. Met de vervolging wil het OM dit belang benadrukken en de ontstane situatie herstellen. Het OM heeft de strafzaak tegen de Stichting voorwaardelijk geseponeerd en is aan de Stichting onder meer de verplichting opgelegd om excuses te communiceren. 

Het excuusbericht is te vinden op de site van Stichting Comité Paardenmarkt Alblasserdam.

Kankerbestrijdingsproject met Nederlandse inbreng wint award

Het project Capter om de verbreiding van kankercellen in te dammen is als beste geëvalueerd in het meest recente Eureka Eurostars programma. De Nederlandse consortiumleider Idris Oncology ontving een award tijdens de Eureka Stakeholder Conferentie in Amsterdam op 5 september.
Idris Oncology werkt voor dit project samen met een Britse en Duitse partner.

Capter eindigde als eerste uit 371 ingediende projecten. De totale projectwaarde van Capter is € 1,9 miljoen. Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, opende de conferentie samen met Constantijn van Oranje, Special Envoy voor hightech start-ups bij TechLeap.

Eureka awards
Tijdens de Stakeholderconferentie zijn ook prijzen uitgereikt aan 17 Eurostars- en Eureka-Clusterprojecten. De 10 beste projectvoorstellen van de afgelopen 2 Eurostarscalls en de meest succesvolle Clusterprojecten ontvingen een uitnodiging voor de awards. 7 van de 17 projecten hebben een Nederlandse deelnemer in het consortium.

Nederland voorzitter Eureka
Vanaf 1 juli 2019 is Nederland voorzitter van het Eureka innovatienetwerk. Eureka is een intergouvernementele organisatie van 45 landen en de Europese Commissie om research- en innovatiesamenwerking te bevorderen. Nederland stelt hiervoor jaarlijks € 40 miljoen ter beschikking.

Nederland nummer 1 in hightech scale-ups
Nederland is van alle Eurekalanden het land met het hoogste aantal gefinancierde scale-ups in het Eureka/Eurostarsprogramma. Deze projecten krijgen subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) behandelt de subsidieaanvragen voor het programma.

Binnen het Eurostarsprogramma zijn sinds 2014 86 Nederlandse hightech scale-ups gefinancierd. In totaal ontvingen de bedrijven € 24,4 miljoen aan subsidie voor hun innovatie samenwerkingsprojecten. Daarmee is voor € 83,7 miljoen aan Nederlandse Research en Development (R&D) gerealiseerd en konden de scale-ups deelnemen aan internationale projecten met een totale waarde van € 158,9 miljoen. Meer dan de helft van de projecten betrof innovaties op het gebied van ICT en gezondheidszorg.

Robert Mugabe (95) overleden

De oud-president van Zimbabwe, Robert Mugabe, is op 95-jarige leeftijd overleden. Robert Mugabe werd geboren in het toenmalige Zuid-Rhodesië - een Britse kolonie - in een rooms-katholiek gezin. Hij studeerde in Zuid-Afrika en Tanzania. In 1958 vertrok hij naar het West-Afrikaanse land Ghana, dat door toedoen van president Kwame Nkrumah zojuist de onafhankelijkheid verworven had. Mugabe werd een bewonderaar van president Nkrumah. Het was Nkrumah namelijk als eerste Afrikaanse nationalist gelukt om een Britse kolonie naar de onafhankelijkheid te leiden.

In 1960 keerde Mugabe naar Zuid-Rhodesië terug. Hij werd lid van Joshua Nkomo's National Democratic Party (NDP; de Nationaal Democratische Partij). In 1961 werd de NDP echter door de Britse autoriteiten verboden en richtten Mugabe en Nkomo de Zimbabwe African People's Union (ZAPU) op. Mugabe werd vicesecretaris-generaal van de ZAPU. De ZAPU streefde naar directe onafhankelijkheid van Zuid-Rhodesië. In 1963 ontstond er een breuk tussen Nkomo en Mugabe en richtte Mugabe de Zimbabwe African National Union (ZANU) op. Sithole, een andere belangrijke nationalist, werd voorzitter van de ZANU. Mugabe werd secretaris-generaal.

In april 1979 werd Abel Muzorewa van de UANC gekozen als premier in Zimbabwe-Rhodesië. Deze verkiezingen werden internationaal niet erkend. In september 1979 begonnen de Lancaster House-vergaderingen in Londen die leidden tot onafhankelijkheid na verkiezingen. Bij de verkiezingen van februari 1980 behaalde Zanu PF 57 zetels; wel werd er door Britse waarnemers gesproken van 'intimidatie in bepaalde gebieden'. Alle 20 voor blanken gereserveerde zetels gingen naar de partij van Ian Smith. De oppositie bestond verder uit Nkomo's partij ZAPU (met 20 zetels) en Muzorewa's partij UANC (met drie zetels). Sitole's partij Zanu won geen zetels.

Mugabe voerde als premier een gematigd socialistisch bewind en hield rekening met de blanke minderheid. Er was sprake van een periode van verzoening. Hij stond bekend als sterk tegenstander van homofilie.

In 1982 werd de Vijfde Brigade opgericht door Mugabe. De leden van deze brigade kwamen van de ex-ZANLA-troepen en werden getraind door Noord-Koreaanse militairen. De Vijfde Brigade was verantwoordelijk voor de geschatte 20.000 doden in Matabeleland. Deze moorden, die aanhielden tot 1985, zijn nu erkend als een genocide. De Vijfde Brigade stond rechtstreeks onder het commando van Robert Mugabe en niet onder de leiding van het Zimbabwaanse leger.

Mugabe heeft uit binnen- en buitenland door de jaren heen veel kritiek gekregen vanwege zijn regeerstijl, die door leden van de oppositie en mensenrechtenorganisaties als autocratisch wordt bestempeld. In juli 2016 verloor hij om dezelfde reden zelfs de steun van veteranen uit de Onafhankelijkheidsoorlog, die hem decennialang hadden gesteund.

In december 2016 benoemde ZANU-PF Robert Mugabe als kandidaat voor de presidentsverkiezing in 2018. Tegen die tijd zou Mugabe 94 jaar oud zijn. Eind 2017 ontsloeg Mugabe zijn vicepresident en mogelijke opvolger Emmerson Mnangagwa. De algemene verwachting van analisten was dat daarmee de weg geplaveid werd voor Mugabes echtgenote om haar man als president en partijleider op te volgen. Op 14 november 2017 greep het leger in. Mnangagwa, die bij het leger erg populair is, werd door de militairen weer in de regering gezet.

Duizenden Zimbabwanen gingen de straat op om het aftreden van Mugabe als president te eisen. Op 19 november werd Mugabe afgezet als partijleider van zijn regeringspartij ZANU-PF, maar in een toespraak op die dag liet hij niet blijken of hij dacht aan aftreden als president. Op 21 november 2017 trad Mugabe alsnog af als president van Zimbabwe, naar eigen zeggen vrijwillig. Het parlement was echter dezelfde dag al gestart met een afzettingsprocedure. (Bron: Wikipedia)


ILT signaleert verschillende risico's bij gebruik bodemas

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) signaleert bij de toepassing van verbrand afval als bouwstof (bodemas) verschillende risico’s voor mens en milieu. Dat blijkt uit een (keten-)analyse die de ILT gisteren heeft gepubliceerd over de risico’s van het vrijkomen van gevaarlijke stoffen tijdens de productie, kwaliteitsverbetering, opslag, toepassing en monitoring van dit materiaal. Aanleiding zijn regelmatige signalen van omgevingsdiensten hierover.

Bodemas wordt onder meer gebruikt als fundering van wegen, ophoging geluids- en zichtwallen en steun- en afdeklagen bij stortplaatsen. Het is een restproduct van afval. Na verbranding van afval in een afvalenergiecentrale blijft in de oven ongeveer een vijfde over aan (ruwe) bodemas. In totaal produceren de twaalf centrales in Nederland jaarlijks ongeveer twee miljoen ton.

De analyse waarschuwt voor ‘’perverse prikkels’’ in de keten. Het levert geld op om bodemas af te nemen maar het kost geld om er vervolgens vanaf te komen. Hierdoor bestaat er het risico dat bedrijven grote hoeveelheden bodemas aantrekken en daar vervolgens op een goedkope manier van af proberen te komen. Als dat niet lukt - en faillissement volgt - zit de belastingbetaler met de schade. Ook ontstaan er grootschalige toepassingen met bodemas (Groene Schip, Dak van Drenthe) waar vraagtekens bij de nut en noodzaak gezet kunnen worden.

Het gebruik van een slechte kwaliteit bodemas is vanaf 2020 niet meer toegestaan. Maar bodemas is in grote hoeveelheden in het land toegepast. Zorg daarbij is dat bedrijven de registratie- en monitoringsverplichtingen onvoldoende naleven en bodemas ongecontroleerd in de grond of bouwstofketen wordt gebracht met schade voor mens en milieu. Het grootste risico bestaat voor het vervuilen van grond- en oppervlaktewater. Bij verwijdering kunnen ook onopgemerkt schadelijke stoffen vrijkomen uit (producten met) bodemas met risico’s voor werknemers.

In vervolg op de ketenanalyse zal de ILT in samenwerking met de handhavingspartners en beleid een aanpak maken voor een veilig en duurzaam gebruik van bodemas.

FOK! Wat een weer: weer wisselvallig

In de ochtend zijn er vooral in het zuiden zonnige perioden, in het noorden is meer bewolking aanwezig en kan er aanvankelijk nog een bui voorkomen. In de loop van de dag neemt de bewolking van het noordwesten uit verder toe en in de middag gaat het vervolgens in het noorden regenen. Later krijgt de regen soms een buiig karakter. De regen bereikt pas in de avond het zuidoosten. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noordelijk kustgebied tot 20°C plaatselijk in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, neemt in de kustgebieden toe naar vrij krachtig en aan de kust naar krachtig, in het noordelijk kustgebied in de loop van de middag af en toe hard, 7 Bft. In de loop van de avond neemt de wind af naar overwegend matig en draait in de kustgebieden naar west tot noordwest.

In de nacht naar zaterdag trekken er buien over het land, vooral in de kustgebieden mogelijk met onweer. In de loop van de nacht komen er van het noordwesten uit steeds meer opklaringen en kunnen er landinwaarts enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 9°C in opklaringen landinwaarts tot 13°C langs de zuidwestkust. De wind is zuidwestelijk en overwegend zwak.

Zaterdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en komen er buien voor. Vooral in de middag zijn dit af en toe felle buien, plaatselijk met onweer en korrelhagel. In de avond klaart het landinwaarts geleidelijk op en wordt het overwegend droog, in de kustgebieden komen dan nog steeds enkele buien voor. Het wordt maximaal een graad of 18 en de wind is west tot zuidwest en zwak tot matig. In de loop van de dag wordt de wind van het noordwesten uit noordwestelijk en matig, in de kustgebieden en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

https://i.fokzine.net/upload/17/08/170819_11389_P1060007.JPG
Wilde paarden in de Ooijpolder bij Nijmegen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

5.700 werkenden betrokken bij faillissementen

In het tweede kwartaal van 2019 zijn 946 bedrijven, instellingen en eenmanszaken failliet verklaard. Bij die gefailleerde bedrijven waren op het moment van faillissement bijna 5.700 personen werkzaam. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Voor het eerst heeft het CBS onderzocht hoeveel werkzame personen er waren bij bedrijven en instellingen die failliet gingen en hoe lang die bedrijven bestonden op het moment van faillissement.

In het tweede kwartaal gingen 818 bedrijven en instellingen failliet en 128 natuurlijke personen. Het totale aantal werkzame personen bij deze organisaties bedroeg 5.700. Hiervan werkten 5.500 duizend personen bij bedrijven en instellingen en 225 bij natuurlijke personen met een eenmanszaak. De aantallen werkzame personen bij gefailleerde bedrijven waren in het eerste half jaar groter dan in dezelfde periodes van 2018 en 2017.

Kwart geraakte werkzame personen bij faillissement in de handel
Personeel werd in het tweede kwartaal het meest geraakt door faillissementen in de handel en in de industrie. Respectievelijk 25,3 procent en 18,2 procent van de werkzame personen die in het tweede kwartaal bij een faillissement waren betrokken, kwam uit deze bedrijfstakken. In de handel ging het om ruim 1.400 werkzame personen bij 203 bedrijven, instellingen en eenmanszaken.

In de industrie was de gemiddelde omvang van de gefailleerde bedrijven gemeten in werkzame personen groter. Bij de 67 faillissementen in het tweede kwartaal waren ruim duizend werkzame personen betrokken. In de bouwnijverheid was de gemiddelde omvang van de gefailleerde bedrijven relatief klein. Door de 115 faillissementen in de bouw werden 255 werkzame personen geraakt.

Bedrijven gemiddeld jonger bij faillissement
Bedrijven bestonden in 2015 bij faillissement gemiddeld 11 jaar. In de jaren daarna zijn bedrijven, instellingen en eenmanszaken geleidelijk op jongere leeftijd failliet gegaan. In het tweede kwartaal van 2019 was de gemiddelde leeftijd van bedrijven bij faillissement 8 jaar en 10 maanden.

In het tweede kwartaal bestonden eenmanszaken op het moment van faillissement minder lang (gemiddeld 6 jaar en 1 maand) dan bedrijven en instellingen (9 jaar en 2 maanden).

Lange Frans en Baas B na tien jaar herenigd

Lange Frans en Baas B zijn weer terug bij elkaar. Na 10 jaar gaat het rapduo weer terug het podium op met hits als 'Moppie', 'Zinloos' en 'Het Land Van'. Op zondag 13 oktober staan ze met live band in Q-Factory Amsterdam.

Twee buurjongens uit Diemen-Zuid met een gezamenlijke passie: rappen en muziek maken. Net zo groot worden als Brainpower en Extince, dat was hun jongensdroom. Baas B als producer en samen als tekstdichters. Hun droom werd werkelijkheid: o.a. een Edison, 3FM Awards, TMF Awards, vele Top 40-hits, waarvan twee nummer 1-hits. Het succes kon niet op. Tot 2009…

De jongens zetten een punt achter hun gezamenlijke carrière. Aan de vriendschap kwam een einde. 10 jaar lang was er geen contact. Verzoeningspogingen van Bart liepen op niets uit. De liefde was over. Bart studeerde af en ging aan de slag als psycholoog. Frans ging verder als soloartiest.

10 jaar later hebben de heren elkaar weer gevonden. Als basis de diepgewortelde vriendschap en de liefde waar alles mee begon, de muziek. De flow tussen Lange Frans en Baas B is weer terug. Lange Frans & Baas B: “Waar we eerst een sterk team waren, dreef onbegrip ons uit elkaar. Elkaar weer kunnen vinden, is het mooiste wat er is.”

Rode Kruis hielp meer dan duizend mensen op Sint-Maarten na Irma

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat orkaan Irma grote schade aanrichtte op Sint-Maarten. In Nederland werd 19,9 miljoen euro opgehaald om de slachtoffers van orkaan Irma te helpen. Na de eerste noodhulp werd een hulpverleningstraject van drie jaar op touw gezet. Vele huizen waren verwoest. Inmiddels kregen 1.044 gezinnen material om hun huizen te repareren en hebben 1.228 mensen bouwworkshops bijgewoond. Na de ramp waren weinig bouwvakkers beschikbaar. Daarom heeft het Rode Kruis 67 bouwvakkers opgeleid om anderen te helpen bij de reparatie van hun huis. Het huizenreparatieproject wordt eind oktober afgerond. Nu de laatste fase van de hulpverlening ingaat, wil het Rode Kruis vooral zorgen dat het eiland beter voorbereid is op een volgende ramp.

Orkaan Irma had een groot effect op de enorme toeristische industrie van Sint-Maarten. Veel mensen die afhankelijk waren van deze sector, raakten als gevolg van de orkaan dus hun inkomstenbron kwijt. Door mensen om te scholen wil het Rode Kruis ervoor zorgen dat meer mensen ook op een andere manier dan toerisme hun geld verdienen. Men kan zich bijvoorbeeld laten opleiden tot bouwvakker, loodgieter of kleermaker, waardoor mensen minder afhankelijk zijn van de toeristische sector in het geval er weinig toeristen zijn, zoals na een natuurramp.
Psychosociale hulp

Vorig jaar deed het Rode Kruis onderzoek naar de psychosociale problemen die mensen op Sint-Maarten ervaren als gevolg van orkaan Irma. Hieruit bleek dat er duidelijk behoefte is aan psychosociale hulp. Het Rode Kruis neemt deze hulp nu mee in al hun activiteiten op het eiland. Vrijwilligers worden getraind in psychosociale eerste hulp, zodat zij problemen op tijd kunnen herkennen en ondersteuning kunnen bieden. Waar nodig kunnen mensen doorverwezen worden naar de juiste instantie of organisatie. Het vroeg herkennen van psychologische noden kan ernstige psychische problemen op de lange termijn voorkomen. Ook werknemers en vrijwilligers van andere lokale organisaties die betrokken zijn bij de hulpverlening na rampen worden getraind.

Rampenvoorbereiding
Sint-Maarten ligt in een gebied dat regelmatig wordt door natuurgeweld, zoals orkanen. Daarom is het belangrijk dat Sint-Maarten voorbereid is in geval van een nieuwe ramp. Het Rode Kruis gaat meer vrijwilligers aannemen, coördinatoren trainen in crisismanagement en de hulpgoederenvoorraad verder uitbreiden. Bij een ramp als een orkaan wordt de gehele regio getroffen. Vliegvelden en havens zijn vaak ernstig beschadigd en juist die plekken zijn van belang om hulpgoederen aan land te krijgen. Daarom is het belangrijk dat er niet alleen op Sint-Maarten, maar ook op de vijf andere eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba en Sint Eustatius wordt gewerkt aan een betere voorbereiding op rampen.

Ouderen wonen minder vaak alleen

In 2018 woonde 17,4 procent van de bevolking alleen, in 2008 was dat nog 15,7 procent. In de meeste leeftijdsgroepen nam het aandeel alleenstaanden toe. Zeventigers en tachtigers wonen juist minder vaak alleen dan tien jaar terug. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2018 woonde 17,4 procent van de bevolking alleen, in 2008 was dat nog 15,7 procent. In de meeste leeftijdsgroepen nam het aandeel alleenstaanden toe. Zeventigers en tachtigers wonen juist minder vaak alleen dan tien jaar terug. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Het aantal mensen dat in Nederland alleen woont, neemt al sinds de jaren zeventig toe. Ook na 2008 kwamen er meer alleenwonenden bij. In 2018 vormden bijna 3 miljoen mensen alleen een huishouden, 427 duizend meer dan tien jaar daarvoor. Alleenwonenden zijn relatief vaak twintigers, maar boven de zeventig is de kans om zonder anderen te wonen het grootst.

Meer ouderen
Door de vergrijzing van de bevolking zijn er in absolute zin wel meer oudere alleenwonenden bij gekomen. In 2018 waren er 134 duizend meer alleenstaande 70-plussers dan in 2008. Doordat mensen langer leven is echter ook de leeftijd gestegen waarop mensen alleen achterblijven na het overlijden van hun partner. Bovendien verhuizen mensen tegenwoordig minder vaak en op hogere leeftijd naar een zorginstelling (waar ze niet als alleenwonend tellen).

Het percentage alleenwonende zeventigers en tachtigers daalde daarom wel, van 37 procent in 2008 naar 33 procent in 2018. In de hoogste leeftijdsgroep wonen mensen juist vaker alleen dan tien jaar terug, omdat het minder gebruikelijk is om naar een zorginstelling te verhuizen. Het gaat hier om een kleine groep.

Tieners
Tieners wonen niet zo vaak alleen. Het gaat in deze leeftijdsgroep om 5 procent, vaak jongeren die voor hun studie uit huis zijn gegaan. Net als ouderen wonen zij in 2018 minder vaak zonder anderen dan hun leeftijdgenoten in 2008. Zij wonen nu langer bij hun ouders. Bij vijftigers en zestigers is het aandeel dat zonder anderen woont toegenomen, zij zijn vaker alleen na een scheiding.

Meeste alleenstaanden in studentensteden
Twintigers wonen relatief vaak alleen. Studentensteden tellen dan ook veel alleenwonenden. Groningen staat bovenaan met 37 procent. Ook in Maastricht, Delft en Wageningen woont meer dan 30 procent van de inwoners alleen. Landelijk is dat 17,4 procent. Daarnaast tellen de vier grote steden relatief veel personen die alleen een huishouden vormen. In kleinere gemeenten, die vaak een oudere bevolking hebben, zijn de alleenstaanden ook vaak wat ouder.

Ook grootste groei in studentensteden
Tussen 2008 en 2018 is het aantal alleenwonenden het sterkst toegenomen in studentensteden Maastricht en Delft. In deze steden is vooral het aantal buitenlandse studenten flink gegroeid. Ook gaan jongeren steeds later samenwonen. De jongeren die gaan samenwonen, gaan, na het aantrekken van de woningmarkt weer, vaak de stad uit.

Verdere groei verwacht
De komende jaren zal het aantal alleenstaanden verder toenemen, tot 20 procent, volgens de CBS-huishoudensprognose 2018-2060. In 2035 zijn er naar verwachting 3,6 miljoen mensen die alleen een huishouden vormen, ruim een half miljoen meer dan in 2018. Het grootste deel van deze groei komt voor rekening van zeventig plussers, met bijna een half miljoen. Hoe dat per gemeente zal zijn, wordt bekend op 10 september. Dan publiceren het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) en het CBS de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2019-2050.

Vrouw omgekomen na ongeval op spoorwegovergang

Een 63-jarige vrouw uit de gemeente Winterswijk is donderdagavond om het leven gekomen bij een ongeval op een onbewaakte spoorwegovergang in Winterswijk Miste.

De vrouw wilde omstreeks 20.10 uur met haar auto de overweg aan de Vreehorstweg (bij de Brinkeweg) in Winterswijk Miste oversteken. Ze heeft hierbij de aankomende trein vermoedelijk niet opgemerkt. Door de aanrijding is de auto over de kop geslagen en in een sloot beland. De vrouw moest door de hulpdiensten uit het voertuig worden geknipt. Ze was vermoedelijk op slag dood. Er waren geen andere inzittenden in de auto.

Het gebied rond het ongeval is enige tijd afgezet geweest voor de hulpverlening en het onderzoek van de politie. Hierdoor reden er geen treinen tussen Aalten en Winterswijk en werden er bussen ingezet.

Boeddhistische monniken winnen esport-toernooi

Religie en esport gaan prima samen, zo blijkt in Thailand. Drie jonge boeddhistische monniken hebben zeer verrassend het driedaags 2019 Khon Kaen University Nong Khai Fair Speed Drifters-toernooi gewonnen. Hun opleiding hoopt dat ze gewoon besluiten monnik te blijven, maar nu zijn ze even beroemd.

Boeddhistische monniken winnen esport-toernooi
De verrassende winnaars

De studenten van de Balee Sathit Suksa school krijgen 20 uur in de week godsdienstles. Daarnaast zijn er ook meer wereldse vakken op het rooster. Tijdens een computerles kwamen de jongeren in contact met games. Al snel speelden ze ook in hun vrije tijd. “De studenten wilden proberen mee te doen aan het toernooi en we gaven hen die kans. We gingen er helemaal niet vanuit dat ze konden winnen.”, zegt Kokkiad Chaisamchareonlap, monnik en academisch begeleider van de Balee Sathit Suksa school.

 Boeddhistische monniken winnen esport-toernooi

Esport is erg populair in Thailand, net als mobiele games. Er deden trouwens nog een paar monniken mee van andere scholen, maar zij vielen buiten de prijzen. Misschien hadden zij iets minder vrije tijd. Mocht je de behoefte hebben om aan je eigen verlichting te willen werken: hier kun je Speed Drifters voor Android downloaden.

Boeddhistische monniken winnen esport-toernooi

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.