KNVB bestraft De Graafschap stevig vanwege vuurwerk en spandoek

De Graafschap is door de KNVB fors gestraft naar aanleiding van het gedrag van zijn supporters. Vanwege het op grote schaal afsteken van vuurwerk tijdens de duels met SC Cambuur (22 mei) en Sparta Rotterdam (28 mei) heeft de onafhankelijke tuchtcommissie besloten dat vak 22 tijdens de wedstrijd tegen Jong Ajax op 13 september leeg moet blijven. Bovendien moet de club uit Doetinchem een boete betalen van vijftienduizend euro. De aanklager stelde voor dat tijdens één thuiswedstrijd ook de vakken 23 en 24 leeg moesten blijven. De tuchtcommissie besloot alleen vak 22 leeg te houden.

De tuchtcommissie gaat wel mee in het verzoek van de aanklager voor het opleggen van een boete van 2.500 euro vanwege een spandoek. Tijdens de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo op 20 april werd een doek getoond met daarop de tekst 'respectloos zootje KNVB-maffia'.

"Het afsteken van vuurwerk in stadions brengt aanzienlijke risico's met zich mee", meldt de voetbalbond op de website. "De KNVB en de clubs hebben afgesproken het afsteken van vuurwerk aan te pakken."

"Bij de strafmaat is door de tuchtcommissie rekening gehouden met de strafkaart van De Graafschap, waaruit blijkt dat het stadium van voorwaardelijke straffen gepasseerd is."

De KNVB maakt duidelijk dat De Graafschap al was gewaarschuwd nadat de club vorig jaar ook al gestraft werd voor het afsteken van vuurwerk.

Er hing de club uit de Keuken Kampioen Divisie dan ook een thuiswedstrijd zonder publiek boven het hoofd. De Graafschap gaat niet in beroep tegen de uitspraak.