Tot 7 jaar cel geŽist voor woningoverval op bungalowpark in Nunspeet

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen variërend van zes tot zeven jaar geëist tegen vier mannen en een vrouw in de leeftijd van 28 tot en met 67 jaar vanwege hun betrokkenheid bij een woningoverval op een bungalowpark in Nunspeet. De overval werd gepleegd op 2 augustus vorig jaar.

De overval vindt die dag aan het begin van de avond plaats. Twee bewoners zijn in de tuin van de woning, een 10-jarig kind is in huis. Plots verschijnen er vier onbekende mannen en een vrouw in de tuin. Eén van de mannen heeft een vuurwapen in zijn hand. De twee bewoners worden naar binnen gedirigeerd. De overvallers maken vervolgens geld, sieraden en telefoons buit. Ze slaan op de vlucht als er mensen voor de deur van de woning staan en één van de bewoners alarm slaat.

De jongen in de woning besluit zich te verstoppen in een kast in één van de kamers. Door zijn toedoen heeft de overval vermoedelijk een andere wending dan gepland gekregen. De jongen heeft namelijk de tegenwoordigheid van geest gehad om tijdens de overval een familielid te bellen. De komst van dit familielid naar de woning heeft er vervolgens mede voor gezorgd dat de overvallers wegvluchten.

De overval heeft een grote impact gehad op de bewoners en met name op de 10-jarige jongen. “De angst die hij gevoeld heeft toen hij zich opsloot in een kast, niet wetende hoe het verder zou aflopen, de angst die hij gevoeld heeft op het moment dat hij probeerde te vluchten en toch nog fysiek geconfronteerd werd met de overvallers, die angsten staan op zijn netvlies gebrand”, zei de officier van justitie op zitting. Daarnaast heeft de overval ook bijgedragen aan gevoelens van onveiligheid op het bungalowpark en in Nunspeet zelf.

De officier van justitie stelt dat de overval is voorbereid en dat de woning bewust is gekozen. Volgens haar ligt de woning beschut, is er een voorverkenning gedaan door verdachten en was één van de verdachten bekend met de familiesituatie.

Vier verdachten zijn uiteindelijk het huis binnengedrongen, de 41-jarige man was niet bij de overval in de woning aanwezig. Voor het OM maakt dit geen verschil als het gaat om de strafeis. De officier ziet hem als de intellectuele dader; zonder zijn informatie was er geen overval geweest.

De officier acht diefstal met geweld en afpersing in vereniging wettig en overtuigend bewezen voor de vijf verdachten. Mede gezien de impact van de zaak op de slachtoffers acht het OM onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op zijn plaats. De 41-jarige man en de 28-jarige vrouw hoorden celstraffen van zes jaar tegen zich eisen. De drie andere mannen van 67, 37 en 40 jaar hoorden straffen van zeven jaar tegen zich eisen. De eisen tegen hen zijn hoger omdat zij al eerder betrokken zijn geweest bij soortgelijke delicten.

Vandaag gaat de zaak verder voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Zutphen.