Basketballers VS sluiten groepsfase WK af met ruime zege

De Amerikaanse basketbalploeg heeft in Shanghai de groepsfase van het WK met een ruime overwinning afgesloten. Japan werd onder meer dankzij 20 punten van Boston Celtics-speler Jaylen Brown met 98-45 geklopt, de eerste ietwat overtuigende vertoning van de Amerikanen op het WK.

Tsjechië won uiterst knap met 91-76 van Turkije, de ploeg die de VS een wedstrijd eerder tot overtime dwong, en plaatste zich zo bij haar debuut als zelfstandig land voor de tweede ronde. Turkije en Japan strijden maximaal om de zeventiende plek.

Brazilië pakte de winst in groep F door ook het derde en laatste duel te winnen. Montenegro werd met 84-73 verslagen en mag gaan strijden om plek zeventien, terwijl Griekenland zich net als Brazilië voor de tweede ronde plaatste. Giannis Antetokounmpo liet zich eindelijk eens zien en met 24 punten en 10 rebounds hielp de NBA-ster zijn land met 103-97 nog vrij nipt langs Nieuw-Zeeland, dat ook hooguit nog zeventiende kan worden.

De Amerikaanse hoogtepunten in de eerste ronde (Bron: YouTube)

Frankrijk rekende in groep G overtuigend af met de Dominicaanse Republiek (90-56), terwijl Duitsland met een 96-62 zege op Jordanië eindelijk eens iets liet zien. Dat was wel te laat, want door de twee eerdere nederlagen liggen de Duitsers er net als Jordanië uit en mogen Frankrijk en de Dominicaanse Republiek zich gaan mengen in de strijd om de wereldtitel.

Dat geldt ook voor Australië en Litouwen, die onderling uitmaakten wie groep H zou winnen. Dat werd toch wel wat verrassend Australië, dat met 87-82 de winst pakte tegen de sterke Oost-Europeanen. Het zwaar teleurstellende Canada won met 82-60 van Senegal, maar meer dan een zeventiende plek zit er na twee eerdere nederlagen niet meer in.