Roglic vergroot voorsprong in Ronde van Spanje en laat landgenoot Pogacar winnen

Primoz Roglic heeft zijn voorsprong in het algemeen klassement vergroot. De Sloveen van Jumbo-Visma was samen et Tadej Pogacar de beste op de steile slotklim van Alto de Los Machucos en Roglic liet zijn landgenoot winnen, waardoor het supertalent Pogacar zijn tweede ritzege pakte deze Vuelta a España.

Vandaag stond een bergrit in de Ronde van Spanje op het programma met aankomst op steile klim Alto de Los Machucos. Een klim van 6,8 kilometer met daarin stukken van 25 procent. Ideaal voor de klimmers om het verschil te maken.

Voordat de renners aan de slotklim kwam moesten de renners onderweg twee beklimmingen van de tweede categorie over en vier van de derde categorie. Lange tijd reed er in de etappe van 166 kilometer een kopgroep van dertig vooruit met daarin Wout Poels. De kopgroep leek een goede kans te maken op de ritzege, want met nog veertig kilometer te gaan was de voorsprong opgelopen naar meer dan acht minuten.

Astana geloofde nog in de kansen om de ritzege en met iets meer dan dertig kilometer nam de ploeg van Miguel Ángel López de leiding van Jumbo-Visma over in het peloton. De minuten vlogen eraf en aan de slotklim had het peloton nog een achterstand van drie minuten op Héctor Sáez, die was weggereden uit het peloton. Sáez werd al snel voorbij gereden door Pierre Latour, die ook mee was in de kopgroep.

De Fransman van AG2R La Mondiale leek op weg naar de ritwinst, maar vanuit het peloton lieten de klassementsrenners zich zien op de steile slotklim Alto de Los Machucos. Nairo Quintana was de eerste die ten aanval trok, maar hij werd weer snel ten orde geroepen door Astana. Toch kon López het vertrouwen van zijn ploeggenoten niet waarmaken, want hij moest van de klassementstoppers als één van de eersten passen. De Colombiaan verloor uiteindelijk één minuut op de winnaar.

Wie wel sterk voor de dag kwamen waren Primoz Roglic en Tadej Pogacar. De twee Slovenen zouden iedereen lossen en met anderhalve kilometer kwamen ze bij Latour. De Fransman kon zoals begrijpelijk niet volgen bij de twee Slovenen, die een beide een goede zaak voor het klassement. Tot aan de meet werkte ze beide goed samen en gunde Roglic zijn landgenoot Pogacar de zege, zijn tweede alweer in de Vuelta.

In het klassement verstevigde Roglic zijn leiderspositie en heeft nu een voorsprong van meer dan twee minuten op Alejandro Valverde, die een kleine halve minuut verloor op Roglic. Pogacar is de nieuwe nummer drie en neemt ook de jongerentrui over van López.