Schippers 4e op 100m in Diamond League-finale, Lyles snel op 200m

Atlete Dafne Schippers is tijdens de Diamond League-finale in Brussel als vierde geëindigd op de 100 meter, in een redelijke 11,22 seconden. De ogen werden vooral gericht op de dames voorin en dat werd een mooie strijd: de Britse Dina Asher-Smith won in een indrukwekkende 10,88 seconden van voormalig olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce (10,95) uit Jamaica en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (11,09).

200m mannen
Noah Lyles was de grote favoriet en dat maakte de Amerikaan waar, hoewel de overmacht wel meeviel. Hij won in een alleszins nette 19,74 seconden, wereldkampioen Ramil Guliyev uit Turkije bleef met 19,86 echter niet ver uit de buurt en ook de van blessureleed terugkerende Canadees Andre de Grasse maakte met 19,87 een sterke indruk.

Kogelstoten mannen
Het kogelstoten werd op donderdag al gedaan en leverde een prima prestatie op van Tomas Walsh. De Nieuw-Zeelander kwam in zijn eerste worp gelijk tot 22,30 meter en dat bleek de afstand die hem de Diamond League-titel opleverde. De Braziliaanse revelatie van dit jaar, Darlan Romani, werd met 22,15 meter tweede, voor de 22,08 meter van de Amerikaanse wereldranglijstaanvoerder Ryan Crouser.

400m vrouwen
Het was geen Diamond League-onderdeel en de resultaten waren niet geweldig, maar we noemen het opvallend genoeg wegens de uitvaller: de Amerikaans kampioene Shakima Wimbley gaf met op het oog een hamstringblessure noodgedwongen op en wat het WK van deze maand betreft ziet het er niet best uit voor de Amerikaanse.

400m mannen
Hier werd wél om de Diamond League-titel gestreden en die ging zoals verwacht naar een Amerikaan: Michael Norman pakte in een niet geweldige 44,26 seconden de winst, voor de 44,46 van landgenoot Fred Kerley en 44,67 van de Jamaicaan Akeem Bloomfield.

Discuswerpen vrouwen
De Cubaanse dames zijn dit jaar de besten en ook nu ging de winst naar Cuba: Yaimé Perez veroverde met 68,27 meter de Diamond League-titel, voor de ooit zo dominante Kroatische Sandra Perkovic (66,00). De Duitse Kristin Pudenz kwam tot 63,73m en werd zo ietwat verrassend derde, de Cubaanse Denia Caballero kwam twintig centimeter minder ver.

3000m steeplechase mannen
De Ethiopiër Getnet Wale streed volle bak met de Marokkaan Soufiane El Bakkali, waarbij een beetje geduw niet vermeden werd. Dat mocht de pret niet drukken en in 8:06,92 pakte Wale de win, vlak voor El Bakkali en zijn eigen landgenoot Lamecha Girma (8:07,66). Benjamin Kigen werd als Keniaan slechts vierde, wat niet lang geleden nog onmogelijk geweest zou zijn.

Verspringen vrouwen
Malaika Mihambo doet wat ze het hele jaar al doet: winnen. De Duitse, die dit jaar met sprongen vooruit is gevlogen, noteerde in haar derde poging 7,03 meter en dat bleek genoeg voor de winst. De Amerikaanse veterane Brittney Reese werd tweede met 6,85 meter, voor de 6,73m van de Britse zevenkampster Katerina Johnson-Thompson. Die afstand haalde de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk ook, maar met 6,63m was haar op één na beste poging twee centimeter minder ver dan die van de Britse.