FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 februari 2019

Reus Zenhäusern skiet naar winst in Stockholm, eindzege Shiffrin op slalom

Alpineskiër Ramon Zenhäusern heeft zijn tweede World Cup-zege te pakken. De Zwitserse reus was net als vorig jaar de beste tijdens het city event - een parallelslalom - in het Zweedse Stockholm.

Doppelmeter rekende eerst af met de Oostenrijker Manuel Feller, waarna diens landgenoot en wereldkampioen slalom Hirscher eraan moest geloven. In de halve eindstrijd was Zenhäusern vervolgens te sterk voor landgenoot Daniel Yule, alvorens olympisch kampioen André Myhrer in de finale wachtte.

De Zweedse thuisfavoriet klopte de Oostenrijker Michael Matt en de Italiaan Manfred Mölgg, waarna hij Marco Schwarz uit Oostenrijk nipt wist te kloppen. In de finale haalde hij met alle risico in beide runs de finish niet, waardoor Zenhäusern de winst pakte. Yule sneuvelde in de kleine finale en dus ging plek drie naar Schwarz.

Zenhäusern - Myhrer (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen won wereldkampioene slalom Mikaela Shiffrin eerst van Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen, waarna ze nipt won van de Oostenrijkse Katharina Truppe. Thuisfavoriete Anna Swenn Larsson moest er op 0,01 seconden aan geloven, waarna Shiffrin het in de finale op mocht nemen tegen Christina Geiger.

De Duitse won eerst van Bernadette Schild uit Oostenrijk en won daarna verrassend van de Slowaakse Petra Vlhova, alvorens ze olympisch slalomkampioene en thuisheldin Frida Hansdotter op 0,04 seconden klop gaf. In de finale was Shiffrin wel beter, maar Geiger kon met haar tweede World Cup-podium ooit - en haar eerste sinds 2010 - toch juichen. Swenn Larsson won de Zweedse strijd om plek drie van Hansdotter.

Met haar zege is Shiffrin weer eens vroegtijdig zeker van de eindwinst in het slalomklassement van de World Cup, de zesde keer op rij dat de 23-jarige Amerikaanse de titel pakt.

Geiger - Shiffrin (Bron: YouTube)

Defensief Lyon blijft in eigen huis overeind tegen Barça

Olympique Lyon is erin geslaagd om Barcelona van scoren af te houden in de eerste achtste finale van de Champions League. De teams van Bruno Génésio en Ernesto Valverde kwamen in het Groupama Stadium allebei niet tot scoren en zodoende zal de return in het Camp Nou op 13 maart doorslaggevend zijn: 0-0. Lyon had voor rust de beste kansen, terwijl Barcelona het overwicht in de tweede helft in minimaal een doelpunt had moeten uitdrukken. Memphis Depay verscheen aan het startsignaal en bleef negentig minuten op het veld staan; Kenny Tete kwam niet van de reservebank af.

Barcelona was in de eerste 45 minuten licht superieur aan Olympique Lyon, dat zich evenmin onbetuigd liet en eigenlijk betere kansen op een openingsdoelpunt had. Het team van Valverde kwam in de eerste helft niet verder dan twee pogingen die daadwerkelijk op het doel van Anthony Lopes gingen. De doelman van les Gones was attent op pogingen van Ousmane Dembélé en Luis Suárez en zag hoe inzetten van onder meer Ivan Rakitic en Lionel Messi naast zijn doel gingen.

In de eerste tien minuten had Lyon al tweemaal een waarschuwing uitgedeeld. Houssem Aouar speelde Bertrand Traoré aan, waarna de ex-Ajacied doelman Marc-André ter Stegen tot een redding dwong. Luttele minuten later moest Ter Stegen tot het uiterste gaan om een ziedend schot van Martin Terrier te keren. Het leer ging tegen de lat en was vervolgens een prooi voor de Duitser. Terrier was op slag van rust wederom dicht bij een openingstreffer, toen hij de bal van Moussa Dembélé kreeg. Het schot van de buitenspeler ging over het doel van de Catalanen, die de laatste kans voor rust kregen. Een inzet van Sergio Busquets ging naast via Jason Denayer, maar tijd voor een corner was er niet meer.

Depay kreeg zeven minuten na rust de eerste mogelijkheid van de tweede helft. Het schot van de Nederlander ging echter naast het doel van Ter Stegen. Het duel ging op en neer, met de daaropvolgende mogelijkheden aan de andere kant van het veld. Suárez kwam echter niet verder dan een zwak schot, terwijl hij beter de bal op Messi had kunnen spelen. Lopes had twee minuten later een sublieme redding in huis op een schot van Messi, na een snelle één-twee met Dembélé.

De mogelijkheden voor Barcelona volgden elkaar snel op. Vanuit een moeilijke hoek werkte Messi het leer op aangeven van Jordi Alba over het doel van Lopes, die niet veel later een schot van Suárez recht op zich af kreeg en daarna ook de 0-1 van Philippe Coutinho voorkwam. De vervanger van Dembélé had een goed schot vanaf de rand van het zestienmetergebied in huis, maar de redding van de Portugees mocht er zijn. Ofschoon het team van Valverde de druk op de Franse verdediging bleef opvoeren, slaagde Lyon er met hangen en wurgen in om het duel doelpuntloos te laten eindigen. Zo was wederom Lopez ervoor verantwoordelijk dat Busquets vlak voor tijd met een schot niet tot matchwinner uitgroeide.

Bayern houdt stand in boeiend duel bij Liverpool

De eerste Champions League-wedstrijd tussen Liverpool en Bayern München heeft geen winnaar opgeleverd. Op Anfield werd dinsdagavond niet gescoord. Dat er halverwege de wedstrijd nog niet was gescoord, was een klein wonder te noemen. Met name Liverpool creëerde een aantal prima kansen om de score te openen. De eerste was in de twaalfde minuut voor Mohamed Salah, die bij een fraaie lange bal van Jordan Henderson niet genoeg kracht achter zijn volley kon krijgen.

Aan de andere kant kwam Bayern even later bijna op voorsprong toen Serge Gnabry vanaf rechts een voorzet gaf die Joël Matip bijna in eigen doel werkte. De verdediger, die achterin de geschorste Virgil van Dijk verving, knalde de bal per ongeluk tegen Alisson Becker aan. Liverpool ontsnapte vervolgens ook toen een treuzelende Alisson zijn Duitse teamgenoot in de problemen gaf met een gevaarlijke pass. Kingsley Coman raakte daarna hoog het zijnet.

In het restant van de eerste helft waren de beste kansen opnieuw voor The Reds. Sadio Mané had moeten scoren toen hij bij een gekraakt schot van Naby Keïta ineens alleen voor Manuel Neuer stond. Vanuit de draai schoot de Senegalees met links echter naast. Matip mikte kort voor rust in de korte hoek naast nadat Roberto Firmino de bal goed teruglegde.

Na de onderbreking veranderde het spelbeeld niet. Liverpool zette Bayern onder druk en de Duitse bezoekers loerden op een countermogelijkheid. Het team van Jürgen Klopp creëerde een aardige mogelijkheid toen Andy Robertson de diepte in werd gestuurd door Keïta. Neuer kwam van zijn lijn, maar de bal kwam via een verdediger bij Salah terecht, die vanuit een moeilijke hoek niet op doel wist te schieten.

Liverpool bleef zoeken naar een opening, maar Bayern hield de ruimtes achterin klein en het ontbrak de Engelsen telkens aan een goede eindpass. Klopp greep een kwartier voor tijd in door James Milner en Divock Origi in te brengen voor Keïta en Firmino. Het bleef echter 0-0, nadat Neuer in de slotfase knap een kopbal van Mané pareerde. Beide teams zullen over drie weken in München dus moeten scoren om door te gaan naar de kwartfinales.

Darkest Dungeon 2 aangekondigd

Via een teaser-trailer op YouTube heeft ontwikkelaar Red Hook Studios bekendgemaakt dat er gewerkt wordt aan Darkest Dungeon 2. Hoewel details nog schaars zijn heeft website pcgamer in een interview enkele vragen kunnen stellen over de game.

In 2016 kwam de briljante turn-based RPG Darkest Dungeon uit voor pc, nadat het al ruim een jaar eerder via Early Access beschikbaar was op Steam. Het tweede deel zal volgens de ontwikkelaar op soortgelijke wijze uitgebracht worden, met eerst een Early Access-periode. In de trailer wordt niets verklapt qua gameplay, al lijken de beelden uit de teaser wel iets van een besneeuwde setting te suggereren.

In het interview met pcgamer geeft de ontwikkelaar aan dat het oude combatsysteem terug is maar 'significant getuned' is qua mechanics en presentatie. Verder is de manier van verhaalverloop een stukje anders. In plaats van de vaste locaties rondom de mansion uit het eerste deel lijken we nu echt een wezenlijke reis door te gaan maken, vermoedelijk door verraderlijke bergpassen en onder barre omstandigheden.

In de teaser zien we verder nog bekende namen terugkomen zoals de Plague Doctor en de Highwayman. Een releasedatum is nog niet bekend.

Zwarte homoseksuele acteur 'stuurde eerder dreigbrief naar zichzelf'

De Amerikaanse acteur Jussie Smollet wordt op dit moment verdacht van het in scene zetten van zijn eigen mishandeling. Eind januari werd de acteur door twee mannen mishandeld in wat een 'hate crime' had moeten zijn, gepleegd door blanke, homofobe en racistische aanhangers van president Donald Trump.

Twee zwarte mannen werden in het kader van dit onderzoek gearresteerd en ondervraagd. De twee broers, bekenden van de acteur uit de succesvolle serie 'Empire', werkten met de autoriteiten mee en vertelden dat zij geld hadden gekregen van Smollet om de mishandeling in scene te zetten.

Volgens bronnen bij de politie van Chicago hebben beide heren tijdens het verhoor verteld waarom ze Smollet moesten aanvallen. Blijkbaar had Smollet kort voor de 'mishandeling' een brief naar de makers van de serie gestuurd, waarin de acteur bedreigd werd. Volgens Smollet kreeg die brief te weinig aandacht en moest er een nieuw plan verzonnen worden, vandaar de 'betaalde mishandeling'.

Lees ook: Zwarte homoseksuele acteur 'huurde blanke racisten zelf in'

Op 22 januari werd volgens de FBI inderdaad een brief bezorgd bij de Fox Studio, de studio waar de serie 'Empire' wordt opgenomen. De inhoud van de brief bestond uit dreigende taal richting Smollet en de politie vond een poederachtige stof dat waarschijnlijk vergruisde paracetamol zou blijken te zijn.

De FBI en de US Postal Inspection Service onderzoeken de brief in een laboratorium van de FBI. De broers, Olabinjo en Abimbola Osundairo, ontkennen dat ze racist, anti-Trump, of homofoob zijn. "We zijn Amerikaanse staatburgers, geboren en getogen in Chicago." 

Op dit moment wil Smollet niet met de politie praten. Zij zijn echter enorm benieuwd naar de mening van de acteur over de laatste ontwikkelingen in de zaak. "Smollet is boos vanwege de wending die het verhaal dreigt te nemen", aldus zijn advocaten. "Hij kan niet geloven dat zijn aanvallers twee bekenden van hem zijn." 

Voorlopig blijft Smollet dus achter zijn eigen verhaal staan.

Opsporing Verzocht toont beelden verdachte zaak Feis

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht zijn vanavond beelden getoond van de schutter in de zaak van rapper Feis. Op Nieuwjaarsdag werd in de vroege ochtend op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam rapper Feis doodgeschoten. Ook zijn broer raakte zwaargewond. Waarom op de broers werd geschoten, is nog onbekend.

Het schietincident lijkt voort te komen uit een onbenullige caféruzie. Een conflict waar de broers niets mee te maken hadden. De nabestaanden van Feis deden twee weken terug in Opsporing Verzocht een dringend beroep op mensen die misschien meer wisten over de dader. Daarop kwamen bijna honderd tips binnen.

OM eist jaar cel tegen fiscaal advocaat

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een jaar gevangenisstraf - waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen een fiscaal advocaat. Het OM verwijt hem, dat hij de fiscus geen inzicht heeft verschaft in de geldstromen van zijn bedrijven. De totale belastingschuld van de bedrijven van de man is inmiddels opgelopen tot ongeveer 4.000.000 euro.

De belastingdienst heft belastingen naar rato. Inkomsten uit belastingen stromen in de schatkist en worden gebruikt voor zorg, onderwijs, wegenonderhoud, etc. Om te kunnen innen naar rato is het belangrijk dat bedrijven de administratie op orde hebben en de belastingdienst inzicht geven in de geldstromen. Deze verdachte heeft dit volgens het OM stelselmatig geweigerd. De Belastingdienst heeft sinds mei 2016 de verdachte herhaaldelijk gevraagd en later gesommeerd om inzicht te verschaffen in de financiële positie van zijn bedrijven.

De verdachte en zijn bedrijven hadden toen al een belastingschuld van 2.400.000 euro. De fiscus vroeg inzicht in de crediteuren- en debiteurenoverzichten, liquiditeitsoverzichten en bankafschriften om te bezien of de schulden ingelopen konden worden. Tevergeefs. De fiscus besloot de zaak over te dragen aan de FIOD en het OM, want het weigeren van inlichtingen aan de Belastingdienst is een strafbaar feit.

Strafrechtelijk onderzoek
Bij de FIOD verklaarde de verdachte dat hij weigerde om de verzochte informatie te verstrekken, omdat hij dacht dat de fiscus er alleen op uit was om het geld van hem af te pakken. Pas eind 2017 kwam de verdachte met een andere verklaring. Hij zou zijn administratie niet hebben overhandigd, omdat hij als advocaat zijn cliënten wilde beschermen. Het OM acht het onwaarschijnlijk dat dit werkelijk zo was. Er zijn namelijk procedures voor verschoningsgerechtigde informatie. “Als dit de werkelijke reden was had de verdachte dat in het begin meteen kunnen aangeven bij de fiscus. Dan had via de deken van de Orde van Advocaten wellicht onderzocht kunnen worden of de betreffende informatie onder het verschoningsrecht viel en zo ja, hoe daar op een zorgvuldige wijze mee zou kunnen worden omgegaan” zei de officier op zitting.

En dat niet alleen: “De wet bepaalt dat voor een weigering om te voldoen aan de in de inlichtingenplicht aan de fiscus, niemand zich kan beroepen op de omstandigheid dat hij uit enigerlei hoofde tot geheimhouding verplicht is, zelfs niet indien deze hem bij een wettelijke bepaling is opgelegd.” Kortom: De verdachte was – ook al gaat het om een advocatenkantoor- net als alle andere bedrijven in Nederland gehouden om zijn debiteurenlijst te verstrekken om inzicht te geven over de fianciële positie.

Ernst van de feiten
Het OM vindt dit ernstige feiten: “Los van de beweegreden om niet mee te werken aan het leveren van de verzochte informatie heeft verdachte op geen enkele wijze geprobeerd er op een andere manier met de Belastingdienst uit te komen. Het OM verwijt hem dat gemaakte afspraken niet werden nagekomen en dat hij uiteindelijk op geen enkele manier meer bereikbaar was.” Hierdoor kon geen oplossing gezocht worden voor de openstaande belastingschuld. Daarnaast heeft verdachte de samenleving de mogelijkheid ontnomen om te controleren of zijn bedrijf gezond was.

Dat was ook niet in het belang van zijn cliënten, betoogde de officier op zitting: “wie zou er eigenlijk de dupe worden van een eventueel beslag op betalingen van cliënten? Niet de klanten van verdachte, maar verdachte zelf. Iedereen kan zich bij een derdenbeslag door de Belastingdienst de gefronste wenkbrauwen voorstellen van de cliënten die verdachte fiscaal adviseert. Hoe goed beoefent deze man zijn vak?” De officier vervolgde op zitting: “De klanten waren niet de dupe van eventueel derdenbeslag door de Belastingdienst, maar waren de dupe van een adviseur die verborgen wilde houden dat hij zelf in de problemen zat.”

De verdachte heeft door zijn handelen de continuïteit van de dienstverlening aan cliënten op het spel gezet. Immers, de raad van discipline heeft eerder geoordeeld dat een andere advocaat zijn beroep niet meer mocht uitoefenen vanwege openstaande schulden. Dit omdat de schulden de uitoefening van de werkzaamheden in de praktijk in gevaar konden brengen. Daarnaast heeft de verdachte volgens het OM het vertrouwen beschaamd dat de samenleving stelt in de beroepsgroep: “De verdachte was niet alleen advocaat maar ook belastingadviseur. De samenleving stelt in deze beroepsgroepen veel vertrouwen en juist dat vertrouwen heeft de verdachte geschaad.”

Strafeisen
Verdachte was al eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. Dat heeft hem niet weerhouden om door te gaan met het weigeren van informatie aan de Belastingdienst. Tegen de advocaat eist het OM daarom een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk als stok achter de deur.

Tegen de ondernemingen PR van der Waal Beheer B.V., Russo en Van der Waal beheer BV en Russo & Van der Waal belastingadviseurs en Advocaten B.V. eist het OM geldboetes van 10.000 euro, 10.000 euro en 25.000,- euro. “Met deze boetes wil het OM een duidelijk signaal afgeven dat bedrijven in eerste instantie de normadressant zijn van deze belastingwetgeving en ze bestraft worden als ze moedwillig niet meewerken.”

Erwin Koeman 'enige kandidaat' voor bondscoachschap Oman

Erwin Koeman lijkt de nieuwe bondscoach van Oman te gaan worden. Hij wordt dan de opvolger van Pim Verbeek. De Nederlander is inmiddels in de oliestaat aangekomen om te onderhandelen over een contract, zo bevestigt de voetbalbond van het land. De beoogde bondscoach zal woensdag onderhandelen met vertegenwoordigers van de Omaanse voetbalbond.

"Ja, Koeman zal morgen een ontmoeting hebben met de voorzitter van onze voetbalbond", laat een official van de bond weten aan de Times Of Oman. "We zullen dan zijn mogelijke rol bespreken bij het nationale team. We verwachten voor aankomende week met nieuws naar buiten te kunnen komen."

Koeman, 57 jaar oud, staat er goed op in Oman. "Op dit moment is hij de enige kandidaat en praten we met niemand anders", gaat de official verder. "We hebben er alle vertrouwen in dat we hem kunnen overhalen bij ons een contract te tekenen en gaan vol goede moed de onderhandelingen in." Voor hoeveel jaar Koeman zou kunnen tekenen, is vooralsnog onbekend.

Mocht de broer van Ronald Koeman daadwerkelijk aan de slag gaan in Oman, dan zou hij landgenoot Verbeek opvolgen, die onlangs opstapte bij het land. Koeman was voor het laatst actief als interim-trainer bij Fenerbahce, nadat hij als assistent van de ontslagen Phillip Cocu was doorgeschoven. Eerder trainde hij onder meer Feyenoord, FC Utrecht, RKC Waalwijk en het nationale elftal van Hongarije.

Pro Piacenza uit competitie gezet na 20-0 nederlaag

Pro Piacenza leed afgelopen weekend een beschamende nederlaag en nu is de club uit de Italiaanse Serie C gezet. In het competitieduel met AC Cuneo werd het zondag maar liefst 20-0. Pro Piacenza kampt met grote problemen. De spelers staken al enkele weken, omdat ze sinds oktober hun salarissen niet uitbetaald krijgen. Afgelopen weekend verscheen de ploeg daardoor maar met zeven spelers aan de aftrap; meer waren er simpelweg niet beschikbaar.

Het zevental bestond tegen Cuneo enkel uit jeugdspelers en er deed zelfs een massage-therapeut mee. De voorgaande drie duels tegen Pro Vercelli, Juventus II en Siena leverden allemaal een reglementaire 3-0 nederlaag op. Competitieleider Lega Pro besloot maandag om ook de 20-0 tegen Cuneo om te zetten in 3-0.

Pro Piacenza kreeg een boete van 30.000 euro en alle seizoensresultaten van de club worden uit de boeken gehaald en ze tellen ook niet meer mee voor de tussenstand in de Serie C. In een officieel statement spreekt de Lega Pro van 'frauduleus en onaanvaardbaar gedrag' van de club, die tot een 'lachwekkende' wedstrijd leidde.

Koning brengt werkbezoek aan Rotterdam

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag op uitnodiging van burgemeester Ahmed Aboutaleb een werkbezoek gebracht aan de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken. Het bezoek stond in het teken van de relatie tussen veiligheid en sociale weerbaarheid, wonen, wijkvernieuwing, jeugdzorg en ondernemerschap.

De wijk Bospolder-Tussendijken kent grote uitdagingen op het gebied van veiligheid, werk en wonen. Het verbeteren van de veiligheid door middel van een samenhangende aanpak is een van de prioriteiten van de gemeente Rotterdam. Hiervoor heeft de gemeente stadsmariniers aangesteld, die bewoners en instanties in hun wijk aan elkaar verbinden, problemen opsporen en daarvoor concrete, praktische en zichtbare oplossingen zoeken.

De Koning sprak tijdens het bezoek met enkele van deze stadsmariniers over hun functie en aanpak en de moeilijkheden die zij in hun werk ondervinden. Tijdens een wandeling over de Mathenesserweg ontmoette de Koning bewoners die bij de transformatie van de wijk een grote rol spelen. Door middel van een app-groep, een website en een twitteraccount is een actief netwerk van bewoners in Bospolder-Tussendijken ontstaan, dat de leefbaarheid in de wijk in de gaten houdt.

Aansluitend bracht de Koning een bezoek aan het Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond. Dit is een regionaal samenwerkingsverband van organisaties die werken aan opsporing, vervolging en zorg. De Koning kreeg een toelichting op de werkwijze van het Veiligheidshuis, waar onder meer de gemeente, politie, het Openbaar Ministerie, Jeugdbescherming en het gevangeniswezen nauw met elkaar samenwerken. Jaarlijks komen hier 23.000 arrestanten in beeld, waarvan bij tweeduizend sprake is van complexe problematiek. Voor hen is een gezamenlijke aanpak op maat vereist, waarbij hun thuissituatie intensief wordt betrokken.

Vervolgens sprak de Koning op Basisschool De Valentijn met ‘Onwijze Moeders’. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ worden moeders van jonge kinderen in de ouderkamer van de school geholpen bij de opvoeding. Het bezoek werd afgesloten met het bijwonen van een driehoeksoverleg van de Stuurgroep Veilig In De Wijk. De driehoek van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie praat in dit overleg regelmatig met wijkbewoners over hun zorgen op het gebied van veiligheid en gezamenlijke oplossingen.

Higler moet topper tussen PSV en Feyenoord in goede banen leiden

Dennis Higler is de arbiter tijdens de Eredivisie-kraker tussen PSV en Feyenoord, zo heeft de KNVB dinsdagmiddag bekendgemaakt. De nummers één en drie van de competitie nemen het zondag vanaf 14.30 uur tegen elkaar op in het Philips Stadion.

Higler wordt bijgestaan door videoscheidsrechter Bas Nijhuis, terwijl Joost van Zuilen en Johan Balder de assistenten zijn. Allard Lindhout neemt de rol van vierde official op zich. Feyenoord gaat het duel in Eindhoven in met een achterstand van vijftien punten op de koploper uit Eindhoven.

Ajax, dat momenteel vier punten minder heeft dan PSV, speelt een paar uur eerder in het Cars Jeans Stadion tegen ADO Den Haag. Jeroen Martens heeft bij die wedstrijd, die om 12.15 uur van start gaat, de touwtjes in handen. Hij zal worden bijgestaan door VAR Richard Martens. Als Ajax weet te winnen in Den Haag begint PSV met een voorsprong van één punt aan de topper tegen Feyenoord.

Castaignos per direct weg bij Sporting Portugal

Het dienstverband van Luc Castaignos is dinsdag tot een einde gekomen. Hij mag transfervrij op zoek naar een nieuwe werkgever. De werkgever van onder meer Marcel Keizer en Bas Dost laat via de officiële kanalen weten dat het nog tot de zomer doorlopende contract van de spits met wederzijdse instemming is ontbonden. Zodoende komt er na tweeënhalf jaar een einde aan een ongelukkige samenwerking tussen de Portugese grootmacht en Castaignos.

De spits werd in 2016 overgenomen van Eintracht Frankfurt, maar kwam sindsdien tot slechts negen wedstrijden in de hoofdmacht, waarin hij niet wist te scoren. Ook onder Keizer mocht het niet lukken; de Nederlandse oefenmeester zette hem terug naar de beloften. Castaignos werd in het seizoen 2017/18 verhuurd aan Vitesse, waar hij geen grote indruk wist te maken.

Castaignos brak als jongeling door bij Feyenoord door in het seizoen 2010/11 vijftien competitietreffers te maken. Hij werkte daarmee de aandacht van Internazionale, maar het Italiaans avontuur liep niet uit op een succes. Na drie jaargangen bij FC Twente te hebben gespeeld, maakte Castaignos de overstap naar Frankfurt, voordat hij naar Portugal toog. De aanvaller stond in het begin van zijn carrière bekend als een groot talent, maar heeft aan die hoge verwachtingen niet kunnen voldoen.

Hoewel Castaignos nu transfervrij is, betekent niet dat hij zomaar bij iedere club kan aansluiten. De spits zou alleen kunnen tekenen bij een club in een land waarin de transfermarkt nog open was op het moment dat hij transfervrij werd. Zijn naam zingt rond in Zuid-Korea, ook China en de Verenigde Staten zouden opties kunnen zijn voor Castaignos.

Ferrari ook op tweede testdag bovenaan; Gasly crasht bij debuut voor Red Bull

Ook op de tweede dag van de gezamenlijke Formule 1-test op het circuit van Barcelona was Ferrari het snelste. Charles Leclerc reed met zijn Ferrari SF90 een tijd van 1.18,247. Max Verstappen's nieuwe teamgenoot Pierre Gasly verloor tijdens de middagsessie de controle over zijn auto en schoof de bandenstapel in.

De 21-jarige Leclerc kan van een succesvol debuut bij het Italiaanse team spreken. Naast de snelste tijd reed hij in totaal 157 ronden. Gasly die net als Leclerc de overstap maakte naar een topteam had een goede ochtendsessie. Een uur voor het einde van de middagsessie verloor hij de controle over de RB15 en schoof achterwaarts de bandenstapel in. Ondanks de crash reed Gasly toch nog 92 ronden met als snelste tijd 1.19,814.

“Ik verloor de controle over de auto toen ik de limiet opzocht. Het is niet anders”, aldus Gasly. “Ik kijk niettemin terug op een mooie dag. Het was na de lange winter heel fijn achter het stuur van deze auto te kruipen”

Man in Marseille doodgeschoten na steekpartij

De Franse politie heeft in het centrum van de Zuid-Franse stad Marseille een man doodgeschoten die naar verluidt om zich heen aan het steken was met een mes. De man stak in de havenstad in op vier mensen. De aanval lijkt tot nu toe niet gerelateerd te zijn aan terrorisme.

De man probeerde na het neersteken van twee mensen in een tram en twee op straat om de politie met een vuurwapen te bestoken. De man werd toen direct door de politie omgelegd. Er is nog geen duidelijkheid over de aard van de verwondingen bij de slachtoffers.

Dit weekend UFC prime-time bij Veronica

Op zaterdag 23 februari aanstaande zendt Veronica UFC Praag vanaf 20.30 uur live uit op televisie. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse UFC-circus in Tsjechië neerstrijkt. Het is ook meteen het eerste UFC-evenement in Europa van dit jaar. Het hoofdgevecht draait om de Poolse Jan Blachowicz en de Braziliaanse Thiago Santos. Nederland wordt vertegenwoordigd door Stefan Struve. 

Stefan Struve, hier links op de foto  (Foto: Talpa)
Stefan Struve, hier links op de foto (Foto: Talpa)

Met zijn 2 meter en 13 centimeter is de Nederlandse Stefan Struve de langste vechter uit de UFC. Stefan “Skyscraper” Struve zal het gaan opnemen in de co-main event tegen de Braziliaanse Marcos Rogerio de Lima. Een belangrijk gevecht voor Struve want hij komt uit een slechte reeks van drie verliespartijen op rij, iets wat hem nooit eerder is overkomen.

Struve is een vechter met een verhaal; hij maakte zijn debuut in de UFC in 2009 en zit dus al bijna 10 jaar bij de organisatie. Als 21-jarige jongen kwam hij bij UFC terecht en dat is voor een zwaargewicht erg jong. Hij kende veel hoogte- en dieptepunten in zijn carrière. Zo heeft hij een winst op voormalig wereldkampioen Stipe Miocic behaald en wist hij een paar keer terug te komen in gevechten die hij leek te verliezen. Het is dus een vechter met karakter. Maar het zat hem ook tegen; hij kampte met een lekkende hartklep waardoor hij misschien nooit meer mocht vechten. Gelukkig kon hij met de juiste medicatie zijn carrière voortzetten maar hij heeft wel bijna twee jaar stil gezeten. 

Dinsdagavond is na het Champions League-geweld een special te zien rond Stefan Struve. Deze uitzending begint om 23:30 uur.


UFC Fight Night 145 (Bron: Youtube)

PSD2 treedt vandaag in werking

Vandaag treedt de nieuwe Europese richtlijn Payment Services Directive 2 (PSD2) in Nederland in werking. Partijen die die nieuwe betaaldiensten aanbieden hebben daarvoor toegang tot de betaalrekening nodig. Omdat het belangrijk is dat de privacy van de rekeninghouder gewaarborgd blijft, ziet de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toe op de belangrijkste privacy bepalingen in de nieuwe wetgeving.

Aanbieders van nieuwe betaaldiensten moeten zich ook houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bij overtreding van deze wet kan de AP forse boetes opleggen. Consumenten kunnen door deze nieuwe diensten makkelijker, veiliger en goedkoper (grensoverschrijdend) betalen en beter inzicht krijgen in hun uitgaven en inkomsten. Klanten hebben altijd zelf de keuze of ze gebruik willen maken van nieuwe diensten onder PSD2 en hun gegevens daarvoor willen delen. Als de klant dat wil, dan moeten banken de aanbieders van nieuwe innovatieve betaaldiensten voortaan toegang gaan geven tot zijn bankgegevens.

Wat verandert er door deze nieuwe regels?
Bedrijven kunnen toegang tot de betaalrekening krijgen van banken als de rekeninghouder hier expliciet toestemming voor geeft. Zij hebben daarmee inzicht in betaalgegevens en kunnen op basis daarvan hun diensten aanbieden zoals het uitvoeren van online grensoverschrijdende betaalopdrachten of het bieden van inzicht in uitgaven en inkomsten in een digital huishoudboekje.

Daarnaast mogen winkels, webshops en andere bedrijven geen toeslagen meer berekenen voor de meeste creditcardbetalingen. Nu mogen bedrijven de (daadwerkelijk gemaakte) kosten die zij betalen voor betaaltransacties nog doorberekenen aan consumenten, bijvoorbeeld een toeslag van 2% als je online met je creditcard wilt betalen. Ook is er geen eigen risico meer bij diefstal of verlies van een betaalinstrument, zoals een betaalpas.

Privacy en toezicht
De veiligheid van het Nederlandse betalingsverkeer is van groot belang. PSD2 introduceert daarom voor alle betaaldienstverleners extra beveiligingseisen. Bedrijven die de nieuwe innovatieve diensten willen aanbieden moeten in het bezit zijn van een vergunning en komen onder toezicht te staan. In Nederland moet deze vergunning worden aangevraagd bij De Nederlandsche Bank (DNB). Door DNB worden nieuwe aanbieders van tevoren bijvoorbeeld getoetst op betrouwbaarheid en op de kwaliteit van de beveiliging van de gegevens.

Partijen die die nieuwe betaaldiensten aanbieden hebben daarvoor toegang tot de betaalrekening nodig. Omdat het belangrijk is dat de privacy van de rekeninghouder gewaarborgd blijft, is dit nadrukkelijk meegenomen bij de implementatie van de richtlijn. Zo ziet de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toe op de belangrijkste privacy bepalingen in de nieuwe wetgeving. Aanbieders van nieuwe betaaldiensten moeten zich ook houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bij overtreding van deze wet kan de AP forse boetes opleggen.

Als een bedrijf toegang krijgt tot de betaalrekening van de consument moeten de gevoelige betaalgegevens goed beschermd zijn. Daarom geeft PSD2 extra waarborgen over de toegang tot, het verwerken en het opslaan van deze gegevens. Zo moeten betaaldienstverleners een beveiligingsbeleid hebben om de gebruiker te beschermen tegen beveiligingsrisico’s, zoals fraude en illegaal gebruik van gevoelige betaalgegevens.

Reactie Privacy Persdienst 
Privacy First heeft grote zorgen rond PSD2. De wet is teveel gericht op het verbeteren van mededinging en innovatie en het privacybelang van de rekeninghouders is uit het oog verloren. De grootste bezwaren van Privacy First zijn dat de consumenten de hoeveelheid bankgegevens niet kunnen beperken. Zelfs als een financiële dienstverlener deze gegevens niet nodig heeft, wordt na het geven van toestemming toch alle data gedeeld. In de bankgegevens van een consument staan verder ook de gegevens van andermans tegenrekening. Deze persoon weet niet dat zijn gegevens gedeeld worden en kan dit ook niet verhinderen. Doordat de transactiedata via Big Data en data-analyses veel breder geanalyseerd zullen worden dan voor de inwerkingtreding van PSD2 ontstaan grote risico's op privacyschendingen.

Bijzondere persoonsgevens
Bankgegevens bevatten “bijzondere persoonsgegevens” die alleen onder strikte voorwaarden verwerkt mogen worden. Een contributiebetaling aan een vakbond, politieke partij of organisatie die seksuele voorkeur onthult, moet volgens Privacy First gezien worden als bijzonder (gevoelig) persoonsgegeven. Ook transacties met zorgverleners en apotheken moeten als bijzondere persoonsgegevens worden gezien. Op dit moment bestaat er geen mogelijkheid deze gegevens te filteren en worden ze verstrekt aan partijen die deze gegevens niet mogen verwerken.

Tijdens de uitzending van AVROTROS Radar van maandagavond 7 januari jl. vroeg Privacy First nadrukkelijk aandacht voor deze zaken.

PSD2-keurmerk voor transparantie
Privacy First wil dat consumenten eerlijk en transparant geïnformeerd worden over wat er met hun gegevens gebeurt. In plaats van lange privacy-statements pleit Privacy First voor onafhankelijke informatie op één A4, waarbij door consumenten vastgestelde informatie wordt geboden. Consumenten kunnen immers zelf het beste bepalen welke informatie zij waardevol vinden bij het maken van een keuze. Gedurende 2018 werkte Privacy First aan dit initiatief samen met de Volksbank en andere partners uit de financiële sector.

PSD2-me-niet-register
Privacy First is verbaasd dat er geen aandacht is geweest voor de rol van “bijzondere persoonsgegevens” in transactiedata. Deze gegevens mogen alleen onder strikte voorwaarden gedeeld worden en moeten dus gefilterd kunnen worden. Ook consumenten die niet willen dat hun gegevens door anderen worden gedeeld met financiële dienstverleners moeten de mogelijkheid krijgen dit te voorkomen.

Daarom wil Privacy First een opt-out register voor PSD2, vergelijkbaar met het bel-me-niet-register: "Tijdens de uitzending van Radar kondigde Privacy First aan het initiatief voor dit voorstel te nemen, waarbij wij ernaar streven dit met de financiële sector en politiek verder te ontwikkelen. Het doel daarbij is dat het gebruik van een opt-out register verplicht wordt gesteld. De Europese PSD2-richtlijn zal hiervoor aangepast moeten worden."


Geen smartphone meer voor Russische soldaten

Soldaten van het Russische leger kunnen, als het aan de Doema ligt, binnenkort niet meer Snapchatten of Grindr gebruiken. Het lagerhuis van het Russische parlement heeft besloten dat soldaten en reservisten geen smartphone meer mee mogen nemen tijdens hun trainingen en missies.

Eigenlijk staat er in de nieuwe wet dat zij geen apparaten mee mogen nemen die foto's of films kunnen maken of geolocaties kunnen doorgeven. Dat komt tegenwoordig dus neer op zowat elke mobiele telefoon.

De reden moge duidelijk zijn. Het leger is een interessant doel voor elke vijandige natie of terroristische groepering en het online delen van persoonlijke data kan gevaarlijk zijn voor de soldaat of land waar hij voor uit komt. Zo kwam fitnesstracker Strava begin 2018 in het nieuws, omdat deze app enorm nauwkeurig de locaties van legereenheden in bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan kon laten zien.

Rusland is al een tijdje bezig om hun leger te vrijwaren van potentiële datalekken. In november 2018 kregen de soldaten een cursus in hoe om te gaan met staatsgeheimen in combinatie met online surfgedrag. Onder andere werd sociale media onder handen genomen.

Oranje zonder Van de Sanden en Dekker naar Algarve Cup; Van der Gragt keert terug

Stefanie van der Gragt is er weer bij in Oranje als het team volgende week deelneemt aan de Algarve Cup. De Heerhugowaardse maakt na een lange periode van blessureleed haar comeback in de selectie van het Nederlands elftal. Shanice van de Sanden en Anouk Dekker zijn juist afwezig. De aanvaller van Olympique Lyon en verdediger van Montpellier kampen met een bovenbeenblessure.

Van der Gragt maakte in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije (1-0 winst) op 12 juni 2018 voor de laatste keer haar opwachting in het Nederlands vrouwenelftal. Daarna viel ze weg door een bovenbeenblessure. In november raakte geblesserd aan haar knie, waardoor ze weer er enige tijd uit lag. 

Ook Daniëlle van de Donk (Arsenal), die in januari als gevolg van een spierblessure verstek moest laten gaan in de oefeninterland tegen Zuid-Afrika, is er in Portugal weer bij. FC Twente-aanvaller Ashleigh Weerden maakt haar debuut in de selectie van bondscoach Sarina Wiegman. De 19-jarige aanvaller van FC Twente is dit seizoen een van de revelaties in de Eredivisie.

Nederland neemt het op de Algarve Cup eerst op tegen Spanje (27 februari, 18.15 uur) en Polen (4 maart, 18.30 uur), waarna op 6 maart de finalewedstrijden om plaats 1 tot en met 12 worden afgewerkt in Estádio Municipal da Bela Vista in Parchal. Het toernooi staat in de voorbereiding op het wereldkampioenschap later dit jaar in Frankrijk. 

Selectie: 

 Lineth Beerensteyn (Bayern München), Dominique Bloodworth (Arsenal), Merel van Dongen (Real Betis), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Kika van Es (Ajax), Sisca Folkertsma (FC Twente), Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg FC), Stefanie van der Gragt (FC Barcelona), Jackie Groenen (1FFC. Frankfurt), Ellen Jansen (Ajax), Renate Jansen (FC Twente), Inessa Kaagman (Everton), Danique Kerkdijk (Bristol City), Lize Kop (Ajax), Desiree van Lunteren (SC Freiburg), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova (ADO Den Haag), Jill Roord (Bayern München), Sherida Spitse (Vålerenga), Sari van Veenendaal (Arsenal) en Ashleigh Weerden (FC Twente).

Ajax in beroep na verbod op uitfans bij Klassieker in bekertoernooi

Ajax gaat in beroep tegen het besluit van de KNVB om geen uitfans te accepteren tijdens het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax van volgende week. Dat melden Ajax Life en het Algemeen Dagblad dinsdag. De twee aartsrivalen treffen elkaar woensdag 27 februari in de halve finale van het toernooi om de TOTO KNVB Beker.Ajax diende eerder een verzoek in om kaarten beschikbaar te stellen voor bezoekende supporters voor het treffen in De Kuip, maar dat verzoek werd eerder afgewezen. De Amsterdamse club en de bijbehorende supportersverenigingen zijn nu van mening dat de KNVB meer werk had moeten maken van het toelaten van uitfans. Het beroep van de club lijkt echter te laat te komen om op korte termijn effect te sorteren.

In december eiste Ajax al dat Feyenoord uitkaarten beschikbaar zou stellen voor de wedstrijd van 27 januari, die uiteindelijk met 6-2 werd gewonnen door de Rotterdammers. Vanaf 2009 zijn er geen bezoekende fans meer welkom geweest bij de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord nadat een Klassieker destijds danig uit de hand was gelopen. Dat besluit werd in eerste instantie voor vijf jaar ingevoerd, maar vanaf 2013 werd het steeds verlengd.

Burgemeester Aboutaleb liet onlangs in gesprek met RTV Rijnmond wel doorschemeren niet afwijzend te staan tegenover een herroeping van deze beslissing: "Ik vind het erg genoeg dat we nu geen supporters toelaten. Grote armoede", liet hij toen optekenen.

Bertens al vroeg onderuit in Dubai

Kiki Bertens heeft zich niet kunnen plaatsen voor de derde ronde van het WTA-toernooi van Dubai. De Nederlandse nummer acht van de wereld, die in de eerste ronde een bye had, verloor in drie sets van de Slowaakse Vikotria Kuzmova. 2-6, 6-4, 6-7 (6).

Bertens brak meteen de service van Kuzmova, de nummer 48 van de wereld, alleen de eerste set ging eenvoudig naar de Slowaakse, die drie maal de service van de Nederlandse brak. In de tweede set ging het gelijk op tussen Bertens en Kuzmova. Bij 4-4 plaatste de 27-jarige Nederlandse de beslissende en serveerde het daarna de tweede set uit.

Ook in de derde set bleef Bertens moeite houden met het spel van de Slowaakse. Kuzmova kwam dan ook in de derde set met 5-2 voor en leek op weg naar haar eerste overwinning tegen een speelster uit de top tien van de wereld. Ze kreeg zelfs een wedstrijdpunt op 5-4, maar Bertens werkte die weg en brak de service van de Slowaakse.

Een tiebreak moest de beslissing en het leek erop dat de Nederlandse toch de overwinning zou pakken. Bertens kwam op een 3-0 voorsprong en kreeg zelfs één wedstrijdpunt, maar die wist Kuzmova weg te werken, waarna de Slowaakse twee punten later alsnog won en haar eerste overwinning pakte tegen een top-10 speelster.

Colbrelli sprint naar eerste zege van het seizoen in Oman

Sonny Colbrelli heeft de de vierde etappe in de Tour of Oman gewonnen. De snelle Italiaan van Bahrein Merida was in een heuvelachtige etappe de snelste, voor Greg Van Avermaet en Clément Venturini. Alexey Lutsenko blijft leider in het algemeen klassement.

Een kopgroep van vijf reed in de beginfase van de etappe weg en bouwde een mooie voorsprong op. In het peloton nam CCC en UAE Emirates de leiding in de achtervolging, maar pas in de laatste kilometer werden de vluchters bijgehaald. In de oplopende laatste kilometer beschikte Colbrelli over de snelste benen en wist zijn eerste overwinning van het seizoen te boeken, voor Van Avermaet en Venturini.

Woensdag staat in de Tour of Oman de bergrit naar Green Mountain op het programma. Lutsenko werd vorig jaar tweede achter zijn teamgenoot Miguel Ángel López. Dit jaar is López er niet bij, want de Colombiaan koos voor zijn thuisronde, die hij ook won.

Amerikaanse bedrijven minder sterk dan gedacht

De financiële situatie van het Amerikaanse bedrijfsleven is zwakker dan wordt aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. De kans dat er financiële stress ontstaat schatten de onderzoekers op 37%. Centraal in het onderzoek staat de zogeheten debt/ebitda ratio . Deze maatstaf toont aan in welke mate bedrijven in staat zijn om hun schulden af te lossen vanuit het operationeel resultaat. Uit het onderzoek van Euler Hermes blijkt dat beide onderdelen te rooskleurig worden voorgesteld.

Wachten op trigger
Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: “In het rapport wordt een vergelijking gemaakt met de situatie in 2008. Toen werden we verrast. Lehman Brothers viel om en de wereldwijde economie klapte in elkaar. Opeens werd zichtbaar dat de economische situatie veel minder sterk was dan gedacht. Lehman Brothers was de trigger. Ook nu geldt dat vooral de Amerikaanse bedrijven financieel zwakker zijn dan we denken. Opnieuw kan een trigger zorgen voor een neerwaartse kettingreactie.”

Volgens Geeroms zijn we verblind geraakt door de lage rente. “Normaal is het zo dat de rente van bedrijfsobligaties omhoog gaat als het investeringsrisico toeneemt. Omdat het aantal faillissementen relatief laag is, wordt gedacht dat het allemaal wel meevalt. Maar die faillissementen zijn zo laag omdat geld lenen nagenoeg gratis is. Ongezonde bedrijven kunnen daardoor overeind blijven.”

Onduidelijke producten
Rond 2008 hebben hybride producten zoals rommelhypotheken (subprime-hypotheken) een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de kredietcrisis. Volgens Geeroms is er opnieuw sprake van obscure financieringsproducten. “Een deel van de schuldenberg wordt gecamoufleerd door handige constructies. Leningen die buiten de boeken blijven. De debt/ebitda ratio valt daardoor onterecht lager uit. Dat wordt nog eens versterkt door het overtrokken optimisme dat rondwaart omdat we net economische hoogtijdagen achter de rug hebben.”

De kans dat de markten in een stresssituatie schieten, schat Euler Hermes op 37%. “Het wachten is op onrust op de markt van bedrijfsobligaties. Je hebt zogenaamd veilige bedrijven; concerns waarvan niemand verwacht dat ze omvallen. We weten inmiddels dat ze wel degelijk in de problemen kunnen komen. Sterker nog, al een aantal jaar is er een trend gaande dat er juist steeds meer grote bedrijven omvallen. Er kan zo maar opnieuw een trigger komen, waardoor de mat onder de voeten van de economie wordt weggetrokken.” Geeroms verwijst naar het Amerikaanse elektriciteitsbedrijf PG&E, het grootste nutsbedrijf van Californië, dat begin dit jaar faillissementsbescherming aanvroeg. “Typisch een voorbeeld van een zogenaamd veilig bedrijf.”

Ernstige aanpassing
Concluderend stellen de onderzoekers dat de reële interpretatie van de debt/ebitda ratio ontbreekt. Dat nieuwe soorten producten en actoren op de kredietmarkt liquiditeitscondities onstabieler maken. Mocht een ‘systeem relevant bedrijf’ in de problemen raken, kan dat een kettingreactie veroorzaken die de economie heftig raakt.

Het hele rapport valt hier te lezen.

OM eist 7 jaar cel tegen floormanager die werknemer bijna doodsloeg

Uit het niets sloeg de 50-jarige Hillegommer op donderdag 8 november 2018 zijn collega in de aardappelgroothandel zo’n tien keer met een zware ijzeren staaf op het hoofd. Als door een wonder overleefde de man de poging tot doodslag. Wel liep hij blijvend letsel op. De officier van justitie eiste vandaag zeven jaar cel tegen de verdachte.

Het was een stressvolle dag bij de Hillegomse aardappelgroothandel. Er zouden grote afnemers op bezoek komen en daarom moest het bedrijf er keurig uitzien. Als floormanager was de verdachte daarvoor verantwoordelijk. Naar zijn idee spande één van zijn medewerkers – het latere slachtoffer – zich onvoldoende in. Toen de floormanager hem daarop aansprak, maakte het slachtoffer een misplaatste opmerking.

Volgens de verdachte ging daarop bij hem de knop om. Hij pakte een ijzeren staaf die daar toevallig lag en sloeg zijn medewerker van achteren op diens hoofd. Het slachtoffer viel meteen knock-out op de grond. Toch ging de man door met slaan. Sterker nog, hij liep even weg maar toen het slachtoffer nog een teken van leven gaf, kwam hij terug om hem nogmaals met de ijzeren staaf op het hoofd te slaan.

Rollator
Toen een stagiair ontdekte wat er was gebeurd, belde die 112. Zwaargewond werd het slachtoffer afgevoerd naar het ziekenhuis. Nog altijd is hij niet hersteld en het is de vraag of dat ooit zal gebeuren. Naast littekens heeft hij zijn gezichtsvermogen gedeeltelijk verloren en functioneert zijn linkerbeen niet meer goed waardoor hij met een rollator loopt.

Bewijstechnisch is het een eenvoudige zaak. Alles is vastgelegd door een bewakingscamera van het bedrijf en de verdachte bekent. Maar het blijft een raadsel hoe de man tot zijn daad is gekomen. Hij heeft geen strafblad of psychische problemen.

De officier van justitie noemde het schokkend dat de verdachte als leidinggevende zijn (nota bene licht verstandelijk beperkte) medewerker zo ernstig heeft mishandeld. Hij eiste zeven jaar cel tegen de 50-jarige Hillegommer voor poging tot doodslag. De uitspraak is over twee weken.

OM eist 16 maanden cel voor vervoer 2500 liter zoutzuur

100 jerrycans met in totaal 2500 liter zoutzuur. Dat had een 46-jarige man uit Sittard achterin het bestelbusje waarmee hij van België naar Nederland reed. En omdat hij al eens eerder betrapt en veroordeeld was voor het vervoer van chemicaliën kan het niet anders dan dat hij opzettelijk betrokken was bij het vervoer en de productie van synthetische drugs. Hij moet daarvoor 16 maanden de cel in, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch.

De chauffeur heeft verklaard dat hem in december 2015 was gevraagd het busje, zoals hij zelf zei, "van A naar B" te rijden. Hij zou in 'B' betaald krijgen van degene die hem had afgezet in België. Die persoon, van wie hij de naam overigens niet wil noemen, zou zorgen dat hij weer thuis kwam en had hem een telefoon gegeven toen hij in het busje stapte.

Ter hoogte van Maastricht werd het busje bij een tankstation langs de snelweg stil gezet door de politie. Die was gewaarschuwd door de politie in België dat er mogelijk zoutzuur met het busje werd vervoerd. Het bestelbusje bleek gestolen en had valse kentekenplaten. Wat verder opviel was dat de stickers van de 100 jerrycans waren verwijderd en dat voorin het busje een plamuurmes met resten stickers en ook een zogenoemde jammer werden aangetroffen. Een jammer is een stoorzender die mobiel telefoon- en internetverkeer plaatselijk onmogelijk maakt. Jammers worden vaak gebruikt om criminele activiteiten te maskeren.

De officier haalde aan dat de zaak een beetje vergelijkbaar was met de eerdere zaak. Toen waren het minder liters grondstof, maar had hij ook een schuur ter beschikking gesteld voor een amfetaminelaboratorium. In 2013 werd hij ervoor veroordeeld tot een deels voorwaardelijke straf. De uitspraak wordt op 5 maart verwacht.

Bernie Sanders doet mee in 2020

De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft aangekondigd dat hij in 2020 meedoet aan de presidentsverkiezingen. Voordat hij het tegen president Donald Trump op zou kunnen nemen, moet hij wel de Democratische voorverkiezingen winnen. In 2016 lukte dat de nu 77-jarige senator niet, en ging Hillary Clinton er met de winst vandoor.

Mocht Sanders uiteindelijk winnen, dan zou hij als 79-jarige het Witte Huis betreden. Trump was 70 toen hij de eed aflegde, en dat is tot nu toe het oudst.

Het gaat de senator uit Vermont naar eigen zeggen om meer dan het verslaan van Trump. "Onze campagne gaat over het omvormen van het land, en het tot stand brengen van een regering die is gestoeld op principes van economische, sociale en raciale rechtvaardigheid, en met betrekking tot het milieu", schrijft hij in een mail aan zijn aanhangers.

Sanders omschrijft zichzelf als democratisch socialist, en dat leverde hem van medekandidaat Kamala Harris reeds een steek onder water op. De eerste voorverkiezing zal in New Hampshire zijn, en Harris liet vanuit die staat uitdrukkelijk weten dat ze geen socialist is.

Wedkantoren
Harris gooit met richting de 25 procent hoge ogen bij de wedkantoren als het gaat om de kans op de Democratische nominatie. Sanders noteert momenteel minder dan 5 procent. Dat is nog minder dan Elizabeth Warren, die zich op een vergelijkbaar platform als Sanders ook kandidaat stelde, en regelmatig de hoon van de president over zich afroept. Maar nu, na zijn officiële bekendmaking, zou de geschatte kans van Sanders snel kunnen stijgen.

Ook een kandidatuur van Joe Biden, ruim een jaar jonger dan Sanders, lijkt kansrijk. De voormalige vicepresident, bij de bookmakers op plek twee achter Harris, heeft zich nog niet kandidaat gesteld maar zou het wel overwegen. Als hij dit doet zou hij zomaar samen met Sanders frontrunner kunnen worden.

Beto O'Rourke wordt ten slotte ook vaak genoemd. Hij werd eind vorig jaar krap verslagen door Trumps voormalige Republikeinse tegenstrever Ted Cruz om een plek in de senaat. Dat is in Texas een opmerkelijke prestatie. De 46-jarige O'Rourke staat er echter op dat hij niet meedoet, maar er wordt wel druk gespeculeerd dat hij meedingt naar de positie van vicepresidentskandidaat.

Dochter Obama drinkt alcohol!

De oudste dochter van Michelle en Barack Obama blijkt niet zo onschuldig te zijn. Malia Obama is namelijk betrapt op het gedrag van een smerige crimineel: op foto's is te zien dat ze samen met vriendinnen bij een luxe hotel uit een fles rosé (van zo'n 80 dollar) drinkt, terwijl ze nog maar 20 is!

In de VS mag je pas vanaf je 21e drinken en dus zou de criminele Malia theoretisch in de problemen kunnen zitten voor het drinken van niet alleen wat dure rosé, maar ook nog eens zeker één mojito.

Het is niet de eerste keer dat de jonge Malia zich misdraagt: ze werd ook al eens gespot langs het sportveld van de universiteit van Harvard, waar ze studeert, terwijl ze - echt waar - stond te zoenen. Hoe Malia gestraft gaat worden voor haar bizarre gedrag is nog niet bekend.

'Vuilniszakontsnapper' bij toeval opgepakt

Agenten die een onderneming aan de 1e Middellandstraat in Rotterdam in de gaten hielden, zagen tot hun grote verbazing een bekende binnenwandelen. Het was de 26-jarige Rotterdammer die op 28 december met behulp van een handlanger wist te ontsnappen uit PI de Schie. De agenten volgden hem naar binnen en konden hem daar eenvoudig aanhouden.

Sinds zijn ontsnapping werd gezocht naar de veroordeelde Rotterdammer. Daarvoor werden onder andere zijn foto en personalia verspreid onder alle agenten. De agenten die maandagmiddag stonden te posten bij de zaak waren bezig met een heel ander onderzoek, maar waren zo scherp dat ze de man na bijna twee maanden herkenden en achterna liepen het pand in. Daar hielden ze hem aan.

De handlanger die de ontsnapping mogelijk maakte werd al eerder in Rotterdam gearresteerd. De nu aangehouden man zal het restant van zijn straf uit moeten zitten.

'Vuilniszakontsnapper' bij toeval opgepakt (Foto: Politie)
'Vuilniszakontsnapper' bij toeval opgepakt (Foto: Politie)

Zwangere vrouwen willen Jesse Klaver als vader van hun kind

Zwangere vrouwen en jonge moeders zien GroenLinks-leider Jesse Klaver wel als een goede vader voor hun kind. Rapper Lil' Kleine vinden ze daarentegen totaal ongeschikt. zo meldt AT5.

Dat blijkt uit onderzoek van de Negenmaandenbeurs, die vanaf morgen weer in de RAI in Amsterdam gehouden wordt. Honderden zwangere vrouwen en jonge moeders kozen uit een heleboel bekende Nederlanders hun favoriete vader. De grote winnaar bleek dus politicus Jesse Klaver. Maar liefst 51 procent van de dames ziet zichzelf wel in eikeltjespyjama naast deze baby daddy zitten.

Daarmee is Klaver veel populairder dan andere politici. Ter vergelijking: de op een na populairste politicus was Mark Rutte met 8 procent, gevolgd door Hugo de Jonge (7 procent). Lodewijk Asscher kreeg bijvoorbeeld maar 2 procent van de stemmen.

Op de vraag wie de vrouwen juist niet als vader van hun kind willen, antwoordde maar liefst 47 procent Lil' Kleine. De top drie van minst populaire vaders wordt compleet gemaakt door Waylon (15 procent) en Martijn Krabbé (9 procent).

OM gaat doodrijder Pinkpop vervolgen

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de 35-jarige Danny S. uit Heerlen voor het veroorzaken van een ongeluk met een dodelijk slachtoffer en meerdere slachtoffers met (zwaar) lichamelijk letsel en tevens het doorrijden na het ongeluk.

Lees ook: Doodrijder Pinkpop aangehouden wegens doodslag

Op 18 juni 2018 ontstond ’s ochtends rond 4.00 uur een aanrijding op de Mensheggerweg in Landgraaf. Danny S., die onderweg was van zijn huis naar Amsterdam, als podiumbouwer voor het concert van Beyoncé en Jay-Z., reed een groep personen aan die op deze openbare weg zaten. Een persoon is daarbij overleden. Er raakten meerdere mensen gewond, waarvan er drie ernstig gewond waren. 

Het OM vindt dat het aan de verdachte te wijten is dat het ongeluk is ontstaan, omdat hij onvoorzichtig of onoplettend zou hebben gereden. Uit het onderzoek is niet gebleken dat er sprake is van opzet. Daarom is er geen verdenking voor (poging) doodslag.

Lees ook: Pinkpopchauffeur S. zag slachtoffers te laat

Na de aanrijding reed S. door. Daarom wordt hij ook vervolgd voor het verlaten van de plek waar het ongeluk heeft plaatsgevonden.De zaak komt te zijner tijd voor de rechter. Een datum is nog niet bekend.

'Breakdancing mogelijk op Olympische Spelen 2024'

Volgens het Franse radiostation France Info zijn de kansen dat breakdancing toegevoegd wordt aan het olympisch programma aanzienlijk. De organisatie van Parijs 2024 moet binnenkort een keuze maken en breakdancing lijkt een goede kans te maken.

Eind maart moet Parijs bij het Internationaal Olympisch Comité aangeven welke sporten ze graag aan het al bestaande programma toe willen voegen. Breakdancing, klimmen, skateboarden en surfen lijken de beste papieren te hebben, wat één nieuwe sport op zou leveren: de overige drie werden - net als karate en honkbal/softbal - al toegevoegd aan het programma voor de Spelen van Tokyo volgend jaar.

Afgelopen jaar debuteerde breakdancing op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires, waar de medailles naar B-boys en B-girls met namen als Bumblebee, Ram en B4 gingen. Om toegevoegd te worden aan de Spelen moet er wel duidelijkheid zijn over de organiserende bond, en daar zit een probleem: er is ruzie.

Breakdancing op de Jeugdspelen (Bron: YouTube)

In Buenos Aires was de internationale danssportbond WDSF verantwoordelijk voor de breakdancewedstrijden, maar de president van breakdancemediabedrijf bboyworld, Erwin Mahroug, wil ook een zegje hebben. Het bedrijf, naar eigen zeggen goed voor vijf miljoen leden, hielp met het selecteren van deelnemers aan de Jeugdspelen, maar is volledig in het duister gelaten wat betreft de eventuele toevoeging van breakdancing voor 2024.

Ruzie tussen organisatoren is niet nieuw. Zo vochten de internationale skateboardfederatie ISF en de internationale rollersportfederatie FIRS om het skateboarden op de Spelen van 2020 te vertegenwoordigen, wat uiteindelijk opgelost werd met een fusie. Squash probeert al tijden op het programma te komen en heeft gewoon één duidelijke overkoepelende bond, maar lijkt niet 'hip' en 'cool' genoeg voor het IOC.

Karl Lagerfeld (85) overleden

De iconische modeontwerper Karl Lagerfeld is overleden. Dat meldt de Franse krant Le Figaro. Hij is 85 jaar oud geworden. Karl Otto Lagerfeld werd op 10 september 1933 geboren in Hamburg. Naast modeontwerper was hij ook kunstenaar en fotograaf, en woonde en werkte sinds 1952 voornamelijk in Parijs.

Hij was een van de invloedrijkste couturiers aan het einde van de twintigste en in het begin van de eenentwintigste eeuw, en is ook op andere creatieve terreinen actief, met name de fotografie. Op 3 juni 2010 werd hij door de Franse president Nicolas Sarkozy benoemd tot Commandeur in het Legioen van Eer. De bijbehorende versierselen waren ontworpen door het juweliersatelier van Chanel.

Karl Lagerfeld (85) overleden (Foto: Christopher William Adach)
Karl Lagerfeld (85) overleden (Foto: Christopher William Adach)

Roofmoordenaar werkte als DJ in Den Haag

Een arrestatieteam van de politie heeft dinsdagmorgen in Den Haag een 38-jarige voortvluchtige Bulgaar aangehouden, zo meldt het Openbaar Ministerie. De man werd gezocht in Duitsland, waar hij is veroordeeld voor een roofmoord in Berlijn. Bij de gewelddadige overval op een casino in de Duitse hoofdstad in 2015 kwam een vastgebonden medewerker van de uitgaansgelegenheid om het leven.

De Bulgaar kreeg een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd. Sinds november 2018 was hij voortvluchtig. De samenwerking tussen Duitse en Nederlandse politie- en justitiediensten leidden vanmorgen tot zijn aanhouding. Hij werkte in Den Haag als DJ in een discotheek en verbleef bij zijn zus. Naar verwachting wordt hij binnenkort overgeleverd aan Duitsland om het restant van zijn straf uit te zitten.

Politie pakt derde verdachte op voor liquidatie Rotterdam

De politie heeft dinsdag een 28-jarige Rotterdammer aangehouden voor de liquidatie van de 64-jarige Moon Tong Choi uit China op de Willem Ruyslaan in Rotterdam vorig jaar in oktober. Eerder al hield de politie twee 23-jarige Rotterdammers aan voor de koelbloedige moord op klaarlichte dag. Zij zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten nog vast. 

Lees ook: Tweede verdachte opgepakt voor Rotterdamse liquidatie

Op woensdag 17 oktober 2018 werd om 10.55 uur, vlak voor de kruising Willem Ruyslaan met de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen, Choi neergeschoten. Hij zat in de auto, toen een man op een motorscooter hem van dichtbij onder vuur nam. Hij raakte levensbedreigend gewond en overleed een week later in het ziekenhuis. Zijn bijrijder bleef ongedeerd. De dader ging er op een scooter vandoor in de richting van de Kralingse Zoom. Op de ‘s-Gravenweg ging hij onderuit en vervolgde zijn vlucht te voet. 

Lees ook: Slachtoffer schietpartij Rotterdam overleden


MIVD verwacht dat bedreiging substantieel toeneemt

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) verwacht dat de bedreiging van de Europese veiligheid de komende jaren substantieel toeneemt. Dit raakt naar verwachting van de dienst ook de Nederlandse veiligheids- en defensiebelangen. Dat meldt Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten vandaag per brief aan de Tweede Kamer.

In de brief staat dat de MIVD signaleert dat de dreigingen niet alleen uitgaan van de gevaren die fragiele staten veroorzaken. De dienst houdt ook rekening met jihadistisch terrorisme, regionale crises en de toenemende dreiging van spionage en cyberaanvallen. Voor een groot deel hiervan zijn niet-statelijke actoren verantwoordelijk. Maar naar verwachting neemt het aandeel van statelijke actoren toe vanwege spanningen door groeiende geopolitieke tegenstellingen.

De Nederlandse krijgsmacht moet deze complexe en veelzijdige dreigingen het hoofd bieden. Dit vanwege de bevordering van de internationale rechtsorde, vredeshandhaving en het beschermen van de territoriale integriteit. Dit vereist inlichtingenondersteuning door de MIVD.

Prioriteiten en accenten 2019
De MIVD doet in 2019 onder meer onderzoek naar Afghanistan, Mali, Syrië en Irak. Ook ondersteunt de dienst de inzet van Nederlandse militairen in het kader van enhanced Forward Presence (eFP). Daarnaast houden MIVD en AIVD zich bezig met de politieke en sociaaleconomische crisis in Venezuela en de mogelijke effecten voor het Koninkrijk.

Massavernietigingswapens
Massavernietigingswapens vormen een grote bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid. Nederland ondertekende verdragen om proliferatie van dergelijke wapens tegen te gaan. De AIVD en de MIVD doen gezamenlijk onderzoek naar verdachte landen, die werken aan het ontwikkelen van massavernietigingswapens of daar al over beschikken.

De MIVD onderzoekt ook militair technologische ontwikkelingen in andere landen. Dit net als de proliferatie van hoogwaardige militaire technologie en wapensystemen naar crisisgebieden. Daardoor kan de Nederlandse krijgsmacht bestaande en toekomstige dreigingen het hoofd te bieden.

Spionage en beïnvloeding
Spionage, beïnvloeding en sabotage vormen een ernstige en groeiende dreiging voor Nederland en zijn bondgenoten. Assertieve autoritaire staten, zoals Rusland en China, zoeken informatie om hun krijgsmacht te moderniseren, hun economie te versterken of politieke besluitvorming te beïnvloeden. Het gaat dan mogelijk om klassieke of digitale spionage, maar steeds vaker om een combinatie van beide. Denk aan hacken, maar ook via overnames of investeringen willen landen informatie krijgen of strategische afhankelijkheden creëren.

Nederlandse militairen in het Afghaanse Mazar-e-Sharif vorig jaar. Ook dit jaar doet de MIVD onderzoek naar Afghanistan (Archieffoto Defensie)
Nederlandse militairen in het Afghaanse Mazar-e-Sharif vorig jaar. Ook dit jaar doet de MIVD onderzoek naar Afghanistan (Archieffoto Defensie)

Ook vijfde verdachte zware mishandeling opgepakt

De vier verdachten die zaterdag opgepakt voor een zware mishandeling aan de Johan Wagenaarstraat in Dordrecht zijn op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie zal zich later over hun zaak buigen. De vijfde verdachte, die in eerste instantie wist te ontkomen door te voet te vluchten, werd maandagochtend aangehouden. Deze 17-jarige jongen uit Zwijndrecht zal later deze week worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. 

Lees ook: 5 tegen 2, politie zoekt getuigen zware mishandeling

Het slachtoffer liep bij de mishandeling een gebroken kaak en beenletsel op. De mishandeling was waarschijnlijk het gevolg van een verkeersruzie: Het slachtoffer en zijn vriendin kwamen op hun scooter ten hoogte van de Patersweg bijna in botsing met twee van de verdachten, die ook op een scooter reden. Na de bijna botsing trommelden de twee wat vrienden op waarna het op de Johan Wagenaarstraat tot een confrontatie kwam. 

Ik ga uit stelen en neem mee...

Een schroevendraaier. Dat moet de man gedacht hebben die gisteren werd opgepakt nadat hij door twee beveiligers werd tegengehouden bij de kassa van een supermarkt aan het Fabriekspad in Oisterwijk. De 36-jarige man uit Tilburg werd rond 17:15 uur tegengehouden omdat het vermoeden bestond dat hij spullen had gejat uit de supermarkt. 

Toen de beveiligers hem daarop aanspraken begon de man te dreigen met een schroevendraaier en ging er vervolgens vandoor, met de beveiligers op zijn hielen. Even buiten de supermarkt ontstond er een worsteling waarbij één van de beveiligers gestoken werd. Hij liep een oppervlakkige verwonding op volgens de politie. 

Het lukte de beveiligers om de vermeende winkeldief mee terug te nemen naar de winkel, waar hij aan de gealarmeerde politie werd overgedragen. De gestoken beveiliger heeft aangifte gedaan van poging tot zware mishandeling. De politie heeft de man meegenomen en ingesloten voor nader verhoor en onderzoek. 

Niet de schroevendraaier uit het verhaal (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Niet de schroevendraaier uit het verhaal (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

'Elf schipholmedewerkers smokkelden coke voor Afrikaanse drugscriminelen'

De Koninklijke Marechaussee heeft meerdere medewerkers van Schiphol opgepakt omdat ze betrokken zouden zijn bij drugssmokkel.

De criminelen met wie zij werkten, plaatsten volgens de marechaussee 'met het grootste gemak' koffers met heroïne en cocaïne aan boord van vliegtuigen die vertrokken vanuit Afrika en Zuid-Amerika. De opgepakte Schiphol-medewerkers zouden de koffers hebben doorgegeven aan een vrouw in Almere, die contact had met de drugscriminelen in Afrika.

Elf verdachten
Het gaat in totaal om elf werknemers van de luchthaven. Zij werkten bij de catering en de schoonmaak op Schiphol. Twee van hen, een 33-jarige en een 44-jarige Amsterdammer, werden vanmorgen opgepakt. De andere negen zijn volgens de marechaussee 'de afgelopen periode' aangehouden. Daarnaast zijn er drie niet-medewerkers opgepakt.

De marechaussee deed al sinds augustus 2017 onderzoek naar de drugsbende. Tijdens eerdere acties werd er ruim 100 kilo aan heroïne en cocaïne gevonden. Bij doorzoekingen van woningen werd ongeveer 100.000 euro aan contant geld en goederen in beslag genomen.

Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Man na ruim 16 jaar aangehouden voor verkrachting dankzij DNA-match

De politie heeft dinsdagmorgen een 57-jarige man aangehouden naar aanleiding van een DNA-match. De man wordt verdacht van verkrachting van een 18-jarige vrouw in 2002. Hij is ingesloten.

Op 17 september 2002 was de destijds 18-jarige vrouw betrokken bij een aanrijding met de verdachte op de Nachtegaallaan in Horst. Haar auto raakte bij deze aanrijding zodanig beschadigd, dat zij daarmee niet verder kon rijden. De verdachte bood aan haar naar huis te brengen. De vrouw stemde toe. De man nam haar in plaats daarvan mee naar een bosgebied enkele kilometers verderop en heeft haar daar verkracht. Op de plaats delict werden DNA-sporen gevonden die zijn veiliggesteld en in de landelijke DNA-databank zijn opgeslagen.

Uitgebreid recherche onderzoek, berichten in de opsporingsprogramma’s De Gouden Tip en AVRO’s Opsporing Verzocht leidden destijds niet tot de oplossing van dit misdrijf. Begin januari van dit jaar bleek dat het DNA van de verdachte, dat sinds vorig jaar in de databank zit naar aanleiding van een eerdere veroordeling voor vernieling, matcht met het DNA-materiaal dat in 2002 is aangetroffen. Omwille van het onderzoek doet de politie geen verdere mededelingen.

Man na 17 jaar aangehouden voor verkrachting dankzij DNA-match (stockfoto politie.nl)
Man na ruim 16 jaar aangehouden voor verkrachting dankzij DNA-match (stockfoto politie.nl)

Weerbarstige arrestante mishandelt agente

Een weerbarstige arrestante heeft maandagmiddag een vrouwelijke agent mishandeld en uitgescholden. De 33-jarige Tilburgse werd rond 16:30 uur door de agente en een collega naar een cel in het cellencomplex aan de Ringbaan West in Tiburg begeleid, toen de dienders opmerkten dat de vrouw veters in haar schoenen droeg. Ook had de vrouw een vest aan met daarin een koord.

Volgens protocol mogen veters, riemen en koorden niet mee de cel in, dus verzochten de agenten de arrestante om de veters uit haar schoenen te halen.Hierop begon het vrouwmens wild om zich heen te schoppen en te slaan. Uiteindelijk trok ze haar schoenen uit en gooide die naar de agenten toe. Ook weigerde ze haar vest uit te trekken waarop ze een handje geholpen werd door de agenten. Dat werd de arrestante teveel en ze schopte de agente tegen haar bovenbeen en schold haar uit. De agente heeft aangifte van mishandeling gedaan. 

 

15 miljoen euro voor innovatieve visserij

Om op toekomstige ontwikkelingen voorbereid te zijn is het ook voor de visserij belangrijk te verduurzamen en te innoveren. Om die reden stelt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit € 15 miljoen beschikbaar voor innovatie in de visserij. Dit is een aanvulling op bestaande Europese financieringsmiddelen en biedt vissers met behulp van cofinanciering de mogelijkheid om nieuwe ideeën verder te ontwikkelen. Dit schrijft minister Schouten vandaag in brief aan de Tweede Kamer.

Minister Schouten: ”Er komt veel op onze vissers af, waaronder de onzekerheid rondom de Brexit. In overleg met vissers, ngo’s en onderzoekers gaan we nu aan de slag met een innovatieprogramma van € 15 miljoen. Deze middelen maken het laagdrempeliger om aan de slag te gaan met innovaties die vissers vooruit helpen.”

Innovatie nodig voor toekomstperspectief
Naast het recente verbod op de pulsvisserij zijn er andere ontwikkelingen die op de sector afkomen zoals de herinrichting van de Noordzee (windparken) en de aanlandplicht, die sinds 1 januari 2019 volledig van kracht is. De aanlandplicht is bedoeld om verspilling (teruggooi van vissen) tegen te gaan en selectiever vissen te stimuleren. Voor een structurele oplossing zijn vernieuwingen nodig die de Nederlandse visserijmethoden selectiever maken en/of de bijgevangen vis bij teruggooi een grotere overlevingskans geven.

Ook innovaties aan boord die bijdragen aan schonere schepen komen in aanmerking voor middelen via Europese subsidies of de extra € 15 miljoen. De nationale middelen kunnen ingezet worden voor projecten die op de vissersschepen zelf verder getest worden. Ook projecten die zich in de startfase bevinden en waarvan de uitkomst nog onzeker is mogen aanspraak maken op het innovatiegeld.

Ontwikkelingen pulsvisserij
In een brief aan de Tweede Kamer over de uitkomst van de triloog van vorige week over pulsvisserij onderstreept minister Schouten het belang van het ontwikkelen van nieuwe innovatieve technieken voor een duurzame visserij. In die brief staat dat er nog geen vastgestelde teksten van het politiek akkoord beschikbaar zijn en stemmingen in de Europese Raad en het Europees Parlement nog moeten plaatsvinden. Daarna zal de minister de pulsvissers informeren over hoe ze om wil gaan met de vergunningen en welke transitieperiode voor hen gaat gelden

'Real Madrid zorgde voor andere scheidsrechter tegen Ajax'

Na het verlies van Ajax tegen Real Madrid in de Champions League (1-2) vorige week, was er veel kritiek op de arbitrage. De VAR zou onterecht de openingstreffer van Nicolas Tagliafico hebben afgekeurd. Inmiddels is er een heuse complottheorie rond het duel.

Daarmee kwam voetbalcommentator Jeroen Grueter op de proppen in de NOS Voetbalpodcast. Grueter sprak de verwachting uit dat Ajax het negatieve resultaat in de uitwedstrijd niet zal kunnen rechtzetten. Real Madrid gaat sowieso door. 'Doen ze het niet op eigen kracht, dan krijgen ze misschien nog wel een steuntje in de rug van deze of gene.'

De commentator heeft namelijk een opmerkelijk verhaal gehoord. Een paar dagen voor de wedstrijd bleek scheidsrechter Szymon Marciniak opeens geblesseerd en stelde de Uefa de Sloveense Damir Skomina aan om het duel te leiden. Maar dat zou de Uefa hebben gedaan op verzoek van Real Madrid-baas Florentino Pérez.

Uefa-maffia
'Oorspronkelijk stond Marciniak op die wedstrijd', vertelde Grueter. 'Die was geblesseerd. Maar er was ook een telefoontje van ene F. Pérez uit Madrid gekomen, dat ze toch niet heel erg blij waren met de aanstelling van deze Poolse scheidsrechter en die was toen plotseling ook geblesseerd.' Pérez zou duidelijk hebben gemaakt dat het 'geen goed plan was' als de Pool de wedstrijd zou fluiten. Die besliste in het verleden in het nadeel van Madrid.

Of er sprake is van Uefa-maffia? 'Zo zou je dat kunnen vertalen, eventueel. Ja', aldus Grueter. Hij doet geheimzinnig over zijn bron. 'Dit verhaal heb ik vanuit iemand gehoord die zeer bekend is met het Spaanse voetbal, die het op de voet volgt.'

Uiteindelijk zat de geblesseerde Poolse scheidsrechter wel in een busje buiten het stadion als VAR. Hij was juist degene die de openingstreffer van Ajax afkeurde. Dat maakt de complottheorie vrij ingewikkeld.

Een woordvoerder van de Uefa kende het gerucht nog niet. 'Ik kan het niet bevestigen', zegt hij dinsdagochtend tegen AT5. Volgens hem was de scheidsrechterwissel gewoon vanwege 'de lichte blessure' van Marciniak.

Kwaliteit basisschool lees je niet af aan de cito-score

De gemiddelde cito-score van een basisschool in een bepaald jaar hangt slechts deels samen met de kwaliteit van de school. Verschillen in de achtergrond van leerlingen, toevallige fluctuaties van jaar op jaar en verschillen in kenmerken en prestaties van medeleerlingen verklaren samen een aanzienlijk deel van de verschillen tussen basisscholen. Dit blijkt uit de vandaag verschenen CPB publicatie ‘Verschillen in leerresultaten tussen basisscholen’.

Voor ouders en beleidsmakers die willen weten hoe een school presteert, is het relevanter naar de score over meerdere jaren te kijken, dan naar één jaar. In de score over één jaar kunnen toevallige uitschieters een grote rol spelen door het beperkte aantal leerlingen waarover de gemiddelde cito-score van een school berekend wordt. Daarnaast zijn voor beleidsmakers het onderscheid tussen het effect van achtergrondkenmerken, het effect van medeleerlingen en de kwaliteit van de school van groot belang. Verschillen in samenstelling van de leerlingpopulatie vragen namelijk om heel andere beleidsinterventies dan verschillen in de kwaliteit van het onderwijs.

Djokovic en Biles verkozen tot sporters van het jaar

Tennisser Novak Djokovic en turnster Simone Biles zijn in Monaco verkozen tot wereldsporters van het jaar. De twee ontvingen de prestigieuze Laureus Awards, die ook in diverse andere categorieën werden vergeven.

Djokovic won in 2018 zowel Wimbledon als de US Open en pakte ook nog de Masters-titels in Cincinnati en Shanghai. In de strijd om de Laureus Award klopte hij Mo Farah, Chris Froome, Lewis Hamilton, Rafael Nadal en Cristiano Ronaldo. Het is al de vierde keer dat Djokovic de prijs wint en de tiende keer in negentien edities dat deze naar een tennisser gaat.

Turnster Biles keerde vorig jaar terug na een jaar afwezigheid en won op het wereldkampioenschap gelijk weer vier keer goud, wat haar net als twee jaar eerder de prijs opleverde. De Amerikaanse klopte Simona Halep, Angelique Kerber, Daniela Ryf en olympisch kampioenen Ester Ledecka en Mikaela Shiffrin.

Het Franse voetbalteam werd na de wereldtitel in Rusland verkozen tot team van het jaar, golfer Tiger Woods kreeg de prijs voor comeback van het jaar en atleet Eliud Kipchoge zag zijn dikke wereldrecord op de marathon beloond worden met de prijs voor prestatie van het jaar.

Nieuwe verdenking tegen kopstukken Caloh Wagoh

De verdenking tegen twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh, die in november werden aangehouden bij een grote politie-actie, breidt zich uit. Naast deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij moord, worden de mannen verdacht van betrokkenheid bij nog een tweede liquidatie. Vorige week is de nieuwe verdenking aan de verdediging kenbaar gemaakt. Ook deze verdenking komt voort uit de verklaring van een kroongetuige.

Lees ook: Kopstukken Caloh Wagoh verdacht van betrokkenheid moord

Het gaat om de liquidatie van een 42-jarige man uit Barendrecht in Rotterdam op 26 juli 2017. De opdrachtgever zou leden van Caloh Wagoh, waaronder de 70-jarig man en de 48-jarige man die in november werden aangehouden, hebben betrokken bij deze liquidatie.

Het slachtoffer had een autoverhuurbedrijf en zou op de avond van zijn dood een auto afleveren bij een klant. In deze auto is hij meerdere keren beschoten. Ondanks hulp van omstanders overleed het slachtoffer op weg naar het ziekenhuis. Het onderzoek 'Langenhorst' dat werd gestart, leidde niet eerder tot concrete bewijzen of verdachten. Kortgeleden raakte het onderzoek in een stroomversnelling, de politie denkt nu dat de opdrachtgever moet worden gezocht in het drugscircuit.

Vandaag zal in Opsporing Verzocht aandacht worden besteed aan deze zaak.

Eerdere verdenking
Eerder werd al bekend dat de twee mannen ook worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 30-jarige man in Breukelen op 7 juli 2017. Het slachtoffer werd op een parkeerplaats doodgeschoten. Het onderzoek naar deze liquidatie staat bekend als het onderzoek 'Breuk'. In deze zaak werd een kroongetuigendeal gesloten met een van de drie verdachten die al worden vervolgd als uitvoerders. De twee mannen van de motorclub worden verdacht van het medeplegen van of medeplichtigheid aan die moord.

Ze worden verder verdacht van deelname aan een criminele organisatie. De grote actie op 21 november waarbij zij werden opgepakt richtte zich op de motorclub. Volgens het Openbaar Ministerie houdt de motorclub zich bezig met onder meer geweldsmisdrijven en wapenbezit en vormen de leden daarom een criminele organisatie.

Pro-formazitting
Het Openbaar Ministerie hecht er waarde aan dat één rechtbank zich buigt over de verklaringen van de kroongetuige en dat deze niet keer op keer door meerdere rechtbanken hoeft te worden gehoord. Omdat de rechtbank Midden-Nederland al is begonnen met de rechtszaak tegen de uitvoerders van de liquidatie in Breukelen, zullen ook de zaken tegen de Caloh Wagoh leden daar worden aangebracht.

Op 1 maart moeten zij voor het eerst voor rechter komen op een zogenoemde pro-formazitting. Deze zitting zal plaatsvinden in de extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank in Rotterdam, maar daar zullen dus rechters uit Midden-Nederland plaatsnemen.

Nieuwe verdenking tegen kopstukken Caloh Wagoh (Foto: Politie)
Nieuwe verdenking tegen kopstukken Caloh Wagoh (Foto: Politie)

NHL: Blackhawks en Senators scoren er op los

De ijshockeyers van de Chicago Blackhawks en Ottawa Senators hebben in de NHL voor een mooi spektakelstuk gezorgd. In het United Center in Chicago konden de bijna twintigduizend fans genieten van maar liefst vijftien goals.

Aanvankelijk ging het niet zo best voor de Blackhawks, want na 2:40 minuten stond het dankzij Bobby Ryan en Rudolfs Balcers al 0-2. Alex DeBrincat scoorde in nog geen twee minuten tijd echter ook twee keer en trok de stand gelijk, waarna Colin White de Senators weer op voorsprong bracht.

Patrick Kane tekende niet veel later voor de gelijkmaker, Dylan Strome en Brandon Saad brachten de stand in amper twee minuten naar 5-3, alvorens Mark Stone de eerste periode met een 5-4 eindstand af deed sluiten.

In de tweede periode scoorde White opnieuw en dus stond het weer gelijk (5-5), maar DeBrincat completeerde zijn hattrick en Gustav Forsling tekende ovor 7-5, waarna Jonathan Toews in de derde periode in de powerplay voor 8-5 zorgde. Thomas Chabot scoorde namens de Senators nog twee keer, maar de Blackhawks hielden stand en wonnen met 8-7.

Uitslagen NHL maandag
Columbus Blue Jackets - Tampa Bay Lightning 1-5
Chicago Blackhawks - Ottawa Senators 8-7
Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights 3-0
San Jose Sharks - Boston Bruins 5-6 OT
Los Angeles Kings - Washington Capitals 2-3

Blackhawks - Senators (Bron: YouTube)

Rode Kruis maakt zich zorgen om Venezolanen op ABC-eilanden

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de situatie voor Venezolaanse vluchtelingen op de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao). Steeds meer mensen die Venezuela ontvlucht zijn, kloppen aan bij de Rode Kruis-afdelingen op deze eilanden voor hulp. Zij weten niet meer hoe ze aan eten moeten komen of hebben dringend medicijnen nodig. "We zien zeer schrijnende situaties, mensen leven voortdurend in angst en onzekerheid. Ze moeten zelf uitzoeken hoe ze aan onderdak, eten of medicijnen komen”, zegt Rode Kruis-woordvoerder Belinda van der Gaag, op dit moment op Aruba.

Hoeveel Venezolanen er daadwerkelijk op de ABC-eilanden verblijven, is niet geheel duidelijk. UN OCHA schatte in oktober 2018 dat er zo’n 16.000 mensen uit Venezuela op Aruba en zo’n 26.000 op Curaçao wonen. Ook op Bonaire wonen inmiddels honderden geregistreerde en mogelijk tientallen ongeregistreerde Venezolanen. Nog altijd komen er dagelijks mensen aan op de eilanden. Ze leven vaak onder de radar en moeten zelf in hun basisbehoeften voorzien. Uitbuiting en mensenhandel, waaronder gedwongen prostitutie, vormen hierdoor een groot risico.

Zwangere vrouwen
"Een aantal zwangere vrouwen heeft bij het Rode Kruis in Aruba aangeklopt. Zij hadden dringend medische zorg nodig, zoals een keizersnede voor een veilige bevalling. De vrouwen konden nergens terecht. Het Rode Kruis heeft ervoor gezorgd dat zij geholpen zijn, maar er zijn meer mensen in deze lastige situatie”, zegt Van der Gaag. Het Rode Kruis op Aruba verzorgt eten, onderdak en kleding voor honderden kwetsbare mensen, waaronder Venezolanen. Ook op Curaçao wordt er hulp geboden door het Rode Kruis. De hulporganisatie wil geen mensen aan hun lot overlaten en wil de hulp op de ABC-eilanden verder opschalen.

De humanitaire noden op Aruba en Curaçao worden versterkt door het ontbreken van (nood)opvang en andere basisvoorzieningen voor kwetsbare vluchtelingen. Vanwege verslechtering van de economie in met name Curaçao, wordt tegelijkertijd rekening gehouden met een groeiend aantal kwetsbare mensen. Dit betreft mensen die al voor de toenemende instroom van vluchtelingen op de eilanden woonden. Het Rode Kruis wil de noodopvang en de basisvoorzieningen zo snel mogelijk realiseren, in goed overleg met de lokale overheid en gemeenschappen. “We vinden dat iedereen recht heeft op menselijke waardigheid, hulp om te kunnen overleven en op bescherming tegen geweld en uitbuiting.”

Giro 5125
De ABC-eilanden liggen dichtbij Venezuela en daarom vluchten Venezolanen, naast landen als Colombia, Peru en Ecuador, ook hier naartoe. Afgelopen week opende het Rode Kruis Giro 5125 voor de hulp aan Venezolanen. Om de hulpverlening in Venezuela en omringende landen te blijven verlenen, heeft het Rode Kruis tientallen miljoenen nodig. In Venezuela zelf richt het Rode Kruis zich vooral op medische zorg: de hulporganisatie ondersteunt verschillende ziekenhuizen door het trainen van personeel en het leveren van medische apparatuur en medicijnen. I

n de buurlanden werkt het Rode Kruis met man en macht om de mensen op te vangen die Venezuela hebben verlaten.Tot nu toe hebben Nederlanders 106.000 euro gedoneerd. De hulporganisatie hoopt dat Nederland bereid is te geven op Giro 5125 (IBAN NL02 INGB 0000 0051 25) voor Venezolanen die hulp hard nodig hebben.

Veel bekenden in One Piece: World Seeker

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer gemaakt voor One Piece: World Seeker. Naast Luffy zien we een hoop bekende gezichten van de serie.

Franky, Law, en natuurlijk de andere Strawhats zijn ook op Prison Island in dit nieuwe verhaal. Aan bekende vijanden ook geen gebrek, zo zien we de admiralen Kuzan, Akainu, en Borsalino langskomen en ook is piratenclown Buggy van de partij. In One Piece: World Seeker verkennen we als Luffy Prison Island, dat enkele jaren geleden verwoest was door oorlog en opnieuw wordt opgebouwd onder het toeziend oog van de Marine. Door missies van eilandbewoners te volbrengen krijgt Luffy's meer vaardigheden om sterkere tegenstanders en situaties aan te kunnen.

One Piece: World Seeker komt 15 maart uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Kluivert valt tegen bij zege AS Roma

AS Roma heeft maandagavond een moeizame zege geboekt op Bologna. Justin Kluivert had een basisplek, Rick Karsdorp ontbrak wegens een blessure. Roma speelde op eigen veld een povere wedstrijd tegen laagvlieger Bologna, maar trok de zege in de tweede helft uiteindelijk toch uit het vuur: 2-1. Het team van trainer Eusebio Di Francesco nadert de nummer vier AC Milan door de overwinning weer tot op één punt.

Kluivert verscheen voor het eerst sinds 19 januari in de basiself bij Roma, maar de voormalig Ajacied kon de thuisploeg niet inspireren. De thuisploeg speelde een zeer matige eerste helft en had het uiteindelijk aan Robin Olsen te danken dat de rust werd gehaald zonder kleerscheuren. De Zweedse doelman verrichte in het eerste bedrijf enkele fraaie reddingen en hield daarmee onder anderen Roberto Soriano en Andrea Poli van scoren af.

Roma had over geluk sowieso weinig te klagen, want uitblinker Soriano teisterde op slag van rust ook nog de lat. Di Francesco bracht aan het begin van de tweede helft Stephan El Shaarawy binnen de lijnen als vervanger van Bryan Cristante en dat bleek een gouden greep van de oefenmeester. El Shaarawy werd acht minuten na de onderbreking in het strafschopgebied gevloerd door Filip Helander, waarna Roma mocht aanleggen voor een strafschop. Aleksandar Kolarov ontfermde zich over het buitenkansje en bracht Roma vervolgens aan de leiding: 1-0.

De openingstreffer betekende een hard gelag voor Bologna, want het elftal van Sinisa Mihajlovic was tot dan absoluut niet de onderliggende partij in Stadio Olimpico. Halverwege de tweede helft werd Kluivert gewisseld ten faveure van Daniele De Rossi en laatstgenoemde stond zeventien minuten voor tijd met een assist aan de basis van de 2-0 van Federico Fazio. De aansluitingstreffer van Nicola Sansone kwam te laat voor Bologna, waar Mitchell Dijks negentig minuten binnen de lijnen stond.

PvdD biedt Sylvana Simons excuses aan

Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Amsterdam, biedt Sylvana Simons zijn excuses aan. Hij heeft spijt van zijn woordkeuze tijdens het debat over het dodelijke schietincident bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dat meldt AT5. 

Tijdens het debat zei Van Lammeren tegen Simons, fractievoorzitter van BIJ1, dat zij nederig moest gaan zitten. Daarvan schrijft Van Lammeren op de website van de Partij voor de Dieren nu dat hij vindt dat hij andere woorden had moeten kiezen om zijn punt te maken.

'Dat mijn woordkeuze onjuist was en als kwetsend kan worden ervaren, spijt me zeer. Mijn woordkeus droeg ook niet bij aan de inhoud van mijn betoog. Ik bied mijn excuses aan aan ieder die mijn woordkeus als kwetsend en/of ongepast heeft ervaren, in het bijzonder aan Sylvana Simons.'

De gemoederen liepen vorige week hoog op bij het door BIJ1 aangevraagde spoeddebat over de fatale schietpartij bij De Nederlandsche Bank. Bij de schietpartij werd de 31-jarige Michael Fudge doodgeschoten door agenten. Het lijkt te gaan om een 'suicide by cop'.

'Onnodig en buitensporig'
BIJ1 noemde het politieoptreden in de aanvraag voor het spoeddebat 'onnodig en buitensporig'. Volgens Simons creëert het juist een gevoel van onveiligheid en maken Amsterdamse inwoners zich ernstig zorgen over het 'bovenmatige aantal kogels' dat werd gebruikt.

Nog voordat Simons haar vraag kon stellen, stonden diverse raadsleden bij de interruptiemicrofoon om haar te onderbreken. Het debat raakte helemaal verhit toen Simons zei dat ze het wel begreep dat jongeren van kleur angst hebben dat zij door de politie worden neergeschoten. Ook werd de rol van het Openbaar Ministerie (OM) in twijfel getrokken.

Van Lammeren zei te hopen dat Amsterdammers weten dat de voltallige raad afstand neemt van de uitspraken van Simons. D66'er Reinier van Dantzig sprak van een dieptepunt in zijn carrière als raadslid: 'Dit debat had er nooit moeten zijn.'

ANWB maakt zich zorgen om banden bestelbusjes

Een meerderheid van de bestelautobanden komt slecht uit de zomerbandentest van de ANWB. Slechts vijf van de zestien geteste banden in de maat 215/65 R 16 C halen een voldoende. Niet één band scoort goed. Van de overige elf banden presteren er twee matig en negen zelfs slecht. Personenbusjes, campers en caravans worden uitgerust met bestelautobanden. De ANWB maakt zich zorgen, zeker nu het aantal busjes in woonwijken toeneemt en er bijna één miljoen bestelbusjes in Nederland rondrijden.

Een groot deel van de geteste banden presteert met name slecht op het gebied van veiligheid op nat wegdek (remweg, wegligging, zijdelingse grip). Het lijkt er sterk op dat bestelautobanden geoptimaliseerd zijn voor veel draagvermogen, lange levensduur en laag brandstofverbruik, waardoor dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid.

Geen enkele band scoort goed op nat wegdek. De beste band haalde bij een noodstop vanaf 80 km per uur een remweg van 43 meter (ruim voldoende). De slechtste band uit de test komt op 54 meter (zeer slecht). Een goede band kan een remweg van 38 meter halen. Daarnaast zijn wegligging en grip in bochten bij de meeste banden onder de maat.

De ANWB vindt dat fabrikanten bij de ontwikkeling van bestelautobanden, naast levensduur en brandstofverbruik, meer aandacht moeten hebben voor verkeersveiligheid, met name de prestaties op nat wegdek.

Dat banden op alle testonderdelen goed kunnen scoren bewijst de test in de bandencategorie 185/65 R15 voor personenauto’s. Van de zestien geteste banden halen twee banden het oordeel (goed), de Bridgestone Turanza T005 en de Vredestein Sportrac 5. De overige veertien banden scoren allemaal voldoende.

De ANWB bandentests worden uitgevoerd door een internationale testgroep gevormd door Europese autoclubs en een aantal Europese consumentenorganisaties. Alle resultaten van de ANWB Zomerbandentest zijn terug te lezen op anwb.nl.

FOK! Wat een weer: overwegend droog, soms zon

In het oosten is het bewolkt en in Zuid-Limburg kan het eerst nog regenen. Brede opklaringen boven de westelijke helft breiden zich oostwaarts uit. De minimumtemperatuur ligt omstreeks 5°C. De wind is zuidwest tot west en zwak tot matig, aan zee soms vrij krachtig.

Overdag zijn er aan de westkust zonnige perioden. Landinwaarts overheerst de bewolking en schijnt de zon slechts af en toe. Met name in het noorden kan er een lichte bui voorkomen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De middagtemperatuur ligt tussen 8°C in het Waddengebied en ongeveer 11°C in het zuidoosten. Er staat een matige, aan zee vrij krachtige wind uit west tot zuidwest.

In de nacht naar woensdag komen er naast brede opklaringen ook wolkenvelden voor. Het blijft droog. De minimumtemperatuur varieert van 3°C in het zuidoosten tot 6°C in het noordwesten van het land. De wind is matig en komt uit het zuidwesten.

Woensdag overdag komen er wolkenvelden voor waaruit in het Waddengebied zeer lokaal wat lichte regen kan vallen. Vooral in het midden en zuiden van het land schijnt de zon ook geregeld. De temperatuur loopt op naar ongeveer 9°C in het Waddengebied en 12°C in het zuidoosten van het land. De wind is zuidwest en matig, aan zee af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

'Splets' Ouwesok maakte deze foto tijdens het stormachtige weekend vorige week (Foto: Ouwesok)
'Splets' Ouwesok maakte deze foto tijdens het stormachtige weekend vorige week (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Aantal kip-kiloknallers bereikt recordhoogte

Supermarkten stunten steeds meer met kip zonder dierenwelzijnskeurmerk. Dat blijkt uit de kiloknallermonitor van Wakker Dier. In 2018 stonden er 56 procent meer kip-kiloknallers in de folders dan in 2015. “Zorgwekkend om te zien dat supermarkten de kip nog altijd als lokmiddel zien, in plaats van als dier,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Flinke toename
Het aantal kip-kiloknallers is sinds 2015 elk jaar toegenomen. In 2018 kwam het aantal kipstunts uit op een recordhoogte van 1.900 stuks. Supermarkten gebruiken de kiloknallerkip als lokkip om klanten naar hun winkel te trekken. De kip betaalt hiervoor de prijs.

Lokkip
Het welzijn van de lokkip zit tussen de plofkip en één ster Beter Leven-kip in en varieert per supermarkt. De lokkip komt nooit buiten, leeft in haar eigen uitwerpselen en moet na zeven weken naar de slacht. In het slechtste geval leeft ze met zo’n 17 kippen op één vierkante meter. Dit is zo bij de meeste supermarkten, waaronder marktleiders Albert Heijn en Lidl.

Albert Heijn
Albert Heijn staat al jarenlang aan de top met de meeste lokkip in zijn folders. Van het totaal aantal lokkipstunts van de twaalf grootste supermarktketens, neemt deze super telkens zo’n twintig procent voor zijn rekening. Daarop volgen Jumbo, Hoogvliet en EMTÉ met elk zo’n tien procent.

Welzijnsgrens
Na de overstap van plofkip naar lokkip werd het stil op kipgebied in supermarktland. Wakker Dier wil dat de supermarktketens de welzijnsgrens van kippen verhogen naar minimaal één ster. Daarom lanceerde ze gisteren een radiocampagne om aandacht te vragen voor de lokkip.

Zwart, wit en kleurloos

Wat de Efteling doet is een verkeerd signaal naar de rest van de bevolking, jullie zwichten voor bedreigingen. Het volk wordt zich echt niet bewust van de boodschap die gevuld is met agressie. Dit roept alleen agressie op, ze ergeren zich dood en jullie zorgen echt niet voor ‘bewustwording’. ‘Linkse filosofieclubjes’ die hun zelf gefabriceerde filosofieën verheven hebben tot hun werkelijkheid zijn pathetisch.

'Doorsnee huishouden heeft 28.000 euro vermogen'

In 2017 bedroeg het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens, oftewel het saldo van bezittingen en schulden, 28.300 euro. Dat is ruim 6.000 euro meer dan in 2016. Deze vermogensstijging kwam vooral doordat woningen in waarde zijn gestegen. Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, is het vermogen met 14.100 euro iets hoger dan in 2016. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het doorsnee (mediane) vermogen is gelijk aan het middelste vermogen wanneer de vermogens van alle particuliere huishoudens van laag naar hoog worden gerangschikt. Dat wil zeggen dat de helft van de huishoudens meer en de andere helft minder vermogen bezit. Bij het vaststellen van de fiscale hypotheekschuld zijn eventueel opgebouwde tegoeden bij spaar- en beleggingshypotheken niet meegenomen omdat het CBS tot op heden geen toegang heeft gekregen tot de onderliggende gegevens. Ook worden pensioenaanspraken en andere aanspraken van sociale zekerheid niet tot het vermogen gerekend, omdat deze collectief worden geregeld en niet op persoonsniveau toerekenbaar zijn, of overdraagbaar van persoon op persoon.

Drie op de tien huishoudens negatief of geen vermogen
De tien procent huishoudens met de laagste vermogens hebben samen meer schulden dan bezittingen. Per saldo hebben ze een negatief vermogen van 51 miljard euro. Dat komt vooral doordat in deze groep veel woningbezitters zitten van wie de totale hypotheekschuld (146 miljard euro) groter is dan de totale eigenwoningwaarde van 106 miljard euro. Het meeste vermogen is geconcentreerd bij de hoogste tien procent vermogens. De bezittingen van deze huishoudens (951 miljard euro) bestaan voor ruim een derde uit eigen woning, een vijfde uit aanmerkelijk belang en 15 procent bank- en spaartegoeden. Hun schuld bedroeg 142 miljard euro.

Hoogste vermogen bij ouderen
Tot de laagste tien procent vermogens behoren vooral jonge huishoudens. Zij hebben nauwelijks vermogen, omdat de meeste mensen dit pas in de loop der jaren opbouwen. De hoogste vermogens zijn te vinden in de groep 65-plussers. Zij bezitten vaak een eigen huis en hebben nauwelijks of geen hypotheekschuld meer. Begin 2017 bedroeg het doorsnee vermogen van 65-plushuishoudens 113.000 euro. De helft van deze huishoudens had een vermogen van meer dan een ton, bij 11 procent was dat meer dan een half miljoen. Slechts 4 procent had een negatief vermogen. Onder jongere huishoudens kwam een negatief vermogen vaker voor: onder huishoudens met een hoofdkostwinner jonger dan 25 jaar was dat ruim 40 procent, van de 25 tot 45-jarige huishoudens was dat een derde.

Eigen woning belangrijkste vermogensbestanddeel
Het totale vermogen van alle huishoudens samen bedroeg 1.260 miljard euro in 2017, opgebouwd uit 2.083 miljard euro aan bezittingen en 823 miljard aan schulden. Prijsstijgingen en -dalingen van woningen hebben grote invloed op het vermogen van huishoudens. Bijna 6 op de 10 huishoudens hadden een eigen woning. De eigen woning vormde met 58 procent van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Daarna volgen bank- en spaartegoeden (14 procent) en aanmerkelijk belang in vennootschappen (9 procent). De hypotheekschuld is met 86 procent de grootste schuldenpost. Studieschulden zijn goed voor 2 procent van de schulden.

Studieschuld stijgt verder
De totale studieschuld bedroeg 15,5 miljard euro in 2017, 1,6 miljard meer dan het jaar ervoor. De studieschuld loopt elk jaar op en was in 2017 ruim 60 procent hoger dan in 2011. Toen bedroeg de studieschuld 9,5 miljard euro. In 2017 hadden bijna 1,1 miljoen huishoudens een studieschuld, 82.000 meer dan in 2016. Ook is de doorsnee studieschuld opgelopen van 7.400 euro in 2016 naar 8.100 euro in 2017.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.