'Breakdancing mogelijk op Olympische Spelen 2024'

Volgens het Franse radiostation France Info zijn de kansen dat breakdancing toegevoegd wordt aan het olympisch programma aanzienlijk. De organisatie van Parijs 2024 moet binnenkort een keuze maken en breakdancing lijkt een goede kans te maken.

Eind maart moet Parijs bij het Internationaal Olympisch Comité aangeven welke sporten ze graag aan het al bestaande programma toe willen voegen. Breakdancing, klimmen, skateboarden en surfen lijken de beste papieren te hebben, wat één nieuwe sport op zou leveren: de overige drie werden - net als karate en honkbal/softbal - al toegevoegd aan het programma voor de Spelen van Tokyo volgend jaar.

Afgelopen jaar debuteerde breakdancing op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires, waar de medailles naar B-boys en B-girls met namen als Bumblebee, Ram en B4 gingen. Om toegevoegd te worden aan de Spelen moet er wel duidelijkheid zijn over de organiserende bond, en daar zit een probleem: er is ruzie.

Breakdancing op de Jeugdspelen (Bron: YouTube)

In Buenos Aires was de internationale danssportbond WDSF verantwoordelijk voor de breakdancewedstrijden, maar de president van breakdancemediabedrijf bboyworld, Erwin Mahroug, wil ook een zegje hebben. Het bedrijf, naar eigen zeggen goed voor vijf miljoen leden, hielp met het selecteren van deelnemers aan de Jeugdspelen, maar is volledig in het duister gelaten wat betreft de eventuele toevoeging van breakdancing voor 2024.

Ruzie tussen organisatoren is niet nieuw. Zo vochten de internationale skateboardfederatie ISF en de internationale rollersportfederatie FIRS om het skateboarden op de Spelen van 2020 te vertegenwoordigen, wat uiteindelijk opgelost werd met een fusie. Squash probeert al tijden op het programma te komen en heeft gewoon één duidelijke overkoepelende bond, maar lijkt niet 'hip' en 'cool' genoeg voor het IOC.