MIVD verwacht dat bedreiging substantieel toeneemt

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) verwacht dat de bedreiging van de Europese veiligheid de komende jaren substantieel toeneemt. Dit raakt naar verwachting van de dienst ook de Nederlandse veiligheids- en defensiebelangen. Dat meldt Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten vandaag per brief aan de Tweede Kamer.

In de brief staat dat de MIVD signaleert dat de dreigingen niet alleen uitgaan van de gevaren die fragiele staten veroorzaken. De dienst houdt ook rekening met jihadistisch terrorisme, regionale crises en de toenemende dreiging van spionage en cyberaanvallen. Voor een groot deel hiervan zijn niet-statelijke actoren verantwoordelijk. Maar naar verwachting neemt het aandeel van statelijke actoren toe vanwege spanningen door groeiende geopolitieke tegenstellingen.

De Nederlandse krijgsmacht moet deze complexe en veelzijdige dreigingen het hoofd bieden. Dit vanwege de bevordering van de internationale rechtsorde, vredeshandhaving en het beschermen van de territoriale integriteit. Dit vereist inlichtingenondersteuning door de MIVD.

Prioriteiten en accenten 2019
De MIVD doet in 2019 onder meer onderzoek naar Afghanistan, Mali, Syrië en Irak. Ook ondersteunt de dienst de inzet van Nederlandse militairen in het kader van enhanced Forward Presence (eFP). Daarnaast houden MIVD en AIVD zich bezig met de politieke en sociaaleconomische crisis in Venezuela en de mogelijke effecten voor het Koninkrijk.

Massavernietigingswapens
Massavernietigingswapens vormen een grote bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid. Nederland ondertekende verdragen om proliferatie van dergelijke wapens tegen te gaan. De AIVD en de MIVD doen gezamenlijk onderzoek naar verdachte landen, die werken aan het ontwikkelen van massavernietigingswapens of daar al over beschikken.

De MIVD onderzoekt ook militair technologische ontwikkelingen in andere landen. Dit net als de proliferatie van hoogwaardige militaire technologie en wapensystemen naar crisisgebieden. Daardoor kan de Nederlandse krijgsmacht bestaande en toekomstige dreigingen het hoofd te bieden.

Spionage en beïnvloeding
Spionage, beïnvloeding en sabotage vormen een ernstige en groeiende dreiging voor Nederland en zijn bondgenoten. Assertieve autoritaire staten, zoals Rusland en China, zoeken informatie om hun krijgsmacht te moderniseren, hun economie te versterken of politieke besluitvorming te beïnvloeden. Het gaat dan mogelijk om klassieke of digitale spionage, maar steeds vaker om een combinatie van beide. Denk aan hacken, maar ook via overnames of investeringen willen landen informatie krijgen of strategische afhankelijkheden creëren.

Nederlandse militairen in het Afghaanse Mazar-e-Sharif vorig jaar. Ook dit jaar doet de MIVD onderzoek naar Afghanistan (Archieffoto Defensie)
Nederlandse militairen in het Afghaanse Mazar-e-Sharif vorig jaar. Ook dit jaar doet de MIVD onderzoek naar Afghanistan (Archieffoto Defensie)