OM eist 16 maanden cel voor vervoer 2500 liter zoutzuur

100 jerrycans met in totaal 2500 liter zoutzuur. Dat had een 46-jarige man uit Sittard achterin het bestelbusje waarmee hij van België naar Nederland reed. En omdat hij al eens eerder betrapt en veroordeeld was voor het vervoer van chemicaliën kan het niet anders dan dat hij opzettelijk betrokken was bij het vervoer en de productie van synthetische drugs. Hij moet daarvoor 16 maanden de cel in, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch.

De chauffeur heeft verklaard dat hem in december 2015 was gevraagd het busje, zoals hij zelf zei, "van A naar B" te rijden. Hij zou in 'B' betaald krijgen van degene die hem had afgezet in België. Die persoon, van wie hij de naam overigens niet wil noemen, zou zorgen dat hij weer thuis kwam en had hem een telefoon gegeven toen hij in het busje stapte.

Ter hoogte van Maastricht werd het busje bij een tankstation langs de snelweg stil gezet door de politie. Die was gewaarschuwd door de politie in België dat er mogelijk zoutzuur met het busje werd vervoerd. Het bestelbusje bleek gestolen en had valse kentekenplaten. Wat verder opviel was dat de stickers van de 100 jerrycans waren verwijderd en dat voorin het busje een plamuurmes met resten stickers en ook een zogenoemde jammer werden aangetroffen. Een jammer is een stoorzender die mobiel telefoon- en internetverkeer plaatselijk onmogelijk maakt. Jammers worden vaak gebruikt om criminele activiteiten te maskeren.

De officier haalde aan dat de zaak een beetje vergelijkbaar was met de eerdere zaak. Toen waren het minder liters grondstof, maar had hij ook een schuur ter beschikking gesteld voor een amfetaminelaboratorium. In 2013 werd hij ervoor veroordeeld tot een deels voorwaardelijke straf. De uitspraak wordt op 5 maart verwacht.