Geen smartphone meer voor Russische soldaten

Soldaten van het Russische leger kunnen, als het aan de Doema ligt, binnenkort niet meer Snapchatten of Grindr gebruiken. Het lagerhuis van het Russische parlement heeft besloten dat soldaten en reservisten geen smartphone meer mee mogen nemen tijdens hun trainingen en missies.

Eigenlijk staat er in de nieuwe wet dat zij geen apparaten mee mogen nemen die foto's of films kunnen maken of geolocaties kunnen doorgeven. Dat komt tegenwoordig dus neer op zowat elke mobiele telefoon.

De reden moge duidelijk zijn. Het leger is een interessant doel voor elke vijandige natie of terroristische groepering en het online delen van persoonlijke data kan gevaarlijk zijn voor de soldaat of land waar hij voor uit komt. Zo kwam fitnesstracker Strava begin 2018 in het nieuws, omdat deze app enorm nauwkeurig de locaties van legereenheden in bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan kon laten zien.

Rusland is al een tijdje bezig om hun leger te vrijwaren van potentiële datalekken. In november 2018 kregen de soldaten een cursus in hoe om te gaan met staatsgeheimen in combinatie met online surfgedrag. Onder andere werd sociale media onder handen genomen.