Rode Kruis maakt zich zorgen om Venezolanen op ABC-eilanden

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de situatie voor Venezolaanse vluchtelingen op de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao). Steeds meer mensen die Venezuela ontvlucht zijn, kloppen aan bij de Rode Kruis-afdelingen op deze eilanden voor hulp. Zij weten niet meer hoe ze aan eten moeten komen of hebben dringend medicijnen nodig. "We zien zeer schrijnende situaties, mensen leven voortdurend in angst en onzekerheid. Ze moeten zelf uitzoeken hoe ze aan onderdak, eten of medicijnen komen”, zegt Rode Kruis-woordvoerder Belinda van der Gaag, op dit moment op Aruba.

Hoeveel Venezolanen er daadwerkelijk op de ABC-eilanden verblijven, is niet geheel duidelijk. UN OCHA schatte in oktober 2018 dat er zo’n 16.000 mensen uit Venezuela op Aruba en zo’n 26.000 op Curaçao wonen. Ook op Bonaire wonen inmiddels honderden geregistreerde en mogelijk tientallen ongeregistreerde Venezolanen. Nog altijd komen er dagelijks mensen aan op de eilanden. Ze leven vaak onder de radar en moeten zelf in hun basisbehoeften voorzien. Uitbuiting en mensenhandel, waaronder gedwongen prostitutie, vormen hierdoor een groot risico.

Zwangere vrouwen
"Een aantal zwangere vrouwen heeft bij het Rode Kruis in Aruba aangeklopt. Zij hadden dringend medische zorg nodig, zoals een keizersnede voor een veilige bevalling. De vrouwen konden nergens terecht. Het Rode Kruis heeft ervoor gezorgd dat zij geholpen zijn, maar er zijn meer mensen in deze lastige situatie”, zegt Van der Gaag. Het Rode Kruis op Aruba verzorgt eten, onderdak en kleding voor honderden kwetsbare mensen, waaronder Venezolanen. Ook op Curaçao wordt er hulp geboden door het Rode Kruis. De hulporganisatie wil geen mensen aan hun lot overlaten en wil de hulp op de ABC-eilanden verder opschalen.

De humanitaire noden op Aruba en Curaçao worden versterkt door het ontbreken van (nood)opvang en andere basisvoorzieningen voor kwetsbare vluchtelingen. Vanwege verslechtering van de economie in met name Curaçao, wordt tegelijkertijd rekening gehouden met een groeiend aantal kwetsbare mensen. Dit betreft mensen die al voor de toenemende instroom van vluchtelingen op de eilanden woonden. Het Rode Kruis wil de noodopvang en de basisvoorzieningen zo snel mogelijk realiseren, in goed overleg met de lokale overheid en gemeenschappen. “We vinden dat iedereen recht heeft op menselijke waardigheid, hulp om te kunnen overleven en op bescherming tegen geweld en uitbuiting.”

Giro 5125
De ABC-eilanden liggen dichtbij Venezuela en daarom vluchten Venezolanen, naast landen als Colombia, Peru en Ecuador, ook hier naartoe. Afgelopen week opende het Rode Kruis Giro 5125 voor de hulp aan Venezolanen. Om de hulpverlening in Venezuela en omringende landen te blijven verlenen, heeft het Rode Kruis tientallen miljoenen nodig. In Venezuela zelf richt het Rode Kruis zich vooral op medische zorg: de hulporganisatie ondersteunt verschillende ziekenhuizen door het trainen van personeel en het leveren van medische apparatuur en medicijnen. I

n de buurlanden werkt het Rode Kruis met man en macht om de mensen op te vangen die Venezuela hebben verlaten.Tot nu toe hebben Nederlanders 106.000 euro gedoneerd. De hulporganisatie hoopt dat Nederland bereid is te geven op Giro 5125 (IBAN NL02 INGB 0000 0051 25) voor Venezolanen die hulp hard nodig hebben.